Sliema

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Sliema skupaj s sosednjim mestom St. Julian's tvori neprekinjeno mestno območje na katerem se nahaja večina hotelov, nakupovalnih središč ter druge turistične infrastrukture.

Sliema je polna hotelov, kavarn, barov, restavracij in trgovin.

Mesto je svoje ime dobilo po majhni cerkvici Sv. Marije, ki je služila kot središče družabnega življenja po bližnji okolici razpršenih ribičev.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 8:25 minut

Jezik: brez besedila

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Holy Trinity Church (Cerkev Sv. Trojice): simpatična cerkev v središču mesta.
  2. Mediterraneo Marine Park: akvarij in vodni park z številnimi mostkimi živalmi, kot so delfini, morski levi ter različne morske ptice. Predstave se odvijajo večkrat dnevno skozi vse leto.
  3. Ancelique Yoga Pt Wellness: studio zdravja v središču mesta Sliema.
  4. Teatru Salesjan: majhno gledelišče sredi Slieme.
  5. Playzone: notranje in zunanje otroško igrišče ob obali.
  6. Extreme Boat Fishing (Ekstremni ribolov): svojevrstna izkušnja, ki jo bodo gotovo cenili tako izkušeni ribiči kot tudi začetniki.

Izleti v okolici destinacije

Malta zaradi svoje mahjnosti omogoča zelo veliko fleksibilnost turistom, ki jo obiščejo- celotna država po dolgem meri dobrih 40 km.

Iz Slieme se lahko sprehodite do sosednjega mesta St. Julian's kar vam bo vzelo približno pol ure v eno smer.

Glavno mesto Valletta je oddaljeno približno 5 km.

Z dobro mrežo javnih avtobusnih linij, taxijem ali izposojenim avtomobilom hitro odpravite tudi v druga otoška mesta: Valletta, St. Julian's, Mellieha, Bugibba, Qawra, Mdina, strajektom pa boste preprosto prišli tudi na otok Gozo.

Aktivnosti

Sliema ima obsežno turistično infrastrukturo in svojim gostom poleg poležavanja na plaži ponuja tudi obilo raznovrstnih aktivnosti:

  • Potapljanje: v mestu Sliema boste našli številne potapljaške centre, ki vam bodo z veseljem organizirali nepozabno potapljaško izkušnjo. Nekaj najpopularnejših boste našli tukaj: watercolours, DiveSystems in DiveShak.
  • Izleti z ladjo
  • Vodeni ogledi otoka z avtobusom
  • Safari izleti z džipi

Zemljevidi in geografija

Sliema je obmorsko mestece, katerega obala se razteza približno 5 km okoli manjšega polotoka. Sliema tvori neprekinjeno mestno območje širše okolice glavnega mesta Valletta. Skupaj s sosednjim St. Julain's je Sliema največje turistično območje otoške države Malta.

Zemljevid

Sliema zemljevid

Dinamični zemljevidi

Vreme in klima

Malta ima sub-tropsko, mediteransko podnebje z milimi zimami in toplimi do vročimi poletji. Večina padavin pade pozimi, medtem ko so poletja pretežno suha.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Kdaj obiskati

Glavna turistična sezona na otoku traja od začetka julija pa do konca avgusta. Takrat lahko vrste pričakujete praktično pri vseh znamenitostih.

Zgodovina

Malta ima burno in pestro zgodovino med katero so se večkrat znašli na križišču interesov pomembnih evropskih civilizacij. Malti so vladali tako Feničani, Rimljani, Moori, Normani, Habsbužani, Francozi in Angleži.

Otok močno zaznamuje tudi njihova krščanska tradicija, ki je verjetno svetovno najbolj poznana po asociaciji z Suverenim redom malteških vitezov.

Med velikim obleganjem leta 1565 je območje današnjega mesta Sliema bilo kamp turške vojske. Na tem območju jih je tudi dočakala dokončna poguba, pogledli so bombandiranju iz utrdbe Sv. Elmo na nasprotni strani pristanišča Marsamxett.

Po obleganju je so vitezi Sv. Janeza Krsnika območje začeli načrtno razvijati, dodatno spodbudo pa je območje dobilo v 18. stoletju pod britansko upravo.

Mesto se je razmahnilo v drugi polovici 19. stoletja, ko so si tukaj poletno rezitenco ustavrili številni premožneži Vallette.

Burno zgodovino je Malta imela tudi v modernejšem obdobju. Leta 1942 je kralj George VI državi podelil najvišje britansko državno odlikovanje George Cross (Jurijev križ) za neverjetno herojstvo, ki ga je prebivalstvo otoka pokazalo v odporu proti poskusom italjanske in nemške okupacije tekom prve polovice 2. svetovne vojne. Križ še danes krasi malteško zastavo.

Hrana

Hrana na Malti je zanimiva mešanica italjanskih in angleških kulinaričnih tradicij. Hrana je podobna drugim delom Sredozemlja v njej so pogosto prisotne ribe, školjke in drugi morski sadeži, olive in olivno olje ter svinjina.

Poceni restavracije

Srednje drage restavracije

Drage restavracije

Pijača

Voda iz vodovoda večinom varna za pitje vendar ima lahko zaradi pomanjkanja zalog precej močan in nekaterim neprijeten okus. Kot povseod v Sredozemlju je tudi na Malti otrokom in ljudem nagnjenim k težavam s prebavo priporočljivo piti ustekleničeno vodo.

Priljubljena domača brezalkoholna pijača na Malti je Kinnie narejena iz lokalne vrste grenkih pomaranč in aromatičnih zelišč kot so janež, vanilija, rabarbara ter ginseng. Pijača je grenkega okusa, Maltežani jo pogosto postrežejo razredčeno z gazirano mineralno vodo v visokem kozarcu polnem kock ledu.

Nakupovanje

Obcestna prodajalka rož

Glavni nakupovalni predeli Slieme so Tower Road, Bisazza Street, Strand.

Kultura

Sliema skrbi za pestro dogajanje svojih obiskovalcev skozi celo leto, še posebno pestro pa je dogajanje v poletnih mesecih.

Aktualen seznam dogajanja najdete na strani VisitMalta'.

Festivali in dogodki

Aktualen seznam festivalov in drugih javnih prireditev je objavljen na strani VisitMalta'.

Jezik

Malteški jezik je nerazumljiv tujcem saj gre za v Evropi redkega potomca arabskega dialekta, ki se je med 9. in 12. stoletjem uporabljal na italjanskem otoku Sicilija. Približno 50% besed jezik jemlje iz italjanščine in siciljanščine, skoraj 20% odstotkov pa tvorijo angleške besede.

Na srečo turistov je poleg malteščine uradni jezik na otoku tudi angleščina, ki jo tekoče govori skoraj vsak prebivalec. Kar nekaj Maltežanov razume in govori italjansko.

Nekaj osnovnih fraz:

Dolžina: 1:50 minut

Jezik: angleščina, malteščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Izobraževanje

Državljani Evropske Unije se lahko na Malti izobražujejo brez študijskih vizumov.

Varnost

Malta je varna država, kjer so nasilna kriminalna dejanja redka. Kljub temu velja previdnost predvsem na glavnih turističnih destinacijah, kjer ste lahko žrtev manjših tatvin predvsem, ko gre za denarnice, mobilne telefone in druge vredne predmete.

Koristne turistične informacije

Sliema je skupaj s sosednjim St. Julian's središče turističnega dogajanja na Malti.

Nedaleč od Slieme je tudi Paceville, del St. Juliana, ki je znan kot središče otoškega nočnega življenja z številnimi plesnimi klubi, bari in glasno glasbo, ki poleti traja do jutranjih ur.

Več podatkov na Wikipedia.en

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Malta ima stabilen in povsod dostopen sistem telekomunikacij. V državi so trije mobilni operaterji Vodafone, GO ter Melita. Cene govornih in podatkovnih gostovanj kot tudi SMS sporočil so pri vseh treh operaterjih skladno s pravili Evropske Unije omejene z enotno Euro tarifo.

Internet

Dostop do interneta je na voljo v večini restavracij in barov, ki običajno svojim gostom ponujajo brezplačno uporabo WiFi omrežja.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Malta je dobro povezana s preostankom Evrope preko svojega edinega mednarodnega letališča Malta International Airport Malteški državni letalski prevoznik Air Malta v poletnih mesecih od julija do septembra v sodelovanju z Adrio nudi direktne čartrske povezave z letališčem Ljubljana.

Iz letališča lahko do Sliemme pridete s taxijem ali javnim avtobusnim prevozom.

Cene taxi prevozov iz Malta International Airport so javno objavljene na spletu kot tudi v letališki zgradbi.

Seznam avtobusnih prog, cenike ter vozni red boste našli pri Malteškem javnem prevozu.

Z avtom

Z avtomobilom je na Malto možno priti le s trajektom iz Sicilije. Na Malti promet poteka po levi strani cestišča.

Z ladjo

Malta ima redne trajektne linije s Sicilijo. Predvsem v poletnih mesecih se na Malti ustavi tudi veliko število turističnih križark.

Med otokoma Malta in Gozo so redne trajektne povezave, ki jih ponuja Gozo Channel Company.

Trajekti in potniške križarke se na otoku ustavijo v pristanišču Grand Harbor mesta Vallette.

Transport po destinaciji

Vodni bus Sliema-Valletta

Sliema je majhna, večino mesta lahko prehodite peš.

Javni transport

Malta ima razvejan sistem javnih avtobusov, ki so na otoku skozi desetletja postali prava turistična atrakcija.

Seznam avtobusnih prog, cenike ter vozni red boste našli pri Malteškem javnem prevozu.

Avto

Na Malti promet poteka po levi strani cestišča. Maltežani za razliko od drugih sredozemskih držav vozijo bolj umerjeno kljub temu pa je hupa pogosto uporabljen pripomoček domačinov.

Seznam izposojevalnic avtomobilov boste našli na spletni strani VisitMalta.

Taxi

Na Malti je veliko licenciranih taxi služb, ki jih boste prepoznali po belih avtomobilih. Večina vožen po otoku ima fiksno ceno glede na željeno relacijo vožnje. Taxistom je dovoljeno potnike pobirati povsod razen na označenih avtobusnih postajališčih.

Ceno konkretnega prevoza preverite in dogovorite s taxsistom pred začetkom vožnje.

Kolo

Sliema ima nekaj urejenih kolesarskih poti, ki jih boste našli predvsem vzdolž obale.

Spanje in namestitev

Sliema je skupaj s sosednjim St. Julian's center turizma na Malti. Hotele, hostle, privatna prenočišča in druge oblike namestitve boste našli na praktično vsakem koraku.

Hoteli

Na Malti boste našli številne mednarodne in lokalne hotelske verige, kot tudi manjše družinske hotele. V mestu Sliema je veliko število hotelov.

Podroben seznam hotelov je na voljo na spletni strani VisitMalta.

Hostli

Sliema ima 3 hostle še en pa je v sosednjem St. Julain's.

Podroben seznam hotelov je na voljo na spletni strani VisitMalta.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Malta