Salvador

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Salvador, uradno Republika El Salvador, je najmanjša gosto poseljena država v Srednji Ameriki. Glavno in največje mesto je San Salvador. Salvador meji s Pacifiškim oceanom na jugu, Gvatemalo na Zahodu in Honduras na Severovzhodu. El Salvador je tropska država v Medmorski Ameriki, ki ima okoli 5.744.113 prebivalcev. »Colon« je bila uradna valuta države Salvador od leta 1982 do leta 2001. Po letu 2001 je Salvador prevzel Ameriški dolar. Rastlina Indigo, katera ima močno modro barvilo, je bila najpomembnejši pridelek v državi Salvador. Pomembna je bila tudi proizvodnja kave, zato je bil Salvador znan tudi kot Republika kave (Coffee republic). Kava je predstavljala 90 odstotkov izvoza v državi. Ko je izvoz kave leta 1987 začel padati, je bil to velik udarec za gospodarstvo. Leta 2004 je izvoz kave predstavljal le še 7 odstotkov.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 2:23

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. San Salvador: San Salvador je glavno mesto države Salvador. San Salvador je moderno mesto z bujnim nočnim življenjem, z veliko muzejev in drugih kulturnih ustanov.
 2. La Libertad: La Libertad (svoboda) je eden izmed glavnih turističnih znamenitosti v državi.
 3. Santa Ana: Santa Ana je drugo največje mesto v Salvadorju. Je zelo priljubljena turistična destinacija, še posebej za turiste, ki so željni spoznati Salvadorsko kulturo in tradicijo.
 4. Santa Tecla: : Santa Tecla se nahaja na južnem vznožju vulkana San Salvador. Krater na vrhu vulkana s premerom 5 km in globino 558 metrov ponuja številne sprehajalne poti skozi borov gozd, kjer lahko občudujemo lepote rastlin, gojenih v tem mestu.
 5. Suchitoto: Suchitoto je splošno znan po cerkvi in njeni tlakovani cesti. Ima tudi veliko kulturnih dejavnosti, kot so umetnostne galerije, kulturne centre ter obrti.

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Salvador 7 dni: San Salvador, La Libertad, Santa Ana, ogled vulkana San Miguel (znan kot Chaparrastique), ogled plaže Playa El Esteron

Aktivnosti

 • V državi Salvador ima Deskanje velik sloves, saj imajo ene izmed najboljših destinacij za deskanje na svetu. Turisti iz cele Srednje Amerike odkrivajo raj za ljubitelje deskanja v mestih La Libertad (blizu San Salvador), El Sunzal, El Zonte in El cuco (blizu San Miguel). Salvador tako postaja destinacija hitro rastočega »surf« turizma.
 • Stoječe veslanje na deski na znameniti plaži Intipuca beach
 • Vodni športi na eni izmed najlepših plaž v Salvadorju; Playa El Esteron
 • Vzpon na enega izmed najaktivnejših vulkanov na območju Salvadorja; Chaparrastique
 • Pohodi v naravi in ogled jezera Olomega
 • Slapovi in izviri tople vode

Koristne informacije

Glavno mesto: San Salvador

Valuta: Ameriški dolar (USD)

Število prebivalcev: 6,704,932 (Julij, 2005)

Elektrika: 120-240V/60Hz (ameriški vtič)

Tel. koda države:+503

Časovni pas: UTC -6

Telefon za njuno pomoč:

Domena: .sv

Velikost države: 21.040 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Salvador

Dinamični zemljevidi

Regije

 Western El Salvador
 Kraji:San Salvador, Acajutla, Apaneca, Juayua, La Libertad, Santa Ana, Santa Tecla, Sonsonate, Suchitoto.
 Kratek opis regije

 Eastern El Salvador
 Kraji:San Miguel, Santa Rosa de Lima, Puerto Cutuco (La Union), Berlín (El Salvador), Alegría, San Francisco Gotera.
 Kratek opis regije

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Tropsko podnebje: deževna obdobje od Maja do Oktobra in sušno obdobje od Novembra do Aprila. Tropsko ob obali in pa zmerno v planinah

Salvador Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Zgodovina

Civilizacija Salvadorja izhaja iz pred Kolumbovih časov, okoli 1500 pred našim štetjem. Španci so prvič obiskali območje države Salvador 31. Maja, leta 1522. Junija 1524 je Španski Poveljnik Pedro de Alvarado začel plenilsko vojno proti domorodnem plemenu Cuzcatlán. V 17 dneh krvave bitke je umrlo mnogo domačinov in Špancev. Pedro de Alvarado je bil poražen in s poškodbo na levem kolku, opustil boj in pobegnil v Gvatemali svojemu bratu, Gonzali de Alvaradu, da nadaljuje z osvajanjem Cuzcatlána. Kasneje je njegov bratranec Diego de Alvarado ustanovil Villa San Salvador aprila 1525. Španski kralj King Carlos I je dodelil San Salvadorju naziv mesto leta 1546. V naslednjih letih se je Salvador razvijal pod špansko oblastjo. Proti koncu leta 1810 je občutek potrebe po svobodi nastal med ljudmi Srednje Amerike in trenutek, da ljudje pretrgajo verige suženjstva je prišel ob zori 5. november 1811, ko je Salvadorski duhovnik, Jose Matías Delgado, zazvonil z zvonovi Iglesie La Merced v San Salvadorju, Zvonenje je bil znak za vstajo. Po mnogih notranjih bojih, je bil zakon o neodvisnosti Srednje Amerike podpisan v Gvatemali na 15. septembra 1821. Decembra 1931 je bila skorumpiran in nesposobni režim stranke dela, ki ga je vodil Manuel Araujo strmoglavljen in general Maximiliano Hernández Martínez prevzel predsedovanje. Goljufive volitve Januarja 1932 so bile ključni dejavnik za družbeni izbruh. Več volilnih lokacij je bilo suspendiranih, ker je imela komunistična partija močno prisotnost. Začela se je nova vstaja. Po dveh napadih na Cuartel de Caballería, je vlada odredila vojno pravo. Stroga cenzura medija je bila realizirana. V naslednjih dneh je na tisoče kmetov in delavcev, ki so imeli mačete in nekaj pušk napadlo policijske postaje, občinske pisarne, telegrafske postaje, skladišča in premožne posestnike. Ta vstaja je bila prekinjena 31. januarja, ko je Manuel Antonio Castañeda obsodil Farabundo Marti do smrti. Bil je ustreljen in ubit 1. februar 1932. V naslednjih desetletjih je sledilo veliko udarov, vključno s tisto, ki je zrušila generala Maximiliana Hernándeza Martíneza. Odnosi s Hondurasom so se poslabšali v poznih 1960. Bil je tudi mejni spopad leta 1967. Štiridnevna tako imenovani nogometna vojna, kot je bila imenovana s strani mednarodnih množičnih medijev je izbruhnila julija 1969. Vojna se je končala s premirjem, ki ga je spodbudil pritisk iz Združenih držav Amerike. Salvadorske sile, ki so vdrle v Honduras so bile umaknjene. Bili so le nekaj kilometrov izven glavnega mesta v Hondurasu. 12 let oboroženih spopadov je zahtevalo več kot 75.000 življenj in povzročilo izseljevanje več sto tisočih, v Združene države Amerike, Kanado in druge države, da se izognejo nasilju. Danes je El Salvador stabilen in z rastočim gospodarstvom, počasi pozablja njegovo bolečo zgodovino.

Hrana

Salvador ima zelo raznovrstno hrano, na katero so vplivale mnoge kulture. Lahko izbiramo med italijansko, korejsko, japonsko, francosko, čilsko, ameriško, perujsko, mehiško, špansko, nemško, kitajsko, argentinsko hrano. Prav tako lahko z lahkoto najdemo eno izmed ameriških verig hitre hrane »fast food«. Tradicionalna Salvadorska prehrana vsebuje veliko riža, fižola, ter morskih sadežev. Najpogostejša salvadorska jed je slavni Pupusa, okrogla koruzna tortilja, polnjena s sirom in drugimi sestavinami.

Pijača

Poskusite lahko zelo okusno pijačo »Horchata«, pripravljeno iz riža in semen "morro", ter pijačo »Cebada«, gladka in sladka roza ječmenova osvežitev. Če vam je ljubše, lahko na lastno odgovornost pijete naravne sokove, kot so: guava, jocote, arrayan, chirimoya, Granadilla de "moco" in Marañon.

Ustekleničeno vodo lahko kupite na ulicah Salvadorja.

Nakupovanje

Uradna valuta v Salvadorju je ameriški dolar. Večinoma se uporabljajo bankovci za 1 $, 5 $, 10 $ ali 20 $. Večina trgovin, supermarketov in veleblagovnic ne bo sprejela bankovca za 50 $ ali 100$. Če morate zamenjati bankovce višje vrednosti za nižje, lahko to storite na katerikoli banki.

Salvador ima številne velike in moderne nakupovalne centre. Ti se običajno nahajajo v mestnih predmestjih.

Gospodarstvo in ekonomija

V primerjavi z drugimi državami v razvoju, ima Salvador relativno nizko stopnjo rasti BDP. Ena od težav, ki Salvadorsko gospodarstvo sooča, je neenakost v porazdelitvi dohodka. Najbogatejših 10% prebivalstva dobi približno 15-krat večji dohodek od najrevnejših 40%. Nakazila Salvadorcev, ki delajo v združenih državah Amerike in pošiljajo denar družinskim članom, so glavni vir dohodkov in izravnavajo precejšen trgovinski primanjkljaj. Približno tretjina vseh gospodinjstev sprejema te finančne prilive. Nakazila se v zadnjem desetletju stalno povečujejo. V letu 2006 so ti prilivi dosegali rekordnih 3,32 milijarde dolarjev, oziroma približno 16,2% bruto domačega proizvoda (BDP). Nakazila imajo tako pozitivne kot tudi negativne učinke na Salvador. Brez nakazil bi se število Salvadorcev, ki živijo v skrajni revščini, povečalo za 37%. Po drugi strani pa so se zaradi teh nakazil povečale cene nekaterih surovin.

Najpomembnejši kmetijski proizvodi v Salvadorju so Kava, bombaž, koruza in sladkorno trsje.

Kultura

Katoliška cerkev igra pomembno vlogo v kulturi Salvadorja. Nadškof Óscar Romero je narodni heroj zaradi upora proti kršitvam človekovih pravic.

Pisatelji Francisco Gavidia (1863-1955), Salarrué (Salvador Salazar Arrué) (1899-1975), Claudia Lars, Alfredo Espino, Pedro Geoffroy Rivas, Manlio Argueta, José Roberto CEA in pesnik Roque Dalton so eni izmed najpomembnejših pisateljev Salvadorja.

Jezik

Uradni jezik v Salvadorju je španski, a velik del populacije govori angleško.

Izobraževanje

Za javno izobraževanje v Salvadorju resno primanjkuje virov. Razredi v javnih šolah lahko dosežejo 50 otrok, zato se Salvadorci, ki si lahko privoščijo, pogosto odločijo, da svoje otroke pošljejo v zasebne šole.

Univerzitetno izobraževanje ni zastonj. Država Salvador zagotavlja javno izobraževanje, za katerega se plača pristojbina, (če si oseba lahko privošči). Plača pa se le ena pristojbina na družino (četudi je več otrok) Univerza Salvador (UES) je največja (in edina) državna univerza.

V letu 2010 je bila stopnja pismenosti 82% pri obeh spolih.

Delo

Najti delo v državi Salvador je težko za prebivalce kot tudi za tujce. Dvojezične šole konstantno iščejo angleško govoreče ljudi, tudi za tuje učitelje. Nekatere organizacije ponujajo prostovoljno delo na otokih.

Varnost

Salvador ima slab ugled, zaradi državljanske vojne leta 1980. Salvador ima najvišjo stopnjo umorov na svetu. Kriminal je problem, večina ga gre pripisati uličnim tolpam. Izogibajte se območij kjer se zadržujejo se vam ne zdi varno. Ne nosite drage predmete, kot so nakit, fotoaparati in ure. Za dekleta je bolje, da ne potujejo v Salvador same. V primeru, da vas oropajo, ne pričakujte, da bo klic na policijo pomagal. Lahko se zgodi, da vas bodo celo policaji nadlegovali. Do žensk pa se lahko tudi obnašajo neprimerno. Veliko prebivalcev je po navadi oboroženih, zato morate biti zelo pazljivi med raziskovanjem po Salvadorju.

Zdravje

Če niste navajeni jesti na ulici, se izogibajte ulične hrane. Če hočete poizkusiti njihovo tradicionalno jed »Papusa« jo poizkusite v primerni restavraciji in ne na ulici.

V mestih ni težko najti lekarne, je pa dobro, da imate manjšo prvo pomoč zmeraj pri sebi. Odstranjevalec komarjev je zelo uporabna stvar v državi Salvador.

Telekomunikacije

Telefon

Salvador ima klicno kodo +503

Internet

Salvador internet domena: .sv

Ni nobenih omejitev glede dostopa do interneta. Dostop je na voljo na javnih mestih po vsej državi.

Pošta

Spoštujte običaje

Salvador je poznan po gostoljubju. Ljudje so eni izmed najbolj prijaznih ljudi na svetu. So zelo prijateljski, zmeraj priskočijo na pomoč. Zato je tudi El Salvador dobil vzdevek »Država z nasmehom«. Pri pogovoru z njimi je običajno, da te naslavljajo zelo formalno kot señor&señora.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Priseljevanje zahteva, da imajo obiskovalci, ki vstopajo v Salvador svoj potni list in enega od naslednjih dokumentov: vizum ali turistične kartice. Vize se izdajajo na Konzulatih Salvadorja. Turistična kartica se praviloma izda za 90 dni in jo je mogoče kupiti za 10 dolarjev v pristanišču vpisa.

Z letalom

Obiskovalci kateri pridejo v Salvador z letalom, prispejo na Mednarodno letališče v Comalapi, katero je oddaljeno 45 minut izven prestolnice. Koda letališča je SAL. TACA je nacionalna letalska družba Salvadorja. Vendar ima TACA najvišje cene vozovnic, zato je najbolje, da preverite cene vozovnic na spletnih storitvah. Davek 32 $ mora biti plačan ob odhodu. Odvisno od letalskega prevoznika, lahko se celoten znesek ali del davka, že vključi v ceno vozovnice in se znesek, ki ga je potrebno plačati razlikuje.

Z avtobusom

Veliko avtobusov vozi na avtocestah države. Domači prevozniki so po navadi zelo poceni (2-3$ tudi za daljše vožnje). Z vozniki se je težje sporazumevati. Daljše vožnje po navadi vključujejo postanke v večjih mestih. Salvador nima centralne agencije, katera koordinira vozne rede, zato je najbolje, da vprašate voznika kam je namenjen in kdaj. Večina voznikov je zelo prijaznih in ustrežljivih, ampak pazite se prevar. Pri vožnji z avtobusom ni važno ali ste obiskovalec ali domačin. Zmeraj bodite previdni, ker so po navadi avtobusi zelo natrpani in te zelo hitro oropajo. Avtobusi so sicer poceni in odlični za vožnjo okoli, vendar ne pozabite, da poskrbite za sebe in svoje reči.

Z avtom

Pan-ameriška avtocesta potuje skozi Salvador in je varna pot za vstop v državo in potovanja med San Miguelom na vzhodu in San Salvadorjem na Zahodu

Z vlakom

Prihod z vlakom ni možen. Vzpostavljen je le železniški promet med mestoma San Salvador in Apopa.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Letalo

Vlak

Ves železniški promet v Salvadorju je bil prekinjen v oktobru 2002, vendar so v letu 2007 ponovno oživili prevoz med San Salvador in Apopa.

Avto

Salvador ima sedaj dobro razvit GPS navigacijski sistem, imenovan »QFind«, ki vam lahko pomaga pri vožnji tako v urbanih kot tudi na podeželskih območjih. Je popolnoma funkcionalen sistem z več tisoč zanimivostmi POI.

Avtobus

Taxi

Kolo

Spanje in namestitev

Hoteli

Izbirate lahko med številnimi hoteli vseh kategorij. Od kategorije pa je odvisna tudi njihova cena.

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija