Slovaška

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Slovaška je po izboru »Lonely planeta« v letu 2013 bila izbrana med 10 najboljših destinacij za potovanje. Uvrstila se je celo na 5 mesto. Kot Slovenija je tudi Slovaška majhna država, katera nudi obilo različnih doživetij za turiste. Bogata zgodovina, kulturne in naravne znamenitosti in ogromno možnosti za počitek, so samo eni izmed adutov, zakaj je Slovaška tako visoko uvrščena na seznam top destinacij v letu 2013. Slovaška leži v osrčju Evrope. Država polna gradov in dvorcev ki izhajajo iz časa Madžarskega imeprija in pozneje avstro – ogarskega cesarstva. Pred letom 1993 je bila del Češkoslovaške, nakar se je odcepila. Glavni aduti ki jih Slovaška ponuja so zagotovo naravni mineralni in termalni vrelci okoli katerih so zrasla različna zdravilišča kot tudi znamenito gorovje Tatre na severu države, po katerem je Slovaška zelo prepoznavna. Dovolj pomemben je podatek, da je kar 12 naravnih in kulturnih znamenitosti pod zaščito UNESCA.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Roundtrip (popotovanje) po Vzhodni Evropi - 2.del

Lomnički štit, Slovaška Preberite: Roundtrip (popotovanje) po Vzhodni Evropi - 2.del

S kolesom do Prage

Evgen in Urban Preberite: S kolesom do Prage

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 2:29 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Bratislava: Staro mestno jedro, Cerkev Svete Elizabete, Grad Devin,Glavni trg, Spomenik Slavin
 1. Košice: Katedrala Svete Elizabete, Pojoča fontana, "Smelly cat" caffe in bar, Živalski vrt Košice, Mestno gledališče
 1. Liptovsky Mikulas: Demanovska jama svobode, Aquapark Tatralandia, Nizke Tatre - Jasna, Ledena jama - Demanovska, Central perk
 1. Poprad: Rajec Travel Slovakia - Dnevni izleti, Adventuora Slovaška - Dnevni izleti, Aquacity, Pieniny Sport Centrum - Rafting po reki Dunajec, Galerija Tatra
 1. Zilina: Beautiful Slovakia - Dnevni izleti, Bluff bar, Grad Lietava, Marianske trg


Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Slovaška, 3 dni: Bratislava, Košice , Nizke Tatre

Aktivnosti

Bratislava: Ogled grajskega griča z bratislavskim gradom je "must see". Prav tako je vredno pogledati spomenik padlih v 2. sv. vojni, Slavin. Michalov stolp , in sprehod po Michalski in Venturski ulici. Ogled Mozartove palače je prav tako ena izmed vidnejših znamenitosti Bratislave. Slovaška ponuja tudi izjemno kulinariko zato sledi par namigov, katere restavracije se splača obiskati: "U Remeselníka" je restavracija ki ponuja največji izbor domačih jedi. Zagotovo ena izmed najboljših v Bratislavi. Če želite bolj prestižno restavracijo pa je zagotovo "Le Monde Restaurant & Bar" pravi naslov za vas.


Koristne informacije

Glavno mesto: Bratislava

Valuta: €

Število prebivalcev: 5,4 miljiona

Elektrika: 230V/50Hz

Tel. koda države:+421

Časovni pas: UTC + 1

Telefon za njuno pomoč:112

Domena: .sk

Velikost države: km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Slovaška

Dinamični zemljevidi

Regije

 Zahodna Slovaška
 Kraji:Bratislava, Trenčin
 Glavno mesto Bratislava, reka Danube in ostale njene doline

 Centrala Slovaška
 Kraji:Banska Bystrica, Zilina
 Srednjeveški rudniki, nacionalni parki
 Vzhodna Slovaška
 Kraji:košice, Bardejov
 Smučarska središča, prekrasni gradovi

Lastnosti pokrajine

 Večji del severne in centralne Slovaške je gorat. Gerlachovský štít, ki meri 2,655 metrov in leži v Visokih Tatrah je najvišja gora na Slovaškem. 
 Tatre na severu  mejijo na Poljsko in so posejana z mnogimi jezeri in dolinami. Na tem področju so nižje temperature ljudje pa po večini živijo od rejenja ovc.
 Nižji del Slovaške je na jugu kjer leži reka Bodrog samo 94 metrov nad nadmorsko višino. 
 Zemlja je bolj rodovitna zato je celotno področje zelo vezano na kmetijstvo. Na razliko od severnega dela so temperature v poletnem času lahko presenetljivo visoke.

Vreme in klima

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Slovaška ima kontinentalno klimo. Južni del je najboljše obiskati od spomladi do jeseni severni pa v času zime.

Zgodovina

Prvotni zaselki današnje Slovaške izhajajo iz obdobja Paloelitika. Pred migracijo Slovanov in Hunov so na tem območju živeli Kelti in Romani. Še danes lahko na tem območju najdemo artefakte iz omenjenega obdobja. Generalno lahko razvoj Slovaške delimo na šest obdobij:pred 5. stoletjem pr. n. št., Slovanske države, Kraljevina Madžarska, Češkoslovaška in druga svetovna vojna, Komunistično obdobje, ustanovitev Slovaške.

Hrana

Slovaška ima odlično kulinariko. Med stvarmi katere morate poskusiti so:

Bryndzové halušky - jed iz krompirovih cmokov in fermentiranega ovčjega sira, Kapustnica - juha od kislega zelja, Pirohy - različne vrste cmokov, Goulash - gulaš, Segedin Goulash - segedin gulaš...

Pijača

Slovaška je znana predvsem po svojih alkoholnih pijačah. Najdemo pa tudi nekatere značilne brezalkoholne pijače.

Lokalna pijača je zagotovo pivo. Tako kot Češka ima tudi Slovaška tradicionalne lokalne pivnice ki so po stilu in kvaliteti zelo podobni Češkim. Med tiste katere je potrebno poskusiti spadajo: Zlatý Bažant, Smädný Mních, Topvar in Šariš. Če pa vam ugajajo alkoholne pijače z višjo stopnjo alkohola pa bodo vam z veseljem ponudili tudi Slivovico, Hruškovico, ali Demänovka. Od brez alkoholnih pijač pa je vredno poskusiti "Vineo", pijačo ki je izdelana iz belega ali rdečega grozdja.

Nakupovanje

Slovaška za svojo valuto uporablja Euro. Pred letom 2009 je bila uradna valuta Krona. Bankomati so dostopni po celotni državi. Možno je uporabljati tudi kreditne kartice.

Gospodarstvo in ekonomija

BDP (po pariteti kupne moči) po oceni iz leta 2011 znaša 126,916 miljard USD oziroma 23.304 USD na prebivalca. BDP (po nominalni vrednosti) po oceni iz leta 2011 znaša 96,089 milijard USD oziroma 17.643 USDna prebivalca.

Kultura

Slovaška ima bogato kulturno zgodovino. Nekatera od imen ki so znan po vsem svetu so: Anton Bernolak (1762-1813), Jozef Ignac Bajza (1755-1836) avtor prve Slovaške novele, Jan Holly (1785-1849) klasični pesnik ki je hotel dokazati, da je lahko Slovaški jezik dovolj voljen in se lahko postavi ob bok zapletenim oblikam antičnega pesništva, Ludovit Stur (1812-1856) pisatelj, učitelj ki je bil glavni arhitekt ustvarjanja modernega literarnega jezika, Ivan Krasko (1876-1958) je vidnejši član "Slovaških modernistov". Med skladatelji, sta imeni Alexander Moyzes in Jan Cikker prepoznavni za vsakogar. Slovaška ima 17 muzejev nacionalnega pomena in 19 gledališčnih ustanov.

Jezik

Slovaška - uradni jezik Slovaške je Slovaščina. Spada pod zahodnoslovanske jezike. Najbolj soroden jezik Slovaščini je Češčina.

Izobraževanje

Slovaška ima dober izobraževalni sistem. Večina šol, posebej univerz je v lasti države. Slovaška ima 10 letno obvezno izobraževanje. Sistem izobraževanja je razdeljen na tri dele: primarni (vrtci in osnovna šola), sekundarni (srednja šol) in terciarni (visoke in višje šole ter univerza). Najpomembnejše fakultete na Slovaškem so: Comenius Univerzity (najstarejša univerza na Slovaškem v Bratislavi), Slovak University of Technology (Bratislava), Univerza v Trnavi, Univerza v Bansky Bisrici.

Delo

Slovaška je članica EU, zato je drugim državljanom Evropske skupnosti dovoljeno in omogočeno iskati delo na Slovaškem. Državljaneom ne EU držav je potrebno pridobiti delovno vizo. Največ informacij za ne EU državljani boste pridobili na ambasadi matične države.

Varnost

Slovaška je varna država tudi po EU standardih. Kot obiskovalec najverjetneje ne boste imeli nikakršnih težav.

Zdravje

Slovaška nima posebnih zahtev glede dodatnih cepljenj ob vstopu v državo. Priporočeno je cepljenje proti Klopom kot tudi proti Hepatitisu "A" in "B" kot v vseh državah članicah EU. Slovaška ima visok higijenski standard, tako kot drugod v srednji in zahodni Evropi. Voda iz pipe je pitna. Kopanje v različnih jezerih in rekah je na lastno odgovornost razen če ni določeno drugače. Zdravstvo je na precej visokem nivoju. Težava, ki jo lahko imate z zdravniki je sporazumevanje, ampak v večjih mestih zdravniki govorijo angleščino.

Telekomunikacije

Telefon

Slovaška ima mednarodno klicno kodo +421. V primeru nevarnosti ali nesreče je enotna številka za klic v sili 112. Pokritost države z omrežjem je presenetljivo dobra. Možnost težav se pojavlja v globokih dolinah in soteskah. Slovaška ima 3 operaterje mobilnih omrežij: Orange, T-mobile in O2. si operaterji delujejo na standardnem omrežju med 900 in 1800 Mhz

Internet

Slovaška ima dobro poskrbljeno povezavo z internetom. Internet je možno najti povsod.

Pošta

Slovaška imadobro urejene poštne storitve. Slovaška pošta je v lasti države in ima 1566 poslovalnic po celotni Slovaški.

Spoštujte običaje

Slovaška nima posebnih ritualov in vsakdanjih protokolov in običajev. Paziti je treba, da jih ne zamenjamo z Čehi s katerimi so do leta 1993 živeli v skupni državi.

Prihod na destinacijo

Slovaška je država članica EU. Vstop v državo je možen z avtomobilom, avtobusom, vlakom ali letalom. Za državljane EU je vstop možen z osebno izkaznico za ostale državljane pa z potnim listom.

Zahteve za vstop

Za Slovence je v državo možen vstop z osebno izkaznico.

Z letalom

Slovaška ima tri mednarodna letališča. Seveda je najbolj prometno in povezano z svetom mednarodno letališče v Bratislavi, ostala dva letališča sta v Košicah in Popradu

Z avtobusom

Slovaška ima dobre avtobusne povezave. Direktne linije do Bratislave so možne iz Dunaja, Prage in Budimpešte. Možno je tudi priti z avtobusom iz Ukrajine ali Poljske.

Z avtom

Slovaškaima urejen cestni promet. V državo je možno vstopiti iz vseh sosednjih držav. Za vožnjo po avtocestah je potrebno kupiti vinjet. Vinjeto lahko kupite na vseh mejnih prehodih, bencinskih črpalkah in poštah. Cena 7 dnevne vinjete je 7€.

Z vlakom

Slovaška ima dobro urejen železniški sistem. Možen prihod v Slovaško je iz Češke, Nemčije, Avstrije, Poljske, Mađarske, Ukrajine in Rusije.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Letalo

Slovaška ne ponuja notranjih komercialnih letov.

Vlak

Slovaška ima dobro urejen železniški promet, zato je potovanje z vlakom med mesti najboljša opcija za turiste.

Avto

Slovaška ima dobro urejeno cestno infrastrukturo. Ceste so v relativno dobrem stanju. Večina cest ki povezujejo mesta v zahodnem delu Slovaške je dvopasovnic. Potrebno se je držati cestnih predpisov in za vožnjo po avtocestah kupiti vinjeto.

Avtobus

Avtobus je najboljša opcija za krajše lokalne prevoze. Avtobusi vozijo točno, karte je možno kupiti v predprodaji kot tudi pri šoferju.

Taxi

Taxi službe so urejene, cene so odvisne od ponudnika.

Kolo

Spanje in namestitev

Slovaška ima veliko različnih možnosti namestitev. Največji in bolj prestižni hoteli so v večjih mestih. Največ jih najdemo v Bratislavi in Košicah kot tudi v Visokih Tatrah. Lahko pa jih tudi najdemo v priljubljenih znanih zdraviliščih. V mestih so tudi različni hostli. Cene za hotele in hostle se gibajo kot povsod po centralni in zahodni Evropi.

Hoteli

Hotele najdemo povsod po Slovaški.

Hostli

Hostle najdemo povsod po mestih

Kampiranje

Kampiranje je možno v kampih na turističnih destinacijah. Slovaška ima okoli 18 možnosti za kampiranje po državi.

Nadredna destinacija