Sejšeli

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Sejšeli ali Republika Sejšeli je država v Indijskem oceanu ob vzhodni Afriki, blizu Madagaskarja. To otoško državo imenujejo tudi Raj na Zemlji, sestavljena je iz 115 otokov (in še nekaj zelo majhnih otočkov), ki pa niso vsi naseljeni. Po gostoti prebivalstva veljajo Sejšeli za najmanj poseljeno afriško državo. Popotniki jih radi obiščejo zaradi raziskovanja eksotičnih krajev, predvsem zunanje otoke, ki so koralni in dostopni s privatnimi jahtami ali letali, zaradi možnosti potapljanja in raziskovanja bogatega (pod)morskega sveta, bogate, tudi kreolske kulinarike. Notranji, granitni otoki pa so bolj naseljeni, obljudeni in zanimivi za romantična potovanja, Sejšeli so namreč zelo priljubljena destinacija mladoporočencev. Ponujajo tudi dobre plaže, kjer se odvijajo sproščene zabave.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 23:19 minut

Jezik: angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Mahe: Največji otok med vsemi, Sejšeli imajo na njem glavno mesto Victoria ki se ga splača videti zaradi več razlogov. Sam otok je razdeljen na več upravnih območij, povsod je pomemben turizem, vidi pa se še vedno tudi pristne rbiške vasi, nebeške sončne vzhode in zahode. Velja za dražjo destinacijo od drugih otokov.
 2. La Digue: Za tiste, ki bi radi bili daleč stran od gneče, na peščenih plažah s palmami, z nekoliko nižjimi cenami za turiste kot na glavnem otoku, je otok La Digue pravšnji. Po velikosti je četrti otok med vsemi Sejšeli, zelo priljubljen. Ima dobro dnevno prometno povezavo z glavnega otoka Mahe in prav tako priljubljenega otoka Praslin, z letali in ladjami oziroma trajekti.
 3. Victoria: Glavno mesto Republike Sejšeli, nahaja se na največjem otoku Mahe. Čeprav je Victoria glavno mesto, je še vedno zelo majhno mesto, ki se ga lahko prehodi in ogleda vse njegove znamenitosti v zelo kratkem času. Je politično, ekonomsko in kulturno središče Republike Sejšeli, ima kar nekaj umetnostnih galerij, muzejev, trgi so polni obrtnikov. Njena posebna znamenitost je stolp z uro Victoria Clocktower, podoben londonskem Big Benu.
 4. Praslin: Velja za najlepši otok na Sejšelih. Njegova dolina Vallee de Mai je naravni rezervat, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Tu so izredno visoke palme v naravno zaraslem gozdu, v katerem je veliko živali, tudi znamenita črna papiga, ki je zelo redka. Narava na Praslinu je zaščitena, zato velja, da morajo biti obiskovalci spoštljivi in ne smejo onesnaževati ali celo karkoli vzeti, izpuliti, odtujiti iz gozda. Celi Sejšeli se držijo tega.
 5. Anse Volbert: Slavne peščene plaže na drugem največjem otoku Praslin. Sejšeli se ponašajo s temi plažami, na katerih se zabave vrstijo, pa tudi po drugih plažah je tako. Popotniki hvalijo hotele v njihovi bližini. Sejšeli se tudi tu lahko ponašajo s smaragdno barvo morja.
 6. Eden: Ta otok je zelo blizu glavnega otoka Mahe, s katerim je povezan z mostom, do glavnega letališča je le deset minut vožnje. Otok Eden je pomemben zaradi pristanišča za jahte, ki sprejme tudi večje jahte. Otok Eden je poln stanovanjskih zgradb, do katerih vodijo prepredene vodne poti.
 7. La Passe: Sejšeli ponujajo potapljačem veliko prvinskih užitkov. Tako je tudi v La Passe na otoku La Digue, kjer ponujajo tudi kreolske kulinarične specialitete v mnogih gostiščih, restavracijah in hotelih.
 8. Beau Vallon: Zaliv na glavnem otoku Mahe Republike Sejšeli. Izredno popularna turistična točka za potapljače, saj ima veliko lepih koralnih grebenov in čisto, kristalno morje. Leži na severozahodni strani otoka. v neposredni bližini je veliko hotelov, znan je tudi po bazarju hrane, tuističnih spominkov, ki je odprt celo leto.
 9. Grand Anse: je upravno okrožje Sejšelov, ki je na otoku Praslin. Ponaša se s prelepimi plažami.
 10. Bel Ombre: je na glavnem otoku Mahe. Sejšeli se preko njega predstavljajo ne zgolj s plažami, ampak z majhnim, zanimivim ribiškim pristaniščem. Turistom ponujajo prevoz z majhnimi čolni, ki imajo redne linije, sicer pa je tu najpomembnejši ribolov.
 11. Aldabra Atoll: Atol s štirimi koralnimi otoki in plitvo laguno Aldabra Atoll je tako kot Vallee de Mai pod Unescovo zaščito, saj je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Atol je težje dostopen, zavarovan pred človekovim vplivom, tudi zaradi tega lahko tam vidimo velikanske želve, tigrastega morskega psa, ogromno vrst morskih rib in morskih ptic. Za obisk, ta je lahko samo kratkotrajen in največkrat samo za znanstvenike, potrebujete posebno dovoljenje, ki ga dobite v glavnem mestu Republike Sejšeli v Victorii.
 12. Cousine: Sejšeli se ponašajo z ogromno živalskimi vrstami, ki so tudi na tem otoku. Več kot tisoč vrst ptic, želv in drugih živali je tu. Cousine sprejme le malo obiskovalcev naenkrat, zato velja kot destinacija za tiste, ki hočejo biti na samem in imeti popolno zasebnost, plaže so med seboj ločene.
 13. Desroches: Ta otok je od glavnega otoka Mahe, kjer je prestolnica Republike Sejšeli, oddaljen 230 km na jugozahodno stran. Je majhen, zanj so značilne plaže z drobnim peskom.
 14. Anse Boileau: Ribiška vas, ki se nahaja na jugu glavnega otoka Sejšelov Mahe. Celi Sejšeli veljajo za zelene, tu pa še posebej pride do izraza idilična pokrajina ob vznožju strme, zelene gore, s potoki, ribniki. Ima restavracijo, trgovine, zdravstveni dom itd. Ime Anse Boileau je povezano s številnimi zalivi.
 15. Anse Royale: upravno okrožje Republike Sejšeli, ki je na glavnem otoku Mahe. Tam imajo med drugim tudi politehnični in humanistični šolski center
 16. Anse Etoile: upravno okrožje Republike Sejšeli na severnem delu glavnega otoka Mahe. Primerno za turistične oglede in izlete.
 17. Cascade: vzhodno upravno okrožje Republike Sejšeli z bogato turistično dejavnostjo.
 18. Takamaka: Je na južnem delu otoka Mahe, ena od regij Republike Sejšeli. Tam se ukvarjajo predvsem z domačim tradicionalnim kmetijstvom in ribištvom, pa tudi turizmom, zato je "vredna" obiska, prav tako tudi njihova rimskokatoliška cerkev Svete Marije Magdalene. Eno uro vožnje z avtobusom oddaljena od glavnega mesta Victoria.
 19. Anse Lazio: Božanske plaže na otoku Cousine, severozahodno od otoka Praslin, s katerimi se ponašajo Sejšeli.
 20. Anse La Mouche: Priljubljena turistična destinacija na jugu otoka Mahe, nedaleč stran je tudi ribiška vas Anse Boileau.

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Sejšeli 7 dni: otok Mahe, Victoria, Anse Boileau, Anse La Mouche, Takamaka, Anse Etoile,Beau Vallon, Bel Ombre
 • Sejšeli 7 dni: Otok Mahe, otok Praslin, Vallee de Mai, Anse Volbert, Grand Anse
 • Sejšeli 7 dni: otok Mahe, otok Cousine, Anse Lazio
 • Sejšeli 7 dni: otok Mahe, Beau Vallon, Otok La Digue, La Passe


== Aktivnosti ==

Sejšeli ponujajo izredno veliko možnosti za dopust in aktivno preživljanje prostega časa. Veliko zelene, neokrnjene narave je pravi raj za popotnike, tako za tiste, ki gredo na to otoško državo preko turistične agencije ali v lastni režiji in sami najdejo tam prenočišče. Sejšeli so ena izmed tistih destinacij, ki jih pari radi vzamejo za romantično potovanje, saj lepa, zelena narava, številni zalivi, plaže, vodne poti ponujajo romantične kotičke, izberejo si jih tudi za medene tedne. Zelo bogat obmorski, morski in podmorski svet, ki ga Sejšeli ponujajo s številnimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, sestavlja odlične izletniške točke, možnosti potapljanja, plavanja, jadranja in plovbe z drugimi plovili. Pomembna je tudi značilna kulinarična ponudba.

 • Adrenalinsko ali romantično potapljanje
 • Raziskovanje podmorskega in morskega sveta s tisočerimi živalskimi in rastlinskimi vrstami
 • Raziskovanje naravnih rezervatov pod Unescovo zaščito: Vallee de Mai in Aldabra Atoll (zadnjega samo s posebnim dovoljenjem)
 • Spoznavanje kreolske kulinarike na skoraj vseh obljudenih otokih Republike Sejšeli
 • Pohodništvo, kolesarjenje, planinarjenje
 • Plavanje, sončenje, zabava na plažah

Koristne informacije

Glavno mesto: Viktoria

Valuta: sejšelska rupija

Število prebivalcev: 90,024 (2012)

Elektrika: 220 V / 50 Hz

Tel. koda države: +248

Časovni pas: UTC +4

Telefon za nujno pomoč:

Domena: .sc

Velikost države: 451 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Sejšeli

Dinamični zemljevidi

Regije

 Sejšeli-zunanji
 Kraji:Sejšeli-Notranji, otoki Aldabra, otoki Amirante, skupina Alphonse, skupina Farquhar, skupina Southern Coral
 Zunanji Sejšeli so koralni otoki, ki so večinoma nenaseljeni. Večinoma gre za otoke na zunanjem obodu otočja Sejšeli, kjer skorajda ni obiskovalcev.
Ti sicer lahko zaidejo tja s privatnim prevozom z jahto ali pa z manjšimi letali na nekaj manjših in lokalnih pristajalnih stez.  Sejšeli-notranji
 Kraji:Mahe, Praslin, La Digue, Silhuette, Inner Coralines, Victoria, Anse Boileau, Anse Royale, Anse Etoile, Beau Vallon, Glacis,Cascade, Takamaka
 Granitni otoki, kjer je naseljena večina prebivalcev Republike Sejšeli. Tam je tudi največ naselbin (vasi, trgi, mesta, zaselki).

Lastnosti pokrajine

Sejšeli so skupina več kot 150 otokov, a nekateri so tako majhni, da gre zgolj za nekaj peska in kako osamljeno drevo. Takšnih, da so primerni za obisk, pa je približno 115. Nekateri od teh so granitni, približno enako je koralnih, nekaj več pa dvignjenih koralnih otokov, dva sta peščena koralna otoka. Večji otoki so v notranjosti izredno visoki in gorati ter zeleni, obale so večinoma peščeni, tik ob njih se že dviguje hribovje. Plaže so večinoma posute z belim peskom, morje pa ima barvo topaza.

Vreme in klima

Podnebje na celotnem otočju Sejšeli je toplo in vlažno, takšno je tudi vreme - temperature se skorajda ne spreminjajo, ves čas so od 24 do 30 stopinj Celzija, ponoči manj kot podnevi. Marec in april sta običajno nekoliko toplejša, julij in avgust pa nekoliko hladnejša. Od maja do novembra je obdobje, ko lahko močneje zapiha jugovzhodni veter, od marca do maja pa so Sejšeli bolj deževni zaradi severozahodnika.

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najboljši čas za obisk otočja, ki spada v Republiko Sejšeli, je do maja do septembra, saj je takrat najbolj ugodno vreme (ni monsunskega deževja).

Zgodovina

Sejšeli so bili dolgo neznani, otoki namreč niso bili naseljeni. Prvi, ki naj bi stopili na otok, ki danes spada v Republiko Sejšeli, naj bi bili maldivski in arabski trgovci, prvi Evropejec na njih naj bi bil šele leta 1502 Portugalec Vasco da Gama. Sejšeli so najprej dobili ime po njemu (Admiralovi otoki). Iz leta 1609 pa so znani prvi zapisi o Sejšelih v angleščini. Veliko časa so bili Sejšeli postaja mornarjev, ti so pluli kot trgovci med Afriko in Azijo, Sejšeli pa so bili tudi postaja ali bivališče za gusarje. Nato pa so Sejšeli dobili francosko oblast in leta 1756 tudi francosko ime Sechelles - po takratnem francoskem ministru za finance Jeanu Moreauju de Sechellesu. Kasneje so se zanje borili Britanci, ki so hoteli Mavricius in Sejšele, ki so spadali pod Mauricius, zase. Pogajanja med Francijo in Združenim kraljestvom so trajala od leta 1794 do leta 1810, nato pa so Sejšeli kot kolonija prešli pod Veliko Britanijo. Leta 1976 so se Sejšeli osamosvojili in postali republika Commonweltha, že naslednje leto pa so imeli državni udar in odstavili predsednika Jamesa Manchama, nadomestil ga je Francoz Albert Rene. Do leta 1991 so imeli socialistično enopartijsko državo, ustavo so Sejšeli spremenili leta 1993.

Hrana

Sejšelska kuhinja je predvsem kreolska, pomešana z vplivi francoske (zaradi kolonializma). Glede na to, da gre za otočje sredi oceana, je v ponudbi zelo veliko ribjih jedi, ki se pripravljajo na različne načine - pečene ribe, kuhane ribe, razne ribje obare, ... Zelo veliko je tudi kokosa in jedi iz kokosa. Kokos lahko naberete tudi sami.

Ponujajo tudi veliko indijskih jedi in indijskih začimb. Sejšeli so namreč v Indijskem oceanu.

Tako lahko dobite pečene ribe, ribe na žaru, hobotnico, čilije, češen in ingver, curry in veliko riža. Od sadja pa kokos, banane, papajo, mango, ...

Če boste sami kupovali hrano in živila v trgovinah, svetujemo, da greste v trgovine v notranjosti otokov, tam, kjer kupujejo domačini, ne pa v trgovinah ob plažah in v turističnih naseljih, ker je tam precej dražje.

Kje jesti?

Na vsakem od turističnih otokov imajo različne restavracije in gostišča, kjer se lahko dobro najeste. Izbirate lahko med klasičnimi kreolskimi restavracijami, ribjimi restavracijami, predvsem ob in v ribiških vaseh. Sejšeli ponujajo tudi restavracije z mednarodno kuharsko ponudbo, italijansko, tako testenine kot razne pice, kitajsko in indijsko hrano z obilico curryja. Nekaj pa je tudi fast fooda, restavracij oziroma manjših lokalov s hitro prehrano, kjer pa ponujajo kombinacijo evropske oziroma ameriške hitre prehrane in kreolske. Tam dobite npr. pečenega piščanca, govedino s curryjem ali pa ribo, opečeno na hiter, kreolski način itd.

Pijača

Sejšeli so znani po sejšelskem pivu, ta je lahko svetlo ali temno. Svetlo pivo je po okusu podobno bavarskemu pivu, tega velikokrat pijejo čez dan. Zvečer, na plažah in zabavah, pa naj bi bila najboljša izbira lokalno temno pivo.

Sejšeli v svojih hotelih in mednarodnih restavracijah ponujajo tudi obilico drugih pijač, od bezalkoholnih pijač, prevladujejo kokos in agrumi, vin, koktajlov, žganih pijač itd.

Če boste na Sejšelih sami kupovali pijačo v trgovinah, svetujemo, da jo kupite v trgovinah v notranjosti otokov, kjer kupujejo tudi domačini. Cene pijač so namreč tam bistveno nižje kot v turističnih naseljih Republike Sejšeli in na plaži.

Nakupovanje

Sejšeli imajo svojo valuto - sejšelsko rupijo (SCR). Denar lahko zamenjate na letališčih in na bankah, na bankomatih pa naj bi bila ugodnejša menjava.

Trgovanje v tuji valuti je v Republiki Sejšeli bilo sicer nezakonito vse do novembra 2008, na črnem trgu pa se je sicer dobilo vse, a po višji ceni.

Cene, predvsem hrane in pijače, so v turističnih naseljih otočja Sejšeli precej višje kot pa v ribiških vaseh in v notranjosti otokov, kamor pride manj turistov.

Kot najboljši kraj za nakupovanje priporočajo Victoria, ker je tam največ stvari. Večina jih že ima vključenih v ceno tudi ceno dostave. Napitnina v Republiki Sejšeli ni obvezna, je pa cenjena. Pri nakupih spominkov bodite pozorni na to, da gre res za njihove izdelke in da jih lahko izvozite, odnesete z otočja.

Gospodarstvo in ekonomija

Sejšeli so glede na to, da so na prvem mestu turistična destinacija, razvili izjemen turizem in z njim povezane dejavnosti. V osnovi ostajata pomembni ekonomski dejavnosti tudi ribolov in kmetijstvo.

Po letu 1993, ko so se zgodile velike politčne spremembe, je Republika Sejšeli uvedla mnoge gospodarske reforme. Na prvem mestu imajo turizem in spremljajoče dejavnosti, spodbujajo zasebni sektor, spremembe so se zgodile tudi v razvoju kmetijstva in industrije.

Turizem

Glavna ekononomska dejavnost v Republiki Sejšeli. Bolj se je razvil po odprtju mednarodnega letališča na glavnem otoku Mahe, razvijajo tudi ekološki turizem, pri tem pa imajo omejitev, da je lahko v Republiki Sejšeli hkrati največ 4000 turistov, letno pa največ 200.000. Tako preprečujejo, da bi zaradi množičnega turizma uničevali naravo in naravne danosti Sejšelov.

Kmetijstvo

Na manjših kmetijah pridelujejo domačo povrtnino, veliko sadja, nekaj čaja, redijo živali. Kar jim pač zadostuje za domače potrebe. Za izvoz pridelujejo tudi več vrst začimb.

Ribištvo

Imajo ribiške vasi, kjer so usmerjeni predvsem v ribolov za svoje potrebe in potrebe turizma otočja Sejšeli, razvili so tudi modernejšo ribiško industrijo. Pri tem lovij tune, kozice, nabirajo alge, večinoma za izvoz.

Energetika

Električno energijo pridobivajo iz dizelskih agregatov, tekoča goriva za pridobivanje električne energije večinoma uvažajo.

Industrija

Najbolj je razvita živilska industrija, npr. imajo tovarno tuninih konzerv, pivovarno, pridobivajo brezalkohne pijače, izdelujejo tobačne izdelke, turistične spominke, ...

Kultura

Sejšeli se ponašajo z arhitekturo, umetnostjo, kuhinjo in folkloro.

Pri tem je treba vedeti, da so na Sejšelih potomci različnih ras, kultur in regij, kar zagotovo vpliva na razvoj kulture. Vidi se elemente afriškega, evropskega in azijskega izvora, sestavine različnih tradicij, pomešane z domačo, lokalno sejšelsko kulturo.

Arhitektura

Velike stare hiše s strmimi strehami kažejo vpliv francoskega in britanskega kolonializma. Sodobne arhitekturne smernice uvajajo bolj praktične elemente, vetrobrane in zgradbe, ki kljubujejo tudi močnim vetrovom. Pri starih hišah so značilne tudi velike terase, zunanje kuhinje. Prvotne hiše so bile pokrite s kokosovo slamo in lesene, ponekod jih še vedno imajo za prikaz.

Folklora

Sejšeli imajo razvite foklorne plese in glasbo, gre predvsem za kreolsko s koreninami v afriški in primesmi evropskih. Od glasbil so najpomembnejši preprosti bobni in godala, uvozili pa so še druge instrumente, predvsem kitaro, ki so jih že vključili v lokalno ustvarjanje glasbe. Po tej glasbi tudi plešejo značilne kreolske plese, značilne za otočje Sejšeli.

Erotični ples moutya

Sejšeli imajo tudi tradicionalni, zelo erotični ples, ki pa izvira še iz časov suženjstva.

Kulinarika

Sejšeli in kulinarika z roko v roki podajata sestavine kreolske kuhinje, mešane s francosko, veliko je tudi indijskih sestavin in začimb.

Jezik

Uradna jezika v Republiki Sejšeli sta angleščina in francoščina, ta je priporočena, no, da znate vsaj nekaj vljudnostnih fraz in pozdravov, pa vas bodo imeli rajši. Domačini govorijo tudi sejšelsko kreolščino.

Izobraževanje

Sejšeli imajo javne osnovne šole, ki trajajo deset razredov in so brezplačne. To šolanje je obvezno, otroci vstopijo v prvi razred, ko so stari šest let. Osnovni šoli sledi na Sejšelih srednja šola, ki ima pet letnikov. Na glavnem otoku Mahe imajo še univerzo, vendar skorajda ne v pravem pomenu besede, saj imajo le politehnični inštitut in Ameriški medicinski inštitut, kjer imajo priznano izobrazbo tudi Američani. Mladi se večkrat odločajo za študij v tujini, saj drugih inštitutov oziroma fakultet Sejšeli ne premorejo.

Delo

Republika Sejšeli je precej turistična, predvsem zadnja leta, ko tja zaide vse več turistov, zato je glavna panoga turizem in dejavnosti povezane z njim. Sicer pa imajo Sejšeli razvit še ribolov, nekaj tradicionalnega kmetijstva, bančništvo, gradbeništvo, transport. Pri vsem je treba upoštevati podnebje oziroma vreme. Veliko vlage pripomore k temu, da delo ni vedno lahko, sploh, če bi na Sejšele odšli delat ljudje, ki niso vajeni podnebja - na debela oblačila kar pozabite. Velja tudi, da vse poteka bolj počasi, kar je razvidno že pri avtobusnem potniškem prometu, kjer vozniki kar pozabijo na vozni red in se jim nikamor ne mudi.

Varnost

Torb ne puščajte brez nadzora, niti v gneči ne, sploh pa ne na osamljenih plažah, saj boste ostali brez njih - priložnost dela tatu, tudi v Republiki Sejšeli. Kopanje na osamljenih in odmaknjenih plažah ni priporočljivo. Prav tako ne hoja po temnih, ozkih ulicah mest. Domačini sicer veljajo za zelo prijazne in pripravljene stopiti na pomoč, tako da kakšni roparji, tatovi in žeparji na otočju Sejšeli skorajda izstopajo zaradi obnašanja, a ne se na to zanašati. Po večjih in organiziranih plažah imajo turistično policijo, ki nadzoruje plažo in priskoči na pomoč. Policiste prepoznate po belih ali modrih majicah, na katerih imajo policijske oznake.

Zdravje

Sejšeli imajo večinoma pitno vodo, a njena kakovost ni povsod enaka. Bolj kot da bi pili vodo iz jezer, ribnikov in rek, priporočajo pitje ustekleničene vode. Sicer bi pitje tekoče vode iz rek, jezer in ribnikov povzročilo prebavne motnje.

Obstaja tudi možnost, da bi se na otočju Sejšeli okužili z virusom Chikungunya, če bi vas pičil komar. Simptomi so podobni kot pri gripi, načeloma ni smrtno nevarna, lahko pa ima kdo zaradi obolelosti več mesecev težave. Da se ne bi okužili, torej, da vas ne bi pičil komar ali kaka druga žuželka, se je dobro preventivno namazati s sredstvi proti komarji ali nanesti na kožo sprej, ponoči pa spati zaščiteni z mrežo proti komarjem.

Telekomunikacije

Telefon

Direktna IDD (International Direkt Dial) za Republiko Sejšeli je 00, sama telefonska koda Republike Sejšeli pa je +248.

Mednarodne telefonske klice se lahko izvede neposredno, pri tem pa je treba uporabiti tudi IDD Republike Sejšeli.

Internet

Internet je dostopen in v ponudbi večine hotelov in apartmajev.

Pošta

Glavna pošta je na otoku Mahe, v glavnem mestu Victoria Republike Sejšeli. Sicer pa imajo izpostave še v Anse Royale, Grand Anse, Baie Ste Anne, La Digue.

Mednarodna pošta je možna z ladjo ali letalska, lokalna za otočje Sejšeli, od otoka do otoka, tudi s čolnom. Izvajajo tudi kurirske storitve.

Spoštujte običaje

Na prvem mestu je treba izpostaviti spoštovanje okolja, saj se Republika Sejšeli nahaja na otočju, kjer skrbijo za čim manj onesnaženja okolja, imajo tudi dva naravna rezervata pod okriljem Unesca. Ob tem pa tudi omejeno število turistov v vseh Sejšelih - zato se ne sme kar tako, brez rezervacije nastanitve priti v Sejšele. Če boste prišli brez rezervacije in vplačila are, boste to morali narediti takoj na letališču. Na otočju pa spoštovati pravila varovanja okolja in narave in ne nabirati nekaterih spominkov iz narave za domov. Teh ne boste mogli spraviti mimo carine.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za Slovence in druge tujce, ki želijo priti v Republiko Sejšeli, ni treba nobenega vizuma, niti posebnega dovoljenja ali priporočila. Potni list mora biti pri obisku Sejšelov biti veljaven še vsaj šest mesecev, morajo pa imeti tudi dokazilo o rezervirani nastanitvi. V Republiki Sejšeli se nato dobi dovoljenje za en mesec obiska, naknadno se ga lahko podaljša za tri mesece, vse skupaj največ za eno leto.

Z letalom

Sejšeli-Mednarodno letališče je na otoku Mahe, zraven glavnega mesta Victoria. Domača letalska družba Air Seychelles ima sicer omejene lete do Mauricius in Johannesburg. Iz Evrope se lahko pride na Sejšele iz mesta Frankurt z letalsko družbo Condor in iz mesta [Amsterdam]] z letalsko družbo Martinair. Oboje s čarterskim letalom. Sejšeli so dostopni še iz mesta Adis Abeba z letalsko družbo iz Etiopije Ethiopian Airlines, iz mesta Nairobi s kenijsko letalsko družbo Kenia Airways. Iz mesta Dubaj se lahko prileti na Sejšeli-Mednarodno letališče z Emirati, iz Abu Dhabi pa z Etihad. Letalska družba Katar Airways pa vozi potnike v Republiko Sejšeli oziroma na njeno glavno letališče z letalsko družbo Katar Airways z mesta Doha.

Z ladjo

Sejšeli so dostopni predvsem z letalom, se pa da priplut tudi s potniškimi ladjami. A pri tem še vedno veljajo stroga pravila, predvsem zaradi plovbe z manjšimi jahtami med otoki, ki so večinoma koralni. Ponekod veljajo še strožje omejitve kot sicer.

Transport po destinaciji

Letalo

Največ dnevnih letov je med otokoma Mahe in Praslin, letijo kar na 15 minut v "prometni konici", sicer pa nekje na dve uri, kar pa je odvisno od časa dneva in samega dneva. Uradni leti so tudi med otokom Mahe in otoki Bird, Denis, Alphonse, Desroches in Fregate. Sejšeli imajo še čarterske polete.

Helikopter

Čarterski poleti s helikopterji družbe Zil Air so možni med večino naseljenih otokov Republike Sejšeli, predvsem pa med otoki Mahe, Praslin, La Digue, Grande Seour, Bird, Felicite, Cousine. Nekaj pa je tudi privatnih lastnikov helikopterjev, ki so jim Sejšeli dom ali stalna počitniška destinacija.

Avto

Vozi se po levi strani in zelo previdno, saj so ceste ozke, gorske, razen v mestih. Sejšeli ponujajo najem avta, stari morate biti vsaj 21 let in imeti vsaj tri leta staro vozniško dovoljenje, za malo denarja na Mahe. Z njim pridete do trgovin, v notranjosti otoka. Avto lahko najamete tudi na Praslin, drugi največji otok otočja Sejšeli.

Avtobus

Sejšeli imajo vozni red avtobusov, a se ga ravno ne držijo vsi vozniki, vsaj ne na manjših otokih. Na otokih Mahe in Praslin se vozijo ves dan, tudi na letališče, a tudi tu radi prešpricajo vozni red.

Taksi

Lahko najamete tudi taksi, a če ga najamete za cel dan oziroma daljšo pot, boste plačali več kot pa za najem avtomobila.

Kolo

Po manjših otokih se ne vozi ne z avtom ne s kolesom, saj je boljše biti peš, ker gre za krajše razdalje. Na večjih otokih so ceste tako strme, da ne morejo vsi kolesariti navkreber, pa še veliko prometa je lahko po ozkih cestah. Za kolesarjenje sta najboljša otoka Praslin in La Digue.

Trajekti in ladje

Trije trajekti plujejo med Mahe in Praslin, pot podaljšajo do La Digue. Vozovnico za enourno plovbo se kupi v pisarni družbe Cat Cocos na pomolu. Med Praslin in La Digue je organiziran notranji promet z osmimi vožnjami družbe Inter Island Ferry na vsakih 15 minut, in sicer tako, da imajo povezavo naprej na trajekt za Mahe. Za vse te plovbe lahko rezervirate vozovnico na Seychellesbookings.com.

Manjši trajekt Belle Serafina, ki pluje več ur, približno štiri, pluje enkrat dnevno med Mahe in La Digue.

Z manjšimi plovili, predvsem ladjami, se lahko po dogovoru z lastniki oziroma kapitani, odpeljete po Sejšelih na isti relaciji, za nižjo ceno, pot traja dlje in zaradi slabega vremena ni vedno zanesljiva. Sejšeli imajo namreč tudi deževno in vetrovno obdobje oziroma vreme.

Spanje in namestitev

Sejšeli imajo široko paleto nastanitvenih možnosti za turiste, pomembno je, da jih rezervirate že pred vstopom v Republiko Sejšeli, drugače boste morali to storiti na samem letališču. Brez rezervacije vas nameč ne bodo spustili v državo.

Hoteli

Največ hotelov je na glavnem otoku Mahe, sledijo jim na otokih Praslin, [La Digue]], Silhuette, Denis. Imajo pet, štiri ali tri zvezdice.

Po teh otokih so na voljo tudi letovišča in apartmaji, veliko jih je zasebnih, saj Republika Sejšeli zadnja leta zelo podpira zasebnike, ki se ukvarjajo s turizmom.

Kampiranje

Načeloma ni možno, saj se Sejšeli trudijo za ohranitev neokrnjene narave.

Nadredna destinacija