Afganistan: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Potopisi)
(Potopisi)
 
Vrstica 27: Vrstica 27:
  
 
== Potopisi ==
 
== Potopisi ==
 +
'''[[ Pomoč:Potopis|+ <big>Dodaj svoj potopis</big> ]]'''
 +
 +
Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si
 +
 +
<!-- Pusti pri miru -->
 +
{{skupnost}}
  
 
== Video turistični vodnik ==
 
== Video turistični vodnik ==

Trenutna redakcija s časom 12:34, 18. februar 2019

Dežela, v kateri je treba paziti za svoje življenje in kjer še vedno divja vojna, ki je skozi vsa ta leta neznansko spremenila podobo države in raja, kjer so bili v 60. letih prejšnjega stoletja razviti bolje kot naša Jugoslavija. Nekdaj lepa in bogata država pa je danes povsem uničena in vojaško naravnana. Turizma zato ni veliko, je pa veliko avanturistov, ki se upajo podati v srce vojne. je celinska država v Srednji Aziji. Na zahodu meji na Iran, na jugu in vzhodu na Pakistan, na severu na Turkmenistan, Uzbekistan in Tadžikistan ter v skrajni vzhodni točki na Kitajsko. Površina meri 625.225 km².

Fotogalerija znamenitosti


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 44 minut 50 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. Band-e Amir nacionalni park: 5 čudovitih turkiznih jezer v prelepi okolici, nedaleč od mesta Bamiyan.
  2. Khyber Pass: Prelaz v Pakistan, zgodovinska pot trgovine.
  3. Panjshir Valley: Prelepo območje za sprehode, vodi pa do znamenitega Anjuman Pass.
  4. Salang Pass: Visok gorski prelaz in predor, ki povezuje Kabul na severu.
  5. Shamali Plain: Pokrajina severno od Kabula. Shamali pomeni vetroven ali severen, to je zelena ravnica, ki proizvaja

veliko hrane za centralni Afganistan. Talibani so uničili namakalne sisteme in sedaj se kraj počasi prenavlja.

6.Gardez: Lepa mesta v gorski dolini jugovzhodno od Kabula.


Skriti kotički

Skritih kotičkov je veliko, saj je pokrajina zelo razgibana in na nekaterih delih države naravnost fantastična za avanturiste, pleazalce in pohodnike.

Aktivnosti

V Afganistanu je dobro obiskati sirotišnice, s seboj pa je potrebno imeti šolske potrebščine in obleke, saj to zelo cenijo. Če že greste v Afganistan si je potrebno privoščiti kakšen kebab ali pa imeti piknik na prostem, saj je ta v Afganistanu zelo priljubljen za druženje s prijatelji ali znanci. Ogledati si morate tudi vojne razbitine najrazličnejših vozil, ki so sedaj neuporabna in pokvarjena po celotnem območju Afganistana. V Kabulu si lahko ogledate tudi živalski vrt v katerem je približno 100 živali, na teden pa si ga ogleda približno 3000 obiskovalcev. Ogledati si morate tudi jezera Bande Amir, Bolan Pass, jezero Parghma in gorovje Hindukush, ki se vzpenja 3800 metrov nad morjem.

Koristne informacije

Glavno mesto: Kabul (prebivalcev 3.289.000)

Valuta: Afganistanski afgani (AFN)

Število prebivalcev: 29.863.000

Elektrika: 220V 50Hz

Tel. koda države: +93

Časovni pas: UTC + 4:30

Telefon za njuno pomoč: Zdravniška služba 102, Policija in gasilci 119

Domena: .af

Velikost države: 652.090 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Površje

Pokrajina je močno razčlenjena. Prepletajo jo puščavske ravnine na višini od 600 do 3000 m in visoke gore. Najvišje gorovje Hindukuš na severovzhodu doseže 7500 m. Na severu se spušča v stepsko Turansko nižavje, proti jugu pa v ravnine. Najnižja točka se nahaja v kotlini Sistan.

Zemljevid

Zemljevid Afganistana leta 1993

Dinamični zemljevidi

Regije

Regije Afganistana

Južna regija

Kraji: Kandahar Največja regija Afganistana, kjer je malo prebivalcev, saj jih je največ prav v velikih mestih v vzhodnem delu.

Zahodna regija

Kraji: Herat, Jam Ta regija zajema zahodni del. Tu so naseljeni Turkmenistanci, ki imajo kulturno vez s Turkmenistanom.

Vzhodna regija

Kraji: Kabul, Jalalabad, Ghazni, Bamiyan To je ena izmed najbolj poseljenih regij Afganistana in ima kulturne vezi s Pakistanom.

Severo-zahodna regija

Kraji: Mazar-e Sharif V tej regiji živi veliko prebivalcev Uzbekistanskih korenin.

Severo-vzhodna regija

Kraji: Konduz Geografsko zelo zanimiv del Afganistana, ki na skrajnem severo vzhodu sega celo do Kitajske.

Lastnosti pokrajine

Pokrajina je močno razčlenjena. Prepletajo jo puščavske ravnine na višini od 600 do 3000 m in visoke gore. Najvišje gorovje Hindukuš na severovzhodu doseže 7500 m. Na severu se spušča v stepsko Turansko nižavje, proti jugu pa v ravnine. Najnižja točka se nahaja v kotlini Sistan. Podnebje


Rastlinstvo, živalstvo in prst

Rastlinstvo je precej skromno. Poleg podnebja otežujejo rast tudi skalna tla. Bujnejša vegetacija je ob rekah, ki tečejo po globokih dolinah.

Vreme in klima

Podnebje je podobno celinskemu podnebju v Evropi. Zime so mrzle, poletja pa so suha, vroča in kratka. Temperaturne razlike so velike in ponekod nihajo od -50 do +50 °C. Visoka gorovja zaustavljajo monsunske nalive. Po ravninah v zimskem času dežuje (18 cm³ na leto). Na področju Hindukuša, so padavine obilnejše (127 cm³). V depresiji Sistan poleti divjajo peščeni viharji, ki uničujejo rastlinje.

Afganistan je skoraj brez vodnih virov. Večji sta le dve reki Helmand in Haraf, ki se izlivata v Sistan, kjer voda počasi ponikne v peščena tla.

http://www.wunderground.com/global/AH.html

Vreme je že kar nekaj let povsem enako in sicer v zimskih mesecih lahko pričakujemo nizke temperature pod lediščem, pomladni meseci so deževni, poletje pa peklensko vroče s temperaturami do 40°C in več.

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za obisk države je poleti, saj je pozimi precej hladno, od februarja do maja pa je skoraj vsako leto precej deževno obdobje, zato se takrat ne splača obiskati države. Najbolje je, da si za ogled države rezervirate mesece od konca maja do septembra.

Zgodovina

Zapisana zgodovina Afganistana naj bi segala nazaj kar 500 let pred našim štetjem, čeprav dokazi kažejo na to, da je urbanizirana kultura na tem območju živela že 2000-3000 let pred našim štetjem. V Afganistanu se je ustavil tudi Aleksander Veliki in njegova vojska, po tem ko je zavzel Perzijo. Območje Afganistana je bilo vedno pomembna prometna povezava med različnimi državami, tako med Indijo in Kitajsko in tako je Afganitan dobil ime Glavno Azijsko krožišče.

Hrana

V Afganistanu so zelo srečni, da imajo dovolj hrane in ob njej uživajo, saj je država uničena od vojn. Razlog za smeh in veselje so tako malenkosti in tudi hrana je ena od malenkosti, ki Afganistance osrečuje in jim vliva novega upanja na boljši jutri.

Tipične jedi: Zelenjava: jajčevci, paradižnik, bučke, čebula, por, krompir, kumare, korenje, koriander (koriander), Gandan (kitajski drobnjak). Mlečni izdelki: Kajmak, qurut, kislo mleko in DOGHE (jogurt z meto). Meso: jagnjetina, govedina, ovčetina. Ribe: sladkovodne ribe. Sadje: slive, jabolka, melone, lubenice, češnje in višnje, češnje, marelice, granatna jabolka, grozdje, murve. Začimbe: Janež (bodiyan), kumina (Zeer), črna, bela in zelena Dianthus, rdeče in zelene pekoče paprike (Murch-e-Sabz, Murch-e-surh), cimet (dal Chini), koriandra semena (tokhum-e-gashnish), koper semena (tokuhum-e-Shibito, ingver (zanjafeel), curukot ali črna kumina (sia Dona), mak (khoshkosh), žafran (Zaffaroni) in seveda ​​vse vrste popra in sol. Vse te začimbe se uporabljajo v suhem in svežem stanju v kombinaciji z zelišči.

Specialitete: Predjedi: Manto, Ashak Juhe: sherwa Kofta (goveja juha), Sherwa-e-chainaki (juha iz čajnika) Kebab: tikka kebab, Kofta kebab, kebab CHAP, Nargis Kebab, Shami kebab Prekajeno meso: meso s prekajenim kislim okusom Kurme: Kofta Kurma, Progutati Kurma, dušena špinača Boran: badinjan-e-boran, boran kopel, bamya boranski Kruh: naan, Naan-e-uzbekistanskem, Naan-e-roghani Sladice: zvitki s smetano, suhih pecivo in slaščice, narejene iz koruzne moke, baklava s pistacijami Čaji: črni ali zeleni čaji, ostali niso popularni. Sokovi: Afganistanci so mojstri za pripravo sadnih sokov. V vsakem afganistanskem domu lahko najdemo suho sadje. To so predvsem orehi, mandlji, dzalhozu (pinjole), pistacije, suhe marelice, jabolka, mango, dateljni, murve, rozine ...

Pijača

Čaji: črni ali zeleni čaji, ostali niso popularni. Sokovi: Afganistanci so mojstri za pripravo sadnih sokov. Najbolj popularni sokovi so narejeni iz manga, granatnega jabolka in korenja. Alkohola se ne pije!

Nakupovanje

Gospodinjstvo

Lonci in ponve - Kabul City Center - nekaj trgovin, kjer se najde aparate in gospodinjske pripomočke Največ imajo v Šumak Khumar v glavnem nadstropju Kabul City Center, kjer dobite Bosch in druge gospodinjske aparate priznanih znamk. Najdete lahko tudi trgovino LG, ki ima nekoliko cenejše aparate. Znamki Siemens in Panasonic sta v Chelses Supermarket.

Avtomobilski deli in strojna oprema

V kolikor potrebujete avto dele in stroje pojdite na KO-e-Marquaz, nekoliko stran od Kabul City Center, mimo Safi Airways urad in naravnost skozi Chowk. Na voljo je tudi trgovina z baterija, sončnimi celicami in ostalimi izdelki in se nahaja blizu Pul-e-Surkh.

Oblačila - afganistanska, pakistanska, iranska, indijska

Sanghi Bazaar ima najboljše cene, oditite pa še v trgovino Crystal Light, tik za vogalom od centra mesta Kabul, če greste proti Chelses. To je čudovita trgovina z indijskimi bombažnimi oblačili. Poskusite tudi v centru Roshan v mesta. Vendar pa je tam veliko prometa. Sicer pa lahko kupite tudi rabljena oblačila in za njih zapravite izredno malo denarja.

Tkanine

Khair Khana je iz neznanega razloga še vedno ena izmed najboljših trgovin v mestu tako za zavese kot za oblazinjanje in oblačenje. Poskusite lahko tudi Mondai, ampak je priporočljivo tja iti v spremstvu moškega, tam boste našli prelepe tkanine.

Pohištvo

Obstaja nekaj novih trgovin s pohištvom v okolici Kabula. Če želite pohištvo po meri pa pojdite do VFF. Glede oblačenja pohištva lahko oblazinjenje izberete ali pa prinesete svoje materiale. Na delo dobite tudi garancijo in v kolikor bi se kaj uničilo prehitro vam vse popravijo brezplačno.

Spominki

Chicken Street je daleč najboljše mesto z najširšo paleto spominkov na enem mestu. Poskusite tudi na Zardosi, ki se nahaja na desni strani pravokotno čez Kabula City Center (Safi Landmark stranski vhod). Zardosi je draga trgovina, a spominki so res edinstveni. Obstaja pa tudi majhen bazar nasproti indijskega veleposlaništva, ki ima čudovite obrtne izdelke in verjetno ima tudi dobre cene, kajti cesta je zaprta zaradi bombnega napada, tako da je veliko manj prometa in tudi pešcev.

Gospodarstvo in ekonomija

Čeprav je v Afganistanu samo 12 % površja primernega za obdelovanje, se 85 % Afganistancev ukvarja s kmetijstvom. To je v glavnem ob rekah, vendar so si zgradili podzemne kanale, s pomočjo katerih namakajo obdelovalne površine. Večinoma se preživljajo s poljedelstvom, vendar jih ogroža množica povsod prisotnih min. V glavnem pridelujejo žito, zelenjavo, orehe, bombaž ter nekaj sadja. Afganistanci izvažajo tudi kože karakulskih ovc. Država ima slabo razvito industrijo. Veliko je delavnic za izdelavo preprog, kožuhov in vezenine. Pomemben je tudi zemeljski plin, ki ga v glavnem izvažajo v Rusijo po plinovodu. Gospodarstvo je še dodatno prizadeto zaradi vojn.

Pomembna dejavnost je gojenje maka, kar so sosednje države večkrat neuspešno poskusile prepovedati. Tihotapljenje in predelava makovih stebel, ki se uporablja za izdelavo opija, prinaša večino dobička revnejšim vasem. Pomembni so tudi nasadi bombaža. Najbolj razvita živinorejska panoga je ovčjereja. Iz volne pletejo oblačila, veliko jo uporabijo tudi za izdelovanje preprog. Izdelovalke so skromno plačane, več zaslužijo trgovci, ki preproge prodajajo.

Prometne zveze so slabo razvite. Asfaltirane ceste so le okrog večjih mest, vendar so tudi te uničene zaradi vojn. Celo glavni prelaz, ki pelje iz Kabula v Pešavar v Pakistanu in nato v Indijo, je vklesan v skale. Po njem hodijo vse karavane trgovcev, beguncev in tihotapcev. V preteklosti ga je prečkala tudi vojska Aleksandra Velikega. S svetom je Afganistan povezan z enim mednarodnim letališčem.

Kultura

Afganistanska kultura obstaja že več kot 2 tisočletja, prvič so jo omenjali že 500 let pred našim štetjem. Afganistan je dobil ime po deželi Afganov in po glavnih narodnih jezikih Pashto in Dari. Čeprav se med predeli Afganistana najde kar nekaj razlik med kulturo pa imajo vsi enotno tradicijo in običaje. Na primer vsi sledijo Islamskim tradicijam, praznujejo enake praznike, se enako oblačijo, jedo enako hrano, poslušajo enako glasbo...

Jezik

Dve največji skupini prebivalcev govorita Pashto in Dari (Afganistanski Perzijci). Pashto govorijo na jugu in vzhodu, Dari na severu, zahodu in na centralnem delu Afganistana. Okoli 11% populacije govori Turški, Uzbekistanski in Turkmenistanski jezik kot njihov prvi jezik. Veliko jih živi na severu blizu Uzbekistana in Turkmenistana. Nekaj narodnih jezikov pa se govori še na vzhodu in severo vzhodu, kjer govorijo jezike Nuristani, Dardic in Pamiri.

Izobraževanje

Izobraževanje v Afganistanu vključuje osnovno šolo in višjo stopnjo izobrazbe, ki ga vodi ministrstvo za izobraževanje v Kabulu. V Afganistanu je približno 10.000 šol od katerih so jih 4000 zgradili v zadnjem desetletju. Za šolske namene je bilo izurjenih več kot 100.000 učiteljev. Leta 2011 naj bi bilo več kot 7 milijonov učencev prisotnih v vseh Afganistanskih šolah.

Delo

Veliko tujcev je v Afganistanu našlo dobro plačano delo pri pomoči, da se državi spet vrne prvotna podoba. Velikokrat delajo za Združene narode ali druge nevladne organizacije. Večino služb se dobi na območju glavnega mesta Kabul, plače, ki jih dobivajo domačini so zelo nizke, še posebej izven Kabula. Za delo potrebujete delovni vizum, če želite delati v vojaški bazi.

Varnost

Varnostne razmere v državi so zelo slabe. Nevarnost atentata ali ugrabitve je zelo visoka. V državi je tudi položenih veliko število min, zato je potovanje izven glavnih mestnih cest zelo nevarno.

Vsem, ki se nahajajo v Afganistanu svetujemo, da se izogibajo: - potovanjem po osamljenih področjih; - potovanjem zunaj mest; - potovanjem z javnimi prevoznimi sredstvi (taksi, avtobus ipd.); - potovanjem v zgodnjih jutranjih urah (statistike kažejo, da se večina terorističnih napadov zgodi v jutranjih urah); - nočnim potovanjem; - sprehodom; - potovanjem ali postankom v bližini vojaških konvojev; - potovanjem po vedno istih poti in ob isti uri; - sporočanju potovalnih načrtov na javnih krajih; - obiskovanju krajev, kjer je veliko ljudi kot so tržnice, železniške ali avtobusne postaje; - obiskovanju lokalov, kjer se izvajajo dejavnosti, ki niso v skladu z afganistanskimi moralnimi načeli (prodaja alkohola, igre na srečo, prostitucija ipd.).

Zdravje

V primeru resnih obolenj ali okužb je lahko potrebna asistenca s helikopterjem, zato je bistvenega pomena dobro zdravstveno zavarovanje s primerno zdravstveno asistenco v tujini. Na voljo je zelo malo zdravstvenih ustanov. Prav tako je potrebno za celotno dobo potovanja in bivanja v Afganistanu poskrbeti za predpisana zdravila saj imate v drugačnem primeru lahko težave z dobavo zdravil. Driska in druge gastrointestinalne okužbe so pogoste, ki se še povečajo v toplejših mesecih. Suhe in prašne razmere tako v poletnem kot zimskem času lahko povzročajo draženje oči, grla in kože. Respiratorna tuberkuloza je med prebivalci Afganistana pogosta. Malarija predstavlja potencialno nevarnost z izjemo predelov visoko v gorovju in v zimskem času. Z malarija se lahko potnik lahko okuži navkljub primerni zaščiti zato je potrebno nemudoma poiskati zdravniško pomoč ob pojavu vročine ali prehladu podobnim simptomom v prvem letu po vrnitvi iz potovanja v malarično nevarne države.

Pred potovanjem priporočamo obisk v popotniški svetovalnici in ustrezna cepljenja.

Telekomunikacije

Razvoj komunikacij se je v Afganistanu močno povečala v zadnjem desetletju, tako so se začela odpirati telekomunikacijska podjetja, vedno več je nastalo spletnih strani in radijskih postaj ter televizijskih kanalov. Afganistansko ministrstvo za komunikacije je podpisalo sporazum o 64,5 milijonov dolarjev vrednem investiranju v letu 2006, kar se tiče kabelskega omrežja. Projekt je namenjen izboljšanju telefonije, interneta, televizije in radio storitev v celotnem Afganistanu. Leta 2012 je tako okoli 85% prebivalstva države dobilo dostop do komunikacijskih storitev.


Telefon

V Afganistanu je približno 18 milijonov uporabnikov mobilnega telefona. Etisalat, Roshan, afganistanski Wireless in MTN so vodilna telekomunikacijska podjetja. Etisalat je postalo prvo podjetje, ki je uvedlo začetek 4G storitev v letu 2013. Predvideno je da bo do začetka leta 2015 imelo več kot 50% prebivalstva dostop do interneta. V vmesnem času, afganistanski uradniki napovedujejo, da nameravajo poslati svoj lasten satelit v vesolje.

Internet

Internetno omrežje se je v Afganistanu začelo vzpostavljati leta 2002.

Leta 2003 je Afganistan dobil domeno .af, ko je bil ustanovljen informacijski center. Na novo so ustanovili tudi družbo imenovano Afgan Telecom. Kasneje v letu 2003 je Afganistan podprl 22 internetnih strežnikov in 7 glavnih ISP naslovov, ustanovljenih pa je bilo tudi veliko internetnih kavarn in kioskov.

Vlada je spoznala, da je internet pomemben vir rasti in razvoja države. V letu 2006 so čez državo potegnili tudi optični internet. Leta 2010 je bilo že 46 glavnih ISP naslovov in kar milijon rednih internetnih obiskovalcev. 3G so vzpostavili leta 2012 in jih uporabnikom ponujajo glavna telekomunikacijska podjetja kot so Etisalat, MTN Group, Roshan and Afgan Wireless.

Pošta

Afganistanska pošta je državna pošta Afganistana. Odgovorna je za vse poštne storitve. Prvo pošto so ustanovili leta 1870, z invazijo takratne Rusije pa je postala zelo močna regionalna služba, ki je lahko pošiljala pisma kamor koli po svetu v zelo kratkem času. Leta 1990 je vse skupaj precej zamrlo zaradi divjanja vojne in če si želel, da pošta pride k pošiljatelju pravočasno in da sploh pride, si moral poiskati nekoga, ki je potoval v tisto smer in enostavno si moral nato upati na najboljše. Poštna služba danes pošto nosi od vrat do vrat in se drži nekega Evropskega sistema. Prebivalstvo je tako s sistemom, ki jim ga ponuja poštni urad, zelo zadovoljno.

Spoštujte običaje

Afganistan je muslimanska država v kateri se spoštuje muslimanski zakon, običaje in pravila oblačenja. Priporočljivo je njihovo spoštovanje. Homoseksualnost je nezakonita. Izogibajte se poskusom spreobrnitve muslimanov k drugim veroizpovedim. Prinašanje narkotikov, alkohola in izdelkov iz svinjskega mesa v državo je prepovedano. Fotografiranje vladnih stavb, vojaških objektov in palač ni dovoljeno. Izogibajte se fotografiranju lokalnega prebivalstva brez njihovega dovoljenja.

Prihod na destinacijo

V Afganistan lahko pridete na več načinov in sicer po zraku z letalom ali helikopterjem (predvsem vojska), po kopnem pa z avtom, avtobusom ali vlakom.

Zahteve za vstop

Slovenski državljani za vstop potrebujejo vizum,varnostne razmere v državi so zelo slabe. Nevarnost atentata ali ugrabitve je zelo visoka. V državi je tudi položenih veliko število min, zato je potovanje izven glavnih mestnih cest zelo nevarno.

Z letalom

V Afganistanu je kar nekaj letalskih družb, ki prevažajo potnike, so pa tudi tuje družbe npr. Air India. Glej tudi Transport po destinaciji - Letalo.

Z avtobusom

Z avtobusom potuje velika večina prebivalstva, vendar so ti ponavadi zelo polni in v njih prevažajo vse mogoče reči.

Z avtom

Za prevažanje lahko uporabite avtomobile ali pa najamete taxi, ki ga lahko dobite le v večjih mestih.

Z vlakom

Vožnja z vlakom ugodna, vendar pa železniško omrežje še ni dodobra razvito.

Z ladjo

Dostop z ladjo ni mogoč.

Transport po destinaciji

Vožnja po cestah je zelo nevarna. Uporniki postavljajo po cestah lažne kontrolne točke, iz katerih izvajajo nasilne napade. Poleg nevarnosti terorističnega napada in ugrabitve, obstaja tudi nevarnost ropa in odtujitve avtomobila. Promet v Afganistanu je omejen in v fazi razvoja. Velik del cestnega omrežja je bil zgrajen okoli leta 1960, vendar so ga veliko večino uničili med leti 1980 in 90. Nove nacionalne avtoceste , ceste, mostovi pa so bili obnovljeni v zadnjem desetletju, da bi tako povečali potovanja in tudi trgovino med sosednjimi državami. V letu 2008 je bilo v Afganistanu približno 731.607 vozil registriranih v notranjosti države, ki služijo za kar 29 milijonov ljudi!

Letalo

V Afganistanu je nacionalni letalski prevoznik Ariana Afgan Airlines, nato pa še manjša zasebna podjetja kot so Jet International, East Horizon Airlines , Kam Air , Pamir Airways in Safi Airways. Nato so tu še letalske družbe, ki letijo iz Afganistana, te so Air India , Emirates , Gulf Air , Iran Aseman Airlines , Pakistan International Airlines , Turkish Airlines in drugi.

Mednarodno letališče v Kabulu je glavno letališče v državi. Od maja 2014 ima država štiri mednarodna letališča (mednarodno letališče Herat , mednarodno letališče v Kabulu , mednarodno letališče Kandahar in letališče Mazari Sharif). Poleg teh je še veliko manjših letališč, ki imajo redne lete proti Kabulu in Heratu.

Država ima tako približno 53 letališč , približno 19 od teh jih ima asfaltirane steze. Od teh imajo kar štiri letališča vzletno-pristajalno stezo dolgo več kot 3000 metrov, tri imajo vzletno-pristajalno stezo dolgo med približno 2.500 in 3.000 metri, osem jih ima vzletno-pristajalno stezo dolgo med 1500 in 2500 metri in dva imata vzletno-pristajalno stezo dolgo manj kot 1000 metrov. Okoli 34 letališč ima neasfaltirane vzletno-pristajalne steze.

Mednarodno letališče Kabul (3500 m vzletno-pristajalne steze) je največje letališče v državi in primarno za mednarodne civilne lete.

Vlak

Železniška povezava z Uzbekistanom Na voljo je 75 kilometrov železniških storitev med Uzbekistanom in severnim afganistanskim mestom Mazar-i-Šarif. Proga se začne v Termezu in prečka reko Amu Darja, kjer je zgrajen most med Afganistanom in Uzbekistanom (Friendship Bridge), konča pa se na letališču Mazar-i-Šarifa . Afganistanska vlada pričakuje, da bo proga podaljšana do Kabula in nato do obmejnega mesta Torkham v povezavi s Pakistanskimi železnicami. Delo poteka s Kitajskim podjetjem Metallurgical Group Corporation (MCC) in naj bi bilo končano do konca leta 2014.

Železniška povezava s Turkmenistanom Dolga 10 km se povezava razteza od Serhetabat v Turkmenistanu do mesta Towraghondi v Afganistanu. Nadgradnja te povezave se je začela v letu 2007.

Železniška povezava s Pakistanom Obstajajo različni predlogi za podaljšanje železniške proge, tako sta Pakistan in Afganistan podpisala tudi memorandum o soglasju za nadaljnje polaganje železniških tirov med državama.

Povezave do drugih sosednjih držav Afganistan še nima železniške povezave s Kitajsko in Tadžikistanom, čeprav je bila s slednjim predlagana povezava v letu 2008.

Avto

Slavni prelaz Khyber Pass je zaprt za vsakogar, saj imajo tam Afganistanci in Pakistanci straže, talibani pa v bližini prelaza ubijajo ali ugrabljajo vse, ki želijo prečkati prelaz.

Najbolj obremenjen mejni prehod je Torkham Gate.

Sicer pa obstajajo številne ceste v Afganistanu:

  • Preko prelaza Kiber na Džalalabad na vzhodu. Torkham Gate služi kot mejni prehod, na njem pa je velika prisotnost ZDA in Afganistanskih nacionalnih varnostnih sil.
  • Od Quetta do Kandaarja na jugu
  • Od Mašada do Herata ja jugu
  • Iz Uzbekistana do Mazar e Šarifa na severu
  • Iz Tadžikistana do Kunduza na severozahodu

Od sredine leta 2009 pa nobena izmed teh poti ni šteta med varne poti, še posebej nevarni sta Torkham in Quetta.

Avtobus

Avtobusi redno vozijo med Džalalabadom in Pešavarjem v Pakistan. Tudi med Heratom in Mašadom v Iran vozijo pogosto. Avtobusi vseh držav so po novem temeljito kontrolirani s strani države vstopa in izstopa s strani policije, preverijo namreč, da se ne prevaža mamil in orožja, zaradi tega pa nastajajo zamude v avtobusnih voznih redih.

Taxi

Taxija ni mogoče dobiti v številnih delih Afganistana. Taxiji so rumeni in jasno razpoznavni že na daleč. Preden se usedete v taxi se o ceni pogovorite z voznikom, ta mora biti 1$ (50 AFN) na 2-3 kilometre ceste. Za najem so na voljo tudi džipi kar skupaj z voznikom, ki govorijo nekaj besed angleško, vendar ne imejte preveč upanja, da bo ravno vaš voznik govoril angleško. Sicer pa lahko že na leališču najamete organizatorja potovanja, ki zagotovi avto in vas vodi po Afganistanu.

Kolo

S kolesom se v Afganistanu veliko prevažajo, saj je kolo zelo priljubljeno prevozno sredstvo. Afganistan ima tudi zelo močno žensko kolesarsko moštvo, v nastajanju pa je tudi film Afghan Cycles. http://www.afghancycles.com/

Spanje in namestitev

Nočitve v Afganistanu spadajo v dve kategoriji: hotele in gostišča. Hoteli so, kot ste jih doživeli tukaj, vsaka soba ima namreč svojo kopalnico bolj udobni pa vključujejo še postrežbo v sobo, bazen ali vadbene objekte ter pranje perila. Večina hotelov ima brezžični dostop do interneta. Gostišča so z nočitev običajno cenejša kot hoteli, ker je tam na voljo manj udobja. Gostje si v gostiščih navadno delijo kopalnico.

Hoteli


Nekaj poznanih hotelov v glavnem mestu Kabul.

Heetal Plaza Hotel

Intercontinental v Kabulu

Kabul Inn

Kabul Serena Hotel

Safi Landmark Hotel Suites

Spinzar Hotel

Hostli oz. gostišča za nočitev


Ajmal Wali
Assa 1
Faisal
Gandamak Lodge
Globalni
Haseeb
Karwansara Guesthouse & Restaurant
Le Monde Kabul
Le Monde Mazar-e Sharif

Kampiranje

Prebivalci imajo radi piknike na prostem, kjer se družijo z družino, prijatelji ali sorodniki, druženje jim veliko pomeni. Kampiranja skoraj da ni pod milim nebom, saj se s tem izpostavljaš veliki življenjski nevarnosti zaradi vojne.

Nadredna destinacija