Vodice

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Vodice so zelo priljubljena turistična destincija na Hrvaškem, natančneje srednjega jadrana. Vodice se ponašajo s čudovitimi peščenimi in kamnitimi plažami. Za ljudi željne zabave so Vodice odlična izbira. Zelo znan in priljubljen je Klub Hacienda v Vodicah, ki je v preteklosti gostil svetovno znane DJ-je. Prav tako so Vodice več kot primerne za preživljanje aktivnih počitnic.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Jadranje - potopis

Simon Meglič Preberite: Potnik.si Jadranje - potopis

Sv. Filip i Jakov in Biograd

Simon Meglič Preberite: Sv. Filip i Jakov in Biograd - reportaža

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2,55 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.Dolžina: 2,50 minut

Jezik: Angleščina

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Adria Kajak Vodice: Veslanje s kajakom po jadranskem morju velja za eno izmed največjih atrakcij Vodic, saj omogoča dostop do vseh plaž in zalivov. Drsenje po morju je za nekatere svojevrsten užitek, zato so Vodice znane tudi po tem.
 2. Porat Club: Porat Club je eden od najbolj znanih nočnih klubov v Evropi. Klub ima open space prostor s kapaciteto kar 15.000 m2. Nahaja se tik ob plaži, med borovimi drevesi, zato predstavlja posebno doživetje. Porat Club Vodice vsakoletno prireja različne atraktivne festivale, kateri privabljajo veliko število ljudi.
 3. Cerkev Gospe od Karmela: Vodice se ponašajo s številnimi zanimivimi cerkvami, med katerimi najbolj izstopa Cerkev Gospe od Karmela, ki se nahaja na hribu Okit. Cerkev je bila zgrajena leta 1909 s strani avstralskih priseljencev. Zgodovina cerkve govori o tem, da je pred cerkvijo rastlo drevo javor, katero je vsako tretje leto zacvetelo na božično noč. Drevo so posekali 1951. leta. Cerkev ponuja prečudovit pogled na Vodice, Šibenik in okolico.
 4. Stara cerkev sv. Križa: Zgrajena je bila leta 1402, leta 1421 pa so jo posvetili svetemu Križu. Cerkev je delo baročnega zidarja Ivana Skoka iz Šibenika. Zelo zanimiv je cerkveni zvon, katerega je zidar Vicko Macanovič iz Dubrovnika gradil kar 20 let, in sicer od leta 1752 naprej.
 5. H2O potapljanje: Naučite se potapljati in doživite svojevrstno izkušnjo s potapljaškim centrom "H2O Divers Croatia - Vodice". Center se nahaja na plaži Hangar - Vodice, opremljen pa je z vso potrebno profesionalno opremo za potapljanje. Z izkušenimi ekipami boste odkrili prelepe kotičke na področju šibeniškega morja in Kornatov.

Muzeji

V kolikor ste v mestu Vodice vam svetujemo, da obiščete Akvarij in muzej pomorske tradicije C4, kjer si lahko ogledate 16 različnih akvarijev, makete ladij in čolnov, dragocene ostanke po brodolomih iz obdobja srednjega veka in še veliko zanimiv reči.

Parki

V Vodicah in v okolici so številni parki med katerimi so najbolj zanimivi:

 • Narodni park Kornati
 • Narodni park Krka
 • Naravni park Vransko jezero

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

 • Narodni park Kornati - Za vse ljubitelje neokrnjene narave so nenaseljeni otočki znotraj parka prava pasa za oči. Celoten park sestavlja 89 otokov, največji se imenuje Kornat po katerem se je nato poimenoval tudi sam park. Visoke stene, ki jih je izoblikovala narava, gosti otočki ter številni organizmi so vredni ogleda. Organizirani so celodnevni izleti z ladjo, ki vključuje kosilo ter kopanje na otočkih.
 • Narodni park Krka - Najbolj poznan je Narodni park Krka, ki si ga vsekakor morate ogledati, v kolikor dopustujete v mestu Vodice od katerih je oddaljen 25 km. Park krasijo slapovi, bistre in ciste reke Krke, globoki kanjoni ter prelepa okolica.
 • Naravni park Vransko jezero - gre za največje jezero na Hrvaškem, naravno jezero. Zanimivi so številni viri pitne vode in pa posebni ornitološki rezervat, kateri spada med pomembnejša ornitološka območja v Evropi.
 • Otok Prvič - zanimiv otok na katerem si lahko ogledate stare hiše, ki so narejene iz kamna. Zanimive so tudi kamnite ulice, nekatere med njimi so zelo strme. Priporočamo tudi ogled dveh cerkev in sicer cerkev Velike Gospe in cerkev svetega Roka.
 • Šibenik - hrvaško mesto izklesano iz kamna, ki je od mesta Vodice oddaljeno 11 kilometrov. V Šibeniku boste navdušeni nad lepoto palač, cerkev, trgov, uličic, ...

Aktivnosti

 • Obiščite Nacionalni park slapov Krke kjer si lahko ogledate 7 slapov reke Krke, etnološke spomenike, raznolik živalski svet in še mnogo več.
 • Vsem željnim adrenalina in vodnih športov priporočamo surfanje na morju. Vodice ponujajo idealne pogoje za surfanje.
 • Poskusite Smučanja na vodi v primeru, da si želite dozo adrenalina.
 • Vodice vam omogočajo igranje tenisav gostem borovem gozdu. V kolikor si boste zaželeli popoldanske aktivnosti in osvežilne pijače v družbi prijateljev po njej, potem je tenis prava izbira.
 • Vodice so primerna destinacija za kolesarjenje. Ponašajo se s številnimi kolesarskimi stezami, prav tako pa se lahko s kolesom odpravite tudi v bližnje kraje.
 • Za vse ljubitelje hitrosti je v Vodicah na voljo tudi vožnja z vodnimi skuterji oziroma jet ski.
 • Vodice bodo poskrbele tudi za največje navdušence ribolova. Udeležite se tekmovanja Big Game fishing in se pomerite z drugimi navdušenci nad ribolovom ter ulovite svoj največji ulov.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Vodic

Dinamični zemljevidi

Območja

Vodice so manjše mesto, razdeljene pa so na več območij oziroma mestnih četrti.

Območja

Vreme in klima

Vodice se nahajajo v pasu mediteranske klime, to pa prinaša dolga suha, vroča poletja in mile, vlažne zime. Povprečne temperature pozimi se gibljejo med 5 in 10 °C, poleti pa med 26 in 30 °C. Jadranska obala se ponaša z nazivom ene izmed najbolj sončnih obal v Sredozemlju, saj ima povprečno kar 2600 sončnih ur v letu. Povprečna temperatura morja je v času poletja med 25° do 27° C, pozimi pa pade na 12° C.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Kdaj obiskati

Vodice so zaradi ugodnega podnebja primerne za obisk praktično skozi celotno leto. Največje število turistov obišče Vodice poleti, v obdobju med začetkom junija in koncem avgusta. Poleti so Vodice odlična destinacija za preživljanje vročih dni, pozimi pa vam ponujajo različne aktivnosti, ki jih drugod ni moč izvajati.

Zgodovina

Prvi toponim Vodice se je v dokumentih začel pojavljati v letu 1402. Prve kamnite hiše današnjega mesta so bile zgrajene na vzhodni strani Trga dr. Franje Tuđmana.

Leta 1412. so Vodice postale članica Mletačke republike. Mesto se je tako prvič začelo resneje naseljevati v 15. stoletju, ko je prebivalstvo okoliško prebivalstvo zaradi stalnih naletov Turkov začelo zapuščati vodiška polja in se seliti bližje morju. Tam so začeli graditi visoke zide in stolpe z namenom branjenja pred Turki. Danes žal ni več moč videti ostankov teh zidov in stolpov. Celotno mesto Vodice je bilo torej zagrajeno z visokim zidom in tremi visokimi stolpi, vhod v mesto pa so bila t.i. Vrata od vasi.

Od najstarejših arhitektonskih spomenikov je moč danes v Vodicah videti samo še cerkev Sv. Križa in Čoričev stolp.

Z zlomom turškega carstva so se poljedelci zopet podali na svoja polja in jih obdelovati. Tako je začela oživljati poljedelska trgovina.

Po padcu Serenissime Vodice postanejo del Habzburške monarhije. Najprej so kratko obdobje Vodice bile pod lastjo Francozov, od leta 1813. pa vse do leta 1918. pa postanejo del Avstrijske monarhije. V obdobju vladavine kralja Aleksandra Vodice postanejo italijanska last, nato pa v letu 1921. preidejo v Kraljevino SHS.

Vodice so v drugi svetovni vojni doživele močna partizanska gibanja zaradi nacionalne zavesti naroda, ki je bil dolga leta pod tujimi lastništvi in si tako želi priboriti svojo identiteto in državo. V Domovinski vojni je v Vodicah padlo veliko število hrabrih borcev, ki so se zavzemali in borili za osamosvojitev Hrvaške. tako nikoli niso padle, pač pa so obranile tako svoje mesto kot tudi širšo okolico.

Vodice so danes mesto z 10.000 prebivalcev. Prebivalstvo se v veliki meri ukvarja z poljedelstvom in turizmom. Vodice se ponašajo z nazivom najbolj obiskane in najbolj razvite turistične destinacije v Šibeniško-Kninski regiji.

Hrana

Za Vodice je torej značilna dalmatinska kuhinja, kar pomeni veliko vrst rib pripravljenih na različne načine ter veliko kuhane zelenjave. Vodice so znane po tem, da ima skoraj vsaka hiša svoj vrt, na katerem rasteta organsko sadje in zelenjava čudovitega vonja in okusa, to pa se potem prodaja na tržnicah v Vodicah.

Zelo značilno za ta del Hrvaške je tudi domače pridelano olivno olje.

Za vse ljubitelje mesa pa priporočamo, da poizkusijo pečeno jagnje žaru, ki je naravnost odlično.

Ena izmed najbolj prepoznavnih gastronomskih značilnosti v Vodicah pa je prav gotovo Kroštul. Gre za enostavno hrustljavo sladico posebnega, odličnega okusa.

Nekaj predlogov kjer boste nad hrano zagotovo navdušeni:

Pijača

V Vodicah lahko uživate v pokušanju domačih belih in črnih vin, katere ponujajo v vseh restavracijah in barih. Najbolj znana in tradicionalna pijača je domača Marašćina, sladko, okusno, pitno vino, ki je narejeno iz posebne vrste grozdja. V vsaki restavraciji vam bodo ob vrhunski hrani predlagali to vrsto vina, ki se odlična poda k hrani.

Poleg vina je za to območje znano tudi domače žganje - domača Rakija.

Nakupovanje

V kolikor boste imeli željo po nakupovanju, lahko v Vodicah kupite praktično vse. Na voljo so tržnice s sadjem in zelenjavo, športne trgovine, cvetličarne, računalniške trgovine in še mnogo več. Na voljo so tudi 4 večji trgovski centri: Plodine, Lidl, Djelo in Konzum.

Kultura

Festivali in dogodki

Vodice so mesto številnih festivalov, kulturnih in športnih dogodkov, ki se odvijajo skozi celotno leto, največ jih je v obdobju turistične sezone. Festivali in dogodki Vodice:

 • Vodice Jazz&Blues festival - odvija se vsako leto v mesecu Juliju in postreže z številnimi domačimi in gostujočimi izvajalci jazz-a in blues-a.
 • CMC festival - največji festival tako po številu izvajalcev, pesmi in publike, odvija pa se v mesecu Juniju.
 • Dan mesta Vodice - 3. Maj.
 • Pozdrav pomladi - kolesarska dirka na relaciji Vodice - Prižba, ki se odvija konec meseca Marca.
 • Moto srečanja v Vodicah - v začetku Junija se na hribu Okit zberejo motoristični navdušenci, kjer se udeležijo vrhunske zabave ter okušajo vrhunsko hrano.
 • Klapski večeri - odvijajo se vsako sredo v Juliju in Avgustu
 • Vodička fešta - tradicionalna pučka fešta, ki se odvija 4. Avgusta vsako leto. Gre za najbolj prepoznavno in najpopularnejšo fešto v dalmaciji, katere se absolutno splača udeležiti.

Jezik

Uradni jezik v Vodicah je hrvaški jezik. Osebje v hotelih, v javnih prevozih in ostalih javnih ustanovah po večini govori tudi angleško in nemško, tako da se bodo sporazumeli tudi ljudje, ki ne govorijo oziroma ne razumejo hrvaškega jezika

Izobraževanje

 • Univerza v Šibeniku - Učno središče Vodice,

Upravno-pravni študij

 • FESB Split - Študij male "brodogradnje" Vodice

Varnost

Vodice v osnovi slovijo kot varna destinacija. Za varnost je dobro poskrbljeno, v mestu je policijska postaja, prav tako se po mestu sprehaja več uslužbencev varnostnih služb, posebej v času turistične sezone.

Pa vendar vsem turistom svetujemo, da naj bodo previdni in pozorni predvsem na območjih, kjer poteka nočno življenje, katero je za Vodice precej značilno. Vodice so zelo priljubljene za mladino iz celotne Evrope, katera rada poseže po alkoholu in tudi po prepovedanih substancah, posledično pa prihaja do pretepov na ulicah in v nočnih klubih, zato torej previdnost ne bo odveč.

Koristne turistične informacije

Splošne Informacije

Uradni jezik: Hrvaški

Valuta: HRK - hrvaška kuna

V Vodicah so na voljo naslednje ustanove:

 • Ambulanta Vodice - Roca Pave, tel: +385 (0)22 444 237
 • Pošta
 • Banka
 • Policijska postaja
 • Avtobusna postaja
 • Lekarna - Roca Pave 6, telefon: +385 (0)22 440 014
 • Bolnišnica Šibenik - Stjepana Radića 83, telefon: +385 (0)22 246 246 - oddaljena 13km

Turistični uradi

 • Turistična skupnost mesta Vodice - Obala Vladimira Nazora bb, HR-22211 Vodice, telefon: +385 (0)22 443 888
 • Turistično društvo Srima - Srima, HR-22211 Srima, telefon: +385 (0)22 441 511
 • Turistično društvo Prvič Luka - HR-22233 Prvić Luka, telefon: +385 (0)22 443 888

Vodice-Wikipedia

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Za telefonske in mobilne storitve je v Vodicah dobro poskrbljeno. Pokritost je odlična. Na voljo je več ponudnikov mobilnih storitev: T-mobile, Vip, Tele2, bonbon, Tomato. Vsi slovenski operaterji imajo sklenjene pogodbe z vsaj 2 hrvaškima operaterjema, tako da tudi za uporabo slovenskih številk ne bo problema.

Internet

Internet je hiter in dobro pokrit v Vodicah. Praktično vsaka restavracija, bar vam ponujajo brezplačno WI-FI povezavo. Internetne povezave so na voljo tudi v hotelih, apartmajih. V Vodicah boste našli tudi internet caffe-je, kjer se boste lahko povezali na internet.

Prihod na destinacijo

Z letalom

V Vodice lahko potujete tudi z letalom. V bližini Vodic se nahajata dva letališča in sicer letališče v Zadru, ki je oddaljeno 56 kilometrov od Vodic ter letališče Split-Trogir, ki je oddaljeno 70 kilometrov od mesta Vodice.

Transport iz letališča do mesta Vodice je možen na naslednje načine:

 • taxi
 • avtobus
 • Rent a car - najem avtomobila

Z avtobusom

Na relaciji Zagreb - Vodice je vsakodnevno na voljo več avtobusnih prevozov z različnimi avtobusnimi prevozniki. Ap Varaždin v turistični sezoni ponuja avtobusni prevoz vsak dan, in sicer z odhodom iz Zagreba ob 7:00h ter prihodom v Vodice ob 11:50h. Cena enosmerne vozovnice znaša 160 HRK.

S Croatia Bus lahko v Vodice potujete dvakrat dnevno. Prva avtobusni prevoz odide iz Zagreba ob 8:40h zjutraj, v Vodice pa prispe ob 15:30h. Drugi avtobusni prevoz pa odide iz Zagreba ob 19:00, prihod v Vodice pa je predviden ob 24:00h. Cena enosmerne vozovnice je 140 HRK, ob nakupu povratne vozovnice pa lahko koristite še 20% popust.

Samoborček prav tako ponuja dva prevoza dnevno na relaciji Zagreb-Vodice. V primeru, da izberete prvega, potem odidete iz Zagreba ob 9:00h, v Vodice pa prispete ob 14:20h. V primeru izbire drugega prevoza pa odidete iz Zagreba ob 17:00, v Vodice pa prispete predvidoma ob 21:50h. Cena enosmerne vozovnice znaša 140 HRK, v primeru nakupa povratne vozovnice pa lahko koristite 25% popust.

Z avtom

Hrvaška ima dobro razvit cestni promet in dobro vzdrževane ceste. Najboljša in najbolj varna izbira za potovanje z avtom je avtocesta A1 - Zagreb - Split, kjer izberete izvoz Pirovac. V primeru, da ne želite potovati po avtocesti, potem so na voljo magistralne ceste, ki pa so v času največje turistične sezone zelo prometne in tako tudi nevarne.

Magistralne ceste:

 • Iz smeri Zagreba: Zagreb - Karlovac - Slunj - Plitvička Jezera - Udbina - Gornja Ploča - Maslenica - Zadar - Benkovac - Stankovci - Vodice (310 km).
 • Iz smeri Rijeke: Rijeka - Senj - Karlobag - Zadar - Biograd - Vodice (270 km).
 • Iz smeri Splita: Split -Trogir - Boraja - Šibenik - Vodice (82 km) ali Split - Trogir - Primošten - Šibenik - Vodice (92 km).

Z vlakom

Vodice nimajo svoje železniške postaje, pa vendar za vse ljubitelje vožnje z vlakom obstaja možnost potovanja z vlakom do Šibenika, od tam pa je najbolje izbrati avtobusni prevoz do Vodic, ki je na voljo vsakih 15 minut.

Z ladjo

V centru mesta Vodice se nahaja velika ACI marina, kjer je prostora za 290 privezov v morju. Tako lahko pripotujete v Vodice tudi z ladjo, jadrnico, čolnom in drugimi plovili. Vsi vezi so opremljeni z priključkoma za vodo in elektriko, v marini pa so tudi sanitarije ter tuši.

Transport po destinaciji

Javni transport

Javni transport v Vodicah je zelo dobro razvit. Vsakodnevno imate na voljo več rednih avtobusnih linij, ki vas bodo pripeljale na vse bližnje in tudi oddaljene destinacije. Avtobusni prevozi so cenovno dokaj ugodni in vam zagotavljajo ugodno potovanje.

Poleg rednih avtobusnih linij so vam na voljo tudi redne t.i. brodske linije, ki vas prepeljejo iz ene destinacije na drugo po morju. Najbolj pogosta linija po morju je Vodice - Otok Prvić - Otok Zlarin - Šibenik, katere ponudnik je Jadrolinija.

Avto

V kolikor ne želite potovati z javnim prevozom in si želite popolne svobode kar se tiče potovanja po mestu Vodice in okolici, potem imate na voljo najeti avtomobil v Rent a car agencijah, ki jih je v Vodicah kar precej.

Agencije Rent a car Vodice:

 • Nik
 • Lenox commerce
 • Homberger

Taxi

Če si želite preživeti vaš dopust popolnoma brez skrbi in želite potovati z avtom kamorkoli si želite in pri tem ne potrebujete skrbeti na prometne predpise, soudeležence v primetu,... , potem je najboljša izbira prevoz z taxi službo. Postaja za taki službe v Vodicah je na Avtobusnem kolodvoru. Na voljo imate več taxi služb, ki ponujajo udobne in varne prevoze.

Kolo

Vodice so primerna destinacije za vse navdušence kolesarstva. Vsa ta neokrnjena narava vas ne bo pustila ravnodušne, zato ne odlašajte in v primeru, da niste pripeljali kolesa s seboj najemite kolo v za to namenjenih agencijah. Teh je v Vodicah na pretek.

Nenavadni načini transporta

Poleg najbolj običajnih prevozov vam Vodice ponujajo tudi številne vrste nadvse zanimivih prevozov, nad katerimi boste naravnost navdušeni.

 • Vodiška ferata - vožnja z mestnim vlakcom po mestu.
 • Najem skuterja - izognite se gneči na cesti v centru mesta s tem, da najamete skuter in se z njim prevažate po mestu Vodice.
 • Najem plovila - Odkrijte vse skrite kotičke jadranske obale, obiščite prelepe otoke ali pa se podajte na ribolov. Vse to lahko storite v primeru, da najamete čoln, jadrnico ali barčico.

Spanje in namestitev

Vodice kot turistično zelo razvito mesto ponujajo številne možnosti nastanitve, od hotelov, hostlov, kampov, privatnih nastanitev, apartmajev, ...

Vsak turist mora obvezno preveriti ali je v času dopustovanja prijavljen, saj je to striktno zakonsko določeno.

Hoteli

Vodice se ponašajo z 12 hoteli, 4 izmed njih je s 4 zvezdicami:

Hostli

Vodice vsem turistom ponujajo tudi namestitev v hostlu Vodice Inn, kjer boste za nekoliko nižjo ceno prav tako udobno nameščeni.

Kampiranje

Na voljo je kar 10 kampov:

 • Kamp Imperial - slovi kot najboljši kamp v Vodicah - Kamp Imperial
 • Rutke
 • Phoenix
 • Anka Mijat
 • Ante Srdarev
 • Kamp Ivona
 • Kamp Dom
 • Kamp Grubelić
 • Kamp Oliva
 • Roko

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška