Ukrajina

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Ukrajina leži na vzhodu Evrope in je največja evropska država. Ukrajina meji s sedmimi evropskimi državami:

 • na vzhodu z Rusijo,
 • na severu z Belorusijo,
 • na zahodu s Poljsko in Slovaško,
 • na jugu z Madžarsko,Romunijo in Moldaviji.

Ukrajina zavzema del vzhodnoevropske ravnine, mali del Karpatov in Krimskih hribov. Južni del obkrožata Črno in Azovsko morje, ki ponujata čisto in globoko vodo ter prodnato plažo.Turiste privabi z lepo mestno arhitekturo in zanimivo zgodovino.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Roundtrip (popotovanje) po Vzhodni Evropi

Donava ulov Preberite: Roundtrip (popotovanje) po Vzhodni Evropi - 1.del

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik


Dolžina: x minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Ukrajina ponuja številne naravne znamenitosti.

 1. Kiev: Mesto z obilo umetnosti in arhitekture:Muzej miniatur, katedrala St. Sofia, katedrala st. Michael, Kijev pečerska- Lavra, Vladimirska katedrala, cerkev St. Andrewa.
 2. Odessa: Glavno pristanišče,kjer se lahko sprehodite tudi do operne hiše in si ogledate najboljšo opero na svetu, nato pa se še sprehodite po čudoviti Deribasovskaya ulici.Prav tako pa si lahko ogledate še veliko zanimivih muzejev.
 3. Donetsk: je v Ukrajini glavno gospodarsko, industrijsko in znanstveno središče. Ponuja oglede v Donbass Areni, in nato še sprehod po pešpoti Puškin Boulevard, ki vas bo sprostil ter navdajal z svežim zrakom.
 4. Lviv: Glavni kulturni center, ki ponuja različne oglede v starem mestu. Priporočamo ogled starega mestnega jedra iz mestnega stolpa Market Square, nato se lahko še odpravite do katedrale St.Jura in številne druge cerkve.
 5. Kharkiv: je drugo največje mesto v Ukrajini z eno najvčjim in najbolj znanim parkom Gorky park.Ponuja ogled številnih cerkva, bazen za delfine Kharkov Dolphinarium, Taras Ševčenko spomenik, ogledalo Stream.
 6. Sevastopol: je majhno mesto vendar ima bogato gospodarstvo. Muzej Panorama prikazuje junaško obrambo Sevastopola med Krimsko vojno. Balaklava Bay, je območje na katerem je 34 naselij, ki si ga lahko ogledate, to je mesto druge bitke. Zanimiv je tudi Chersonessus nacionalno svetišče, Sevastopol muzej, akvarij, bazen za delfine.
 7. Yalta: Je mesto, ki pomirja in vam vzame sapo, če greste na ogled botaničnega vrta Nikita Botanical Gardens, v bližini si lahko še ogledate hišo-muzej Antona Čehova, Leninov kip Lenin Embankment na obali, velik živalski vrt Skazka Zoo in številne druge znamenitosti. Ponuja lep razgled na reko Dnjeper.
 8. Dnipropetrovsk: je mesto jedrskih orožij in vesoljske industrije v Sovjetski zvezi. Glede na to, da še vedno trpi onesnaženja, vam še vedno ponuja zanimiv pogled na preimenovane ulice v čast markističnih junakov Karl Marks Prospekt. V globy parku lahko počivate v vročih poletnih dneh. Na voljo je tudi zgodovinski muzej Dnipropetrovsk National History Museum. Ponuja tudi številna gledališča, muzeje, plaže, restevracije.
 9. Makiivka: Je iz antične zgodovine. V mestecu si lahko ogledate tempelj nadangela Michaela, Sveti Tempelj Tikhfin, Donetsk Academical rusko gledališče cerkev Kristusovega rojstva.
 10. Alushta: je majhno mesto na Krimu v Ukrajini. Ogledate si lahko Nacionalni park ohranimo Krim Nature Preserve, turistično naselje Mindalnaya Roscha, Alushta akvarij.
 11. Chernivtsi: velja za eno največjih kulturnih, izobraževalnih, arhitekturnih središč. Popelje vas po soseski Olha Kobylyahska Street, lahko si ogledate arhitekturne zgradbe v prebivališču Residence of Bukovynian Metropolitans - Chernivtsi National University, botanični vrt Botanical garden, obiskovalce pa znova presenetijo v dramskem gledačišču Chernivtsi Drama Theatre. Zgradbe so ohranjene v centru mesta.
 12. Poltava: Bel Arbor je lep spomenik,ki ima odprt pogled na četrt tako imenovano Podol. Lahko si ogledate tudi pokrajinski muzej Poltava Regional museum,zgodovinski muzej The Poltava Battle History Museum.
 13. Simferopol: Mesto stoji ob reki in ima rezervoar v katerem je pitna voda. Na ogled imajo za obiskovalce pokrajinski muzej lokalne Lore, Vorontsov park, naravni park.
 14. Uzhhorod: se deli na dve polovici star in nov del in je dobilo ime po reki UZH. Najbolj znan je muzej Subcarpathian Rus', grad Uzhhorod. Reka, ki teče skozi mesto ima prijeten prostor v bližini mesta za pešce. Lahko se sprehodite po drevoredu, ki je dolg 2,2 km. Mesto je tudi znano po njegovih izjemnih drevesih sakura in lipa.
 15. Vinnytsya: mesto je poznano tudi pod drugimi imeni Vinica, Viniška. V središču mesta na popolni lokaciji se nahaja fontana Roshen Funtains največji vodnjak v Evropi vreden ogleda. Privoščite si tudi ogled muzeja Pirogov.Zvečer pa si oglejte vodni stolp Vinnytsia.
 16. Mykolayiv: odličen kraj za obisk in sprostitev v živalskem vrtu, ki velja za enega najboljših v Evropi. Muzej ladjedelništva in flote, ki predstavlja celotno zgodovino in vam bo pustil pozitivni vtis. Lahko pa se ohladite v vodnem parku Aquarius Water Park, z številnimi bazeni in tobogani.
 17. Sudak: Nekoč je bilo pomembno mesto, danes pa velja za priljubljeno letovišče. Na pohodniških poteh se lahko naužijete čistega zraka. Lahko si ogledate tdnjavo Sudak Fortress, Taraktashev greben.
 18. Zaporizhzhya: mesto stoji na bregovih reke Dnjeper. Hortitsa Island je eden največjih otokov v Evropi in se nahaja v geografskem središču mesta,to je lep otok s čudovitim razgledom,na samem otoku je ogled brezplačen. Jez hidroelektrarne se razteza čez Dnjeper, ki služi za vožnjo z ene strani reke na skrajnem drugem koncu. Manjših otoki se nahajajo med jezom in otokom Khortytsia. Lahko si tudi ogledate kulturni in zgodovinski muzej "Zaporizhian Sich", gledališče za mlade.
 19. Ivano-Frankivsk: obiskovalec lahko v mestu najde elemente različnih kultur. Stometrivka je neuradno ime za del samostojnosti. Lahko se sprehodite po trgu Rynok, ki je priljubljen med turisti. V muzeju Prycarpathian Museum of Arts si lahko ogledate nenavadne arhitekture. Lahko pa se pozabavate v zabaviščnem parku Shevchenko Park.
 20. Koktebel: je najbolj priljubljeno letovišče na obali Črnega morja. Zgrabite priložnost in si oglejte naravni rezervat Karadag, bazen za delfine Dolphinarium Koktebel, muzej Voloshin. Popeljete se lahko tudi z ladjo ali pa se odločite za vožnjo s konjem po narodnem parku.


Skriti kotički

Potovalni načrti

 • UKRAJINA 3 dni: Mesto Kijev, Najprej do ulice Hreščatik, ki je simbol mesta, Jamska lavra , Katedrala Svete Sofije in Mihaela, sprehod po Andriivskem Uzvizu
 • UKRAJINA 7 dni: Mesto Kijev, mednarodni filmski festival, ogled zlatih vrat, vzpon na Vladimirjev grič, ogled narodnega muzeja.:
 • UKRAJINA 5 dni :naravni rezervat Karadag, bazen za delfine Dolphinarium Koktebel, muzej Voloshin. Vožnja z ladjo ali vožnja s konjem po narodnem parku.

Aktivnosti

Ukrajina ponuja veliko aktivnosti, ki se jih lahko udeležite v času dopustov ali poletnih počitnic. Ukrajina vas bo že na začetku očarala s prekrasnimi mesti, Kijev ki imaj 1500 letno tradicijo. Navdušujoč je tudi polotok Krim z Jalto in Bahčisarajem, kjer je podnebje subtropsko in kjer imajo tudi izjemne palače vredne ogleda. Ogledate si lahko slikovito obalo Dnjepra, ki mu pravijo tudi mati ruskih mest. Jalta ima tudi najpomembnejše letovišče na obali Krimskega polotoka. Ukrajina je znana tudi po številnih izobraževalnih ustanovah.

Koristne informacije

Glavno mesto: Kijev

Valuta: Ukrajinska grivna (100 kopijki)


Število prebivalcev: 44,3 (ocena 2014) (ocena 2014) Elektrika: 220V/50Hz (Evropski vtikač)

Tel. koda države:+380

Časovni pas: EET ( UTC +2 ) • Poletje ( DST ) EEST ( UTC +3 )

Telefon za njuno pomoč: policija 112, reševalci 112, gasilci 112,

Domena: .si

Velikost države: km² 603.700


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Ukrajina

Dinamični zemljevidi

Regije

 Central Ukrajina
 Kraji:Kijev
 je poznano po gospodarskem, političnem in kulturnem središču.

 Krim Ukrajina
 Kraji:severna obala Črnega morja
 Edina avtonomna republika v Ukrajini in se nahaja na polotoku, ki služi za priljubljeno hotelsko plažo in čudovito obalo ter gorato  notranjostjo.
 Zahodna Ukrajina
 Kraji:Poljska, Litva,Madžarska, Romunija, Češkoslovaška, Avstrija
 Je pod velikim nadzorom ne-ruskih evropkih držav. Regija z srednjeevropko arhitekturo,kulinariko, jezikom in vero.
 Vzhodna Ukrajina
 Kraji:Donbass
 znana po močnem industrijskem premogovništvu.

Južna Ukrajina
 Kraji:Odessa
 Po prelepem mestu Odessa s priljubljeno obalo.
 Ukrajina-Geografska Mesta;
 Kijev, Chernihiv, Chernivtsi, Dnipropetrovsk, Donetsk, Kharkiv, Lviv, Odessa, Sevastopol

Lastnosti pokrajine

Ukrajina ima podnebje v večini države celinsko, izjema je polotok Krim, kjer je delno značilno sredozemsko podnebje. Ukrajinsko podnebje se razlikuje v tem, da lahko temperatura v poletnih mesecih doseže (do 30 ° C), toplejši učinek pa se občuti že zaradi Črnega morja. V zimskem času pa so temperature lahko tudi do (-do 30 ° C). To pa je posledica močnih vetrov na severovzhodu iz Ruske smeri. Temperature se v povprečju gibljejo v zimskem času med -8 ° C in v poletnem času 23 ° C.


Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za obisk Ukrajine sta pomlad in jesen, saj se temperature gibljejo od 23- 30 ° C in je prijetno toplo.

Zgodovina

Na ozemlju Ukrajina se je razvilo več vrst prazgodovinskih kultur in med njimi je bila najbolj razširjena tripiljska kultura, ki je izhajala iz bronaste dobe. Stepska pokrajina Ukrajine je bila izpostavljena mnogim selitvam in vsak od teh ljudi je pustil pečat in zato lahko rečemo, da je danes Ukrajina najbolj zanimiva arheološka država na svetu. V Ukrajini se je začelo poseljevanje pred našim štetjem, kar lahko dokažemo z Gravettiansko kulturo v krimsko Goro. Cucuteni-Trypillian Kultura je pred našim štetjem leta 450 vključevala dele moderne. V času železne dobe so zemljo naselili Cimmeriansi, Skiti in Sarmati . Med letoma 700 pr.n.št. in 200 pred našim štetjem je del spadal pod Skitsko kraljestvo ali Scythia .Kasneje ob koncu stoletja se je večina bolgarskih plemen selila v različne kraje in Hazari so prevzeli velik del zemljišča. Od 14. 18. stoletja je Ukrajina bila žrtev mongolskega osvajanja. V 14. stoletju pa je oblast prevzela Litva, nato še Poljska in na koncu 17. stoletja pa je prišla pod rusko oblast. Samostojnost ukrajine ni trajala dolgo. Leta 1920 je postala sestavni del Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike in pozneje tudi SSSR-a. V Ukrajini se je leta 1986 pripetila nuklearna ekološka katastrofa v Černobilu, ki velja za dolgoročni dogodek. S tem dogodkom so prebivalstvo privedli, da so začeli pritiskat na centralno vlado, da spodbudi avtonomijo. Ukrajina pa postane neodisna leta 1991.

Hrana

Ukrajina ponuja zelo okusno, vendar zelo kalorično hrano zaradi visokega deleža maščob. Glavna jed je juha, najbolj znana borshch (juha iz rdeče pese, zelja in mesa) in Solyanka (juha z gobami, meso ali ribe). Sledijo Ukhaa - ribja juha.

Nato sledijo glavne tradicionalne jedi:

 • blyntsi - palačinke, polnjene z mesom, sirom in druge prelive
 • shashlyk - nabodala z marinirano jagnjetino in zelenjavo
 • pyrohy - ocvrti cmoki. Lahko tudi sladica, glede na nadev (npr. sadje, mak, itd)
 • varenyky - cmoki polnjeni z mesom in zelenjavo
 • Krompirjeve palačinke - deruny
 • mlyntsi - palačinke, polnjene s skuto, sadjem, mesom
 • holubtsi - zelje leaf z zeljem ali vinske trte, mleto meso in riž ali proso
 • Ajdova kaša hrechana zi shkvarkamy - ajde z nasekljanim ocvrtim slanino in čebulo
 • polnjene bučke ali jajčevci
 • kovbasa - Sausage
 • pechenya - pražen meso (svinjina, jagnjetina, govedina, teletina, itd.)

Solate:

 • Olivje (Salade Olivier): solata izdelana iz kuhanega krompirja in sesekljanih kumaric, koperca in kuhanih jajc, sesekljane šunke, sesekljane čebule, graha iz pločevinke, zmešano z majonezo.
 • Kvašeni ovoči (vložene zelenjave) običajno zajema kumare, paradižnik, gobe, jajčevce, zelje. Včasih lubenice in jabolka.
 • Vinigret (od francoskega Vinaigrette): solata iz kuhane in narezane pese, kislega zelja, kuhanega in sesekljanega krompirja, čebule, korenja in kumaric, včasih zmešano z nekaj sončničnega olja in soli.

Ukrajinci radi jedo krompir, svežo in vloženo zelenjavo. Specialitete Ukrajine so tudi piščanec Kijev in Kijev torta. Kruhi:

 • Plevel in Paška uporabljajo za posebne priložnosti.
 • Kalač: Testo je oblikovano v kito in predstavlja sveto Trojico.
 • Korovai: je okrogel, pleteni kruh. Ta se najbolj pogosto peče za poroke.

KJE JESTI?

Ukrajina ima veliko dobrih restavracij, kjer vam postrežejo z tradicionalno jedjo. Tudi Ukrajina ponuja hitro prehrano. Če pa se nahajate izven mesta pa priporočajo pazljivost glede nakupa prehrane. Varne nakupe lahko opravite v supermarketih ali velikih trgovinah, kjer pa bodite pazljivi glede roka uporabe živil, nikoli ne kupujte meso ali mlečnih izdelkov na ulici.

Pijača

V Ukrajini je posebnost pijače vodka, ki se imenuje horilka (s poprom). Tudi druge vrste vodke spadajo med priljubljene lipa (Tilia), med, breza, pšenica. Cene pa so od $ 2 do $ 30 (1 € -20 €) za 1L. Na voljo imajo tudi veliko izbiro domačih in uvoženih vin, ki so zelo okusna. Ukrajina je znana tudi po rdečih penečih vinah. Na vinskih območjih so cene med $ 2 v $ 50 (2 € -35 €) na steklenico 0,75 l. Cena uvoženih vin pa se je občutno zmanjšala v zadnjih nekaj letih in je zaslediti nadaljna znižanja vin.

Pivo v Ukrajini je zelo dobre kakovosti. Pivo v pločevinki in steklenici nima enake kakovosti. Najboljši proizvajalci piva so Lvivske, Obolon in PPB (Perša Privatna Brovarnia). Uvožena piva pa so široko dostopna in zatto dražja. Avstrijski Edelweiss stane od $ 2 ZDA, medtem ko je povprečna cena ukrajinskega piva je 0,50 $ US. Ukrajinska piva so priljubljena tudi drugod po Evropi.

Voda je pitna. Negazirane in gazirane pijače se lahko dobijo povsod. Nekatere lokalne mineralne vode imajo zelo slan okus. V Ukrajini poskusite zelo osvežilno brezalkoholno pijačo iz fermentiranega pšenice, imenovano kvas (Russian: квас). To je tradicionalna pijača, cenjena zaradi svojih krepilnih lastnosti. Okus je zelo specifičen. Kefir je napitek iz skisanega polnovrednega ali posnetega kravjega mleka. Ledeno hladen in izredno osvežujoč za vroče poletne dni.

Nakupovanje

V Ukrajini so v centru mesta cene pri nakupovanju podobne kot v Sloveniji. Če pa se peljete izven mesta pa so cene tudi 30% nižje. Na tržnici lahko kupite zelo poceni dobrote. V mestih so postavljeni tudi bankomati. V Supermarketu ponujajo veliko izbiro živilskih in neživilskih izdelkov.

Gospodarstvo in ekonomija

Ukrajina je bila glavni gospodarski del v času sovjetske zveze tako v industrijstvu kot v kmetijstvu. Z razpadom sovjetske zveze se je plansko gospodarstvo razvilo v tržno in pri tem je bil proces težak predvsem za večino prebivalstva, ki jih je s takšnim sistemom pahnila v revščino. Ljudje so se preživljali z gojenjem hrane. V Ukrajini imata kmetijstvo in industrija zelo pomembno vlogo. Glavni pridelki v kmetijstvu so žito, sladkor, meso, sladkorna pesa, sončnice, zelenjava mleko. Je tudi peti po vrsti največji izvoznik žit na svetu. Ukrajina proizvaja vse vrste transportnih vozil in vesoljskih plovil. Energetskih virov je veliko, predvsem premoga in plina. Država je bogata tudi z rudami in pomembno vlogo imata železo in magnezij. Ukrajina je glavna izvoznica električne energije v Evropi. Ukrajina ima vse elemente najrazvitejših evropskih gospodarstev. Zemljišča so bogata, industija je dobro razvita, ima visoko usposobljene delavce in visok izobraževalni sistem, vendar zaradi političnih razlogov še vedno niso realizirani do željenih mejah razvoja in velikosti s takšnim deležem prebivalstva. Zaradi takšnih razlogov je danes Ukrajina razglašena za revno evropsko državo. Ukrajina je bogata z naravnimi viri: železova ruda, premog, mangan, zemeljski plin, nafta, sol, grafit, titan, magnezij, nikelj, živo srebro, les. Znane zaloge nafte v državi Ukrajina so črpali v prejšnem obdobju sovjetske zveze. Ukrajina je 8. država na svetu v proizvodnji jekla. V Ukrajini so razvili kemično industrijo, ki vključuje proizvodnjo koksa, mineralnih gnojil in žveplove kisline.

Po razglasitvi neodvisnosti države je Ukrajina doživela svetovni rekord inflacije. Leta 2008 je sovjetska gospodarska kriza prizadela gospodarstvo in je bila Ukrajina pisiljena si izposodit denar iz Svetovne banke. Ukrajina ima trenutne razmere, ki slabo vplivajo na vrednost ukrajinske valute. Zaradi političnih napetosti se je njena vrednost, če primerjamo ameriški dolar znižala za deset odstotkov.

Kultura

Ukrajinci spadajo v skupino slovanskih narodov z izrazito central mentaliteto. Danes se v Ukrajini ukrajinci štejejo za odprte in tolerantne ljudi in so zelo ponosni na svojo nacionalno kulturo. Ukrajina velja za eno najbogatejših in najstarejših evropskih kultur kljub omejitvam stoletja. Ukrajina ima izjemen pomen v arhitekturi, glasbi in umetnosti. Arhimandrit Petro Mogila (1574.-1647.) je bil znan kulturni verski delavec. Kijev University je bila med vrstniki zelo ugledna visoka izobraževalna ustanova, kjer so študirali državljani iz celotne Evrope. Tradicije ukrajinskega ljudstva so povezane med drugim s tradicionalnim pogledom na svet, ki so se oblikovale skozi stoletja in segajo pred krščanskimi verovanji. Storitve so razdeljene v dve osnovni vrsti:. Družinskih in koledarskih. Družinski rituali za označevanje prehoda za pomembne trenutke v življenju človeka in koledar za označevanje pomembnih trenutkov v naravi ali človeških dejavnosti. Tradicionalni praznik in vsak ritual sta tesno povezana z ljudskimi verovanji.Tradicija Easter egg je znana tudi kot pysanky in ima pomembno vlogo v državi Ukrajina. Ta tradicija je nastala že pred prihodom krščanstva. Barvanje in okrasitev jajc je znana tradicija po vsem svetu in tako simbolizira novo življenje, ki izvira do spomladi. Ukrajinska folklora poudarja bogastvo žanru in popolnost oblike, poezijo in liričnost, globoko filozofijo in ognjevitost.Ustno izročilo stoletja je bil edini način posploševanju življenjskih izkušenj ukrajinskega ljudstva , utelešenje ljudske modrosti, svetovnega nazora in idealov. Folklora je postalo ogledalo ne najbolj pomembne zgodovinske dogodke iz Ukrajine.Ukrajinski ljudskem izročilu se lahko razvrstijo v dve glavni vrsti: glasbeno- pesniški ( pesmi,duma( balade ), pesmi,), in vrsto proze ( pravljice, legende, anekdote). V glasbeno - pesniškem okviru opozarjajo na svečano folkloro, epske in lirske ustvarjalnosti. Ceremonial folklore vključuje koledarske in družinske ritual pesmi. Epske stvaritve spadajo v dumi , zgodovinskih in liričnih - epski pesmi ( balade , kronike ) , in lirično ustvarjalnost zajema socialne pesmi in pesmi s temami iz vsakdanjega življenja.

Jezik

Ukrajina ima za državni jezik Ukrajinski .Na ulicah v glavnem mestu na jugovzhodu KIjeva je zaslediti tudi ruski jezik.Med jezikovnimi skupinami obstajajo tudi različni konflikti še posebej med Rusi in krimskimi Tatari. Pri popisu prebivalstva leta 2001 je 10 odstotkov vseh prebivalcev Krima za materni jezik izbralo ukrajinski jezik, 77% ruskega in 11% na krimsko tatarskega. V skladu z ustavo avtonomne republike Krim je ukrajinski edini državni jezik republike. Vendar pa ustava Republike posebej ne priznava ruščino kot jezik večine prebivalstva ter zagotavlja njegovo uporabo v vseh sferah javnega življenja. Podobno krimsko Tatar jezika (jezik 12 odstotkov prebivalcev Krim).Od skupno 46500000 ukrajinskih državljanov,ukrajinski jezik aktivno uporablja okoli 32,5 milijona, Do 14 milijonov ukrajinskih državljanov pogosto govorijo rusko in rusko- ukrajinskega jezika kombinacijo Suržik. Ukrajinski jezik je pridobil ugled slovanskih jezikov se pogosteje uporablja v mednarodnih institucijah v Evropi in drugod po svetu.

Izobraževanje

Ukrajina ima več kot 800 visokošolskih ustanov. Univeza v Kijevu je ena najpomembnejših ustanov v Ukrajini. Najstarejša univerza je Kyiv Mohyla Academy, med najstarejše spada je tudi Univerza Lviv. Visokošolske univerze so bile ustanovljene v Harkovu, Kijevu, Odessi, Chernivitsiju in pa tudi število strokovnih visokošolskih zavodov. Prvi ukrajinski visokošolski zavod je Ostrozka Šola , ali Ostrozkiy grško-slovansko-Latinska Collegium. Dostop do brezplačnega izobraževanja je omogočen vsem državljanom. Srednje šolsko izobraževanje je v državnih šolah obvezno.

Delo

Tujci potrebujejo dovoljenje delovnega vizuma, razen v izjemnih primerih kadar gre za mednarodne institucije in predstavništvo tujih podjetij. Vsi dokumenti morajo biti popolno napisani in priloženi. Slovenskim državljanom vizum za bivanje do 90 dni ni potreben.

Varnost

Ni podatkov o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje.Opozarjajo na previdnost v Vzhodni Ukrajini zaradi stalnega konflikta in zato ljudje povzročajo težave zaradi tega. Svoj potni list je potrebno vedno nosit s teboj. Znamenitost po vsej Ukrajini je plavanje in potapljanje, zato predlagajo kopanje na uradno določenih plažah in ne v rekah. Pri prečkanju cest bodite še posebej previdni, saj kaže Ukrajina na eno najhujših statistik v cestnem prometu za primer smrti in poškodb. Še posebno je potrebno bit previden ponoči, saj so ulice slabo osvetljene.

Zdravje

Pred potovanjem si je potrebno pridobit potovalno in zdravstveno zavarovanje za tujino. Potrebno je tudi preverit, če obstajajo kakšne omejitve glede storitev, ki jih krije zavarovalnica. Potovanje v Ukrajino ne zahteva cepljenja. V ukrajini ne pijte vode iz pipe,raje si kupite ustekleničeno vodo.

Telekomunikacije

Telefon

Ukrajina ima povsod dostopen sistem telekomunikacij. Sistem telekomunikacij je dostopen, ker je pokrita z signalom mobilne telefonije. Pogodbo imajo sklenjeno z operaterji MTS, Beeline, Kyivstar in life.

Internet

Ukrajina ima hitro rastoč internet. Internet penetracija -. 45% in 19,9 milijona uporabnikov v december 2012. Ukrajina se uvršča med 8.svetovnimi TOP 10 državami z najhitrejšim dostopom do internetne hitrosti.

Pošta

Delovni čas poštnih storitev je od Ponedeljek-sobota: od 8:00 do 17:00

Banka

Delovni čas bank Ponedeljek-petek: od 9:00 do 13:00 in od 14:00 do 18:00. Sobota: od 9:00 do 16:00.

Menjava denarja

Denar lahko zamenjate na na bankah in v menjalnicah, bencinskih črpalkah, hotelih.

Trgovina

Delovni čas trgovin, ki je po zakonu dovoljen ponedeljek-petek: od 8:00 do 19:00, sobota: od 9:00 do 15:00.

Spoštujte običaje

Spoštovati je potrebno dejstvo, da je Ukrajina neodvisna država in ljudje tukaj so občutljivi zlasti v zahodnem delu države. Glede na zgodovino so zelo zadržani in veliko ljudi je med njimi, ki verujejo v praznoverja.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Turistične vizumi niso več potrebni za državljane Evropske unije , Združenih državah Amerike , Kanadi , na Japonskem , v Južni Koreji , Švici , Lihtenštajn , Andora , Vatikan , Monako , Islandije , Norveške , San Marina , Mongolije , Srbije , Črne gore , Gruzije , Hong Kong , Izrael , Paragvaj in državami v Skupnosti neodvisnih držav (razen Turkmenistan ), Turčiji (ni potreben do 30 dni).To pa velja samo za tusitična potovanja ki trajajo manj kot 90 dni.

Z letalom

Mednarodno letališča Boryspil (KBP), v bližini Kijeva ponuja najcenejši način za letenje v Ukrajino. Wizzair pa deluje v Ukrajini in v drugih državah in je nizkocenovni letalski prevoznik. Obstajata pa tudi druga dva eden je Airbaltic in Aerosvitt, ki nudi lete na relaciji Kijev Boryspil in London Gatwick.

Z avtobusom

Avtobus iz Poljske ponuja direktni avtobusni prevoz Lviv in Ivano-Frankivsk. Avtobusi nudijo udobje in stroški so okoli UAH90-100 (10 €). Iz Slovaške ne potrebujete rezervacije. Na voljo je tudi dnevni avtobus iz Košic ali iz Michalovce do Užgoroda in nazaj. Iz Republike Češke je nešteto avtobusov iz Prage povezanih z Kijevem in Lvivom. Potrebna je predhodna rezervacija, ki pa je možna tudi na spletni strani. Avtobus lahko dobite precej hitreje kot pa prevoz v vlakom od zahoda do Lviv.Večina avtobusov je danes sodobnih in imajo klimatske naprave.

Z avtom

Iz Poljske je najbližje pomembno mesto Przemyśl. Pazit je potrebno znotraj Ukrajine 15-20 km. Iz Slovaške obstajata dva mejna prehoda med Slovaško in Ukrajino (Malyj Bereznyj-Ubľa in Uzhhorod -Vyšné Nemecké). Na tem mejnem prehodu je čakalna vrsta dolga.

Z vlakom

Potovanje z vlakom pa nudi prenočitve v Berlinu, na Dunaju, v Pragi, v Varšavi, v Beogradu,v Bratislavi,v Budimpešti,v Bukarešti in Sofiji v Lvovu in Kijevu. Obstaja veliko število mednarodnih prog in za nekatere destinacije nudijo tudi posebne ponudbe in ugodnosti. Vozovnico je možno kupiti tudi na spletu. E-trgovina ponuja domače in mednarodne (le CIS) karte. Razlika je tudi v kakovosti in udobju zaradi dolgih razdalj.Ima dve kabini. Drugi razred ponuja kabino z štirimi ležišči.

Z ladjo

Obstaja nekaj trajektov iz Istanbula, Gruzije, Varna ( Bolgarija ) do Odese ali na Krim.

Transport po destinaciji

Letalo

Obstaja več letalskih prevoznikov, ki pa nudijo lete tudi v mestih Dnipropetrovsk (Lufthansa), Donetsk (Lufthansa, Austrian), Odessa (LOT, avstrijski, češki CSA Airlines), Kharkiv (Austrian Airlines, Flydubai, Airarabia, Pegasus) in Lviv (LOT, Austrian Airlines), vendar so dražji. Za lete znotraj Ukrajine skrbi prevoznik Ukraine International Airlines. Je neuradna državna letalska družba, ki zajema več destinacij znotraj Ukrajine. Letalska družba Aerosvit je tudi uvedla lete znotraj države v Kijevu. Letalska družba Utair pa ima let iz Kijeva na Doneck, Harkov, Lugansk, Lviv, Odessa.

Vlak

Ukrajinski vlaki so precej stari, vendar so zelo priljubljeni, zato je potrebno kupiti vozovnico vnaprej V primerjavi z evropskimi standardi so precej poceni, zanesljivi in pa točni. Na primer Simferopol do Lviv za 8 € za 3.

Avto

Problem v Ukraji so znaki, ki so napisani v ukrajinščini (cirilica). Le nekaj znakov, ki so oddaljeni vsake 200 km je napisanih v latinici. Priporočajo voznikom, da spoštujejo znake predvsem glede omejitve hitrosti. V mestih je hitrost omejena na 60km / h (40mph). Vendar pa ljudje ne vozijo tako hitro. Hitrost izven mesta je omejena na 90km/ h (55mph). Hitrost na avtocestah (avtoceste), je omejena na 110-120km / h (75mph). Če se vozite prehitro vas lahko policisti ustavijo na samem kraju in morate plačati kazen. Glavne in stranske ceste so za avtomobile dovolj sprejemljive. Nekatera območja so polna lukenj in nekatera cestna dela še potekajo, zato je priporočena povečana previdnost.

Avtobus

V Ukrajini obstajata dva avtobusna podjetja Avtolux in Gunsel, ki pa delujeta v Kijevu in izven mesta. Karte si lahko rezervirate tudi preko spleta. Standardni avtobusi vozijo vsakih nekaj ur in imajo postanek 3-4 ure. V avtobusu nudijo hladne in tople napitke in ogled filma. Vip avtobus iz Odesse pa ima usnjene sedeže in vožnja stane okoli tane okoli 200-260 UAH.

Spanje in namestitev

Hoteli

Lahko se udobno namestite v dvoposteljni postelji za ceno med 25-45 € . Izbirate lahko med hoteli različnih kategorij. Številni hoteli imajo na voljo izbiro prenovljenih (zahodni slog) in pa neprenovljenih sob (East European stil). Zadnja izbira je 50% cenejši, ponuja osnovno storitev, vendar je čisto. V hotelu s 5 zvezdicami se cene gibljejo tudi 40-60 € na noč.

Hostli

Cene so veliko ugodnejše od hotela. Tukaj si lahko kaj tudi sami skuhate.

Kampiranje

Kampe lahko najdemo vzdolž obale Črnega morja.

Nadredna destinacija