Sofija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Sofija je glavno in tudi največje mesto v Bolgariji. Še vedno dokaj neznana destinacija za turiste in popotnike. Po večini je glavna destinacija v Bolgariji za turiste obala Črnega morja in pa smučarska središča. Sofija je ponavadi le vmesna ogledna točka za turiste. Sofija je mlado in dinamično mesto. Počasi postaja prava evropska prestolnica. Sofija je izredno kulturno in zgodovinsko bogato mesto. Prav tako pa je že zelo novodobno saj ima veliko nakupovalnih centrov, hotelov za vse apetite turistov, moderne restavracije, najboljše nočne bare v državi,športne objekte,...

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25.54 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Katedrala Svetega Aleksandra Nevskega: gre za najlepšo in najbolj priljubljeno atrakcijo v Sofiji. Zgrajena je bila v prvem desetletju 20. stoletja, kot spomin padlim ruskim vojakom v rusko-turški vojni(1877-1878).
 2. Narodno gledališče Ivana Vazova: prelepo pročelje v starem komunističnem slogu. Nahaja se v parku, kjer se je možno tudi malo spočiti po ogledovanju samega mesta.
 3. Gora Vitosha: to je gora, ki je vulkanskega izvora in se nahaja zelo blizu mesta Sofija. Edinstveno na tej gori so skalne reke.
 4. Cerkev Boyana: nahaja se ob vznožju gore Vitosha. Cerkev je stara okoli 900 let ter jo uporabljajo kot narodni muzej v katerem se lahko poučimo o regionalni zgodovini umetnosti in kulturi.
 5. Narodni muzej vojaške zgodovine: muzej, ki je najbolj priljubljen med turisti saj je v njem moč videti veliko bojnih vozil, orožja,uniform in drugih predmetov druge svetovne vojne. Drugače pa je muzej zelo dobro organiziran in vam predstavi celotno zgodovino vojskovanja bolgarskega naroda.

Muzeji

 • Narodni muzej vojaške zgodovine, Cherkovna ulica 92 Str., ☎ +359 2 946 18 05, fax: + 359 2 946 18 06, e-mail: m.museum@bol.bg., delovni čas od 10.00 do 18.00.
 • Inštitut etnologije z etnografskim muzejom, Moskovska ulica 6A, ☎ +359 2 988 41 91, fax: +359 2 980 11 62, e-mail: eim_bas@mail.bg.
 • Narodni muzej zemlja in človek, Cherni Vruh ulica 4, ☎ +359 2 865 66 39, fax: +359 2 866 14 57, e-mail: earth.and.man@gmail.com. delovni čas od 10.00 do 18.00. V njem lahko vidimo največje minerale na svetu.
 • Narodni muzej zgodovine, Vitoshko lale ulica 16, ☎ +359 2 955 42 80;, fax: +359 2 955 76 02, e-mail: nim1973@abv.bg. Muzej ima več kot 650,000 eksponatov ter velja za enega izmed največjih zgodovinskih muzejov na Balkanu.
 • Narodni inštitu in muzej arheologije, Saborna ulica 2, ☎ +359 2 988 24 06, fax: +359 2 988 24 05, e-mail: aim-bas@aclubcable.com. delovni čas od 10:00 do 18:00.
 • Narodni politehnični muzej, Opalchenska ulica 66, ☎ +359 2 831 30 04, fax: +359 2 931 40 46, e-mail: polytechnic@abv.bg. delovni čas od 09.00 to 17.00.
 • Narodni muzej zgodovine narave, Tzar Osvoboditel 1, ☎ + 359 2 987 41 95, fax: + 359 2 988 28 94. delovni čas od 10.00 do 18.00.

Parki

 • Vrt Borisova, velja za enega izmed največjih v mestu.
 • Mestni vrt, je najstarejči in najbolj obiskan v mestu Sofija.
 • Largo.
 • Južni park, se nahaja na jugu mesta in je ponavadi zelo obljuden še posebaj ob vikendih.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Sofija ima zelo razvito pohodništvo. Največ izletov se organizira na bližnjo goro Vitosha, kjer imajo turisti veliko izbiro aktivnosti. Največ se jih odloči za pohodništvo ali pa raziskovanje gore s kolesom.

Aktivnosti

 • Kavarne in restavracije. Sofija je mesto kjer je veliko možnosti za posedanje v kavarnah ali pa v eni izmed mnogih restavracij.
 • National Opera and Ballet.
 • Kino center. Eden izmed največjih kino centrov v Bolgariji.
 • Brezplačni izlet po Sofiji
 • Brezplačni izlet po Sofiji s kolesom, kjer "pobegnete" iz mesta in se sprostite na prijetni vožnji po obrobju mesta.
 • Tekaški ogled Sofije, je primeren za vse tiste, ki so željni rekreacije ob enem pa imajo voden ogled mesta.
 • Otroško igrišče. Primerno za turiste, ki potujejo z otroci. Nahaja se v parku zraven stadijona Vasil Levski.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Sofija

Dinamični zemljevidi

Območja

Občina Soofija ima zelo veliko okolico saj ima kar 24 okrožij in zajema še 3 druga mesta in 34 vasi. Vsak od njih ima svojega župana, ki je izvoljen na volitvah. Sedanja županja Sofije je Yordanka Fandakova.

Nekatere od najbolj kulturno in gospodarsko pomembnih okrožij:

 • Oborishte, se nahaja v samem središču mesta, kjer je večina znamenitosti in poslovnih stavb. Znano je po svoji pretežno neo-renesančni in dunajski arhitekturi, obsežnem zelenju in rumenih kamnih.
 • Sredets, je sosednje okrožje Oborishte. Znano je po svoji arhitekturi ter mestnemu stadionu Vasil Levski
 • Vazrazhdane, je okrožje kjer so številni trgovski centri, banke, podjetja,...
 • Mladost, gre za moderno okrožje, ki se hitro razvija. Gre za enega večjih okrožji kar se tiče števila prebivalstva saj jih v njem živi 110.000. Okrožje nima veliko znamenitosti ter drugih znamenitosti. Tu je veliko tujih in domačih podjetij, veleblagovnic, avto hiš,... Mladost ima odlične prometne povezave do vseh preostalih okrajev mesta Sofija.
 • Vitosha,se nahaja na vznožju gore Vitosha. V tem okrožju prevladujejo luksuzni kompleksi, vile, posesti. Okrožje ima dobro povezavo do samega centra mesta ter okoliških hribov.

Vreme in klima

Sofija ima tipično kontinentalno podnebje. Zime so zmerno hladne z občasnimi velikimi količinami snega. Poletja so vroča in suha včasih tudi nekoliko vlažna. Povprečne zimske temperature so med -5 ° С in 0 ° С. Zimski ekstremi ponavadi dosežejo -15 ° С ter občasno tudi -25 ° С, v hladnih letih. V poletnih mesecih temperature variirajo od 25 ° do 30 ° С, poletni ekstremi poleti dosežejo do 40 ° С. Sofija je za obisk najbolj primerna v pomladnih mesecih, ko temperatura še ni tako visoka. V tem času se boste z užitkom sprehajali po mestu. Prednost obiska mesta Sofije v pomladnih mesecih pa je predvsem ta, da ta čas še ni veliko turistov. poleti med mesecem junijem in septembrom, predvsem če se odpravljate na obalo Črnega morja. Če pa si želite smučarskih užitkov pa sta za to najbolj primerna meseca januar in februar.

Kdaj obiskati

Sofija je za obisk najbolj primerna v pomladnih mesecih, ko temperatura še ni tako visoka. V tem času se boste z užitkom sprehajali po mestu. Prednost obiska mesta Sofije v pomladnih mesecih pa je predvsem ta, da ta čas še ni veliko turistov.

Zgodovina

Sofija je bila odkrita pred približno 2500 leti. Skozi stoletja je imela Sofija več imen kot sta Serdika,Sredets. Sofija je mesto kjer lahko najdemo veliko ostankov starih mest. Zaradi dobre strateške pozicije sredi Balkana je bilo mesto Sofija v času rimskega imperija za nekaj časa izbrano kot glavno mesto. Blizu Sofije leži cerkev Boyana, ki je ena izmed najbolj dragocenih spomenikov bolgarske in evropske kulture. Cerkev ima freske, ki jih priznani strokovnjaki ocenjujejo kot najboljše primere vzhodne srednjeveške umetnosti dvanajstega stoletja. V času Turško Otomanskega cesarstva je Sofija kot mesto nekoliko upadlo. Ko so jo Rusi leta 1878 ponovno osvobodili je Sofija doživela nekako pomladitev. Sofija je bila izbrana za prestolnico Bolgarije, kar je pomenilo na se je v njo vlagalo veliko kapitala za obnovo in gradnjo in širitev mesta.

Hrana

Hitra prehrana

Sofija ponuja vrsto restavracij s hitro prehrano. Za manj kot 1 EUR je možno dobiti kos pizze, sendvič, hot-dog. V pekarnah je možno kupiti tudi tradicionalno bolgarsko pecivo, ki se ga ponavadi zaužij ob domačem jogurtu. Zelo popularna je tudi Katma ( velika palačinka polnjena s šunko, sirom in čokolado).

Cenejše restavracije

To so restavracije, kjer se je možno usesti ter pojesti obrok po zmerni ceni. Gostinci so v teh restavracijah nekako nezainteresirani za turiste, čeprav nekateri ponujajo okusne domače jedi, ki bi jih turisti z veseljem probali.

 • Mr.Pizza,Neofit Rilski ulica 44 , ☎ +359 2 988 82 58. Ena izmed bolj priljubljenih restavracij v mest (5-8 EUR na osebo).
 • Baаlbek (blizu trga Slaveykov). Ponujajo kvalitetno in okusno Arabsko hrano.
 • Trops House. Restavracija kjer ponujajo tradicionalne Bolgarske jedi in pijačo.

Od srednjih pa do dragih restavracij

 • Happy's Bar and Grill se nahaja nasproti cerkve Sveta Nedelya. Gre za bolgarski način Ameriške večerje. Gre za nekakšno verigo restavracij po celotni državi.
 • Pizza Victoria. , velja za najboljšo pico v Mestu Sofija in pa tudi v državi.
 • Pod Lipite, zelo dobra tradicionalna bolgarska hrana.
 • Motto, gre za restavracijo, ki se priporoča gostom z željo po visokem nivoju postrežbe.
 • Carrera, Golo Bardo ulica 4, ☎ +359 2 960 28 66, e-mail: nikostoyanov@abv.bg. Moderna restavracija s kvalitetno postrežbo in zelo okusno hrano. Imajo tudi široko ponudbo vrhunskih vin. Cenovno tudi malo dražja restavracija.
 • Hadjidraganovite kashti, Kozloduy 75, ☎ +359 (2) 931 31 48. 11:30AM - 2AM. Tradicionalna bolgarska kuhinja.
 • Mehana Karajata, na križišču ceste Ovcha kupel in ulice Zhitnitsa, ☎ +359 2 8558804. Tradicionalna bolgarska kuhinja.
 • Old Days, Restavracija ima zanimivo lokacijo saj se nahaja na otoku sredi jezera. V njej vam postrežejo s tradicionalno bolgarsko hrano.

Pijača

Vino je poleg piva in rakije ena izmed najbolj priljubljenih alkoholnih pijač v državi. Pivo je zelo priljubljeno saj ga proizvajajo in pijejo po celotni državi. Popularno je predvsem domače pivo, ki je tudi cenejše od uvoženega. Rakija je nacionalna Bolgarska pijača, ki se ponavadi postreže pred začetkom obroka. V večini je pridelana iz sliv in grozdja. Sofija ima vrsto različnih kavarn, barov in diskotek.

Cafés

 • Palachinkova Kashta
 • Starbucks
 • Onda Coffee Break
 • Pchela Sweet Shop
 • Nedelya Sweet Shop
 • Costa Coffee
 • Art Club since 1991

Bari

 • JJ Murphys Irish pub
 • Clubhouse 19th Hole*, Hristo Belchev ulica 6. Bar nudi veliko izbiro pijač. Možno je naročiti tudi hrano. Bar je tudi športno obarvan saj prenaša veliko športnih dogodkov.

Nočno življenje

 • Apartment, priljubljena diskoteka med domačini in turisti.
 • Lodkite, diskoteka je popularna predvsem v poletnih mesecih saj je v celoti na prostem.

Nakupovanje

Bolgarska denarna valuta se imenuje Lev. Za en evro dobimo 1,95583 Leva. V trgovinah ponavadi ne sprejemajo tuje valute denarja to velja predvsem za države, ki nimajo evra. Ponavadi trgovci še rajši vidijo, da jim tujec plača v evrih kot pa z levi. Glede na to, da naj bi leta 2015 dobili evro jim to vse bolj odgovarja. Kar se tiče plačevanja z gotovino ali kreditno kartico je stanje tako, da so še vedno bolj vezani na gotovino tako, da je priporočljivo da imate s seboj vedno nekaj gotovine. Sofija je mesto kjer možno prav na vsakem koraku kupiti kakšen spominek. Majhne trgovinice s spominki najdemo na železniški postaji, pred muzeji, v parkih,...

Nakupovalni centri in trgovine:

 • Ulica Vitosha, velja za glavno nakupovalno ulico v samem centru mesta. Velja tudi za najdražjo ulico v mestu Sofija.
 • The Mall, največji nakupovalni center v državi.
 • Centralni market Sofija
 • TZUM
 • Nakupovalni center Sofija
 • Mestni Center Sofija
 • Serdika Center Sofija.
 • Sofija Outlet Center.
 • Nakupovalni center Bolgarija.

Kultura

Sofija se nahaja na ozemlju kjer je živelo veliko starih civilizacij, ki so pustile ogromen pečat na samo kulturo. V mestu je moč opaziti veliko zgodovinskih zgradb. Sofija velja za center bolgarske zgodovine, kulture in umetnosti.

Festivali in dogodki

Sofija ima skozi celotno leto razne festivale in dogodke. Seveda obstajajo festivali različnih vrst (kulturni, umetniški, glasbeni, športni,...), ki pa so venomer dobro obiskani. Najbolj znan je festival z imenom Sofia International Film Festival, ki se izvaja že 18 let zapored. Gre za enega od najbolj pomembnih filmskih festivalov v Evropi in poteka vsako letu v mesecu marcu. Za bo 18. leto Sofia International Film Festival zbrali v Sofija filmov, gostje, zvezde, novinarji in navijači kina od 6. do 23. marec 2014. Gostje imajo v Variety Top 50 kinematografskih festivalov, dogodek predstavlja Bolgarijo na svetu kot gostitelj enega od pomembnih filmskih festivalih v Evropi in poteka vsako leto v mesecu marcu. Kar se je začelo kot tematski glasbeni filmskega festivala, je šel skozi 17 prejšnjih izdajah, da postane kino dogodek leta, tako da trenutne svetovne trende kino z domačimi gledalci v Bolgariji in najpozneje v bolgarskem kinu s preostalim svetom. Organizator festivala je Art Fest. Glavni pokrovitelj dogodka je občina Sofija skupaj z bolgarsko nacionalno televizijo, ministrstvom za kulturo ter še nekaj ostalih sponzorskih partnerjev.

Jezik

Bolgarščina je južno slovanski jezik, ki je medsebojno razumljiv z makedonskim in prav tako tesno povezan z srbohrvaščino. Ruski in drugi slovanski jeziki so bolgarščini v bolj daljnem sorodstvu, vendar še vedno podobni. Tako, da vsak posameznik, ki zna govoriti katerega od naštetih ne bi smel imeti težav z učenjem bolgarščine. Moderna bolgarščina je težko predvsem za nekatere zahodne države Evrope saj ima tri spole za samostalnike.

Izobraževanje

Univerza "St. Kliment Ohridski" v Sofiji je najstarejša univerza v Bolgariji. Leta 2008 je praznovala 120 let obstoja. Velja za največjo in najbolj prestižno univerzo v Bolgariji. Sofija ima v zadnjem času veliko novih izobraževalnih ustanov, ki so orientirane tudi na programe v angleškem jeziku. Tako je večina predmetnikov organizirana tudi v angleškem jeziku. Nekatere univerze pa nudijo izobraževanje le v angleškem jeziku. Ameriški kolidž v mestu Sofija ponuja srednje šolsko izobraževanje, ki je popolnoma v angleškem jeziku.

Varnost

Sofija je načeloma varna prestolnica vendar je priporočljivo, če pazimo na osebne stvari ter smo tu pa tam bolj previdni. Če imate avtomobil je priporočljivo parkiranje na parkirnem mestu, ki je plačljiv. Tako imate zagotovljeno varnost vašega vozila. Če že parkirati izven varovanih parkirnih mest naj bo ta čim bolj na javnem kraju ter dobro preverite, če je kraj dovoljen za parkiranje, ker policija ni prav prizanesljiva do turistov. Pozor za pešce, ko prečkate cesto vam bolgarski vozniki po večini ne bodo dali prednosti zato bodite zelo previdni. Ponoči se morate izogibati območij okoli avtobusnih in železniških postaj, parkov in območja okoli Levovega mostu. To so območja kjer je najdemo narkomane, prostitucijo, brezdomce,... Če se vaš hotel nahaja v enem izmed teh območji je priporočljivo, da se zadržujete v območju hotela oziroma se do samega centra odpravite s taksijem, ki vas pobere pred hotelom. Izogibajte se konfliktom z vinjenimi domačini in navijaškimi skupinami domače nogometne ekipe. V bolgarskem sodstvu je veliko korupcije zato imate lahko velike težave, če se znajdete navzkriž s sodnim zakonom. Sofija je mesto kjer je velika ponudba taksi prevoznikov. Glede izbire le teh je potrebno biti previden. Pred vstopom v taksi prvo preverite cene ter, da ima voznik uporabno dovoljenje za vožnjo taksija. Prav tako pa bodite previdni pri menjavi denarja. Najbolj se vam splača menjati denar na bankah kajti Sofija ima nekaj privatnih menjalnic kjer denar menjajo po nižjih tarifah kot pa so v resnici.

Koristne turistične informacije

 • Informacijski center Sofija
 • Bolnišnica Tokuda Sofija


Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Domače telefonske storitve so na voljo skoraj vsem prebivalcem Bolgarije (ne glede na velikost), preko PSTN ali VoIP. Bolgarija je zelo razvita kar se tiče mobilnih telefonov - mnogi imajo dva ali tri mobilne telefone. Obstajajo tri omrežja (M-tel, Globul in Vivacom). M-tel je najstarejši in največji ter ima 97% pokritost površine države, z izjemami v najvišjih predelih gora. Druga dva, Globul in Vivacom, nista tako razširjena vendar ponujata boljše internetne storitve. Cene klicev so v povprečju z Evropsko unijo (5-40 centov na minuto, 7 centov / SMS).

Internet

Sofija ima zelo dobre internetne povezave. Širokopasovni dostop do interneta je na voljo preko kabelske povezave, ADSL, optike, WiMAX in povezave LAN. Možen je dostop tudi preko mobilnih telefonov, preko GPRS ali 3G. Hitrost interneta v prestolnici je relativno visoka. Mnoge restavracije in hoteli imajo tudi WiFi, ki je brezplačen za uporabo. V zadnjih letih, brezžični dostop do interneta v Sofiji narašča.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Letališče Sofija je najprometnejše letališče v Bolgariji, ki je bilo zgrajeno leta 1930. Nahaja se 10 km izven Sofije. Leta 2009 so naredili nov terminal kateri je trenutno osrednji del letališča. Več kot 26 letalskih družb je povezano z letališčem Sofija, ki dnevno letijo v vsa večja mesta po Evropi. Nekatere od tradicionalnih letalskih družb, ki letijo iz letališča v Sofiji so: Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Czech Airlines, LOT, Lufthansa, Olympic Airways, Tarom in Turkish Airlines. Obstajajo tudi nizko cenovni prevozniki, ki letijo v Bolgarijo kot so: EasyJet, Germanwings, Wizz Air. Bulgaria Air, nacionalni bulgarski letalski prevoznik leti na naslednje destinacije: Alicante, Amsterdam, Atene, Barcelona, ​​Bejrut, Berlin - Tegel, Bruselj, Bukarešta - Otopeni, Frankfurt, Istanbul - Atatürk, Kijev - Boryspil, Larnaka, London - Gatwick, London - Heathrow, Madrid, Málaga, Manchester, Moskva - Sheremetyevo, Palma de Mallorca, Paphos, Pariz - Charles de Gaulle, Rim - Fiumicino, Skopje, Tel Aviv, Tirana, Tripoli, Valencia, Dunaj, Zürich. Kar se tiče domačih letov pa letijo v Burgas in Varno, ki so predvsem čarterski leti.

Terminali

 • Terminal 1 (T1), je namenjen potnikom ki letijo čarterskimi leti ter nizko cenovnim letalskimi prevozniki, kot so Easy Jet, Germanwings in Wizz Air. Na terminalu je mogoče opraviti določene bančne storitve. Na voljo pa je še ena brezcarinska trgovina ter dve kavarni.
 • Terminal 2 (T2) skrbi za vse tradicionalne letalske prevoznike. Terminal ima enake storitve kot prvi le da je nekoliko večji.

Prenos med terminaloma Za prevoz med terminaloma je na voljo avtobus, ki pelje na vsakih 30 minut in je brezplačen. Hoja iz enega na drugi terminal ni priporočljiva, ker pot ni označena.

Prevoz med letališčem in mestom

 • Avtobus: avtobusna linija številka 84 pelje večkrat dnevno iz terminala 1 in 2. Karto za avtobus se kupi na enem ali drugem terminalu. Vožnja do mesta pa traja od 30 do 40 minut.
 • Shuttle: različna podjetja organizirajo prevoze iz letališča direktno do hotela. Ponudnike najdemo na samem letališču.
 • Taksi: "OK" in "9180" sta dve taksi prevoznika, ki imata dovoljenje za delo na letališču. Se veda so tu še druga taksi podjetja vendar resnično niso vredni zaupanja. Za prevoz do mesta Sofija boste plačali približno 6 EUR.

Z avtobusom

Sofija ima glavno avtobusno postajo blizu centra mesta, kjer so uniki vseh prihodov in odhodov avtobusov, cenik in vsa mest v katera lahko potujemo. Sofija ima tudi še tri manjše avtobusne postaje kjer je mogoče odpotovati v nekoliko manj poznana mesta.

Z avtom

Dostikrat se zgodi, da na bolgarskih avtocestah potekajo gradbena dela. Drugače pa ima Sofija z avtom več vstopnih točk:

 • iz severa in juga po avtocesti: E79/A6
 • iz vzhoda po avtocesti E80/A1-A3
 • iz zahoda po avtocesti A1/E80

Cestne povezave med mesti:

 • A1 povezuje Sofijo in Burgas
 • cesta A2 naj bi bila povezava Sofija-Varna, vendar na njej še vedno potekajo gradbena dela
 • A3 pa naj bi povezovala Varno in Burgas, vendar je trenutno zgrajeno le nekaj kilometrov ceste

Sofija je, kar se tiče avtocest s srednjo Evropo dobro povezana saj so skoraj da po celoti avtoceste. Le zadnjih 100 km pred Sofijo se vožnja malo upočasni zaradi nekaj gorskih cest

Z vlakom

Sofija je mesto ki je dobro povezana z mednarodnimi vlaki. Vsi prevozi, povezave in urniki so na voljo na internetu.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Avto

Sofija je milijonsko mesto zato so zastoji in vsakodnevna gneča na cestah nekaj povsem normalnega. Seveda je možen najem avtomobila vendar ta oblika transporta ni priporočljiva. Promet je zelo neorganiziran in malce tudi nevaren predvsem za turiste, ki se prvič znajdejo v takšni situaciji. Velik problem so tudi parkirna mesta, ki jih primanjkuje po celotnem mestu. Pozor: če že najamete avto pa bodite zelo pozorni na avtobuse in tramvaje v samem prometu, ker imajo posebna pravila med samo vožnjo.

Taxi

Sofija je dobro organizirana glede taksi prevozov. Taksi je možno ustaviti na ulici lahko pa se ga tudi naroči po telefonu. Taksiji so zanesljiva izbira prevoza. Glede cen je treba biti malce previden. Pred samo vožnjo se je pametno pozanimati kakšno tarifo ima taksi. Povprečne cene je 0,40 EUR za en kilometer.

Kolo

Sofija velja za eno izmed najbolj zelenih prestolnic v Evropi. Kot po večini prestolnic je tudi tu zgoščen promet zato je kolo zelo priljubljeno prevozno sredstvo med turisti. Na kolesu, boste prihranili veliko časa ob enem pa boste še športno aktivni. Sofija ima dobro urejene kolesarske poti tako da se ni treba bati za varnost med samo vožnjo. Kolo si lahko izposodimo oziroma najamemo med 10:00 in 20:00 uro.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

Sofija ima raznoliko ponudbo hotelov. Same cene pa so seveda odvisne od kvalitete in lokacije hotela.

SREDNJE DRAGI HOTELI (20-60 EUR)

 • Holiday Inn Sofia
 • Holiday Village Diplomat
 • Maxim Hotel
 • Metropolitan Hotel Sofia
 • Hello Sofia Guesthouse

DRAGI HOTELI (70 EUR in več)

 • Maria Luiza Hotel
 • Sheraton Sofia Hotel Balkan
 • Park Inn by Radisson Sofia Hotel

Hostli

Sofija ima velik izbor hostlov, ki so cenovno tudi zelo ugodni. Cenovni razpon je nekje od 8 pa do 26 EUR za nočitev. Nekaj imen hostlov:

 • Canape Connection Hostel
 • Crosspoint Sofia Hostel
 • Hostel Mostel,
 • Nightingale Hostel,

Kampiranje

Sofija, nima prav razvitega kampiranja. Nekaj kampov obstaja vendar bolj na obrobju Sofije.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Bolgarija