Singapur

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Singapur je ena od štirih še obstoječih mestnih držav na svetu in najmanjša država v jugovzhodni Aziji. Mesto je nastalo iz trgovske postojanke Britanske vzhodnoindijske družbe, ki je bila pomembna strateška točka v trgovini z začimbami na poti proti Javi. Leta 1963 se je Singapur osamosvojil izpod Britanske oblasti in priključil novonastali Maleziji, vendar je manj kot dve leti kasneje iz federacije izstopil in 9. avgusta 1965 postal samostojna republika. Danes je Singapur ena izmed najbogatejših držav na svetu. Singapur slovi predvsem po svoji spektakularni osvetlitvi nebotičnikov, živalskih vrtovih, botaničnih vrtovih, svojo kulinariki, parkih ter svojo bogato zgodovino.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Singapur turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. National Orchid Garden : Nahaja v središču Singapurja, razstavljeno imajo ogromno število tropskih orhidej. To je raj za oboževalce rož. Našli boste obilico bujnega tropskega zelenja sredi mestnega jedra.
 2. Singapur Botanic Gardens: Vrtovi so zelo priljubljena turistična destinacija. Tukaj boste našli več kot 10.000 vrst rastlin, številno dediščino dreves, košček deževnega gozda in eno prvih umetnih jezer v Singapurju. Nahaja se manj kot 10 minut hoje od Orchard Road.
 3. BreakOut Games : Breakout ponuja prave igre pobega za tiste, ki uživajo v ugankah. Igra se odvija s poglabljanjem v fizično okolje. Glede na vlogo protagonista v zgodbi morate s svojimi soigralci delati skupaj kot ekipa. Najti morate namige, reševati uganke in pobegniti iz zaklenjenega prostora, v katerega ste ujeti, še preden zmanjka časa. Igra ponuja tako intelektualne kakor tudi akcijske izzive. Breakout ponuja drugačen, še zanimiv in zabaven način za preživljanje časa s prijatelji in ljubljenimi.
 4. Flight Experience Flight Simulator: Tukaj se lahko preizkusite kot pilot potniškega letala Boeinga 737. To je vaša priložnost, da preizkusite pravi simulator letenja, ki je običajno rezerviran izključno usposabljanju poklicnih pilotov.
 5. Cloud Forest Dome and Flower Dome: Prikaz rastja vse od 2.000 metrov nadmorske višine pa do obmorskih rastlin. Ogromen 35 metrski slap. Ko vstopite v Cloud Forest Dome vas z dvigalom popeljejo na vrh. Sledi spust po urejeni poti skozi različne vegetacije. Pot je razdeljena na 9 motivov: izgubljeni svet, sprehod med oblaki, jamo, razgled iz slapu, kristalna gora, hoja med krošnjami dreves, trenutnega stanja na zemlji, + 5 stopnij in skriti vrtovi. Vstopnina znaša S$28.00 za odrasle ter S$15.00 za otroke. Velja pa za ogled obeh vrtov.
 6. Singapur Zoo: Postavljen je v okolju deževnega gozda. Singapur Zoo je dom več kot 2800 živalim, več kot 300 različnim vrstam sesalcev, ptic in plazilcev. Zabave je neskončno, od zanimivih živalskih predstav, fotografiranj z živalmi in še veliko več.
 7. Gardens By The Bay: Vrtovi v zalivih se raztezajo na skupaj 101 hektarjev zemljišča v središču Singapurja - v zalivu Marina Bay. Med seboj povezuje tri zalive - zaliv jug, zaliv vzhod in centralni zaliv - vrtovi pa po vsej poti izžarevajo vrtno umetnost.
 8. Marina Bay: Zaliv Marina Bay slovi predvsem po svojih svetlobnih predstavah. Obisk marine je priporočljiv v večernih urah, saj se takrat začne odvijati pravi svetlobni nastop različno osvetljenih nebotičnikov, laserskih predstav in podobno.
 9. Asian Civilisations Museum: Muzej Azijske civilizacije, katerega obisk traja 2-3 ure. Vstop prost. V njem lahko spremljate korenine raznolikega prebivalstva otoka prek interaktivnih zaslonov muzeja. Imajo virtualne gostitelje, ki vas pozdravijo na vsakem od tematskih eksponatov. Vsebina muzeja se osredotoča na populacijo jugovzhodne Azije, Zahodne Azije, Južne Azije in na Kitajskem. Stalno se vrtijo posebne razstave in imajo tudi fantastično muzejsko trgovino.
 10. MacRitchie Nature Trail: Nekaj korakov iz središča mesta leži MacRitchie rezervoar. Je del Singapurskega vodnega sistema. Zajema meteorne vode in zagotavlja vodo prebivalcem otoka. Poti obkrožajo park, ki ima center za obiskovalce, dvignjen nad samim parkom. V sklopu centra se nahaja kavarna, toalete in info točka. Najboljši pogled doživite iz 250-metrskega visečega mostu med krošnjami deževnega gozda. Priporočljiva sta pohodniška obutev in voda.
 11. Kranji War Memorial: Pokopališče umrlim vojakom med drugo svetovno vojno. Zelo lepo urejeno. Zanimiva znamenitost za tiste, ki jih zanima zgodovina.
 12. Singapore Flyer: Singapore Flyer, največje opazovalno kolo na svetu. 360 stopinjski panoramski pogled na Singapur, iz katerega se vidi Marina Bay. Ta se iz minute v minuto preoblikuje, prav tako pa se vidi otoke Malezije in Indonezija. To je najboljši način za opazovanje in občutenje živahnosti in pisane lepote mesta Singapur. Uživanje v 30-minutni vožnji na 165 metrov visokem Singapur Flyer. Odrasli S$33.00, otroci S$21.00, upokojenci S$24.00.
 13. S.E.A. Aquarium: Odkrijte skrivnosti življenja v oceanu v največjem akvariju na svetu. Sprehodite se po čarobnem morskem svetu, kjer lahko vidite več kot 800 vrst različnih morskih živali.

Skriti kotički

Little India / Racecourse Road: Little India Singapur za tiste, ki si želijo pobližje razumeti njihovo kulturo, je Little India idealen kraj. Poln trgov, začimb, lepih templjev in neverjetne hrane. Prav tako je dobra točka opazovanja njihovega tradicionalnega načina oblačenja. Ponuja neskončne trgovine z oblačili, obiskovalci lahko poskusijo saris in sarongs, ter izvejo kako se pravilno obleče in nosi njihovo tradicionalno oblačilo.

Potovalni načrti

 • Singapur 3 dni: Vrt orhidej, botanični vrt, vrtovi v zalivih, singapurski živalski vrt, S.E.A. akvarij, zaliv Marina Bay, Singapore Flyer in Cloud Fores Dome.
 • Singapur 7 dni: Vrt orhidej, botanični vrt, vrtovi v zalivih, Singapurski živalski vrt, S.E.A. akvarij, zaliv Marina Bay, Singapore Flyer, Cloud Fores Dome, BreakOut Games, Flight Experience Flight Simulator, MacRitchie sprehajalna pot, Little India in muzej Azijske civilizacije.

Aktivnosti

Singapur ponuja ogromno možnosti. Muzeji in vrtovi ponujajo idealno možnost za uživanje v lepotah narave. Spektakularna osvetljava ponuja pravo pašo za oči v večernih urah. Vsi ljubitelji tehnologije boste prav tako prišli na svoj račun saj Singapur ponuja obilico simulatorjev letenja ter interaktivnih iger. Različni akvariji in živalski vrtovi pa nam predstavijo različne oblike vodnih in kopenskih živali. Daste si lahko duška pri nakupovanju ali pa preprosto uživate v degustaciji tradicionalne azijske kuhinje.

Koristne informacije

Glavno mesto: Singapur

Valuta: Singapore Dollar (S$, SGD)

Število prebivalcev: 4.608.595 podatek iz Oktobra 2003

Elektrika: 220V/AC

Tel. koda države: +65

Časovni pas: UTC +8

Telefon za njuno pomoč: Policija Tel: 999 Gasilci in reševalci Tel: 995

Domena: .sg

Velikost države: 692,7 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Singapur

Dinamični zemljevidi

Regije

Območja Singapurja

  Centralna regija
  Kraj:Bishan, Bukit Merah, Bukit Timah, Novena, Potong Pasir, Queenstown, Tanglin, Toa Payoh, Southern Islands,
  Downtown Core, Marina Centre, Marina East, Marina South, Museum, Newton, Orchard, Outram, River Valley, Rochor, Singapore River
  Osrednja regija Singapur je ena od petih regij mestne države. Obsega 13.150 hektarjev površine. Centralna regija je po svoji naravi
  predvsem komercialni , še posebej območja v mestnem jedru. Ima tudi 1.000 hektarjev zelenihn površin, vključno s parki, vrtovi in
  ​​drugimi rekreacijskimi površinami. Povezuje 19 kilometrov park,
  Vzhodna regija
  Kraj:Bedok, Changi, Changi Bay, Changi East, Changi Village, Geylang, Kallang, Kallang Bahru, Katong, Marine Parade,
  Paya Lebar, Pasir Ris, Siglap, Tampines 
  Vzhodna regija Singapurja je ena od petih regij te mestne države. To vključuje šest urbanističnih področij. Kot pove že ime, je
  najvzhodnejša regija Singapurja.
  Severna regija
  Kraj:Central Water Catchment, Lim Chu Kang, Mandai, Sembawang, Simpang, Sungei Kadut, Woodlands, Yishun 
  Severna regija Singapurja obsega 13.500 hektarjev površine. Vključuje osem urbanističnih področij in ima prebivalcev približno
  400.000. Kot že samo ime, je najsevernejša regija v državi. Brez naravnih zelenih površin, pa ima regija 3 kvadratne kilometre 
  rekreativnih površin.
  Severno vzhodna regija
  Kraj:Ang Mo Kio, Hougang, North-eastern Islands, Punggol, Seletar, Sengkang, Senoko, Serangoon, Serangoon Gardens, Serangoon North
  Severovzhodna regija Singapurja vključuje sedem urbanih področij. Kot pove že ime, se nahaja v severovzhodnem delu Singapur.
  Zemljišče ima približno 13.810 hektarjev.
  Zahodna regija
  Kraj:Bukit Batok, Bukit Panjang, Boon Lay, Choa Chu Kang, Clementi, Jurong East, Hong Kah, Yuhua, Toh Guan, Jurong Lake,
  Jurong West, Jurong West Central, Wenya, Yunnan, Joo Koon, Tengah, Tuas, Tuas South, Western Islands, Western Water Catchment
  Zahodna regija Singapurja obsega 25.500 hektarjev površine. Je največja izmed vseh regijah, saj vključuje dvanajst urbanističnih
  prodročij in ima več kot 1 milijon prebivalcev. Kot pove že ime, je zahodna regija Singapurja. Regija vključuje zahpodna zbirališča
  vode in zahodne otoke.

Lastnosti pokrajine

Singapur je majhna otokška država. Ima nekaj več kot pet milijonov prebivalcev in je precej natrpano mesto, takoj za Monakom. Singapur sestavlajo glavni otok ter številni manjši otoki.

Za razliko od mnogih drugih gosto naseljenih državah ima Singapur več kot 50% svojega območja pokritega z zelenjem. Ima 50 večjih parkov in 4 naravne rezervate. Singapur je očarljivo vrtno mesto.

Ima veliko število manjših mest razkroplenih po otoku, okoli čistega in modernega središča mesta.

Naravne nevarnosti

 • poplave

Najvišja točka

 • Bukit Timah, z višino 164 m

Vreme in klima

Singapur ima zaradi geografske lege tipično tropsko klimo. Temperature so običajno med 22-35°C. Singapur ima v povprečju le polovico dni v letu deževnih. Relativna vlažnost je v povprečju 79% dopoldan in 73% v popoldanskem času. Najbolj vroča meseca sta maj in junij. Monsunska sezona je od novembra do januarja.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za obisk je od februarja do aprila ter od julija do oktobra.

Zgodovina

Singapur je ena od štirih še obstoječih mestnih držav na svetu in je tudi najmanjša država v jugovzhodni Aziji. Mesto je nastalo iz trgovske postojanke Britanske vzhodnoindijske družbe, ki je bila pomembna strateška točka v trgovanju z začimbami na poti proti Javi. Leta 1963 se je Singapur osamosvojil izpod Britanske oblasti in priključio novonastali Maleziji, vendar je manj kot dve leti kasneje iz federacije izstopil in 9. avgusta 1965 postal samostojna republika. Danes je ena izmed najbogatejših držav na svetu.

Prvi zapisi o Singapurja segajo v drugo in tretje stoletje. Kjer je bilo ugotovljeno, da se jasno omenja njegove lokacije v grških in kitajskih besedil. Singapur je bil takrat poznan pod imeni Sabana in Pu Luo Chung.

Po legendi je Sumatrski princ Sang Nila Utama pristali na otok. Pred očmi je zagledal skrivnostno bitje za katero je mislil, da je lev. Odločil se je da ustanovil novo mesto, kije imenoval Singapur. Žal ni nikoli bilo nobenih levov nikjer v bližini Singapurja , ali drugje na Malaya v zgodovinskih časih. To skrivnostno bitje je bilo verjetno tiger ali pa divja svinja.

Več zgodovinskih zapiskov kaže, da je bil otok naseljen vsaj dve stoletji prej in je bil znan kot Temasek, javanščina za " Sea Town". Singapur je bilo pomembno pristanišče sumatrska kraljestva. Vendar je sumatrsko kraljestvo padlo okoli leta 1400 in Singapur je padel v pozabo sa je bil uničen s strani kraljestva Siam ter kraljevstva Jave.

Singapur je nato na kratko zapet postal pomemben kot trgovski center za malezijskega sultan. Vendar so portugalski plenilci Singapur ponovno zravnali. Singapur je zopet zbledel v pozabo.

Zgodba Singapurja, kot ga poznamo danes, se je začela leta 1819. Sir Thomas Stamford Raffles , ki se je dogovoril z upravičencem do prestola Sultanat Johor. Angleži bi podprli njegovo zahtevo po prestlo v zameno pa so pridobili pravico do ustanovitve trgovske postojanke na otoku.

Čeprav so Nizozemci sprva protestirali,se je konflikt končal s podpisom angleško - nizozemske pogodbe leta 1824 , ki je ločila Malajski svet na sfero britanskega in nizozemskega vpliva. Nizozemci so tako odstopili svojo kolonijo v Malacci Britancem v zameno za britanske kolonije na Sumatri.

Dobro postavljen na vhodu v ožino Malacca, Singapur zajema trgovske poti med Kitajsko, Indijo, Evropo in Avstralijo. Raffles je naredil odločilen korak,ko je Singapur-ju dodelil status takoimenovanega "free port", brez dajatev na trgovino. Trgovci so se zgrinjali, ker so se skušali izogniti nizozemskim davkom in zato je Singapul kmalu prerasel v enega izmed azijskih je najbolj dejavnih mest. Skupaj z Penangom in Malacco je Singapur postal dragulj v britanski kolonialni kroni. Njegovo gospodarstvo se je še bolj okrepilo, ko so palmovo olje in gume od sosednjega Malaya odpravljali preko Singapur-ja.

Leta 1867 se je Singapur uradno odcepil od britanske Indije in prešel pod neposredno vladavino britanske krone.

Ko je izbruhnila druga svetovna vojna, je bila trdnjava Singapur videti kot mogočna britansko baza, z masivno mornariško utrdbo, ki je varovala pred napadi z morja. Vendar pa ne le, da trdnjava ni imela flote (ker so bile vse ladje zasedene v obrambi Britanije pred Nemci), temveč so se Japonci pametno odločili prestopiti Malayo s kolesom!

Kljub naglemu obračanju orožja, saj britanski vladajoči razred brez domišljije tega ni pričakoval, so se 15-tega februarja 1942, s kritično nizko zalogo oskrbe, po manj kot tednu dni bojev, kolonialni gospodarji Singapur-ja predali. Nekdanji vladarji kolonije so pristali v zaporu Changi. Več deset tisoč jih je umrlo pod brutalno japonsko okupacijo. Vrnitev Britancev leta 1945 je bil triumfalen.

Po odobritvi samouprave leta 1955 se je Singapur leta 1963 na kratko pridružil Malezijski federaciji, vendar so ga izobčili, ker je mesto v večini poseljeno s KItajci predstavljalo grožnjo prevladi Malajcev. Otok je postal neodvisen 9. avgusta 1965 in tako postal edina država v zgodovini modernega sveta, ki se je osamosvojila proti svoji volji!

V času štiridesetletne vlade premierja Lee Kuan Yew-a je gospodarstvo Singapur-ja zacvetelo. Država je hitro postala ena najbogatejših in najbolj razvitih v Aziji. Kljub pomanjkanju naravnih virov je zaslužila položaj enega od štirih vzhodno azijskih tigrov. Vladajoča stranka (PAP), danes na čelu z njegovim sinom Lee Hsien Loong-om, še naprej obvladuje politično sceno z 81 od 87 sedežev v parlamentu.

Hrana

Potnikom, ki niso vajeni azijske hrane, ni potrebno skrbeti, saj v mestu cveti kulinarika iz vsega sveta. Na vsakem koraku vas vabijo kitajske, indijske, vietnamske, francoske, korejske, japonske, italijanske in druge restavracije. Uživali bodo tudi vegetarijanci, saj je na voljo veliko vrst sadja in tofuja. Prav tako je Singapur raj za ljubitelje rib. Če imate tanjšo denarnico, brez skrbi, saj je hrana cenovno dostopna in izbire na pretek. Kuhinja nonya (tako jo imenujejo) je variacija kitajske in malajske kuhinje ter indonezijske in zahodne, britanske kulinarične tradicije. Uživali boste v izvrstnih mešanicah kitajskih sestavin z začimbami, kot so kokosova krema, limonska trava, ghee, tamarind in sambala. V izobilju je tudi tropskih sadežev in zelenjave, morskih plodov, perutnine, rib in riža. Vse je precej začinjeno. Tipične jedi:

 • Nasi Lemak - riž z ribo, perutničkami, jajci in kumaro;
 • Satay - govedina, jagnjetina ali perutnina na ražnju ali roštilju z omako iz arašidov
 • Rendang - goveji ali jagnječi curry s kokosovim mlekom
 • Mee Goreng i Char Kuey Teow - jela od rezanaca, povrća i začina.
 • Riževa torta
 • Durian - kraljevsko sadje zelo intenzivnega in tipičnega okusa
 • Bubur cha cha ali Bobochacha - sladica iz kockic yama (sladek krompir) v kokosovem mleku in sagu (palmovem rižu).
 • Razne jedi iz morskih sadežev

Pijača

Najbolj znani pijači sta sojino mlijeko in čaj iz krizantem, ki ju lahko kupite v pločevinki. Zanimivi so sok od ličija, ječmenova pijača, pijača iz vodnega kostanja in lotosovega gomolja. Ne smemo pozabiti na Singapur sling - koktejl iz gina, češnjevega likerja in pomarančnega soka.

Nakupovanje

Singapur je nakupovalni paradiž. Nakupovanje je za prebivalce eden izmed najbolj priljubljenih načinov preživljanja prostega časa. Po otoku je nameč posutih več kot 150 nakupovalnih središč, tako da turistični obisk brez nakupov ni popoln. Samo po sebi je umevno, da lahko najnovejše kolekcije vrhunskih svetovnih modnih kreatorjev kupite praktično istočasno kot v Parizu, Milanu ali New Yorku. Tudi cenejše trgovine, kot so Mango, Zara, Benetton in podobne, nikoli niso daleč. Splača pa se obiskati tudi lokalne butike. Trgovci so silno prijazni, le če se jim obeta dobra kupčija, za varčnejše kupce pa nimajo pretiranega posluha. Pri nakupovanju je potrebna previdnost, saj tudi v razkošnih nakupovalnih središčih cene navadno niso fiksne, zato je pametno vedeti, kakšne so cene drugje po svetu. Spretni trgovci so se pripravljeni pogajati tako za ceno kosa oblačila kot drage tehnične opreme.

Gospodarstvo in ekonomija

Že konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja je Singapur postal druga najperspektivnejša azijska država in vzoren model za dežele v razvoju. Davčne olajšave ter politična in socialna stabilnost so pritegnile številna tuja podjetja in tuje investicije; z njihovo pomočjo so nastajala nujno potrebna nova delovna mesta. Veliko so vlagali v elektronsko industrijo. Tako je Singapur zaradi konkurenčnih cen in kakovosti dela postal ena od vodilnih držav na tem področju.

Vzporedno z razvojem industrije se je razvijal tudi v eno od vodilnih svetovnih finančnih središč. Po zaslugi vlade, ki precej strogo nadzoruje tako javno kot zasebno življenje svojih državljanov, je država tako po dohodkih kot po že skoraj brezhibni urejenosti glavnega mesta in okoliških spalnih naselij postala nekakšna azijska Švica. Singapur je eno od najpomembnejših azijskih prometnih vozlišč. Njegovo veliko pristanišče velja za tretje najpomembnejše na svetu in je osrednja oskrbovalna cona vsega jugovzhodnega dela azijske celine. V pristanišču, ki je med najučinkovitejšimi na svetu, vsak dan pristane več kot petdeset velikih ladij. Na voljo je več kot osemdeset žerjavov, ki noč in dan raztovarjajo velike zabojnike z raznovrstnim blagom. Pozornost vzbuja tudi veliko sodobno letališče, eno najpomembnejših letalskih križišč med Evropo, Azijo, Avstralijo in Pacifikom.

Singapur se razvija tudi v pomembno telekomunikacijsko križišče, ki komunicira prek satelitov, krožečih nad Tihim oceanom. Razmišljajo tudi o kabelski povezavi. Singapursko gospodarstvo temelji predvsem na trgovini, bančništvu, lahki in predelovalni industriji ter turizmu. Poljedelstvo in živinoreja sta skromna in še zdaleč ne zadoščata potrebam prebivalstva.

Visoke stanovanjske zgradbe, ki v svetu dobivajo negativen prizvok, so v Singapurju še vedno priljubljene, verjetno tudi zaradi omejenega prostora. Kljub visokim cenam stanovanj ima večina državljanov stanovanja, v katerih prebivajo, v lasti. To jim omogočata sistem državnih subvencij in namensko varčevanje, v katerega se morajo vsi zaposleni obvezno vključiti. Vsem zaposlenim pri izplačilu odbijejo 20 odstotkov prisluženega denarja, ki se vlaga v zakonsko določen pokojninski sklad. Tega vodijo racionalni ekonomski strategi, ki z razpršenostjo naložb skrbijo za njegovo plemenitenje in varnost. Ljudje z denarjem, kljub za ta del Azije dobremu zaslužku, skrbno ravnajo. Vlada si na vso moč prizadeva, da bi uredila sleherni kotiček malega otoka. To jim dobro uspeva, saj starejše hiše vztrajno izpodrivajo stekleni nebotičniki in velika nakupovalna središča.

Kultura

Na kulturni sferi se Singapur poskuša otresti svojega dolgočasnega, zategnjenega ugleda in skuša privabiti več umetnikov in predstav, vendar z mešanim uspehom. Zvezda na kulturnem nebu Singapur-ja je gledališče Esplanade v Marina Bay-u. Objekt je v špici svetovnega razreda za uprizoritvene umetnosti in pogosto prizorišče Simfoničnega orkestra. Možnosti pop kulture so bolj omejene, čeprav sta lokalni zvezdnici Stefanie Sun in JJ Lin imeli nekaj uspeha na kitajski pop sceni. Po drugi, pozitivni plati, pa vsi DJ-i in glazbeniki na turnejah po Aziji zagotovo nastopijo tudi v Singapur-ju.

Med domačini je priljubljen obisk kina, vendar pazite na oceno " R21 "(21 in navzgor ), če so vam všeč nerezani prizori. Največje kinodvorane so Cathay, Golden Village in Shaw Brothers. Cenzura še vedno prisotna na lokalni filmski sceni.

V poletnih mesecih ne zamudite Singapore Arts Festivala. Vstopnice v predprodaji dobite za skoraj vsak kulturni dogodek. Kupite jih lahko od SISTIC, bodisi na spletu ali na kateremkoli od prodajnih mest, prav tako tudi Singapurskem Centru za obiskovalce.

Jezik

Singapur je država kjer se meša ogromno število različnih narodnosti. V mestu je na prvi pogled opazna dediščina Angležev, pa naj si gre za jezik, saj je angleščina jezik sporazumevanja, ali pa za disciplino pred poštnimi in bančnimi okenci, pri vstopanju v mestni avtobus ali v vrsti za taksi. Med mestna prometna sredstva spadajo tudi rdeči nadstropni avtobusi, ki jih poznamo iz Londona in drugih večjih angleških mest. Na majhnem prostoru živi dobre štiri milijone ljudi, kar pomeni, da je Singapur ena izmed najgosteje naseljenih držav sveta. Večina prebivalstva je kitajskega rodu, kakšnih 15 % je Malajcev in okrog 6 % Indijcev. Slednji so prišli z angleškimi kolonizatorji, ki so za nekdanje nasade kavčuka in čaja potrebovali izurjene delavce. Zaradi raznovrstne sestave prebivalstva so v Singapur-ju uradni jeziki mandarinska kitajščina, malajščina, tamilščina in angleščina, ki ima vlogo povezovalnega jezika, poleg tega je tudi upravni in trgovski jezik. Osnovnošolsko izobraževanje je brezplačno, stopnja pismenosti (93,2 %) pa med najvišjimi v Aziji.

Izobraževanje

Singapur ima zavidljivo stopnjo pismenosti saj znaša kar 93,2%, prav tako je zavidanja vredna stopnja brezposelnosti, ki je zelo nizka - samo 2,6%.

Singapur ima zelo cenjene univerze. Izmenjava študentov poteka iz bližnje in daljne okolice.

 • National University of Singapur (NUS). Najstarejša univerza v Singapurju, specializirana za zakonodajo, računalništvo in znanost. Ena najboljših univerz v Aziji.
 • Nanyang Technological University (NTU). Druga univerza v tej otoški državi. Bolj usmerjena v inženiring, medije in poslovne vede. Gostila olimpijske igre za mlade leta 2010.
 • Singapur Management University (SMU). Tretja, najnovejša, in edina javno financirana zasebna univerza v Singapur-ju. Usmerjena v finance in poslovanja.
 • Singapur Institute of Management University (SIM). Singapur zasebna univerza s številnimi mednarodnimi diplomskimi programi. Šola ponuja široko paleto programov, od umetnosti pa vse do študija tehnologije.
 • Singapur University of Technology and Design (SUTD). Četrta javna univerza Singapur. Ustanovljen v sodelovanju z univerzo Massachusetts Institute of Technology v ZDA. Njihov poudarek je v negovanju tehnično usmerjenih voditeljev in inovatorjev. Njihovo znanje zadovoljuje družbene potrebe.

Številne tuje univerze, poslovne šole in specializirani inštituti imajo tudi nameščene svoja univerzitetna središča v Singapur-ju.

 • SP Jain Centre Of Management (SPJCM) Mednarodni kampus za poslovno šolo v Mumbaju.
 • INSEAD. Azijski kampus evropske poslovne šole INSEAD.
 • University of Chicago Graduate School of Business Azijski kampus Univerze v Chicagu Graduate School of Business, ki ponuja eno najbolj dragih MBA na svetu.
 • DigiPen Institute of Technology. Azijski kampus DigiPen Institute of Technology iz Washingtona.
 • ESSEC. Mednarodni kampus poslovne šole iz Pariza.
 • Tisch Asia. Azijski kampus Univerze iz New York, Tisch School of the Arts. Nudi tečaje, ki so filmsko povezani. Vključuje animacijo, pisanje in produkcijo.

Delo

Singapur ima zelo zaprt sistem zaposlovanja. Priložnostno delo je skoraj nemogoče najti. Imeti morate delovno dovoljenje ali zaposlovalno dovolilnico za delo v Singapurju. V praksi če hočete dobiti eno ali drugo morate imeti ponudbo podjetja za zaposlitev. Prav tako mora podjetje za vas zaprositi za dovoljenje. Obstaja tudi program "Počitniška delovna sila" za maturante, ki želijo živeti v Singapurju do 6 mesecev.

Delovna dovoljenja so večinoma namenjena nizko kvalificiranim delavcem. Da bi bili upravičeni do zaposlovalne dovolilnice, bi praviloma morali imeti minimalno plačo v višini več kot 2.500 $ na mesec, imeti najmanj univerzitetno izobrazbo iz ugledne univerze. Obstaja tudi vmesna dovolilnica znana kot S dovolilnica. Ponavadi je odobrena srednje kvalificiranim delavcem. Takim, ki so napredovali na položaj nižjega vodstv, kot naprimer nadzornik na gradbišču. Potrebno pa je imeti minimalno plačo več kot 1.800 $ na mesec, kakor tudi priporočilo svojega delodajalca. Imetnikom zaposlovalne dovolilnice, kakor tudi imetnikom S dovolilnice z mesečno plačo v višini več kot 2.500 $ je dovoljeno, da pripeljejo tudi svoje družinske člane preko tako imenovane vzdrževalne dovolilnice.

Če se vaše delovno razmerje preneha, boste dobili socialno dovolilnico, takoimenovan "Social pass". Ta omogoča da si v 14 dneh poiščete drugo delovno mesto. Ne razmišljati o delu brez dokumentov. To vas stane bivanja v zaporu, globe, uklenitve in zagotovega izgona.

Ko ste enkrat delali v Singapurju za eno leto z dovolilnico za zaposlovanje ali S dovolilnico potem je prošnja za stalno prebivanje dokaj enostavna. Če je odobrena - in praviloma je. Višja je vaša plača, bolj verjetno je da lahko ostanete v Singapurju za nedoločen čas. Vsaj tako dolgo, kot si lahko prikažete dohodek na vsakih 5 let.

Singapur je eden izmed najbolj živahnih gospodarstev v jugovzhodni Aziji, ki je podprto z visoko izobraženo populacijo domačinov in tujcev. Singapur je naravna izbira za multinacionalke, ki želijo biti prisotne v regiji. Vlada prav tako zelo podpira podjetništvo v državi. Ponuja popolno 3 -letno oprostitev davka na dobiček za nove družbe (za prvih S$ 100,000) in ima eno najnižjih stopenj davka za podjetja na svetu, kar znaša 17% letno. Ustanovitev podjetja poteka v celoti preko spleta in se lahko opravi v enem dnevu.

Varnost

Singapur je eno od najvarnejših velikih mest na svetu. Večina ljudi, vključno s samimi ženskami, ne bo imela težav sprehajati se po ulicah ponoči same. Ampak kot pravi lokalna policija, "nizka kriminalna stopnja ne pomeni, da ni kaznjivih dejanj". Paziti je potrebno na žeparje v prenatrpanih področjih. Od poznih 80. let dalje ne obstajajo ne tolpe ne zločini povezani z tolpami.

Čeprav je Singapur popolnoma varen se popotnice ponavadi držijo glavnih cest. Izogibajo se hoji skozi "lorongs" v Geylang, to je Red Light District Singapurja. Ne izogibajo pa se območja v celoti, saj je med drugim znano tudi po svoji nočni lokalni živilski tržnici. Če ste primerno oblečeni (da vas ne bi zamenjali za spolno delavko) ali pa izgledate kot turist, ne boste nadlegovani.

Singapur je svojo čistočo dosegel v okviru strogih pravil proti kršenju javnega reda in miru. Nepravilno prečkanje ceste, pljuvanje, kajenje in uživanje alkohola v javnem prevozu je prepovedano. Oglejte si obvestila kaj je prepovedano in kakšne so kazni. Izogibajte se smetenju saj je kaznivo dejanje. Ne kaznuje se samo z globami, ampak tudi s "poboljševalnim delom". Storilci dejanja, nosijo svetlo rumen jopič in pobirajo smeti na javnih mestih. Počasi gre na bolje. Še vedno pa ni neobičajno, da vidite ljudi smetiti, pljuvati in kaditi v conah za nekadilce. Žvečilni gumi, slavno dolgo časa prepovedan v prodaji, je sedaj na voljo v lekarnah za medicinske namene(nikorete). Za to se morate vpisati v poseben register ter vsakič pokazati svojo osebno izkaznico. Čeprav je uvoz žvečilnih gumijev za nadaljnjo prodajo še vedno nezakonit, lahko s seboj prinesete nekaj paketov za osebno uporabo.

OPOZORILO: Singapur obravnava kazniva dejanja na področju drog zelo resno. Smrtna kazen obstaja za trgovino z ljudmi, proizvodnjo, uvoz ali izvoz več kot 15 g heroina, 30 g morfina, 30 g kokaina, 500 g konoplje, 200 g hašiša in 1,2 kg opija. Če posedujete karkoli od tega, boste takoj obsojeni. Za nedovoljeno uporabo grozi največ 10 let zapora ali denarna kazen 20.000 $. Lahko pa tudi oboje. Za nedovoljeno porabo se šteje, dokler so vidne sledi prepovedanih drog v vašem sistemu. Tudi če lahko dokažete, da so bile uporabljene zunaj države. Za trgovino pa se šteje, če drogo najdejo v vrečkah, ki so v vaši lasti ali v vaši sobi. Tudi če niso vaše, in ne glede na to, ali ste seznanjeni z njimi. Bodite pozorni na vašo lastnino.

Za nekatere zločine, predvsem nezakonit vstop v državo in prekoračitev vize za več kot 90 dni, Singapur nalaga močne kazni. Druga kazniva dejanja, ki imajo močne kazni so vandalizem, rop, nadlegovanja in posilstvo. Spolne odnose z dekletom mlajšim od 16 let se šteje za posilstvo. Singapur obravnava tovrstno dejanje ne glede na to ali se je dekle strinjalo ali ne. Kaznuje pa se z udarcem po zapestju. To ni klofuta na zapestje. Udarec iz debele ratanove palice povzroča velike bolečine. Celjenje traja več tednov​​, brazgotina pa ostane za vse življenje. Kazniva dejanja, kot so umor, ugrabitev, nedovoljeno posedovanje strelnega orožja in prometa s prepovedanimi drogami, so kaznovani s smrtjo. Turisti so oproščeni tovrstnih kazni. Taka kazen je rezervirana samo za najhujše zločine, kot so posilstva, nadlegovanje, umor ali ugrabitev. Zato ima Singapur najnižje število hudih kaznivih dejanj na svetu.

Oralni in analni seks sta bila dolgo prepovedana pod britansko kolonijo. Legalizirali so ju za heteroseksualce oktobra 2007. Analni seks med moškimi pa je še vedno nezakonit, s teoretično kaznijo dveh let zapora. O tem zakonu se je aktivno razpravljalo v javnosti v zadnjih letih. Kljub zakonski določbi je zaznati vedno večje število gejevskih skupnosti in družbenih scen.

Singapur smatra beračenje za nezakonito. Občasno boste videli berače na ulici, ki pa niso iz Singapurja.

Čeprav je napačno prečkanje ceste nezakonito, je še vedno običajna stvar in se pojavlja zelo pogosto po mestu. Pazite, če vas ujame policist, boste morda dobili le opozorilo, če ga ne boste upoštevali pa denarno kazen. Povedano preprosto: ceste so za vozila in pešpoti so za ljudi.

Medtem ko Singapur zagotavlja ustavno pravico svobode izražanja, obstajajo številne izjeme. Ni treba biti v skrbeh, če ne mislite imeti javni shod ali objavljati politične kritike do sedanjih voditeljev. Misijonarje je treba tudi opozoriti, da se žaljenje drugih veroizpovedi v Singapurju kaznuje z globo in zaporno kaznijo. Prav tako je občutljivo razpravljanje v zvezi z religijo.

Politika, zlasti politika priseljevanja, je tudi zelo občutljiva tema. Policija vas ne bo aretirala za razpravljanje z domačini. Singapur ima svojevrstno politično ozračje, tako da je bolje da se te teme izogibate.

Singapur je skoraj imun na naravne nesreče. V bližini ni nobenih prelomnic. Potresi v Indoneziji se včasih komaj čutijo. Okolje pa ga varuje pred tajfuni, tornadi in cunamiji. Poplave v monsunski sezoni so občasna nevarnost. Dogajajo se zlasti v nižje ležečih predelih na vzhodni obali, vendar vsa voda običajno hitro odteče. Ponavadi po nekaj urah in življenje se nadaljuje kot običajno.

Zaradi strogih predpisov, podprtih z velikimi globami, je promet bolj umirjen kot v drugih azijskih državah. Nepremišljene vožnje so redkost.

Zdravje

Voda iz pipe je varna za pitje. Higienski standardi so zelo visoki. Singapur je vroča in vlažna tropska država. Priporočljivo je uživanje veliko vode. Najnižja temperatura doslej zabeležena v Singapurju je bila davnega leta 1934, ko je dosegla najnižjo vrednost 19,4°C.

V samem Singapurju ni malarije. Singapur ohranja strog nadzor nad komarji. Nadzor se vrši sicer le v mestih, ne seže pa v naravne rezervate na otoku. Če načrtujete sprehode v naravo, prinesite s seboj sredstvo proti komarjem.

Zdravstvena oskrba

Singapur ima odlično zdravstveno oskrbo in je priljubljena destinacija za zdravstveni turizem. Kljub nižjim cenam so standardi tako dobri kot tisti na zahodu.

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Pri manjših boleznih se napotite v najbližji predmestni nakupovalni center ali HDB nakupovalno središče in poiščite zdravnika splošne medicine. Ti običajno sprejemajo bolnike brez zavarovanja in lahko predpišejo zdravila na kraju samem. Skupni stroški posvetovanja z vključenimi zdravili stanejo približno 50 S$. Če boste imeli večje težave pojdite v bolnišnico.

 • Mount Elizabeth Hospital. Največja Singapurska zasebna bolnišnica. Priljubljena destinacija za zdravstveni turizem. Posvetovanja s strokovnjaki se začnejo od 100 S$.
 • Singapur General Hospital. Najstarejša in največja javna bolnišnica. Outram poliklinika ponuja zdravniško posvetovanja za 20,30 S$ in lahko napotijo ​​paciente k specialistu v bolnišnici. Čakalne vrste so lahko dolge. Popoldnevi so boljši kot dopoldnevi.
 • Tan Tock Seng Hospital. Ena od največjih javnih bolnišnic. Tukaj vam lahko pomagajo pri skoraj vseh težavah. Specialistični oddelki na enem mestu združujejo takoimenovan Travellers' Health & Vaccination Centre - center namenjen popotnikom, kjer nudijo storitve imunizacije, cepljenja proti malariji, posvetovanja pred in po potovanjih in splošne informacije. Fiksna pristojbina $ 80 za posvet pri zdravniku. Cepiva za 10 $ plus stroški (posvet ni potreben). Naročanje ni potrebno.

Druga možnost so centri tradicionalne kitajske medicine. Razširjeni so po celotnem Singapurju.

Telekomunikacije

Telefon

Singapur ima mednarodno kodo +65. Obstajajo trije glavni ponudniki telekomunikacijskih storitev v Singapurju:

 • SingTel
 • StarHub
 • MobileOne

Vsi trije ponudniki storitev imajo sisteme. ki delujejo na GSM 900/1800 in 3G ( W- CDMA ) omrežjih. Mednarodno gostovanje morda ni mogoče zato preverite pri svojem operaterju, preden odpotujete. Predplačniške SIM kartice se prodajajo v 7- Eleven trgovinah, trgovinah z mobiteli in menjalnicah.

Singapur ima zelo malo telefonskih govorlnic, najdemo pa jih predvsem na postajah podzemne železnice. Delujejo na kovance ali pa telefonske kartice, ki jih lahko kupite v 3,5,10,20 ali 50 S$. Telefonske kartice so na voljo na vseh poštah. Telefoni na kovance so bolj za lokalne klice, saj sprejemajo le manjše apoene. Telefoni na kreditne kartice se običajno na voljo na letališču ali v nekaterih večjih hotelih .

Za mednarodni klic iz Singapurja, morate najprej poklicati dostopno kodo 001 (za SingTel), 002 (M1) in 008 (za StarHub). Nato sledi klicna številka države, področna koda in šele nato klicna številka klicajočega.

Internet

Internetne kavarne računajo okoli 2 S$ na uro. Singapur jih ima raztresene po celotnem otoku, vendar niso posebno pogoste. Skoraj vsi prebivalci imajo dostop do interneta doma , na delu ali v šoli. Druga možnost so javne knjižnice ki ponujajo poceni dostop do interneta (S$ 0.03/min ali S$ 1.80/uro). Potrebna je registarcija za dostop.

Brezplačno WiFi omrežje deluje in obiskovalci lahko brezplačno uporabljajo wifi dostop. Potrebno se je registrirati. Preko e-pošte ali mobilnega telefona prejmete geslo za dostop. Singapur ponuja možnost priklopa na WiFi v McDonaldsu, StarHubu, Starbuck kavarnah in podobno.

Obstaja tudi možnost za predplačniški 3G/HSPA internete. Cene pa se gibljejo od 12S$ pa vse do 30S$ za nemojen dostop od 3 do 5 dni.

Mobilni dostop do interneta je na voljo preko različnih telekomunikacijskih omrežij. Vendar raje uporabite prost dostopov do WiFi-ja, če je le mogoče.

Pošta

Singapur ima pošto imenovano SingPost. Pisarne ima po celem otoku, na splošno odprte 08:30-17:00 med tednom, 08:30-13:00 v sobotah, nedelje zaprto. Storitev je hitera in zanesljiva. Razglednica kamorkoli po svetu stane 50 centov. Znamke lahko kupite povsod najdemo pa jih tudi v postajah podzemen železnice ali na samopostrežnih terminalih.

Majhni paketi do 2 kg stanejo 3.50/100g S$ za letalsko pošto ali 1/100g S$ po navadni pošti. Za večje pakete, se obrnite na DHL ki ponuja konkurenčne cene.

Spoštujte običaje

Singapur ima zelo veliko omejitev in kazni. Domačine in tujce na vsakem koraku spremljajo opozorila z zagroženimi visokimi kaznimi za različne prekrške. Kazen je treba plačati na primer, če vas dobijo z malico v bleščeče urejenem metroju, drastično se kaznuje kajenje v javnih prostorih, svarilom pa ni mogoče uiti niti v javnih straniščih, kjer vas lahko kaznujejo, če po opravljeni potrebi ne potegnete vode!

Kljub neobičajnim prepovedim kazni niso simbolične, saj praviloma dosežejo protivrednost vsaj 200€! Kršitelje čaka tudi vzgojna kazen, ki predvideva nekajdnevno čiščenje okolice, kar je okusilo že več sto domačinov. Tovrstni kazni se lahko izognejo le s plačilom globe ali pa morajo nekaj dni prebiti v zaporu, čeprav se sliši nenavadno, na primer zaradi malomarno odvrženega papirja. Oblast bije pravo vojno tudi z žvečilnimi gumiji, katerih prodaja je v državi prepovedana. Precej uspešna je tudi v boju z resnejšimi prestopniki, zato število kriminalnih dejanj v zadnjem času vztrajno nazaduje.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Slovenskim državljanom vizum za bivanje do 90 dni ni potreben. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest (6) mesecev na dan vstopa v Singapur.

Z letalom

Singapur je eno izmed največjih in najpomembnejših prometnih vozlišč Jugovzhodne Azije, kar pomeni, da vas do tja pripelje praktično katera koli pomembnejša svetovna letalska družba. Seznam letalskih družb, ki letijo v Singapur, si lahko ogledate v spletnem mestu singapurskega letališča Changi. Če imate možnost leteti s Singapore Airlines, jo zgrabite, kajti singapurski nacionalni letalski prevoznik ponuja izjemen standard storitev in nenadkriljiv elektronski sistem za razvedrilo potnikov. Poleg tega na medcelinskih letih s Singapore Airlines nikoli ne boste lačni, saj vam bodo med rednimi obroki z veseljem postregli z raznovrstnimi prigrizki.

Singapore Airlines v sodelovanju z Malaysia Airlines med Kuala Lumpurjem in Singapurjem ponuja tudi shuttle service. Vozovnice po znižanih cenah prodajajo na letališčih po principu kdor prvi pride, prvi leti. Glede na veliko število letov med omenjenima mestoma vam po vsej verjetnosti ne bo potrebno čakati dlje kot uro ali dve.

SilkAir ali tako imenovana “regionalna krila Singapore Airlines” ponuja lete v razne eksotične kraje jugovzhodne Azije. Njihovo spletno stran se splača obiskati, če iz Singapurja načrtujete nadaljevanje poti.

V Singapurju so se dodobra zasidrali tudi nizkocenovni letalski prevozniki. Največji nizkocenovni prevozniki, ki letijo v Singapur, s AirAsia, JetStar Asia/ValuAir in Tiger Airways. Vozovnice za vse tri lahko kupite preko spleta.

Z avtobusom

Singapur ima zdelo dobro medkravjevno avtobusno povezavo do večjih malezijskih mest. Največje malezijsko avtobusno podjetje z najboljšimi avtobusi in dobrimi vozniki je Transnasional. V voznem parku imajo tudi avtobuse poslovnega razreda z velikanskimi sedeži, ki potnikom ponujajo izjemno udobje. Če načrtujete nočno avtobusno vožnjo, ne pozabite na topel pulover – klimatske naprave so vedno nastavljene na najnižjo možno temperaturo. Pot večine medkrajevnih avtobusov iz Malezije se konča na postaji Lavender Street. Od tam se lahko do centra Singapurja odpeljete s taksijem ali pa se peš sprehodite do kakšnih 700 metrov oddaljene postaje MRT Lavender.

Iz najjužnejšega malezijskega mesta Johor Bahru se v Singapur lahko odpeljete tudi z lokalnim, neklimatiziranim avtobusom številka 170. Vozovnico shranite do konca vožnje, saj boste morali na malezijski meji iz avtobusa izstopiti, opraviti mejno kontrolo in počakati na naslednji avtobus št. 170, ki vas bo odpeljal do singapurske mejne kontrole. Tam zopet izstopite, opravite mejno kontrolo in počakate na naslednji avtobus št. 170. Vozovnica velja za kateri koli avtobus št. 170. V Singapur se na opisani način ni priporočljivo podati ob jutranjih prometnih konicah – razen, če želite izkusiti prerivanje med tisoči malezijskih delavcev, ki se vsako jutro vozijo na delo v Singapur, vračajo pa se zvečer, po peti uri.

Če ste dovolj mazohistični, da se v Singapur z avtobusom pripeljete direktno s Tajske, boste svojo pot najverjetneje zaključili pri velikem in kaotičnem Golden Mile Complex na Beach Road. Do postaje MRT Lavender se od tam lahko odpravite peš.

Z avtom

Potovanja v Singapur z avtom odsvetujemo, saj imajo zelo stroge prometne predpise. Vsekakor pa je vožnja v Singapur zelo dolga. Prevoziti je potrebno skoraj celotno azijo, nato pa z trajektom do Malezija ter nato naprej do Singapurja.

Z vlakom

Singapur je najjužnejša postaja Malezijskih železnic. Zanimivo je, da je ozemlje, po katerem tečejo tračnice in na katerem je singapurska železniška postaja, v lasti Malezije, kar je eden izmed virov stalnih prepirov med državama. Dobra stran potovanja z vlakom je, da boste v nasprotju s potovanjem z avtobusom morali na meji vlak zapustiti samo enkrat in sicer na singapurski strani, na kontrolni točki Woodlands, ki je veliko manj kaotična od cestnih mejnih prehodov. Malezijski obmejni policisti kontrolo opravijo na vlaku.

Na ekspresni vlak do Singapurja lahko vstopite v malezijskih mestih kot so Kuala Lumpur, Ipoh, Butterworth, Jerantut in Wakaf Baru. Za podrobnosti in nakup vozovnic preko spleta obiščite spletno mesto Malezijskih železnic.

Z ladjo

Singapur ima eno izmed najprometnejših pristanišč na svetu, v katerem pristajajo supertankerji, kontejnerske in potniške ladje več kot 600 ladijskih družb.

Transport po destinaciji

Letalo

Singapur je mestna država in nima medkrajevnih letov.

Vlak

Singapur ima dve vrsti vlakov. MRT (Mass Rapid Transit) in LRT (Light Rail Transit). So poceni in zelo zanesljiv način prevoza. Mreža zajema večino zanimivosti za obiskovalce. Je najceneši in najhitrejši način kako potovati po Singapurju. Single- trip karte kupljene na avtomatih, ki se nahajajo pred vsako postajo stanejo od S$ 0,80 do 2,20 S$. 0,10 S$ depozita se obračuna ob nakupu nove vozovnice.

Avto

Najem avtomobila ni najbolj priporočljiv način raziskovanja Singapurja. In niti potreben, saj javni promet pokriva vsa področja otoka. Cene dnevnega najema pri večjih izposojevalnicah se gibljejo od 100 S$ navzgor za najmanjše vozilo. Pri kakšnih lokalnih manjših izposojevalnicah so cene ugodnejše. Najem ne vključuje goriva, ki je približno 1.80/liter. Če nameravate po Maleziji z avtomobilom, je veliko bolj smiselno, da se odpravite čez mejo v Johor Bahru, kjer sta najem avtomobila in bencin polovico cenejša, in imate še možnost, da avto vrnete drugje v državi. S tem se boste izognili tudi nezaželeni pozornosti tatov in pohlepnih policajev, ki v Maleziji čakajo na avte z registrsko tablico Singapurja. Podjetje smove ponuja najem vozil na električni pogon. S plačilom pristojbine v višini 19 S$, boste lahko električni avto najeli za 15 minut ali pa cel dan. Ker so avtomobili polnjeni na baterije, boste privarčevali na strošku goriva. Svoje storitve ponujajo na področju Buona Vista Singapur.

Ceste v Singapurju so v odličnem stanju in vozne navade so na splošno dobre. Namreč zaradi strogih kazni se večina drži prometnih pravil. V primerjavi z drugimi večjimi mesti po vsem svetu je parkirne prostore v mestnem središču precej lažje najti, razen seveda v prometnih konicah. Tuja vozniška dovoljenja v angleškem jeziku so veljavna eno leto, zatem jih je potrebno zamenjati za singapurskega. Če vaše vozniško dovoljenje ni v angleškem jeziku, potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje (IDP).

Prebivalci Singapurja vozijo po levi strani. Omejitev hitrosti je 90 km/h na avtocestah in 60 km/h na ostalih cestah.

Avtobus

Avtobusi povezujejo različne kotičke Singapurja. Vendar so počasnejši in ne tako praktični kot podzemna železnica. Njihova prednost je, da si lahko sproti ogledate še mesto, rezn če vam je ljubša cenejša podzemna. V avtobusih se lahko plačujete z gotovino (kovanci). Ker je avtobusni sistem precej zapleten, je priporočljivo za ceno do destinacije vprašati kar šoferja. Plačilo z EZ- link ali Nets Flashpay kartico je najlažji način: kartico odčitate na čitalniku pri vhodu v avtobus in od kartice se odšteje najvišja cena vozovnice. Pri izstopu ne pozabite znova odčitati kartico, da se vam razlika povrne. Inšpektorji občasno na avtobusih preverjajo vstopnice. Zato ne tvegajte, ker lahko plačate 20 S$ kazni, če ugotovijo, da niste kupili vstopnice ali če ste kartico prezgodaj odčitali, oziroma 50 S$ za nepravilno uporabo kartice.

Taxi

Taksisti uporabljajo taksometre in so relativno poceni. Edini problem tega načina prevoza je, da je v Singapurju premalo taksijev, zato so včasih nedosegljivi tudi po več ur. Cene med tednom ne presegajo 10S$, izlet čez cel otok pa ne bo presegel meje 35 S$. Če ste skupina recimo 4-ih oseb, je dosti ceneje uporabiti taksi kot podzemno železnico.

Trishaw

Za Singapur so značilni takoimenovani "trishaws" - trikolesni taksiji, ki so namenjeni predvsem turistom. Najdemo jih okoli reke Singapur in v kitajskih četrtih. Kratke vožnje vas bodo stale med 10-20 S$, enourni ogledi pa približno 50 S$ na osebo.

Kolo

Uporaba kolesa bi bil lahko eden od najbolj praktičnih načinov prevoza za raziskovanje Singapurja, ki je raven, če le ne bi bil premalo varen. Kolesarjenje namreč ni v navadi Singapurcev, zato tudi ni posebej urejenih kolesarskih poti oz. prog. Vozniki taksijev, motoristi in dostavne službe niso dovolj pozorne do kolesarjev v prometu. Tudi prenosne prometne ovire, ki jih postavljajo zaradi del na cestah, voznikom otežujejo dober pregled cestišča.

Velik problem je tudi kakovost zraka. Po podatkih singapurskega LTA ima Singapur več kot 178.000 dizelskih avtomobilov, taksijev, avtobusov in tovornjakov. Takšna gneča na cestah je lahko za kolesarje v Singapurju zelo neprijetna. Ko se iz Indonezije začne valiti proti Singapurju debel dim, se kakovost zraka še poslabša. To obdobje je v sredini leta, ko Indonezija opravlja takoimenovano "slash and burn" metodo. Gre za požig odpadnih pridelkov.

Spanje in namestitev

Hoteli

Singapur ponuja možnost nočitve le v hotelih in hostlih. Kampi, apartmaji in druge vrste namestitev ne obstajajo. Cene nočitve v hotelih se gibljejo med 25 S$ in vse do vrtoglavih 2800 S$ v luksuznih hotelih.

Hostli

Hostle najdemo predvsem v predelih "Little India", "China Town", "Bugies", "Clarke Quay" in v "East Coastat". Cene se gibljejo med 25 S$ in 40 S$. Najnižja cena je 15 S$ za nekaj ur počitka, celonočna nočitev pa stane 40 S$.

Nadredna destinacija