Čile: Razlika med redakcijama

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje
(Turistične destinacije in znamenitosti)
 
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Čile''' je ozka dolga država, ki se razteza vzdolž južne polovice zahodne obale Južne Amerike od Andov pa do konca južnoameriškega rta. Čile na severu mejijo na Peru, na vzhodu pa na Argentino in Bolivijo, poleg tega pa imajo več kot 5000 km obale Tihega oceana. Danes je Čile najbolj stabilna in mirna država v Južni Afriki, a to pa še ni vse kar jo dela posebno. Je neverjetno razgibana država, saj ima vse, od vročine v najtoplejši puščavi na svetu - Atacama, do mraza v Čilski Patagoniji, pa tudi veliko majhnih otokov in rtov.
+
'''Čile''' je '''ozka dolga država''', ki se razteza vzdolž južne polovice zahodne obale Južne Amerike od Andov pa do konca južnoameriškega rta. Čile na severu mejijo na Peru, na vzhodu pa na Argentino in Bolivijo, poleg tega pa imajo več kot '''5000 km obale''' Tihega oceana. Danes je Čile najbolj stabilna in mirna država v Južni Afriki, a to pa še ni vse kar jo dela posebno. Je neverjetno '''razgibana država''', saj ima vse, od vročine v najtoplejši puščavi na svetu - Atacama, do mraza v Čilski Patagoniji, pa tudi veliko majhnih otokov in rtov.
  
 
<!-- SEO optimizacija za iskalnike  -->
 
<!-- SEO optimizacija za iskalnike  -->

Trenutna redakcija s časom 10:10, 25. maj 2016

Čile je ozka dolga država, ki se razteza vzdolž južne polovice zahodne obale Južne Amerike od Andov pa do konca južnoameriškega rta. Čile na severu mejijo na Peru, na vzhodu pa na Argentino in Bolivijo, poleg tega pa imajo več kot 5000 km obale Tihega oceana. Danes je Čile najbolj stabilna in mirna država v Južni Afriki, a to pa še ni vse kar jo dela posebno. Je neverjetno razgibana država, saj ima vse, od vročine v najtoplejši puščavi na svetu - Atacama, do mraza v Čilski Patagoniji, pa tudi veliko majhnih otokov in rtov.

Fotogalerija znamenitostiPotopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 5:45 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Santiago de Chile: Santiago de Chile, ali skrajšano samo Santiago, je glavno mesto in gospodarsko središče Čila. S svojimi muzeji, prireditvami, gledališči, restavracijami, bari in drugimi zabavnimi in kulturnimi možnostmi, je zagotovo tudi politično in kulturno središče države. Leži v središču države, oziroma nekje na polovici te dolge države in zato predstavlja odlično izhodiščno točka za nadaljnje raziskovanje državo. Zaradi bližine tako gora kot Tihega oceana, je mogoče smučati na bližnjih Andih in uživati na plaži, vse v istem dnevu.
 2. Santa Cruz, Čile: V dolini Colchagua, približno 120 km južno od Santiaga se nahaja mesto Santa Cruz, ki ima nekaj več kot 30 tisoč prebivalcev. Santa Cruz je najbolj znano po zelo dobro ohranjeni kolonialni arhitekturi. Najbolj znane turistične znamenitosti se nahajajo v Plaza de Armas med najbolj obiskanimi pa sta cerkev Santa Cruz in Carillon Clock. Veliko obiskovalcev se odloči za ogled vinogradov z vlakom (Wine Train vineyard ), zanimiva pa sta tudi muzej Colchagua (Museum of Colchagua) in igralnica Colchagua.
 3. Valparaiso: Valparaiso je obmorsko mesto, ki je preprosto nekaj posebnega in vas bo zagotovo očaralo. Leži ob obali Tihega oceana, nekaj manj kot dve uri vožnje iz glavnega mesta. Množica gričev, stopnic, strmih ulic in nešteto dvorcev dajejo mestu edinstveno podobo. V vsaki od zavitih uličic, ki se prepletejo kot labirint lahko naletite na velike in raznobarvne grafite, ki dajejo mestu poseben utrip, ki ga najbolje lahko občutite ponoči. Kljub temu pa gre za pristaniško mesto, ki se ga še vedno drži tudi sloves nekoliko nevarnega mesta, čeprav se v zadnjem obdobju veliko posvečajo varnosti, predvsem na glavnih turističnih točkah.
 4. Puerto Varas: Mesto znano tudi pod vzdevkom mesto vrtnic (La ciudad de las rosas)se nahaja v južni polovici Čila. Prečudovito naravno okolje je najpogostejši razlog za obisk tega slikovitega mesta. Mesto je nastalo na obrobju jezera Llanquihue, ki je drugo največje jezero v Čilu, le nekaj kilometrov oddaljen pa je tudi vulkan Osorno. V neposredni bližini se nahajajo gore z vrhovi kot sta Mt. Calbuco and Mt. Tronador ter jezero Todos los Santos in slap Petrohué. Gozdovi in narodni parki v okolici ponujajo neskončno možnosti za šport na prostem, vse od ribolova do smučanja.
 5. Puerto Natales: Nekdaj skromno ribiško pristanišče v Patagoniji, je postalo pravi raj za pohodnike in ljubitelje gora. Prodajalce preje so zamenjali razni butiki in trgovine s pohodniško opremo, po celem mestu pa lahko najdete tudi več lokacij kjer lahko poiskusite njihova vina in piva. Mesto živi od turizma, kjer prav vsak najde nekaj za svoj okus, saj ponudba zajema vse od najbolj prestižnih hotelov do majhnih penzionov. Kljub skoraj konstantnemu roju poletnih obiskovalcev, pa mesto še vedno ohranja počasen tempo življenja, kakršen je za Patagonijo značilen.
 6. Easter Island: Velikonočni otoki je v resnici le en otok, ki se nahaja v Pacifiškem oceanu in je od celinskega dela Čila oddaljen kar 3600 km. Najbolj znani so velikanski kipi glav, imenovani moai. Kamnite skulpture je najverjetnjene ustvarilo ljudstvo Rapa Nui. Leta 1995 je UNESCO Velikonočne otoke uvrstil na seznam zavarovane svetovne dediščine.
 7. San Pedro de Atacama:Kraj leži na nadmorski višini 2,407 m, zato si vnaprej načrtujete kakšen dodatni dan za aklimatizacijo. San Pedro de Atacama ponuja pester izbor aktivnosti od tekinga, plezanja, amaterske astronomije celo do bordanja po puščavskem pesku. Neverjetna puščavska pokrajina in pogled na bližnji vulakn Licancabur, sta zagotovo dovolj velik razlog, zakaj je San Pedro de Atacama, najbolj popularna destinacija v severnem delu Čila.
 8. Pucon:Pucón leži ob obrobju jezera Villarrica, v bližini istoimenskega vulkana (Villarrica volcano). Če imate radi adrenalinske športe, bo to zagotovo kraj za vas. Od različnih vodnih športov kot sta raftinga in spuščanje s kajaki do pohodništva, smučanja in deskanja na snegu. V bližnjih gozdnatih dolinah lahko najdete številne naravne izvire tople vode.

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

Koristne informacije

Glavno mesto: Santiago de Chile

Valuta: peso (čilenski peso)

Število prebivalcev: 18 milijonov (ocenjeno 2015)

Elektrika:

Tel. koda države: +56

Časovni pas: UTC-3 in UTC-5

Telefon za njuno pomoč:

Domena: .cl

Velikost države: 756,096.3 km²


Čile Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Čile

Dinamični zemljevidi

Regije

 Severni Čile
 Kraji:Arica, Iquique, Antofagasta, San Pedro de Atacama, Coquimbo 
 Regija je najbolj znana po najbolj sužni puščavi na svetu- Atacama. 

 Centralni/Osrednji Čile
 Kraji:Valparaíso, Santiago, Santa Cruz, Maule
 Regija je središče države, kjer lahko obiščete največja mesta, znane vinograde, in nekaj 
najboljših smučarskih centrov na južni polobli.
 Južni Čile
 Kraji:Concepción, Pucon, Puerto Varas
 Regija neštetih jezer in rek. 
 Skrajni jug
 Kraji:Puerto Natales, Punta Arenas...
 Zahodna Patagonija, kjer boste našli množico jezerov, fjordov, ledenikov in prostranih gozdov.
 Velikonočni otoki
 Kraji: Hanga Roa
 Osamljeni otok je prizorišče ene najbolj skrivnostnih civilizacij na svetu.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Čile je zelo razpotegnjena država, zato se najprimernejši čas za obisk razlikuje, glede na to kateri konec države bi se radi odpravili. Za popotnike, ki obiščejo Patagonijo na jugu Čila, je najboljši čas od oktobra do marca, ko na južni strani ekvatorja nastopi poletje. Santiago, Centralna dolina in Atacama so primerni za obisk skozi celo leto, saj lahko v vsakem letnem času počnemo vrsto aktivnosti. Julij in avgust sta najbolj priljubljena meseca za obisk gora okoli Santiaga, ko si lahko privoščite smuko na tamkajšnjih smučiščih. Aprila, ko začne odpadati jesensko listje, pa je še posebej primeren čas za obisk vinogradniških pokrajin v Čilu.

Zgodovina

Novembra 1520 je Ferdinand Magellan kot prvi evropski raziskovalec pristal na otoku Chiloé. Preliv skozi katerega je prispel še danes nosi njegovo ime (Magellanov preliv). Pred tem so severni del Čila naseljevali Inki, srednji in južni del pa bojeviti Mapuči. Območje so domačini poznali pod imeno Tchili, kar v njihovem jeziku pomeni sneg.

Kraljevina Čile je bila ena izmed najjužnejših kolonij španskega imperija. Čeprav je leta 1810 država Čile razglasila neodvisnost, je prvo odločilno zmago nad Španci dosegla šele leta 1818, ko je na čelo vlade stopil Bernardo O'Higgins. Čile je nato polagoma začel določati meje s sosednjimi državami. Leta 1826 si je država s pogodbo pridobila arhipelag Chiloe. Po odprtju novih rudnikov srebra, se je začela povečevati pomorska trgovina, pristanišče Valparaiso pa je močno pridobivalo na pomembnosti , s čemer se je začel gospodarski razcvet države. To je privedlo do spora s Perujem za pomorsko prevlado v Pacifiku. V vojni za Pacifik, ki se je odvijala med letoma 1879 in 1983 , je Čile premagal Peru in Bolivijo in začasno osvojil njuna ozemlja, pri tem pa tudi dokončno podjarmil Mapuče in Inke. Po različnih političnih usmeritvah vlad je po vojaškem udaru Augusta Pinocheta leta 1973 strmoglavila triletno socialistično vlado Salvadora Allenda. Ekonomska politika, ki se je začela v osemdesetih letih, je prispevala k stabilni rasti gospodarstva in zmanjšanju revščine, ki je prej prizadevala več kot polovico prebivalstvo.

Hrana

Ker ima Čile tako dolgo obalno črto, lahko povsod pričakujete veliko morske hrane. Čile je drugi največji svetovni proizvajalec lososa, kot tudi številnih drugih gojenih morskih proizvodov, kot so ostrige, pokrovače, klapavice, postrvi in romba. Lokalne ribe so Corvina (brancin), congrio (ugor), lenguado (iverka), Albacora (mečarica), in rumena tuna. Veliko zelenjave uporabljajo predvsem v osrednjem Čilu.

Nekaj tradicionalnih jedi:
Pastel de choclo: koruzna omleta napolnjena z mleto govedino, čebulo, piščancem, rozinami, jajci, olivami in na vrhu posuta s sladkorjem in sladka koruzno omako.
Empanada de pino: ocvrto pecivo, kot nekakšna pita napolnjena z mleto govedino, čebulo, rozinami, kuhanim jajcem in črnimi olivami.
Empanada de queso: ocvrto pecivo, napolnjeno s sirom. Lahko ga najdete tudi v McDonald's.
Cazuela de vacuno: juha z govejim mesom, rižem, krompirjem in kosi koruze.
Cazuela de ave (or de pollo): enako kot zgornja le s piščancem
Cazuela de pavo: enako kot zgornja le s puranom
Porotos granados: enolončnica s fižolom, bučo, koruzo, čebulu in baziliko.
con choclo: z zrni koruze
con pilco or pirco: s sesekljano koruzo
con mazamorra: s celo koruzo
con riendas: z rezanci

Pijača

Iz Čila izvirajo nekatera najboljša vina, ki se po kakovosti z lahkoto merijo s francoskimi. Med bolj znanimi sta Cabernet Sauvignon in Carmenere. Med obiskom Čila morate poiskusiti tudi njohovo tradicionalno pijačo Terremoto (potres). Gre za mešanico ananasovega soka in lokalnega rdečega vina (pipeño), včasih mu dodajo tudi rum.
Chilean Pisco je še ena od tradicionalnih alkoholnih pijač. Gre za brandy, narejen iz jagod muškatnega grozdja. Nekoliko drugačna različica je Pisco sour, kjer nadomestijo limetin sok z limoninim, hkrati pa dodajo še sladkor v prahu. Obstajaj še več različic naprimer Mango Sour, kjer dodajo mangov sok, in Piscola, kjer Pisco zmešajo s koka-kolo. Glede Pisca sicer še vedno ostaja vprašanje o izvoru. Čeprav je Pisco že nakaj časa regstriran kot čilenska pijača, pa se je v zgodovini prej pojavila v Peruju, zato med državama še vedno ostaja spor. Vendar pa imata čilenska in perujska različica povsem drugačen okus, saj se tudi sestavine in priprava med seboj močno razlikujeta.
Mote con Huesillo je slasten hladen poletni napitek iz pšeničnih semen (Mote) in suhe breskve (huesillos) kuhane in sladkane. Običajno ga prodajajo kar na pločniku ali v parkih.
Za razliko od drugih latinskoameriških držav, je v Čilu prepovedano pitje alkohola na javnih površinah (na ulicah, v parkih, itd) Zakonodaja omejuje tudi prodajalece, zato je prepovedano prodaja alkoholnih pijač med 3.00 in 9.00.

Nakupovanje

Čeprav Čilenci še vedno večinoma plačujejo z denarjem, pa so kreditne in debitne kartice sprejete skoraj povsod. Prav tako ne bi smeli imeti večjih težav z iskanjem bankomata, saj so le ti precej pogosti.

Za raznovrstne nakupe se je najbolje odpraviti v večja mesta kot sta Santiago in Santa Cruz. Marsikaj zanimivega boste našli na lokalnih tržnicah, ki so tudi najprimernejša za nakup spominkov. Za enega najbolj tradicionalnih daril, pa lahko v vseh trgovinah kupite steklenico čilenskega vina. Čeprav lahko v državi skoraj na vsakem koraku najdete kokine liste ali kokin čaj, pa tega raje ne kupujte za seboj, saj imate ob prihodu v drugo oziroma domačo državo lahko velike težave na meji, saj je koka in njeni produkti večinoma ilegalni.

Še nasvet: nikoli ne zamenjujete denarja na ulici, še posebej če vas nekdo nagovori, da mu sledite do menjalnice. Prav tako ni priporočljivo, da menjate na letališčih ali v hotelih, saj so ponavadi menjalni tečaji izredno slabi.

Gospodarstvo in ekonomija

Čile ima tržno usmerjeno gospodarstvo, izvoz blaga pa predstavlja okoli 40% BDP-ja.
Čilsko gospodarstvo je naletelo na več kriznih obdobij v svoji zgodovini. V 90-ih letih je bila rast realnega BDP-ja povprečno 8%, od leta 1998 naprej, ko je nastopila globalne finančne krize, pa je rast padla na polovično raven. V zadnjih letih je značilna trajna gospodarska rast.
Čile je poglobil svojo zavezanost k liberalizaciji trgovine s sporazumom o prosti trgovini z ZDA, ki je začela veljati 1. januarja 2004. V letu 2010 je Čile postala prva polnopravna članica OECD-ja v Južni Ameriki, kar je veliko priznanje čilskemu gospodarskemu napredku.
Za državo je zelo pomembno rudarstvo, predvsem baker, saj izvaža kar 36% svetovne proizvodnje bakra. Pomembna ekonomska panoga je v zadnjih letih tudi turizem, ki je od leta 2005 narastel za 13,6%. Glavna naravna bogastva poleg bakra so les, železova ruda, nitrati, žlahtne kovine, molibden in vodna energija.

Kultura

Pablo Neruda(1914-1973) Ko govorimo o čilenski kulturi, moramo zagotovo najprej omeniti pesnika Pabla Nerudo. Eden najbolj znanih svetovnih pesnikov je bil pod imenom Neftali Ricardo Reyes Basoalto. Je dobitnik Nobelove nagrade za literaturo leta 1971, leta 1950 je prejel tudi Nobelovo nagrado za mir. Neruda je najbolj znan po delih Twenty Love Poems in a Song of Despair.
Nerudi so posvečeni trije muzeji po državi: La Chascona v Santiagu, La Sebastiana v Valparaísu in Casa de Isla Negra na Isla Negra, kjer je tudi pokopan.

Juan Guzmán Cruchaga (1895 – 1979) je bil diplomat, pesnik in pisatelj. Leta 1962 je osvojil čilensko nagrado za literaturo. Veliko je potoval po svetu in nekaj časa deloval kot diplomat v Mehiki.

Juan Ignacio Molina (1740 –1829) je čilenski zgodovinar, botanik, ornitolog, geograf in naravoslovec.

Bernardo O'Higgins (1778–1842) je prvi narodni voditelj. Bil je vodja čilske neodvisnosti od Španije.

Jezik

Uradni jezik je v Čilu je španščina. Čilenci uporabljajo nekoliko poseben dialekt imenovan Castellano de Chile, kar lahko povzroči, da boste pri razumevanju lahko imeli težave, saj se od španščine razlikuje tako v izgovarjavi kot slovnici in besedišču.
Angleščina je splošno razširjena v večjih mestih, še posebej v glavnem mestu Santiago. Ker je angleščina tudi obvezni jezik v šoli, vse več ljudi razume angleško, še posebej mladih.

Izobraževanje

Skupaj z Mehiko in Argentino, Čile še naprej raste kot ciljna destinacija za študij v tujini. Nič nenavadnega ni, če boste našli skupine evropskih in severnoameriških študentov španskega jezika in kulture na eni od številnih cenjenih univerz v državi. Najbolj znane univerze sodijo tiste v Santiagu, Valparaisu in južnem Čilu.

Delo

Tujci morajo zaprositi za delovno dovoljenje pred prihodom (to je mogoče storiti, tudi kasneje, vendar je po vstopu v državo veliko težje dobiti). Začasna dovoljenja se izdaja zakoncem in ljudem s pogodbo. Delo na črno je pogosto slabo plačano, nima obveznega zdravstvenega zavarovanja, delodajalci pa ne plačujejo prispevkov za pokojnino. Če vas dobijo, ko delate na črno vas lahko deportirajo.
Drug način za delo je preko programa English Opens Doors Program. Gre za prostovoljno delo, kjer v osnovnih šolah delate kot pomočniki učiteljev angleščine. Program zagotavlja prostovoljcem, da bivajo s čilsko družino, dnevne tople obroke, zdravsteno zavarovanje in bonus 60 000 CLP (okrog 80 eur) za vsak mesec. Poleg tega vam omogočajo različne tečaje španščine.

Varnost

Žeparji in tatovi še posebej prežijo na turiste v večjih mestih, kot sta Santiago in Valparaiso, čeprav je stopnja nižja od večine velikih južnoameriških mest. Kljub temu pa je potrebna previdnost. Priporočljivo je, da v središču mesta, ki nosite nakit ali ure, dragega videza. Bodite še posebej previdni na vseh turističnih območijh v Santiagu. V natrpanih prostorih je priporočljivo, da nahrbtnik nosite na sprednjem delu telesa.

Nekaj varnostnih napotkov:

 • Ne segajte po denarnici, dokler vam prodajalec ne pove cene.
 • Ne poskušajte podkupiti policistov (Chilean Carabineros), saj lahko zaidete v resne težave. Nanje pa se lahko vedno zaneste, saj slovijo kot zelo ponosni in pošteni.
 • Predno slikate vojaške objekte in stavbe vprašajte za dovoljenje.

Številke v sili: 131 reševalci, 132 gasilci, 133 policija (Carabineros)

Zdravje

Čile ima odlične zdravstvene standarde v zdravstvu po vsej državi, še boljši pa so v zasebnem zdravstvu. Nujna zdravstvena oskrba je na voljo vsem, ne glede na njihov pravni status ali državljanstvo, vendar pa bodo od vas zahtevali mednarodno zdravstveno zavarovanje. Če potrebujete zdravniško pomoč, je priporočljivo, da se obrnete na zasebne bolnišnice, saj je v javnih zdravstvenih zavodih jezik sporazumevanja skoraj izključno le španščina. V primeru nesreče pokličite 131, vendar prav tako ne pričakujte operaterja, ki bi znal angleško.
Voda iz pipe je pitna.

Telekomunikacije

Telefon

Javnih telefonov je na ulicah vse manj, lahko pa uporabite telefone, ki se nahajajo znotraj postaj ali trgovin. Predplačniške kartice za mobilne telefone prodajajo v večini kioskov, trgovin, bencinskih črpalk in lekarn. Osnovni predplačniški telefon stane okoli 15000 pesov, kjer hkrati po navadi dobite tudi za 10000 pesov predplačniških minut. Za aktiviranje SIM kartice, vas bodo najverjetne vprašali za osebni dokument. Najboljši signal ima večinoma Entel. SIM kartice ENTEL, Movistar ali Claro so na voljo za okoli 5000 pesos, vendar ne vključujejo predplačniških minut. Za brskanje po internetu je ponavadi najcenejši Movistar, posebno če kupite pakete. Vedno vprašajte za polno telefonsko številko, saj je leta 2014 prišlo do številnih sprememb.

Internet

Do interneta lahko dostopate v večini kavaren in barov v večjih mestih. Včasih je dostop zaščiten s kodo, zato boste morali vprašati za geslo. V notranjosti metro postaj v Santiagu lahko na vročih točkah brezplačno uporabljate Wi-Fi.

Pošta

Spoštujte običaje

Tudi če govorite špansko, bodo domačini takoj prepoznali, da ste tujec, zaradi izrazitega naglasa. Zato ne bodite užaljeni , če vas imenujejo "gringo" (tujec), večino tujcev imenujejo tako, in ni mišljeno kot žaljivka.

Čilenci so še vedno občutljivi na čas, ko so izgubili del Patagonije, v obdobju ko so sicer dobili vojno proti Peruju in Boliviji. V večini ne bodo užaljeni, če jih povprašate o tem obdobju, nikakor pa ne govorite da podpirate Peru ali Bolivijo v prizadevanjih za ponovno pridobitev takrat izgubljenega ozemlja.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za vstop v državo slovenski državljani ne potrebujejo vize, za potovanja do 90 dni. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj za čas trajanja potovanja po Čilu. Ob vstopu v državo, boste prejeli turistično kartico, ki jo boste morali izpolniti, preden vam odobrijo vstop v državo za do 90 dni. Kartico pazljivo shranite, saj jo boste morali oddati cariniku ob izstopu iz države, brez nje vam lahko onemogočijo izstop.

Z letalom

Največje letališče v Čilu je Arturo Merino Benítez International Airport (SCL), oziroma pogosto imenovan preprosto letališče Santiago. Nahaja se 15 km severnozahodno od centra glavnega mesta. Gre za šesto največje letališče v Južni Ameriki, saj preko njega vsako leto potuje več kot 10 milijonov turistov. Prav tako je eno najpomembnejših letališč, za povezovanje Oceanije in Latinske Amerike. Terminal je razdeljen tako, da se na levi strani nahajajo mednarodni leti, na desni pa notranji.

Letalske družbe, ki letijo na letališče v Santiagu so: LAN Airlines, Aeromexico, Aerolíneas Argentinas, Air Canada, Air France, American Airlines, Avianca, BQB Líneas Aéreas, British Airways, Copa Airlines, Delta, Gol Airlines, Iberia, KLM, Lufthansa, PAL Airlines, Qantas, Sky Airlines, TAM Airlines, and United Airlines.

Druga mednarodna letališča v državi so še v mestih Arica, Iquique, Antofagasta, Concepción, Puerto Montt in Punta Arenas. LAN Airlines je največji državni prevoznik, ki edini leti tudi na Velikonočne otoke, do tja pa lahko pridete le iz Santiaga, Lime ali Papeete.

Z avtobusom

Če se že nahajate v Južni Ameriki je najcenejši način vstopa v Čile z avtobusom. Vsakodnevo lahko najdete povezave med Čilom in Argentino, nekajkrat tedensko vozijo avtobusi celo direktno iz Buenos Airesa do Santiaga. Iz Peruja je največ povezav do Čila iz Arequipe, prav tako pa so dobre tudi avtobusne povezave med Bolivijo in severom Čila. 2x tedensko (v ponedeljkih in četrtkih) pa avtobusi vozijo tudi iz São Paulo, v Braziliji do Santiaga v Čilu.

Vendar pa je vožnja z avtobusi lahko velikokrat precej neudobna, saj so ceste, ki povezujejo Čile z Bolivijo in Perujem v precej slabem stanju. Prav tako bodite pozorni, če boste prečkali mejo med Argentino in Čilom, saj boste ob tem prečkali Ande, kar pomeni da se lahko povzpnete tudi na višino do 4000 metrov. V zimskem času (med junijem in avgustom), se lahko večkrat zgodi, da gorske ceste niso prevozne.

Z avtom/taksijem

Ceste, ki povezujejo Čile s sosednjimi državami so večinoma precej slabe, velik del jih poteka na precejšni višini skozi Ande, ki v veliki večini obdajajo državo. Mejo med Perujem in Čilom je mogoče prečakti tudi s taksijem. Veliko taksi služb vas bo prepeljalo med 50 kilometrov oddaljenima obmejnima mestoma Tacna (Peru)in Arica (Čile).

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Letalo

Čile ima precej dobro razvit letalsi promet. Zaradi oblike države, pa se vam lahko zgodi da boste morali med mestinacijami večkrat preseti, kar vam lahko precej podaljša potovanje. Letalske karte za notranje lete bodo verjetno cenejše, če jih boste rezervirali že pred prihodom v državo. Čile ima tri letalske družbe in sicer LAN Airlines, Sky Airline in Principal Airlines.

Vlak

Čeprav je železniško omrežje v Čilu le senca tistega, kar je nekoč bilo, potniški vlaki še peljejno vedno na relaciji Santiago, Chillán, Talca in Constitución. Ves potniški železniški prevoz upravlja Trenes Metropolitanos. Železniška postaja v Santiagu se imenuje Estacion Central (naslov: Ave Libertador Bernardo O'Higgins 3170).

Metro

Metro je odličen način za premikanje po mestu v Santiagu in Valparaísu. Plačate le ob vstopu na metro, potem pa lahko neomejno presedate med linijami.

Avto

Najem avtomobilov je na voljo po vseh večjih mest, ne pa tudi v manjših krajih. Ponavadi je za najem avtomobila potrebna kreditno kartico, veljavno vozniško dovoljenje in potni list, vse troje izdano na isto ime. Najem avtomobila v Santiagu je zelo podobni tistim v ZDA, v drugih mestih pa so cene lahko precej višje.

Če le imate možnost se izogibajte prometnim konicam med 07: 00-09: 00 in 17: 00-20: 00. Večina cest, ki povezuje večje kraje je cestninjenjih, vendar pa ne sprejemajo kreditnih kartic, zato imejte pri sebi vedno nekaj denarja. So pa te ceste večinoma v dobrem stanju in lepo vzdrževane. Na drugi strani pa mnoge mestne ulice niso v dobrem stanju, zato da je potrebna zelo previdna vožnja. Parkirišča in cestni pasovi so ožji kot v ZDA, zato je dobra ideja, da imate majhno vozilo.

Avtobus

Za potovanje med mesti je avtobus pogosto najcenejši. Lokalni avtobusi se sicer na poti večkrat ustavijo, ker bo nekoliko podaljšalo čas potovanja, lahko pa vprašat za direktno povezavo. Največji avtobusni podjetji sta Turbus in Pullman, ki pokrivata večino mest v državi. V Santiagu se večina avtobusnih družb ustavi na postaji Universidad de Santiago. Do tja lahko pridete z metrojem, vendar bodite pozorni in nikar ne zamujajte, saj so avtobusi večinoma izredno točni.
Kakovostni razred avtobusov je zelo različen. "Cama" (postelja) so izredno udobni sedeži, ki so tudi nekoliko dražji, "semi-cama" (pol postelja), so sedeži, ki se lahko nekoliko prilagodijo za bolj udoben položaj in ejecutivo oz. navadni avtobusni sedeži. Tudi če se odpravite na dolgo pot, se vam lahko zgodi, da na avtobusu ni stranišča.
Dober in še cenejši način potovanja pa so manjši lokalni avtobusi imenovani Micros. Za potovanje z microm boste potrebovali kartico BIP, ki jo lahko kupite na katerikoli metro postaji, v večini supermarkatov in nekaterih trgovinah. Kartico potrebujete tudi za prevoz z metrojem.
Colectivo je še en način prevoza med mesti in po mestih. Gre za nekakšno mešanico med microm in taksijem, s tem da so cene podobne kot pri prevozu z microm. Večkrat so v uporabi za manjše razdalje, z njimi pa boste zaželeno pot zagotovo opravili hitreje kot z avtobusom, predvsem pa bolj udobno.

Taxi

Štopanje

Štopanje v Čilu je precej pogosta praksa, predvsem med turisti in mladimi Čilenci. Na bolj prometnih cestah boste najbrž zelo hitro dobili prevoz, na manjših predvsem na jugu države, pa bodite pripravljeni, da lahko čakate tudi po več ur, vendar ga boste skoraj zagotovo prej ali slej tudi dobili.
Obstajajo tudi portali za izmenjavo prevozov kot je Rides, ki vam omogočajo nekoliko bolj predvidljiv in varen način potovanja po državi.

Spanje in namestitev

Hoteli

Čile ima veliko vrst hotelov v mestih: nekaj najbolj razširjena verig je Sheraton, Kempinski, Ritz, Marriott, Hyatt in Holiday Inn. Za nekoliko nižjo ceno pa lahko najdete polno hotelov in penzionov različnih kakovosti. V smučarskih centrih vam ponujajo od svetovno prepoznanih nastanitev do tistih, kjer boste za nižjo ceno, a isto kakovost bivali nekaj kilometrov stran od samih smučarskih središč.

Hostli

Za backpackerje so na voljo hostli po vseh manjših mestih po državi.

Kampiranje

Nadredna destinacija