Severna Koreja

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Severna Koreja je suverena država v Vzhodni Aziji in obsega severno polovico Korejskega polotoka. Vse obiskovalce, ki pridejo v Severno Korejo, neprestano spremljajo vodič in dva pripadnika tajne policije, od katerih vsaj eden govori materni jezik obiskovalca, čeprav število turistov ni veliko pa je vseeno v zadnjem času v porastu. Glavno in največje mesto je Pjongjang.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 58 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

  1. Tower of the Juche Idea: Je stolp sestavljen iz 25.550 granitnih blokov v čast predsednikovemu 70.rojstnemu dnevu torej en blo za vsak dan predsednikovega življenja. Stolp je visok 170m možen pa je tudi turistični ogled.
  2. Palača Kumsusan: Palača v kateri je prebival Kim II Sung je zgrajena grozlijo in vanjo boste morali biti tudi previdno oblečeni(dolgi rokavi, kravate, skromna obleka za žene). V palačo lahko vstopite le s fotoaparatom in denarnico.
  3. Pjongjang: Starodavno mesto je bilo v korejski vojni močno poškodovano a je tudi glavno in največje. Po vojni je bilo s pomočjo Sovjetske zveze povsem prenovljeno, s širokimi avenijami in monolitskimi stavbami ter spomeniki v socialističnem slogu. Najvišja zgradba je nedokončani hotel Rjugjong, visok 330 m. Nekatere zanimivosti: Arirang, Kim II-sung Square, Tower of the Juche Idea…
  4. De-Militarised Zone (DMZ): Eno največjih znamenitosti Koreje, je 4 km široko območje na obeh straneh meje in se imenuje vojaška rajmejitvena črta. Je eno najbolj varovanih območji na svetu in v njegovi bližini se nahaja tudi industrijski kompleks Kaesong.
  5. Kip Kim II Sung: Bronasti kip voditelja, ki je v neposredni bližini muzeja ter je bil postavlje za 60 rojstini dan predsednika Kim-a.
  6. Paekdudan: Izumrli vulkan na severovzhodnem delu države in meji na Kitajsko. Je najviška gora v državi s 2744m.
  7. Myohyangsan: Gorovje oddaljeno nekaj ur od prestolnice in je primeren kraj za treking.
  8. Moran hrib: To je v Pjongjang-u top športno igrišče za množice. Pari se sprehajajo, družine organizirajo piknike nekateri pa igrajo tudi instrumente. Park je še posebej zaseden ob nedeljah.

Skriti kotički

Paektusan- največje gorovje v Koreji in rojstno mesto dinastije Kim

Potovalni načrti

  • Severna Koreja: Gora Kumgang, Reka Daedong, Tower of the Juche Idea, Stadion Rungrado May Day,

Aktivnosti

Turistična potovanja v Severno Korejo so možna le v okviru vodenega ogleda, neodvisno potovanje ni dovoljeno. Spremstva ob obisko te totalitarne države so prisotna vseskozi in preprečujejo, da bi kaj ogrozilo njihov sistem. Pred potovanjem v Severno Korejo je potrebno sprejeti določene omejtive glede gibanja, fotografiranja in obnašanja in se šele potem odpraviti v to državo. Če pa se zato odločiti pa je vsekakor vreden ogleda Pjongjang z veliko zgoraj omenjenimi atraktivnostmi.

Koristne informacije

Glavno mesto: Pjongjang

Valuta: severnokorejski won ₩

Število prebivalcev: 22,466,000

Elektrika: 120V

Tel. koda države: +850

Časovni pas: UTC +9

Nujna pomoč: 818 (le nekateri govorijo angleško)

Domena: .si

Velikost države: 120,540 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Severna Koreja

Dinamični zemljevidi

Prometni zemljevid

Zemljevid javnega prevoza

Kolesarski zemljevid

Satelitski posnetki in sprehod po destinaciji

Regije

 Donghae Coast
 Kraji:North Hamgyong, South Hamgyong, Kangwon, Kumgang-san
 Pyongan
 Kraji:North P'yongan, South P'yongan, Pyonyang, Shinuiju 
 Baekdu Mountains
 Kraji:Ryanggang, Chagang
 Hwanghae
 Kraji:North Hwanghae, South Hwanghae, Kaesong

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

V Severni Koreji je celinsko podnebje z 4 izrazitimi letnimi časi. Dolge zime, me katerimi temperatura pade tudi do -30°C in pa vroča ter kratka poletja kjer se temperature dvignejo tudi do +35°C. Pomlad in jesen sta prehodni obdobji z veliko vetrov in spremenjenimi temperaturami. Tajfuni prizadanje otok enkrat leto in to jeseni.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Zaradi visokih temperatur in jasnega vremena je najbolj primerno obdobje poletje.

Zgodovina

Zgodovina Severne Koreje se uradno začne z ustanovitvijo Demokratične ljudske republike Koreje ( DPRK ) l. 1948. Pri odpravljanju posledic Japonske okupacije Koreje, ki se je končala s porazom Japonske v drugi svetovni vojni l. 1945. Koreja je bila razdeljena vzporedno v skladu z dogovorom Združenih narodov , ki se je upravljal s strani Sovjetske zveze na severu in Združenimi državami na jugu. Rusi in Američani se niso mogli dogovoriti o izvajanju skupnega skrbništva nad Korejo, kar je pripeljalo l. 1948 do ustanovitve samostojne vlade za celotno Korejo.

Severni režim je l. 1949 predlagal vojaško posredovanje v Južni Koreji, vendar niso prejeli podpore iz Sovjetske zveze , ki pa je imela pomembno vlogo pri ustanovitvi države. Umik večine vojakov Združenih držav z juga v mesecu juniju je vplival na močno oslabljen Južni režim, ter pozval Kim Il – sung naj ponovno razmisli o načrtu invazije proti Jugu. Idejo je Joseph Stalin najprej zavrnil, vendar je zaradi razvoja sovjetskega jedrskega orožja in zmago Mao Zedonga na Kitajskem, invazijo podprl, saj je kitajska dala znak, da boitajski znak, da bodo poslali vojake in vso podporo Severni Koreji , ki je privedla do korejske vojne .

Od premirja korejske vojne l. 1953 so odnosi med Severno Korejsko vlado in Južne Korejo, Evropsko Unijo, Kanado, Združenimi državami Amerike in Japonsko ostali napeti. Borba se je ustavila z prekinitvijo ognja , vendar pa sta obe Koreji še vedno tehnično v vojni .

Kim Il - sung je umrl l. 1994 . Njegov sin Kim Jong-il, ki je že takrat imel ključen položaje v vladi, ga je nasledil kot generalni sekretar Korejske delavske stranke . V času vladavine Kim Jong-il se je Severna Koreja gospodarsko še naprej slabila in življenjski standard 23 milijonov ljudi je še kar naprej padal. Od l. 1996 do 1999 je država doživela lakoto, ki je kot posledico pripeljalo do tega, da je umrlo 600-900,000 ljudi. Temeljni vzrok za takšno situacijo je, da država vodi celotno gospodarstvo čeprav je v stečaju, in ne more plačati uvoz investicijskega blaga, ki je nujno potreben pri modernizaciji svojih industrijskih obratov. Neučinkovitost Stalinističnega stila kolektivnega kmetijskega sistema Severne Koreje je državo prav tako pripeljal do katastrofe.

Severna in Južna Koreja sta 15. junija l. 2000 podpisali deklaracijo Sever-Jug, v kateri sta se zavezali za ponovno združitev . 4. oktobra 2007 so se voditelji Severne in Južne Koreje zavezali, da ne bo več nasilja. Leta 2002 je predsednik ZDA George W. Bush označil Severno Korejo kot " osi zla " in " oporišče tiranije " . Do leta 2006 je približno 37.000 ameriških vojakov ostalo v Južni Koreji , do junija 2009 se je to število zmanjšalo na okoli 30.000 vojakov. 13. Junija l. 2009 poroča Associated Press, da je v odziv na nove sankcije ZN , Severna Koreja razglasili, da bi napredovali s svojo programa za obogatitev urana . To je bilo prvič, da je Demokratična ljudska republika Koreja javno priznala , da se izvaja program bogatenja urana . V avgustu l. 2009 se je nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton srečal s Kim Jong-il in se dogovoril za izpustitev 2 ameriških novinarjev .

Hrana

Glede hrane vam vse uredi vaš vodnik, ki poskrbi za rezervacije v restavracijah, tudi za vegeterjance bo poskrbljeno(potrebno povedati pri rezervaciji). Kljub hudemu pomanjkanju hrane v Severni Koreji , zaradi katere umre milijone ljudi, ne boste imeli nobenih težav in boste dobili hrano. Razen korejski načih kuhinje, ki ga uporabljajo skoraj vse restavracije je možno obiskati tudi nekatere restavracije v Pjongjangu(zahteva dodatno plačilo), 2 italjanski restavracij, ki imata evropske peči in je pica zelo okusna ter tudi 2 restavracij s hitro prehrano(burger-ji...). Obiščete pa lahko tudi dunajsko kavarno, ki leži na trgu Kim Jong II, kjer so aparati uvoženi iz evrope.

Pijača

Lokalna posebnost je Insam-ju, to je korejska vodka prežeta z koreninami ginseng-a. Imajo tudi svoje lokalno pivo Taedonggang, ki je zelo dobro saj je bila pivovarna kupljena v Veliki Britaniji.Lokalni alkohol je zelo poceni naprimer 650 ml steklenica piva stane 0,50 €, prav-tako je podobna cena za uvoženo pivo(Heiniken) je pa potrebno spoštovati določena pravila gleda alkohola saj se v nasprotnem primeru hitro pojavijo težave. Priporočljivo je, da uporabljate ustekleničeno vodo za pitje, saj voda iz pipe ni priporočljiva.

Nakupovanje

Nakupovanje se razlikuje od tistega, ki smo ga navajeni v turističnih krajih in je vodeno, obiskovali boste lahko trgovine s spominki v vašem hotelu ali ob kakšnih turističnih znamenitostih. Če bi želeli obiskati kakšno lokalno trgovino se boste o tem morali posvetovati z vodičem, ki se nato odloči ali je smisleno to tudi storiti. V veliko turističnih krajih obstajajo trgovine s spominki kjer prodajajo propagandne knjige, video posnetke, razglednice, poštne znamke. Na nekaterih turističnih krajih (kot so King Kongmin grobnice ), lahko kupite sveže končne slike z vašim imenom in ime umetnika na dnu. In če imate veliko sreče, boste morda lahko dobili nekaj socialističnega realizma na sliki , čeprav cariniki niso navdušeni nad temi stvarmi , ki gredo iz države , tako da je potrebno paziti. Turisti so v večini primerov opozorjeni, če potujejo domov preko Južne Koreje ne smejo s seboj vzeti nobenih propagandnih sporočil Severne Koreje kot tudi ne smejo nositi slike z poslikavo voditeljev, razglednic, žigov...Dovoljene niso niti biografije ali knjige, če pa potujete domov preko Kitajske na te težave neboste naleteli. V industrijskem kompleksu Kaesong je nekaj odličnih slik na svilo in lan kjer so cene zelo nizke in barantanja niso dovoljena.

Gospodarstvo in ekonomija

Ekonomija je organizirana pod nadzorom Centralne banke Demokratične ljudske republike Koreje, ki tudi izdaja valuto, severnokorejski won. Severnokorejska ekonomija je visoko centralizirana avtarkična planska ekonomija. Severna Koreja in Kuba sta edini državi, ki imata skoraj celotno ekonomijo v rokah oblasti. Centralni načrtovalni komite pripravlja, nadzoruje in uresničuje ekonomske načrte, Generalni urad za industrijo pa je zadolžen za upravljanje proizvodnih obratov, proizvodnjo, razporejanje sredstev in prodajo v posameznih provincah. Izolacijska politika Severne Koreje omejuje mednarodno trgovino, zato je leta 1984 sprejela zakon, ki omogoča tuje investicije skozi skupna podjetja, vendar niso privabili investitorjev. Leta 1991 so vzpostavili Ransonsko posebno ekonomsko cono, da bi privabila investitorje s Kitajske in Rusije. Kitajska in ruska podjetja so odkupila pravice za uporabo pristanišč v Ransonu. Kitajski investitorji obnavljajo cesto od Ransona do Kitajske, ruski pa železnico od Ransona do Rusije, ki se nato nadaljuje kot Transsibirska želznica. Uradna povprečna plača je leta 2011 znašala 2 ameriška dolarja, vendar je dejanska povprečna plača znašala okrog 15 dolarjev, saj se mnogo Severnih Korejcev ukvarja z delom na črno: trgovino, obrtjo in kmetijstvom. Z delom na črno se ukvarjajo pretežno ženske, ker morajo možje hoditi na svoja delovna mesta, čeprav večina tovarn niti ne obratuje. Po ocenah naj bi Severni Korejci služili 80% dohodka z delom v majhnih podjetjih, ki so sicer v tržni ekonomiji legalna, vendar ne v severnokorejskem planskem gospodarstvu. Kvaliteta življenja in plače so v porastu, kljub velikim finančnim težavam države. Majhne zasebne tržnice, imenovane džanmadang, so razširjene po vsej državi in v zameno za denar ljudem ponujajo uvoženo hrano in dobrine od kozmetike do motorjev. Leta 2009 je vlada redenominirala valuto, da bi zajezila prosto trgovanje, vendar je s tem povzročila hudo inflacijo in je bila kasneje prisiljena umakniti prepoved prostega trgovanja. Država skrbi za brezplačna stanovanja, izobrazbo, zdravstvo in racionirane količine hrane. Plačevanje davkov je bilo 1. aprila 1974 ukinjeno. V obdobju med 1999 in 2005 je Severna Koreja občutila majhno, vendar stabilno rast bruto domačega proizvoda. Med 2006 in 2011 pa je večinoma stagnirala ali padala. Med pomembne industrijske panoge spada izdelovanje orožja in strojev, električna energija, kemični proizvodi, rudarstvo, metalurgija, tekstilni proizvodi, pridelovanje hrane in turizem. Pridobivanje železove rude in premoga sta eni izmed redkih dejavnosti, v katerih je Severna Koreja znatno bolj uspešna kakor Južna - proizvede približno desetkrat več železove rude in premoga kakor njena južna soseda. Med druge pomembnejše naravne dobrine v državi spadajo še svinec, volfram, grafit, magnezit, zlato, pirit in hidroenergija.

Kultura

V Severni Koreji je velika večina ljudi, ki niso priseljenci so domačini-korejci. Zaradi pomanjkanja priseljevanja , Severna Koreja je ena izmed najbolj etnično homogenih narodov na zemlji . Polovico ljudi je uniformiranih, saj ima država eno največjih vojska na svetu. Preostali so uradniki, ki se trdno oklepajo edine varne službe v državi. Država je lastnica vsega, ker voditelj izraža potrebe države in družbe, nasprotovanje pa pomeni zanemarjanje nacionalnih interesov.

Džuča je uradna ideologija DLR Koreje in pomeni opiranje na lastne sile. Je nekakšna državna avtarkija, ki pozna odgovor na vsa vprašanja. Je moderna severnokorejska fanatična religija, za katero se živi in umre, in to dobesedno. Narod trpi. Trpi v svoji neskončni predanosti idealom utopičnega socializma ter v čaščenju kulta osebnosti družine Kim. Celo ptice so kakor obnemele. Kim Džong Il je zgradil militaristično obliko stalinizma, v kateri ima popoln nadzor nad življenjem v Severni Koreji. Režimska elita menda šteje manj kot sto ljudi, ki imajo navzkrižna članstva v vseh najvišjih državnih organih. Tragično bizarnost severnokorejskega vsakdanjika ponazarja dejstvo, da je v ustavi zapisano, da je predsednik države še vedno véliki vodja, čeprav je od njegove smrti minilo že 16 let in je pred kratkim umrl že njegov sin.

Jezik

Uradni jezik v Sverni Koreji je korejščina(enako kot v Južni), razlikujeta se le v narečjih. Na Jugu je pogost pojav, da tujke sčasoma postanejo del jezika, na Severu pa temu ni tako. Handže (kitajske pismenke) v Severni Koreji od leta 1949 niso več v uporabi, v Južni Koreji pa so v uporabi občasno. Uradno latinično prečrkovanje besed se v Korejah razlikuje; Severna Koreja uporablja rahlo modificiran sistem McCune-Reischauer, Južna pa prenovljeno romanizacijo korejščine. V Severni Koreji je prepovedana uporaba latiničnih in kitajskih znakov, zato so neologizmi, ki so nastali v Severu, nepoznani na Jugu.

Izobraževanje

Izobraževanje v Severni Koreji nadzoruje vlada, je brezplačno in obvezno do srednje izobrazbe. Da bi vzpodbijali samostojnost in ustvarjalnost učencev, uporabljajo hevristiko. Obvezna izobrazba traja enajst let; eno leto vrtca, štiri leta osnovne in šest let srednje šole. Učni načrt vsebuje akademske in politične vsebine. Severna Koreja je ena izmed najbolj pismenih držav z 99% pismenega prebivalstva. Osnovne šole, ki se imenujejo ljudske šole, obiskujejo učenci starosti med 6 in 9 let. Nato med 10. in 16. letom starosti na podlagi njihovih sposobnosti obiskujejo navadno ali posebno srednjo šolo.

Delo

Delati kot tujec v Severni Koreji je zelo težko, obstajajo možnosti uspeh je moč poiskati preko stika s severnokorejsko misijo ZN v New Yorku, ali pa da se obrnete direktno na univerzo, vendar se je potrebno zavedati, da so možnosti za uspeh minimalne. Obstaja le majhna skupina(4 učitelji) inštruktorjev angleškega jezika, ki se ukvarjajo s poučevanjem in usposabljanjem učiteljev na treh univerzah: Univerzi Kim Il Sunga, Pjongjang Univerza za zunanje študije in Kim Hyung Jik Univerza za šolstvo. Obstaja možnost, da poučujete v Pjongjang Summer Institute v poletnem času, ko je odprt za tujce. To je prostovoljno, neplačano delo.

Varnost

Čeprav veliko ljudi nasprotuje potovanjem v Severno Korejo je to ena izmen najbolj varnih držav na svetu, za turiste. Kazniva dejanja zoper potnike so nezaslišen pojav in zaradi dejstva, da je celotna pot zelo dobro organizirana ne boste mogli sploh naleteti na težave. Težave se lahko zgodijo le če ne upoševate navodil vodnikov in hodite po svoje te stopite na kakšno varovano območje kjer ste lahko tudi vstreljeni.

Zdravje

Severna Koreja ima državni sistem zdravstva in obveznega zdravstvenega zavarovanja. Država za potrebe zdravstva nameni 3% bruto domačega proizvoda oziroma okrog 1 dolar na osebo. Za zdravstvene preglede pacienti plačajo s cigareti, hrano ali alkoholom, za operacije pa tudi z gotovino. Med leti 1955 in 1986 je vlada veliko razvijala zdravstvo; število bolnišnic je z 285 naraslo na 2.401, število klinik pa s 1.020 na 5.644. Bolnišnice so tudi v tovarnah in rudnikih. Od leta 1979 je vse več poudarka na tradicionalni korejski medicini, ki vključuje zdravljenje z zelišči in akupunkturo. Zaradi številnih naravnih katastrof, gospodarskih težav, pomanjkanja energije in hrane zdravstvo v Severni Koreji čedalja bolj zaostaja in propada. Mnogim bolnišnicam in klinikam v Severni Koreji primanjkuje osnovnih zdravil, opreme, tekoče vode in električne energije. Okrog 100% odstotkov populacije ima dostop do sanitarij in vode, vendar ni popolnoma pitna. Nalezljive bolezni, kot so malarija, tuberkuloza in hepatitis B, so pogost pojav v državi. Pričakovana življenjska doba je okrog 69 let, kar na lestvici držav po pričakovani življenjski dobi uvršča Severno Korejo na 152. mesto. Med drugimi zdravstenimi težavami se pojavlja podhranjenost, ki je posledica lahkote, ki se je zgodila zaradi neučinkovitega sistema razdeljevanja hrane in politike »vojska na prvem mestu«. Raziskava Združenih narodov iz leta 1998 je pokazala, da je 60% otrok podhranjenih, od tega 16% akutno podhranjenih. Pred odhodom v Severno Korejo cepljenje ni obvezno, Priporočajo pa cepljenje proti DTP prav tako je priporočljivo tudi cepljenje proti hepatitisu A za tiste ki pa potujejo za več kot 2 tedna pa tudi proti tifus-u. Za daljša potovanja pa priporočajo tudi cepljenje proti steklini ter tuberkolozi in hepatitisu B. Med morebitne zdravstvene težave sodiju tudi driska in druge potovalne težave(slabost). Pomembno je da pazite kaj boste spili in s čim se boste prehranjevali, da bi preprečili težave.

Telekomunikacije

Severnokorejska vlada izvaja izjemno strog nadzor nad mediji v državi. Ustava zagotavlja svobodo govora in tiska, vendar preprečuje izvajanje teh pravic v praksi. Novinarji brez meja so na lestvici svobode tiska uvrstili Severno Korejo na 177. mesto izmed 178 mest - zadnja je bila Eritreja. Dovoljeno je objavljanje novic, naklonjenih vladi, novice o ekonomskih in političnih problemih v državi ter kritike tujih držav na račun Severne Korej niso dovoljene. Mediji vzdržujejo kult osebnosti okrog Kim Džong Una in redno poročajo o njegovih dnevnih aktivnostih. Glavna tiskovna agencija v državi je Korejska centralna tiskovna agencija.

V Severni Koreji izhaja 12 pomembnejših časopisov in 20 večjih časopisov z različno periodičnostjo (dnevniki, tedniki, mesečniki itd.). Vsi časopisi so tiskani v Pjongjangu. Zasebni časopisi in mediji ne obstajajo.

Januarja 2012 je Associated Press odprl pisarno v Pjongjangu, od koder poroča o novicah v Severni Koreji.

Telefon

Ministrstvo za pošto in telekomunikacije vzdržuje telefonsko in poštno omrežje v državi. Severna Koreja ima relativno dobro razvito telefonsko omrežja z okrog 1,18 milijona fiksnih priključkov, vendar je večina teh telefonov nameščenih v domovih in pisarnah višjih državnih uradnikov. Če kdo želi telefonski priključek, mora izpolniti zahtevek, v katerem mora navesti svoj položaj, zakaj želi telefon in kako ga namerava plačati. Po podatkih iz februarja 2012, Severna Koreja tudi ponuja dostop do omrežja tretje generacija (3G) prek milijonu naročnikov. Storitve ponuja Koryolink, ki je skupno podjetje severnokorejske vlade in egiptovskega telekomunikacijskega podjetja Orascom Telecom Holding. Januarja 2013 je Koryolink napovedal, da lahko tujci s seboj prinesejo mobilne telefone ter nato kupijo njihove SIM kartice za uporabo, ki omogočajo mednarodne klice, vendar so cene le-teh zelo drage (okoli 5 $ na minuto za klic v tujini). V Yanggakdao Hotelu v Pjongjangu si lahko privoščite mednarodni klic, vendar pa bo stal približno 1-3 € na minuto, odvisno od tega, kam kličete. Mobilni telefoni so bili v obdobju med letoma 2004 in 2008 prepovedani. Vsi telefoni imajo onemogočen dostop do svetovnega spleta. Število uporabnikov mobilnih storitev leta 2013 po ocenah znaša 1,5 milijona.

Internet

Severni Korejci nimajo dostopa do svetovnega spleta, vendar lahko uporabljajo državno interno spletno storitev, imenovano Kvangmjong. Omrežje ponuja spletno pošto in cenzurirane informacije z znanstvenih spletnih strani iz tujine ter dostop do spletnih strani, ki jih upravlja vlada. Kim Džong Il je izjavil, da "uživa v surfanju po internetu". Konec februarja 2013 je Severna Koreja začela ponujati necenzuriran internet prek 3G omrežja za vse turiste, vendar ga je po enem mesecu, konec marca, ukinila. 28. februarja 2013 je Associated Press odprl prvi severnokorejski račun na socialnem omrežju Twitter. Avgusta 2010 vlada odprla račun na portalu YouTube. Večina večjih hotelov ima internetno povezavo ampak še to je možno uporabljati le nekaj dni.Če potujete poslovno je možno urediti internetno povezavo vendar predhodno je potrebno o tem obvestiti svojega vodnika. Potrebno se je tudi zavedati, da je veliko spletnih strani blokirani z požarnim zidom in je možno odpreti le nekatere.

Pošta

Za turiste je dovoljeno objavlati in pošiljati razglednice iz Yanggakdao Hotel-a, ki pa potrebujejo približno 10-15 dni da prispejo na cilj. Nakup razglednice in znamke je možen v številnih trgovinah s spominki. Mednarodna poštnina je približno 1 € Euro in razglednice so ponavadi 1,20 €, najboljši kraj za njihov nakup pa je Shop v Pjongjangu zraven hotela Koryo c industrijskem kompleksu Kaesong.

Spoštujte običaje

Pomembno je poudariti, da je vlada Demokratične ljudske republike Koreje - zlasti vodje Kim Il - sung , Kim Jong-il in Kim Jong - un - javna ter zelo visoko cenjeni v severnokorejski kulturi. Medtem ko se suženjske predanosti ne pričakuje od turistov , še zlasti, ker je Juche filozofija DLRK še posebej namenjena samo korejskim ljudem in se ne uporablja za tujce. Kritiziranje in žaljivo obnašanje ali celo nezakonito vas lahko pripelje v veliko težave kot tudi vašega vodnika, saj s tem ogrožate življenja. Tudi ko ste v Severni Koreji je priporočljivo da se na državo sklicujete kot DLRK, ko se o tem pogovarjate s vodniki, saj je to uradno ime države. Demokratična ljudska republika Koreja ima zelo stroge zakone o fotografiranju , čeprav obstaja veliko fotografij, še posebej v mestih, kot so Pjongjangu . Tudi to je v veliki meri odvisno od vodnikov dodeljenih za vas in kako sproščeno se počutite , da zaupate , da vam ne bodo storil ničesar ter da bi jih spravili v zadrego . Fotografirati je prepovedano vse kar je strateškega pomena (tj. Kraji, vojake, policiste...ter strvari, vam jih vodniki še posebaj omenijo), če pa se vam zdi kaj da obstaja možno fotografiranja pa se s tem posvetuje s svojim vodnikom. Prinašanje daril , kot so cigarete ali viskija za moške, tako za vodnike in voznike , ter čokolado ali kremo za ženske vodnikov , je lepa gesta . Prosimo, bodite spoštljivi do vaših vodnikov , še posebej, ker so severnokorejski vodniki zaupljivi in če imate lep odnos vas lahko peljejo tudi na nekatera skrita obnočja, ki niso bila predvidena. Ob ogledih znamenitosti se pričakuje formalna obleka ter fotografiranje, kjer naj bi vedno v objektiv zajeli celoten kip. Pripravljeni morate biti tudi da položite cvetje pred kakšen kip. Kljub ostrim političnim razlikam , Severni in Južni Korejci splošno delijo skupno kulturo ; različne nasvete ki vladajo v Južni Koreji (na primer z dvema rokama prijetje pijače), pa bo pomagala tudi vam.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Vstop v Severno Korejo je mogoč preko Kitajsko-korejskega mostu prijateljstva, ki povezuje Dandong na Kitajskem in Sinidžu v Severni Koreji. Severno Korejo lahko obiščete le z organiziranim izletom, vendar je zato potreba večja skupina. Cene se začnejo z okoli USD1,000 / 700 €/GBP580 za turnejo z 5-nočitvami vključno nastanitve, prehrana in prevoza iz Pekinga, vendar pa se cene lahko povzpnejo precej, če želite, da potujete po državi ali "neodvisno" (kot svoj lastni izlet -oseba pospremi skupino).

Z letalom

Po ocenah je v Severni Koreji okrog 78 letališč, ki so v uporabi, vendar je malo mednarodnih letalskih povezav. Na mednarodnem letališču Pjongjang Sunan so redni leti v Moskvo, Habarovsk, Vladivostok, Bangkok, Peking, Dalian, Kuala Lumpur, Šanghaj, Šenjang, sezonski leti v Singapur in čarterski leti v različne evropske in azijske destinacije, med drugim tudi v Nagojo in Tokio (od 1990). Notranji leti so mogoči v Pjongjang, Hamhung, Haedžu, Gaesong, Kanggje, Kildžu, Nampho, Sinuidžu, Samdžijon, Wonsan, in Čongdžin. S celotnim civilnim letalstvom upravlja Air Kroyo; 38 letal, po poreklu večinoma sovjetskih in ruskih.

Z avtobusom

Avtobus je teoretično na voljo od Dandong , na Kitajskem, preko reke Yalu do Sinuiju . To vodi " Dandong Kitajska turistična agencija" , ampak je dovoljeno le za kitajske državljane v tem trenutku . Lahko pa tudi z zasebnimi avtobusi iz Dandong-a preko Sino-Korea Friendship Bridge-a vendar je to v sklopu turnerjo ko želite obiskati Severno Korejo.

Z avtom

Avtomobilov je zelo malo tako da prihod z avtomobilom je prava redkost saj lahko državo obiščete z potovalno agencijo ali pa imate svojega vodnika.

Z vlakom

Železniška povezava je mogoča iz Pekinga in poteka štiri krat tedensko, obstaja pa samo en razred na mednarodnem vlaku, ki vam nudi tudi mehko ležišče. Potrebne so rezervacije, a v večini primerov za to poskrbi vaša turistična agencija. Enkrat tedensko je tudi linija Moskva-Peking-pjongjang, odhod iz Moskve pa je vsak petek zvečer vendar je prihod šele naslednji teden v petek.

Z ladjo

Vodni promet po pomembnejših rekah in ob obalah postaja vse bolj pomemben. Z izjemo rek Jalu in Taedong lahko 2.253 kilometrov vodnih poti preplujejo le z manjšimi plovili. Promet je najgostejši ob vzhodni obali, kjer globoka voda omogoča plovbo večjih ladij. Glavna pristanišča so Nampho na zahodu in Radžin, Čongdžin, Wonsan in Hamhung na vzhodu.

Transport po destinaciji

Letalo

Letališča niso preveč urejena vseeno pa imajo kar nekaj notranjih leto kot naprimer: v Pjongjang, Hamhung, Haedžu, Gaesong, Kanggje, Kildžu, Nampho, Sinuidžu, Samdžijon, Wonsan, in Čongdžin.

Vlak

Čoson Cul Minzuzui Inmingonghoagug je edini ponudnik železniških storitev in uslug v Severni Koreji. Železniško omrežje je dolgo 5.200 kilometrov, od tega je 4.500 kilometrov proge standardne širine. Vlaki so večinoma električni in parni, vagoni so severnokorejske proizvodnje po sovjetskih in kitajskih načrtih. Nekaj lokomotiv z Japonske, ZDA in Evrope je še vedno v uporabi, prav tako rabljene kitajske lokomotive (DF4B, BJ Hydraulics ...). Ljudje za potovanje iz Pjongjanga v druge regije ponavadi uporabljajo železnico, vendar potrebujejo za potovanje dovolilnico, osebno izkaznico in vnaprej kupljeno vozovnico. Zaradi pomanjkljivega vzdrževanja železniške infrastrukture in vozil se potovalni časi povečujejo. Potovanje iz Pjongjanga v Gaesong (193 km) naj bi trajalo okrog 6 ur.

Avto

Avtomobili so v državi redkost, po podatkih iz leta 2008, okrog 70% gospodinjstev uporablja kolesa za prevoz. V avtomobilskem podjetju, ki s sodelovanjem južnokorejskega Pjeonghwa Motors in severnokorejskega Rjeonbong obratuje v Nampu, proizvedejo majhno število kombijev in osebnih avtomobilov. Seungri Džadongča proizvaja civilna vozila in težke tovornjake.=== Avtobus ===

Taxi

Če imate možnost, prikličete taksi (v Pjongjangu jih je približno 400-500) vas bo vožnja okoli mesta stala 10 dolarjev.

Kolo

Za turiste je takšnih rekreacij zelo malo saj je država strogo varovana in vas cel čas vodijo vodniki.

Spanje in namestitev

Popularen za turiste je predvsem Pjongjang, kamor je možno odpotovati tudi preko slovenske agencije in sicer so cene brez prevoza za 8 dne okoli 800evrov, k tem je potrebno dodati še vizo in prevoz do Pjongjanga cca. 1000evrov.

Hoteli

Večina turistov, ki bo obiskalo Severno Korejo bodo prenočili v Yanggakdao Hotel v Pjongjangu. To je hotel z 4 zvezdicami(evropski kriteriji), je zelo lep, vsebuje pa restavracijo, karaoke,kava bar, poštno okence kjer lahko kupite razglednice in jih pošljete. Na 47 nadstropju je restavracija z pogledom na celoten Pjongjang, v sobah, ki so velike pa lahko dobite tudi svetovne programe CCTV ali BBC. Če bi želeli bivati v enoposteljni sobi bo za to potrebno doplačati RMB300 na noč.

Hostli

Hostli so redki vednar se jih da dobiti cene pa so 30evrov, a večina turistov raje izbere hotel.

Nadredna destinacija