Zimbabve

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Zimbabve oziroma Republika Zimbabve leži na jugu afriške celine. Republika Zimbabve leži med čudovitimi Viktorijinimi slapovi, kjer lahko adrenalin sprostite skozi bungee jumping, reko Zambezi, ki slovi kot četrta najdaljša reka in reko Limpopo, ki je druga najdaljša reka v Afriki. Zimbabve je dežela sonca saj je vremenska klima zelo prijetna. Zimbabve ima bogato zgodovino o čemer pričajo kamnite slike. Ko obiščete Zimbabve se vam čas ustavi.

Fotogalerija znamenitostiPotopisi

Okrog sveta- Moja Afrika

Beja Prohart Preberite: Moja Afrika - dežela sreče, plesa in divje narave
+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 9:32 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Harare: je trgovsko in industrijsko središče v Republike Zimbabve. Mesto je polno cvetočih dreves, pisanih parkov in sodobne arhitekture. Na ogled ponuja Moderno galerijo in muzej. Zabaviščni park Robert Mcllwaine ima jezero in možnost različnih iger. Lion & Cheetah Park ima veliko urejenih vrtov iz aloje. Lahko pa obiščete tudi botanični vrt Ewanrigg. Zaradi prijetnega podnebja je Harare znan kot sončno mesto.
 2. Viktorijini slapovi: Viktorijine slapove je leta 1855 odkril britanski raziskovalec dr. David Livingstone, poimenovali so jih po kraljici Viktoriji. Domačini jim pravijo "dim, ki grmi".
 3. Bulawayo: je drugo največje mesto v Republiki Zimbabve. Mesto ima bogato zgodovino. Ogledate si lahko Narodni muzej. V bližini mesta so ruševine Khami. Na jugu mesta je nacionalni park Matopo, znan po svojih eksotičnih znamenitostih in velikih granitnih stavbah. Mesto ponuja jezove kamor se lahko odpravite na ribolov.
 4. Hwange-nacionalni park: Je eden izmed največjih parkov v Zimbabve. Razprostira se na 14.620 kvadratnih kilometrih. Videli boste lahko mnogo različnih ptic in živali. Nacionalni park ponuja na ogled več kot 40.000 čudovitih slonov.
 5. Mana Pools-nacionalni park: Mana Pools je eden izmed najlepših parkov v Zimbabve, razteza se na površini 2196 kvadratnih kilometrov vzdolž reke Zambezi. Tu boste lahko videli povodnega konja, nosoroge, slone, različne vrste antilop, bivola. V parku boste lahko opazovali čudovite ptice ali pa se odpravili na lov tigrove ribe ali orade.
 6. Nyanga-nacionalni park: Nahaja se v gorovju na zahodnem delu Republike Zimbabve. Nacionalni park krasijo visoki travniki, zimzeleni gozd,slapovi in mogočne čeri. Priporočamo lovljenje postrvi in ogled ribogojnice.
 7. Lake Kariba: Lake Kariba se nahaja na SV Republike Zimbabve in pokriva 7770 kvadratnih kilometrov. Tukaj lahko taborite, si ogledate različna safari taborišča ali mogočne ladje namenjene križarjenju. Lahko najamete čoln na vesla in se odpravite po jezeru ali pa se odločite za safari.
 8. Matobo-nacionalni park : Park je znan po mogočnih skalnih skulpturah in kamnitih slikah.Park je v bližini mesta Bulawayo.


Skriti kotički

 1. Hudičev bazen: Zimbabve se ponaša z edinstvenim bazenom. Hudičev bazen je verjetno eden izmed najstrašnejših ali morda mogočnih naravnih bazenov. Nekaj centimetrov od roba se namreč reka Zambezi izliva v 108 metrov globoko brezno v katerega vsako sekundo steče več tisoč kubičnih metrov vode.

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Zimbabve 21 dni
 • Zimbabve 28 dni

Aktivnosti

Na potovanju po Zimbabve nikakor ne smete izpustiti bungee jumpeenga iz Viktorijinih slapov, ogleda slapov z ultra lahkim letalom ali pa kopanje v Hudičevem bazenu (na robu struge, ko se reka spusti v slapove).

Koristne informacije

Glavno mesto: Harare

Valuta: zimbabveški dolar (Z$)

Število prebivalcev:13.010.000

Elektrika: ni podatka

Tel. koda države:+263

Časovni pas: UTC + 2, poletni časovni pas ne upoštevajo

Telefon za njuno pomoč - Policija: 995 - Nujna pomoč: 999 - Reševalno vozilo (za Harare in obmestna področja): 994 - Klinika (urgenca): Avenues Clinic, Corner Baines Avenue/Mazowe Street, HARARE. Tel: 732 055 / 732 075 - Trauma center: 17 Lanark road, Belgravia. Tel.: 702.281 / 705.535 - Parirenyatwa Hospital, Mazowe Street, HARARE. Tel : 794 411 - Central Hospital, Lobengula Road, Southerton, HARARE. Tel: 621 111/14

Domena: .zw

Velikost države:390.580 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Zimbabve

Dinamični zemljevidi

Regije

Zimbabve ima dve mesti s statusom province (Bulawayo in Harare) ter 8 provinc.

 Manicaland Province
 Kraji:Mutare,Buhera,Chimanimani, Chipinge, Makoni, Mutasa, Nyanga
 Glavno mesto province je Mutare. Področje se razteza na velikosti 36,459 km2. V letu 2012 je v provinci živelo 1.752.698 prebivalcev.

 Mashonaland Central Province
 Kraji:Bindura, Centenary, Guruve, Mount Darwin, Rushinga, Shamva, Mazowe
 Področje se razteza na 28.374 km2. V provinci živi 8,5 % populacije v Zimbabve-ju (podatek je iz leta 2012).
 Mashonaland East Province
 Kraji:Marondera,Chikomba, Goromonzi, Mudzi, Murehwa (Mrehwa), Mutoko, Seke,Uzumba-Maramba-Pfungwe (UMP), Wedza (Hwedza) , 
 Področje se razteza na velikosti 32.230 km2. V letu 2012 je v provinci živelo 1.344.955 prebivalcev.
 Mashonaland West Province
 Kraji:Chinhoyi,Chegutu, Hurungwe, Kadoma, Kariba, Makonde, Zvimba 
 Provinca je imela v letu 2012 1,5 mio. prebivalcev in se razteza na 57.441 km2.
 Masvingo Province
 Kraji:Masvingo (do leta 1982 imenovan Fort Victoria, 
 Provinca je imela v letu 2012 1.485.090 prebivalcev in se razteza na 56.566 km2.
 Matabeleland North Province
 Kraji:Lupane, Binga, Bubi, Hwange,Nkayi, Tsholotsho, Umguza, Tsholotsho, Umguza , 
 Provinca je imela v letu 2012 749.017 prebivalcev in se razteza na 75.025 km2.
 Matabeleland South Province
 Kraji:Gwanda, Beitbridge, Bulilimamangwe, Insiza, Matobo and Umzingwane., 
 Provinca je imela v letu 2012 683.893 prebivalcev in se razteza na 54.172 km2.
 Midlands Province
 Kraji:Gveru, Chirumhanzu, Gokwe, Kwekwe, Mberengwa, Shurugwi, Zvishavane, 
 Provinca je imela v letu 2012 1.614.941 prebivalcev in se razteza na 49.166 km2.

Lastnosti pokrajine

Zimbabve sestavlja pretežno hriboviti svet (80% vse površine je na nadmorski višini 610 metrov. Izoblikujejo jo srednje hriboviti vrhovi (med 900 in 1700m), ki se postopoma spuščajo proti dolini reke Zambezi ter Limpopo. Najvišji vrh je Nyangani, 2592m. Kamnine so iz predkambrijskih rudnin z bogatimi nahajališči zlata, srebra, niklja in kroma.

Vreme in klima

Zimbabve ima zelo ugodno klimo. Podnebje je savansko, zaradi višine je klima zelo ugodna. Deževno obdobje traja od oktobra do februarja. Količina padavin se razlikuje glede na nadmorsko višino. Na višini 1000 m pade do 1400 mm padavin, v sredini države pade od 600 do 800 mm padavin, na zahodu in jugu pade od 400 do 600 mm padavin. V glavnem mestu Republike Zimbabve-Harare je v mesecu januarju 21 °C, 14°C je v mesecu avgustu. Letno v glavnem mestu pade do 828 mm padavin.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih]

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primerni meseci za obisk Republike Zimbabve so: april, maj, avgust in september.

Zgodovina

Zimbabve ima izjemno bogato zgodovino. Današnje ozemlje Zimbabveja je bilo naseljeno že pred več kot 2000 leti. Prvi naseljenci so bila različna ljudstva (Bantujska, Shona).Prva velika država na tem ozemlju je začela nastajati v 11.stoletju in se je imenovala Great Zimbabwe. Pri nastajanju države so imeli vseskozi močno vlogo trgovci, sploh arabski. Država je izvažala zlato, slonovino in baker, uvažala pa je tkanine in steklo. Razvoj »Velikega Zimbabveja« se je končal v 15. stoletju. S prihodom Portugalcev v začetku 16. stoletja je imperij takratne države razpadel na dva dela. Do konca poprej omenjenega kraljestva je takratnim prebivalcem Rozwi-ja uspelo pregnati Portugalce. Nadaljnih dvesto let prebivalci niso poznali bojev, vse dokler v začetku 19.stoletja kot posledica nemirov v Transvallu in Natalu začnejo prodirati na območje Zimbabveja ljudstvo Ndebele, kar privede do razpada kraljestva. Poglavar oziroma vodilni mož ljudstva Ndebele, sin Lobungula je leta 1888 z Angleži podpisal dogovor, na podlagi katerega je Britanska južnoafriška družba dobila koncesijo za izkoriščanje bogastev iz rudnikov. Prvi referendum je bil v takratni državi Rodezija (ime po Cecilu Rhodesu) izveden leta 1922, na katerem je del belcev izrazil voljo po samostojnosti, del pa je izrazil voljo priključitve k Južni Afriki. Črnsko prebivalstvo takrat žal še ni imelo volilne pravice. Leta 1923 je Velika Britanija razglasila Južno Rodezijo za samoupravno kolonijo katero pa je 30 let pozneje združila z Severno Rodezijo in Njaso v Federacijo Rodezije in Njase. Leta 1960 je bilo ustanovljeno gibanje ZANU (Afriška narodna zveza Zimbabveja) in ZAPU (Zveza afriškega ljudstva Zimbabveja). Leta 1963 je Velika Britanija zavrnila zahtevo belske uprave po neodvisnosti federacije s politiko NIBMAR (No Independence Before Majority African Rule). Posledica zavrnitve je bila enostransko razglašena neodvisnost, katero je razglasil ministrski predsednik Rodezije Ian Smith dne 11.11.1965. Po tem času se je pričel upor proti belcem samo stopnjevati. Leta 1975 se je končala t.i. bela vladavina v Mozambiku saj gverilske akcije privedejo do grmičarske vojne. Belski režim se je pričel pogajati tako z Zvezo afriškega ljudstva Zimbabveja (ZAPU) kot Afriško narodno zvezo Zimbabveja (ZANU) kar je privedlo do Londonske konference (1979-1980). Angleži so na konferenci določili čezmorskega guverneja, ki je imel za nalogo razorožiti gverilo, izvesti volitve in zagotoviti neodvisnost koalicijski vladi Joshua Nkome (vodja ZAPU). Volitve leta 1980 dajo novo vodjo in sicer vodjo ZANU- Roberta Mugabe. V aprilu istega leta ji bil Zimbabve priznan kot neodvisna država.

Hrana

Tipična jed za Zimbabve je koruzna moka. Iz te moke znajo pripraviti toliko jedi, kot npr. Slovenci iz krompirja. Koruzna moka ali koruzni zdrob je tradiconalna jed in se imenuje sadza. Sadza re manheru pomeni večerjo. Sadzo kuhajo toliko časa, da se zgosti. Bogatejše prebivalstvo redno uživa meso (nyama)kot je npr. govedina ali pičanec.Meso afriške gazele, velike antilope ali koze pa je rezervirano za posebne priložnosti. Ostale tradicionalne zimbabveške jedi so arašidi, fižol, zelena koruza, kumare. Bučne liste se lahko zaužije surove ali pa se jih doda v enolončnice. Dovi je tipična obara iz kikirikijevega masla. V dražjih restavracijah lahko kot specialiteto naročite krokodilji rep, stegno impale (vrsta afriške antilope) ali meso divje svinje.

Poleti lahko na tržnicah kupite posušene gosenice (mopane) in leteče mravlje. Slednje prebivalci "naberejo" in uživajo ob tem, ko se le-te trumoma zbirajo ob svetilkah. Odtrgajo jim krila in jih žive zaužijejo. Okus naj bi bil rahlo maslen.

V času večjih verskih praznikov kot je Božič ((75% prebivalstva je kristjanov), ki je v Republiki Zimbabve v poletnem času, imajo na krožnikih veliko sveže zelenjave kot je mlada koruza, listnata zelenjava.

Pijača

Whawha je tradicionalno pivo pridelano iz koruze.

Nakupovanje

Največji nakupovalni centri v Republiki Zimbabve so v glavnem mestu Harare. Tržnice so prisotne tako v glavnem mestu kot ostalih večjih mestih.

Gospodarstvo in ekonomija

Gospodarstvo V začetku leta 2000 je bil Zimbabve ena izmed najbolj revnih dežel sveta. Pustošile so bolezni (HIV-ima več kot 15% prebivalstva), večletna gospodarska kriza je stopnjo brezposelnosti dvignila na 65% poleg vsega jih je pestila še hiperinflacija (v letu 2006 - 1216%). Gospodarska nerazvitost Zimbabveja se je kazala tudi pri trgovanju s plemenitimi kovinami. Večina zaposlenih je v storitvenem sektorju, sledi mu industrijski sektor in poljedelstvo in rudarstvo. Velika večina gospodarskih aktivnosti poteka v okolici glavnega mesta Harare oziroma ob železniški progi na relaciji Bulawayo-Harare-Mutare. S poljedelstvom se ukvarja 26% aktivnega prebivalstva. Zimbabve je na 6.mestu na svetu po proizvodnji tobaka, poleg tega pridelajo veliko koruze in sladkornega trsa,pšenice,bombaža,čaj,kava,kikiriki. Zimbabve izvozi velike količine zlata, tobaka, bombaža,tekstila in mesa uvažajo pa nafto in stroje. Zimbabve največ posluje z Veliko Britanijo, Južno Afriška Republika, Japonska, Nemčija, Kitajska. BDP (2005): 3,37 mlrd. USD BDP po sektorjih (2006)- poljedelstvo 17,7%, industrija 22,9%, storitve 59,4% Realna rast gospodarstva (2005): -6,5% Uvoz (2006): 2,05 mlrd. USD Izvoz (2006): 1,76 mlrd. USD

Kultura

Literatura v Zimbabveju se je najprej razvila v jezikih Shona in Ndebele. Solomon Mangwieo Mutswairo (r. 1924) je avtor prvega romana, napisanega v Shona jeziku z naslovom "Feso" in opisuje zgodovino Zimbabveja.

Wilson Chivaura (1924-1968) velja za očeta modernega pesništva v jeziku Shona.

Charles Mungoshi (r. 1947) je dobitnih številnih mednarodnih nagrad saj piše v angleškem jeziku. Njegov najbolj poznan roman je "Waiting for the Rain", ki ga je izdal leta 1975.

Jezik

Uradni jezik Republike Zimbabve je angleščina čeprav je slednji za večino prebivalstva šele drugi jezik. Materina jezika sta po večini shonaščina in ndebeleščina.

Izobraževanje

Stopnja pismenosti v Republike Zimbabve je bila v letu 2005 90%. Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in brezplačno. Glavna univerza je v mestu Harare in se imenuje University of Zimbabwe.

Delo

Večina zaposlenih je v storitvenem sektorju, sledi mu industrijski sektor in poljedelstvo in rudarstvo. Velika večina gospodarskih aktivnosti poteka v okolici glavnega mesta Harare oziroma ob železniški progi na relaciji Bulawayo-Harare-Mutare. S poljedelstvom se ukvarja 26% aktivnega prebivalstva. Zimbabve je na 6.mestu na svetu po proizvodnji tobaka, poleg tega pridelajo veliko koruze in sladkornega trsa,pšenice,bombaža,čaj,kava,kikiriki. Izvozijo velike količine zlata, tobaka, bombaža,tekstila in mesa uvažajo pa nafto in stroje.

Varnost

Zdravje

Priporoča se cepljenje proti tifusu, tetanusu, hepatitisu B in A in poliovirus. Priporočajo tudi cepljenja katere pa smo po večini opravili kot otroci (rdečke, mumps, ošpice, davica, oslovski kašelj, tetanus. Obvezna je zaščita proti malariji (velja za celo državo, vse leto).

V primeru kolesarjenja, kampiranja ali pohodništva se priporoča cepljenje proti steklini (navodilo velja tudi za veterinarje).

Klorokin v Zimbabveju ni učinkovito antimalarično zdravilo.

Telekomunikacije

Telefon

Zimbabve ima 7.500.000 aktivnih SIM kartic. Število aktivnih telefonskih priključkov je 379.000.

Internet

1.423.000 je uporabnikov interneta, ki imajo dostop do 30 650 internetnih povezav na domeni prvega reda .zw.

Spoštujte običaje

Levo roko smatrajo za umazano zato jo čimmanj uporabljajte.Desna roka je tista, ki se pri njih uporablja za uživanje hrane. Pred večerjo na mizo položijo posodo z vodo v kateri si obvezno umijejo roke. Hrano uživajo v zmernih količinah in ne prehitro. Kot gost morate pustiti nekaj hrane na krožniku saj to pomeni, da so za vas dobro poskrbeli in ste se kljub vsemu dobro najedli. Rokovanje je običajen način pozdrava. Izročanje daril v znak spoštovanja je neobvezno.

Športna oblačila so dovoljena čez dan. Poslovne obleke in kravate se nosi le na poslovnih sestankih. Boljše restavracije in bari zahtevajo, da gostje nosijo suknjič in kravato. Kajenje je zelo priljubljeno in razširjeno. Kljub vsemu pa je to prepovedano v javnih prevoznih sredstvih in v nekaterih javnih stavbah.

Homoseksualnost je označena kot nespodobnost in je protizakonita.

Pri političnem izražanju je potrebna previdnost. Kakršnokoli blatenje njihovega predsednika Mugabeja je kaznivo. Lokalne oblasti so zelo občutljive glede fotografiranja vladnih stavb, vojaških objektov ali veleposlaništev. Za fotografiranje dotičnih stavb potrebujete dovoljenje vladnega urada.

Božič je izjemno pomemben praznik zato se nanj pripravljajo več tednov. Družine pričnejo zbirati kruh, marmelado, čaj in sladkor za božično večerjo, na kateri seveda ne manjka pečenka,ki je velikokrat pečena kar na žaru oziroma odprtemu ognju.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Ob vstopu v Zimbabve je slovenskim državljanom potreben vizum. Potni list mora veljati še 6 mesecev na dan, ko vstopite v Republiko Zimbabve.

Z letalom

Slovenskim državljanom je vizum potreben. Potni list mora veljati še 6 mesecev na dan, ko vstopite v Republiko Zimbabve.

Transport po destinaciji

Letalo

Nacionalni prevoznik je Air Zimbabve. Vsa večja mesta v Zimbabveju imajo svoja letališča. Glavno mesto Harare ima eno izmed najdaljših pristajalnih stez na svetu.

Vlak

Železniški promet je dokaj dobro razvit. Glavna proga poteka na relaciji Bulawayo-Harare-Mutare.

Avto

Zimbabve se ponaša z 97 440 km cest od tega jih je le 19% asvaltiranih in nekaj več kot 2800 km avtocest.

Avtobus

Avtobusi nimajo tipičnega voznega reda. Avtobus odpelje, ko je čisto poln. To je Zimbabve.Pri potovanjih z avtobusom je dobro imeti nekaj rezervnega časa saj se lahko čaka več ur predno avtobus odpelje.

Taxi

Zimbabve ni dežela taksijev, slednji so le v večjih mestih. Drugače pa se lahko poslužite štopanja. Prijazni domačini vas bodo z veseljem sprejeli na svoj poltovornjak ali kakšno drugo vozilo.

Kolo

Spanje in namestitev

Hoteli Hostli

Zimbabve ni dežela množičnih hotelov in hostlov, a se vseeno najdejo. V hostlu lahko prespite že od 16,50 € na noč.

Kampiranje

Kampiranje si lahko privoščite od cca. 4 € dalje tudi v bližini Viktorijinih slapov.

Nadredna destinacija