Velika Britanija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Velika Britanija je največji otok v Evropi, ki leži v severnem delu Atlantskega oceana. Od celinske Evrope je ločena s Severnim morjem in Rokavskim prelivom. Sestavljena je iz Anglije, Walesa in Škotske in predstavlja skoraj celoten del Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Velika Britanija je zelo razgibana dežela na SZ Anglije, Škotski in Walesu prevladujejo gorati reliefi, na J in JV Anglije ter S Irske pa nizko gričevje, nižavje in valovite uravnave ter obale.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Okrog sveta

Beja Prohart Preberite: Okrog sveta v štirih mesecih- za začetek sedem evropskih

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: x minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. London:Glavno mesto Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske z obilico znamenitosti: park Hayde, The London Eye, Katedrala svetega Pavla, Tower Bridge, Londonski muzej, Tower of London, Westminstrska palača s stolpom v katerem se nahaja Big Beng.
 2. Edinburgh: Glavno mesto Škotske, ki ima lepo zgodovinsko dediščino: Grad Edinburgh, Palača Holyrood,cerkev sv. Tilna,Grad Craigmillar.
 3. Torquay : Majhno obmorsko mestece z obilico peščenih plaž, kjer je večino svojega življenja preživela znana pisateljica Agatha Cristie.
 4. Liverpool: Mesto in metropola, ki leži na bregu reke Mersey poznana po bogati arhitekturni dediščini, odličnih glasbenikih kot so skupina Beatles in nogometnem klubu.
 5. Belfast: Glavno mesto Severne Irske, ki najbolj slovi po: muzeju Ulster Folk, katedrali Belfast, cerkvi sv. Malachy's, gradu Belfast in Palm House z botaničnim vrtom.
 6. York: Čudovito zgodovinsko mesto v katerem so lepo vidni ostanki starih zidov, ki so jih okoli mesta zgradili Rimljani.
 7. Bristol: Obmorsko mesto, ki slovi kot center kulture, izobraževanja in zaposlovanja z bogato zgodovinsko dediščino: cerkev Sv Mary Redcliffe, katedrala Bristol, grad Thornbury, cerkev Sv. Marka.
 8. Llandudno: Priljubljeno obmorsko letovišče v Walesu, v katerem je najbolj priljubljen izlet na hrib Great Orme, ki leži povsem ob morju in nudi čudoviti razgled nad okolico.
 9. Leeds: Mesto, ki je včasih slovilo predvsem po bogati industriji, danes pa je to kulturno in finančno središče, ki ima kar nekaj znamenitosti kot so: cerkev Leeds Parish,samostan Kirkstall, cerkev St John's, mestna hiša Yeadon. Posebnost mesta pa so tudi urejeni parki: park Roundhay, park Golden Acre, Canal Gardens.
 10. Birmingham: Predstavlja geografsko središče Anglije in je pomembno kulturno in izobraževalno središče saj ima kar 6 univerz.
 11. Manchester: Mesto in metropola poznana po športu, kulturi, umetnosti, glasbi in arhitekturi.Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Velika Britanija 3 dni: London, Piccadilly Circus, Temza, Big Ben, Tower Bridge, London Eye
 • Velika Britanija 7dni: Liverpool, Manchester,York, Leeds, Cambridge, London

Aktivnosti

V Veliki Britaniji si lahko ogledamo od podeželje do mest, obal, zgodovinskih mest, hribov, nižin tako, da vsak posameznik najde nekaj kar ga zanima.Vsekakor si je vredno ogledati:

 • Mesta: London, Liverpool, Manchester, York, Leeds, Bristol, Glasgow
 • Muzeje: Titanic Belfas
 • Nacionalne parke: Broads, Norfolk in Suffolk, Dartmoor, Devon, Exmoor, Somerset and Devon, Lake District, Cumbria, New Forest, Hampshire, Northumberland National Park, Northumberland, North York Moors, North Yorkshire, Peak District, Derbyshire, South Downs, East and West Sussex and Hampshire, Yorkshire Dales, North Yorkshire, Cairngorms, Loch Lomond and the Trossachs, Wales, Snowdonia, Brecon Beacons, Pembrokeshire Coast

Koristne informacije


Glavno mesto: London

Valuta: britanski funt (£)

Število prebivalcev:63,705,000(2012)

Elektrika: 230 V/50 Hz

Tel. koda države:+44

Časovni pas: UTC +0

Telefon za njuno pomoč:112 ali 999

Domena: .uk

Velikost države: 244 755 km2


Britanija Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid

Dinamični zemljevidi

Regije

Velika Britanija je sestavljena iz naslednjih regij in ozemelj:

 Anglija
 Kraji:Bristol, London, Manchester, Oxford, York
 Prijetna zelena deželica, kjer se prepletajo mestni vrvež s podeželsko idilo, spektakularne obale in dramatične naravne kulise. 

 Škotska
 Kraji:Perth, Dundee, Glasgow, Edinburgh
 SZ del predstavlja hribovit in gorat teren,območja na JV in SZ pa so na splošno bolj položna. Obala pa je dolga in pestra.
 Wales
 Kraji:Swansea, Cardiff, Conwy, Tenby, Llandudno
 Wales je dežela, ki ima bogato zgodovinsko dediščino, izjemno razgibano pokrajino in veliko število narodnih parkov.

Lastnosti pokrajine

Velika Britanija je geografsko zelo razgibana dežela: na SZ Anglije, Škotskem in Walesu prevladujejo gorati reliefi, na J in JV Anglije ter S Irske pa nizko gričevje, nižavje in valovite uravnave.

 • Najvišja gora je Ben Nevis na Škotskem, ki meri 1344m
 • Najdaljša reka je Temza ki meri 346km.

Vreme in klima

V Veliki Britaniji je pretežno vlažno zmerno podnebje, kjer zelo pogosto piha. Poletja so topla in vlažna zime so blag. Nebo je pogosto prekrito z oblaki. Zelo pogosto tudi dežuje vendar samo 2-3 ure hkrati, zlasti na vzhodu je padavin malo. V poletnih mesecih temperature dosežejo 30º pozimi pa nekje do 10º na Škotskem pa lahko tudi do -10º. Zaradi velikih razdalij med Severom in Jugom Velike Britanije pa se temperature lahko zelo razlikujejo. Škotska in SZ Anglija je pogosto v padavinah in hladnejša. Pozimi v Škotskih gorah zapade tudi velika količina snega. Na JV in V Anglije pa je večinoma bolj suho in toplo vendar tudi pogosto deževno.

Klimogram Edinburgha

Na povezavi si lahko ogledate vremensko napoved za kraje po Veliki Britaniji. [http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=great+britain Vremenska napoved in vreme v preteklih letih]

Najbolj primeren čas za obisk

Veliko Britanijo je povsem primerno obiskovati preko celega leta, saj razlike med zimo in poletjem niso takšne kot pri nas. Kratkotrajne padavine so prisotne preko celega leta. Vendar se zaradi toplejših temperatur priporoča obisk Velike Britanije v času pomladi, poletja in jeseni.

Zgodovina

Stonehenge
 • Kamena, Rimska in Temačna doba:

Prebivalci so pustili lep pečat na pokrajini, saj si danes lahko ogledate kamnite zgradbe kot so: Stonehenge in Avebury. Ko so na ta območja prišli Rimljani so začeli graditi ceste, hiše, obrambne zidove in druge zgradbe, ki so se ohranile do danes. Primeri ostankov Rimljanov so: vila Fishbourne, na severu Anglije Hadrijanov zid, Rimska obzidja in zgradbe po celotni državi tudi v mestih: London, Lincoln, York in Cirencester. Ko so Rimljani zapustili mesto se je učenje, civilizacija in kultura ki je nastala v Rimskem obdobju izgubila. Na območje so počasi začeli prihajati imigrantje iz Nemčije, Norveške in Danske ki so s seboj prinesli svoj jezik in kulturo.

 • Srednji vek obdobje med leti 1066-1603:

Normani iz Francije so zavzeli Kraljevino Anglijo in uvedli sistem fevdalizma. Začeli so graditi gradove, ki so lepo vidni še danes: Tower of London, Windsor, Durham in Warwick. V tem obdobju so začeli graditi tudi gotske katedrale: Canterbury, Norwich, Lincoln, Durham in York. Tudi na Škotskem so nastali čudoviti grajski dvorci: Stirling in Edinburgh. Potem je prišlo do začetka rasti politične stabilnosti, prišlo je do črne kuge, kmečkih uporov s tem pa so fevdalizem in gradovi izgubili na pomenu. Vladarji iz dinastije Tudor so želeli živeti v udobju, zato so začeli graditi velike palače kot je Hampton Courtu.

Tower bridge v Londonu
 • Obdobje med 1603-1900:

Velika Britanija ima veliko zgodovinskih spomenikov iz različnih obdobij. Lepo so vidne mesta z klasično gruzijsko arhitekturo: Edinburgh, zahodni del Londona. Industrijska revolucija je pripeljala do velikega povečanja prebivalstva, prišlo je do migracij v mesta in razvoja težke industrije. V tem času so nastali: Royal Albert Hall, Tower Bridge, Forth Bridge v bližini Edinburgha in mestne hiše v Glasgowu in Manchestru.

 • Moderna Britanija med 20. in 21. stoletjem:

V 20. stoletju so bila popularna obmorska letovišča kot je Blacpool. V Liverpoolu sta nastali dve veliki katedrali, nastale pa so tudi steklene kupole Eden Project v Cornwallu.

Hrana

Britanska hrana je zelo dobra in kakovostna. Številni Britanci jedo zato, da živijo in ne živijo zato, da jejo zato je hrana tudi toliko bolj kakovostna, kar pa se pozna tudi na cenah saj so le te razmeroma drage. Predvsem so dražje v restavracijah v mestnih središčih kjer naj bi za obrok brez pijače potnika stal med 10 in 25£. Prav tako kot pri nas je prepovedano kaditi v zaprtih prostorih. Otroci nimajo vstopa v čisto vse pube in restavracije, tudi otroški stoli niso povsod na voljo. Zato se je dobro lokalno pozanimati.

Kje se lahko prehranjujete?

 • Sit down chippy-trgovina z ločeno jedilnico, kjer naročiš ribo s krompirjem ali pa morsko ploščo ali kakšne druge jedi, ki jih natakar prinese v 5 minutah, na mizi pa bo vedno tudi velika steklenica rjavega sladkega kisa in solnica.
 • Take-away: trgovina z pripravljenimi jedmi, ki jih ljudje pridejo iskat in jih vzamejo s seboj. Najbolj priljubljene jedi, ki jih vzamejo s seboj so: pite, peciva, sendviči, kebabi, hot-dogi . Te trgovine so odprte pozno v noč tam nekje do 1.00 zjutraj, v mestnih centri pa celo do 4.00 zjutraj.
 • Food in pubs- prehranjevanje v lokalih kjer na meniju našli tradicionalne jedi. Cene se zelo razlikujejo, zato se je pametno lokalno pozanimati. V teh lokalih ni natakarjev, zato mora vsak sam do prodajnega pulta in si naročiti hrano oz. če je to skupina več oseb eden naroči za vse in potem za mizo poračunajo med seboj. Predjed in glavno jed se naroči skupaj.
 • Restavracije ustrezajo večini okusa in imajo široko paleto različnih kuhinj vključno z Indijsko, Kitajsko, Tajsko, Francosko, in Italijansko. Natakarji od vas pričakujejo 10% napitnino. Običajne restavracije s hitro hrano (McDonalds, Burger King, Pizza Hut, KFC, Subway in lokalne verige Wimpy) so razširjene v večjih mestih nahajajo se v večjih trgovskih središčih na glavnih železniških postajah avtocestah letališčih. Cene se gibljejo med 4 in 5 funti. Odprte so od 7:00-22:00, v nekaterih mestih 24 ur na dan.
 • Curry-indijska restavracija je najbolj priljubljena restavracija v Veliki Britaniji. Najdete jih v vsakem mestu. Najbolj tradicionalna jed je piščanec tikka masala in pikanten Vindaloo.
 • Motorway service areas- območje avtocestnih storitev odprta so 24 ur na dan v večini imajo bolj hitro prehrano. V vseh je tudi zastonj stranišče. Vendar je bolje poiskati kakšno boljšo restavracijo iz avtoceste, saj so te bolj slabe in tudi higiensko na nizki ravni.
 • Vegeterjanska hrana postaja v Britaniji vse bolj priljubljena tako da vam bodo z veseljem pripravili vegetarijansko hrano, saj skoraj da ni restavracije, ki ne bi imela te vrste prehrane.
Black pudding oz. Krvavice

Tradicionalne Britanske jedi so:

 • Fish & Chips- ocvrta riba ponavadi trska, s krompirjem, ki se postrežejo ponavadi z grahom
 • Black Pudding - krvavice
 • Različni siri poimenovani po posameznih regijah
 • Cornish Pasty-pečena zavita goveje meso in zelenjava
 • Eccles Cake-priljubljeno pecivo z rozinami
 • Lancashire Hotpot-zelenjavna mesna obara
 • Laverbread-pire narejen iz morskih alg in povaljan v ovsenih kosmičih
 • Pork pie-pita iz svinjskega mesa
 • Potato Bread-krompirjev kruh iz soli moke masla in krompirja
 • Sausages-klobase
 • Smoked fish-prekajene ribe
 • Welsh Cakes-valižansko pecivo
 • Yorkshire Pudding-slana jed iz nesladkanega testa postrežena z omako pred glavno jedjo

Pijača

Po zakonu lahko pijejo alkoholno pijačo vsi, ki so stari 18 let in več, vendar veliko mlajših poizkuša kupovati alkohol, zato pogosto pregledujejo osebne dokumente, zato se priporoča, da jih vedno nosite s seboj. Prav tako kot pri nas je kajenje strogo prepovedano.

Pravi čaj z mlekom
 • Tradicionalni angleški pub je najbolj priljubljen kraj, kjer prodajajo žganje, vina, piva, jabolčnik, alkoholne napitke in vse brezalkoholne pijače. Kajenje je strogo prepovedano. Pijačo izberete in naročite sami pri prodajnem pultu.
 • Vinski bari- kjer prodajajo najboljša vina stranke so ponavadi mlajše kot v tradicionalnih pubih.
 • Klubi so zelo popularni v mestih kot so London, Glasgow, Birmingham, Manchester, Liverpool, Leeds, Edinburgh, Newcastle and Brighton. Klubi ne bodo sprejeli mlajših od 18 let, zato vas lahko povprašajo po osebnem dokumentu. Klubi so čez teden cenejši predvsem zaradi študentov.

Najbolj poznana in priljubljena brezalkoholna pijača pa je pravi čaj z mlekom, prav tako pa so zelo popularne kavice.

Nakupovanje

Kljub temu, da je nakupovanje v Veliki Britanije lahko kar zelo drago je poznana kot svetovna nakupovalna destinacija, saj so proizvodi raznoliki in kvalitetni. Dobro je nakupovati malo izven turističnih mest, saj so cene tam občutno dražje. DDV je 20%, nižje stopnje imajo pri surovi hrani, otroških oblačilih in pri knjigah kjer je davek 0%.

Gospodarstvo in ekonomija

Velika Britanija je danes 4. svetovna velesila, do 18. stoletja pa je bila predvsem kmetijska dežela. V nadaljnjem obdobju so se močno začela razvijati mesta preko tega pa tudi industrija. Danes so najbolj razvite: avtomobilska, elektronska, elektrotehnična, tekstilna ter letalska industrija veliko pa se jih ukvarja tudi s pomorskim prometom. Velika Britanija ima dovolj zalog nafte za svoje potrebe prav tako pa ima velike količine zemeljskega plina. Zelo pomembna gospodarska dejavnost Velike Britanije je tudi turizem. Kmetijsko pa je danes razvita samo še na vzhodu kjer pridelujejo ječmen, pšenico, krompir in sladkorno peso.

Kultura

Jezik

 • Angleško se govori skoraj po celotnem območju Velike Britanije vendar ima vsaka regija svoj dialekt.
 • Valižansko se govori na območju Walesa predvsem na severu in zahodu Walesa, vendar ga kljub vedno večji popularnosti govori le 30% vseh prebivalcev Walesa.
 • Škotska galščina pa se govori na Islandiji in na višjih območjih Škotske, vendar je samo 60000 govorcev.
 • Starodavni jezik Cornishi se govori na skrajnem jugu zahodu, vendar samo starejši rodovi, saj mlajše generacije tega jezika ne poznajo več.
 • Irsko se govori na območjih severne Irske.

Vendar vsi ti govorci posameznih jezikov tekoče govorijo tudi angleško. Če pa poznate jezike se vam splača pokazali zanimanje za njihov jezik in kulturo saj jim to pomeni veliko.

Izobraževanje

Velika Britanija je center učenja saj ima veliko starih in uglednih univerz. Najbolj poznane univerze so: Oxford, Cambridge, Imperial College, London School of Economics, University College London in Kraljevi kolidžu v Londonu. Zunaj Londona so univerze s sedežem v Durhamu, Birmingham, Manchester, Liverpool, Exeter, Leeds, Sheffield, Bristol, York, Nottingham, Kent, Bath, Loughborough, Newcastle, Southampton in Warwick. Škotska ima svoj izobraževalni sistem, z univerzami v Aberdeenu, Dundee, Edinburgh, Glasgow, Stirling. Tradicionalne univerze Walesa so: Aberystwyth, Bangor, Cardiff in Swansea. Tuji študentje predstavljajo pomemben delež na univerzah saj je le teh več kot 300.000.

Delo

Državljani Evropske unije ter Islandije, Liechtensteina, Norveške in Švice imajo pravico delati v Veliki Britaniji, ostali državljani pa za delo potrebujejo viso. Večina študentov z viso lahko dela 20 ur na teden. Od delavcev se zahteva nacionalna številka zavarovanja.

Varnost

 • V primeru nujnega klica pokličite na telefonsko številko 999 ali 112 in povejte ali potrebujete reševalce gasilce ali policiste. Za ne-nujne primer pa pokličite na številko 101.
 • Ne puščajte dragocenosti v avtu na vidnem mestu.
 • Večina potovanj po državi poteka brez težav. Raven varnosti je dobra. V Veliki Britaniji ostaja precejšnja nevarnost terorističnih napadov. Britanske oblasti so v zadnjih letih poostrile nadzor in sprejele druge ustrezne ukrepe, ki se izvajajo na področjih, kjer je večja možnost terorističnih napadov (letališča, železniške postaje, postaje podzemne železnice ipd.).
 • Kraje torbic so pogoste, še posebno v tistih predelih Londona, kjer je veliko turistov in na javnih prevoznih sredstvih, medtem ko prihaja do kraj vrednejših predmetov v hotelskih sobah. Popotnikom se svetuje uporaba hotelskih sefov. Popotnikom svetujemo, da svoj potni list ali osebno izkaznico shranijo v hotelski sef oziroma drugo varno mesto in da imajo pri sebi le fotokopije omenjenih dokumentov.
 • Popotnikom svetujemo, da se v določenih obrobnih predelih Londona in drugih večjih mestih ne sprehajajo sami v večernih urah in da so pozorni, še posebno ob koncih tedna, v določenih predelih Londona (predvsem Soho, Leicester Square), kjer so mogoči napadi vinjenih mladih oseb.

Vožnja po cestah Vožnja v Veliki Britaniji poteka po levem voznem pasu, zato potnikom svetujemo veliko pozornost tako med vožnjo kot pri prečkanju ceste.

 • Omejitve hitrosti:
 v mestu 30 milj/h (48 km/h)
 na regionalnih cestah: 50 milj/h (80 km/h)
 na avtocesti: 70 milj/h (112 km/h) 
 • Najvišja dovoljena raven alkohola v krvi je 0,8g / liter krvi.
 • Popotnikom svetujemo, da upoštevajo parkirni režim v mestu in na parkiriščih. Kazen, ki jo je potrebno plačati v primeru odstranitve vozila je zelo visoka (več kot 150 evrov).
 • V Londonu in drugih večjih mestih je priporočljivo parkirati na parkiriščih in ne na cestah/ulicah, kjer je parkiranje dovoljeno za stanovalce s posebno dovolilnico.
 • London: vsi vozniki, vključno s tujci, morajo plačati dnevno takso za vožnjo in parkiranje v središču Londona, in sicer od ponedeljka do petka od 7. do 18.30 ure. Taksa znaša 10 britanskih funtov na dan. Plačati jo je mogoče na bencinskih postajah ali v kioskih.

Zdravje

V primeru da potrebujete nujno medicinsko pomoč pokličite na številko 999 ali 112 ali pa pojdite direktno na urgenco. Če ne potrebujete nujne medicinske pomoči 24 ur na dan lahko pokličete na številko 08454647. Priporočljivo je, da imate zdravstveno kartico , in zavarovanje za potovanje po tujini. V Britaniji živi okoli 50,000 oseb, ki ima virus HIV zato pogosto testirajo mlade ljudi. Vodo iz pipe lahko pijete povsod razen v velikih mestih, so pa vsa mesta, kjer voda ni pitna jasno označena. Za pot v Veliko Britanijo pa ne potrebujete posebnih cepljen.

Telekomunikacije

Telefonska govorilnica sredi Londona, v ozadju Big Ben

Telefon

Velika Britanija slovi po rdečih telefonskih govorilnicah, ki je njihov simbol. V primeru nujne pomoči se iz katerega koli telefona zastonj kliče na številko 999 ali 112. V primeru, da klic ni nujen policijo pokličete na številko 101, reševalce pa na 111. Britanska Uk koda je +44.Glavna omrežja so T-Mobitel, Vodafon, 3 in 02 vsi pa uporabljajo 3G servise. Cene so odvisne od tega kje, kam in o kod kličete.Predvsem klici iz hotelskih sob so izjemno drage.

Internet

Vse Britanske knjižnice naj bi imele internetno povezavo, tudi večina hotelov nudi povezavo, večina McDonaldsov nudi zastonj Wifi, velika večina kafičev in barov nudi povezavo za plačilo. Za pol ure interneta naj bi plačal okoli 1£.

Pošta

Poštni nabiralniki so tradicionalne rdeče barve. Imajo sistem da je cena pošiljanja odvisna od velikosti in teže pošiljke. Poštne znamke lahko kupite v vseh trgovinah. Pošt se izogibajte med 12:00 in 13:00 uro saj so takrat dolge čakalne vrste.

Spoštujte običaje

 • V uradnih situacijah se ime ne uporablja ampak se nagovori osebo z gospod/gospa in priimek. Po imenih se Britanci kličejo ko se bolje poznajo.
 • Ko si nekje v čakalni vrsti npr. za vstopnice za kino pusti osebi pred seboj malo prostora.
 • Pozdrav lahko včasih spremlja poljub na lice ali pa objem, vendar če te Britanec sam ne objame potem je bolj primeren stisk rok. Predvsem pa more biti stisk rok čvrst.
 • Uriniranje v javnosti je nezakonito globa znaša 80 £, prav tako pa od vas zahtevajo, da počistite in razkužite mesto.
 • Zaradi istospolno usmerjenosti naj nebi prejeli kazni razen v nekaterih podeželskih območjih.
 • Pomembno je da ne kličete vseh prebivalcev z besedo Anglež pač pa z besedami iz katere regije osebe prihaja bodisi: Valižani, Škoti in Angleži.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Slovenski državljani za vstop v državo ne potrebujejo vizuma, saj lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico. Mladoletne osebe, ki potujejo v Veliko Britanijo brez spremstva staršev ali zakonitih zastopnikov se svetuje, da imajo s seboj pismo staršev oziroma zakonitih zastopnikov, v katerem so navedeni kontaktni podatki staršev oziroma zakonitih zastopnikov.

Z letalom

Letališče v Londonu

V Angliji:

 • Letališče KLM, ima veliko število letov iz svojega mednarodnega vozlišča v Amsterdamskem letališču Schiphol v skoraj vsakem regionalnega letališča Združenega kraljestva.
 • Letališče London Heathrow je najbolj obremenjeno letališče v Veliki Britaniji saj se nahaja 24 kilometrov zahodno od središča Londona. Nudi veliko izbiro direktnih letov na večino destinacij držav sveta. Letalska družba British Airways ima direktne povezave z letov z Evropo, Azijo, Afriko, Ameriko in Avstralijo manj direktni leti pa so iz Južne Amerike. Druga velika družba na tem letališču je Virgin Atlantic. Letališče za potnike ni tako prijeten saj vključuje zelo veliko hoje saj je sestavljen kar iz 5 terminalov.
 • Letališče London Gatwick je drugo največje letališče v Londonu in se nahaja 50 kilometrov južno od Londona. Ponuja široko paleto mednarodnih letov.
 • Letališče London Cityje osrednje letališče saj se nahaja 7 km vzhodno od središča Londona. Vendar ima letališče krajše vzletne in pristajalne steze, zato je primerno le za manjša letala. Letališče je namenjeno bolj kratkim finančnim letom v Frankfurt, Madrid, Paris, Zurich.
 • Letališče London Stansted je tretje najpomembnejše letališče v Veliki Britaniji. Je največje središče nizko cenovnih letalskih družb kot sta Ryanair in tudi EasyJet, ki ponujata številne lete v Evropske, severno Afriške in Azijske destinacije. Vendar pa se to letališče nahaja 60 km izven osrednjega Londona, tako da lahko to malo podaljša potovanje.
 • Letališče London Luton ima veliko cenejših letov, večina letov so v Europo ali pa bližnji vzhod
 • Letališče London Southend v Essexu ima cenejše letalske karte glavne letalske družbe so: easyJet, Aer Arann in Jet2.com.
 • Letališče Manchester na severu Anglije je največje letališče v Veliki Britaniji zunaj Londona. Imajo predvsem lete v Evropo.
 • Letališče Birmingham International je eden od največjih Britanskih letališčih zunaj Londona. Ima dobre povezave z Evropo ter lepo število dolgih letov v oddaljene kraje. Letališče Birmingham ima tudi direktno povezavo z vlakom do London Euston in je središče za nizko cenovne letalske družbe Flybe.
 • Letališče Liverpool John Lennon v SZ Angliji je najhitreje rastoče letališče v Veliki Britaniji in dobiva vse več letov.
 • Letališče Blackpoolje mednarodno letališče, ki ponuja veliko počitniških letov.
 • Mednarodno letališče Newcastle je edino letališče na severovzhodu Anglije, ki ponujajo dnevne prevoze v in iz Dubaja, lete v Avstralijo in na daljni vzhod, na voljo ima več kot 100 destinacij.
 • Letališča: Bristol, East Midlands, Exeter, Robin Hood, Carlisle, Leeds Bradford in Durham Tees Valley imajo poceni lete iz celinske Evrope z Ryanairom, Jet2, easyJet in Flybe.
 • Letališče Norwich ima predvsem lete proti Amsterdamu, in po vsej Veliki Britaniji.

Na Škotskem:

 • Edinburgh je najprometnejših letališč na Škotskem, s široko paleto evropskih in severnoameriških poti.
 • Glasgow ima dve letališči: letališče Glasgow za večino velikih letalskih družb in Glasgow Prestwick
 • Aberdeen
 • Inverness
 • Letališči Orkney in Shetland Isles imata predvsem povezave do Skandinavije.
 • Cardiff International, edino mednarodno letališče v Walesu, je glavno središče Flybe in Thomas Cook, ki ima nekaj za medcelinske lete, na primer iz Barbadosa.

Z avtobusom

Eurolines ponuja dnevne storitve iz Pariza Amsterdama in Bruslja v London prav tako pa nudi prevoze iz drugih Evropskih držav. Vendar je pot z avtobusom veliko počasnejša in tudi bolj naporna.

Z avtom

Z avtom se je najbolje odpraviti do Rokavskega preliva od koder se z avtovlakom v 40 minutah za 49£ pripeljete do Folkestona. Avtovlak lahko rezervirate v naprej preko spleta.

Z vlakom

 • Iz Belgije in Francije

Eurostar hitri vlaki vozijo med Londonom (St Pancras International), Ebbsfleet in Ashford skozi predor pod Rokavskim prelivom v Parizu (Gare du Nord), Lille (Evropa), Calais (Fréthun) in Bruslju (Zuid-MIDI). Iz Pariza se povprečno potuje dve uri in petnajst minut, iz Bruslja pa eno uro in petdeset minut. Za pot boste odšteli med 85€ in 230€.

 • Iz Nizozemske

Iz Nizozemske lahko v kombinaciji z vlakom in trajektom odpotujete na železniške postaje v vzhodni Angliji, Essex in East London. Ta povezava je za potnike iz severne Evrope zelo koristna. Prehod med vlakom in trajektom je potnikom razumljiv in prijeten.

Z ladjo

Obstaja veliko število trajektnih linij iz celinske Evrope v Veliko Britanijo.

 • Newcastle nudi poti iz Amsterdama na Nizozemskem
 • Harwich ima trajekti iz Esbjerg na Danskem in Hoek van Holland na Nizozemskem. Ena od možnosti je tudi iz Rotterdama na Nizozemskem ali Zeebrugge v Belgiji. Na voljo je redna povezava med Ramsgate in Oostende v Belgiji. Vsak teden imajo 4 plovne dni, cene pa se gibljejo med 50 € do 84 €.
 • Dover je eden izmed najbolj priljubljenih Britanskih pristanišč iz Zeebrugge, Dunkerque in Calais v Franciji.Trajekt stane okoli £ 12-18, vendar če rezervirate v naprej nudijo razne popuste in ugodnosti.
 • Iz Republike Irske obstajajo plovbe iz Dublina do Holyheada in Liverpoola.
 • Posebna linija vodi tudi do New Yorka za kar boste odšteli okrog 900 funtov.
 • Druge ladje, ki delujejo iz različnih pristanišč po svetu - RMS St Helena potuje od Ascension, Sveta Helena, Walvis Bay in Cape Town Portland dvakrat na leto.

Transport po destinaciji

Letalo

Glede na razmeroma kratke razdalje, je letenje znotraj Velike Britanije redko, razen za potovanje med Anglijo in Škotsko ali kjer bi morali prečkati morske prehode kot med Britanijo in Severno Irsko ali potovanje na katerega od mnogih otokov. Za dobre in cenovno ugodne lete je priporočljiva rezervacija kart v naprej. Problem je da veliko regionalnih letališč nima direktnih železniških povezav, zato morajo potniki pogosto presedati iz avtobusov.

Prevozniki, ki ponujajo domače lete znotraj Združenega kraljestva:

 • British Airways: Aberdeen, Edinburgh, Glasgow, Jersey, London Gatwick, Heathrow in Mestna Letališča, Manchester, Newcastle.
 • Flybe: Aberdeen, Belfast City, Birmingham, Bristol, Cardiff, Doncaster-Sheffield, Edinburgh, Exeter, Glasgow, Guernsey, Inverness, Isle Of Man, Jersey, Leeds / Bradford, Liverpool, London Gatwick, Manchester, Manston-Kent, Newcastle, Newquay, Norwich, Southampton in Southend.
 • Loganair: deluje za Flybe - Eday, Kirkwall, Severna Ronaldsayem, Papa Westray, Sanday, Stronsay, Westrayem.
 • Eastern Airways:Aberdeen, Birmingham, Bristol, Cardiff, Durham, HUMBERSIDE, Inverness, Isle of Man, Leeds / Bradford, Manchester, Newcastle, Norwich, Nottingham East Midlands, Southampton, Stornoway, Wick.
 • EasyJet: Aberdeen, Belfast International, Bournemouth, Bristol, Edinburgh, Glasgow, Inverness, Liverpool, London Gatwick, London Luton, London Stansted, London Southend in Newcastle.
 • Ryanair:Aberdeen, Bournemouth, Glasgow-Prestwick, Inverness, Liverpool, London Stansted, City of Derry, Newquay, Nottingham East Midlands.
 • AURIGNY: Alderneyja, Bristol, Guernsey, Jersey, London Gatwick, London Stansted, Manchester, Southampton.
 • Manx2:Belfast City, Isle Of Man, Blackpool, Leeds, Newcastle, Oxford, Anglesey, Cardiffu, Gloucester.
 • Isles of Scilly SKYBUS:Bristol, Exeter, Isles of Scilly (Marijino), Newquay, Southampton letališčih.
 • Jet2:Belfast International, Blackpool, Leeds / Bradford, London Gatwick, letališča Newcastle.
 • CityJet: - Dundee, Edinburgh, Jersey, London City, Manchester.
 • British International: - Isles of Scilly, Isles of Scilly, Penzance.
 • Atlantic Airways: Ferski otoki in Shetlandski otoki.

Vlak

Potovanje z vlakom je v Veliki Britaniji zelo priljubljen in prijeten način potovanja. Vlaki po Veliki Britaniji so izjemno hitri saj potujejo 200 km/h in se ustavljajo v vseh glavnih mestnih centrih. Vstopnice lahko kupite na kateri koli postaji priporočljivo pa je nakup vozovnic v naprej saj so cenejše. Prav tako lahko kupite vozovnico od vseh prevoznikov na vsaki postaji ali pa kar preko interneta. Vse podrobne informacije o potovanju z vlakom so zbrana na naslednji spletni strani: http://www.nationalrail.co.uk/. Na vseh vlakih imajo dva razreda: standardni in 1. razred. Prav tako ima vsak vlak vsaj eno stranišče za invalide, klimo, prodajajo hrano in pijačo na nekaterih pa je tudi brezžična povezave.

Združeno kraljestvo ima dve veliki železniški omrežji.

 • V Angliji, na Škotskem in v Walesu je široka mreža National Rail, ki zajema približno 34.000 kilometrov in hkrati zajema skoraj celotno Veliko Britanijo od Penzance v Cornwallu na Thurso na skrajnem severu Škotske vključno z več kot 2600 postaj.
 • Na Severni Irski pa je sistem v državni lasti in se imenuje NIR-Severna Irska železnica, ki je ločen in uporablja tudi drugačno tirno širino.

Avto

Najbolj pomembno pravilo je da se vozi po levi strani. Avto lahko najamete v naprej preko spletnih strani. Velika večina avtomobilov, ki jih izposojajo ima ročni menjalnik. Avto si lahko izposodite kjer koli v Veliki Britaniji. Velik problem je predvsem parkiranje po velikih mestnih središčih parkirnina je tudi zelo draga. Tudi gorivo je drago 1,34 £ na liter. Omejitve hitrosti so navedene v miljah na uro. Cestnin z izjemo nekaj velikih mostov in predorov nimajo. Velikokrat je tudi gneča predvsem med 7:00-10:00 in 16:00-19:00. Velika večina mest ima parkirna mesta na obrobju velikih mest od koder imajo organiziran prevoz z avtobusi v središče.Nikoli ne parkirajte na beli, rumeni ali dvojno rdečo črto. V vsakem mestu, pričakujte redne avtobusne prevoze med centrom, predmestjih in bližnjih vaseh, manj pogoste storitve na več podeželskih območij. Potovanje po avtocestah je priporočljivo za daljše razdalje, omejitev hitrosti na avtocestah je 115 km/h. Omejitev na hitrih cestah je 100 km/h, na ostalih cestah 50 km/h imajo pa tudi veliko con kjer je omejitev 30 km/H. Veliki Britaniji se odsvetuje voziti pod vplivom alkohola najvišja dovoljena vrednost alkohola v krvi je 80mg na 100 ml krvi. Kazni so zelo stroge če grete čez to mejo vas bodo aretirali in preživeli boste noč v zaporu. Globe so izjemno visoke £ 5000. Prav tako boste plačali 60 £ globe za vožnjo z mobilnim telefonom.

Avtobus

Tradicionalni Britanski rdeči avtobusi

Lokalne avtobusne storitve pokrivajo celotno državo, ampak se razlikujejo po kakovosti in stroških. Ko želite izstopiti iz avtobusa morate prej pozvoniti na zvonec. London ima značilne rdeče avtobuse, ki pokrivajo celotno mesto nekatere avtobusne linije delujejo 24 ur na dan. Na vsaki postaji je vidno prikazan razpored voženj in karte poti.

Taxi

V Veliki Britaniji imajo 2 vrsti taksijev:

 • Metered (black) cabs, se nahajajo v vseh večjih mestih in so zelo priročna za vožnjo po mestnih središčih, vendar so precej draga za 1 miljo boste odšteli 2-3 funte. Taxi ki je na volji ima na strehi osvetljen znak Taxi.
 • Minicabs, je potrebno naročiti po telefonu in so bolj pogosti v predmestjih in manjših kraljih. Ponavadi so vozovnice cenejše imajo pa tudi različne velikosti tako, da lahko naročite taxi tudi za 12 oseb.

Kolo

Kolo je priljubljen način potovanja po Veliki Britaniji v vsakem mestu imajo izposojo koles. Od osebe, ki si kolo sposodi pa se pričakuje, da kolo vrne na isto priklopno mesto kjer ga je dobil. Izposojajo tako gorska kot cestna kolesa. Kolesarji se v nekaterih mestih morajo vključiti v promet v nekaterih mestih pa imajo kolesarske steze.Večina mest ima tudi parkirišča za kolesarje, vendar je kolo obvezno treba zakleniti zaradi kraje. Zelo znana je kolesarska mreža SUSTRANS, ki ima serijo makadamskih in asfaltiranih stez za kolo, ki zajemajo celotno državo in vodijo skozi nekaj spektakularnih pokrajin.

Spanje in namestitev

Velika Britanija ponuja široko paleto razkošnih hotelov s 5. zvezdicami. Veliko je tudi nočitev z zajtrkom, lahko pa najamete zasebno hišo, ki je kot počitniško domovanje. Predvsem mladi potniki z manj denarja pa se odločajo za nastanitve v hostlih. Obstajajo tudi številni kampi s šotori, prav tako pa imajo tudi dobre pogoje za avtodome.

Hoteli

Hoteli so večinoma bolj luksuzni s 5. zvezdicami, zato so zelo dragi.

Hostli

Hostli so najbolj priljubljen način spanja med mlajšo generacijo, saj ti potniki še nimajo velike količine denarja, hostli pa so ena izmed cenejših vrst namestitve.

Kampiranje

Zelo priljubljen način taborjenja, cene niso tako visoke, tudi kampi so lepo urejeni in so na visokem nivoju.