Sudan

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Odpotujte v deželo, kjer so posejane piramide sredi kraljevine črnih faraonov. Odkrivajte še neodkrito, saj vam Sudan ponuja vse. Deželo kjer se dva Nila zlijeta v eno, odmaknjeni od hrupa mestnega vrveža sredi prostrane puščave Bayuda.Deželo, katera vam ponuja prestolnice z ohranjeno kulturo kot je Khartoum in deželo kjer se potopite med neokrnjen vodni svet Rdečega morja. Sanjajte v deželi, katera je še neodkrita - Sudanu. Potovanje je po navodilih MZZ odsvetovano le za področja Darfurja, južnega Sudana (npr. Malakal) in območja ob meji z Eritrejo. Za te predele obstajajo varnostni zadržki in na MZZ odsvetujejo vsa potovanja, ki niso nujna, dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov. Vsa odsvetovana obnočja so od spodaj opisanih znamenitosti zelo oddaljena in tako naj vas ne zadržijo od raziskovanja te čudovite dežele.Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 2,24 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Khartoum: je glavno mesto Sudana, katerega odlikuje modernost. Arabsko الخرطوم Al-Khartum je sotočje Belega in Modrega Nila v Sudanu in je razdeljeno na tri mesta:
 • Khartoum, kjer se nahaja vlada države Sudan in je izmed treh delov največji
 • Khartoum North ali Bahri, je del v katerem stanujejo domačini in je večinoma industrijski
 • Omdurman je del Sudana, v katerem boste začutili pravo srednje-vzhodno vzdušje, v katerem je največ islamske zapuščine in raj za ljubitelje barantanja na bazarju
  Delitev prestolnice
  ž
 1. Nacionalni muzej Khartoum: Muzej je največji v Sudanu odprt os leta 1971, pod okriljem katerega se nahajajo še ostanki iz časov kraljice Hatshepsut in faraonov
 2. Naqa: v tem delu Sudana boste prišli na svoj račun vsi ljubitelji zgodovine, saj se tu nahaja eden izmed najlepših arheološko nahajališče templjev iz časa Meroitske kraljevine (4. stol. p.n.š. – 4. stol. n.š.).
 3. Meroë: destinacija za vse tiste, kateri v Sudanu iščejo piramide v dolini reke Nil (800 – 350 p.n.š.), med potovanjem boste odkrivali 40 piramid, daleč stran od mestnega vrveža.
 4. Puščava Bayuda : leži med koleni reke Nil, med 4. in 6. kataraktom, katere značilnost so bazaltne skale in med njimi manjši vadiji. Sudan ima v Bayudi tudi nomade Bisharin, kateri se selijo po vsej puščavi.
 5. Jebel Barkal : je sveta gora, katera leži od prestolnice Sudana 365 km in je orientacijska točka starodavnih trgovcev, kjer leži tudi Amunov tempelj iz 13. stol. p.n.š.;
 6. Soleb:se ponaša z nubijskimi vasicami in pa ostanki velikega templja iz 14. stol. p.n.š. posvečenega Amun-Ra-ju
 7. Dinder National Park:se nahaja vzhodno od prestolnice Sudana na Etiopijski meji in popotnikom nudi opazovanje divjih živali, kot so levi, antilope, ptice, nosorogi. Za obisk parka se priporočajo vsaj 2-3 dnevi.
 8. Obala rdečega morja:je raj za potapljače, saj v Rdečem morju lahko raziskujejo nedotaknjen del sveta.


Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

Koristne informacije

Glavno mesto: Kartum

Največje mesto: Omdurman

Valuta: Sudanski dinar (SDD)

Število prebivalcev: 36.992.490

Upravljanje: Avtoritarno diktatorstvo, predsednik Omar Al-Bašir

Tel. koda države:+ 249

Časovni pas: EAT UTC +3

Jezik: Arabščina, Angleščina

Velikost države: 2 503 890 km2

Lokalno ime: جمهورية السودان , Jumhūriyyat as-Sūdān

Religija: Islam 70%, kriščanstvo 5%, avtohtone religije 25% 7


/Predloga:Sudan Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Sudan

Dinamični zemljevidi

Regije

Regije Sudan
 Centralni Sudan
 Kraji:Bahri, Khartoum, Omdurman...
 
 Darfur
 Kraji:Nyala
Zaradi vojnega območja je potovanje v Darfur prepovedano oziroma veljajo zanj posebna opozorila.
 Vzhodni SUdan
 Kraji:Kassala
 Kurdufan
 Kraji:Al Ubayyid
 Severni Sudan
 Kraji:Port Sudan 

Lastnosti pokrajine

Sudan na prehodu 'bele' Afrike v 'črno'. Severni del države leži v Sahari: zahodno od Nila je Libijska puščava, med Nilom in Rdečim morjem pa Nubijska puščava; ta se na V dvigne v razčlenjeno gorovje na obrobju Rdečemorskega tektonskega jarka. V južnem Sudanu je obsežna kotlina ob zgornjem Nilu, po nastanku podobna Čadski kotlini. Na severu jo omejuje Kordofan, na jugu jo Azandski prag loči od Kongovske kotline, na vzhodu pa sega do Etiopskega višavja . V osrednjem delu je zapolnjena s terciarnimi in kvartarnimi naplavinami Belega Nila in pritokov; ti zaradi neznatnega strmca zastajajo močvirju Sudd. Na skrajnem jugu sega Sudan v najsevernejše odrastke Vzhodnoarfiškega višavja ob meji z Ugando.

Vreme in klima

Na severu je puščavsko z visokimi temperaturami vse leto, velikimi dnevnimi temperaturnimi nihanji in majhnimi količinami padavin, to je manj kot 50 mm. Proti jugu podnebje postopoma prehaja v savansko; količina padavin se povečuje, prav tako deževna doba. Največ padavin je na jugu države, kjer deževno obdobje traja od maja do oktobra.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Zaradi visokih temperatur med poletnimi meseci je najprimernejši čas za obisk od novembra do marca. Od aprila do septembra pihajo tudi peščeni viharji, torej je potovanje v Sudan v teh mesecih odsvetovano.

Zgodovina

Sudanske piramide najverjetneje izhajajo iz obdobja od 100 do 200 po našem štetju. Takrat je na tem območju na severu Sudana obstajala močna nubijska država, katere glavno mesto je bilo od 6. stoletja pred našim štetjem v kraju Meroe. Vrhunec je dosegla med 1. in 3. stoletjem po našem štetju, nato pa jo je okoli leta 320 uničila država Aksum. http://sl.wikipedia.org/wiki/Ju%C5%BEni_Sudan /Zgodovina Sudana

Hrana

Na Sudansko kulinariko so imele vpliv številne velike civilizacije. Stari Egipčani, Arabci, Osmani ter seveda afričani. Dandanes je nacionalna jed obara postrežena skupaj z Kissro, tradicionalnim kruhom. Zelo pogosto se kissra postreže tudi z različnimi mezzami (omakami). Jedo na tleh, z rokami, hrano pa zajemajo s kruhom. Njihova tradicionalna jed je ful, ki vsebuje kuhan fižol s kozjim sirom in oljem. Njihov način prehrane je podoben kot v vseh ostalih arabskih deželah. Zelo veliko uporabljajo sveže sadje in zelenjavo. ena izmed poznanih Sudanskih jedi je tudi Muhbaza kar je meanica belega kruha, z bananami, medom.

Pijača

Pijača kaero vsakodnevno pijejo v Sudanu je čaj. Ponavadi je črn in zelo sladek. PO vsej državi Sudan pijejo tudi Karkadeh, kar je mešanica hibiskusa in je zelo dobra različica pitnih pijač. Kot pravi arabci imajo tudi črno kavo, katera je zelo močna in trpkega okusa, ter se je ne priporoča v kolikor želite ponoči zaspati. Alkohol je strogo prepovedan. Če v Sudanu odkrijejo, da imaš pri sebi alkohol, je minimalna kazen za to 50 udarcev s palico, vendar kljub temu se nad takšnimi omejitvami nihče ne pritožuje, celo prepričani so, da je tako prav, ker naj bi ta pravila določal Korana.

Nakupovanje

Sudan je dežela znana po svojih velikih tržnicah in nakupovalnih trgih. Kot vse ostale arabske dežele ima svoje glavne markete imenovane bazar, kjer lahko kupite popolnoma vse os od parfumov do predmetov za gospodinjstvo, elektronskega blaga, hrane in oblačil. Vsako večje mesto v Sudanu ima glavne trge, kjer lokalni kmetje prodajajo še nam nepoznano naravno zelenjavo in sadje brez dodatkov umetnih škropil in gnojil za rast. Previdnost je nujna pri nakupu nakupu biserov in nakita, kateri so lahko nepravega porekla.

Gospodarstvo in ekonomija

 • POLJEDELJSTVO Sudan je najbolj razvito v Geziri. Je namakalno in gojijo bombaž, za hrano riž, proso, žitarice…V ostalih predelih je gospodarstvo zelo slabo razvito zaradi pomanjkanja vode.
 • ŽIVINOREJA Sudanje nomadska, večinoma v polpuščavi Kordofan. Tam imajo drobnico, govedo in kamele.
 • GOZDARSTVO Sudanje razvito zaradi tropskega gozda, pridobivajo pa predvsem mahagonij.
 • INDUSTRIJA Sudan je zelo slabo razvita, imajo pa nekaj tekstilne, predelovalne in lesne industrije. Počasi se tudi razvija tudi kovinska industrija, ker se je ob Rdečem morju našlo nekaj rud.

Sudan ima gospodarske odnose le z islamskimi deželami bližnjega vzhoda in Indijo. Zahodni svet je njihov sovražnik, ki drži z Izraelom. Sodstvo zbira le dokaze in kaznuje po Koranu. Vse od 70. Let se gospodarstvo ne more izvleči iz dolgotrajne krize, sprva zaradi par zgrešenih projektov kasneje zaradi hude suše in zaradi državljanskih vojn.

Kultura

Vloga žensk je rojevanje. So v podrejenem položaju in po poroki mož odloči ali bo hodila v službo, ali gospodinjila doma. Ženske celo življenje skrbijo za otroke ter gospodinjijo in brez moškega spremstva ne smejo zapustiti države. V Sudanu je zelo malo družin, ki imajo manj kot pet otrok. Za poroko ženin plača vse stroške, poroka pa lahko stane tudi do 5000 dolarjev, zato se večina moških poroči šele po tridesetem letu. Nevesta se na poroko pripravlja 40 dni. Na poroko so povabljeni vsi sorodniki, prijatelji, znanci, včasih pa tudi mimoidoči. Njihove hiše imajo visoke zidove in ločene prostore za moške in ženske. V centru so ceste asfaltirane drugod je pa le prah.

Jezik

V Sudanu je uradni jezik in najbolj govoreči jezik arabščina, ki ga govori veliko ljudi. Nekaj prebivalstva govori angleški jezik, ki večini služi na delovnem mestu. Gostitelji in domačini bodo navdušeni in hvaležni nad vašim osnovnim znanjem arabščine.

Izobraževanje

Pri izobraževanju so vidne zelo velike razlike med Jugom in severom Sudana. Zaradi dolgoletnih vojn je večina otrok na jugu neizobražena in ostajajo med najslabšimi na svetu. Po ocenah več kot milijon šolo-obveznih otrok nima dostopa do osnovne izobrazbe, med tem ko nekatere obstoječe osnovne šole ne predstavljajo spodbujajočega učnega okolja. Na severu Sudana je izobraženost večja in primerljiva z ostalimi deželami na severu Afrike.

Univerza v Khartoumu

Delo

Varnost

Potovanje v Sudan je potrebno načrtovati previdno in na podlagi priporočil Ministrstva za zunanje zadeve. Večje beleženje v Sudan je na Severni del, medtem ko v južnem Sudanu turistov praktično ni. O varnosti in potovanju v Sudan je veliko napisal popotnik v članku Kot tujec ne moreš prosto potovati po Sudanu, za različne regije rabiš dovoljenja, ki jih dobiš v Kartumu na občini. Te dovolilnice za potovanje po Sudanu veljajo predvsem za južni Sudan (južno od Kartuma - za vsako regijo rabiš posebno dovolilnico), pa tudi za zahod (Darfur) in vzhod (Kassala, Port Sudan).

Zdravje

Kot po ostalih Afriških deželah se tudi v Sudanu priporoča in je obvezno pitej ustekleničene vode. Pri hrani je potrebno paziti na splošne nasvete, da se popotniki po Sudanu izogibajo manj pečenem mesu, raznim variantam juh kjer je izvor sestavin popolna neznanka. Pred potovanjem je obvezno cepljenje za rumeno mrzlico in obvezne tablete proti malariji. priporoča se cepljenje proti Hepatitis A, Hepatitis B, Steklina, Tifus, Meningo kokni meningitis.

Telekomunikacije

Telefon

Slovenski operaterji pokrivajo Sudan. Signal je prisoten v mestih in bolje poseljenih območjih.

Internet

Internet je prisoten v večjih mestih. V Khartumu ima večina hotelov na voljo uporabo brezžičnega interneta.

Pošta

Spoštujte običaje

Sudan je muslimanska država, v kateri gojijo veliko starih običajev, katere je potrebno kot turist spoštovati. Pri uporabi fotoaparatov in kamer je potrebno biti zelo previden in venomer povprašati za privolitev ob slikanju naključnih ljudi, posebej žensk in uniformiranih oseb. Potrebno je paziti tudi pri izbiri oblačil, ker Sudan pozna stroga pravila o oblačenju žensk.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Vizum je potreben, pridobi se ga na veleposlaništvu na Dunaju.

 • Veleposlaništvo Republike Sudan
 • Reisnerstrasse 29/5
 • A-1030 Dunaj
 • Avstrija
 • Tel: (+) 43 1 710 23 43
 • Fax: (+) 43 1 710 23 46
 • Elektronska pošta: sudanivienna(at)prioritytelecom.biz
 • Nj. eksc. gospod Mahmoud Hassan Elamin, veleposlanik

Z letalom

V državo Sudan lahko letite iz 31 različnih mest. Iz destinacije Sudan je vsak teden na voljo več kot 17400 mednarodnih letov. V prestolnici države Sudan - Khartoumu je najvčeje letališče Khartoum INternational Airport, na katerem je tudi sedež glavne letalske družbe Sudan Airways. KO so letališče gradili je bil le ta odmaknjen na obrobje mesta, ampak ker je Sudan hitro rastoča država je danes lociran prav v osrčje Khartouma. Novo letališče se gradi cca 40 km severno od mesta, katero bo nadomestilo sedajšnje centralno letališče.

Z avtobusom in avtom

Prihod v SUdan je možen preko držav Etiopija, v vasi Gallabat in iz Egipta. Preko Egipta je meja določena obdobja zaprta, kajti odvisnost je od diplomatskih odnosov med državama. Vsekakor se prihod ne priporoča z avtom, saj je postopek in pa sama pot predolga.

Z vlakom

Sudan ima glavne povezave preko tirnic v Egipt in znotraj države. Upravlja jih Sudan Railways in le ti vlagajo v razvoj vlakovnih poti po delih države Sudan, kjer le teh danes še ni. Zaradi vojnega območja je gradnja v Južni Sudan izredno počasna.

Z ladjo

Trajekt povezuje Nasser jezero kateri leži v Egiptu, natančneje v Aswanu, torej na severni meji Sudana. V Sudan tako lahko turisti pridejo s trajektom, medtem ko koristijo enonočno vožnjo ob ponedeljkih in sredah. Trajekt ima 24 dvoposteljnih kabin, opremljenost je lokalna in turist ne more pričakovati nekega posebnega udobja. Vsekakor pa je potrebno poudariti, da je pogled na templje Abu SImbel vreden potovanja v ne tako udobnem trajektu. Kot je za vročo deželo pomembno, je opremljenost kabin s klimo, katera šteje več kot udobna postelja.

Transport po destinaciji

Vsi popotniki kateri potujejo po Sudanu potrebujejo dovolilnico za vsa območja, katera so označena kot nevarna območja. Včasih potrebujete dovolilnico tudi za uporabo javnega transporta in pa obvezna je za vse tiste, kateri potujejo z lastnim vozilom. Vsi popotniki se morajo ob vhodu v mesto registrirati na policiji. KO vstopite v državo, je potrebna registracija v 3 dneh od žigosane vize na letališču. V februarju 2014 so uvedli pravilo, da v kolikor se žigosate na letališču se ni potrebno prijaviti ponovno ko vstopite v mest Khartoum. V kolikor potujete v druga mesta je registracija na policiji potrebna.

Lokalno prebivalstvo se prevaža z oslom, izven mesta pa tudi s kamelo. Na cestah ni nobenih pravil: kdor je hitrejši, ima prednost. Če je na semaforju rdeča luč, še z večjim veseljem pohodijo plin. Prava umetnost je prečkati cesto, saj nimajo nikjer prehodov za pešce, vozniki pa imajo prednost pred pešci.

Letalo

Državna letalska družba Sudan Airways ima od leta 1990 redne linije do 20 mest, leti so iz mesta Khartoum, letališča Khartoum International principal airport. Letalske družbe katere skrbijo za prevoz potnikov so še Lufthansa, KLM, Egyptair, Austrian Aerlines, Royal Jordanian, Ethiopian Aerlines itd..

Vlak

Od leta 1990 je vlada Sudana veliko vlagala v razvoj železniških povezav, katere so še danes pomembne za lokalno prebivalstvo in izvoz blaga (predvsem sadja in zelenjave). Za prebivalstvo SUdana prevoz z vlaki pomeni potovanje za nizko ceno. Vlaki niso namenjeni turistom in jih ti ne uporabljajo.

Avto

Potivanje po Sudanu z avtom je zelo kaotično ampak po Afriških standardih ne preveč nevarno. Turistom se priporoča potovanje s taxxiji ali pa najem vozila s šoferjem.

Avtobus

Avtobusi nimajo nekih rednih linij, katerih se bi držali po urniku. V vseh področjih izven mest se ljudje vozijo v nekih povornjakih Toyota Hiluxes in so ponavadi zelo polni. Ljudje sedijo tudi na strehi in ustavljajo kjer kdo želi gor ali dol. POtovanje z avtobusom tako ni priporočljivo, ker se lahko prevažate tudi cel dan.

Taxi

Za taxi uporabljajo rikše, katere imenujejo tuk tuk. IMajo tudi klasične taxije kateri vas prevažajo po vseh željenih mestih, vendar se je za ceno potrebno pogajati.

Trajekt

Lokalni trajekti vozijo potnike po Nilu, odkar na teh glavnih transportnih poteh ni več mostov.

Spanje in namestitev

Najbolj primerna in varna oblika namestitve in nočitve je bivanje v hotelu. PO večjih mestih so opcije in izbira med hoteli velika. Vsekakor so hoteli z več zvezdicami veliko dražji od tistih z manj. Nižji rangi hotelov so po Khartoumu, kjer morate paziti in pogledati v katero sobo vas bodo namestili. Izven mest imate možnost spanja v manjših "hotelih" kjer je potrebno deliti sanitarije z večimi sobami. Udobje je nižje, vendar je popolnoma varno.

Hoteli

 • Al Salam Rotana Hotel Khartoum
 • Acropole Hotel
 • Corinthia Hotel Khartoum
 • Kanon Hotel
 • German Guesthouse Khartoum

Hostli

 • Hostel Khartoum, House No 66, Ave 47 E(ast) | Khartoum 2


Nadredna destinacija