Vilna

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Vilna (angl. Vilnius) je glavno in hkrati največje mesto v Litvi. Turistično najbolj zanimivo je zagotovo staro mestno jedro, ki je že od leta 1994 pod UNESCO-vo zaščito. Ob potepanju med ozkimi ulicami Vilne se lahko ustavite v katerem izmed mnogih gostinskih lokalov. V Vilni je dobro urejen javni prevoz. Ta omogoča, da si lahko ogledate tudi druge od centra nekoliko oddaljene turistične znamenitosti kot sta botanični vrt in razgledni televizijski stolp.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

Litva - dežela tisočerih križev

Hrib križev Preberite:Litva - dežela tisočerih križev

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 6:14 minut

Jezik: Angleščina, Litovščina (podnapisi v angleščini)

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 • Katedrala Bazilika (angl. Cathedral Basilica): imenovana tudi Katedrala sv. Stanislava in Vladislava; zelo pomemben kraj za litvanske katolike. Leta 1992 jo je posvetil papež Pij XI. Katedrala izvira iz 13. do 15. stoletja.
 • TV stolp (angl. Television Tower): najvišja zgradba v Litvi, ki je visoka 326,5m. Od tu je čudovit razgled na celotno mesto. V pritličju stolpa je muzej posvečen umrlim v boju za osamosvojitev Litve.
 • Vrata zore (angl. Gates of Dawn): edina ohranjena vrata od petih iz mestnega zidu, ki je bil zgrajen med 1503 in 1522. Najprej so bla imenovana kot Medininkai vrata.

Muzeji

KGB Muzej – muzej žrtvev genocida. Razdeljen je na dva dela. Prvi del je sestavljen iz na zapornih celic, mučilne komore in kleti. Drugi del pa je posvečen uporom Litvanskih partizanov proti Sovjetski zvezi.


Muzej iluzij Vilna (angl. Vilnil. Museum of illusions) – zelo popularen muzej, ki ponuja zabavo in doživetje v svetu iluzij.


Muzej denarja (angl. The money museum) – obiskovalci se lahko seznanijo z zgodovino svetovnih valut in bančništva, predvsem z valuto Litve ter razvojem bančništva v Litvi od ustanovitve prvih kreditnih zadrug do današnjih dni.


Nacionalni muzej (angl. National museum of Lithuania) – največji muzej zgodovine Litve in kulturne dediščine v državi.


Muzej cerkvene dediščine – nahaja se v cerkvi Sv. Mihaela v starem mestnem jedru. Cerkvena dediščina predstavlja veliko in pomembno vlogo v litovski kulturni dediščini. Razstavljene so slike, dokumenti, knjige,…

Parki

Vrtovi Bernardine (angl. Bernardine Garden) – nahajajo se v centru mesta ob reki Vilnie. Je priljubljeno mesto za družine in pare. Park ima tudi dve kavarni in zunanje mize za šah.


Vingis Park (angl. Vingis Park) – največji park v Vilni, velik okrog 400 hektarjev. V sklopu parka lahko obiščete tudi botanični vrt, športne komplekse, prostore za koncerte na prostem,… V parku so na voljo tudi razne kolesarske in tekaške poti.


Europos Park(angl. Europos Park) – je park skulptur, ki se nahaja približno 17 km iz centra mesta.


Spominski kompleks - park miru Tuskulenai (angl. Memorial Complex of the Tuskulenai Peace Park) – park se nahaja nasproti reke Neris. To je park spomina na žrtve KGB. V parku je tudi kapela Sv. Tereze.

Skriti kotički

 • Skrita razgledna točka, ki slovi pod imenom Uzupis. Tam se nahaja restavracija s teraso, ki ponuja pogled na strehe stavb starega dela mesta.
 • Skrito pokopališče je eno izmed mirnejših območij v mestu in bolj redko obiskano s strani turistov.
 • Neobičanja trgovina z darili se nahaja v listnatem obrobju mesta Vilna, in sicer Zverynas, labirint tlakovanih ulic in čudovitih lesenih hišic, ki te popeljejo nazaj v času preko 100 let.
 • Na dvorišču starega mesta se nahaja umetnik Jonas Bugailiskis, ki svojo strast in domišljijo izraža skozi različne maske, otroške igrače in ostale umetnine iz lesa, železa, kamna ali gline.
 • še več skritih kotičkov pa lahko najdete na spodnji povezavi:

http://www.wanderlust.co.uk/magazine/articles/destinations/10-secrets-of-vilnius-lithuania?page=all

Izleti v okolici destinacije

Nekaj predlogov za izlete v okolici Vilne:


1. GEOGRAFSKO SREDIŠČE EVROPE To je od Vilne oddaljeno 26 kilometrov. V geografskem središču Evrope stoji kompozicija znanega litvanskega kiparja in je posvečena ustoličenju Litve v EU. Kip je narejen iz belega granita in okrašen s krono zvezd.


2. TRAKAI To je staro mesto, ki je od Vilne oddaljeno 27 kilometrov. Je zelo popularno tako med prebivalci Litve, kot tudi tujimi obiskovalci in turisti. Znano je zaradi slikovite narave in gradu Trakai, ki je bil pomemben vojaški in politični center, sedež vojvodov Litve in središče države.


3. TRAKŲ VOKĖ Na poti proti mestu Trakai, posestvo Traku Voke. Traku Voke je imela v lasti družini grofov Tiskeviciai. Je ena njihovih najbolj cenjenih zgodovinskih rezidenc. Graščina je nastaja v drugi polovici 19. stoletja. Kompozicija pa je bila spremenjena in izboljšana. Del graščine je tudi neogotska kapela.


4. KERNAVĖ Majhno mesto ob reki Neris, 35 kilometrov od Vilne. Mesto je bilo eno prvih centrov Litve, ki so omenjeni v zgodovini. Kulturni rezervat spada pod UNESCO zaščito od leta 2004. Tam je tudi muzej arheologije in zgodovine, ki da obiskovalcem možnost seznanitve s časom pred nastankom mesta, srednjim vekom mesta.


5. MEDININKAI To so ohranjeni fragmenti gradu, zgrajenega v 14. stoletju. Ohranjen je obrambni zid z ostankom stolpa, ki pa daje dobro idejo obrambne arhitekture srednjega veka v Litvi. V razstavnih prostorih pa si lahko ogledate tudi arheološke ostanke.


6. REGIONALNI PARK NERIS Park s slikovitim okoljem, majhnimi vasicami in sloji zgodovine stare Litve. Park se nahaja na najlepšem delu reke Neris in ponuja bogate naravne in kulturne znamenitosti. Od Vilne je oddaljen približno 25 kilometrov.


7. PARK KAMNITIH SKULPTUR – VILNOJA Nahaja se v bližini mesta Suderve, ki je znan po okrogli cerkvi Sv. Trintiy. V parku je več kot 40 modernih kipov. Nekateri so nad gladino tamkajšnjega jezera, nastajali pa so na simpozijih od leta 2001.

Aktivnosti

Nekaj idej za različne aktivnosti v Vilni:

→ LET Z BALONOM NAD VILNO

Več informacij in različnih ponudb na naslednjih straneh:


→ OGLED MESTA S KOLESOM

Več informacij in različnih ponudb o vodenih ogledih najdete na spodnjih straneh:


→ ŠPORTNE AKTIVNOSTI IN ZABAVA

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Vilne

Dinamični zemljevidi

Območja

 • Nemenčinė
 • Skaidiškės
 • Rudamina (Vilnius)
 • Pagiriai (Vilnius)
 • Didžioji Riešė
 • Nemėžis
 • Avižieniai
 • Valčiūnai
 • Juodšiliai
 • Zujūnai
 • Maišiagala
 • Kalveliai

Vreme in klima

Vilna ima vlažno kontinentalno podnebje. Zime so mrzle, poletja vroča, padavine pa razporejene skozi celotno leto. Povprečne temperature poleti znašajo 17 °C, pozimi pa – 4 °C .

Časovni pas: UTC/GMT+3

Povezava do vremenske napovedi v Vilni: https://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=Vilnius%2C+Lithuania

Zgodovina

Litva je najstarejša Baltiška država. Leta 1251 jo je papež razglasil za Evropsko kraljevino. Med 13. in 15. stoletjem je vojvoda Litve Litvo razvil v veliko srednjeveško državo, ki se je razlegala čez velik del vzhodne Evrope. Vilna se je razcvetela v 16. stoletju ter postala eno najlepših mest v vzhodni Evropi, njeno dediščino pa občudujemo še danes.

Legenda pravi, da je mesto odkril Litvanski vojvoda Gediminas. Ta naj bi šel na lov, v gozdove doline Šventaragis. Ko se je stemnilo, se je odločil, da se bo po napornem lovu odpočil. Namestil se je in noč preživel kar tam. Imel je nenavadne sanje, v katerih je videl železnega volka na vrhu gore, kjer je sam ta dan ulovil bizona. Volk je ponosno stal, gledal v luno in glasno tulil. Ko se je vojvoda zbudil, se je o svojih sanjah posvetoval s poganskim duhovnikom. Ta je razložil, da te kažejo smer, kjer lahko med hribi ustanovi mesto. Tuljenje naj bi predstavljalo slavo bodočega mesta, ki bo tudi glavno mesto Litve. Njegova slava naj bi odmevala tako daleč kot seže volkovo tuljenje. Vojvoda je poslušal voljo bogov, ki jo je duhovnik razložil in nemudoma začel graditi mesto ter ga po potoku poimenoval Vilna.

Hrana

Litvanska hrana temelji na korenasti zelenjavi kot sta krompir in rdeča pesa ter mesu in mlečnih izdelkih. Nekaj tradicionalnih jedi:

Cepelinai (angl. Zeppelins) – krompirjevi cmoki polnjeni s svinjino namočeni v omako iz kisle smetane in slanine.

Ocvrt kruh (angl. Fried Bread) - temen rženi kruh ocvrt v olju ter začinjen s česnom in soljo, serviran je s sirovo omako.

Juha iz rdeče pese (angl. Beetroot Soup) – juha iz rdeče pese, čebule, korenja in zelene, zmešana z mesninami (običajno svinjino).

Krompirjeve palačinke – narejene iz naribanega krompirja, čebule in jajc, ter ocvrte v olju.


Najbolj znane restavracije, ki ponujajo lokalno hrano so:

Restaurant Neringa – najstarejša restavracija v Vilni, obratujoča od leta 1959.

Senoji Trobele – restavracija znana po rustikalni notranjosti in okusnih tradicionalnih litovskih jedeh.

Busi Trecias – je prva mikro pivovarna v Vilni, in hkrati najdlje obratujoč bar. Ime pomeni ˝boste tretji˝ in sega nazaj v sovjetsko tradicijo, ko je steklenica vodke stala 3 rublje in so si jo pogosto delili trije.

Restaurant Lokys – ali Medved (The Bear) je ena najbolj znanih restavracij v Vilni. Nahaja se v gotskih kleteh stare mestne zgradbe iz 15.stoletja. Ponuja tradicionalno ˝lovsko˝ hrano.

Forto Dvaras – ponuja pristno litvansko kulinarično izkušnjo. Hrana iz menija je proizvedena izključno z originalnimi tehnikami in uporabo lokalnih sestavin.

Snekutis – lokalna restavracija in bar.


Top 5 restavracij iz Tripadvisorja:

Alaus Biblioteka – pivska knjižnica, kjer je možno videti razstavljene steklenice piva in jih tudi poizkusiti.

Dublis Restaurant – kraj za tiste, ki iščejo navdih v novostih, improvizacijah in užitkih. Kuhinja je skandinavsko navdihnjena.

BUNTE GANS – odlična nemška kuhinja v starem mestnem jedru

Jurgis ir Drakonas Ogmios – ponuja pizze iz 100% pristnih italijanskih sestavin

Bistro 18 – restavracija in vinoteka, ki ponuja sezonske evropske jedi (npr. čebulna juha, rižota,…)

Pijača

Nekaj priljubljenih lokalnih barov:

Špunka – majhen bar s pogledom na spomenik Angela Užupisa; ponuja lokalno priljubljeno pivo Dundulis

Alaus Biblioteka - pivska knjižnica, kjer je možno videti razstavljene steklenice piva in jih tudi poizkusiti

Bambalynė – bar za ljubitelje piva, ki želijo poizkusiti lokalno pivo

Elektrit – nahaja se malo izven mesta, velikokrat gosti lokalne glasbenike

Akivarai – dobra izbira za zabavo ali večerno pijačo; njihova posebnost je ta, da imajo cocktail vrteče kolo, ki določi vaše naročilo

Gringo Pub – prvi rum bar v Vilni. Piva v ponudbi so dobro izbrana za ugodno ceno (toči enega najboljših Guinnessov v regiji)

Nakupovanje

Vilna je znana po jantarju, volnenih nogavicah in kapah. Glavna nakupovalna območja se delijo na Staro mesto (tam lahko najdete starine, jantar,…) in na Gedimino Avenue (tam lahko najdete bolj dizajnerske trgovine). Vredne obiska so tudi lokalne tržnice, s svojim avtentičnim videzom iz preteklosti.

Nakupovalna središča:

 • Akropolis
 • Panorama Shopping and Leisure Centre
 • BIG
 • Banginis

Kultura

Festivali in dogodki

 • Kaziuko mugė (angl. Saint Casimir’s Fair): festival, ki slavnostno otvori prihod pomladi, in sicer v čast mestnemu svetniku Sv. Casimir-ju.
 • Vilnius Book Fair: konec februarja organizirajo prodajo izdanih knjig, kjer imajo priložnost spoznati slavne pisatelje.
 • Spring Film Festival: konec marca in začetek aprila poteka mednarodni filmski festival, kjer prikažejo najnovejše filme.
 • FiDi (angl. Physicist's day): že 46 let, vsako prvo soboto v mesecu aprilu praznujejo FiDi, med katerim vzpostavijo razne zabaviščne parke in potekajo karnevali npr. z ogromnim dinozavrom, ki se sprehaja po ulici itd.
 • Spring Poetry Festival: v mesecu maju domači in tuji poeti berejo svoje stvaritve na javnih lokacijah in so odprti za pogovore.
 • Skamba skamba kankliai: mednarodni folklorni glasbeni festival, eden največjih v Baltski regiji, ki se prične konec maja.
 • Vilnius Festival: letni festival klasične glasbe se prične v mesecu juniju, na katerem nastopajo najbolj znani klasični glasbeniki iz celega sveta.
 • Christopher’s Summer Festival: glasbeni festival, ki vključuje tudi karnevale, zabaviščne parke, ognjemet. Odvija se meseca julija in avgusta.
 • Capital Days: največji festival v mestu, ki se odvija dlje časa, in sicer konec avgusta in v začetku septembra. Obiskovalci imajo možnost obiska uličnih spektaklov, pop skupin, filmskih ogledov, akrobatskih nastopov in mnogo drugih zanimivosti.

Jezik

V Litvi je uradni jezik litovščina, ki je materni jezik 80% bivajočih, govori pa jo 96% prebivalcev. Poleg tega tu so še ostale jezikovne manjšine, kot na primer ruščina, poljščina, angleščina, nemščina itd. Pišejo v latininici, s tem da imajo v primerjavi z angleščino dodane naslednje črke: Ą, Č, Ę, Ė, Į, Š, Ų, Ū, Ž.

Varnost

Litva na splošno velja kot varna država. Kot vsa mesta ima tudi Vilna določene ulice, ki so manj primerne iz vidika varnosti, da jih obiščete ponoči. Vilna je varna pred večjimi naravnimi nesrečami oz. do sedaj je še niso prizadele. Kot eno večjih težav bi lahko izpostavili prosjačenje, kar je prisotno v vseh večjih turističnih mestih. Večina teh beračev v resnici niso revni, ampak to izkoriščajo kot dodaten način zaslužka.

Koristne turistične informacije

Denarna valuta: Evro

Število prebivalcev Litve: 2.830.816

Število prebivalcev mesta Vilna: 542.366

Elektrika: Električna napetost je prav tako kot v Sloveniji 220V. Prav tako so enake tudi vtičnice.

Mednarodna pozivna/klicna številka za Litvo: +370

Časovni pas: UTC/GMT+3

Telefon za nujno pomoč: 112

Domena: .lt

Velikost države: 65.300 km²

Velikost mesta Vilna: 401 km²


Vstop v državo: Za vstop v Litvo državljani RS ne potrebujejo vizuma.

Pred potovanjem je priporočljivo, da si uredite zdravstveno in potovalno zavarovanje.

Informacije – o vseh informacijah o in v Litvi, vedno dosegljivo (dan in noč) - +370 700 55118


Koristne turistične informacije lahko najdete na naslednjih spletnih straneh:

 • www.tours.lt – spletna stran s turističnimi informacijami o Vilni in Litvi

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Interventne (klic v sili) in informacijske številke

 • Interventni telefon – 112
 • Informacije – o vseh informacijah o in v Litvi, vedno dosegljivo (dan in noč) - +370 700 55118
 • Klicne kode v Litvi – za klice znotraj države – 00370 ali +370 plus željena številka

Internet

Nekaj spletnih strani, na katerih lahko najdete nasvete in pomoč, kako in kje dostopati do interneta v Vilni:

Prihod na destinacijo

Z letalom

Iz Brnika lahko v Vilno letite z Adria Airways, Austrian Airlines, Turkish Airlines. Sier pa lahko iz drugih letališč letite tudi z nizkocenovnimi letalskimi družbami kot sta Ryanair in Wizz air.

Na voljo so tudi letalske povezave iz bližnjih letališč, kot so Dunaj (airBaltic, LOT, Aeroflot,…), Budimpešta (Brussels Airlines, airBaltic, LOT, Lufthansa,…), Zagreb (Lufthansa, Croatia Airlines, AirFrance,…) in Trst (Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines,…).


Z letalom prispete na Vilnius International Airport (Vilniaus oro uostas). To je največje letališče v Litvi, nahaja se 6,5 km iz centra mesta. Iz letališča so redno organizirani avtobusni prevozi do mesta.

Z avtobusom

Glavna avtobusna postaja se nahaja nasproti glavne železniške postaje. Najbolj znan avtobusni prevoznik, ki vozi v Vilno iz veliko evropskih mest, je Eurolines.

Z avtom

Iz Slovenije oziroma Ljubljane do Vilne za vožnjo z avtomobilom potrebujemo približno 20 ur. Pot poteka večinoma po avtocestah, in je skupaj dolga 1553 kilometrov.

Z vlakom

Iz Ljubljane traja vožnja z vlakom okoli 30 ur, saj vključuje veliko prestopov in čakanja povezovalnih prevozov.

Železniške povezave iz sosednjih držav: iz Zagreba traja vožnja okrog 54 ur, iz Budimpešte od 26 do 40 ur, iz Dunaja od 23 do 40 ur, iz Trsta pa povprečno 50 ur.


Lietuvos Geležinkeliai ponuja železniške povezave z nekaj glavnimi destinacijami. Ima dnevne povezave z Moskvo, St. Petersburgom, Kaliningradom in Minskom.

Transport po destinaciji

Javni transport - avtobus/mestni avtobus

Cena vozovnice za mestni avtobus znaša 1€ (kupite jo lahko pri vozniku) in velja za eno vožnjo. Ponujajo tudi 50% popust za študente in seniorje.

Vozne rede si lahko ogledate na spletni strani: http://www.stops.lt/vilnius/#vilnius/en

Avto

Potovanje z avtomobilom se odsvetuje zaradi prometne konice in pogostih zastojev med 16.30 in 18.30.

Nekaj podjetij, kjer lahko najamete avtomobile:

Taxi

Navadna vožnja s taksijem stane od 5 do 10 € (iz mestne okolice do mestnega središča). Taksiji so cenovno ugodnejši, če jih naročite preko telefona ali mobilne aplikacije (taksiji, ki jih srečate oz. ustavite na ulici, lahko stanejo tudi dvakrat več).


Uporabne aplikacije za naročanje prevoza (povezave, kjer lahko naložite oz. uporabljate aplikacije):

 1. Taxify (najbolj prisotna aplikacija v baltiških državah): https://taxify.eu/
 2. Etaksi: https://www.etaksi.lt/en/book-taxi-online
 3. Na voljo imajo tudi Uber storitve: https://www.uber.com/

Spanje in namestitev

Mesto Vilna ponuja širok in raznovrsten razpon namestitev, torej od cenejših hotelov, hostlov in kampiranja pa do dražjih in prestižnejših 5-zvezdičnih hotelov, ki ti pričarajo utrip mesta.


Hoteli

1. Narutis Hotel

2. Comfort Hotel LT Rock'N'Roll Vilnius

3. Kempinski Hotel Cathedral Square

4. Hotel Rinno

5. Shakespeare Hotel


Hostli

1. Downtown Forest Hostel & Camping

2. Jimmy Jumps House

3. Jamaika Hostel

4. Hostelgate Backpackers

5. Do Re Mi Vilnius


Kampiranje

 • Camping Vilnius City


Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Litva