Vrsar

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

... Vrsar velja za mnoge, kot romantično mesto, katero se lahko pohvali z najlepšimi sprehajalnimi potkami v Istri. Ne manjka prečudovitih razgledov na čudovito naravo, prelepe urejene plaže in kristalno vabljivo morje. In vse to, začinjeno z bogato zgodovino, katera sega v čase Rimskega imperija. Narava, plaže, morje to je Vrsar.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 1,10 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Park Skulptur: Blizu Vrsarja stoji ena od svetovno kulturnih znamenitosti, Park Skulptur Dušana Žamonje enega najuglednejših umetnikov v Evropi. Sculpture Dušana Džamonje z svojimi nenavadnimi strukturami in njihovo originalnostjo, katere so narejene iz žebljev in verig in z navdihom orijentalne eksotike, ter univerzalnih oblik so pritegnile pozornost kritikov svetovne umetnosti na Beneškem bienalu v šestdesetih letih. Njegove kreacije so razstavljene v muzejih moderne umetnosti Parizu, Sao Paolo, Antwerpena v New Yorku (Museum of Modern Art), Londonu (Tate Gallery) in mnogih drugih mestih po svetu. Džamonja je rojen v Strumici 31 jnuarja 1928. Diplomiral v Zagrebu in od leta 1953 začenja delati v svojem ateljeju. 1954 je imel svojo prvo razstavo, leta 1970 zgradi v Vrsarju hišo studio in Park Skulptur. Park Skulptur se danes razteza na več kot deset hektarjev površine in je priča njegovemu doprinosu svetovni umetnosti.
  2. Skok z padalom: Če želite okusiti kako zgleda brez gravitacije lebdeti v zraku pri 200km/h je to izkušnja za vas. Vse kar morate storiti je se prepustiti njihovim izkušenim inštruktorjem in po pristanku si boste ponovno želeli na letalo.
  3. Starfish -potapljaški center: Potapljaški center Starfish je ustanovljen leta 1996 v Vrsarju. Nahaja se le par minut hoje iz centra mesta. Njihova ponudba vključuje izlete iz ladjo do okoliških grebenov, razbitin kot tudi potapljanje na njihovi plaži in Limskem Fjordu. Zaradi razgibane obale, popestrene z osemnajstimi manjšimi otoki, kateri so zaviti v raznoliko floro je potapljanje v tem delu jadrana čudovita izkušnja. Če, vsemu temu še prištejemo veliko podvodnih pečin, ter razbitin vojnih in potniških ladij se verjetno vsak raziskovalec po duši težko upre vsem tem skušnjavam.
  4. Panoramski leti: Aeroklub nudi panoramske lete skoti celo leto. Če, želite videti lepote tega dela Istre s ptičje perspektive in občudovati to raznoliko pokrajino, poudarjeno čudovitim morjem je to izkušnja za vas.
  5. Fran's reef: Ta potapljaški klub je po karakteristikah in lokaciji zelo podoben prej zgoraj opisanemu potapljaškemu klubu. To, da je v taki bližini toliko kvalitetnih potapljaških klubov, kateri ponujajo kvalitetno šolanje potapljačev vključujoč tudi nastavitev je še ne dokaz kako je Vrsar raj za potapljače. Zanimivo je to, da ta potapljaška šola vključuje tudi tečaje športnega plezanja.

Muzeji

Vrsar, Cerkev sv. Foške (Crkva sv. Foške) Stalna postavitev slik, kipov, sakralnih predmeta in umetniških del

Muzej svete zbirk Funtane in Vrsarja Arhitektura cerkve (prva polovica 17. stoletja), prihaja do izraza v stilu renesanse z nekaterimi baročnimi elementi.

Muzejska zbirka (Poreč) Župnijska kolekcija v Poreču se nahaja v prostorih poleg Bazilike Euphrasiana: 40 muzejskih eksponatov - fragmenti mozaikov (najstarejši segajo v 3. stoletje), prečka 13. stoletja, več oltarnih slik od 15. do 17. stoletja.

Glavna mestna vrata Ob cerkvi sv. Foške nahajajo se vzhodna in glavna mestna vrata.

Ulice in trgi V notranjosti starega mestnega obzidja so bili zgrajeni v preteklosti, v ozkih ulicah iz majhnih intimnih kvadratov.

Župnijska cerkev Sv. Martin Skozi prostore v cerkvi je potekale mestno obzidje z romanskimi vrati .Zgodovina izgradnje cerkve, je zelo dolga. Temelji so bili postavljeni že na začetku 19. stoletja (1804). V času Francoske okupacije (1805.-1813 leta)

Poletna rezidenca Poreškega škofa Poleg župnijske cerkve je monumentalna palača thet, ta je nekoč bila poletna rezidenca Poreškega škofa

Stara romanska vrata V primerjavi z glavnimi srednjeveškimi mestnimi vrati (na vzhodnem robu mesta), ta vrata so manjša in zato se imenuje mala mestna vrata.

Cerkev sv. Antona V bližini starih vrat je mala cerkev sv. Antona Padovanskega v drugi polovici 17. stoletja iz renesančno-baročnega stila

Cerkev sv. Jurja Pred pristaniščem je otok Sv Jurja, kjer obstaja majhna romanska cerkev pravokotne oblike z vgrajenim apsido, ki je bila obnovljena 1995.

Rimsko skladišče in nekropola Pred več desetletji (leta 1928) so v pristanišču v Vrsarju izkopali temelje velikega poslopja, dolgega približno 70 metrov iz rimskih časov

Starokrščanska bazilika U bližini bazilike Sv. Marije v kamnu so ostanki (temelji in fragmenti mozaika tla) iz zgodne krščanske bazilike iz četrtega stoletja.

Romanska bazilika Sv. Marije iz morja V pristanišču Vrsarja je zelo zanimiv srednjeveški spomenik: romanska bazilika sv. Marije iz morja.

Zapuščeni kamnolomi Med Vrsarske znamenitosti spadajo stari zapuščeni kamnolomi.

Parki

Vrsarski arhipelag arhipelag je sestavljen iz 18 otočkov. Razporejenih vzdolž razčlenjene obale sestavljene iz gozdnatih zalivov in rtov.

Limski kanal 12 kilometrov v notranjost, se vije globoko na vzhodu, v središču istrske zemlje. Limski zaliv je poln podvodnih izvirov sladke vode, njegova voda ima posebno modro-zeleno barvo

Romualdova jama se nahaja na vzhodnem koncu Limskega kanala in je povezana z legendo o sv. Benediktinskega puščavnika. V jamo je vatopa skozi odprtino, široko le pol metra medtem, ko sto metrov dolga notranjost sestavlja iz več med seboj povezanih prostorov.

Rezervat gozdne vegetacije »Kontija« V ozadju Vrsarja na 64 hektarjev teritorija se razteza Kontija, kateri je ohranjen gozdni gaber. Star je več kot 140 let, Kontija ima status posebnega gozdnega rezervata za stanovalci pa je pomemben simbol v bližnji okolici.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Obsežen program izletov lokalnih agencij bo razkril lepoto in skrivnosti Vrsarja in okolice.

Rovinj in Limski kanal, je najbolje iti na ogled iz ladjo, morda staro jadranje, kjer vam bodo med izletom ponujeni ribe in vino. Toplo priporočamo Brionsko otočje je Nacionalni Park, vredno ogleda. Z avtobusom pa se lahko odpravite v Pulo in tam občudujete stavbe iz obdobja rimskega cesarstva

Aktivnosti

Kolesarjenje

Potapljanje

Pohodništvo

Speleogija

Extreme

Panoramski leti

športne aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid ime Vrsar


DATUM:24. avgusta 2013 AVTOR:Nuada VIR:Lastno delo

Dinamični zemljevidi

Območja

Prebivalstvo: 2,703 Površina: 22.9 km2 Gostota: 118 ppl/km2 Temperatura zraka: Mediteranska klima (januar 5 °C do 9 °C, avgust 22 °C do 25 °C) Temperatura morja: Povprečna temperatura junija je 22 °C, julija 24 °C, avgusta in septembra pa 23 °C.

Vreme in klima

Prijetno topla in suha poletja z dolgimi sončnimi dnevi in milimi zimami katere so glavne značilnosti prijetne sredozemske klime. Vrsar se lahko pohvali z najnižjo količino padavin v Istri (800-900 mm). Januarja se povprečne temperature vrtijo okoli 5 ​​° C, v juliju pa okoli 24 ° Visoke temperature okoli 30 ° C, katere trajajo le nekaj tednov katere so znosnejše ko v takih poletnih vročini občutite prijeten morski vetrič. Morska temperatura poleti doseže 28 ° C , medtem ko se pozimi pade do okoli 7 ° C

Kdaj obiskati

Destinacija je primerna za obisk skozi celo leto, kopalna sezona se začne v maju in konča v oktobru. Seveda sta najbolj živahna meseca julij in avgust.

Zgodovina

Najstarejši sledovi življenja so v Istri prisotni že od prazgodovine. Na polotoku , v resnici, so odkrili sledove paleolitske kulture . V jami na obali Limskega kanala v bližini Vrsarja ( jamo sv Romualda ) , so postavke , opredeljene sledove paleolitskega kulture. V času starih Rimljanov, je bil Vrsar več kot obmorska vasica. Bilo je središče Istre in dovolj pomembne za trgovino s kmetijskimi proizvodi (vino, olje, žita, mlečni izdelki, meso ...). Bližnja Ravenna (na nasprotni strani Jadrana ") ugodno vplivala na trgovino na razvoj trgovine v Vrsarju in drugih istrskih Rimljanskih mest. Istrski kmetijski proizvodi so zelo priljubljena na trgu antičnega Rima. Ime Vrsar v italijanščini Orsera je zelo staro. V srednjeveških latinskih dokumentih se ime pojavlja v nekaj različicah: Ursaria, Ursarium, Vrsar-Orseraium, Orsaria... Ime Ursaria je označevalo celo obalo med Funtano in Limom. Na višinah istrskega polotoka in Istri so zgrajena utrjena naselja, obdane z obzidjem. Na območju med reko Mirno na Limski kanal, so imeli v Istri veliko število utrjenih naselij, zgrajenih na običajno nedostopnih mestih, a zato strateško zelo pomembnih. Eden od teh naselij je bilo tudi danes na lokaciji, kjer je staro središče Vrsarja, kar potrjujejo nekatere arheološke najdbe (odlomkov lončenine).

Hrana

Istra je znana po različnih kulinaričnih specialitetah med katerimi najbolj izstopajo: Istrski pršut, kateri je zelo cenjena lokalna specialiteta. Najpogosteje je serviran z sirom, olivami ali melono. Istrski tartuf , je edinstven in zelo cenjen po celem svetu.. Pripravlja se ponavadi z testeninami, nariban na zrezek ali z divjačino. Šparglji, rastejo v naravi in se pobirajo spomladi. Najpogosteje se pripravljeno z jajci na olivnem olju, kot priloga glavnim jedem. Fuži so testenine z omako, katere so karakteristična hrana istrskega polotoka. Poleg naštetega okoliške restavracije in gostilne so dobro založene z morskimi specialitetami in svežimi ribami, z katerimi lahko zadovoljijo še kako zahtvene kulirnarične želje. Oljčno olje, katero je predelano v Istri je zelo cenjeno zaradi svoje arome in sestave maščobnih kislin

Kje jesti

MAISTRA d.d. (Rovinj – Vrsar)

PINETA, BELVEDERE, RIVA Pivnica Belvedere, +385 52 689 564

PETALON Restoran Petalon, +385 52 426 285 Pizzeria Portun, +385 52 426 287

KOVERSADA Grill Mendula, +385 52 426 324 Riblji restoran Batana, +385 52 426 329 Pizzeria Balun, +385 52 426 333 Restoran Villas Koversada, +385 52 426 328

VALKANELA Pizzeria Kantineta, Grill Smrikva, Adria Snack Valkanela +385 52 445 216 (reception)

RIVIERA D.D. KAMP ORSERA, Restoran VALA, +385 52 441 390

AZZURO, Obala m. Tita 14, +385 99 829 46 94

AL MARE, Obala m. Tita 4, +385 52 441 890, +385 98 219 621

BY ENA, Obala m. Tita 31, +385 52 441 672

DVI PALME, Dalmatinska 12, +385 52 441 203, +385 98 523 312

FANČITA, Dalmatinska 38, +385 52 441 019

FORTUNA 2000, Dalmatinska 14, +385 52 441 209

GORAN, Brostolade 120, +385 52 441 785

KONOBA MATIJAŠIĆ, Dalmatinska 18, +385 52 441 122

LA ROSA, Rovinjska 8, +385 52 441 558

LA ROSA 2, Obala m. Tita 29, +385 52 441 001

MALI RAJ, Limska 20, +385 52 441 531

MANUELA, Brostolade 1, +385 52 441 951, +385 52 441 952

MARINA, Obala m. Tita 4

MIRAMARE, Obala m. Tita 7, +385 52 441 188, +385 98 219 034

MONTE CARLO, Primorska 8, +385 52 442 009, +385 98 786 674

PETRA, Kapetanova stancija 3, +385 52 442 366

POD MURVOM, R. Končara 84, +385 98 918 8450

ROTONDA, R. Končara 74, +385 52 445 324, +385 98 219 184

STELLA, Rovinjska 13, +385 52 441 221

TROŠT, Obala m Tita 1a, +385 52 445 197

VRSARANKA, Sv. Martin 1, +385 52 441 197

FISH GRILL SRDELA, Saline, +385 98 440 590

Pijača

Istra je vinorodni kraj. O bogati kulturi predelave vina priča tudi rimski kamniti spomenik (stela) na katerem je relief pobiralca grozdja iz leta 75 našega štetja. Najpogostejša lokalna alkoholna pijača je vino in žganje pridobljeno iz grozdja. Istrska malvazija, beli pinot,sauvignion in chardonnay so predstavniki belih vin. Rdeča vina pa so refošk, teran, merlot, borgonja in cabernet.

Nakupovanje

Nakupovanje poteka brez posebnosti. Njihova valuta je Hrvaška kuna (HRK)in euro valute ali kakšne ostale valute ne sprejemajo v trgovinah. Menjalnico ali kakšno banko ni težko najti tako, da zamenjavo svoje valute v HRK lahko tam opravite. Seveda vsega tega ste prikrajšani če imate kreditne kartice. Maestro, Visa, Americanexpress so na Hrvaškem med najbolj razširjenimi plačilnimi karticami.

Kultura

Festivali in dogodki

Ribiški praznik - tradicionalni folklorna zabava katero praznuje celo mesto. Poleg zabave, ljudskih plesov in glasbe so jedi so na bazi rib in morskih sadežev.

Morje in kitara - od leta 2003, ko je bil prvič organiziran je nastopilo veliko mojstrov kitare iz vseh koncev sveta. Ta glasbeni festival se odvija vsak četrtek in je postal eden od poletnih simbolov Vrsara. Letos je umetniški direktor Saša Dejanović priznani kitaristični virtuoz.

Casanova fest - festival ljubezni in erotike, nastal kot manifestacija, katera slavi poznanega zapeljevalca Giacomo Casanova. Letos se bo odvijal od 26.06. do 28.06.2014

Montraker live - Zasnovan je kot del poletne glasbe namenjen obiskovalcem Vrsarja in lokalnemu prebivalstvu. Je znan kot festival kakovostnih domačih in tujih rock in blues glasbenikov. Začenja se 18 julija, zaključi se pa 20 julija

Montraker kiparska šola - Ime "kiparsko mesto" Vrsarju kar ugaja. V opuščenem kamnolomu Montraker vsako poletje od leta 1991 poteka istoimenska poletna šole za kiparstvo, ki se začne v zadnjem tednu septembra. Skulpture iz prejšnjih delavnic je mogoče videti po Vrsarskih plažah, kampih, obali in mestnih parkov.

Jezik

Uradni jezik je Hrvaški. Vendar je to območje dvojezično, zaradi prisotnosti močne Italijanske manjšine. Tako, da je uradni jezik Hrvaški, včasih pa ima obiskovale občutek, da je Italijanski jezik tako rečeno domač.

Izobraževanje

Mesto nima svojih univerz. Najbližje univerze se nahajajo v večjih mestih kot so Pula in Reka. Mesto Poreč pa ima šolo tujih jezikov.

Varnost

Ni nobenih posebnosti glede varnosti. Velja pa splošna previdnost kot povsod, se pravi avto zaklepamo vrednih predmetov in torbic ne puščamo na vidnem mestu v avtomobilu in podobno...

Koristne turistične informacije

TZO Vrsar / Tourist Board

R. rešitve 46

Tel: +385 52 441 187

ODPRTO: skozi celo leto Delovni čas:

Jan.-apr. november-december: 8:00-15:00, ob sobotah in nedeljah Maj: 8:00-20:00, ob nedeljah 9:00-13:00 in 18:00-20:00 September, oktober: 8:00-21:00 Julij-september: 8:00-22:00

Andrić Edgar HR, EN, DE, FR 091 251 2097 edgard.andric@inet.hr

Andrić Đurđica HR, EN, DE 091 762 3171 two.guides@post.t-com.hr

Baldaš Pucko Iva HR, DE, IT 099 409 1304 baldaspetra@yahoo.it

Beato Petra HR, EN, ES, IT, DE 091 250 8330 baldaspetra@yahoo.it

Bednar Ina HR, EN, IT 091 956 0744 ina.bednar@yahoo.com

Božac Marijan HR, EN, IT 091 728 1960 m.bozac@hotmail.com

Brajković Ivan HR, DE, IT 098 512 653 Čuka Milivoj DE 091 520 3998 milivoj.cuka@vip.hr

Ćurko Ardiuno HR, EN, IT, FR ino.porec@gmail.com Dežić Ankica HR, DE, RU 091 435 8340 ankica-dezic@net.hr

Fornažar Patricia HR, EN, DE, IT 099 672 4933 eranova@net.hr

Glavich Silvana HR, DE, IT 091 598 2475 silvana-glavich@hotmail.com

Grabić Slavko HR, EN, DE 098 170 7934

Greguran Marija HR, EN, DE 098 249 085

Hitri Davor HR, EN, DE, IT, FR, CZ 095 546 5515 hitrid@gmail.com

Hitri Mario HR, EN, DE, FR 098 434 644 hitrilana@yahoo.com

Hitri Lana HR, EN, FR 092 171 4212 hitrilana@yahoo.com

Laković Lada HR, EN, IT 091 201 7553 lada.lakovic@gmail.com

Janjanin Đurđica HR, RU 091 888 0727 velebitka@net.hr

Jokić Sandra HR, RU 091 511 4483

Kajić Siniša HR, EN, DE, IT 092 226 6199 kajic@net.hr

Legović Sabina HR, EN, DE, IT 091 431 7744 sabinalegovic@gmail.com Lovreković-Kotur Sonja HR, EN, DK, S 098 535 465 info@sol-skin.com

Maljić Suzana HR, DE 098 955 5167 pekisujudo@aol.com

Maras Anita HR, EN, ITL, DE 098 929 4841 info@agencija-anita.hr

Mates Adriano HR, EN, DE, IT, FR, SLO, RU 098 258 609 novus@pu.t-com.hr

Mates Jadranko HR, EN, IT 095 266 2882 jadranko.mates@gmail.com

Modrić Tin HR, EN, DE, IT 095 851 7709 tmodric3@gmail.com

Popić Marin HR, EN, DE, IT 098 130 3024 cactus@post.t-com.hr

Proročić Marija 097 770 5757 marijaprorocic@gmail.com

Rendulić Stevo HR, DE 091 202 0385 Rudan Dalibor HR, EN, DE, IT 098 255 058 dalibor@fiore.hr

Sanković Nujster Danijela HR, EN, DE, IT 098 170 7765 danijela.sankovic@gmail.com

Sloković Mates Ivana HR, EN, IT 099 676 3321 ivana.smates@gmail.com

Šegon Adela HR, FR 098 606 287 adela.segon@pu.t-com.hr

Škare Sandra HR, DE, EN 098 927 0333 s.skare73@gmail.com

Šljukić Siniša HR,EN, DE, IT 099 401 2153 sinisa.sljukic@pu.t-com.hr

Špoljarić Željka HR, EN, DE, IT 091 540 4315 zeljka_spoljaric@msn.com Vrabec Natalija HR, RU 091 511 4483

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Ko ni WI-fi ja na razpolago zna biti uporaba mobilnega interneta pregrešno draga. Če, ne gre drugače vam svetujemo nakup prednaročniškega paketa. Primerjava cen je pokazala, da je trenutno najboljša izbira Bonbon. Gre za produkt matične družbe T-mobile, ki je namenjen zgolj internetnemu dostopu in pošiljanju SMS ter MMS sporočil. Za SIM kartico boste plačali 10 kun (približno evro in pol), dnevni dostop do interneta (z omejitvijo prenosa podatkov na 300MB) pa vas bo stal 3 kune ali manj kot pol evra. Paket vklopite tako da pošljete SMS z vsebino "hocu" (brez navednic) na 0977.Največja ovira za Slovence je nakup SIM kartice Bonbon. Kupiti jo je namreč mogoče le prek spleta, kar pomeni, da potrebujete znanca na Hrvaškem.

Telefonske in mobilne storitve

POLICIJA – TEL: 192 Policijska postaja Poreč Gimnastička 2 +385 52 533 111

PRVA POMOč – TEL: 194 Zdravstveni dom Poreč M. Gioseffija 2 +385 52 451 611 (dežurstvo svaki dan 0-24)

GASILCI – TEL: 193 Vatrogasna postaja Poreč Partizansko šetalište bb +385 52 451 614 (dežurstvo svaki dan 0-24)

TAXI VRSAR +385 ( 0)98 962 2555, +385 ( 0)91 515 7707 (vsakodnevno dežurstvo 0-24)POREČ +385 ( 0)91 1147 007, +385 ( 0)52 432 465 (vsakodnevno dežurstvo 0-24)

Internet

Internetne povezave so tako rekoč povsod. Najdemo jih v Hotelih, privatnih nastanitvah, kampih, na javnih površinah... Edino kar je vredno posvetiti pozornost je uporaba mobilnega interneta medtem, ko smo na roomingu. Seveda na to je potrebno biti pozoren, ko nismo na omrežju operaterja kateri nam ponuja mobilne storitve.

Prihod na destinacijo

Najenostavnejši prihod na destinacijo je z osebnim avtomobilom.

Z letalom

Najbližja mednarodna letališča v bližini Vrsarja so Pula, Krk in Trst. Zaradi želežniških in avtobusnih povezav priporočamo letališče Pula

Letališče Pula Tel.: + 385 52 530 105 Fax: + 385 52 550 914 www.airport-pula.com

Z avtom in avtobusom

iz severa: Ljubljana – Črni Kal – Mejni prehod Sočerga – Buzet – Vižinada – Poreč -Fontana – Vrsar ali Ljubljana – Koper – Mejni prehod Dragonja / Plovanija – Buje – Novigrad – Poreč – Fontana – Vrsar ali Trst – Koper – mejni prehod Dragonja / Plovanija – Buje – Novigrad – Poreč – Vrsar iz vzhoda : Zagreb – Reka – Tunel Učka – Pazin – Baderna – Sv. Lovreč – Vrsar Iz juga: Pula – Vodnjan – Baderna – Poreč – Fontana – Vrsar ali Pula – Vodnjan – Medaki – Vrsar

Z vlakom

Najbližje želežniške postaje Vrsarju so Pazin in Kanfanar. Za informacije o voznih redih se lahko obrnite na:

Železniška postaja Kanfanar, Jurija Dobrile 10, tel.št +385 (0)52 825011

Želežniška postaja Pazin Stareh kostanji 1, tel.št. +385 (0)52 624310, +385 (0)52 624710

Z ladjo

Za vse, kateri prihajate z lastnim plovilom v Marino Vrsar, vam bo verjetno koristila informacija, da med približevanjem v Marino Vrsar lahko vidite zvonik na vzpetini nad pristaniščem. Potrebno je paziti na tri plitvine: veliko, srednjo in Mramori s svetilnikom. Najvarnejši pristop v to marino je s severovzhoda. Marina je odprta celo leto in nudi 180 privezov. Nahaja se na severnem dellu pristanišča ali natančneje na: 45°09.20' N - 13°36.10' E

Naslov: Obala Marsala Tita 1a, 52450 Vrsar Tel: +385 052 44 10 52 Fax: +385 052 44 10 62

Transport po destinaciji

Javni transport

Avtobusna postaja

Obala mi. Tita bb, info 060 333 111 (Poreč)

Želežniška postaja Pazin, +385 (0) 52 624 310 Pula, +385 (0) 52 541 733, mednarodne linije: +385 (0) 52 541 982 Kanfanar, +385 (0) 52 825011 Koper (SLO), +386 64 529 158

Avto

Prometne in prevozne storitve

Na cestah v Hrvaške veljajo enaka pravila kot v Evropi. Omejitve so označene na vseh cestah.

Omejitev prometa

Na ulicah: Se lahko zgodi, da nezakonito parkirani avtomobili odstranijo s posebnim vozilom, ki je za to posebej prilagojeno. Za ponovno pridobitev prevoznega sredstva je potrebno plačati kazen in vse nastale stroške odstranjevanje in hranjenja prevoznega sredstva. Med vožnjo: Je obvezna uporaba varnostnih pasov. Zahtevano je imeti prižgane kratki luči. Prepovedana je uporaba telefona. Skozi naselja je hitrost omejena na 50 km.

POMOČ NA CESTI – TEL: 1987 HAK – Auto klub Poreč Partizanska 9 +385 52 431 503

Taxi

TAXI VRSAR +385 ( 0)98 962 2555, +385 ( 0)91 515 7707 (vse dni v letu 0-24)

POREČ +385 ( 0)91 1147 007, +385 ( 0)52 432 465 (vse dni v letu 0-24)

Kolo

Za vse ljubitelje kolesarjenja, zna biti zelo zanimiva tura Parencana, katera se začne v Sloveniji in konča v Poreču. Kolesarska cesta je urejena po bivši železniški progi katera je povezovala Trst z Porečem. Vsekakor tudi za občasne kolesarje zna biti mesto in bližnja okolica zelo zanimiva za kolesarske izlete in oglede tamkajšnje prekrasne narave. V maju, pripravljajo kolesarski dogodek Limes Slow Bike. Kot ena od najbolj priljubljenih vrst razvedrila je kolesarstvo po eko kolesarskih poti Vrsarja. Poti so prirejene za Gorska in navadna kolesa za vožnjo skozi tri naravne poti zgodovine in kulture različnih dolžin: Skratka, okrogle in dolge poti, ki vodijo po zalivu Limski kanal, skozi gozd Kontija in naprej. To je edina pot v Istri, ki pelje vso pot izključne skozi naravo (15 km).

Izposojo koles je lahko dobiti.

Morski načini transporta

Na morju: Ni dovoljena hitra vožnja in smučanje na vodi 200 metrov od obale.

POMOČ NA MORJU Sea Help – Dauser d.o.o. Služba za pomoč na morju Puntica 7 51521 Punat Hotline 24/7 +385 919 112 112

LUŠKA KAPETANIJA Izpostava Poreč, Obala maršala Tita 17 +385 52 431 663

Spanje in namestitev

V Vrsarju in bližnji okolici je možno nastanitev koristiti v Hotelih, Turističnih naseljih, apartmajih in avtokampih Višek sezone se začne zadnji vikend v juniju in konča predzadnji vikend v avgustu.

Hoteli

Hotel Pineta je najekskluzivnejši hotel v Vrsarju. Gostom je na razpolago 98 sob in 4 suite (apartmajske sobe) število postelj je 200, od centra mesta oddaljen 300 m , od morja oddaljen 20 m Naslov: Hotel Pineta, HR - 52450 Vrsar Tel: +385 52 637 500 Fax: +385 52 637 550 Email: pineta@maistra.hr

Hotel Vista se nahaja v neposredni bližini plaže. Iz vseh sob je na voljo pogled na novozgrajeno Vrsarsko marino.Zaradi čudovitih razgledov katere nudi Hotel Vista (v Italijanščini pomeni razgled) popolnoma upravičuje svoje ime. Število postelj 80, oddaljenost od centra je 300 m, od morja 400 m. Naslov: Rade Končara 52, 52 450 Vrsar Tel: +385 (0) 52 406 620 Fax: +385 (0) 52 406 621 Email: info@hotelvista.hr

Kampiranje

Kamp Koversada - oddaljenost od mesta 300 Naslov: Koversada, HR - 52450 Vrsar, Hrvaška Tel: +385 52 441 378 Fax: +385 52 441 761 Email: koversada-apartments@maistra.hr

Kamp Porto Sole - oddaljenost od mesta 800 Naslov: Petalon, HR - 52450 Vrsar, Hrvaška Tel: +385 52 426 500 Fax: +385 52 426 580 Email: portosole@maistra.hr

Kamp Tina - oddaljenost od mesta 750 Naslov: Sv. Martin 2/3, 52450 Vrsar, Hrvaška Tel: +385 52 442 376; +385 98 946 7034 Fax: +385 52 426 580 Email: nfo@campingtina.com

Kamp Valkanela - oddaljenost od mesta 2 kilometra severno od Vrsarja Naslov: Valkanela, HR - 52450 Vrsar, Hrvaška Tel: +385 52 445 216 Fax: +385 52 445 394 Email: valkanela@maistra.hr

Orsera kamp - odaljenost od Vrsarja 2 kilometra Naslov: HR-52450 Vrsar, Sveti Martin 2/1 Tel: +385 (0)52 465 010 Fax: +385 (0)52 423 073 Email: camping@valamar.com

Privatne nastanitve

Možnosti privatne nastavitve je ogromno. Lahko bi rekli, da vsako gospodinjstvo ponuja vsaj eno sobo če ne več. Najdete lahko do ekskluzivno opremljenih apartmajev ali celo manjših vil v Istrskem stilu, pa vse do ekonomičnih eno sobnih nastanitev. Seveda oddaljenost od morja precej vpliva na ceno nastanitve, kot v večjem delu Hrvaške.

Naturizem

Istrska obala je med najbolj iskanimi naturističnimi destinacijami v Evropi. Otvoritev prve fkk plaže sega v davno leto 1934 na otoku Rab. Najstarejši in tudi po površini največji naturistični kamp v Evropi je Koversada v Istri. Znani so tudi FKK Resort Solaris in Valalta v Rovinju

Konversada apartmani - Koversada Naturistični Park Apartmaji se nahajajo na vhodu v Limski zaliv. Letovišče je paviljonskega tipa, z vrstami hiš. Naslov: Koversada, HR - 52450 Vrsar, Hrvaška Tel: +385 52 444 100 Fax: +385 52 444 255 Email: koversada-apartments@maistra.hr

Koversada Villas – naturist park - Villas Konversada, resort se nahaja v samem Naturist Park Koversada, ponuja namestitev v preprosto opremljenih dvoposteljnih in triposteljnih sobah. Naslov: Koversada, HR - 52450 Vrsar, Hrvaška Tel: +385 52 441 114 Fax: +385 52 441 310 Email: koversada-villas@maistra.hr

Kamp Koversada - Nahaja se ob morju dva kilometra južno od Vrsarja, ob vhodu v Limski kanal Koversada, HR - 52450 Vrsar, Hrvatska Tel: +385 52 441 378 Fax: +385 52 441 761 Email: koversada-apartments@maistra.hr

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška