Tonga

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Tonga je arhipelag v južnem Tihem oceanu, na približno tretjini poti med Novo Zelandijo in Havaji. Leži južno od Samoe in vzhodno od Fidžija. Kraljevina Tonga je ena izmed 170 otokov pacifiške otoške države jugozahodno od Samoe in vzhodno od Fidžija. Otoki so razvrščeni v tri glavne otoške skupine: Tongatapu otoki, otoki Ha'apai in Vava'u otokov. Tonga se nahaja sredi čudovite modrine oceana kjer je že zdavnaj postavila turizem na prvo mesto v gospodarstvu. Leži le dobro uro leta vstran od Fidžija, ki svojo zgodbo o turističnem razvoju šele piše, a zavoljo čudovite narave in prijaznih ljudi že sedaj žanje uspehe. Kraljevina Tonga od vseh otočij južnega Pacifika nikoli ni bila kolonizirana, prebivalci so zelo ponosni na svojega kralja. Površina Tonge obsega 688 kvadratnih kilometrov, pa še ti so razpršeni na več kot 170 otokov, ki so posejani po oceanu na področju velikem več kot 350 tisoč kvadratnih kilometrov.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 6 min 45 sekund

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Nuku'alofa: Od julija do novembra lahko okusite nepozabno doživetje, plavanje z nežnimi velikani kiti in "snorklanje" v dno koralnih grebenov. Čez dan lahko okusite izvrstno praženo kavo pridelano na otoku, zvečer pa si privoščite nepozabno noč v tamkajšnjih nočnih lokalih, ki ponujajo pestro izbiro zabave.
 2. Neiafu: Nahaja se v otoški skupini Vava'u v severni Tonga, kjer kristalno čisto morje ponuja odlično potapljanje, medtem ko zaščitene vode privabijo letne migracije kitov - Grbavcev. Tonga je eden redkih krajev na svetu, kjer je enkrat v življenju dejansko mogoče plavati s kiti.
 3. Tongatapu: Tongatapu je glavni otok Kraljevine Tonga. Nahaja se v južnem otočju in je najbolj naseljen otok v državi. V Tongatapu se nahaja sedež vlade in monarhije. Je trgovsko in prometno vozlišče, ki je nastalo predvsem s preseljevanjem migrantov. Posebna atrakcija je arheološko najdišče starodavnih grobnic kraljeve družine Ha'amonga'a Maui Trilithon, ki je sestavljeno iz dveh velikih pokončnih izrezljanih kamnov in koralov, tehtajo med vsako 30 in 40 tonami.


Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Tonga 3 dni: Nuku'alofa, Neiafu, Tongatapu
 • Tonga do 14 dni: Tongatapu, Eua, Vava'u, Ha'apai, The Niuas

Aktivnosti

Razen nekaj zgodovinskih spomenikov je na Tongi večina stvari za okrivanje v njeni naravi. Aktivnosti, ki ponuja so potapljanje, ribolov, izleti z ladjo, vožnja s kajakom in kaj-tanje. Na otokih lahko odkrijete nekaj lepih plaž, restavracij in njihovo tradicionalno pijačo, ki je tudi blag narkotik.

 • Tongatapu je največji otok na Tongi. Je koralni otok, obdan s koralnimi grebeni. Tukaj si lahko vzamete čas in obiščete starodavne grobnice in obalne vdrtine. Obstaja nekaj zanimivih plaž kjer nudi možnosti potapljanja.
 • Eua Otok se nahaja le 17,5 km jugovzhodno od Tongatapa. To je najvišji otok na Tongi in ni geološko povezan na druge otoke, pri čemer je veliko starejši. Najdemo predvsem zanimive plaže obdane s tropskim deževnim gozdom, ki je odličen kraj za treking.
 • Vava'u je skupina več kot 50 otokov, ki leži približno 150 kilometrov severno od Tongatapa. Slikovito pristanišče nasproti glavnega mesta Neiafu je skupen cilj za jadralce, ki plujejo po južnem Pacifiku in pritegnejo približno 500 plovil vsako sezono. Voda na otoku je kristalno čista. Območje privablja številne kite in v ta namen so organizirani tudi izleti. Druge stvari, ki jih Vava'u nudi je potapljanje, možnost najema jahte, kajak, ribolov in kaj-tanje.
 • Niuas je dosegljiv s tedenskimi leti iz Vava'u. Niuatoputapu je 240 km severno od Vava'u in ima prebivalcev približno 1400. Ima lepe bele plaže, predvsem na severo-zahodni strani otoka. V dnu Niuafo'ou se nahaja podvodni vulkani. Zadnji izbruh je bil leta 1946, po katerem je bil celoten otok evakuiran deset let.

Koristne informacije

Glavno mesto: Nuku'alofa

Valuta: tonški Pa'anga (TOP)

Število prebivalcev: 106,137 (2002)

Elektrika: 240 volts AC Hz/50

Tel. koda države: +676

Časovni pas: UTC +13

Domena: .TO

Velikost države: 748 km²


Predloga:TONGA Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid-Tonga

Dinamični zemljevidi

Satelitski posnetki

Regije

 Eua

Eua je majhen otok, vendar pomemben otok v Tongi. Eua se nahaja izven jugovzhodne konice Tongatapu in je edini otok v Tongi z rekami. Dostop do Eue je s trajektom ali letalom.

 HA'APAI

Ha'apai je skupina otokov, otočkov, čeri in plitvin v Tongi. Glavna dva otoka sta Lifuka in Foa. Čas se ustavi v Ha'apai, sprostite se in uživajte v miru in tišini.

 NIUA

Daleč na severu Tonga ležita Niuatoputapu in Niuafo'ou. Niuatoputapu je obdana z veličastnimi belimi plažami. Niuafo'ou je najsevernejši otok na Tongi.

 TONGATAPU

Tongatapu je glavni del skupine Tongatapu kakor tudi Kraljevina Tonga. Tongatapu je kraj zgodovinskih spomenikov in lepih plaž.

 VAVA'U

Skupina mnogih otokov, ki so oddaljeni in resnično neokrnjeni. Vode Vava'u so kristalno jasne in so kot nalašč za plavanje, potapljanje in jadranje.

Lastnosti pokrajine

Tonga se razteza na približno 800 kilometrov (500 milj), približno tretjina oddaljenosti je od Nove Zelandije do Havajev. Obdan je z otoki Fidži, Wallis in Futuna (Francija) proti severo-zahodu, Samoo proti severov-zhodu, Niue na vzhodu, Kermadec (del Nove Zelandije) na jugo-zahodu, Novi Kaledoniji (Francija) in Vanuatujo na zahodu.

Vreme in klima

Tonga ima tropsko podnebje v samo dveh sezonah, mokrih in suhih, največ dežja pade med februarjem in aprilom. Ciklonska sezona tropskih trenutno teče od 1. novembra do 30. aprila, čeprav lahko tropski cikloni oblikujejo in vplivajo nanjo tudi izven sezone.

Predloga:TONGA Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najprimernejši čas za obisk otoka je od aprila do novembra, takrat je klima primerna za udeležitev raznovrstnih aktivnosti.Poleti temperatura nikoli ne pade pod 30 stopinj Celzija, čez celo leto pa se giblje od 17 do 22 stopinj Celzija.

Zgodovina

Austronezijska govoreča skupina, povezana z arheološkego zgodovino, znana kot kulturni kompleks Lapita, so Tongo kolonizirali okrog 1500-1000 pred našim štetjem. S Tonganci so v 12. stoletju s poglavarjem TUI na čelu, sloveli po vsem osrednjem Tihem oceanu, od Niue do Tikopia, zaradi česar so nekateri zgodovinarji celo govorili o " Tonganskem imperiju ". V 15.in 17. stoletju je izbruhnila državljanska vojna. Leta 1616 so prispeli nizozemski raziskovalci Willem Schouten in Jacob Le Maire in leta 1643 Abel Tasman. Kasneje so Tongo obiskali James Cook (leta 1773, 1774 in 1777), Alessandro Malaspina ( Španec) leta 1793 in leta 1797 še prvi Londonski misijonarji.

Leta 1845 je ambiciozen mlad bojevnik, strateg in govornik Tāufaāhau združili Tongo v kraljevstvo. Tonga je sklenila pogodbo o prijateljstvu, 18. maja 1900. Pogodba o prijateljstvu je končala leta 1970 v skladu z ureditvijo s strani kraljice Salote Tupou III pred njeno smrtjo leta 1965. Tonga se je pridružila Zvezi narodov leta 1970 in Združenih narodov septembra 1999. Medtem ko je bila izpostavljena kolonialnim pritiskom, ni nikoli izgubila zavesti v zaupanje v monarhični sistem.

Arhipelag Tonga "prijateljski otok" je bil združen v polinezijsko kraljestvo v letu 1845. Postal je ustavna monarhija leta 1875 in britanski protektorat leta 1900. Tonga je pridobila svojo neodvisnost leta 1970 in postala član Zveze narodov. To je ena od redkih avtohtonih monarhij v Pacifiku. Reševanje Tonge se je začelo več o 1000 let Pr. Kr., in od 10. stoletja je moč v rokah dinastije. Verske pripadnosti so: protestanti (61%), katoliki (16%), mormoni (12%) in drugi (11%).

Hrana

Če vstanete zgodaj boste videli kako domačini prodajajo pridelke, ki so jih ulovili v morju, od tega je možno nakupiti: svežo hobotnico, postrvi, jastoge in korale. Dnevni trgi se bahajo s sadjem in zelenjavo. Večina Tongancev upravlja lastne majhne kmetije kjer pridelujejo zelenjavo, kot je paradižnik, korenje, špinača, buče, taro, tapioko in čebulo.

Tradicionalna Tonganska hrana ponavadi vsebuje različne vrste mesa, kot so piščanec, svinjina, ribe in školjke. Tradicionalna hrana je kuhana v zemeljskih pečeh, imenovanih UMU in ob posebnih priložnostih in praznovanjih spečejo prašiča pečenega v vroči žerjavici. Tonganska hrana je taka, kakor bi morala vsa biti vsa hrana po svetu, sveže pripravljena in sveže tudi zaužita.

Nekaj tipičnih tradicionalnih restavracij na otoku Tonga:

 • LIKU’ALOFA BAR & RESTAURANT
 • BEACH HUT CAFE
 • HA’ATAFU BEACH RESORT
 • SCENIC HOTEL TONGA
 • BILLFISH BAR & RESTAURANT

Pijača

Tonga je živahna tudi v večernih urah, na splošno postaja vse nenadoma zelo tiho okrog 11.00 ure. Pivo in alkoholne pijače so na voljo v mnogih mestih, ki na otok Tonga prihajajo vključno s Fidžija, Avstralije in Nove Zelandije. Če ste navdušeni, da preverite avtohtone pijačo morate poskusite pijačo Kava vsaj enkrat. Lokalno pivo se imenuje Ikale in se prodaja v 330 ml stekleničkah v večini restavracij in barov (4,50-5 Pa'anga). Lahko pa tudi kupite iste steklenice iz ene od številnih kitajskih obcestnih trgovinah ali supermarketih za 2 Pa'anga ali manj. Uvoženega piva je večinoma iz Avstralije, čeprav nekatero pivo uvažajo tudi iz Evrope. Najbolj se prodajajo v 330 ml pločevinkah ali steklenicah.

Nakupovanje

Posebnosti nakupov na otoku so ročno okrašene tkanine, tkane talne obloge, Ta'ovala Pandanus preproge, tkanine za Pandanus košare, "Ali Baba" košare za perilo, polirane čaše, pepelniki, okraski, broške, uhani, obroči in srebro. Zbirateljski predmeti in kovanci so naprodaj v filatelističnem delu Tonganske zakladnice. Obstajata brezcarinski prodajalni na Tongatapu in Vava'u. Za vse opravljene storitve blaga, morajo vladi dajati davek v višini 5%.

Gospodarstvo in ekonomija

Gospodarstvo na Tongi prikazuje veliki del nedenarnega sektorja ter močno odvisnost od nakazil iz polovice prebivalstva države, ki živijo v tujini (predvsem v Avstraliji, Novi Zelandiji in Združenih držav Amerike). Prevladuje Kraljeva družina in plemiči, v veliki meri imajo v lasti monetarni sektor gospodarstva - predvsem telekomunikacijske in satelitske storitve. V letu 2008 je bila Tonga poimenovana šesta najbolj skorumpirana država na svetu, revije Forbes. V letu 2011 je bila Tonga uvrščena na 165. najvarnejšo naložbeno destinacijo v svetu, v Euromoney Country lestvici tveganja. Proizvodni sektor je sestavljen iz obrti in še nekaj drugih panog v zelo majhnem obsegu, ki prispevajo le okoli 3% BDP. Komercialne poslovne dejavnosti so prav tako neopazne in v veliki meri prevladujejo na celotnem južnem Pacifiku v velikih trgovskih podjetij. V septembru 1974 je v državi trgovala prva banka, Bank of Tonga. Turistična industrija je relativno nerazvita, vendar pa vlada priznava, da ima lahko turizem pomembno vlogo v gospodarskem razvoju in prizadevanja za povečanje tega vira prihodkov. Potniške ladje se pogosto ustavijo v kraju Vava'u, kjer, če imate srečo ujamete s fotoaparatom plavanje kitov, raznobarvni ribolov, surfiste, čudovite plaže. Kraj postaja vedno bolj privlačen za turizem v južnem Tihem oceanu.

Kultura

Na Tongi živijo prebivalci že skoraj 3.000 let, ki prihajajo iz Lapita iz časa preseljevanj. Pred prihodom evropskih raziskovalcev v poznem 17. in zgodnjem 18. stoletju, so imeli Tonganci pogoste stike s svojimi najbližjimi oceanskimi sosedi, Fidži in Niue. V 19. stoletju, s prihodom zahodnih trgovcev in misijonarjev, se je kultura na otoku precej spremenila, še posebej v veri, od leta 2013 skoraj 98 odstotkov prebivalcev priznava krščanstvo. Polno starih običajev in navad so s časom opustili.

Jezik

Tonga je najbolj razširjen jezik na Tongi. Angleščina je tudi splošno znana, saj v veliko visokih šolah poučujejo izključno v angleškem jeziku.

Izobraževanje

Izobraževanje v Tongi je obvezno za otroke do konca srednje šole. Leta 1995 je bila 95,3-odstotna udeležba na šolah. Medtem ko število vpisov kažejo na raven zavezanosti do izobraževanja, pa ne odražajo vedno polne udeležbe otrok v šoli. Kar 98,5% študentov Tonge obiskuje šole, medtem ko 2% študentov bodisi živijo v oddaljenih območjih brez nekaterih šol (na primer v skupini Niua) ali pa nimajo dovolj sredstev za plačilo za vpis. Obstaja približno dvajset ustanov za visokošolsko izobraževanje (vključno z univerzami), 22 srednjih šol in okoli 95 osnovnih šol, vključno vrtcev v različnih vaseh okoli Tonge.

Delo

Če ne delaš ne ješ, pravijo Tonganci, ki ne želijo slišati, da je delo na koralnih plažah obloženih s palmami težko. Na otoku obstaja veliko možnosti za dohodek, kot so obrt, trgovine, delo v šolah, v cerkvah in pisarnah. Glavni izvozni izdelki in vir prihodka sta vanilija in posebna vrsta buče, ki jo gojijo in uvažajo na Japonsko. Ostale pridelke, ki jih izvažajo so Tara, tapioka, sladki krompir, jam, kokose, banane, mango, papaja, ananas, lubenice in celo arašide. Sodobni Tonganci imajo pogostejše močne vezi na čezmorske dežele. Veliko jih je emigriralo v Avstralijo, Novo Zelandijo ali v ZDA, kjer iščejo zaposlitev in višji življenjski standard. Tonganci ohranjajo tesne vezi s sorodniki doma in po svetu in velik del dohodka namenijo družinskim članov, ki raje ostanejo doma.

Varnost

Če potujete na Tongo se morate prilagoditi tamkajšnji kulturi, predvsem pokažite veliko spoštovanje tako, da imate pokrita kolena, tako moški kot ženske. Tonga je zelo konzervativna krščanska država, topless na plažah ni dovoljen. Če plavamo obstaja nevarnost, da se ranimo ob ostre koralne grebene v bližini plaže, zlasti v bližini Tongatapu in PangaiMotu. Priporočljiva je primerna obutev tudi za v vodo (sandali). V morju lahko naletimo tudi na nadležne mehkužce kot so meduze!

Zdravje

Prepričajte se, da ste pred odhodom na Tongo opravili rutinska cepiva. Ta vključujejo cepiva proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, noricam, cepivo proti otroški paralizi in gripi. CDC priporoča nujno cepljenje, saj lahko dobite hepatitis A ali tifus, če se okužite z okuženo hrano ali vodo. CDC priporoča še, da cepivo opravi večina potnikov, še posebej, če prebivate na obisku pri sorodnikih, ki živijo v manjših mestih ali na podeželju, ali če ste pustolovski avanturisti.

Telekomunikacije

Najboljši način kako priti v stik od koderkoli v državi Tonga je ta, da obiščite stran www.destinationtonga.net ali pišete na e-pošto: info@destinationtonga.net. Domačini, ki so tam zaposleni so zelo gostoljubni in pripravljeni nuditi kakršno koli pomoč, če je potrebno. Telekomunikacije v Tongi se obravnavajo na dveh operaterjih; Digicel Tonga in Tonga Communications Corporation, slednji deluje 900 MHz GSM - omrežju.

Telefon

Glavne proge v uporabi: 30.000 (2012) Telefoni - mobilni telefoni: 56.000 (2012) Telefonski sistem: Fiksni PSTN, GSM 900 domači: NA International: satelitske zemeljske postaje - 2 Intelsat (Tihi ocean))

Internet

Ponudniki internetnih storitev (ISP): 2 (2005) Koda države (vrhnja domena).Do WiFi na tem območju je dostopen ampak je njegovo hitrost težko pričakovati, omejitve so v povezovanju in previsoke cene operaterjev. Glede na položaj v državi sredi Tihega oceana, to ni presenetljivo.


Spoštujte običaje

Ljudje Tonge so prijazni, sproščeni in na splošno zadovoljno ljudstvo. Tonganci so morda najbolj poznani za njihov glasbeni talent in imajo neponovljivi občutek gostoljubja. Tonganci najdejo vedno priložnost za uživanje na plaži, obdani s petjem in plesom. Vsaka priložnost, velika ali majhna, postane dober razlog za praznovanje skupaj s prijatelji in družino. Najvažnejše stvar za vsakega prebivalca Tonge je družina, vsak član ima svojo vlogo, ki jo vsak spoštuje. Družina je lahko sestavljena iz več otrok, bratrancev ali posvojencev. Ženske pa imajo visoke prioritete v družinskem krogu. Na primer najstarejši očetovi sestri je priznana najvišja raven spoštovanja na vseh formalnih in neformalnih priložnostih, od pogreba do poroke ter rojstva. Deluje kot neka matrica in nadzira svoje brate in sestre, nečake in nečakinje. Pogrebi v Tongi so izrednega kulturnega pomena. V nasprotju s tabuji o smrti in umiranju v zahodni družbi, je smrt v Tongi popolno sprejetje dejstva normalno in v zelo ritualnemu procesu žalovanja. Takrat se Tonganci oblačijo v črno oblačilo, ki pomeni smrt družinskega člana. Nekatere ženske si odrežejo svoje lase, moški pa pustijo rasti svojo brado. Prebivalci so zelo verni, ob nedeljah hodijo vsi v Cerkev. Vse ostale dejavnosti so na ta dan zaprte, tudi letališča.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Obiskovalci iz naslednjih držav lahko vstopijo Tongo brez vizuma do 30 dni:

Avstralija, Avstrija, Barbados, Belgija, Brazilija, Brunej, Bolgarija, Kanada, Cookovi otoki, Ciper, Češka, Danska, Dominika, Estonija, Mikronezija, Fidži, Finska, Francija, Francoska Polinezija, Nova Kaledonija, Wallis in Fortuna, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Italija, Japonska, Kiribati, Latvija, Litva, Luksemburg, Malezija, Malta, Marshallovi otoki, Monako, Nauru, Nizozemska, Nova Zelandija, Niue, Norveška, Palau, Papua Nova Gvineja, Poljska, Portugalska, Južna Koreja , Romunija, Rusija, Samoa, Sejšeli, Singapur, Solomonovi otoki, Slovaška, Slovenija, Španija, Saint Kitts in Nevis, Sveta Lucija, Saint Vincent in Grenadine, Švedska, Švica, Bahami, Turčija, Tuvalu, Ukrajina, Velika Britanija, Združene Države in Vanuatu.

Z letalom

Od Avstralije do Tonge: Dnevni leti do in iz Brisbane, Sydneya in Melbourna.

Iz Nove Zelandije na Tongo: Pet letov na teden.

Od Avstralije na Tongo: Dve leta na teden iz Sydneya(torek in četrtek).

Iz Nove Zelandije na Tongo: Dve leta na teden iz Aucklanda(torek in četrtek).

Iz UK / Europ: Dnevni leti iz Londona v Auckland preko Los Angelesa, alternativno povezovalne lete prek Hongkonga in Aucklanda, petkrat na teden.

Iz ZDA na Tongo: Dnevni poleti iz Los Angelesa do Aucklanda, ki povezujejo Tongo petkrat na teden

Fua'amotu Letališče (TBU)je na Tongatapu in se nahaja pol ure stran od Nuku'alofa.

Air New Zealand leti iz Aucklanda petkrat tedensko, in iz Samoe enkrat tedensko.

Virgin Australia [1] iz Sydneya in Aucklanda dvakrat na teden.

Lahko pridete tudi iz Fidžija, Nadija in Suva na Fidži Airways, s povezavami iz ZDA, Hong Konga, Avstralije in Samoe.

Z avtobusom

Na destinacijo Tonga ni mogoče pripotovati z avtobusom.

Z avtom

Na destinacijo Tonga ni mogoče pripotovati z avtomobilom.

Z vlakom

Na destinacijo Tonga ni mogoče pripotovati z vlakom.

Z ladjo

Ni linijskih prevozov potnikov v in iz Tonge, edina možnost so redki privezi, križarjenja ali v upanju, da bi v velikem Pacifiku našli jahto, ki vas pripelje do otoka. Iz otokov v bližini Tongatapa se lahko pripeljete z majhnimi čolni, nekaj ​​potniških trajektov opravljajo storitve med glavnimi otoških skupinami. Trajekti na Tongi omogočajo prijetno križarjenje z ogledom in opazovanje kitov (v sezoni).

Transport po destinaciji

Letalo

Na otoku ni letalskih povezav. Chathams Pacific je trenutno edini prevoznik, ki zagotavlja lete med otoki. Obratuje na Tongatapu EUA, Vava'u in Ha'apai, in leti bodo kmalu pričeli tudi na Nuias.

Vlak

Na otok ni možno dospeti z vlakom. Tudi na samem otoku ni teh povezav.

Avto

Obstaja 680 km avtocest v Tongi, od katerih je 184 km tlakovanih. Lahko najamete avtomobil direktno na letališču ali Nuku'alofu, vendar nekateri niso v dobrem prevoznem stanju. Čeprav je glavna cesta asfaltirana, obstajajo brezna in veliko stranskih cest je lahko v slabem stanju. Promet poteka po levi strani in obvezno morate imeti lokalno vozniško dovoljenje, ki ga lahko dobite na oddelku prometne policije v Nuku'alofu.

Avtobus

Nekateri avtobusi in minibusi prevozijo glavne poti na Tongatapu in nekaj drugih otokov, vendar storitve niso v voznem redu in so redke le ob večerih in celo pozno popoldne. To je ugodna ponudba za kratke razdalje in odličen način za spoznanje otoka. Drugi način za prevoz po lokalnih cestah je najem konja. Cene vozovnic se gibljejo od 50 Seniti do 2 $, odvisno od otoka in prevoženo razdaljo. Vozovnico je potrebno plačati ob izstopu iz avtobusa .

Taxi

Taksije prepoznate z oznako "T" na začetku registrske tablice vozila ( če ima tablico ). Nekateri taksiji zaračunajo glede na želeni kraj in vam omogočajo nekaj postankov za nakupovanje brez dodatnih čakalnih pristojbin. Če je vaš taxi voznik vztraja, da je vaš izbrani hotel zaprt v celoti ali rezervirana, ga ne jemljite preveč resno. Verjetno ste izbrali organizacijo, ki ne plačuje dodatne provizije taksistom.

Kolo

Kolesarjenje je odličen način, za avanturistično spoznanje celotne Kraljevine. Razdalje niso velike, le nekaj gričevja najdete v Vava'u in Eui. Preden odpotujete na Tongo in s seboj vzamete svoje kolo, se pozanimajte kateri so pogoji o uporabi le-tega v državi. Kolo naj bo brezhibno, saj težko boste dobili nekoga, ki vam bo kolo popravil. Pazljivi bodite na slabo vožnjo domačinom iz Nuku'alofa in pozorni bodite na ponorele pse in prašiče, ki vas lahko presenetijo na cesti.

Spanje in namestitev

V Tongi je na voljo širok izbor namestitev, od razkošne do nižje cenovnega ranga. Večina jih ima razmeroma malo sob, čeprav so v Tongi hoteli vedno polno zasedeni.

Hoteli

 • Keleti International Resort, preprost hotel, ki ga najdete v kraju Ha'ateiho, cena se giblje od 44€/noč.
 • Loumaile Lodge, prijazen hotel s 3 zvezdicami lociran v Nuku'alofa, ki ga dobite že od 153€/noč.
 • Scenic Hotel Tonga (Nuku'alofa), cene se gibljejo od 113€/noč
 • The Black Pearl Suites (Nuku'alofa), od 105€/noč

Hostli

Na otoku Tonga najdete nekaj preprostih lokacij, ki so za vsak žep primerne:

 • Olini Lodge že za 53€/noč
 • Dayspring B&B Lodge že za 26€/noč
 • Malau Lodge (povprašajte direktno ponudnika za ceno)
 • Toni's Guest House (povprašajte direktno ponudnika za ceno)

Kampiranje

Na otoku Tonga ni možnosti kampiranja.

Nadredna destinacija