Santorini

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Santorini sestavlja skupino otokov v območju Egejskega morja, med Grčijo in zahodom Turčije. Arhilega omogoča odlično podnebje, ki posebno poleti privablja tisoče in tisoče turistov. Je najjužnejši grški otok v Kikladih. Njegova velikost je 72 km², poseljen je s 13.600 prebivalci, glavna panoga pa je turizem. Santorini je znan po pridelavi vina, pristacij in paradižniku češnjevcu.

Leži med otokoma Anafi in Ios. Otok je s celino (Pirej) in ostalimi otoki povezan z ladijskimi linijami in rednimi trajektnimi povezavami. Na vzhodni strani najdemo mednarodno letališče.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik


Dolžina: 15 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Vulkan na Santoriniju: Slavni otoški vulkan, ki ni mala malica niti za izkušene pohodnike.
 2. Santorini park: Zanimiva kombinacija zabaviščnega parka in nakupovalnega centra.
 3. Muzeji: Obiščite prazgodovinske Tere in Arheološki muzej, saj prikazujeta bogato zgotovino otoka.
 4. Mesto Emporio: Izjemno lepo mestece v centru mesta, zelo blizu pa so tudi čudovite plaže.
 5. Mesto Oia: Po mnenju turistov je to najlepše mestece na celem otoku. Mestece ima 2 glavni ulici, ki sta polni trgovinic z nakitom, tavern in barov.

Muzeji

Santorini odlikuje cela paleta muzejev.

 • Muzej prazgodovinske Tere se nahaja v glavnem mestu Firi. Razstavljalci so navpogled dali unikatne izdelke egejcev. Najbolj poznane so stvaritve figure kozoroga.
 • Arheološki muzej v Firi; v njem je predstavljena celotna zgodovina otoka Santorini. Moč je videti skulpture od arhaičnega pa vse do rimskega obdobja;pisma, vaze, figure.
 • Pomorski muzej v kraju Oia, ki v svoji zbirki drži vse dragocene zgodovinsko relevantne izdelke, knjige in fotografije iz celotnega obdobja grške mornarice od nastanka naprej.
 • Muzej Megaron Gizi, nahaja se v Firi, v vili 17.stoletja. Ima šest stalkih razstav. To so:
-zbirka avtentičnih gravur z zemljevidi, regijami in oblekami kikladskih otokov od XV do XIX stoletja,
- zbirka starih javnih in zasebnih rokopisov iz obdobja od XVI do XIX stoletja,
- umetniške slike teme Santorinija znanih grških umetnikov,
- zbirka starih fotografij Santorinija od 1930 do 1956,
- zbirka strata Santorinija.
 • Folklorni muzej se nahaja v Kontohoriju v Firi. Lociran je hiši, ki je vgrajena v jamo. V njem lahko obiskovalec vidi razstavo vseh obrtnih izdelkov in orodij.
 • Na poti k plaži Kamari najdemo vinarno družine Koucojanopulos, Volcan Wines. V njej je muzej vina, ki predstavlja zgodovino vrhunskega vina Santorinija od leta 1660 pa vse do danes.
 • Vila Argiros je muzejski prostor. Predstavlja tradicionalno arhitekturo v kontrastu z neoklasičnimi elementi.
 • Zbirka ikona in relikatov v Pirgosu najdemo v mali cerkvici Sv. Trojstva. Ob vstopu vanjo vidimo kritske in lokalne ikonografske umetnine, lesene skulpture in železne predmete iz uporabe 18.stoletja.

Vinarne

  * Muzej vulkanskih vin in vinarna: odprto 12:00-20:00
  * Santo vina: odprto od 9:00 in do sončnega zahoda
  * Argiros posestvo: Mesa Gonia blizu kraja Kamari
  * Roussos vinarna: Mesa Gonia blizu kraja Kamari
  * Boutari vinarna: Megalochori
  * Hatzidakis vinarna: Pyrgos
  * Antoniou vinarna: Megalochori

Plaže

Dobro je vedeti, da javne plaže nimajo prostora za preoblačenje ali pa tušev.

 • Črna plaža-kraj Kamari
 • Rdeča plaža- vožnja z avtobusom iz Fire in najem vodnega taksija ali pa plezanje čez kamnite poti se poplača s pogledom na bogate s železom kamnine ob plažnem klifu in rdečim peskom. Plačljiv par ležalnikov in senčnika, ki stane približno 8evrov, je v primerjavi z užitkom plavanjam, snorklinga in sproščanja (tudi v 'topless' dovoljeni verziji) v takem okolju, minimalen strošek. Tamkajšnje taverne nimajo pip in vodnjakov s pitno vodo, tako da je razkužilo za roke vedno dobrodošlo.
 • Bela plaža-dostopna samo z ladjo preko Rdeče plaže.
 • Vlychada- nudistična plaža, bolj ko hodimo proti desni strani, vse večji je delež nudistov. Ležalnik in senčnik na levi strani plaže stane 5evrov.
 • Amoudi-dostopna plaža iz Oiine strani, ima skalo, ki je prava atrakcija nadobudnih skakalcev v vodo.
 • Perivolos-znana kot 'party' plaža.
 • Monolithos plaža - umirjena, vsakodanja plaža.
 • Baxedes- glavna plaža na severu Santorinija. Baxedes je edina santorinška plaža s črnim peskom, ki je bil prej več ali manj po celem otoku posut, dokler ga niso odkrili turisti in si ga začeli prirejati po svojih željah.
 • Pori plaža-trgovinsko, restavracijsko in gostilniško osamljena, zapostavljena plaža. Primerna za vsakogar, ki potrebuje na dopustovanju svojih 'pet minut' miru in spokoja.
 • Mesa pigadia - kamnita plaža. Najem senčnika stane 7evrov.
 • Agios georgios plaža - plaža, ki nudi vse;od vodnih športov do nakupovanja. Mirna plaža, z relativno malo obiskovalci, ki nudi vse kar se od plaže pričakuje, po ugodnih cenah in veliki kvaliteti.

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

 • sprehodite se po calderi od Fire do Oie
 • povzpnite se na antično Thiro
 • v kraju Exo Gonia se preizkusite v ježi konj
 • preizkusite se tudi v potaplanju in snorklingu poleg vulkana
 • naglejte se lepot Oiškega zahoda
 • angažirajte si poroko na Santoriniju

Zemljevidi in geografija

Najpomembnejši kraji: Kraji so medsebojno povezani z asfaltiranimi cestami in javnim prevozom.

 • Oia

Najlepši kraj na celem Santoriniju naj bi bila vasica Oia, prejela je že tri nagrade za najlepšo vasico na svetu. Do potresa leta 1956 je bila tudi vodilno mesto na otoku. Njene ozke uličice so polne butikov in draguljarn. Odlikuje jo zanimiva arhitektura z v klif ugnezdenimi hišicami.

 • Fira

Fira-glavno otoško mesto. Stoji na klifu kaldere, do katerega vodi 600 stopnic, spodaj se nahaja staro pristanišče, zaradi katerega so iz mesta zgradili gondolo.

 • Pirgos

Je najstarejša vas na otoku, nekdaj glavno mesto Santorinija. Vidni vplivi benečanskega in binzantinskega imperija.

 • Imerovigli

Idilična vasica Imerovigli stoji na najvišji naseljeni točki (350 m), ob robu kaldere in ponuja najlepše razglede na otoku. To je že stara razgledna točka otoka, saj je tu 600 let stal najpomembnejši grad na otoku, Skaros.

 • Kamari

Turističen kraj večinoma poseljen s hoteli in tavernami.

 • Panagia Episkopi in Mesa Gonia

Panagia Episkopi je najstarejša cerkev na otoku. Krasijo jo lepote starodavnih fresk ter marmorni oltar. Mesa Gonia poznana tudi kot »vas duhov«. Ime dobi po potresu, ko so prebivalci zapustili vasico in je ostalo vse opustošeno.

Zemljevid

Zemljevid Barcelone

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Za Santorini je značilno mediteransko podnebje s toplimi in suhimi poletji polnimi sonca ter deževnimi zimami. V poletnem času se temperature dvignejo nekje med 26-30 stopinjami Celzija, ponoči okoli 20. Pozimi pa čez dan 15, ponoči 10 stopinj. Največ padavin pade v času novembra do februarja.


Kdaj obiskati

Zavoljo klime in cenejših cen priporočamo obisk Santorinija v času aprila do junija ali septembra, oktobra.

Zgodovina

Otok Santorini ali alternativno Thira ima bogato zgodovino, z zametki v bronasti dobi. Dd leta 1830 pa formalno pripada Grčiji. Mali otok Santorini je posut z bogato sliko pokrajin in vasic, kot sta Mesa Gonia in Pyrgos. Mesa Gonia je vasica, mešanica ruševin potresa leta 1956 in obnovljenih skulptur, ter zgrajenih vinarn. Pyrgos je druga bolj opazna vasica v notranjosti otoka s zelo starimi hišami, ostanki gradu Venetov in nekaj bizantinskih cerkva. Fira je glavno mesto Santorinija, ki je bilo podjarmljeno s strani Venetov in Kikladov, kar se vidi v sami arhitekturi mest. Poleg Fire se ob dvajsetminutnem sprehodu proti severu razprostre lepo mesto Imerovigli, prav tako pod vplivom kikladske kulture.

Hrana

Santorinške specialitete vsebujejo beli jajčevec-fava caper, dolmades-cvrt paradižnik in polnjene trtne liste.

Santorini je poleg prej omenjenih sestavin glavne specialitete znan po izvrstnih pripravah in pekah rib v tavernah in paradižniku češnjevcu. Če se odločite za obed v tavernah, pričakujte višje cene, saj imate v hrano vštet tudi razgled.

V povprečju obed za dva stane okoli 40evrov, v manj komercializiranih gostilnicah in restavracijah pa malce manj. Lahko pa se odločite za gyros, ki je dostopen vsepovsod po denarnici prijaznih cenah.

Pijača

Eklektičen okus vina lokalnih pridelovalcev je sicer svetovno nepoznan, a odlične kvalitete.

Otok se ponaša z enim virom sveže pitne vode, ki je lociran za jamo poleg male kapelice, na pol poti med vasico Kamari in vzhodom v pokrajino antične Thire. Voda je navkljub pitnosti in direktnemu izvoru še malo slana, zato priporočamo pitje ustekleničene.

Nakupovanje

Nakup santorinškega vina v Iama vinski trgovini v Oii. Prijetna trgovina s preko 350 znamk grških in internacionalnih vin.

Kultura

Atmosfera v Santoriniju je znana po dobrosrčnosti, prijaznosti in umirjenosti. Domačini se ponašajo s zelo umirjenim 'no problem' odnosom do tujcev. Ne glede na vse, pa je treba upoštevati nekaj pravil.

Kopanje in sončenje brez kopalk je na določenih predelih obale prepovedano, saj to sprejemajo kot bogoskrunstvo pravoslavne Cerkve.

'Mikro ipno' v grščini pomeni popoldanski spanec, ki prepoveduje in sankcionira kršenje javnega miru in redu med 15. in 17. uro popoldan.

Poleg neodobravanja kršitev popoldanskega spanca, grki resno jemljejo kakršnekoli žaljivke in nespoštovanje pravoslavne Cerkve.

Za grke je značilna partiarhalna vzgoja, kjer otroci v dobi starosti skrbijo za svoje starše. Velik poudarek je na spoštovanju starejših.

Zaradi varnostnih razlogov je prepovedano fotografiranje vojaških zgradb in instalacij. Neupoštevanje sankcionirajo s privedbo pred sodišče (primer britanskih potopiscev, ki sta zaradi kršenja v letu 2001 pristala v zaporu).

Storitve bodisi strežba, čiščenje hotelske sobe in podobno so vračunane pri izstavi računa. Vsekakor so dobrodošle napitnine za nagrado dobro opravljenega dela.


Festivali in dogodki

 • Santorini Jazz Festival-vasica Kamari, nastopi grških in ostalih internacionalnih glasbenih skupin, traja tri dni v mesecu juliju
 • grška pravoslavna Velika Noč drži festival bolj verske narave
 • v krajih Oia, Perissa in Fira so dogodki povezani s kulinariko, v mesecu septembru. Začenši s osmim septembrom in konec z sedemnajstim.
 • Santorini Ifaisteia Festival-združenje več kulturološko usmerjenih dogodkov, zaključenih zvečer z dramatičnim ognjemetom.
 • Festival of Episkopi-uživanje znamenite grške hrane 'fava' v kraju Mesa Fonia, 15.avgust
 • Santorini International Music Festival, v kraju Fira, 14 dni trajajoč festival, visoko obiskan s strani zvezdnikov

Jezik

Nacionalni jezik je grški, veliko se jih uči angleško.

Izobraževanje

Na Santoriniju je kar nekaj gimnazij, poklicnih srednjih šol, imajo pa Visoko poslovno šolo ter Akademijo za glasbo ter igro.

Varnost

Santorini je znan po nizkem povprečju kriminala: žeparji so prava redkost, medtem ko se lahko počutite opeharjene z računi v restavracijah in trgovinah. Primer: ponavadi steklenička kreme za sončanje z zaščitnim faktorjem 20 na Santoriniju stane nekje okoli 20evrov, cene ostalih krem pa s faktorjem eksponentno narašča.

Poleg visoko postavljenih cen velja omeniti še reliefno obliko države;prepadi in mnogo stopnic. Ponavadi so prepadi zavarovani z precej nizkim obzidjem, ograjo in predstavljajo tovrstne slabe zaščite veliko nevarnost za otroško igrivost in radovednost, priporočamo soslednost s markacijami poti in izogib neupoštevanju navodil vodičev. Kar zadeva stopnic;te pa lahko povzročijo marsikatero nevščečnost pri starejših ljudeh.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Turistom je omogočeno klicanje in pošiljanje tekstovnih sporočil preko operaterjev, po ceni internacionalnih storitev. Priporočamo uporabo interneta.

Internet

Na voljo v internet kavarnah krajev Kamari, Perissa, Thira in Oia.

Prihod na destinacijo

Možen prihod z letali ali ladjo, zaradi večje možnosti potovalne bolezni povezane s plovbo, priporočamo letalski let.


Z letalom

 • Santorini (Thira) državno letališče
 • Redni leti iz Aten; Olympic Air, Aegean Airlines, AirSea Lines(čezmorsko letalo)
 • Sky Express čez poletje nudi storitve letenja iz Santorinija do Krete, Rhodosa in Mykonosa.

Iz evropskih območij vozijo naslednji letalski ponudniki:

 • Air Berlin iz letališč Berlin Tegel (TXL), Düsseldorf (DUS), Hamburg (HAM), Nuremberg (NUE) in Dunaj (VIE)
 • Condor iz letališč Dusseldorf (DUS), Stuttgart (STR), Frankfurt (FRA), Munich (MUC), Hamburg (HAM)
 • EasyJet iz letališč London Gatwick (LGW), Manchester (MAN)in Milan Malpensa (MXP)
 • Edelweiss Air iz letališča Zurich (ZRH)
 • Germanwings iz letališč Cologne/Bonn (CGN), Munich (MUC) in Stuttgart (STR)
 • Jetairfly iz letališča Bruselj (BRU)
 • Meridiana leti iz Milan Malpensa (MXP)
 • Norwegian leti iz letališč Copenhagen (CPH), Oslo (OSL) in Stockholm (ARN)
 • SAS leti iz Osla
 • Transavia leti iz Amsterdama (AMS)


Z ladjo

Potovalne agencije omogočajo križarjenja, z vključenim obiskom Santorinija. Izplutje je ponavadi v Benetkah.

Transport po destinaciji

Najpogostejši transport so enosledna vozila, razen z izjemo štirikolesnika, ki še vedno navkljub štirim osem, sodi v skupino motorjev. Najem skuterja je relativno ugoden in hiter transport za raziskovanje otočkov in vasic.

Javni transport

Javni prevoz kot avtobusi so polni gneče, redkokdaj klimatizirani. Jih pa odlikuje, vsaj na predelih glavnega mesta, redna linija.

Avto

Glede na površino potovanja in ozke, obljudene ulice, odsvetujemo rabo avtomobila.

Taxi

Kakor povsod, taksisti znajo opehariti z računanjem za storitev.

Kolo

V večernih urah se prileže kolesarjenje med kraji Santorinija, po samih mestnih jedrih zaradi klifov ter njihovih naklonov, samo kolesarjenje odsvetujemo.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Santorini lahko razdelimo na dva dela:na zahodni in vzhodni del. Vso priljubljenost, ki jo nosi, dolguje predvsem zahodnemu delu teritorija. Zavoljo vasic Fira in Oia, ki sta zagrajeni na klifu, mnogo hotelov nudi direkten razgled na morje, vulkane in zavidljivo lepe sončne vzhode. Obenem pa velja vedeti, da iz notranjosti vodijo strme stopnice navkreber hotelov, ki po večini ne krijejo odškodninskih zahtevkov, saj imajo starostno omejitev 13+ otrok, saj se malčki velikokrat poškodujejo na sprehajanju po stopnicah in reliefno okornem s prepadi prepredenem območju. Santorinški hoteli prej omenjenih vasic so orientirani predvsem za pare in mladoporočence.

Vzhodni del santorinškega ozemlja spominja na grške otočke v Kikladskem območju. Hoteli v vasi Kamari so znani po konstantni zasedenosti do polnih kapacitet, sobe najemajo družine in mladina, ki se prepuščajo sproščanju ob hotelskih bazenih in prostornih sobah.

Cena hotelske sobe varira od razgleda, ki ga le-ta nudi. Glede na zahod so vzhodni hoteli znatno cenejši, a vseeno velja najeti sobo nekaj časa vnaprej, saj so zaradi lastnosti, ki jih nudijo, hitro zapolnjene.

Večina hotelov je izven sezone zaprta, in se odprejo po pravoslavni Veliki Noči(ponavadi je to aprila, maja meseca). Najvišji razmah sezone je za čas julija in vse do septembra.


Primer:

  Cori Rigas Suites, Fira [Caldera], ☎ +30 22860 25251. Checkin: 14:00; checkout: 12:00. Cori Rigas Suites hotel je lociran na najlepšem predelu kalderskega klifa v Firi in nudi dihjemajoč razgled na Egejsko morje, sončne zahode in vulkan. Cena: 130evrov na noč.
 

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Grčija