Antigva in Barbuda

Iz wiki.potnik.si

Redakcija dne 12:30, 18. februar 2019 od Mirjam Kimovec (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

Antigva in Barbuda je otoška država v vzhodnem Karibskem morju, na meji z Atlantskim oceanom. V tej karibski državi živi 86 tisoč prebivalcev. Njeno ime izhaja iz španskih besed antigua (stara) in barbuda (brada) To sta dve najbolj zaželeni karibski destinaciji. Pravi čar Antigve pa so njene nedotaknjene plaže. Pravijo, da je za vsak dan ena, se pravi 365 čudovitih plaž. Zanimivo je, da so vse javne, tudi pred najrazkošnejšimi hoteli.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

-->


Dolžina: 7,20 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. St. John's: To je pravi kraj za družinski izlet, totalna relaksacija, možnost okusiti lokalno hrano in bare, spoznavanje domače obrti, topla dobrodošlica Miguelove družine
  2. Jolly Harbour: Nepozabno doživetje podvodnega sveta, tudi če niste potapljač, samo z masko in plavutkami "Snorky", Nepozabno jadranje s katamaranom.
  3. Antigua: Jahanje konja med tem ko se sprehaja po oceanu,neverjetna izkušnja.
  4. English Harbour: Ogled muzeja House Museum Admiral,prečudovite plaže, kjer lahko cel dan sedite in samo opazujete te lepote
  5. Falmouth: Namestite se v jadrnico in se sprostite, popeljali vas bodo na potovanje odkritja ... priložnost imate pluti, obiskati osamljene plaže belega peska in ne pozabite, na želve in delfine! Po jadranju pa obvezno na pravo praženo kavo v Carib Bean Coffee Company
  6. Saint Mary's : Dolge peščeme plaže, mir in tišina.

Skriti kotički

Antigva je verjetno eden zad­njih Karibskih otokov, kjer imate možnost najti skrito peščeno plažo, z vsemi lepotami, ki jih tamkajšnje plaže nudijo in to popolnoma zase. Pravi košček raja, ki je samo za vas.

Aktivnosti

Jolly beach :(med najlepšimi plažami na otoku) Deževni gozd na Antigvi: adrenalinski park v deževnem gozdu) Vožnja med figovci: doživite vožnjo med tropskimi gozdovi, hribi in dolinami dolgo 32 km. Med vožnjo pa ne spreglejte zanimive ribiške vasice. Tekmovanje z rakci - temu pravijo, šport za lenuhe, odvija se v marsikaterem baru na otoku Warri: namizna igra, ki se je nekoč igrala s školjkami v kozarcih Kriket: zelo priljubljen šport, ki ga igrajo skoraj vsi. Iz Antigve prihaja nekaj zelo uspešnih igralcev kriketa. Antigva in Barbuda je leta 2007 gostila svetovno prvenstvo v kriketu. Bush safari: safari skozi grmičevje na Barbudi

Koristne informacije

Glavno mesto: Saint John's

Valuta: vzhodnokaribski dolar

Število prebivalcev: 86.754

Elektrika: nekateri hoteli imajo 240

Tel. koda države: 1-268

Časovni pas: UTC +

Telefon za njuno pomoč:

Domena: .AG

Velikost države: 442 km²


in Barbuda Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Antigva in Barbuda

Dinamični zemljevidi

Vreme in klima

Otok ponuja prijetno tropsko podnebje, ki ostane toplo in relativno suho skozi vse leto. Nevarnost tropskih neviht in hurikanov je največja med junijem in novembrom. Takrat je najbolje spremljati lokalne in mednarodne vremenske napovedi. in Barbuda Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za obisk je od novembra do februarja, čeprav je tudi poleti znosnejše, kot v drugih tropskih krajih, ker je tu vlažnost zelo nizka.

Zgodovina

1492 pristal Krištof Kolumb, misleč, da je prijadral v Indijo 1807 Skupna ukinitev trgovine s sužnji 1834 enakopravnost sužnji 1850 je zatona industrije sladkorja 1981 neodvisnost

Od leta 1834 prirejajo kot obletnico odprave suženjstva avgusta karneval, katerega ne smete zamuditi. Parade se (na veliko nerganje turistov) začnejo že okoli štirih zjutraj in se čez ulice vijejo z najglasnejšimi inštrumenti, kar jih domačini premorejo,čuvajo jih prav za to posebno priložnost.

Hrana

Kulinarične specialitete so sveže ulovljeni jastogi, rdeči hlastač, mahi mahi, kozice in več vrst rib. Na Antigvi boste našli vse vrste mednarodne kuhinje, vključno s francosko, italijansko in ameriško hrano, kot tudi lokalne specialitete.

Njihove posebnosti so: • Fungee (koruzni cmoki). • Pepperpot (krepka zelenjavna obara z soljenim mesom). • roti (pleskavice polnjene s krompirjem, piščanec ali govedino). • Ducana (nariban sladki krompir zmešan s kokosom, sladkorjem in začimbami oparjeno v listih banan, pogosto postrežejo z pirejem iz jajčevca in slanimi ribami). • Tamarind kroglice (lokalne sladice). • Antigua Črn ananas (ananas znan po Karibih edinstveno, extra-sladek okus). • Callaloo (temno zelene zelenjave, pogosto služil kot juho). • Johnny pecivo (vrsta krof, običajno je služil kot zajtrku s slano bakalar in razkosal).

Pijača

Regionalne pijače: • Ting (pridelano doma, peneča grenka pijača). • Wadadli (lokalno pivo, lahko in osvežilno pivo). • Sveže stisnjeni sokovi iz ananasa, kokosa, guave, manga, limonske trave in tamarinda. • Antigua Angleščki Harbour, 5 let star rum in Antigua Cavalier (ena najbolj znanih blagovnih znamk ruma).

Nakupovanje

Antigua ima široko paleto trgovin in butikov. Imajo tudi veliko trgovin, kjer lahko opravite brezcarinske nakupe. Razne trgovine z spominki in ročno izdelanimi darilci, vsekakor boste lahko izbrali svoj Karibski zaklad za domov.

Gospodarstvo in ekonomija

Gospodarstvo je zelo razvito. Veliko se jih ukvarja z kmetijstvom, predelujejo sadje, kokos, kakav, riž, bombaž, sladkorni trs, razne začimbe ... predvsem so razvite cele plantaže. Zaradi vulkanov imajo zelo rodovitno prst, kar jim omogoča uspešno kmetijstvo.

Kultura

Antigua ima bogato kulturno dediščino, ki je mešanica afriške dediščine z vplivom kolonializma. Celotna mešanica ustvari močno in živahno kulturo. Ne glede ali je to kriket, rum, hrana ali karneval ostanejo občutki zelo globoko v tebi.

Jezik

Uradni jezik je Angleščina, nekateri prebivalci pa uporabljajo kreolščino

Izobraževanje

V zadnjih petdesetih letih se je sistem izobraževanja zelo razvil. Kljub svoji majhnosti in dokaj omejenimi viri, je Antigvi in Barbudi uspelo razvit dober standard izobraževanja za svoje prebivalce.

Varnost

Ni podatkov o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Zdravje

Načeloma cepljenja niso potrebna, so pa priporočljiva.

Telekomunikacije

Telefon

Naleteli boste na tipične rdeče telefonske govorilnice, katere so prebivalci Antigve podedovali od Britancev.

Internet

Po hotelih je večinoma brezplačen internet

Pošta

Na otoku obstajajo 4 pošte: Na letališču High Street (v glavni pisarni) Woods Shopping Mall V ladjedelnici Uradne ure so 8:15 do 12:00 in 13:00-15:30 ob delavnikih, razen v petek, ko se zapirajo ob 16:00. Sobota 09:00-12:00 letalska pošta in kurirske storitve, kot so DHL in Federal Express so na voljo.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Ni posebnosti za vstop.

Z letalom

Antigvaa ima svoje letališče. Letalski prevozi so redni in večkrat na teden na različne destinacije in države. Povezave in spletni naslov za nekatera letališča http://www.caribbean-airlines.com/ http://www.usairways.com/ www.ba.com

Med otoki http://www.liatairline.com http://www.candoo.com/carib/

Z ladjo

Možen je prihod z križarko

Transport po destinaciji

Letalo

Na voljo so čarterske storitve za obisk sosednjih otokov in razne enodnevne izlete. Možnost pa je tudi raziskati višave in doživeti čudovite panoramske užitke z Keribskimi Helikopterji.

Avto

Da si lahko ogledate vse lepote Antigve, je najboljši način najem avtomobila. Cena je približno 40-50 US $ na dan. Poleg veljavnega vozniškega dovoljenja,je potrebno tudi dovoljenje za vožnjo v Antigui, katerega lahko začasno (za tri mesece) pridobite za 20 USD. Ne pozabite pa, da je vožnja na levi strani ceste!

Avtobus

Nekaj lokalnih avtobusov je na voljo, razpored dobite v hotelih.

Taxi

Taksiji so povsod na voljo, v kolikor se odpravljate na kakšen ogled bo taksist pravi turistični vodič.

Ladja

Barbuda express - vozi zelo hitro, 5 dni v tednu, v vseh vremenskih razmerah. Primerno za obisk bližnjih otokov.

Spanje in namestitev

Hoteli

V hotelih poskrbijo za vaše želje in udobje. Na voljo so hoteli različnih cenovnih razredov, lahko izberete al inclusive, ali samopostrežno varianto. Luksuzna letovišča vam nudijo vse, ali družinski hotel, ali bivanje v dvoje, hotele v stanovanjskem slogu, do zabavnih koč.

Hostli

Na Antigvi je velika izbira hostlov različnega cenovnega ranga.

Kampiranje

Kampiranje je najcenejši način bivanja. Potnikom svetujemo, da kampirajo v kampih, nekateri imajo tudi kuhinjo in jedilnico.

Nadredna destinacija