Združeni Arabski Emirati

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Združeni Arabski Emirati so že kar nekaj let na vrhu seznama vseh potnikov, ki si želijo zgodbo o uspehu, zgodbo o feniksu, ki je zrasel iz pepela. Puščavska država, sama po sebi nič posebnega z dvema mogočnima mestoma, ki sta zrasla s pomočjo velikega naftnega imperija, govorimo o mestih Abu Dhabi, ki je tudi prestolnica ZAE in pa Dubai, ki se ponaša z eno najbolj modernih in hitro rastočih arhitektur.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik


Dolžina: x minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. Dubaj: Priljubljeno turistično mesto, največje v Emiratih, odlikujejo ga visoke stavbe, znameniti hoteli, ogormni nakupovalni centri, prekrasne plaže, blišč in najvišja stavba na svetu. 1
  2. Abu Dhabi: Glavno mesto Emiratov, domovanje družine Nahyan, poslovno mesto. 2
  3. Zayed bin Sultan Al Nahyan : Glava družine Nahyan in vladajoči šejk Emiratov, eden najvplivnejših in najbogatejših ljudi tega sveta. 3
  4. Burj Khalifa: Pred kratkim zgrajena najvišja stavba na svetu, meri 830 metrov, vendar ne bo več dolgo najvišja gradijo novo. 4
  5. Palm Island: Znameniti umetni otok v obliki Palme, kjer imajo rezidence mnogi znani. 5

Skriti kotički

Potovalni načrti

  • Emirati 5 dni: Abu Dhabi, Dubai, Al Ain
  • Emirati 7 dni: Abu Dhabi, Duubai, Al Ain, Ajman, Tura po puščavi
  • Dubai 5 dni: Burj Khalifa, Palmov otok, Burj al Arab, Nakupovalno središče, Mestne plaže, Tržnica na kateri pristno barantaš....itd

Aktivnosti

Koristne informacije

Glavno mesto: Abu Dhabi

Valuta: dirham

Število prebivalcev: 9.205.651

Elektrika: 220/50 W

Tel. koda države: +971

Časovni pas: UTC + 4

Telefon za njuno pomoč: /

Domena: .ae

Velikost države: 83.600 km²


Arabski Emirati Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

UAEOMCmap

Dinamični zemljevidi

Regije

Abu Dhabi

Dubai,

Ajman,

Fujairah,

Ras al-Khaimah,

Sharjah,

Umm al-Qaiwain.

Lastnosti pokrajine

ZAE se nahajajo v jugovzhodni Aziji, meji na Omanski in Perzijski zaliv. Leži na 22 ° 30 'in 26 ° 10' severne geografske širine ter 51 ° in 56 ° 25 geografske širine. Največji emirat je Abu Dhabi, ki je velik 26.000 m2, najmanjši pa Ajman, ki je velik komaj 259 m2. ZAE ima skoraj 404 km dolgo obalo, meji na Sauvdsko Arabijo in Oman, ter Katar.

Veliko večino države predstavlja puščava, vodo imajo dobro porihtano, saj teče pod zemljo, zato je zemlja primerna za obdelavo. Imajo tudi veliko puščavskih Oaz, ki predstavljajo vir vode in rastlinja v tej puščavski državi.

So ena največjih izvoznic nafte in zemeljskega plina.

Vreme in klima

Podnebje je subtropsko, z vročimi poletji in toplimi zimami. Najbolj vroča meseca sta julij in avgust, kjer povprečna temperatura znaša 45°C, najbolj mrzla meseca sta Januar in Februar, kjer se giblje temperatura med 10-14°C.

Značilni vremenski pojavi v Emiratih so: Peščene nevihte, občasen dež 350 mm na leto. Kar se tiče snega so ga v svoji zgodovini zabeležili le dvakrat.

Zgodovina

ZGODNJE KULTURE To področje je naseljeno že vse od 5000 BC(Before count), kjer so na samih začetkih živele Mezopotamske kulture. Območje je postalo bolj naseljeno šele 1000 našega štetja, ko so mimo potovale karavane in so naredili prve poti, ob takih poteh so po navadi nastala večja mesta. Te poti so uporabljali Sirijci in Rimljani.

ZAČETEK ISLAMA Leta 637 našega štetja je prerok Mohammed potoval skozi te dežele in širil muslimansko vero, katera še danes vlada tej državi.

PORTUGALSKA VLADAVINA Med leti 1506-1620, so Emirati spadali pod portugalsko monarhijo, saj sta portugalska konkvistadorja Afonso de Alboquerque in Vasco de Gama osvojila ta del sveta na svoji poti okoli sveta. Vascu de Gami je celo navigator iz tega dela sveta Ahmad Ibn Majid pomagal najti pot proti Aziji. Leta 1602 je Vzhodno Indijska trgovska zveza začela spodbijati vladavino Portugalske in ob pomoči Irana jim je leta 1615 to tudi uspelo.

OTMANSKO CESARSTVO IN BRITANSKA KRALJEVINA TER SAMOSTOJNOST Med leti 1744-1891 so bili Emirati pod Otamanskim cesarstvom, kot del druge Saudske države. To so ostali vse do leta 1891, ko je Otmansko cesarstvo zgubilo bitko proti Britanski kraljevini. Začelo se je obdobje Britanske kraljevine, ki je trajalo vse od 1891-1971, ko je šejk Zayed bin Sultan al Nahyan prevzel oblast in začel izvažati nafto, ter Emirate spravil na zeleno vejo. Dandanes do Emirati ena najbogatejših držav na svetu.

Hrana

Tradicionalne jedi v Emiratih so riž, ribe in meso, izrecno ne svinjina, ker je muslimanska država. Kar se tiče mesa se je po večini jagnjetina in ovčetina sta najbolj popularne jedi, potem pa kozje meso in na koncu goveje meso. Hitro hrano sicer imajo, vendar je ne podpirajo, saj imajo slogan živeti zdravo, tako, da preveč restavracij s hitro hrano ni za pričakovati. Veliko jedi, ki jih ponujajo pa so predvsem morskega izvora.

Pijača

Priljubljene pijače so predvsem črna kava, ter naravni čaji in pa naravni sokovi, ki jim dodajajo žafran ali meto. Izrecno so proti alkoholu, strežejo ga le v določenih hotelih prodajajo ga tudi v supermarketih samo na ločenih oddelkih, imajo strog zakon glede vožnje pod vplivom alkohola in pitja na javnih mestih, ju ne tolerirajo.

Nakupovanje

Za Nakupovanje sta zagotovo primerni Abu Dhabi in Dubai, ki imata skupaj preko 120 trgovskih centrov, najbolj znan je zagotovo Dubai Mall. Tam notri najdeš vse, kar ti srce poželi, od restavracij do trgovin do kavarn... Če pa želiš izkusiti pravo nakupovanje pa greš na eno od tržnic, kjer je mogoče barantati za ceno in se počutiš kot pravi trgovski potnik.

Pomembno opozorilo! Dubai je brezcarinsko območje, kar pomeni, da so ceno precej nižje kot drugod.

Gospodarstvo in ekonomija

Gospodarstvo v tem delu sveta zaradi nafte na splošno cveti, ZAE je imelo 2012, 377 milijardno gospodarsko rast, od leta 2010 pa se jim je GDP dvignil za 3,20 %. ZAE so izbrane za 14 državo sveta v katerih se, da posel na veliko obračati. ZAE vsako leto porabijo več milijard dolarjev za gradnjo novih poslovnih in turističnih objektov in kljub temu vsako leto napredujejo z GDP deležem.

Kultura

Jezik

Nacionalni jezik v Emiratih je zagotovo Arabščina, veliko dajo na angleški jezik, ki je drugi uradni jezik in ga vsak, ki zaprosi za delo mora tekoče govoriti. Uporablja se občasno tudi naslednje Azijske dialekte: Farsi, Hindi, Urdu in Pashto.

Izobraževanje

- Univerza Ameriška v Sharjah(430 na lestvici) - ZAE Univerza(425 na lestvici) - Univerza Sharjah(3046 na lestvici)

Te tri univerze so najbolj znane in prestižne in ravno v teh treh univerzah se izobražujejo najbistrejši umi Emiratov. Kar se tiče stopnje pismenosti je, kar velik procent in sicer 91%, kar pomeni, da so 186 na lestvici. Sistem je podoben, kot pri nas osnovna, srednja in gimnazija. Vse financira ministrstvo, kar pomeni, da je šolstvo zastonj, izjema so edino privatne šole, ki jih je ogromno namenjene so predvsem bogatejšim.

Delo

Omejitev za delo praktično ni, v Emirate so vabljeni vsi še posebej poslovneži in zdravniki in vsega sveta. V Emiratih lahko praktično vsak obogati, če dobro in kakovostno opravlja svoje delo.

Varnost

Kriminala je v državi zelo malo saj imajo stroge kazni, popivanje na javnih mestih strogo prepovedano, prav tako sex in ostale norčije. Prometne kazni so velike omejitve so zelo na nivoju, tako, da je prometnih prekrškov malo. Če se vzorno obnašaš, te za varnost ne rabi skrbeti.

Zdravje

Povprečna življenjska doba je 78.5 let. V državi so najpogostejši vzroki smrti zaradi bolezni srca in ožilja, drugi razlog so nesreče. Reformirali so tudi zdravstvo in uvedli obvezno zdravstveno zavarovanje za vse, ki tam živijo oziroma delajo. Imajo odlične zdravnike iz vsega sveta, ki so specialisti predvsem za plastično kirurgijo, zobozdravstvo in kirurge za srce in hrbet.

Telekomunikacije

Telefon

klicna številka za država je +971, cene pogovorov so drage, zato internacionalnih pogovorov ne priporočam, raje uporabljajte skype ali pa viber.

Internet

V ZAE ima internetna domena končnico .ae, internet ponujajo po hotelih in restavracijah, ter mogoče malo boljših lokalih, priporočam povezovanje izključno preko hotelskega wifi-ja.

Pošta

Poštna povezava s Slovenijo je zrihtana, pošiljko lahko pošlješ na mnogo načinov(normalna pošta, hitra pošta, priporočena pošta...), cena poštne pošiljke ni predraga.

Spoštujte običaje

NE pijte na javnih mestih! NE občujte na javnih mestih! NE ignorirajte prometnih predpisov! NE krasti! NE Uporabljal opojnih substanc!

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Zahtev ni, morda edino ni priporočljivo potovati v ta del sveta, če si prej bil v Izraelu.

Z letalom

Priporočam letalsko družbo United Emirates Airline, zelo čista letala, vzdrževana letala, dobra postrežba, udoben let za dokaj nizko ceno.

Z avtobusom

Iz Slovenije se ne, da priti z Avtobusom, oziroma tudi ne priporočam.

Z avtom

Iz Slovenije se ne, da priti z avtom, oziroma tudi ne priporočam.

Z vlakom

Z vlakom ne priporočam.

Transport po destinaciji

Letalo

Letala so v ZAE zelo popularna ima tako notranje lete kot tudi zelo prestižno letalsko družbo United Emirates Airline. Zelo priporočamo potovanje s to družbo, saj zate poskrbijo kot za kralja, poleg tega pa tudi leti niso tako zelo dragi.

Vlak

Potniški promet z vlaki je sicer dobro razvit, vendar pa ne priporočam potovanje z vlakom po državi, splača se edino z neke vrste tramvajom, ki so ga zgradili za prevoz po Dubai-ju.

Avto

Avtomobilski promet je v ZAE zelo razvit, imaš ekstreme od slabih pa vse do najboljših avtov tega sveta. Pazite edino na prometne kazni so zelo visoke in stroge.

Avtobus

Imajo urejene linije po mestih, vendar zaradi velike vročine in prenatrpanosti avtobusov ne priporočam.

Taxi

Držite se samo hotelske taxi službe oziroma prosite v hotelu za številko kakovostnih in poceni taxi-jev.

Kolo

Potovanje s kolesi odsvetujem iz razloga, ker je preprosto prevroče.

Spanje in namestitev

Hoteli

V ZAE je ogromno hotelov, nekaj po zelo ugodnih cenah, nekaj pa po ekstremno visokih cenah. Najbolj znana hotela v ZAE sta Burj al-Arab in Resort.

Hostli

Obstaja dosti Hostlov, vendar se ne splača iti v njih, saj hostli v tem delu sveta niso ravno na nivoju, zato Hostlov ne priporočam.

Kampiranje

Kampiranja v ZAE ne poznajo, podnebje subtropsko, prevroče za zunanje kampiranje.

Nadredna destinacija