Sarajevo

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Sarajevo je največje in ob enem tudi glavno mesto države Bosna in Hercegovina in je eno izmed najpomembnejših mest na Balkanu. Mesto z bogato in žalostno zgodovino si je danes opomoglo od zadnje vojne, ki ga je prizadela med letoma 1992 in 1995. Obisk Sarajeva je najbolje začeti v starem mestnem jedru. Tlakovane ulice, mošeje in orientalske trgovinice so daleč od življenja drugod po Evropi. Različne kulture in vere so med seboj prepletene v edinstveno mešanico. Sarajevo ima prav poseben šarm. Njegova živahna atmosfera s prijaznimi prebivalci vam bo hitro pričarala občutek domačnosti in gostoljublja.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2:58 minut

Jezik: Španščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. BAŠČARŠIJA: Kaj pomeni Baščaršija? Baščaršija po naše dobesedno pomeni glavna tržnica. Ob nastanku sredi 15. stoletja je obsegala zgolj trg okrog današnje fontane Sebilj, danes pa Baščaršija imenujemo ves trgovski prostor v starem Sarajevu. Baščaršijo so zgradili po arabskem vzoru – glavna ulica je na levi in desni strani nabita s trgovinicami, prečno na glavno ulico pa je posejanih več kratkih, ožjih uličic. V osrčju stoji, kot že rečeno, fontana Sebilj. D
 2. VRELO(izvir) BOSNE: Izvir reke Bosne se nahaja v osrednji Bosni in Hercegovini na obrobju Sarajeva, pod planino Igman, v bližini predmestja Ilidža. Izvir reke Bosne je za turiste čudovit, saj izvira iz več močnih kraških izvirov na nadmorski višini 492m, pod pobočjem Igmana. Izviru domačini pravijo ˝Vrelo Bosne˝ ter je priljubljena izletniška točka Sarajevčanov. Znan je kot eden od najlepših znamenitosti v Bosni in Hercegovini in eden od najbolj znanih prizorov naravnih lepot v neposredni bližini Sarajeva.
 3. SINAGOGA SARAJEVO: Sinagoga je bila prvič poškodovana med bombnimi napadi v 2. svetovni vojni, ko je mnogo Judov iz mesta zbežalo, drugič pa med obleganjem Sarajeva. Danes je v prestolnice Bosne in Hercegovine le še malo Židov, Sinagoga u Sarajevu, kot ji pravijo domačini, pa je edini preostali judovski sakralni objekt v mestu, če seveda odštejemo nekoliko oddaljeno pokopališče, ki je vsekakor tudi vredno ogleda.
 4. VOJNI TUNEL: V predmestju Sarajeva stoji najsrhljivejši objekt, ki spominja na pred kratkim končano vojno. Podzemni tunel je bil Sarajevčanom med več kot triletnim obleganjem edino okno v svet. Z dolžino 720 metrov je povezoval Butmir in Dobrinjo, izhod pa je imel na sarajevskem letališču, ki naj bi bila nevtralna točka. Prostovoljci so tunel kopali v osemurnih izmenah, končan pa je bil v slabih šestih mesecih. Skozi meter in pol široke rove so tovorili vso humanitarno pomoč, večkrat pa so skozenj prepeljali tudi tedanjega predsednika Alijo Izetbegovića. Danes je 20 metrov tunela preurejenih v muzej, ki ga ureja družina Kolar.
 5. KATEDRALA SRCA ISUSOVA : Katedrala Srca Isusova je rimskokatoliška katedrala v Sarajevu in je bila zgrajena leta 1889. Projekt za gradnjo katedrale je uredil Josip Vancaš s tem ko je kombiniral elemente romantike in gotike ter tako ustvaril povezavo, ki ta projekt loči o vseh ostalih.

Muzeji

 • Muzej Sarajevo
 • Zemaljski muzej
 • Zgodovinski muzej
 • Muzej književnosti im umetnosti


Izleti v okolici destinacije

Če se odločite za ogled krajev izven mesta, potem je najboljše, da se odločite za obisk mesta Jajce.

Aktivnosti

Na destianciji je obvezno treba probati njihovo tradicionalno hrano in dobro si je ogledati Sarajevski filmski festival.

Zemljevidi in geografija

Sarajevo se nahaj v samem geografskem središču Bosne in Hercegovine in ima površino 142 km². osrednji deli mesta se nahajajo v kompozitni Sarajevski kotlini, ki se razteza od vzhoda do zahoda in se konča v Sarajevskem polju. Najstareji deli Sarajevo pa se nahajajo na bregovih okoli mesta. Čez Sarajevo od vzhoda proti zahodu teče reka Miljacka, ki nastane zaradi vrelcev v podnožju planin Romanije in Jahorine. V zahodnem delu Sarajevskega polja, no področju obmestnega naselja Ilidža kjer izvira ena izmed največjih rek v Bosni in Hercegovini. Reka Bosna , ki nastane iz tridesetih manjših izvirov v podnožju planine Igman ustvarja edinstven naravni park imenovan Vrelo Bosne. Center mesta Sarajevo leži na nadmorski višini 511 metrov. Najnižja nadmorska višina je izmerjena v Sarajevski kotlini in znaša 498m. Medtem, ko ostali deli mesta imajo večinoma nadmorsko višino 900m.

Zemljevid

Zemljevid Sarajeva

Dinamični zemljevidi

Območja

 • Ilidža
 • Olimpijske planine
 • Bjelašnička sela
 • Rakitnica
 • Skakavac
 • Bijambare
 • Hadžići
 • Šetalište Dariva

Vreme in klima

Podnebje v Sarajevu je zmerno in nekoliko kontinentalno. Povprečna letna temperatura je 9,5°C s povprečno količino padavin okoli 900mm. Najtoplejši mesec je avgust in najhladnejši pa januar. Največ padavin se pojavlja v septembru, medtem ko je najnižje v marcu. Najnižja zabeležena temperatura je bila -21,8°C (24 januar 1963.), najvišja pa 37,4°C (24. julij 1987).

Kdaj obiskati

Na ogled Sarjeva se je priporočeno odpravit v mesecu juniju, juliju ali septembru. Avgust je najtoplejši mesec in bo za oglede prevroče.

Zgodovina

Vsaj dvakrat so bile v prejšnjem stoletju oči vsega sveta uprte v Sarajevo. Leta 1914 je srbski terorist Gavrilo Princip na avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda izstrelil kroglo, ki je sprožila prvo svetovno vojno. Točno sedem desetletij kasneje pa je bilo Sarajevo mesto prijetnejšega dogodka, tistega, ki naj bi prinašal mir. Leta 1984 je Sarajevo gostilo olimpijske igre. Zgodovina mesta sega v neolitik, ko so se v Sarajevski dolini med tremi rekami in petimi vzpetinami Dinarskega gorovja naselili Butmiri, najbolj poznani kot izvrstni lončarji. Izrinili so jih Iliri, te pa, kot povsod po Evropi, Rimljani. Po propadu imperija so na območju nekaj časa kraljevali Goti, dokler jih v 7. stoletju niso izpodrinili Slovani. Njihovo naselje, imenovano Vrh-Bosna, se je Otomanskemu cesarstvu upiralo slabih dvesto let, po osvojitvi pa so ga imenovali Bosna-Saraj. Od tod izvira tudi ime Sarajevo – Saray ovasi namreč pomeni »območje okrog Sarajeva«. Sarajevo se je tedaj razvilo, dobilo je celo vodovodni sistem, Turki pa so mu z javnim kopališčem, mošejami in knjižnco vtisnili pečat kulture. Konec 17. stoletja so ga med Veliko turško vojno razdejali avstro-ogrski vojaki in čeprav ga niso mogli zavzeti, mesto ni več uspelo ustvariti nekdanjega blišča. Sredi 19. stoletja je postalo Sarajevo pomemben administrativen center Turškega cesarstva, toda z Berlinsko pogodbo je do leta 1908 v celoti prešlo pod avstro-ogrsko oblast, ki je mesto industrializirala. Čeprav se je začela v Sarajevu, ga vojna vihra I. svetovne vojne ni zajela. Drugače je bilo med 2. svetovno morijo, ko je bilo tarča bombnih napadov, predvsem zato, ker so se vanj zatekli Židi, ki drugod v Jugoslaviji niso bili dobrodošli. Po osvoboditvi je Sarajevo doživelo največji razcvet v zgodovini, svoj vrhunec pa z olimpijskimi igrami. Žal je že osem let kasneje prišlo do nove vojne. Med tri leta in pol trajajočim obleganjem mesta je padlo kar 12 000 žrtev, od tega kar 85 odstotkov civilnih. Zaradi vojne se je število prebivalcev Sarajeva zmanjšalo, spremenila pa se je tudi njegova etnična in religiozna sestava. Pred vojno je bilo število pravoslavnih in muslimanov skoraj enako, danes pa slednji močno prevladujejo.

Hrana

Bosna in Hercegovina je znana po tem, da je njihova hrana kakovostna, sveža in večinoma mojstrsko pripravljena, enako velja tudi za njihovo glavno mesto Sarajevo. Sarajevo je zelo znano po Sarajevskih čevapčičih, ki so narejeni samo iz govejega mesa. Seveda ima Sarajevo tudi drugi tradicionalne jedi, kot so čevapčiči, pleskavice in sudžuki, ter seveda burek in razne pite. Sarajevo ima enostavno restavracije, specializirane za jedi z žara, praktično na vsakem koraku. Iz njih že zgodaj dopoldan zaveje zapeljiv vonj po čevapčičih, ki si jih lahko privoščite že ob desetih dopoldan in vse do pozne noči. Čevapčiče in pleskavice običajno pripravljajo iz govedine in postrežejo z lepinji podobnim kruhom.

Pijača

Če ne drugega, vam ob omembi besede Sarajevo zagotovo pride na misel prava Sarajevska kava, ki je ob enem tudi najbolj znana pijača mesta Sarajevo. Kar se tiče alkoholnih pijač, je Sarajevo zelo znano po svojem zelo dobrem pivu: Sarajevsko pivo. Prav tako Sarajevo nudi zelo velik izbor gostilen, kjer strežejo naravne soke iz sadja in zeljenjave in so proti našim cenam zelo poceni. Sarajevo je tudi zelo znano po pitni vodi, posebi pri vodnjaku Sebilj kjer lahko opazimo domačine, ki si polnijo plastenke z vodo.

Nakupovanje

Sarajevo je odlično primerno za nakupovanje in če se za to določite, potem ni boljšega mesta kot je Baščaršija. Plačilno sredstvo so Marke, nekateri trgovci pa sprejmejo tudi Eure.

Kultura

Sarajevo je zelo bogato z muzeji, med pomembnejšimi pa so Muzej Sarajeva, Ars Aevi muzej umetnosti, Narodni muzej, Zgodovinski muzej Bosne in Hercegovine, Olimpijski muzej, Judovski muzej ter Muzej literature in gledališke umetnosti Bosne in Hercegovine. Zelo obiskane so tudi galerije med katerimi si je vsekakor dobro ogledati Umetnostno galerijo BIH, Collegium Artisticum, Galerijo Mersad Berber "E & A", Paleto, Malo galerijo, itd. V mestu deluje nadvse pomebno narodno gledališče, ustanovljeno leta 1919, Kamerni teatar 55, Mladinsko gledališče in Sarajevski vojni teater. Druge kulturne ustanove so vključene v Sarajevo kulturno središče, Sarajevsko knjižnico, Umetnostno galerijo BiH in Bošnjaški inštitute.

Festivali in dogodki

Najbolj znan festival v Sarajevo je Sarajevski filmski festival, zraven njega pa so svetovni znani tudi:

 • Sarajevska zima
 • Sarajevo Jazz festival
 • Baščaršijske noči

Sarajevo je znano tudi po velikih pesnikih in mislecih. Del svojega življenja so v Sarajevo preživeli Nobelov nagrajenec Ivo Andrić, znani pesniki in pisatelji Silvia Strahimir Kranjčevič, Isak Samokovlija, Mak Dizdar, Duško Trifunović, slikarji Mersad Berber, Safet Zec, kot tudi z oskarjem nagrajeni režiser Danis Tanović in tudi svetovno znani režiser Emir Kusturica. V Sarajevo je bil rojen Nobelov nagrajenec za kemijo Vladimir Prelog. Sarajevski filmski festival, ki se je začel leta 1995 je postal premierni filmski festival na Balkanu. Svetovno znani so tudi drugi festivali in prireditve kot npr. Sarajevska zima, Sarajevo Jazz festival ter Baščaršijske noči, poletna kulturna, glasbena in plesna prireditev. Sarajevska glasbena scena je zelo bogata in se je v mestu razvila med leti 1961 in 1991.

Jezik

Uradni jezik je Bosanščina.

Za več informacij lahko obiščete: Jezik Bošnjakov

Izobraževanje

V Sarajevu je po podatkih:

 • 25 vrtcev
 • 46 osnovnih šol
 • 33 srednjih šol

Univerza v Sarajevu je bila ustanovljena v 40-ih letih in obsega:

 • 18 fakultet
 • 3 teološke fakultete
 • 3 akademije
 • 2 srednji šoli.

Varnost

Sarajevo je za turiste zelo varno mesto. Meščani so prijazni in zelo gostoljubni. Slovence imajo zeli radi in jih kličejo z bratskimi nazivi. Kakšna prevara ali kraj se lahko zgodi med nakupovanjem na placu(Baščaršija), kjer smo ponavadi nepazljivi in nam lahko zaračunaj večjo količino ali vrnejo premalo denarja. Lahko pa je na delu tudi žepar.

Koristne turistične informacije

Več podatkov lahko najdete na:

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Območna koda za Sarajevo je 033. Kot povsod v BiH, je obvezno, da pokličete pozivno številko države, dodate območno kodo in nato vpišete številko. Pozivna številka je 00387. npr: 00387 033 41 658 938

Internet

Sarajevo je tako kot cela BiH slabo pokrito z internetom. Dober signal imajo samo nekatere kavarne in dražji ter boljši hoteli. Ob odhodu v Sarajevo motate vedet, da boste z internetom omejeni.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Iz Slovenije imamo neposredno linijo v Sarajevo. Letališče Sarajevo leži na Ilidži na zahodu mesta.

Z avtobusom

Iz Slovenije do Sarajeva in nazaj vozi en avtobus dnevno, in sicer na relaciji Koper – Sarajevo, z vmesnimi postanki v Ljubljani in Novem mestu. Pot traja 12 ur.

Z avtom

Če se odpravimo z avtom potrebujemo zeleno karto.

Z vlakom

Pot z vlakom je možna iz Slovenije in sicer z glavne železniške postaje v Ljubljani.

Transport po destinaciji

Javni transport

V Sarajevu deluje pet trolejbusnih in veliko avtobusnih linij, ki za Sarajevo specifičnimi minibusi povezujejo tudi najbolj strma in nedostopne dele mesta. Karto lahko kupite na avtobusni postaji ali avtobusu samem. Električni tramvaji s sedmimi progami, predstavljajo najstarejši javni prevoz v mestu. Proge so zanimivo speljane in s samo vožnjo s tramvaji lahko spoznate zanimiv utrip mesta.

Avto

Vožnja z avtom je omogočena, vendar je promet zaradi mnogih ozkih ulic zgoščen in otežen. Strogo središče centra ima samo peš cono.

Taxi

Znotraj mesta deluje veliko taksi služb, ki so v primerjavi z našimi poceni.

Vlak

Glavna železniška postaja se nahaja na severu mesta.

Spanje in namestitev

Za turiste najlepšega mesta na Balkanu je seveda poskrbljeno v mnogih hotelih, apartmanih in zasebnih sobah, ki za relativno malo denarja ponujajo dobro nastanitev in pogostitev. Posebej zanimivi so stari in seveda tudi obnovljeni hoteli ter zasebne sobe v strogem centru mesta ob Baščaršiji, v katerih lahko doživite poseben mestni utrip skozi ves dan.

Hoteli

Sarajevo ima na voljo 25 hotel. Cene hotelov se različno gibljejo in so pogojene s številom zvezdic.

Hostli

Sarajevo ima uradno prijavlen 1 hostel in 5 motelov.

Kampiranje

Kampiranje je omogočeno v kampu Oaza

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Bosna in Hercegovina