Surinam

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Surinam je majhna nekdanja Nizozemska kolonijska multi-etična država z tropskim podnebjem, ki je v večini sestavljena iz nedotaknjene amazonske notranjosti. Surinam je predvsem privlačna za avanturiste in eko-turiste saj je večina države razgiban teren, predvsem hribovja, ki sežejo tudi do 1000m nadmorske višine prekrita z tropskim deževnim gozdom, ki jih krasi velika raznolikost flore in favne. Surinam je tudi kulturno etično zelo bogata država saj so kolonijalni časi pustili velik pečat v glavnem mestu Paramaribo, ki spada pod zaščito UNESCO svetovne dediščine.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 15 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Paramaribo: Nekoč Nizozemska trgovska postaja je postala spomenik svetovne dediščine UNESCO z veliko znamenitosti: Surinamska mošeja, Sinagoga Neve Shalom, Katedrala sv. Petra in Pavla in še in še
 2. Bigi Pan naravni rezervat: Raj za ribiče in ornitologe, kar 135.000 hektarjev odprtih voda,muljastega in mangrovega gozda, kjer prebiva kar 72 vrst ptic in ostalih edinstvenih vrst živali.
 3. Brownsberg naravni park: Eden najlepših parkov v Surinam, ki je oddaljen 130 km od Paramiba. Park bogat z floro in favno.
 4. Centralni naravni rezervat Surinam: Centralni naravni rezervat Surinam ščiti eno najbolj oddaljenih, antičnih in pristnih divjin na svetu.
 5. Colakreek: Čudovita barva jezera obdana z drevesi, primerna za enodnevni oddih.
 6. Galibi naravni rezervat: Oglejte si Usnjenehrbtne želve, ki zrastejo tudi do 2 metra velikosti.
 7. Jodensavanne: Ena glavnih znamenitosti, ki jih morate videti v Surinam je kulturna zapuščina Sefardskih Judov Jodanesavanne
 8. Naravni resort Kabalebo: Kabalebo leži zahodno v Surinam in je edinstveno doživetje neokrnjene narave v sožitju z divjino.
 9. Stare plantaže v Commewijnu: Vzhodno od Paramibo ležijo stare plantaže, katere so dosegljive iz Paramiba kar z kolesom. Plantaže razkrivajo avtentične lesene komandante hiše, katere so nastarejši spomenik v Surinam.
 10. Raleighvallen naravni rezervat: Velikost rezervata je kar 78,170ha in je mednarodno poznan kot raj za opice.


Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

 • Surinam je država, ki za običajne turiste ne ponuja preveč aktivnosti in se skoraj vsi ogledujejo glavno mesto. Za turiste, ki uživajo v divjini pa je Surinam popolna država za odkrivanje novih pustolovščin. Za takšna doživetja je najbolje kontaktirati lokalnega turističnega operaterja.

Koristne informacije

Glavno mesto:Paramaribo

Valuta: Surinamese Dollar (SRD)

Število prebivalcev:436,494 (July 2002 est.)

Elektrika: 110-127V/60HZ (Europe & USA plug)

Tel. koda države:+597

Časovni pas: UTC-3

Telefon za njuno pomoč: 115

Domena: .sr

Velikost države: 163,270 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Surinam

Dinamični zemljevidi

Regije

 Kraji:Nieuw Nickerie, Wageningen, Totness, Groningen
 Regija katera ni tako naseljena in nagužvana kot glavno mesto vendar regija, ki je nesmete spregledati ko obiskujete Surinam. Poseljena z veliko vrstami različnih ptic.

 Kraji:Paramaribo, Lelydorp, Nieuw Amsterdam, Moengo, Albina
 East Coast je regija v Surinam katera je plantažno še danes naseljena in regija v kateri je skoraj polovica vsega prebivalstva v celotni državi.
 Kraji:Apoera, Bitagron, Onverwacht, Paranam, Brownsweg, Brokopondo, Pokigron, Benzdorp
 Regija katero skoraj v celoti pokriva deževni gozd se skrivajo večina ljudstva Ameridians in Maroons. Večina njih živi zelo primitivno.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Surinam ima tropsko deževno vroče in vlažno podnebje. Surinam ima dve deževni dobi na leto. Dolgo deževno obdobje od Aprila do Avgusta ter kratko deževno obdobje od Decembra do Februarja. Ponavadi ne dežuje cel dan vendar pa so močne deževne nevihte v popoldanskem času. Temperature se gibljejo okrog 30°c v sušnem obdobju pa tudi tja do 40° C. Vlažnost je 80% celo leto.


Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za obisk Surinam je v času sušnega obdobja med Februarjem in Aprilom ter Avgustom in Decembrom.


Zgodovina

 • Surinam je bivša kolonijalna država, katero je zavzela Nizozemska v 17. stoletju. Kolonija je bila ustanovljena predvsem zaradi plantaž sladkorja, kave in kakava. Na plantažah so delali Afriški delavci do svoje smrti.
 • Leta 1863 je bilo suženjstvo odpravljeno in tako so bili prisiljeni pridobit delavce iz Britanske Indije in Jave. Mnogo jih je ostalo v Surinam še dandanes.
 • V Surinam so se do leta 1991 bili veliki politični boji za oblast med vojsko in ljudstvom.


Hrana

Surinam zaradi svoje etične raznolikosti ponuja veliko različnih exotičnih jedi.

 • Jedi ljudstva iz Jave

V Surinam so jedi ljudstva Jave malo razlikujejo od originalnih receptov ampak so še vedno zelo okusne jedi in jih morate probati. Najdete jih v mestu Lelydrop v ´warungs´ih in tudi v ´blauwgrond´v mestu Paramaribo.

 • Kitajske jedi

V Surinam najdete tudi kitajsko kuhinjo, kjer so jedi tudi zelo okusne. Najdete jih v restavracijah v Paramaribu.

 • Vzhodno-Indijske jedi

V Surinam so vzhodno-indijske jedi manj pekoče kot tradicionalne ampak še vedno zelo okusno. Probati morate roti, palačinke polnjene z piščancem, kouseband itd,... Restavracije najdete v Paramaribo.

 • Creole

Takšno jed lahko najdete povsod v Surinam. Dobro se priležejo ob cassava juhi, pastei in kikirikijevi juhi.

 • drugo

V surinam najdemo tudi internacionalne jedi, vendar jih poslužujejo v dragih hotelih in restavracijah.


Pijača

Surinam je tropsko rajska država in tako tudi ponuja širok spekter sadnih sokov. Celo znani pomarančni sok ima senzacijski okus. Surinam nam ponuja:

 • Passion fruit - markoesa
 • Guanabana - zuurzak

Ljudstvo otoka Java imajo posebno pijačo imenovano DAWET, ki je sestavljena iz kokosovega mleka in je večinoma roza barve.

 • Če pa obiskujete vzhodno-indijsko restavracijo pa morate obvezno probati kozarec Lassi pijače.

ALKOHOL

V Surinam lahko dobite vse vrste alkoholnih pijač. Najbolj znana lokalna pijača pa je Parbo BEER - DJO0GO.Nakupovanje

Nakupovanje je zelo podobno kot v ZDA. Nastanitev kot so hoteli in druga prenočišča ter hrana in pijača so relativno poceni

Stvari, ki jih je vredno kupiti:

 • Obrtniški ročno izdelan nakit
 • obrtno ročni izdelani izdelki iz lesa
 • umetniške izdelke
 • tropske rože
 • parfumerijaGospodarstvo in ekonomija

Kultura

Jezik

Uradni jezik: Nizozemščina - dutch Drugi neuradni ampak večina govori: Angleščina

Ostali etični jeziki

 • Surinamese - taki-taki
 • Sarnami(narečje Hinduščine)
 • Javanese
 • Kitajščina
 • Portugalščina

Izobraževanje

 • Univerza Van Suriname

Študenti, ki se hočejo izobraževat so primorani najprej se naučit uradnega jezika saj so vsa predavanja v Nizozemščini.


Delo

Delo kot tujec v Surinam brez dovoljenja je nezakonito, vendar dovoljeno, ker ni kakšne sile, ki bi vas ustavila. Obstajajo povezave med Nizozemsko in Surinam za različne delovne programe še posebi za posebno izurjene programe.


Varnost

Zaradi svoje varnosti se izogibajte samostojnega potovanja v nočnih urah. Obvezno uporabljajte kolo! V Paramaribu se ponoči izogibajte Palm Garden, ker se tam zgodi večino kriminala in pretoka droge. Policijske enote niso preveč velike in vas nemorej ščititi dolgo zato se zadržujte tam kjer vas lahko zaščitijo. Ko se odpravljate zunaj mesta uporabljajte zdrav razum in se ne zadržujte sami v gozdu!!!


Zdravje

Za vstop v Surinam niso potrebna nikakršna preventivna cepljenja ampak, če planirate vstop v gozd kar je velika verjetnost pa je priporočljivo, da se cepite proti malariji. Veliko turistov se pritožuje nad drisko.

Priporočljiva cepljenja:

 • proti rumeni mrzlici
 • Tetanus
 • Hepatitis A
 • Safe sex zaradi povečane stopnje HIV/AIDS


Telekomunikacije

Telefon

Internet

Pošta

Spoštujte običaje

Ko fotografirate bodite spoštljivi tako do ljudi kot tudi do narave. Npr.: Ljudje znotraj gozda imajo nekatera drevesa in mesta za sveta, zato prej povprašajte, če lahko fotografirate. Prosite za dovoljenje tako kakor drugje po svetu!


Prihod na destinacijo

Prihodi so možni z letalom, avtom, avtobusom in ladjo.


Zahteve za vstop

Če želite obiskati Surinam je potrebno najprej pridobiti vizo. Če želite pridobiti vizo morate kontaktirati konzulat v državi Surinam.


Z letalom

V letališče Johan Adolf Pengel Internacional lahko pripotujete iz Amsterdana in ZDA. Iz letališča pa se lahko v mesto odpeljete z taxijem ali avtobusom. Preden se vsedete v taxi se najprej dogovorite glede cene.

Z avtobusom

Za pičlih 10EUR se lahko pripeljete iz Albine(meja z Francosko Gvajano) v Paramaribo ali pa iz Georgetowna (Gvajana) preko reke v Surinam.

Z avtom

Z avtom se lahko pripeljete v Surinam iz Georgetowna preko trajekta Guyana-Surinam. Večinoma poti so z uporabo trajektov, ki stanejo 5 EUR po osebi.

Z vlakom

V Surinam ni vlakov.

Z ladjo

Na vzhodu je majhna ladja katera pelje med Albino (surinam) in St. Laurent(Fr. Gvajano). Cena je ponavadi 5 eur po osebi. Na zahodu pa je redni trajekt med Gvajano in Surinam. Pelje enkrat dnevno ob 11:00 (Surinam je eno uro pred Gvajano) in stane 5 eur po osebi.


Transport po destinaciji

Surinam ni tako znano turistično območje pa tudi notranjost ni tako lahko dostopna zato so tudi stroški turističnih ogledov veliko dražji kot v EU ali ZDA. Zaradi porasta turizma se bodo tudi cene spremenile, ker se vlaga za ureditev cest.


Letalo

V Surinam obstajajo dve letalski družbi, ki opravljajo lete v notranjosti države.

Čolni

Na vsaki reki lahko najamete čoln po razumljivi ceni. Pametno je potovati z vodičom.

Avto

Če se ne mislite voziti po notranjosti države lahko najamete navaden avto. V vsakem rent-a-car vas bojo spraševali kam ste namenjeni in vam nebojo renatali avta brez odgovorov. če se odpravljate v notranjost države je pametno najeti vozilo 4X4 SUV.

 • V Surinam vozijo po levi strani
 • veliko je hitrostnih ovir označenih z DREMPEL
 • Obstaja nekaj mostov in še ti so v zelo slabem stanju
 • obstaja veliko benzinskih postaj ampak imejte vedno poln tank zaradi obstankov na ne utrejenih cestah.

Spanje in namestitev

V Surinam je kar nekaj dobrih hostlov ter spezializirane hiše za goste v Paramaribu in Nickeriu. Če greste v deževni gozd je najbolje najeti hammock v Paramaribu. Ker v deževnem gozdu ni pralnih strojev in boste več dni v enem in istem oblečeni ne pozabite na sprej proti komarjem in kremo za sončenje.


Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija