You are looking at the HTML representation of the XML format.
HTML is good for debugging, but is unsuitable for application use.
Specify the format parameter to change the output format.
To see the non HTML representation of the XML format, set format=xml.
See the complete documentation, or API help for more information.
<?xml version="1.0"?>
<api>
 <query-continue>
  <allpages gapcontinue="Rim" />
 </query-continue>
 <query>
  <pages>
   <page pageid="213" ns="0" title="Reykjavík">
    <revisions>
     <rev contentformat="text/x-wiki" contentmodel="wikitext" xml:space="preserve">
Reykjavik je glavno mesto Islandije in ima vse značilnosti evropskega modernega mesta z zanimivim starim mestnim jedrom. Je kulturno središče in glavna točka turizma na Islandiji. Vse znamenitosti mesta lahko obiščete peš. Reykjevik je najbolj severno ležeča prestolnica na svetu, ne daleč od polarnega kroga. 

&lt;!-- SEO optimizacija za iskalnike --&gt;
{{#seo:
|title={{PAGENAME}} - Turistični vodnik - Wiki.Potnik.si
|keywords={{PAGENAME}}, zemljevid, koristni popotniški nasveti, potopisi, koristne informacije, turistični vodnik
|description={{PAGENAME}} - Za vas so tu koristni popotniški nasveti, potopisi, zemljevid {{PAGENAME}}, turistične znamenitosti in koristne informacije.
}}

&lt;!-- KAZALO - ne spreminjaj --&gt;
{{kazalo}}

== Fotogalerija znamenitosti ==
&lt;!-- Dodaj 6 slik destinacije, ki jih poiščeš v iskalniku na http://commons.wikimedia.org/. Pri sliki obvezno preveri pogoje uporabe in navedi AVTORJA, LETO FOTOGRAFIRANJA IN VIR --&gt;
&lt;gallery&gt;
Slika:Reykjavik.jpeg|Reykjavik
Slika:Stavba_predsednika_vlade.jpg|Stavba predsednika vlade
Slika:Perlan.jpg|Perlan
Slika:Frikirkjan_Reykjavik.jpg|Frikirkjan
Slika:Notranjost-katedrale.jpg|Notranjost katedrale
Slika:Zvonik.jpg|Zvonik
&lt;/gallery&gt;

== Potopisi ==


==== Islandija - dežela ekstremnih naravnih kontrastov ====
[[Slika:islandija.jpg|Damjan Končnik|link=http://www.potnik.si/islandija.html]] Preberite: [http://www.potnik.si/islandija.html &lt;big&gt;'''ISLANDIJA - dežela ekstremnih naravnih kontrastov in veličastnih barv''']&lt;/big&gt;

&lt;br /&gt;
'''[[ Pomoč:Potopis|+ &lt;big&gt;Dodaj svoj potopis&lt;/big&gt; ]]'''

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

&lt;!-- Pusti pri miru --&gt;
{{skupnost}}

== Video turistični vodnik ==
&lt;!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo. Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}--&gt;
{{#widget:YouTube|id=Cpo07FY_pX4}}

Dolžina: 2.04

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

==Turistične destinacije in znamenitosti==

===Glavne atrakcije===

&lt;!-- Naštej z alinejami vsaj 5 pa tja do 20 glavnih znamenitosti turističnih destinacij in njihovih znamenitosti, navedite jih po vrsti tako, kot so razvrščene po priljubljenosti na Tripadvisor.com --&gt;

#'''[[Parlament]]''': Islandski parlament znan kot Alþingi je majhna stavba izklesana iz kamna in leži na južnem delu Austurvöllur. Ko ima islandski parlament sejo je možno iz razglednih ploščadi slediti razpravo. Stavbo znatra pa lahko obiščejo samo člani parlamenta.
#'''[[Mestna hiša]]''': Stavba je odličen primer pozne arhitekture 20. stoletja na Islandiji. V pritličju, ki je odprt za javnost, si lahko ogledate zemljevid celotne države, je pa v tem delu tudi kavarna in razstavna dvorana.
#'''[[Katedrala]]''': Katedrala (Dómkirkjan) stoji poleg parlamenta in je ena najstarejših stavb v Reykjaviku. Je vodina luteranska cerkev v državi in cerkev ožje mestne skupnosti. Katedrala je bila znotraj in zunaj obnovljena in odraža njeno izvirno arhitekturo 18. stoletja.
#'''[[Zvonik Hallgrímskirkja]]''': Zvonik je ena izmed najvišjih stavb na Islandiji in je evangeličansko-luteranska župnijska cerkev. Zvonik ima tri velike zvonove in zraven niz 29 zvonov. Na vrh zvonika je visok 74,5 m vas pelje dvigalo. Odprt je vsak dan od 9.00 do 08.00 ure. Ne smete zamuditi teh atraktivnih stolpov na hribu nad Reykjavikom. V ospredju se nahaja kip Leifa Ericssona, nordijskega raziskovalca, ki je v 10. stoletju plul v Severno Ameriko. Združene države Amerike so ta kip dale Islandiji leta 1930, v čast 1000 letnic islandskega parlamenta. 
#'''[[Perlan]]''': Ikona med stavbami stoji na vrhu gozdnatega griča Öskjuhlíð, jugovzhodno od centra mesta. Stavba je zgrajena na vrhu petih rezervoarjev sanitarne vode in ponuja čudovit razgled na Reykjavik. Na vrhu je dražja vrtljiva restavracija, in manjša kavarna.

===Muzeji===

V mestu Reykjavík najdemo veliko muzejev umetnosti in zgodovine.

* '''Narodna galerija Islandije''' (Listasafn otoki), Fríkirkjuvegi 7, ☎ +354 515 9600 (list@listasafn.is). Odprta vsak dan med 11.00 in 17.00 uro, ob ponedeljkih je zaprta. V Narodni galeriji je velika zbirka del 19. in 20. stoletja islandskih in tudi tujih umetnikov, kot so; Picasso, Munch in drugi. Vstopnina je za odrasle 800 kr, otroci mlajši od 18 let pa imajo vstop prost. 
* '''Muzej umetnosti Hafnarhús''', Tryggvagata 17, ☎ +354 590 1200 (listasafn@reykjavik.is). Odprt v četrtek od 10.00 do 20.00 ure četrtek, vse ostale dni pa od 10.00 do 05.00. Vstopnina je za odrasle 1.300 kr, za študente do 25 leta starosti 650 kr, za otroke mlajše od 18 let je vstop prost. 
* '''Muzej umetnosti Kjarvalsstaðir''', Flókagata (v Klambratún parku), ☎ +354 517 1290 (listasafn@reykjavik.is). Muzej KjarvalsstaðirTo gosti zbirko del enega največjih slikarjev Islandije Johanneas Kjarvala (1885-1972). Vstopnina za odrasle je 1.300 kr, za študente do 25 leta starosti 650 kr in za otroke mlajše od 18 let brezplačna. 
* '''Muzej umetnosti Asmundarsafn''', Sigtún, ☎ +354 553 2155 (listasafn@reykjavik.is). Muzej je posvečen delu kiparja Ásmundur Sveinsson (1893-1982). Vstopnina za odrasle je 1.300 kr, za študente do 25 leta starosti 650 kr in za otroke mlajše od 18 let brezplačna. 
* '''Muzej fotografije''' (Ljósmyndasafn Reykjavíkur), Grófarhús, Tyggvagata 15. Muzej je zelo majhen z lepo knjižnico in čitalnico. Muzej je od ponedeljka do petka odprt od 10.00 do 16.00 in vikende od 13.00 do 17.00. 
* '''Narodni muzej''' (Þjóðminjasafnið), Suðurgata 41, ☎ +354 530 2200 (thjodminjasafn@thjodminjasafn.is). Muzej se nahaja tik ob univerzi vas popelje skozi zgodovino naroda od nastanka do danes. Muzej vključuje tudi kavarno in muzejsko trgovino. Vstopnina za odrasle je 1200 kr, za upokojence in študente 600 kr, otroci mlajši od 18 let imajo vstop prost. 
* '''Muzej na prostem Árbæjarsafn''', Kistuhyl, ☎ +354 411 6300 (museum@reykjavik.is). Od 1. junija do 31. avgusta je odprt vsak dan med 10.00 in 17.00 uro. V zimskem času pa so vodeni ogledi ob 13.00 uri, ob ponedeljkih, sredah in petkih. Muzej se nahaja v predmestju Árbær. Je na prostem in obsega staro kmetijo Árbær ter številne stavbe iz osrednjega Reykjavika, katere so tja priselili, da so v mestu naredili prostor za gradnjo. Zaposleni v vasici starih stavb vas popeljejo skozi zgodbo o Reykjeviku. Zaposleni vam v starih islandskih oblačilih prikažejo tradicionalne tehnike, naprimer izdelavo mlečnih izdelkov ali pripravo volne. Vstopnina za odrasle je 1000 kr za otroke je brezplačno. 
* '''Reykjavík 871 ± 2''', ☎ +354 411 6300 (museum@reykjavik.is), Odprto vsak dan od 10.00 do 17.00 ure. Interaktivna razstava najstarejših arheoloških ruševin vam prikaže zgodovina območja, kjer danes stoji mesto Reykjavik. Vstopnina za odrasle je 1000 kr, za otroke do 18 leta starosti je brezplačno. 
* '''Kulturni dom''' (Þjóðmenningarhúsið), Hverfisgata 15, ☎ +354 545 1400 (thjodmenning@thjodmenning.is). Odprt vsak dan od 11.00 do 05.00 ure. V pritličju stavbe je ena izmed najpomembnejših zbirk srednjeveških rokopisov na svetu, obsega pa tudi mnoge najstarejše islandske sage. V zgornjem nadstropju je razstava o vulkanskem otoku Surtsey. Vstopnina za odrasle je 700 kr, za upokojence in invalide 350 kr ter za šoloobvezne otroke brezplačno. Ob sredah je vstop prost, razen za skupine. 
* '''Volcano House''', Tryggvagata 11, ☎ +354 555 1900 (info@volcanohouse.is). Odprto vsak dan od 08.00 do polnoči. na dan. Ponuja brezplačno; muzej s knjižnico, razstave rocka in fotografije, Wi-Fi, kavarno in trgovino s spominki in turistične informacije. Vsake 2 uri prikazujejo dva dokumentarna filma o izbruhih najmočnejših vulkanov v zadnjih 40 letih - 1973 vulkan na Westmanskih otokih in 2010 izbruh Eyjafjallajokull v južni Islandiji.

===Parki===
* '''Tjörnin''' (Pond) je jezerce v centru Reykjavika, kjer mladi in stari pogosto krmijo race. Večji del Tjörnina obkroža park, imenovan Hljómskálagarðurinn, ki je zelo obiskan in priljubljen v lepem vremenu. Južni del Tjörnina je povezan z močvirjem Vatnsmýri, kjer je rezervat ptic. Na severni strani Tjörnina je mestna hiša Reykjavík.
* '''Austurvöllur''' je majhen park v središču Reykjavika. Tu domačini najraje preživljajo sončne dni. Bodisi v eni izmed kavar ali pa imajo piknik na travi. Evropski parlament in nacionalna katedrala sta zraven parka. 
* '''Klambratún''' je park vzhodno od centra mesta. Razteza se na območju, ki je bilo včasih kmetijsko zemljišče, mesto Reykjavik pa so zgradili okoli njega. Pozneje so ga spremenili v enega največjih javnih parkov v mestu. Park pogosto gosti različne prireditve. Znotraj parka toji umetnostni muzej Kjarvalsstaðir.
* '''Botanični vrt''' - GardensReykjavík je majhen, primeren za kratek sprehod.

===Skriti kotički=== &lt;!-- Tukaj lahko napišete kakšne skrite kotičke, ki so manj znani a so vas navdušili --&gt;

=== Izleti v okolici destinacije ===
&lt;!-- Napišite nekaj možnosti izletov v bližnje lokacije (izven mesta) --&gt;
* '''Viðey''' je velik otok v Kollafjörður, je fjord severno od Reykjavika. V začetku 20. stoletja je bilo na otoku majhno ribiško mestece. Zdaj otok ni poseljen, vendar je odličen kraj za pobeg iz mesta. V poletnem času v eni izmed hiš na otoku deluje kavarna. Hiša je bila zgrajena za Skúli Magnusson, politika iz 18. stoletja, znanega kot &quot;ustanovitelja Reykjavíka&quot;. Do otoka pridete s trajektom iz Sundahöfn, ki je le malo oddaljen od centra Reykjavíka. Trajekt vozi vsako uro, urnik pa najdete [http://videy.com/en/ tukaj].
* '''Grotta''' je majhen otok na skrajnem zahodnem koncu polotoka. Ko je oseka otok je povezan s kopnim in večji del leta odprt za javnost.
* '''Pokopališče Hólavallagarður''' leži na zahodnem robu ribnika Tjörnin. Ime pokopališča pomeni &quot;vrt na hribu.&quot; Je eden največjih in najstarejših pokopališč na Islandiji. Tukaj imate priložnost vidti staro brezo ter labirint grobov obdan z mahom, lišaji ter več kot 100 različnih vrst dreves in rastlin. Umetnostni zgodovinar Björn Th. Björnsson je pokopališče opisal kot &quot;največji in najstarejši muzej v Reykjaviku&quot;. Tukaj so pokopani mnogi priznani Islandci 19. in 20. stoletja. Tukaj so našli tudi grob Jona Sigurdssona, najpomembnejšega vodjo Islandskega gibanja za neodvisnost. 
* '''Öskjuhlíð''' je z gozdom poračšen hrib in se nahaja vzhodno od Reykjavíka. Iz stavbe Perlan imate lep pogled na mesto. Po gozdu je veliko poti, nekatere vodijo do bližnjega pokopališča Fossvogur. V bližini kegljišča Keiluhöllin je nekaj bunkerjev, katere je naredila vojska ZDA med drugo svetovno vojno.
* '''Fossvogsdalur''' - Je dolga, ozka, zelenica ter pot za pešce in kolesarje, ki poteka vzdolž meje med Reykjavikom in Kópavogurjem.
* '''Elliðaárdalur''' je dolina skozi katero teče reka Elliðaár. Urejene so pešpoti. Tu se nahaja stara hidroelektrarna in muzej, na temo zgodovine elektrifikacije in ogrevanja v Reykjaviku. Dolino obkrožajo pašniki Árbær in Breiðholt.

==Aktivnosti==
&lt;!-- Napišite kaj se splača početi na destinaciji in katerih aktivnosti se je dobro udeležiti --&gt;
Kljub majhnosti je Reykjavik živahno mesto. V središču mesta je ob večernih urah veliko koncertov. Če ste gledališki navdušenec sta v Reykjaviku dva glavna gledališka odra na katerih igra vsako leto okoli 10 domačih in tujih iger. Ima pa tudi več manjših gledaliških skupin, ki igrajo različne vrste sodobnih gledaliških iger. Vsekakor pa ne smete zamuditi islandskih naravnih znamenitosti, zato je najbolje, da za več informacij o izletih in zanimivostih obiščete turistično informacijski center.

 
* '''Opazovanje kitov''' (večina ladij pluje iz Ægisgarður v starem pristanišču)- Z izjemo Husavika na severu Islandije je Reykjavík eden izmed najboljših krajev, kjer lahko opazujete kite. Kiti pogosto pridejo v veliki zaliv imenovan Faxaflói, ob katerem leži Reykjavík in na okoli 3 ure dolgi vožnji skoraj gotovo vidite vsaj nekaj pritlikavih kitov in morda celo kita grbavca. Podjetja, ki ponujajo opazovanje kitov so večinoma locirana na območje starega pristanišča, imenovanega Ægisgarður. Za ogled kitov je potrebno plačati okoli 7.000-8.000 kr.

* '''Jahanje''' je zaradi posebnega islandskega ponija, ena izmed najbolj priljubljenih turističnih dejavnosti v Reykjaviku. Več podjetij vam ponuja jahanje in ogled obrobja mesta. Če ne načrtujete potovanja izven Reykjavika je jahanje odlična izbira. 

* '''Pohodništvo''' - v neposredni bližini Reykjavik je veliko priložnosti za pohodništvo. Najbolj priljubljena dstinacija je pohod na Esjan. Pohod na goro in nazaj traja med 4 in 5 ur in je relativno enostaven. Drugi zelo priljubljen kraj je Heiðmörk, zeleni pas na jugovzhodu Reykjavika. Pot je večinoma ravninska. 

* '''Živalski vrt v Reykjavíku''' (Fjölskyldu-og húsdýragarðurinn), ☎ +354 57 57 800, e-mail: postur@husdyragardur.is. Je majhen živalski vrt sredi Reykjavika kjer lahko mestni otroci spoznajo večino vrst domačih živali, najdenih na Islandiji. Vstopnina za odrasle (12 let +) je 450 ISK, za otroke mlajše od 4 leta imajo vstop prosti in otroci od 4 do 12leta 350 ISK. 

* '''Polarni sij ali Aurora''' (Northern Lights) - Ker se Islandija nahaja v aurora pasu imate možnost opazovati ta čudovit atmosferski pojav. Pojav je med septembrom in marcem lepo opazovati tudi z Reykjavika. Da boste na polarni sij pripravljeni lahko na lokalnem Uradu za meteorologijo pridobite informacije.


=== Za družine ===
 
'''Najboljši družinam prijazni dogodki:'''
* Otroški festival Kultura (april),
* Prvi poletni dan (april), 
* Festival morja (junij), 
* Dan samostojnosti (17. junij) in 
* Kultura noč v Reykjavíku (avgust).

'''Nekaj družinskih aktivnosti:'''
* Splash and play - v enem od 18. termalnih bazenih v Reykjaviku.
* Doživite Vikingške čase - v enem od številnih muzejev v centru Reykjavika.
* Obisk družinskega parka in živalskega vrta.
* Vzpon na vrh veličastne gore Esja.
* Jahanje.
* Opazovanje kitov - izlet z ladjo iz starega pristanišča.
* Enodnevni izlet iz Reykjavika v toplice in med slapove.
* Reykjavik pozimi - obisk Hafnarfjordur božične vasi, drsanje na jezeru Tjörnin ...

== Zemljevidi in geografija ==

=== Zemljevid ===
&lt;!-- Najdi zemljevid na https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page iščeš npr. Tokio maps. Izberi tistega, ki je podoben tistim na drugih wiki.potnik.si spletnih straneh. Ne pozabi navesti vira! --&gt;
[[Slika:Zemljevid_Reykjavik.png]]

===Dinamični zemljevidi===
&lt;!-- Poišči ustrezne povezave na dinamične zemljevide. Odprite spodnjo povezavo in najdite destinacijo, potem pa zamenjajte spodnjo povezavo. --&gt;

*[https://www.google.com/maps/place/Rejkjavik/@64.132442,-21.8569031,12z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x48d674b9eedcedc3:0xec912ca230d26071 Prometni zemljevid]
*[http://www.openstreetmap.org/node/2107832620#map=14/64.1455/-21.9308 Zemljevid javnega prevoza] 
*[http://www.openstreetmap.org/search?query=reykjavik%20bicycle#map=13/64.1435/-21.9167 Kolesarski zemljevid]
*[https://www.google.com/maps/place/Rejkjavik/@64.132442,-21.8569031,10943m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x48d674b9eedcedc3:0xec912ca230d26071 Satelitski posnetki in sprehod po destinaciji]

===Območja===
&lt;!-- navedi uradna območja oz. četrti mesta. Pomagaš si lahko z ustrezno stranjo na wikivoyage.org ali en.wikivoyage.org --&gt;

V širšem območju mesta Reykjavik živi okrog 200.000 prebivalcev, kar predstavlja skoraj dve tretjini celotnega prebivalstva Islandije.
Reykjavík je razdeljen na deset okrožij imenovanih '''hverfi''':
* Vesturbær
* Miðborg
* Hlíðar
* Laugardalur
* Háaleiti og Bústaðir
* Breiðholt
* Árbær
* Grafarvogur
* Kjalarnes
* Grafarholt og Úlfarsárdalur

Reykjavik ima šest mestnih občin in sicer: 
* Álftanes: 2.484 preb.
* Garðabær: 10.272 preb.
* Hafnarfjörður: 26.099 preb.
* Kópavogur: 30.779 preb.
* Mosfellsbær: 8.642 preb.
* Seltjarnarnes: 4.445 preb.


V mestu Reykjavik je priseljenih veliko ljudi in predstavljajo 8 % vseh prebivalcev. Najpogostejše so etnične manjšine Poljakov, Filipincev in Dancev.

== Vreme in klima ==
Vreme v Reykjaviku je nepredvidljivo, saj se zgodi, da so doživite vse letne čase v enem dnevu. Temperature v poletnih mesecih ne gredo zelo visoko in tudi pozimi ne gredo toliko pod ničlo. Razlike med sezonami so tako manjše kot na obalah Islandije. 

Najhladnejši mesec je januar. Temperature se redko spustijo pod -12 ° C in je malo snega. Poleti je povprečna temperatura 15 ° C. Največjo težavo Reykjaviku predstavlja veter, saj mesto leži precej na odprtem.


===Kdaj obiskati===
&lt;!-- Napišite kdaj je najbolj ugoden čas za obisk destinacije--&gt;
Reykjavik je za obisk najbolj primeren poleti, ko se temperature gibljejo okoli 15ºC. V tem letnem času je vreme lepše in vegetacija je bujna in zelena.

==Zgodovina==
&lt;!-- napiši zanimiva zgodovinska dejstva o destinaciji, ki bi bila zanimiva za turista, ki potuje tja --&gt;
Mesto Reykjavik je nastalo v 18. stoletju, vendar je bilo območje naseljeno skoraj tisoč let prej. Po legendi je bil prvi naseljenec norvežan z imenom Ingólfur Arnarson, ki je v Reykjaviku postavil prvo kmetijo. Kljub legendi so zgodovinarji odkrili, da je bil Reykjavik ena prvih naselbin na otoku. Arheološke izkopanine potrjujejo, da je bilo mesto okoli leta 871 ena velika kmetija. V 18. stoletju je bila kmetija v lasti danskega kralja, leta 1752 pa je posest prevzelo podjetje Innréttingarnar, ki ga je vodil islandski politik Skúli Magnusson. Namen podjetja je bilo postati pomemben industrijski izvoznik in tako postavila temelje za trgovsko mesto Reykjavik.

Leta 1801 je Reykjavík postal glavno mesto Islandije. Istega leta mesto dobi vrhovno sodišče in združita se škofiji Hólar in Skálholt. Leta 1845 je bil ustanovljen parlament in leta 1874 pridobil zakonodajna pooblastila. Suverenost je rastla in Reykjavik se je do začetka 20. stoletja preoblikoval iz majhne ribiške vasice v razvito mesto. Druga svetovna vojna na Reykjavik ni imela negativnega vpliva. Okupacija Islandije, najprej iz strani Velike Britanije in kasneje ZDA, je omogočila prilive denarja, priložnosti za zaposlitev in s tem hiter razvoj in modernizacijo islandske ribiške flote. Mesto Reykjavik je bilo na tem področju vodilno in se zato po vojni zelo hitro razvijalo in širilo, vse do finančnega zloma leta 2008.

Reykjavik je zaradi svoje mladosti in hitrega razvoja drugačno mesto kot druge skandinavske prestolnice. Nima velikih zgradb s slikovitimi prostori, ampak je bolj podoben predmestjem ameriških mest. Kljub temu je Reykjavík edinstveno mesto s čarom.

==Hrana==
&lt;!-- Naštej značilosti hrane destinacije --&gt;

Hrana je v Reykjeviku zelo draga, zato morate biti pri hrani preračunljivi. Dobro je, da upoštevate cenovne razrede, ki vključujejo ceno obroka na osebo s pripadajočo brezalkoholno pihačo. 
* nižji cenovni razred - do 2.000 kr 
* srednji cenovni razred - od 2.000 do 5.000 kr 
* višji cenovni razred - od 5.000 kr naprej 

=== Nižji cenovni razred ===
Iščite predvsem med skupinami s hitro prehrano, ki jih poznamo v Evropi in Ameriki. 

* '''10-11''' je veriga trgovinah z živili, odprta 24 ur vsak dan. Tu najdete z veliko pripravljene hrane. Prednost teh trgovin je, da so vedno odprte, so pa dražje od supermarketov. Ugodno je tudi v ribjih trgovinah, kjer najdete sveže in okusne ribe za zelo razumno ceno.
* '''Fast food oz. hitra prehrana''' - Poleg običajnih kot KFC, Subway (McDonald) in hot dog, ima Reykjavík številne domač restavracije s hitro prehrano, ki se nahajajo v centru mesta. Te so; Nonnabiti in Hlöllabátar (Subs in sendviči), Kebabhúsið in Ali Baba (kebab), Serrano (burritos) in Pizza Pronto. 
* '''Tajske restavracije''' - V Reykjaviku najdete veliko dobrih in poceni tajskih restavracij. Dobili boste velike porcije in ne boste plačali več kot 1000-1500 kr. V centru Reykjavíka sta znani vključujejo Krua Thai in Núðluhúsið.

=== Srednji cenovni razred ===
Tukaj lahko izbirate med veliko dobrimi ribjimi restavracijami. Cenejše so v starem mestnem jedru Reykjavika. 
* '''Austur-Indíafjelagið''', Hverfisgata 56, ☎ 354.552 1630. Ena redkih indijskih restavracij v Reykjaviku. 
* '''Caruso''', Þingholtsstræti 1, ☎ 354.562 7335. Prijetna italijanska restavracija z dobro hrano in včasih tudi živo muziko. 
* '''The Icelandic Bar''', ☎ 354.578 2020. Imajo okusno tradicionalno islandsko hrano. 
* '''Icelandic Fish &amp; Chips''', Tryggvagata 8. Delno samopostrežna restavracija, ki vam ponuja zelo okusno in svežo hrano. 
* '''Restavracija Reykjavik''', Vesturgata 2, ☎ 354.552 3030, e-mail: kaffireykjavik@kaffireykjavik.is. Restvracija je spodobna in strežejo dobro jagnetino. 
* '''Shalimar''', Austurstræti. Majhna družinska pakistanska restavracija, ki se nahaja v  najstarejšem delu mesta Reykjavik. Pričakuje vas prijazno osebje in okusna hrana. 
* '''Vegamót''', Vegamótastíg 4, ☎ 354.511 3040, e-mail: vegamot@vegamot.is. Čez dan je spodobna restavracija s hitro prehrano, zvečer pa je nočni klub. 
* '''Þrír Frakkar HJA Ulfari''', Baldursgata 14. Je lepa restavracija. Pri njih morate poizkusiti kitovo meso, surovo ali kuhano.

=== Višji cenovni razred ===
Če vam ni potrebno varčevati ne boste v Reykjeviku imeli nobenih težav.Poleg nekaterih odličnih ribjih restavracij, najbolj vse popularne svetovne kuhinje. 
* '''Argentini Steakhouse''', Baronsstigur 11, ☎ 354.551 9555, e-mail: salur@argentina.is. 
'''* Dill''', Nordijska hiša, Sturlugata 5, ☎ 354.552 1522. Majhna restavracija, ki se ponaša z uporabo lokalnih sestavin, ki so največkrat iz zelenjavnega vrt ob objektu.
'''* Fish Company'''(Fiskifélagið), Vesturgata 2a, ☎ 354.552 5300, e-mail: info@fiskifelagid.is. Ena od najnovejših ribjih restavracij v obnovljeni stari hiši iz lesa. 
* '''Grillið''', Hagatorg, ☎ 354.525 9960. Klasična francoska restavracija.
* '''Hotel Holt''', Bergstadastraeti 37, ☎ 354.552 5700. Poleg francoske kuhinje imajo tudi veliko vinsko klet z eno najbolj dragih zbirk vina v državi. 
* '''Humarhusid''', Amtmannsstíg 1, ☎ 354.561 3303. Odlično vam pripravijo jastoga.

==Pijača==
&lt;!-- Naštej značilni pijač na destinaciji, ki se jih splača poizkusiti in kakšne so pivske navade --&gt;
Reykjavík sodi med mesta z najživahnejšim nočnim življenjem. Številne znane osebnosti pridejo v Reykjavik prav zaradi zabave. 

Pijača je draga. Nočno življenje v Reykjeviku je zabavna izkušnja. Ker je alkohol v barih in klubih zelo drag ga domačini kupujejo v trgovinah z alkoholno pijačo in pijejo doma. Po polnoči pa gredo ven. Bari in klubi se kljub visokim cenam napolnijo po eni uri. Vstopnine ni, razen, če je živa glasba ali kakšen drug dogodek. Čeprav je zakonsko dolečena starost za vstop v klub 18 let in za streženje alkohola 20 let, marsikje klubi sami povišajo starostno mejo. 

Večina barov je v petek in soboto odprtih do 6.00 ali 07.00 ure zjutraj. Večino klubov in barov najdete v centru Reykjavika. Med vikendi v Reykjaviku v kar nekaj barih najdete živo glasbo. Informacije o glasbenih dogodkih najdete v brezplačni reviji Reykjavík Grapevine. Revija je v angleškem jeziku in jo najdete v trgovinah, restavracijah in barih po mestu.

V restavracija Reykjavik je ledeni bar, kjer je pohištvo in celoten bar narejen iz ledu. Za vstop v bar boste plačali 1.300 ISK, vstopnina pa vključuje samo en koktajl.

=== Bari ===
Razlikovanje med bari in klubi v Reykjaviku ni povsem jasno. Nekaj barov kamor lahko greste na pijačo ne pa tudi plesati ali poslušati glasbo. 

* '''Bjarni Fel''', Austurstræti 20 - športni bar,ki je dobil ime po znamenem islandskem nogometašu in kasneje športnemu komentatorju. 
* '''Celtic Cross''', Hverfisgata 26, ☎ 354.511 3240 - Irski pub, s številnimi separeji, kjer se lahko pogovarjate dokaj zasebno. 
* '''Den Danske Kro''' (danski Pub), Ingolfsstraeti 3 - bar poskuša posnemati danskega Bodega. 
* '''Angleščina Pub''', Austurstræti 12, ☎ 354.578 0400 - zelo priljubljen bar v angleškem slogu, v središču mesta. V pubu najdete široko paleto piva in kolo sreče. 
* '''Næsti pub''' - pub ni nič posebneg, vendar je osebje zelo prijazno. Pup izberite, če želite miren klepet. 
* '''Ölstofa Kormáks og Skjaldar''' (Ölstofan) Vegamótastígur 4, ☎ 354.552 4587. Majhen, prijeten in zelo priljubljen bar. Oprema v baru se zdi, kot da je iz dnevnih prostorov islandskih babic. 
* '''TIU Dropar''', Laugavegur 27. Bar se nahaja v kleti. Zvečer lahko izbirate med ustekleničenimi lokalnimi pivi.

=== Klubi ===
Reykjavík ima veliko število klubov. Večina klubov je zelo majhnih, da začutitete intimni duh nočnega življenja v Reykjaviku. 

'''Nekaj bolj znanih klubov:'''

* '''Bar 11''', Hverfisgata 18, ☎ 354.511 1180. Bar se ponaša z živo glasbo med tednom in dobrimi DJ-ji med vikendom. 
* '''Barbara''', Laugavegur 22, ☎ 354.567 7500. Je prijazen gej bar.
* '''b5''', Bankastræti 5, ☎ 354.552 9600, e-mail: b5@b5.is. 
* '''Dillon Rock Bar''', Laugavegur 30, ☎ 354.578 2424. V zadnjem desetletju je zelo atraktiven za islandske glasbenike, rockerje, študente in slavne akterje Hollywood. 
* '''Dolly''', Hafnarstræti 4, ☎ 354.772 3253. 
* '''FAKTORY''', Smiðjustígur 6, ☎ 551 4499. V spodnjem nadstropju najdete bar, v zgornjem pa plesno prizorišče.

==Nakupovanje==
&lt;!-- Naštej značilnosti in posebnosti pri nakupovanju--&gt;
Glavna nakupovalna ulica v Reykjaviku je '''Laugavegur'''. Tu najdete veliko butikov. Ulica poteka od Laugavegur do Hallgrims in ima poleg mode tudi trgovine s spominki ter drugimi trgovanami domače obrti, kjer boste našli odlična darila za družino in prijatelje. Ravno tako so na ulici locirane trgovine z glasbo in literaturo, v katerih najdete islandsko glasbo in literaturo, kot tudi tujo glasbo in literaturo v angleškem jeziku.

Reykjavík ima bolšji sejem imenovan '''Kolaportid''', ki se nahaja v skladišču pristanišča in je odprt ob sobotah in nedeljah od 11.00 do 17.00 ure. Poleg stojnic z oblačili, starinskim pohištvom, starimi knjigami imajo tudi oddelek s hrano, kjer lahko kupite številne islandske specialitete ter poceni sveže ribe in krompir.

Če so vam všeč mednarodne verige trgovin kot so Zara in Debenhams, jih najdete v enem od dveh nakupovalnih središč. To sta Kringlan v centru Reykjavika in novejši Smáralind v sosednjem Kópavogru. Verjetno pa so izdelki tukaj lahko tudi od 3 do 4 dražji kot v sosednjih državah, predvsem zaradi davkov (24,5% prometnega davka na proizvode, 7% za knjige) ter uvoznih dajatev.

Davek je vedno vključen v ceno izdelka. Če porabite na enem mestu in v enem dnevu več kot 4.000 kron ste upravičeni do vračila davka. Ker Islandija ni članica Evropske unije so obiskovalci iz vseh evropskih držav upravičeni do povračila prometnega davka. 

Bankomati se nahajajo po vsem mestu in naj bi sprejeli vse tuje kartice. Menjalnice najdete v bankah. V Reykjaviku je zelo malo trgovin, ki bi sprejele tujo valuto. Islandci zelo malo uporabljajo gotovino, saj večino stvari plačujejo s karticami. Načeloma povsod sprejmejo tuje kartice, težave se lahko pojavijo pri kartici American Express.

==Kultura==

=== Festivali in dogodki ===
&lt;!-- Naštejte nekaj najbolj znanih festivalov in kulturnih dogodkov in kdaj se odvijajo--&gt;

* '''Kulturni večer''' (Menningarnótt) je največji kulturni praznik v Reykjaviku. Praznujejo ga tretjo soboto v avgustu. Dan se začne zjutraj z Reykjavík maratonom in se stopnjuje z vedno več aktivnostmi, ki so v večini brezplačne. Vrhunec doseže z velikimi koncerti in ognjemetom. Praznika se udeleži okoli 100.000 ljudi. 
* '''Gay parada''' (Hinsegin dagar) - začetku avgusta gejevska skupnost priredi največji festival v Reykjaviku. Parada gre skozi mesto s plovci in se konča pri Arnarhóll z velikim koncertom na prostem. Ta večer so gejevski bari in tudi ostali bari zelo polni. 
* '''Dan državnosti''' praznujejo 17. junija. Ta dan praznujejo od leta 1944. Datum 17. junij so izbrali po rojstnem dnevu neodvisnega junaka Jón Sigurdsson.

Reykjevik vsako leto gosti festival glasbe in mednarodni filmski festival.
* '''Islandija Airwaves''' je glasbeni festival, ki poteka drugi vikend v oktobru v gostilnah, barih in klubih v središču Reykjavika. Festival se ponaša z umetniki, ki so v vzponu in tik pred tem, da postanejo slavni. Ponavadi imajo širok izbor islandskih in mednarodnih iger. 
* '''Mednarodni filmski festival''' (RIFF) se dogaja konec septembra. To so dnevi odličnih kratkih in celovečernih ter tudi dokumentarnih filmov, v večini islandske produkcije. Glavna nagrada se imenuje Golden Puffin.

==Jezik==
&lt;!-- Napiši uradni jezik destinacije in druge jezikovne posebnosti--&gt;
V Reykjaviku je uradni jezik germansko-nordijski. Jezik sledi neprekinjeni literarni tradiciji in je do danes ostal skoraj nespremenjen. Verjetno je nastal, ko so Islandijo naselili norveški priseljenci. Od 12. stoletja naprej se jezik širil v obliki sag in zgodovinskih pripovedih. Angleščino v večji meri razumejo in govorijo. Slovnica je težka in se jo je težko naučiti.


Imajo nekaj svojih črk:

  á se izgovori &quot;ow&quot;
  í se izgovori &quot;ee&quot;
  é se izgovori &quot;vi&quot;
  æ se izgovori &quot;i&quot; kot hi
  ú se izgovori &quot;oo&quot;
  þ se izgovori &quot;th&quot;
  ð se izgovori &quot;th&quot;

Nekaj fraz, ki se jih lahko naučite, če obiščete Islandijo:

  Takk = hvala
  Bless = nasvidenje
  Hallo = zdravo
  hvar er = kje je
  hvað kostar = koliko stane

==Izobraževanje==
&lt;!-- Naštejte katere univerze ima mesto in katere jezikovne šole ponujajo učenje lokalnega (za slovence tujega) jezika--&gt;
V Reykjavíku je večina izobraževalnih ustanov Islandije. Najbolj znana šola v mestu je srednja šola Menntaskólinn. V neposredni bližini centra mesta je Univerza v Islandiji, ki ponuja tečaje v islandskem jeziku in tudi v drugih jezikih. Večina diplomskih programov poteka v islandskem jeziku, nekaj specializiranih podiplomskih programov v zvezi s trajnostnim razvojem in srednjeveških rokopisov pa poteka v angleškem jeziku.
 
Univerza v Reykjavíku je bila prvotno ustanovljena kot poslovna šola pod okriljem islandske gospodarske zbornice, kasneje pa se je razvila v ustanovo, ki ponuja široko paleto izobraževanj na področju poslovanja, prava, računalništva in inženiringa. Tukaj več programov poteka v angleškem jeziku. 

V Reykjaviku je tudi Umetniška Akademija (Listaháskóli Íslands).

Več manjših šol ponujajo islandske jezikovne tečaje za tujce. Če se želite naučiti islandščine lahko obiščete eno od znanih šol, kot sta Mímir in IceSchool.

==Varnost==
&lt;!-- Naštejte varnostne težave, ki jih lahko pričakujejo turisti in opis najpogostejših prevar--&gt;

Reykjavik velja za varno mesto. Večina ljudi je prijaznih, ravno tako so prijazni in tudi zelo koristni policisti. 

V Reykjaviku se pojavljajo drobne tatvine. Posilstvo se pojavlja dvakrat pogosteje kot v drugih nordijskih državah, vendar je kljub temu v Reykjavíku varneje kot v večina drugih zahodnih mestih, in zagotovo je varnejši od večjih prestolnic drugih držav. 

Brezdomci so najpogosteje v okolici avtobusne postaje Hlemmur ali v Austurvöllur parku. Vendar ne motijo ljudi, niti ne prosijo za drobiž.

==Koristne turistične informacije==
&lt;!-- Naštejte turistične urade, konzulate, bolnišnice. --&gt;
=== Turistični urad ===
Obiščite turistično informacijski center in prijazno osebje vam bo pomagal, da bo vaše potovanje še bolj nepozabno. Pri njih dobite vse informacije o Reykjaviku, dejavnostih, izletih, restavracijah, nočnem življenju in še veliko več. 

Turistično informacijski center
Adalstraeti 2, Reykjavik, tel: +354 590 1550, e-mail: info@visitreykjavik.is

Vse ostale informacije in delovni čas si poglejte [http://visitreykjavik.is/travel/tourist-information-centre tukaj].

=== Bolnišnice ===
* Nacionalna univerzitetna bolnišnica, tel.: +354 5 560 10 00
* Mestna bolnišnica, tel.: +354 5 525 10 00
* Center za nujno prvo pomoč, tel.: +354 5 585 13 00

24 ur na dan lahko pokličete številko za nujne primere 112. Če predložite obrazec E111 ste na Islandiji zdravstveno zavarovani. 

=== Konzulat RS ===
[http://www.consulate-info.com/consulate/6863/Slovenia-in-Reykjavik Konzulat Republike Slovenije] v Reykjavíku spada pod okrilje Veleposlaništvu Republike Slovenije na Danskem. Nahaja na naslovu Akrasel 9, Reykjavik, tel.: +354 557 4777, sre@xco.is 

'''[https://sl.wikipedia.org/wiki/{{PAGENAME}} Več podatkov na Wikipedia.si]'''

==Telekomunikacije==
&lt;!-- Napišite splošne značilnosti telekomunikacij--&gt;

===Telefonske in mobilne storitve===
Mednarodna klicna koda je 00354 ali +354. Nacionalna številka je sedem mestna in na splošno v pisni obliki xxx xxxx ali xxx-xxxx. Številke se ponavdi v Reykjaviku začnejo s 5xx xxxx. Regijskih pozivnih številk ni. Telefonske govorilnice v Reykjaviku skoraj ni.

Reykjavík ima dobero pokritost mobilne telefonije (vključno s 3G). Številke mobilnih telefonov se ponavadi začnejo s številko 6xx, 7xx xxxx xxxx xxxx ali 8xx. Reykjavik ima tri glavne ponudnike mobilnih storitev: Siminn, Vodafone in Talk. Večina kartic SIM tujega operaterja 

Cene klicev znotraj Islandije so razmeroma ugodne. Za mednarode klice pa so na voljo kartice, ki jih dobite v večini trgovin z živili in bistveno zmanjšajo stroške mednarodnih klicev. Če imate odklenjen mobilni telefon, lahko kupite lokalno SIM kartico in privarčujete. Preden potujete na Islandijo preverite pokritost.

Za vse storitve je klic v sili številka 112. 

===Internet===
Večina prebivalcev Reykjavika ima doma ADSL povezavo. Težave včasih povzroči preobremenjenost linij. Večina kavarn, hotelov, penzionov, hostlov itd imajo omrežje Wi-Fi, ki je na splošno brezplačno. Na Univerzi in nacionalni knjižnici lahko uporabite javne računalnike brezplačno in brez potrebe po prijavi.

==Prihod na destinacijo==
V Reykjavik lahko iz drugih držav pridete z letalom ali ladjo, potrebujete pa potnim listom ali osebno izkaznico. Za bivanje na Islandiji do 90 dni vizum slovenskim državljanom ni potreben(sporazum z dne 14.10.1992-Ur.l.RS št.58/92). 

Ko potujete v Reykjavik se je dobro vnaprej seznaniti z informacijami, ki jih objavlja mednarodno letališče v Reykjaviku. Informacije dobite na spletni strani letališča Kefairport. 

===Z letalom=== 
 
Mednarodno letališče Keflavik, približno 50 kilometrov oddaljeno od prestolnice Reykjavik.  
Nacionalni prevoznik Air Iceland ima redne letalske linije z večjimi mesti zahodne Evrope in z mesti na vzhodni polovici severne Amerike. 

Od letališča do prestolnice vas pripelje avtobus v približno 45 minutah. Na voljo je tudi taksi, ki pa je veliko dražji. Vožnja s taksijem od letališča do Reykjavika stane približno 9500 ISK. Podjetji Hertz in Avis pa vam omogočata najem avtomobila. 
 
Če načrtujete potovanje na Islandijo je dobro, da se naročite na glasili Icelandair in WOW Air. Letalski družbi omogočata rezervacijo po e-pošti za nižjo ceno kot ostali ponudniki.

'''Letalski prevozniki, ki letijo v Keflavík:'''

* '''Družba Icelandair''' ima redne letalske linije iz ZDA in Kanade.
* '''Družba Delta Airlines''' vozi sezonsko med New Yorkom (JFK) in Islandijo.
* '''WOW Air''' je nov Islandski nizkocenovni letalski prevoznik in leti iz Keflavíka do večine evropskih mest: Alicante, Barcelona, ​​Berlin, Düsseldorf, Stuttgart, Salzburg, Zurich, Varšava, Vilna, Milano, Amsterdam, Pariz, Lyon, Köbenhavna in London.
* '''Družba Germanwings''' ima sezonske lete iz Kölna.
* '''Družba SAS''' ponuja direktne lete iz Osla, s povezavami do Stockholma in drugih delov Skandinavije.
* '''Družbi Niki in Air Berlin''' imata sezonske lete v nekaj krajev v Evropi.
* '''Družba Norwegian''' ponuja direktne lete iz Osla.
* '''Družbi Air Islandija in Atlantic Airways''' zagotavljata linijski prevoz na Grenlandijo in Ferske otoke.

===Z vlakom===
Do Reykjavika ni mogoče dostopati z vlakom, ker ni železniških prevoznih storitev.

===Z ladjo===

Potovanje z ladjo je dolgo. Če se odločite za potovanje z ladjo je dobro, da imate svoj avto ali običete Ferske otoke. Trajekti '''Smyril Line''' tedensko vozijo iz Danske, Norveške in Švedske in pripeljejo v pristanišče Seyðisfjörður. Če so vam všeč avanturistična potovanja se lahko odločite za potovanje z eno od plovil islandske tovorne ladje Eimskip, ki potujejo na relaciji Rotterdam, Hamburg-Göteborg-Århus-Fredrikstad-Tórshavn-Reykjavik in se vračajo preko vzhodne Islandije. Potovanje traja 8 dni v času od sredine aprila do sredine oktobra, plovilo pa je namenjeno največ trem potnikom.

==Transport po destinaciji==
&lt;!-- Napišite možne oblike transporta po destinaciji in ali so kakšne posebnosti--&gt;
=== Letalo ===
Letalska družba Air Iceland ima redne letalske linije iz Reykjavika do večjih letališč v vseh delih Islandije. Landsflug pa ima dnevne lete tudi na manjših letališčih po vsej državi. Letite lahko naprimer iz Reykjavika do Vestmannaeyjar. 

===Javni transport===
Reykjavík ima urejen javni transport imenovan '''Strætó'''. Vožnja v eno smer stane 350 ISK. Če plačate za vožnjo več vam voznik denarja ne vrne. V primeru, ko morate prestopiti na drug avtobus, da pridete do željene destinacije, prosite voznika, da vam zamenja vozovnico (skiptimiði). Ta vam velja za naslednjih 75 minut vožnje na katerem koli avtobusu. 

Na voljo je pogost avtobusni prevoz iz Reykjavika do večine delov Islandije, do visokogorja pa samo v poletnih mesecih. '''Flybus''' vozi na liniji med letališčem Keflavik in Reykjavikom, vendar samo od oktobra do maja.

Če bivate izven mesta Reykjavik je najbolje, da si pridobite turistično kartico, katera vam omogoča neomejeno vožnjo z avtobusi, brezplačen ogled muzejev in brezplačen internet v hostlu. 
Turistične kartice dobite v Turistično informacijskem centru in v nekaterih hotelih. Enodnevna kartica stane 900 ISK, kartica za tri dni stane 2.200 ISK.

===Avto===
Če bivate samo v Reykjeviku avtomobila ne potrebujete, saj je večina ulic enosmernih in nekaj jih je za avtomobile zaprtih. Za vožnjo izven Reykjevika pa je avto priporočljiv. Kljub temu, da se Reykjavik ponaša z največ avtomobilov na prebivalca na svetu, ima urejeno parkirišče in dovolj parkirnih mest. Parkiranje v centru mesta vam bodo zaračunali med 80 in 150 kr na uro. V kolikor parkirišča ne plačate vas kaznujejo s 2.400 kr globe. Če v centru ne najdete parkirnega prostora, imate veliko parkirišče pri pristanišču in pred bolšjim trgom (Kolaportið). 

===Taxi===
V Reykjaviku je več taksi služb. Glavne taksi službe so '''Hreyfill-Bæjarleiðir''' (+354 588 5522), BSR (+354 561 0000) in '''Borgarleiðir''' (354 422 2222). Večina taksijev je čistih in udobnih, vendar velja opozoriti, da je potovanje s taksijem eden najdražjih načinov za potovanje okrog Reykjavika. Potrebno je plačati začetno pristojbino od 600-700 kr in pristojbino v višini 200-400 kr na kilometer. Taksi lahko plačate tudi s plačilno kartico.

===Kolo===
S kolesom je enostavno priti okoli Reykjavika, če ste se pripravljeni boriti z vetrom in nekaj vzponi. Kolesarskih stez v Reykjaviku ni veliko, zato se lahko peljete po cesti ali pločniku, oboje je dovoljeno. Če kolesarite po cesti morate upoštevati enaka pravila kot, če bi se peljali z avtom. Če pa kolesarite po pločniku morate paziti na pešce. Kolesarske steze so v Reykjaviku novost in povezujejo mestno središče z obrobjem mesta. 

'''Kolesa si lahko izposodite na naslednjih lokacijah:'''
* '''Bikecompany''' (Hjólafélagið), Bankastræti 2 (downtown), ☎ 354 665 5600, e-mail: info@bikecompany.is. Podjetje nudi vodene izlete s kolesom okoli Reykjaviku. So eni največjih ponudnikov koles v Reykjaviku lociranih na različnih lokacijah. Imajo prilagodljiv delovni čas. 
* '''Borgarhjól''', Hverfisgata 50 (ulica kjer je nacionalno gledališče in druge pomembne stavbe), ☎ 354 551 5653, e-mail: borgarhjol@simnet.is. Delovni čas imajo od 08.00-18.00, ob sobotah od 10.00-02.00. Najem kolesa za polovico dneva stane 3.600 ISK, za 24 ur 4.200 ISK. Kolo lahko najamete tudi za cel teden ali več.
* '''Puffin skuterji''', Ægisgarður, ☎ +354 6153535. V maju imajo odprto vsak dan od 12.00-16.00, razen ob ponedeljkih. Od 1. junija do 5. septembra imajo odprto vsak dan od 11.00-19-00. Pri njih lahko poleg skuterjev najamete tudi električnih kolo, rolerje in ribiško palico. 
* '''Reykjavik Bike Tours''', Ægisgarður 7, ☎ + (354) 694 8956, e-mail: bike@icelandbike.com. Odprto imajo vsak dan in prilagodljiv delovni čas. Poleg izposoje koles imajo tudi vodene oglede Reykjavika in dnevne izlete po okolici. Kolo pa vam dostavijo tudi do hotela. 
* '''SeasonTours''' (Árstíðaferðir), Ægisgarður 7a, ☎ +354 863 4592 in 354 820 7746, e-mail: info@seasontours.is. Delovni čas imajo od 09.00 - 16.15 vse leto. Pri njih laghko najamete električno kolo, imamjo pa tudi vodene oglede.

===Peš===
Priporočljivo je, da si Reykjavik ogledate peš, saj so mnoge znamenitosti v območju hotelov. Reykjavik je zelo lepo in urejeno mesto z urejenimi pločniki.

==Spanje in namestitev==
&lt;!-- Tukaj napišite kateri tipi turističnih namestitev so v mesti priljubljeni, kakšne so približne cene in kdaj je višek sezone --&gt;

Reykjavík ponuja veliko različnih nastanitev. Od luksuznih sob, apartmajev v središču mesta, gostišč v predmestju in drugih nastanitve na podeželju. Izberete kar ustreza vašim željam in proračunu.

===Hoteli===

V Reykjavíku najdete veliko hotelov. Od junija do konca avgusta je rezervacija nujna, saj se kapacitete hitro zapolnijo. Večina hotelov je odprtih celo leto in ponujajo znatne popuste od oktobra do aprila.


'''Nižji cenovni razred''' (pod 15.000 kr za standardno dvoposteljno sobo) vključuje naslednja '''gostišča''':
* '''Gistiheimili Hjálpræðishersins''', Kirkjustræti 2, ☎ +354 561 3203 (guesthouse@guesthouse.is). Nahaja se v središču Reykjavika, le nekaj metrov stran od Austurvöllur in parlamenta. 
* '''Gostišče Aurora''', Freyjugata 24, ☎ +354 899 1773 (siggi@danol.is). Majhen, prijazen penzion v stanovanjskem delu centra mesta. 
* '''Gostišče Sunna''', Þórsgata, ☎ +354 511 5570. Je veliko, čisto in udobno gostišče s prenočiščem. 


'''Srednji cenovni razred (od 15.000 do 30.000 kr za standardno dvoposteljno sobo)'''
* '''Fosshotel Lind''', Raudarastígur 18, ☎ +354 562 3350 (lind@fosshotel.is). Nahaja se v neposredni bližini centra Reykjavika, v bližini glavne nakupovalne ulice Laugavegur. V zgornjih nadstropjih imajo sobe čudovit razgled na Hallgrímskirkja.
* '''Best Western Hotel Reykjavik''', Rauðarárstíg 37, ☎ +354 514 7000 (info@hotelreykjavik.is). Se nahaja izven središča Reykjavika, 10-15 minut hoje.
* '''Fosshotel Baron''', Barónsstígur 2-4, ☎ +354 562 3204 (baron@fosshotel.is). Nahaja se na vzhodnem robu mestnega središča v bližini glavne nakupovalne ulice Laugavegur. Sobe v zgornjih nadstropjih na severni strani imajo lep pogled na morje.
* '''Hotel Björk''', Brautarholt 22-24. Oddaljen 15 minut hoje od centra Reykjavika.
* '''Hotel Fron''', Laugavegur 22a, ☎ +354 511 4666 (info@hotelfron.is). Hotel najdete na glavni nakupovalni ulici.
* '''Hotel Klopp''', Klapparstígur 26, ☎ +354 595 8520 (klopp@centerhotels.is). Nahaja se v stranski ulici v bližini Laugavegur ter blizu številnih barov in klubov. 
* '''Hotel Leifur Eiriksson''', Skólavörðustígur 45, ☎ +354 562 0800 (info@hotelleifur.is). Hotel leži ob Hallgrímskirkja.
* '''Hotel Óðinsvé''', Þórsgata 1 (z Óðinstorg), ☎ +354 511 6200 (odinsve@hotelodinsve.is). Hotel je v stranski ulici, le nekaj metrov oddaljen od Skólavörðustígur. Sobe so udobne in vključujejo brezplačen brezžični internet in satelitsko televizijo.
* '''Hotel Plaza''', Aðalstræti 4 (S Ingólfstorg trgu v centru mesta.), ☎ +354 595 8550 (plaza@centerhotels.is). Hotel je v najstarejši ulici v centru Reykjavika. 


'''Višji cenovni razred''' (nad 30.000 kr za standardno dvoposteljno sobo)
* '''101 Hotel''', Hverfisgata 10, ☎ +354 580 0101 (101hotel@101hotel.is). Hotel je dobil ime po poštni številki centra Reykjavika. 
* '''Radisson Blu 1919 Hotel''', Pósthússtraeti 2, ☎ 354 599 1000. Hotel je nov in je stari kultni stavbi zgrajeni leta 1919. Prej je bil tukaj sedeži ladijskega prevoznika, Eimskip.
* '''Hotel Borg''', Pósthússtraeti 11 (z Austurvöllur kvadrata), ☎ +354 551 1440 (hotelborg@hotelborg.is). Hotel stoji na istem trgu kot v parlament in katedrala. Zgrajen je bil leta 1930, vendar so ga obnovili. 
* '''Hotel Holt''', Bergstadastraeti 37, ☎ +354 552 5700 (holt@holt.is). Hotel je v mirni ulici v središču Reykjavika. 
* '''Hilton Nordica''', Suðurlandsbraut 2, ☎ +354 444 5000 (Res.ReykjavikNordica @ hilton.com). Hotel vključuje spa center (NordicaSpa) in restavracijo imenovano VOX. Nahaja se izven mestnega središča.
* '''Radisson Blu Saga Hotel''' (Hotel Saga), ☎ +354 525 9900. Je velik hotel zunaj starega mestnega jedra. Hotel je v stavbi, kjer ima združenje kmetov svoje pisarne in se zato stavba imenuje &quot;kmečki Palace&quot; (Bændahöllin).

===Hostli=== 

* '''KEX Hostel''', Skúlagata 28, ☎ +354 561 6060 (booking@kexhostel.is). Hostel se nahaja ob morju. Je zelo udoben in ima tudi bar in restavracijo za obiskovalce.
* '''Reykjavík Backpackers''', Laugavegur 28, ☎ 354 578 3700 (info@reykjavikbackpackers.com). Nov hostel, ki se nahaja na glavni nakupovalni ulici.
* '''Reykjavik Downtown Hostel''', Vesturgata 17, ☎ +354 553 8120 (reykjavikdowntown@hostel.is), Hostel je v stari večstanovanjski stavbi v neposredni bližini centra mesta, zraven pristanišča.

===Kampiranje===

* '''Laugardalur Kamp''', Sundlaugavegur 34, ☎ +354 568 6944 (info@reykjavikcampsite.is). Kamp je odprt od 15 maja do 15 septembra. Je najcenejši kraj za bivanje v Reykjaviku, in oddaljen približno 30 minut hoje od centra mesta. 

===Nadredna destinacija===


&lt;!-- Izpolni administrator. Ne spreminjaj--&gt;

 Informacije o državi: [[Islandija]]

{{funkcije}}</rev>
    </revisions>
   </page>
   <page pageid="665" ns="0" title="Riad">
    <revisions>
     <rev contentformat="text/x-wiki" contentmodel="wikitext" xml:space="preserve">
...Namesto tega besedila NAPIŠITE V NEKAJ STAVKIH zakaj je destinacija {{PAGENAME}} privlačna za obisk in nekaj glavnih značilnost (desno zgoraj kliknite zavihek uredi)...

&lt;!-- SEO optimizacija za iskalnike --&gt;
{{#seo:
|title={{PAGENAME}} - Turistični vodnik - Wiki.Potnik.si
|keywords={{PAGENAME}}, zemljevid, koristni popotniški nasveti, potopisi, koristne informacije, turistični vodnik
|description={{PAGENAME}} - Za vas so tu koristni popotniški nasveti, potopisi, zemljevid {{PAGENAME}}, turistične znamenitosti in koristne informacije.
}}

&lt;!-- KAZALO - ne spreminjaj --&gt;
{{kazalo}}

== Fotogalerija znamenitosti ==
&lt;!-- Dodaj 6 slik destinacije, ki jih poiščeš v iskalniku na http://commons.wikimedia.org/. Pri sliki obvezno preveri pogoje uporabe in navedi AVTORJA, LETO FOTOGRAFIRANJA IN VIR --&gt;
&lt;gallery&gt;Slika:Stadion_Camp_Nou_Barcelona.jpg|Tekma na Camp Nou
Slika:La_Sagrada_Familia_Barcelona.jpg|Cerkev La Sagrada Familia
Slika:Nacionalna_Palača_Barcelona.jpg|Nacionalna palača
Slika:Plaža_v_Barceloni.JPG|Plaža v Barceloni
Slika:Poslovno_središče_v_Barceloni.JPG|Poslovno središče Barcelone
Slika:Ptuj.jpg|Ptuj - staro mestno jedro
&lt;/gallery&gt;
[[Pomoč:Nalaganje slik]]

== Potopisi ==

'''[[ Pomoč:Potopis|+ &lt;big&gt;Dodaj svoj potopis&lt;/big&gt; ]]'''

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

&lt;!-- Pusti pri miru --&gt;
{{skupnost}}

== Video turistični vodnik ==
&lt;!-- Najdi na Youtube turistični vodnik za destinacijo. Za vstavljanje Youtube videa prilepite tole besedilo: {{#widget:YouTube|id=youtube_šifra}} in nadomestite youtube_šifra s šifro youtube videa, ki jo dobite na koncu Youtube povezave, ko ste na strani videa. Primer: za vstavitev videa https://www.youtube.com/watch?v=aEmv7QBHRqk vpišete {{#widget:YouTube|id=aEmv7QBHRqk}}--&gt;
{{#widget:YouTube|id=9pfEQCBAP-Q}}

Dolžina: 25 minut 

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

==Turistične destinacije in znamenitosti==

===Glavne atrakcije===

&lt;!-- Naštej z alinejami vsaj 5 pa tja do 20 glavnih znamenitosti turističnih destinacij in njihovih znamenitosti, navedite jih po vrsti tako, kot so razvrščene po priljubljenosti na Tripadvisor.com --&gt;

#'''[[Ime najbolj priljubljene destinacije ali znamenitosti]]''': Opis znamenitosti 1
#'''[[Ime druge najbolj priljubljene destinacije ali znamenitosti]]''': Opis znamenitosti 2
#'''[[Ime tretje najbolj priljubljene destinacije ali znamenitosti]]''': Opis znamenitosti 3
#'''[[Ime četrte najbolj priljubljene destinacije ali znamenitosti]]''': Opis znamenitosti 4
#'''[[Ime pete najbolj priljubljene destinacije ali znamenitosti]]''': Opis znamenitosti 5

===Muzeji===

===Parki===

===Skriti kotički=== &lt;!-- Tukaj lahko napišete kakšne skrite kotičke, ki so manj znani a so vas navdušili --&gt;

=== Izleti v okolici destinacije ===
&lt;!-- Napišite nekaj možnosti izletov v bližnje lokacije (izven mesta) --&gt;

==Aktivnosti==
&lt;!-- Napišite kaj se splača početi na destinaciji in katerih aktivnosti se je dobro udeležiti --&gt;

== Zemljevidi in geografija ==

=== Zemljevid ===
&lt;!-- Najdi zemljevid na https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page iščeš npr. Tokio maps. Izberi tistega, ki je podoben tistim na drugih wiki.potnik.si spletnih straneh. Ne pozabi navesti vira! --&gt;
[[Slika:Barcelona-karta.jpg|thumbj|500px|Zemljevid Barcelone]]

===Dinamični zemljevidi===
&lt;!-- Poišči ustrezne povezave na dinamične zemljevide. Odprite spodnjo povezavo in najdite destinacijo, potem pa zamenjajte spodnjo povezavo. --&gt;

*[https://www.google.si/maps/place/Barcelona/@41.39479,2.1487679,12z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x12a49816718e30e5:0x44b0fb3d4f47660a Prometni zemljevid]
*[http://www.openstreetmap.org/relation/347950#map=12/41.4080/2.1568&amp;layers=T Zemljevid javnega prevoza] 
*[http://www.openstreetmap.org/relation/347950 Kolesarski zemljevid]
*[https://www.google.si/maps/place/Barcelona/@41.39479,2.1487679,21021m/data=!3m2!1e3!4b1!4m2!3m1!1s0x12a49816718e30e5:0x44b0fb3d4f47660a Satelitski posnetki in sprehod po destinaciji]

===Območja===
&lt;!-- navedi uradna območja oz. četrti mesta. Pomagaš si lahko z ustrezno stranjo na wikivoyage.org ali en.wikivoyage.org --&gt;

== Vreme in klima ==
&lt;!-- Napišite vremenske značilnosti destinacije--&gt;

===Kdaj obiskati===
&lt;!-- Napišite kdaj je najbolj ugoden čas za obisk destinacije--&gt;

==Zgodovina==
&lt;!-- napiši zanimiva zgodovinska dejstva o destinaciji, ki bi bila zanimiva za turista, ki potuje tja --&gt;

==Hrana==
&lt;!-- Naštej značilosti hrane destinacije --&gt;

==Pijača==
&lt;!-- Naštej značilni pijač na destinaciji, ki se jih splača poizkusiti in kakšne so pivske navade --&gt;

==Nakupovanje==
&lt;!-- Naštej značilnosti in posebnosti pri nakupovanju--&gt;

==Kultura==

=== Festivali in dogodki ===
&lt;!-- Naštejte nekaj najbolj znanih festivalov in kulturnih dogodkov in kdaj se odvijajo--&gt;

==Jezik==
&lt;!-- Napiši uradni jezik destinacije in druge jezikovne posebnosti--&gt;

==Izobraževanje==
&lt;!-- Naštejte katere univerze ima mesto in katere jezikovne šole ponujajo učenje lokalnega (za slovence tujega) jezika--&gt;

==Varnost==
&lt;!-- Naštejte varnostne težave, ki jih lahko pričakujejo turisti in opis najpogostejših prevar--&gt;

==Koristne turistične informacije==
&lt;!-- Naštejte turistične urade, konzulate, bolnišnice. --&gt;

'''[https://sl.wikipedia.org/wiki/{{PAGENAME}} Več podatkov na Wikipedia.si]'''

==Telekomunikacije==
&lt;!-- Napišite splošne značilnosti telekomunikacij--&gt;

===Telefonske in mobilne storitve===

===Internet===

==Prihod na destinacijo==
&lt;!-- Napiši možne oblike prihoda v destinacijo in ali so pri tem kakšne posebnosti--&gt;

===Z letalom=== 
&lt;!-- Napiši možne oblike prihoda v destinacijo z letalom (letališča, rute, terminali, transport iz letališča, alternativna bližnja letališča --&gt;

===Z avtobusom===

===Z avtom===

===Z vlakom===

===Z ladjo===

==Transport po destinaciji==
&lt;!-- Napišite možne oblike transporta po destinaciji in ali so kakšne posebnosti--&gt;

===Javni transport===

===Avto===

===Taxi===

===Kolo===

===Nenavadni načini transporta===
&lt;!-- Naštejte, če ima mesto kako posebno obliko prevoza (gondola, vzpenjača, rikša, konje,...)--&gt;

==Spanje in namestitev==
&lt;!-- Tukaj napišite kateri tipi turističnih namestitev so v mesti priljubljeni, kakšne so približne cene in kdaj je višek sezone --&gt;

===Hoteli===

===Hostli=== 

===Kampiranje===

===Nadredna destinacija===
&lt;!-- Izpolni administrator. Ne spreminjaj--&gt;

 Informacije o državi: [[Savdska Arabija]]

{{funkcije}}</rev>
    </revisions>
   </page>
  </pages>
 </query>
</api>