Sardinija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Sardinija ali Sardegna v italijanščini ni destinacija na Mediteranu, kamor bi turisti množično zahajali, temveč omikan italijanski otok, ki leži zahodno od celinske Italije in južno od Korzike. S svojo 1800 kilometrov dolgo neokrnjeno obalo slovi po čudovitih plažah, prosojno čistem azurno modrem morju in fascinantno neverjetno lepih gorskih formacijah. Sardinija skozi vse leto obiskovalcem ogromno ponuja! (Ne glede na vreme) Naj bo lepo ali slabo vreme se lahko sproščate ali si ogledujete znamenitosti! Sardinija vam nudi vse!

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 43 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Cagliari: Cagliari, največje mesto na Sardiniji (z več kot 150.000 prebivalci) in glavno mesto otoka, ki se nahaja na južni obali. Poetto plaža, dolga 8 km, je ena izmed najlepših plaž v Sredozemlju.
 2. Alghero: Alghero je eden redkih krajev na otoku, kjer skozi vse leto zagotavlja odlično vzdušje. Alghero ima bogato zgodovinsko, kulturno in arhitekturno dediščino ter bogato kulinariko. Ne pozabite obiskati čudovite morske Neptunove jame.
 3. Olbia: Turistično mesto s prelepimi peščenimi plažami.
 4. Sassari: Sassari je mesto v severozahodnem delu otoka Sardinija. To je drugo največje mesto na Sardiniji, v smislu prebivalstva, z več kot 130.000 prebivalci.Ena od naravnih zanimivosti je Skalnati slon.
 5. San Teodoro: Eno od najpomembnejših obmorskih letovišč na otoku.
 6. Villasimius: Poletne počitnice v mestu Villasimius je sinonim za sproščujoče uživanje na plažah in živahno nočno življenje. Zaradi milejšega podnebja je idealno za raziskovanje lokalnih mest, kot je Cagliari.

Skriti kotički

 1. Barbagia in Ogliastra: Divja območja.
 2. Budoni: Tukaj boste odkrili najlepši del mediteranskega morja.
 3. Isola dei Gabbiani: Otok galebov - raj za jadralce in deskanje na vodi.
 4. Tharros: Rimska arheološka najdišča.
 5. Costa Smeralda: Glamurozne plaže.
 6. Costa Verde (Marina di Arbus): Neokrnjene plaže in divja narava.
 7. Bosa: Majhen vendar lep srednjeveški kraj.
 8. Stintino: Majhna ribiška vasica na severozahodu, na samem vrhu otoka Sardinija, ki se ponaša z eno najlepših plaž na celem otoku – La Pelosa.
 9. Iglesias in Sulcis: Neodkrita zaklada umetnosti in morja. Ko boste blizu Iglesias-a, obiščite rudnike in izvedeli boste kaj več o zgodovini sardinijskih rudarjev. Ne pozabite si ogledati jamo Santa Barbara.
 10. Tavolara in Punta Coda Cavallo: Priljubljen kraj za potapljanje.
 11. Porto Pino: Osrčje jugozahodnega otoka Sardinije, mediteranski biser s prelepimi plažami, grebeni, sipinami in podvodnim svetom.
 12. Cala Gonone: Plaže dostopne samo po morju
 13. Sant'Antioco: Otok s čudovito obalo in prijetnim ribiškim pristanom na jugozahodni obali.
 14. La Maddalena: Otočje, ki se nahaja na severu, večinoma neokrnjena narava in lepa pokrajina

Muzeji

Cagliari

 • Arheološki muzej Antiquarium Arborense
 • Center kulture poljedelstva
 • Internacionalni center stripa
 • Arheološki muzej 'Evan Gorga'
 • Zbirka umetniških del Luigi Piloni
 • Muzej arhitekture ExMà
 • Občinska galerija umetniških del

Sassari

 • Etnografski arheološki muzej 'Giovanni Antonio Sanna'
 • Etnografski arheološki muzej 'Francesco Bande'
 • Geo mineralni muzej Museo 'Aurelio Serra'
 • Zgodovinski muzej Brigata Sassari

Nuoro

 • Arheološki nacionalni muzej
 • Muzej kulturne dediščine - Sardinija
 • Etnografski muzej Olivia Carta Cannas

Nacionalni parki

 • Nacionalni park Arcipelago di La Maddalena
 • Nacionalni park Asinara
 • Nacionalni park Gennargentu

Poleg zoraj omenjenih nacionalnih parkov ima Sardinija 60 naravnih rezervatov, 24 naravnih spomenikov, 16 naravoslovno zanimivih področij in 5 področij, ki jih je svetovni sklad za naravo WWF označil za oaze.

Potovalni načrti

 • Ime države 7 dni: Destinacija 1, Destinacija 2, Destinacija 3 ...

Aktivnosti

 • Pohodništvo in treking Tako obala kot gorska notranjost Sardinije ponujata odlične možnosti za pohodništvo, treking in hojo. Če naštejemo le nekaj možnosti: - hoja v hribe za Algherom na malico s pastirji, - obalne poti od Santa Teresa do svetilnika Capo Testa, kjer si lahko ogledate neverjetne gorske formacije, ki jih je izklesal veter in doživite pogled na Korziko, - gorska grebena Gennargentu in Sporamonte ponujata pustolovski treking, kjer boste lahko raziskali soteske in pečine, jame in kanjone, prazgodovinske nagrobne spomenike in Nuraghi. Vznemirljiv izlet po naravno lepih krajih skozi zgodovino zahodne Sardinije.
 • Ogled prečudovite sardinijske obale po morju Organizirane so panoramske vožnje s čolnom med prečudovitimi, osupljivo lepimi otoki Sardinije in Korziko, vzdolž Coste Smeralde ter od Villasimius-a do Coste Rei, če jih omenimo le nekaj.
 • Panoramski vlak Železnica 'Il trenino verde' (zeleni vlakec) ponuja drugačen način spoznavanja notranjosti Sardinije. Po treh ozkotirnih panoramskih progah se boste lahko popeljali od Palau-a do Tempio-a na severu, od Bosa-e do Macomer-ja v osrčju otoka ter od Arbatrtax-a do Mandas-a na vzhodu. Vlakec pelje skozi območja neokrnjene narave, prečka gozdove, obkroži jezera, obvozi obalo in obide antične spomenike.
 • Opazovanje ptic Obstajajo številne možnosti: na otoku Caprera na severu boste lahko identificirali sokola selca, čopastega kormorana in nekatere redke vrste galebov. Na severovzhodni obali med Bosa in Capo Caccia v bližini Alghera, boste lahko opazili redke brkate ali beloglave jastrebe; v Oristanu na zahodu lagune jeseni privablja na tisoče rožnatih flamingov in nudi zatočišče škrlatnim čapljam, črnim liskam, kanjam in pernatim tamarišem. Na jugozahodnem delu otoka boste našli čapljo, kormorana, škrlatno zelenonogo tukalico in sokola selca, v gorskem predelu pa jerebice in divje race.
 • Vinogradi Za oglede in pokušine vina se priporoča Sella & Mosca v Aglhero-u, ki je eno največjih vinogradov v Evropi z odličnim izborom vin. Tudi Oliena, ki se nahaja na vzhodu v gorskem področju Barbagia-e slovi v celinski Italiji po svojih opojnih vinih s sadnim priokusom sorte Cannonau. Na južnem delu otoka pa se nahaja vinograd Dolinova (severno od Cagliarija), kjer pridelujejo sladka Muscatel vina.

Koristne informacije

Glavno mesto: Cagliari

Valuta: Euro €

Število prebivalcev: 1.661.738

Časovni pas: UTC +1

Velikost otoka: 24.100 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Sardinija

Dinamični zemljevidi

Pokrajine

Sardinija je sestavljena iz tako imenovanih 8 provinc - pokrajin:

 1. Cagliari
 2. Nuoro
 3. Sassari
 4. Carbonia-Iglesias
 5. Media Campidano
 6. Ogliastra
 7. Olbia-Tempio
 8. Oristano


Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Temperature so zelo ugodne, saj nikoli ne padejo pod 10 °C. Srednja letna temperatura je med 15 in 17 °C ob obali, v višinah nekaj stopinj manj. Januarske temperature so na primer okoli 9-10 °C ob obali in 3,5 °C na višini 1000 metrov, julijske pa 24 °C oziroma 19 °C. Dežuje predvsem v dveh obdobjih, v novembru/decembru in v februarju/marcu, seveda obilneje v višjih predelih.

Zgodovina

Sardinija ima bogato zgodovinsko dediščino, mesto Alghero je bogato tako s katalnsko kot rimsko zgodovino. Obkroža ga zunanji zid, v njem pa so tlakovane ulice in utrdbe z opazovalnimi stolpi, ki so arhitekturno zelo bogati. V bližini Baruminija se nahajata mogočna Su Nuraxi kompleks in Giara di Gesturi, kjer je najti veliko več Nuraghi – kamnitih utrdb, kakor tudi črede na pol divjih ponijev. V Bitti-ju v Barbagii domači obrtniki in rejci ovac sledijo starodavni lokalni tradiciji. Cagliari, glavno mesto otoka Sardinija, ki leži na jugu, so ustanovili Feničani in Kartažani. Tam se nahaja sardinijski narodni arheološki muzej. V mestu je na ogled srednjeveška arhitektura in spomeniki, ki spremljajo zgodovino otoka od njegovega nastanka do moderne dobe. Cordongianos je v osrčju območja arheološkega najdišča na obrobju Sassari in predstavlja idealno osnovo za obisk bazilik in tipičnih ruševin. Nora se uvršča med eno najbolj zanimivih primerov antičnega romanskega provincialnega mesta na Sardiniji.

Hrana

Sardinija ima zelo bogato in raznoliko paleto kulinarike glede na geografsko lego otoka, ki zajema obmorske kraje ter notranjost. Tipične jedi so pripravljene na zelo preprost tradicionalen način, po receptih prenesenih iz roda v rod. Najbolj znane tipične predjedi je pršut od divjega prašiča, domače in suhe dimljene salame, znani sir – pechorino, olive in sveža zelenjava. Od morskih predjedi razni raki, školjke, hobotnica, ježi, ribje ikre – bottarga di muggine. Zelo znana tradicionalna priprava svežih in suhih testenin ter polnozrnati kruh. Glavne jedi pa so na bazi svinjskega in ovčjega mesa in ribjih specijalitet. Slaščice pa so v glavnem na bazi mandlja.

Pijača

Sardinija je znana po vinski tradiciji. Najbolj znana vina so:

 • Cannonau
 • Malvazija
 • Vermentino
 • Nuragus
 • Monica

Od likerjev pa je najbolj znan mirtin liker (beli ali rdeči) in kaktusov liker znan pod imenom Filu.

Nakupovanje

Vsepovsod po otoku se ponujajo možnosti bogatih nakupov, od elegantnih butikov z znamkami modnih oblikovalcev, dizajnerskih butikov v Porto Cervo do tradicionalnih rokodelskih izdelkov, umetnosti in obrti, keramike, vezenin, izdelkov iz plute in koral. Tedenske tržnice, ki ponujajo lokalne pridelke in tradicionalne izdelke, so odprte v večini večjih mest skozi vse leto. Posebno Alghero ima čudovito izbiro trgovin, vključujoč butike z znamkami modnih oblikovalcev, veleblagovnico, vsakodnevne tržnice s sadjem in cvetjem ter tedenskimi stojnicami s starinami. Cagliari, glavno mesto otoka Sardinija, prav tako ponuja odlične možnosti za nakupe, elegantne butike in draguljarne, muzeje, umetnostne galerije ter znamenitosti, ki obeležujejo zgodovino otoka. Trgovine so običajno odprte od 9.00 – 13.00 in od 16.00 – 20.00 od ponedeljka do petka. Supermarkete z dobro izbiro produktov, dobro založene supermarkete pa je najti v večini večjih mest, vendar, zapomnite si – to je Italija, ne Združeno kraljestvo!

Gospodarstvo in ekonomija

Najbolj pomembne gospodarske panoge na Sardiniji:

 • Turizem
 • Proizvdnja električne energije
 • Ovčje reja
 • Kozje reja
 • Mlečna industrija
 • Rokodelstvo
 • Rudarstvo
 • Transport (ladijski, letalski, želežniški in cestni)
 • Kmetijstvo
 • Ribištvo

Kultura

Skozi vse leto se vsepovsod po otoku odvijajo številni festivali, ki ponujajo lepo priložnost za ogled tradicionalnih noš in domačih rokodelskih umetnosti. Slišati je domačo glasbo, ki jo spremlja petje in ples. Domače dobrote boste lahko okusili na tipičnih sardinijskih stojnicah s hrano. Odvija se tudi veliko konjeniških prireditev kot na primer karneval Sartiglia v Oristanu v februarju in konjska dirka L'Adria v Sedilu v mesecu juliju. Domačini so topli in prijazni ter znajo uživati življenje. Na Sardiniji vas bodo toplo sprejeli.

Jezik

Stalni prebivalci otoka Sardinija uporabljajo sardinjski in italijanski jezik. Večina, okoli 1.300.000 oseb, govori sardinščino, okoli 300.000 jih pa uporablja narečja, ki so sardinska le glede na ozemlje, a izhajajo iz korziščine. Deželna zakona 26/1997 in 345/2001 sta priznala sardinščino za drugi uradni jezik dežele in popolnoma enakopraven z italijanščino.

Varnost

Sardinija je varna dežela, ima zelo malo kriminala. Treba je le vedeti, da v času lovske sezone, ki traja od septembra pa do februarja ne zahajamo v naravo po neoznačenih poteh. Najbolje je, da preden se odpravimo v naravo, se pozanimamo na samem kraju glede lovske sezone.

Zdravje

Italija in Slovenija imata podpisano konvencijo po kateri so slovenski državljani v Italiji brezplačno deležni storitev iz nujnega zdravstvenega varstva. Storitve se uveljavlja z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki si jo priskrbimo na ZZZS. Ob morebitnem zdravljenju je pomembno, da shranimo vso dokumentacijo za morebitno poznejše obračunavanje stroškov.

Telekomunikacije

Telefon

Ker so mobilni telefoni osnovna oprema Italijanov, je pokritost mobilne telefonije zelo dobra.

Klicna številka za Italijo je 00 39, iz Italije v Slovenijo pa 00 386.

Telefonske informacije: 1254, nato 1 za Italijo, 2 za tujino.

Javne telefone najdemo na železniških postajah in letališčih. Nekateri delujejo na kovance, drugi na telefonske kartice ali na oboje, le redki pa sprejemajo tudi kreditne kartice.

Internet

Po zakonu morajo vsi javni ponudniki internetnega dostopa beležiti zgodovino dostopa po uporabniškem IDju. Bodite torej pripravljeni, da bo vaša zahteva po uporabi interneta zavrnjena, če se ne boste želeli legitimirati. Zaradi tega so odprta omrežja zelo redka. V hotelih je uporaba interneta bolj sproščena in dostopna hotelskim gostom.

Pošta

Če je možno z oddajanjem kartic, čestitk ali drugih pisemskih sporočil počakajte do obmejnih mest ali celo zapustite deželo Italija. Pošta v deželi Italija velja namreč za počasno in drago. Poštni nabiralniki so rdeče barve in jih zlahka najdemo. Poštne urade najdemo v vsakem mestu in večini vasi. Poštni uradi imajo poslovanje urejeno na način vrstnega reda - pri vhodu vzamete kartico s številko in počakate, da se le ta pojavi na zaslonu pri okencu. Večina poštnih uradov svoja vrata zapre okrog ene ali dveh popoldne in le večje pošte se znova odprejo v poznem popoldnevu.

Spoštujte običaje

Sardinija kot del Italije velja za pretežno katoliško deželo, zato prvih nekaj pravil predvsem s tega področja:

 • V cerkev ne vstopajte v kratkih hlačah, kratkem krilu ali s prevelikim izrezom, dekoltejem.
 • Ne vstopajte v cerkev med verskim obredom (ali ga kakor koli drugače motite).
 • Mnoge cerkve prepovedujejo fotografiranje z bliskavico, nekatere tudi fotografiranje sploh.
 • Od leta 2005 velja v vseh javnih zgradbah, tudi gostinskih lokalih in pisarnah stroga prepoved kajenja. Kajenje je dovoljeno na prostem in za to določenih mestih.
 • Sončenje "zgoraj brez" je dovoljeno le na odročnih plažah.
 • Pogajanje v trgovinah ni več v navadi, čeprav se v blagovnicah (razen tistih s prehrano) in poceni hotelih lahko pogajate za nižjo ceno.
 • V restavracijah velja za nevljudno, če kar sedemo za prazno mizo. Raje počakamo, da nam mizo pokažejo; seveda pa natakarju lahko predlagamo, kje bi želeli sesti.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Slovenskim državljanom vizum za vstop v deželo Italija ni potreben, saj lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Z letalom

S turističnimi agencijami iz ljubljanskega letališča ali iz Benetk in Trsta na otok Sardinijo.

Z avtobusom

Nekaj povezav med Rimom in Olbio. Vožnja traja cca. 13 ur. Povprečna cena vozovnice v eno smer je 31€.

Z avtom

V Sardiniji, je razen v večjih mestih, zelo primerno, če potujemo s svojim osebnim avtomobilom.

Najpomembnejše informacije za voznike osebnih avtomobilov ki bodo potovali po deželi Italija, najdemo na AMZS.

Z vlakom

V deželo Italija lahko potujemo tudi z vlakom kar iz Ljubljane do Benetk, od tam pa dalje. Uporabna povezava za pot do Benetk je na spletnih straneh Slovenskih železnic.

Z ladjo

Do otoka Sardinija lahko pridete tudi z ladjo. Obstajajo trajektne povezave za Cagliari, Porto Torres, in Olbia. Sardinija je s trajketi povezana tudi s sosednjim otokom Korzika.

Za dodatne informacije o trajektnih linijah za otok Sardinija poglejte naslednje spletne strani:

Transport po destinaciji

Vlak

Želežniške linije pokrivajo povezave med Sassari in Cagliari ter med Alghero in Sassari. Za več informacij o želežniških povezavah.

Avto

V Sardiniji obstajajo številna podjetja za najem avtomobilov in taksi podjetja. Večja mednarodna podjetja imajo svoja predstavništva na letališču in večjij mestih. Za potovanje po Sardinji priporočamo najem avtomobila, ker le tako se boste pripeljali na najbolj odročne kraje s prekrasno naravo.

Avtobus

Avtobusne linije v glavnem pokrivajo povezave med Caglairi, Sassari, Alghero, Nuoro. Za več informacij o avtobusnih povezavah.

Kolo

Izposojanje koles v priljubljenih turističnih krajih hitro narašča. Večina izposojevalnic posoja kolesa na dan za cca. 9€.

Spanje in namestitev

Medtem, ko se na Sardiniji nahaja večina večjih hotelskih verig, vam priporočamo, da poiščete lokalni hotel, ki vključuje prenočišče z zajtrkom ali apartma. Druga, pogosto cenejša opcija, ki vključuje veliko lokacij izven mesta je, da najamete počitniško hišico v kampu ali sobo na turistični kmetiji oziroma podeželsko kočo. Večina nastanitev se nahaja blizu obale, vendar je tudi v notranjosti otoka bogata ponudba.

Nadredna destinacija

Informacije o državi: Italija