Skradin

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Skradin 6000 let staro majhno, slikovito, okusno in čarobno mestece, kjer se reka Krka steka v morje. Obiščete lahko miren samostan na Visovcu ali pa se prepustite eksploziji vodnih kapljic na slapovih reke Krke.

Središče mesta

Skradin je romantično mediteransko mestece z ozko tlakovanimi ulicami, kamnitimi oboki in stopnicami. Celo mesto je zaščiten spomenik, saj vsebuje hiše ki segajo v 18. in 19. stoletje in so ometane na način, ki je značilen za Benetke in območja pod njihovim vplivom. Na ulicah Skradin boste našli prijetno vzdušje majhnega dalmatinskega mesteca, še posebej v času festivala Skradin a Capella petje (a Capella petje značilno za hrvaški Jadran) ali praznik Kristusovega rojstva Marije.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Dolžina: 8 minut 13 sekund

Jezik: Hrvaščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Trdnjava Turina

Srednjeveška trdnjava Turina v Skradinu je bila verjetno zgrajena na ostankih prazgodovinske liburnijske ruševine, v vladavini bana Pavla Subic I (1273 -1312). Utrdba je bila zagotovo večja, kot je danes, obstoječe ostanki okroglega stolpa, konzervirani v nekaterih krajih segajo do okoli pet metrov visoko na terenu pa samo tja do 2 metra.

S trdnjave je lep razgled na kanal reke Krke, saj je razlog za izgradnjo te trdnjave strateško – obrambni in kot zadnja kontrola točka trgovske poti.

Rekonstrukcija trdnjave bo omogočila popolno oceno, kakšna je bila v izvirniku saj v njej prirejajo različne kulturne prireditve (koncerti, predstave, razstave ...).


Cerkve in arheološka najdbišča v mestu Skradin


Cerkev Blažene Device Marije

Cerkev Kristusovega rojstva Blažene Device Marije, popularno imenovane "Little Lady", je bila zgrajena na ruševinah mošeje. Pročelje cerkve ima trikotni pediment. Na prekladi glavnega vhodnih vrat je vklesan napis v latinščini NATIVITAS Virginis Mariae (Rojstvo Device Marije) . Cerkev ima šest oltarjev. Ena od zanimivih stvari je skradinskih in Campania (zvonik), ki ni na višini ampak je zaradi svoje teže (zgrajen 1872.l.) na bližnji skali, ki se nahaja približno 60 metrov od cerkve. Postavljen je na mehko močvirnih tleh vendar še vedno glasen kot je potrebno.

Cerkev Sv. Jerolima

Na območju vzhodno od cerkve Kristusovega rojstva Blažene Device Marije, zunaj mesta ob obali, je cerkev sv Jerome in pokopališče. Turki so jo porušili, vendar je bila čez 100 obnovljena. Glede na napis s ploščo nad vrati, je bila obnova izvedena v času škofa Anthony Trevisan v drugi polovici 18. stoletja. Tako cerkev (Marije in sv Jerome) sta pod zaščito Zavoda za spomeniško varstvo in kulturo v Splitu od leta 1974.

Cerkev Sv. Spiridona

Pravoslavna cerkev sv. Spiridona je bila zgrajena leta 1687 in obnovljena leta 1754. Leta 1876 je bila v Skradinu zgrajena nova pravoslavno cerkev. Zgradili so jo s pomočjo prispevkov vernikov, večina sredstev za izgradnjo cerkve pa je dala avstrijska vlada in cesar Franc Jožef I

Cerkev Sv. Petek

Pravoslavna cerkev sv. Petka je bila zgrajena leta 1895 in se nahaja na hribu zahodno od mesta, kjer leži tudi pravoslavno pokopališče, ki sega v 19. stoletje. Cerkev je bila uničena v drugi svetovni vojni zato so ohranjene kipe prenesli v novo cerkev Sv. Spiridona.

Izkop

V vasi Bribir, 15 kilometrov od mesta Skradin je privlačno mesto izkopavanja, središče hrvaške države v 13. stoletju. In spomenik najvišje kategorije. Arheološko izkopavanje (obisk starodavno antično Varvaria Bribir) obsega površino 72.000 kvadratnih metrov, in je 300 metrov nad morsko gladino.

Đardin, Maraguša

V sistematičnih arheoloških izkopavanjih, ki so jih izvajali arheologi Muzeja mesta Šibenik (1982, 1984 in 1985) na področju Đardin na Skradinskem polju so odkrili doslej le del mesta nekropole z bogato najdbo (kamen, keramične in steklene žare), ki so najverjetneje pripadal bogatim državljanom starodavnega Scardona. Đardin, Maraguša

V sistematičnih arheoloških izkopavanjih, ki so jih izvajali arheologi Muzeja mesta Šibenik (1982, 1984 in 1985) na področju Đardin na Skradinskem polju so odkrili doslej le del mesta nekropole z bogato najdbo (kamen, keramične in steklene žare), ki so najverjetneje pripadal bogatim državljanom starodavnega Scardona.


Izleti v okolici destinacije

1. EKSKLUZIVNI FOTO SAFARI - NP KRKA

Na tem čudovitem izletu si imate možnost ogledati najatraktivnejše točke Nacionalnega parka Krka! Med samim izletom si ogledate tudi:

Bribirsko Glavico – Hrvaška Troja,

Manastiru Krka – duhovni center pravoslvane vere,

Burnum – rimski amfiteater,

Manojlovac – najlepši slap,

Visovac - otoček,

Ključica – največja in najbolj ohranjena srednjeveška utrdba v NP,

Skradinski buk – najdaljši slap na reki Krki.

Trajanje izleta: 7-8 ur


Osnovna cena:

600,00 kn / 82,00€ po osebi za skupine nad 4 osebe

750,00 kn / 102,00€ po osebi za 3 osebe

1.000,00 kn / 137,00€ po osebi za 2 osebe


2. KOLESARSKA TURA TORAK - KANJON ČIKOLE

Kolesarska tura se začne v Skradinu in nadaljuje po mostu Skradin skozi vas Milković do Lozovac. Spust v kanjon je tehnično zahteven zato je za manj izkušene kolesarje priporočen spust peš. Prečkanje reke Čikola čez lesen most, nato pa vzpon po makadamski cesti do utrdbe Ključica. Izlet se nadaljuje naprej proti Drinovci Roški in preko luknje in nazaj v kraj Dubravica v Skradinu.

Trajanje izleta: 5 ur

Dolžina: 55 km (70 % makadam, 30 % asfalt - zahtevna tura)


Cena izleta:

430,00 kn - 59,00€ po osebi za skupine nad 4 osebe

500,00 kn - 68,00€ po osebi za 3 osebe

600,00 kn - 82,00€ po osebi za 2 osebe


3. OFF ROAD VOŽNJA - ČIKOLA IN NP KRKA

Izlet se začne s pijačo dobrodošlice, nato spoznate vašega voznika, ki predstavi pot v „Wine garden“ Skradin. Off road vožnja preko Žurinog hriba do prelepega pogleda na Nacionalni park Krka. Ogledali se boste tudi: Bribarska Glavica - Hrvatska Troja, Mačkov kamena, Roški slap, otok Visovac in na koncu še Ključica, največja in najbolj ohranjena srednjeveška utrdba v NP Krka iz 13. stoletja. Nekaj časa za slikanje in nato povratek v Skradin.

Trajanje izleta: 4-5 ur


Osnovna cena:

450,00 kn / 62,00€ po osebi za skupine nad 4 osebe

600,00 kn / 82,00€ po osebi za 3 osebe

850,00 kn / 116,00€ po osebi za 2 osebe


4.SPOZNAJTE SKRADIN - Unikatna tura s vodičem

Izlet vas pelje na edinstven sprehod skozi Scardon, kjer se reka Krka zliva v Jadransko morje. Skradin je mesto z ozkimi ulicami, podhodi in je večina votlin ter skal spomeniško zaščitenih.

Ogledali so boste tudi: Trg Male Gospe, razne Cerkve, zvonik kampane, pravoslavno cerkev sv. Spiridona in pogled na uvalo Rokovača kjer vam bo zastal dih. Skradin je enostavno čaroben v vsaki podrobnosti.

Na koncu pa še tradicionalno skradinsko kosilo.


Cena:

450,00 kn / 62,00€ po osebi za skupine nad 4 osebe

600,00 kn / 82,00€ po osebi za 3 osebe

700,00 kn / 96,00€ po osebi za 2 oseb.


5. LEGENDA O GAVANOVI HIŠI

Pripravite se na edinstveno dogodivščino, katero boste doživeli med sprehodom po mestu Skradin. Izlet vključuje plovbo s čolnom po Prukljanskem zalivu, v katerem je voda na vrhu sladka, spodaj pa slana.

Med vožnjo do otoka Stipanac boste izvedeli legendo o Gavanovi hiši in nastankom tega otoka. V nadaljevanju si ogledate tudi rezervat kjer domuje preko 206 različnih vrst ptic, poskrbijo tudi za kosilo in večerjo na koncu pa vas še varno s čolnom zapeljejo nazaj v mesto Skradin.


Cena:

500,00 kn / 68,00€ po osebi za skupine nad 3 osebe

600,00 kn / 82,00€ po osobi za 2 osebe

1.000,00 kn / 137,00€ za eno osebo

Potovalni načrti

Aktivnosti

KOLESARJENJE

Skradin prebudi radovednega duha v vas - ne poskušajte se mu upreti! Skoraj ni boljšega načina, da obiščete to področje kot s kolesom.

Odlična kombinacija zgodovine in narave, veličasten slap ali nežen zaliv Prukljan. Razlogov za vrtenje pedal ne manjka, poti so dovolj blage, da so primerne tudi za družine, ki iščejo priložnost za rekreacijo in tudi za tiste bolj ambicijozne športnike.

Če niste ljubitelj hitenja na dveh kolesih, ni važno - poti so široke in zagotavljajo varnost in zadovoljstvo tudi za pešce. Poleg sprehajalne in kolesarske poti so najljubše poti - Poti vina in oljčnega olja za prave kulinarične avanturiste!

Ne pozabite teh neznanih eksotičnih imen - Sonković, Piramatovci, Skradinsko terenu, Dubravice, rupe, Laskovica, Plastovo, Bratiškovci vse to boste spoznali ob raziskovanju tega območja.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Mesto Skradin se nahaja v Šibensko-kninski županiji. To je eno od manjših mestih. Na vzhodu in jugu meji na ozemlje sosednjih občin Promina (Oklaj) in mest Drniša in Šibenik ob reki Krki. Le majhen kos na severozahodnem delu meji s sosednjim območjem Zadar.

Naselja na območju mesta

Rupe, Dubravice, Bićine, Cicvare, Gorice, Ićevo, Krković, Lađevci, Međari, Piramatovci, Plastovo, Skradinsko polje, Skradin, Sonković, Vaćane, Velika Glava, Bratiškovci, Žažvić, Ždrapanj i Bribir.


Zemljevid Skradin

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Geografske koordinate Skradin:

Širina: 43.8179, Dolžina: 15.923 43° 49′ 4″ Sever, 15° 55′ 23″ Vzhod

Višina Skradin: 4 m

Klima Skradin:

Vlažna subtropska klima z vročimi poletnimi meseci (Köppenova klasifikacija klime: Cfa)

Zgodovina

Grad Skradin predstavlja eno najstarejših in najznačilnejših zgodovinskih naselij na vzhodni obali Jadrana. Nahaja se na desni strani reke Krke, že od ilirskih časov pa postane strateško in gospodarsko pomembno središče tega dela Liburnija.

V razdobju rimske oblasti naselje na mestu današnjega Skradina postane pravo urbano središče in eden pomembnih pristanišč na vzhodni obali Jadrana. V tem obdobju Skradin (Scardona) doživlja svoj gospodarski in politični vrh. Po več stoletni oblasti Osmanskega carstva in Venecije Skradin se nahaja v okviru Avstrijske države in Jugoslavije, od osamosvojitve Republike Slovenije do razvoja infrastrukturnih projektov pa postane eno pomembnejših manjših mestnih središč Šibensko kninske regije.

Hrana

Znani so po ribjih jedeh iz morja in tistih z reke - jedi z jeguljo in postrvjo.

Šunka, ki se suši na Skradinski burji, mesne specialitete in govedo, ki se prosto pase v naravi, zelenjava in sadje, ki se prideluje daleč od mest in onesnaževanja. Vse to ponuja Skradin.

Skradin torta poslastica z mandlji, orehi in medom, ki jo pečejo na predvečer poroke mladoporočencev in potem postrežejo na sami poročni zabavi.

Skradinska rižota skrbno kuhana osem, devet, včasih dvanajst ur. Uporabijo običajne začimbe in nekaj drugih, ki pa ostajajo skrivnost. Dodajo šunko, ki obogati okus in v skladu s tradicijo takšno rižoto pripravljajo samo moški.

Klobase iz Skradina so začinjene z muškatnim oreščkom in sokom iz česna namočene v belem vinu.

Posušena jagnjetina

Hladni Skradin brodet iz jegulje s polento iz koruzne moke.

Čokalice majhne ribe, ki živijo med zgornjo plastjo sladke vode reke Krke in spodnjo plastjo soli morske vode.

Domače marmelade iz Rowan, planike in fig z zelišči.

Peka

Skradin je znan po pripravi jedi izpod peke. Pri tem načinu peke ostane hrana sočna in ima poseben okus, nekje vmes med kuhanim in pečenim. Še posebej okusno meso pripravljeno na takšen način je jagnjetina ali teletina ter hobotnica ali petelin s krompirjem in zelenjavo.

Pijača

Skradin vas bo navdušil z izbiro lokalnih vin različnih sort: bremeni maraština (bela), naplavljenih ventilatorji, Lasina, Babic in tribidrag (črna), vrtnice in druge sorte.

Od vinarjev je najbolj znana družina Bedrica iz Skradina, slavni Bibich v vasi Plastovo (7 km od Skradin), in dve družine Licorice, tudi iz plašča. V vasi Dubravice pa imajo vinske kleti Grozdanić.

Prav tako je Skradin znan po svojem žganju, predvsem žganju iz jujube, murve, fig, rožičevcih, vrtnice. Ne manjka pa tudi žganja iz grozdja, raznih grenčic, orehovca in žganje iz češenj.

Nakupovanje

Kultura

Festivali in dogodki

Tradicionalno srečanje dalmatinskih Klap v Skradinu, ki je v znamenju capella petja poteka letos že 38 leto. Prav tako je zanimiv festival strokovne in akademske igralske družine "gledališče pod murvo" ki letos obeležuje svojo 10. jubilejno obletnico.

Izobraževanje

V Skradinu stoji Osnovna šola za učence od 1. do 8. razreda.

Varnost

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Mestna uprava

Trg Male Gospe 3

Tel: +385(0)22 771-076

e-mail: grad.skradin@si.t-com.hr

Web: www.grad-skradin.hr

Gradonačelnik: Antonijo Brajković


Turistična agencija mesta Skradin

Trg Male Gospe 3

Tel/fax: +385(0)22 771-329

Mob: +385(0)98 922-8912

e-mail: info@skradin.hr

web: www.skradin.hr

Direktor: Damir Nakić


V mestu Skradin se nahaja mestna lekarna, otroško igrišče, zdravstvena ambulanta, podružnica Jadranske banke, Knjižnica Ivana Pridojevića, mestni muzej, ki je odprt v času turistične sezone in urad lokalne turistične agencije Active Destination.

Telekomunikacije

V Skradinu deluje Pošta, ki je v poletnih mesecih (od 15. junija do 15. septembra odprta od ponedeljka do petka 7:00 do 20:00 ure in ob sobotah od 8. do 13. ure. Izven turistične sezone je odprta ob ponedeljkih od 8. do 17. ure in od torka do petka od 8. do 14. ure 18.

Prihod na destinacijo

Transport po destinaciji

Lokalna avtobusna linija Šibenik – Skradin, Skradin - Šibenik deluje na dnevni osnovi in se v času turistične sezone še poveča.

Skradin je dobro povezan z medkrajevnimi avtobusnimi linijami. Povezave s Splitom, Zadrom in Zagrebom tako ne predstavljajo težav.

Ker se urniki voznih redov spreminjajo ves čas in med seboj dopolnjujejo, se priporoča da za točne informacije pokličite ustrezno avtobusno postajo in preverite informacije.

Skradin nima velike skupne avtobusne postaje, vendar obstajata dve postajališči (za prihod v mesto in iz mesta). Ker je mesto Skradin zelo majhno je njihovo glavno prevozno sredstvo kolo. Ladjice nenehno vozijo v narodni park Krka, natančneje na Skradinski buk. V primeru potrebe in za izredne razmere pa deluje v mestu tudi taksi.

Spanje in namestitev

  • Hotel Skradinski buk- kapacitet 80 ležajeva
  • Aparthotel Villa Bonaca- kapacitet 24 ležaja
  • Apartmani, sobe, kuće za odmor, kampovi u domaćinstvu
  • Booking: info@active-destination.com


Skupna kapaciteta namestitev v mestu Skradin: okoli 600 postelj (od tega 104 v hotelih in cca 100 v kampih)

ACI marina Skradin: 180 privezov za nautike


Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška