Uzbekistan

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Za nobeno državo v Srednji Aziji ne drži bolj, da je hkrati tako dobra, vendar tudi tako slaba, kot velja to za Uzbekistan, ki ima bogato zgodovino, staro več kot dve tisočletji. Znana so starodavna mesta: Buhara, Samarkand in Khiva, ki sodijo med arhitekturne dragulje. Uzbekistan je islamska država, ki meji na Afganistan, Kazakhstan, Kirgizijo, Tadžikistan ter Turkmenistan in ponuja doživetje izjemne narave, kulture in odlične hrane. Je izrazito celinska država, ki ima južno obalo Aralskega jezera. Skozi Uzbekistan je potekala najbolj slavna trgovska kopenska karavanska pot med Kitajsko in obalami Sredozemskega morja in sicer Svilna pot.

Fotogalerija znamenitosti


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 49 minut

Jezik: angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Dolžina: 7 minut

Jezik: angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Tashkent je glavno mesto države Uzbekistan in je tudi eno izmed mest ob znameniti Svileni poti. Gre za izrazito sovjetsko mesto, kjer je le malo ohranjenega od nekdanjega starega mesta, v katerem se danes prepletata starodavna in moderna arhitektura. Le nekaj znamenitosti, ki si jih lahko ogledate v mestu je: trg neodvisnosti, Ilkhom teater, metro, mošeja Teleshayak, trg Amir Temur, Khazrati Immam arhitekturni kompleks, …
 2. Samarkand je zgodovinsko mesto, ki je v celoti pod Unescovo zaščito. Leži v veliki oazi v dolini reke Zerafshan. Naselje sega vsaj do leta 1500 pred našim štetjem, najpomembnejši razvoj pa je mesto doživelo v obdobju Temurida, od 14. do 15. stoletja. Med znamenitosti, ki jih ne smete spregledati spadajo: spomenik Shahr-i-zindar, trg Registan, mavzolej Gur Emir, mošeja Bibi Khanym. observatorij Ulugh Beg in centralni Bazar.
 3. Bukhara leži ob legendarni svileni poti, mesto je staro 2500 let in je zaščiteno kot Unescova svetovna dediščina s čudovitimi primeri srednjeveške islamske in srednjeazijske arhitekture. Ime naselja izhaja iz besede Buxoro, ki pomeni samostan, Bukhara je tako mesto muzejev, saj vsebuje več kot 140 arhitekturnih spomenikov iz srednjega veka. Slavni pesniki, kot so Narshahi, Rudaki Dakiki in drugi so igrali pomembno vlogo pri razvoju Bukhare. Glavne znamenitosti mesta Bukhara so: veliki Kalonov minaret, mavzolej Ismaila Samanida, Lyab-i.Hauz, Chor-Minor in palača Moon-like stars.
 4. Khiva je po legendi ustanovljena pred približno 2500 leti, ko je sin Noa, Semov sin, odkril vodnjak sredi puščave vzkliknil "KHI-wa!" ("sladka voda"). Khiva je ravno tako kot prej omenjeni mesti pomembno mesto ob svileni poti. Znano je po dolgi in brutalni zgodovini kot je trgovanje s sužnji. Naselje je stisnjeno med puščavi Kyzylkum in Karakum, Khiva je zdaj mirno mesto, ki čaka avtobusov turistov namesto prikolic z ujetniki. Danes tukaj živi okoli 40.000 ljudi. Glavne znamenitosti mesta Khiva so: Itchan Kala, mošeja Petek, Kala Minor, mavzolej Pakhlavan Makhmud, citadela Kunya-ark in madrasah Mohhamed Amin.
 5. Andijan je četrto največje mesto v državi Uzbekistan in leži v osrčju doline Ferghana. Je eno izmed najstarejših mest v dolini in je bilo pomembno mesto na Svileni poti. Danes je pomembno industrijsko mesto, razvite industrijske panoge so kemična industrija, izdelava elektronike, predelava hrane, obutve itd. Glavne znamenitosti mesta Andijan so: Bobur spominski park, Bogi Shamol park, Navoi park, Juma Madrassah verski objekt in mošeja, Babur literarni muzej in mestni bazar.

Skriti kotički

 • Chimgon je mesto, ki je precej oddaljeno od Taškenta. V zimskih mesecih, od decembra do marca, je gora prekrita s snegom. Na vrh vas popelje gondolska žičnica, od koder lahko smučate, možno je tudi smučanje na deski. Za obisk je priporočljivo najeti zasebni taksi ali pa osebnega turističnega vodiča. Na poti do Chimgona ni urejenih stranišč lahko pa na vmesnih postajališčih dobite hladne pijače, vodko, sir, med.
 • Železniški muzej v Taškentu se nahaja blizu glavne železniške postaje. Na odprtem so na ogled razstavljene stare lokomotive in vagoni, večina jih je iz časov Sovjetske zveze. Na večino lokomotiv se lahko tudi povzpnete in vstopite v kabino strojevodja. Za fotografiranje ni potrebno dodatno plačati.
 • Mavzolej Gur Emir najdete v mestu Samarkand. Zgrajen je bil leta 1404, v njem pa je grob Timurja. Sarkofag je iz temno zelenega žada in je obdan z grobnicami iz belega marmorja. Ko prostor obsijejo sončni žarki, le ta postane naravnost magičen.
 • Observatorij Ulugh Beg v mestu Samarkand gosti majhen muzej astronomije, kjer je glavna atrakcija ogromen inštrument s katerim so opravljali meritve položaja zvezd za enega izmed prvih zvezdnih katalogov.

Potovalni načrt

 • Uzbekistan 7 dni: Taškent, Samarkand, Bakhara, Khiva, Ašgabad

Aktivnosti

 • Treking – številne poti predvidene za treking so na voljo vsepovsod, zanimiv je tudi treking po puščavi.
 • Jahanje kamele – jahanje kamel ponujajo v vseh oazah in v bližini puščave.
 • Opazovanje ptic – v nacionalnih parkih države Uzbekistan je idealna priložnost za opazovanje divjih živali na primer v Kyzylkum Tugai v bližini Bukhare.

Koristne informacije

Glavno mesto: Tashkent, 2.200.000 prebivalcev

Valuta: uzbekistanski som (UZS)

Število prebivalcev: 28.394.180 (2012)

Elektrika: 220 V, 50 Hz

Tel. koda države: +998

Časovni pas: UTC+5

Telefon za njuno pomoč: 01 (gasilci), 02 (policija), 03 (medicinska pomoč)

Domena: .uz

Velikost države: 447.400 km²

Predsednik: Islam A. Karimov (1990)

Jezik: uzbeški (uradni) + ruski, tadžikski in nekaj regionalnih jezikov

Vera: islam 88%, vzhodna ortodoksna 9%, ostalo 3%

Ureditev: republika – avtoritarna predsedniška vlada, 12 provinc, 1 avtonomna republika in 1 mestno okrožje;

Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid države Uzbekistan

Dinamični zemljevidi

Regije

 Ferghana (dolina)
 Kraji: Namangan, Andijan, Fergana, Kokand
 Najrodovitnejša in najbolj poseljena regija, ki pa je tudi zelo politično nestabilna.
 Severni Uzbekistan
 Kraji: Moynaq, Nukus, Urganch, Khiva
 V tej regiji prevladujejo obširne rdeče peščine puščave Kyzylkum. Med popotniki je znan zaradi mesta Khiva, ki leži na Svileni poti, in izginjajočega aralskega jezera.
 Samarkand in Bukhara
 Kraji: Bukhara, Nawoiy, Kattakurgan, Samarkand
 To je osrčje Svilene poti, prehod po dolini reke Zeravshan.
 Južni Uzbekistan
 Kraji: Qarshi, Termez, Shakhrisabz
 To je gorata regija države, kjer Uzbekistan doseže mogočno gorovje Pamir.
 Osrednji Uzbekistan
 Kraji: Taškent, Chirchiq, Angren, Olmaliq, Jizzahk
 Politično in ekonomsko središče države, ki se razteza okoli glavnega mesta.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Trenutna vremenska napoved po krajih je na voljo na strani wunderground.com Na več kot 20 % površine države Uzbekistan je pol sušno vreme ali stepa, na kar 67 % površine pa je sušno ali puščavsko podnebje, ostale površine pa imajo visokogorsko podnebje. Skoraj polovica prebivalstva, 41,2 %, živi v polsušni stepski klimi, 19,5 % jih živi v sušnem puščavskem podnebju, 39,2 % pa jih živi v alpskem / gorskem podnebju.

Uzbekistan ima izrazito celinsko podnebje. Na splošno je najtopleje v južni in najhladneje na severu. Temperature so v povprečju za december -8 °C (18 °F) na severu in 0 °C (32 °F) na jugu. Vendar pa je lahko nihanje v temperaturah tudi do -35 °C (-31 °F). V poletnih mesecih lahko temperature dosežejo 45 °C (113 °F) in več. Vlažnost je nizka.

V zadnjih letih je na vreme v državi Uzbekistan pomembno vplivalo globalno segrevanje in izsuševanje Aralskega jezera.


Najbolj primeren čas za obisk

Pomladi (april-junij) in jeseni (od septembra do oktobra) je najbolj prijeten čas za potovanje v državo Uzbekistan. V jeseni je čas žetve in trgi so polni svežega sadja.

Zgodovina

Uzbekistan ima bogato zgodovino. Ljudje so živeli na ozemlju že od paleolitika pred okoli 55.000 leti. V 1. tisočletju p.n.št. so se priselili iranski nomadi, v tem času so se Bukhara, Samarkand in Taškent začeli pojavljati kot središča visoke kulture. V 6. stoletju je območje države Uzbekistan osvojila Perzija. Aleksander Veliki je osvojil Samarkand. Islam so uvedli Arabci v 8., 9. stoletju. Najbolj znani voditelj je bil Tamerlane, ki se je rodil v Shahrisabz-u južno od Samarkanda.

Rusija je osvojila Uzbekistan v poznem 19. stoletju. V času Sovjetske zveze je intenzivna proizvodnja "belega zlata" (bombaž) in zrna pripeljala do prekomerne rabe kemičnih sredstev in izčrpavanja vodnih zalog, ki so zapustili deželo zastrupljeno in suho. Posledica je bilo suho Aralsko jezero in nekatere na pol presušene reke.

Uzbekistan se je osamosvojil leta 1991 po razpadu Sovjetske zveze. Država je demokracija, od leta 1991 je bil predsednik Islam Karimov, katerega varnostni režim je povzročil, da so ubili več sto protestnikov v Andižanu leta 2005 in so bili odgovorni za nekatere hude kršitve najbolj temeljnih človekovih pravic (mučenje in umori). Država je sicer bogata z naravnimi viri, vendar je večina denarja v rokah vladajoče elite predsednika. Velik del države Uzbekistan še vedno ostaja precej reven.

Hrana

Vedno zahtevaj meni s cenami v restavraciji, ker turistom radi zaračunajo tudi do 5x višje cene. V uzbekistanski hrani so prisotni vplivi indijske, iranske, arabske, ruske in kitajske kuhinje, kar daje njihovi hrani izredno raznovrstnost in posebnost. Nekaj tipičnih nacionalnih jedi, ki jih morate poskusiti:

 • Osh (Plov) je nacionalna jed, ki je iz riža, korenja, čebule in ovčjega mesa. Ker ima vsaka regija svoj način kuhanja, jo morate poskusiti v različnih krajih. Po legendi je Plov izumil kuhar Aleksandra Velikega.
 • Chuchvara – podobna jed kot ravioli, polnjena z ovčjetino in čebulo.
 • Manti - z jagnjetino in čebulo napolnjen cmok.
 • Somsa, žepki napolnjeni z govedino, ovčjetino, bučami in krompirjem.
 • Kruh - Uzbeki jedo veliko kruha. Njihov okrogli kruh se imenuje lepioshka. Lahko ga kupite kjerkoli, tudi na bazarju. Samarkand je zelo znan po kruhu, kjer je značilno pečen v lončenih pečeh.

Pijača

Čaj, predvsem zeleni čaj, je za Uzbekistan nacionalna pijača. Kot posledica ruske nadvlade več kot stoletje je zelo popularna tudi vodka. Priporoča se pitje ustekleničene vode.

Nakupovanje

V državi Uzbekistan ljudje tradicionalno kupujejo blago na bazarjih, kjer je obvezno barantanje. Cene so fiksne le v veleblagovnicah. Bazarji so najboljše mesto za opazovanje vsakdanjega življenja domačinov. Oloy bozori v starem mestu Taškenta je eden najstarejših in najbolj znanih bazarjev Srednje Azije, kjer se najde lepe odeje, svilo, začimbe, obrti in tradicionalna oblačila. Tipični spominki so:

 • babaichik - figurice,
 • tubeteika - tradicionalne uzbekistanske kape,
 • Shiljait - pomeni "osvajalec gora in uničevalec šibkosti", uporablja se v ajurvedski medicini kot zeliščno zdravilo, ki umiri živce in je naravni stimulator.

Denarna valuta je som (UZS). 1 UZS = 0.00044 USD ali 0.00032 EUR. Kreditne kartice so sprejemljive v vseh večjih in srednje velikih hotelih. Nekaj bankomatov je mogoče najti v Taškentu.

Gospodarstvo in ekonomija

Uzbekistan ima gospodarstvo, ki temelji na kmetijstvu in pridobivanju naravnih virov. Uzbekistan je znana izvoznica bombaža (11% BDP) in zemeljskega plina (23% BDP) pa tudi zlata, urana in drugih mineralov. V avtomobilskem sektorju se povečuje industrija, ki pa je namenjena predvsem ruskemu trgu. Večina podjetij je še vedno v državni lasti in pod nadzorom. Po podatkih CIA Factbook World 26% Uzbekov živi pod pragom revščine, saj je večina bogastva v lasti elite.

Kultura

Kultura države Uzbekistan je ena od najsvetlejših in izvirnih kultur na vzhodu. V Uzbekistanu srečamo neponovljivo nacionalno glasbo, ples in slikarstvo, edinstveno nacionalno kuhinjo in oblačila.

Pesmi so povezane z običaji in tradicijo, procesi dela, različnimi slovesnostmi, ki uprizarjajo zabave predstavništev in igre.

Kultura, obrt in turizem so neločljivi, saj so lokalne obrti pomembni elementi kulture in ljudje, ki potujejo želijo videti in doživeti drugačno kulturo, tradicijo in način življenja.

Jezik

Večinoma Uzbeki (prebivalci države Uzbekistan) govorijo uzbekistansko kot svoj prvi jezik, čeprav mnogi govorijo tudi rusko. Ruščina se precej govori zlasti v mestih. V Taškentu večina prebivalstva govori rusko.

V državi Uzbekistan je precejšnje število etničnih Tadžikijev in Kazahstancev, ki v prvi vrsti govorijo svoj materni jezik kot glavni jezik.

V pol-avtonomni pokrajini Karalkalpakstanu v zahodnem delu države Uzbekistan, govorijo svoj jezik, ki je povezana z kazaškim jezikom.

V mestih, vse več ljudi govori angleško, še posebej tistih, ki se ukvarjajo s hotelirstvom in gostinstvom.

Izobraževanje

Stopnja izobrazbe v državi Uzbekistan ustreza parametrom, ki so značilni za vodilne med državami na svetu. Devetindevetdeset odstotkov (99%) prebivalstva države je pismen; imajo splošno 9-letno izobraževanje. Sodeč po indeksu stopnje izobrazbe je Uzbekistan celo med vodilnimi državami na svetu. Imajo državni sistem šolstva, s čimer je zagotovljen širok dostop do izobraževanja za vse sloje prebivalstva.

Na področju predšolske vzgoje je oblikovanih 800 skupin, kjer se lahko otroci učijo od umetnosti, glasbe in tujih jezikov. Imajo več kot 400 akademskih licejev, srednjih šol in univerz, ki so bile oblikovane na račun državnih naložb. Trenutno lahko vsaka šola izbere svoj program, ki v celoti izpolnjuje njihove zahteve in vrsto poučevanja, kar pomeni delno decentralizacijo v sistemu vzgoje in izobraževanja.

Delo

Ženske so še vedno zapostavljene na trgu dela, saj dobijo slabša dela in so še vedno dosti slabše plačane od moških. Nekvalificirani delavci so večinoma ženske. Matere z več otroki se lahko upokojijo pri 50 letih starosti, medtem ko ostale delajo do dopolnjenega 55. leta.

V kmetijstvu je zaposlenih 28 % prebivalcev države Uzbekistan. Uradna nezaposlenost je nizka, neuradno pa naj bi bilo kar 20% brezposelnih.

Varnost

Mejna območja z Afganistanom veljajo za bolj nevarna, zato se jih je priporočljivo izogibati.

Skrajna previdnost je potrebna tudi na območjih v dolini Ferghana, ki meji na Tadžikistan in Kirgizistan, saj se na tem območju občasno tudi obstreljujejo z orožjem. Za ostale predele države Uzbekistan velja, da so varni za obiskovalce.

Upoštevati je potrebno podobne varnostne ukrepe kot drugje po svetu, zlasti v mestih, in sicer izogibajte se mračnih in zakotnih ulic, ponoči ne hodite sami po mesti in nikoli v javnosti ne razkazujte večjih količin denarja.

Zdravje

Uzbekistan ne izvaja politike ne-kajenje v barih in restavracijah, zato je lahko v zaprtih prostorih zelo neprijetno za nekadilce.

Sadje in zelenjava mora biti olupljena pred uporabo, da se izognete možnim težavam z zdravjem. Izogibajte se pitja Uzbek (lokalno pridelana) vodke. Večina uzbekistanske vodke ni dobra niti ni nevarna za vaše zdravje.

Za vstop v Uzbekistan ni predvideno nobeno obvezno cepivo. Priporočljivo pa je cepljenje proti Hepatitisu A in B ter Tifusu.

Telekomunikacije

Telefon

Mobilna povezava deluje v večini delov države Uzbekistan in storitve so poceni. Obstaja več priljubljenih ponudnikov mobilnih storitev in sicer: Ucell, Beeline in Perfectum Mobile. Pogoj za nakup SIM kartice je potni list, vendar nekateri prodajalci ne poznajo tega zakona in nočejo prodati kartic tujcem. Klicna številka v Uzbekistan je 00 998 + območna številka (brez 0) + klicana številka.

Internet

Internet je dostopen v internetnih kavarnah v večini mest. Hitrosti so lahko včasih hitre, na splošno pa je hitrost relativno počasna.

Pošta

Uzbekistan ima pošto, ki je dobro organizirana. Na poštah je organiziranih 6579 dostavnih oddelkov. Med njimi 2480 - v mestih in 4099 - v podeželskem območju. Na območju je nameščenih 5376 poštnih nabiralnikov za zbiranje pisemskih pošiljk, vključno s 3449 na podeželskem območju.

Spoštujte običaje

V državi Uzbekistan in v Srednji Aziji na splošno so starejši ljudje zelo spoštovani. Sterejše je potrebno spoštovati v vseh situacijah. Prav tako je zaželena vljudnost z ženskami. Tradicionalno ni dobrodošlo, da se moški odkrito spogledujejo z ženskami. Če ste moški in obstaja možnost, da se obrnete na moškega z vprašanjem, namesto na žensko, jo izberite.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za vstop v državo je potrebna 30-dnevna turistična viza, ki stane okrog 100 USD za enkratni vstop. Uzbekistanska pravila glede vizumov se pogosto spreminjajo in so v celoti odvisna od stanja odnosov države z ZDA in EU. Za slovenske državljane je potreben LoI (Letter of Intent) ali tako imenovano pismo o nameri.

Več informacij imate na voljo na spletni strani potovalne agencije Advantour za posodobljene zahteve LoI.

Z letalom

Taškent (IATA: TAS, ICAO: UTTT), je glavno mednarodno letališče države Uzbekistan. Letališče je sodobno in ima različne mednarodne prevoznike kot tudi nacionalne uzbekistanske letalske družbe. Letališka infrastruktura je dobra, osebje pa malo manj, zato pričakujte nesmiselno birokracijo. Pregled prtljage in carinski postopki so lahko zamudni.

Obstajajo letališča v Andižanu, Bukhari, Ferghanu, Karshi, Namanganu, Nukus, Samarkandu, Taškentu, Termezu in Urgenchu.

Z avtobusom

Uzbekistan ima zadovoljivo urejene prevoze z avtobusom, ni pa to najboljša opcija za ljudi, ki so v naglici. Priporočeno je, da turisti s seboj nosijo toaletni papir in so previdni, pri nakupu hrane in pijače na avtobusnih postajališčih.

Z avtom

Obstajajo ceste iz sosednjih držav, vendar so meje večinoma zaprte zato je potovanje z avtomobilom zelo oteženo. Obstaja pa tudi tveganje, da naletite na mine v nekaterih obmejnih območjih.

Z vlakom

Na voljo je le povezava preko Kazakhstana. In sicer aktualne so naslednje povezave:

Taškent - Moskva (3-krat tedensko) : trajanje od ponedeljka do petka, oddaljenost od Moskve do Taškenta z vlakom je 3369 km .

Taškent - Ufa (3-krat na teden)

Taškent - Čeljabinska (enkrat na teden)

Taškent - Kharkov (enkrat na teden)

Taškent - Saratov (vsake 4 dni)

Nukus - Taškent - Almaty (enkrat na teden)

Vlaki so zelo stari, zgrajeni v času nekdanje Sovjetske zveze. Oprema je zastarela, ni tušev, stranišča so majhna in umazana in ni klime.

Z ladjo

Uzbekistan nima morja, zato dostop z ladjo ni mogoč.

Transport po destinaciji

Letalo

Država Uzbekistan ima 10 letališč za potniški promet, od teh so 3 mednarodni.

Vlak

Glavna proga Taškent - Samarkand - Bukhara je povezana z dvema ekspresnima vlakoma, imenovanima " Registon " in " Sharq ". " Registon " vas pripelje iz Taškenta v manj kot 4 urah v Samarkand. "Sharq " naredi 600 kilometrov dolgo vožnjo do Taškenta v Bukharo ( z vmesnim postankom v Samarkandu) v približno 7,5 ure.

Pred kratkim je začel delovati nov vlak " Afrosiob " na povezavi Taškent – Samarkand, ki prepotuje to razdaljo v 2,5 urah. Pijača in prigrizki, ki vam jih priskrbijo na vlaku, pa so do neke mere tudi brezplačni.

Nočni vlaki vozijo tudi iz Taškenta in Samarkanda v Urgench (3-krat tedensko) in Nukus - Kungrad (2-krat tedensko).

Avto

Potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje, vožnja je po desni strani. Omejitev hitrosti je povprečno 60 – 80 km/h, na avtocestah pa 90 km/h.

Avtobus

Avtobusni prevozi po državi Uzbekistan so primerni le za res drzne popotnike. Predvsem na daljših poteh pazite kaj jeste preden greste na pot, saj nekateri sploh nimajo vmesnih postankov zelo dolgo časa, priporočljivo je tudi, da vzamete toaletni papir s seboj.

Taksi

Druga najboljša možnost za potovanje po državi Uzbekistan je s pomočjo taksijev, včasih je to tudi edina možna povezava. Priporočljivo je, da se že na začetku dogovorite za ceno prevoza.

Kolo

Najbolj pogumni si kolo lahko najamete od domačinov in uživate v drzni vožnji po krasni uzbekistanski pokrajini. Kolesarske poti so urejene le v večjih mestih.

Spanje in namestitev

Hoteli

Obstaja veliko hotelov v državi Uzbekistan, kjer vas lahko nočitev stane pod 50 evrov ali več, odvisno od tega, koliko ste pripravljeni plačati za vaš užitek v hotelu. V vseh večjih mestih so na voljo hoteli z 2-5 zvezdicami ter tudi kampi.

 • International Hotel Tashkent naslov: 107A, Amir Temur Street, Tashkent 100084, Uzbekistan (prej imenovani InterContinental Hotel). Sobe v hotelu so prostorne, z dobrim razgledom, čiste, z novejšim pohištvom, internet - WiFi je brezplačno dostopen v predverju in pri restavracijah (v sobi je plačljiv internet), osebje je prijazno, na uporabo pa imate tudi bazen, savno, dvorano za šport, ... Hotel je tudi dobro lociran ter je ocenjen s petimi zvezdicami.
 • City Hotel naslov: 19 A University Boulevard Street, Samarkand 140129, Uzbekistan. To je prijeten butični hotel v mestu Samarkand, kateri je popotnikom pri srcu, saj je lociran tako, da lahko vidite glavne znamenitosti mesta, WiFi -internet je na voljo v predverju, osebje je zelo prijazno, sobe so urejene in nudijo vse potrebno za prijetno bivanje.
 • Amelia Hotel naslov: 1 Bozor Hoja Street, Bukhara, Uzbekistan. Hotel v mestu Bukhara, je odlična izbira, ko si zaželite kvalitetnih sob z odličnimi lesenimi stropi, freskami in okraski, z kvalitetno kopalnico, prijaznim osebjem, ki govori tekoče angleško, brezplačnim WiFi internetom in dobro postrežbo ter hrano. Tudi cene so ugodne. Ko boste bivali v hotelu, si v bližini oglejte tudi Chor Minor, ki je skrit med ulicami Bukhare. Hotel je s strani popotnikov ocenjen s 4,5 zvezdicami in je eden boljših v mestu.
 • Hotel Malika Kheivak naslov: Khiva, Uzbekistan. Hotel je v mestu Khiva in je prijeten, z odlično lokacijo za raziskovanje mesta, zaradi česar je dobro ocenjen. Hotel je blizu Minareta. Hotel je narejen iz lesa in oblog zato je možno slišati tudi odmev zvokov, ponoči pa je večinoma mirno in prijetno za bivanje. Postrežba, sobe, čistoča in osebje je solidno. Slaba stran je, da zajtrk ni primeren za vegetariance (kruh, različni polnjeni mesni cmoki). Hotel nudi vse potrebno za udobno bivanje.

Hostli

Za Uzbekistan ni zaslediti podatkov o hostlih.

Kampiranje

V državi Uzbekistan so trije prostori za kampiranje, točneje nomadski kampi imenovani jurti:

 • Nurata, približno 500 km (7 ur vožnje) iz Tashkenta, 250 km (3 ure) iz Samarkanda in Buchara, blizu jezera Aydakul.
 • Ayaz Kala, približno 100 km iz Khiva, 70 km iz Urgencha, 450 km iz Buchara in 150 km iz Nukusa.
 • Aydar, v regiji Navoi v sredini puščave Kyzyl Kum, 10 km od jezera Aydar Kul. Znan je po kameljih safarijih.

Nadredna destinacija