Salomonovi otoki

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Salomonovi otoki so zadnja postaja za turistično pustolovščino v Južnem Pacifiku ali za uživanje in v obmorskih hišicah. Neokrnjena narava in prijaznost ljudi so posebni razlogi za obisk tega raja, ki še ni toliko natrpan s turisti. Tu boste uživali v lepotah tropskega gozda in podvodnega življenja ob koralnih otokih. Potapljanje in raziskovanje ostankov 2. svetovne vojne na Guadalcanalu so atrakcije, ki vas ne bodo pustile hladne, na svoj račun pa bodo prišli popotniki, ki si želijo ogledati več kot samo lepe plaže in kokosove palme. Pohodništvo in raziskovanje notranjosti otokov je prava aktivnost za ekoturiste, če pa vas zanima planinarjenje, boste imeli eni redkih priložnosti za vzpon na vulkansko goro. Salomonovi otoki so prava destinacija za popotnike in raziskovanja željne turiste.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 11 minut

Jezik: Angleščina


Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Munda: Munda je mesto na otoku Nova Georgia. Potapljate in snorklate lahko v laguni Roviana, zalivu Shark Point in otoku Tetepare.
 2. Guadalcanal: Na otoku Guadalcanal si oglejte ostanke 2. svetovne vojne, glavno mesto Honiara in slapove Tenaru.
 3. Honiara: Mesto z zanimivo glavno tržnico
 4. Uepi: Otok z laguno Marovo, odlična za potapljanje
 5. Kolombangara: Vulkanski otok z goro, primerno za planinarjenje. 2 dni hoje gor in nazaj.

Skriti kotički

Slapovi Mataniko: spektakularni dvojni slap, katerega voda pada v jamo, polno stalagmitov in netopirjev

Otok Tetepare: poraščen s tropskim gozdom in raj za ekoturiste

Lau in Langa Langa: Umetna koralna otoka

Otok lobanj: kupi lobanj na otoku pričajo o starih časih lovcev na glave.

Jezero Te'Nggano: največji zbiralnik sveže vode.

Ptičji otok: pravi kraj za opazovanje in slikanje mnogih vrst ptic.

Jama Riba: eno uro od Aukija na privatni posesti.

Potovalni načrti

 • Salomonovi otoki 7 dni: Potovanje s čolnom iz Honiare v Gizo, ogled podvodnih razbitin ladje Toa Maru, potapljanje v laguni Marovo, ogled slapov Mataniko, deskanje na otoku Ghizo.

Aktivnosti

 • Potapljanje in snorklanje je možno povsod po otočju, najlepše pa je v lagunah in na koralnih otokih.
 • Deskanje na vodi se počasi razvija.
 • Pohodništvo in planinarjenje so alternativa vodnim aktivnostim.
 • Zabava je možna v različnih barih po otokih.
 • raziskovanje tropskega gozda v notranjosti otokov
 • potovanje z ladjo okoli otokov
 • opazovanje delfinov
 • ribarjenje
 • kajaking

Koristne informacije

Glavno mesto: Honiara

Valuta: (SBD) Solomon Islands dollar

Število prebivalcev:523,000 (2009)

Elektrika: 240V/50Hz (Avstralski vtič)

Tel. koda države:+677

Časovni pas: UTC +11

Telefon za njuno pomoč:911

Domena: .sb

Velikost države: 28,450 km²


Salomonovi otoki Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Salomonovi otoki - Zemljevid

Dinamični zemljevidi

Regije

Centralna provinca
 Kraji:Yandina, Tulagi
 Pokriva otočja Russell in Nggela ter otok Savo.
 Choiseul
 Kraji:Taro
 Najsevernejši predel, kamor poleg Choiseula spadata še otoka Vaghena in Rob Roy. 
 Guadalcanal
 Kraji:Honiara
 Večji otok z glavnim mestom in letališčem.
 Isabel
 Kraji:Buala
 Na tem otoku so evropski pomorščaki prvič prišli v stik z domorodci.
 Makira - Ulawa
 Kraji:Kirakira
 Območje pokriva otok Makira in več okoliških otokov. 
 Malaita
 Kraji:Auki
 Ena večjih provinc z več koralnimi otoki.
 Renell in Bellona
 Kraji: Tigoa
 Dva atola in okoliški koralni grebeni.
 Temotu
 Kraji:Lata
 Najbolj vzhodna provinca, prej poznana kot otočje Santa Cruz.
 Zahodna provinca
 Kraji:Gizo
 Največja provinca, znana po tropskih gozdovih, izjemnih krajih za potapljanje, ekoturizmu in 
 razbitinah iz 2. svetovne vojne. 

 Honiara mesto
 Mesto je provinca samo zase in upravlja z ostalimi provincami. Tu je tudi letališče.


Ime regije 1
 Kraji:Kraj1, Kraj2...
 Kratek opis regije

 Ime regije 2
 Kraji:Kraj3, Kraj4...
 Kratek opis regije

Lastnosti pokrajine

Salomonovi otoki so država v jugo-zahodnem delu Pacifiškega oceana, poznan tudi pod imenom Melanezija. Ti otoki so večinoma vulkanskega izvora, nekaj je tudi koralnih atolov. Locirani so na strateški pomorski poti med Južnim Pacifiškim oceanom, Salomonovim morjem in Koralnim morjem. Zahodno od Salomonovih otokov se nahaja Papua Nova Gvineja, malo južneje pa še Avstralija in Nova Zelandija. Z vzhoda otočje obkrožajo še druge podobne skupine otokov, kot so Marshallovi otoki, Vanuatu, Fidži in Samoa. Ime so dobili po kralju Salomonu, poimenoval pa jih je španski pomorščak Álvaro de Mendaña de Neira, ki jih je tudi prvi obiskal.


Naravne nevarnosti

potresi, vulkani, tsunamiji, tropske nevihte

Najvišja točka

Gora Popomanaseu 2.332 m

Vreme in klima

Salomonovi otoki imajo tropsko klimo in področje je izjemno vlažno skozi vse leto. Temperatura se giblje med 25 in 32°C podnevi in 13 -15 °C ponoči. Redke so izjeme v juniju in avgustu, ko je nekoliko hladneje. Letni časi niso izraziti, le severozahodni monsun med novembrom in aprilom prinaša več padavin in ciklonov. Takrat je tudi nekoliko topleje.

otoki Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Salomonovi otoki imajo najlepše vremenske pogoje med junijem in septembrom, čeprav je vlaga od oktobra do decembra najnižja. Sezona deskanja na vodi se prične oktobra in traja do aprila. Če ste potapljač, lahko otoke obiščete skozi vse leto.

Zgodovina

Salomonovi otoki naj bi bili prvič poseljeni že 30.000 let pr. n. š., ko so tja prišli Papuanci. Avstralsko govoreči prišleki so se tam naselili 4.000 let pr. n. š., za njimi pa so 1.000 let pr. n. š. tja prišli še predniki Polinezijcev, ljudstvo Lapita. Ljudje so živeli v majhnih vasicah in se ukvarjali s poljedelstvom, ribolovom in izdelovanjem kanujev.

Prvi evropski stik je naredil španec Álvaro de Mendaña de Neira, ki je na Salomonove otoke priplul leta 1568 iz Peruja. V 19. stoletju so na otokih že domovali lastniki plantaž sladkorja, kjer je večinoma delala suženjska delovna sila. Ugrabitve in preprodaja suženjske delovne sile (blackbirding) so bili razlogi za večje upore in posledično masakre prebivalcev. Zaradi tega so otoki proti koncu 19. stoletja prišli pod protektorat Britanskega kraljestva. Pod protektoratom so plantaže še vedno delovale, vendar Avstralci s svojimi plantažami kokosov niso posebej doprinesli k rasti BDP.

V 2. svetovni vojni so bili Salomonovi otoki tri leta prizorišče boja med Američani in Japonci. Eden pomembnejših bojev se je odvijal na otoku Guadalcanal.

Neodvisnost so si Salomonovi otoki z nekaj težavami pridobili leta 1976, po tem ko so od leta 1950 sestavljali lokalne svete in pisali ustavo. Kljub temu otočje še vedno spada pod Britansko kraljestvo in skupnost Commonwealth, torej tu še vedno vlada britanska kraljica Elizabeta II.

Novejša zgodovina piše o državljanskih nemirih med domačini iz različnih etničnih pripadnosti, ki so izbruhnili leta 1998 in trajali nekaj let. Končno je leta 2003 mednarodna intervencijska skupina RAMSI (Regional Assistance Mission to Solomon Islands]) pod vodstvom Avstralije razorožila lokalne bojevnike in umirila razmere v državi.

Hrana

Domačini niso izbirčni pri hrani in jejo tisto, kar pač ujamejo. Restavracije v hotelih nudijo različno hrano iz vsega sveta, pa tudi lokalne specialitete, kot sta jastog in rakovica. Na meniju se najdejo jedi iz italijanske, tajske in japonske kuhinje.

Restavracije po mestih imajo poleg evropskih in azijskih tudi domače tradicionalne jedi. Poskusite tapiokin puding in zelenjavo taro.

Salomonovi otoki so ena redkih držav, kjer se v restavracijah ne pušča napitnine. Nadaljujte s to tradicijo.

Pijača

Salomonovi otoki se lahko pohvalijo z domačim varjenim pivom Solbrew, ki ga ob popoldanskem lenarjenju morate poizkusiti.

Nakupovanje

Izbirati je možno med različnimi spominki, ki jih domačini izdelujejo z rezljanjem in pletenjem, dobijo pa se tudi knjige. Vse boste našli kar na glavni tržnici v Honiari.

Gospodarstvo in ekonomija

Gospodarstvo večinoma temelji na ribolovu, rudarstvu in lesni industriji, na poljih pa uspevajo kakav, kokos in riž. Do nedavnega je bil les glavni izvozni produkt Salomonovih otokov, vendar so prodajo zaradi nizkih cen in prekomernega sekanja zmanjšali, kot se je zmanjšala tudi prodaja kokosovega olja. Po etničnih nemirih so prekinili tudi s kopanjem mineralov, kot so cink, nikelj in zlato. V zadnjih letih se gospodarstvo s pomočjo Avstralije, Nove Zelandije, EU, Japonske in Kitajske počasi postavlja na noge.

Pomembna gospodarska panoga je turizem saj so Salomonovi otoki pravi raj tako za ekoturizem kot za potapljače. Slaba stran turistične ponudbe je pomanjkanje infrastrukture in transportnih sredstev.

Vprašljiv je izvoz delfinov za dobiček, ki ga kljub kritiki Salomonovi otoki spet prakticirajo, vendar to ne zanima Dubaja in Združenih arabskih emiratov, kamor so bili ti delfini prodani.

Salomonovi otoki intenzivno delajo na raziskovanju obnovljivih virov energije, kot so sončna, vodna in vetrna, pri čemer jim pomaga SOPAC (Pacific Islands Applied Geoscience Commission).

Kultura

Tradicionalno kulturo predstavljajo starodavne navade, ki so bile skozi generacije ohranjene do danes. Ljudje verjamejo, da so bile navade dane od duhov njihovih prednikov za oblikovanje kulturnih vrednot Salomonovih otokov. Kastom je ime za prakticiranje tradicionalnih vrednot in kulture v modernem kontekstu.

Ake Lianga, slikar. Za svoja dela je dobil nagrado Commonwealtha.

Sharzy, glasbenik. Deluje že od leta 1995 in v tem času izdal nekaj albumov.

John Saunana, pisatelj

Celo Kulagoe, pisatelj

Jezik

Uradni jezik je angleščina. Domačini govorijo v 120 različicah melanezijskega in polinezijskega jezika.

Izobraževanje

Salomonovi otoki imajo težave pri zagotavljanju izobraževanja prebivalcem, zato ima dostop do šolanja le 60 odstotkov otrok. Univerzi iz južnega Pacifika (The University of the South Pacific) in Papue Nove Gvineje imata na otočju svoje kampe.

Delo

Brez uradnega dovoljenja za poslovanje se ne smete ukvarjati z delom, poslom, verskimi praksami ali znanstvenim raziskovanjem.

Varnost

Salomonovi otoki so dom več vrst plazilcev, kot so krokodili, zato je treba v bližini voda biti previden.

V zadnjem času se pojavljajo občasni politični nemiri med prebivalstvom. Potrebna je večja previdnost, izogibajte se protestom in večjim zborovanjem, ker se lahko prelevijo v izgrede. Pazite na svoje imetje in spremljajte poročila o novih nevarnostih.

Še posebej previdni bodite v glavnem mestu Honiara, kjer je tudi višja stopnja kriminala. Potovanje v nočnih urah je nevarno.

Aprilske poplave so povzročile večjo škodo na infrastrukturi, posebej na mostovih in cestah. Poškodovani so tudi vodovodi, zato je voda umazana in obstaja možnost zastrupitve.

Od novembra do maja je sezona ciklonov in obstaja možnost tropskih neviht.

Salomonovi otoki so potresno območje, kjer delujejo tudi vulkani in vedno obstaja možnost večje naravne katastrofe. Zadnja se je zgodila aprila 2013, potresni sunki pa so kar pogosti.

Zdravje

Posebna cepljenja niso potrebna, razen za rumeno vročico, če ste pripotovali iz države, kjer ta bolezen obstaja.

Malarija je glavni zdravstveni problem in turistom je priporočeno, da jemljejo tablete proti malariji ves čas nastanka, najbolje pa še pred in po njem. Pri sebi vedno imejte razpršilo proti komarjem. Priporočajo imunizacijo proti tetanusu, hepatitisu A in B ter tuberkulozi. Pred potovanjem se posvetujte s svojim zdravnikom.

Zdravstvene ustanove v provincah so zelo omejene, Salomonovi otoki pa premorejo le eno bolnišnico za nujne primere.

Uživanje neprekuhane hrane in vode iz pipe vam lahko povzroči želodčne težave, ker vsebujejo parazite. Ravno tako pogosta je morska bolezen.

Uživajte veliko tekočine, da preprečite dehidracijo.

Telekomunikacije

Telefon

Signal mobilne telefonije operaterja Bemobile pokriva vsa območja. Mednarodno se Salomonovi otoki povezujejo prek satelita Intelsat in nimajo podvodnih kablov.

Internet

Internetna ponudnika sta Solomon Telekom in SATSOL

Poleg njiju obstaja še lokalna mreža People First Network (PFnet)

Pošta

Na 10 poštah je moč opravljati vse glavne storitve od pošiljanja pisem in paketov do transferja denarja.

Spoštujte običaje

Kastom je ime za prakticiranje tradicionalnih vrednot in kulture v modernem kontekstu.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za počitnice na Salomonovih otokih nujno potrebujete potni list, letalsko karto in dovolj denarja. Za nekatere države je obvezna viza, za Slovenijo posebnih zahtev ni in dobite vizo ob prihodu.

Z letalom

Letališče se nahaja 8 km od glavnega mesta Honiara. Solomon Airlines ponuja prevoze iz Brisbane-ja v Avstraliji 4 krat tedensko, Virgin Australia pa ponuja dodatna dva leta v Brisbane in iz njega. Možno je tudi prileteti iz Vanuatuja, Fijija in Papue Nove Gvineje.

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Križarke občasno obiščejo Honiaro in okoliške otoke, vendar se z njimi ni mogoče prevažati. Pogoste so jahte, ki se v lagunah in ob koralnih otokih ustavijo za dalj časa in jih raziskujejo. Komercialnih prevozov iz Bougainvilla in Papue Nove Gvineje ni in za ceno se boste morali pogajati s posameznim prevoznikom, če ga najdete. Omeniti je treba, da na takih čolnih ponavadi ni jopičev in podobnih naprav za reševanje, zato je treba biti previden.


Transport po destinaciji

Letalo

Vseh letališč je 36, le glavno je urejeno in asfaltirano.

Solomon Airlines je domači zračni prevoznik na otočju z bazo na Letališču Honiara. Vsak dan so leti do mest Munda in Gizo v Zahodni provinci, za ostale kraje pa so leti redkejši. Karte je mogoče rezervirati preko spleta na strani http://www.flysolomon.com/ in v pisarnah v Point Cruzu in Panatina Plaza v Honiari. Rezervirajte lete vnaprej, ker so letala močno zasedena.

Poleg Solomon Airlines so še drugi zračni prevozniki: Fiji Airways nudi prevoze med Honiaro ter Nadi in Vilo. Air Niugini je prevoznik iz Papue Nove Gvineje in prevaža ljudi med Port Moresbyjem in Honiaro ter iz Nadija.

Ladja

Pristanišča: Aola Bay, Honiara, Lofung, Noro, Viru Harbor, Yandina

Potovanje po morju z barkami je glavni in najcenejši način prevoza po otočju. Vse barke imajo sanitarije in na krovu ponujajo nekaj prigrizkov. Pogosti so postanki ladij na različnih krajih zaradi razvoza dobrin, zato je lahko potovanje daljše. To je lahko priložnost za raziskovanje okoliša ob postankih.

Salomonovi otoki premorejo tudi nekaj luksuznejših prevoznikov, namenjenih le prevozu oseb.

MV 360 Discovery: Dnevni prevozi iz Honiare v Auki mimo otokov Ngella. Cena v eno smer je 220 SBD, povratna pa 410 SBD. Ob torkih, četrtkih, sobotah in nedeljah se ladja ustavlja v kraju Tulagi.

Pelican Express: Prevozi v provinco Malaita, v Auki in Gizo v Zahodni provinci. Prevoz traja en cel dan in samo ob nedeljah. Ob ponedeljkih se ladja vrača v Honiaro. Prevozi so odvisni od pogojev na morju in so lahko ob slabem vremenu odpovedani. 12 ur vožnje v Gizo vas stane 690 SBD, 2 uri in pol v Auki pa 200 SBD.

MV Fair Glory: Večje plovilo, ki ima že svoje kabine in prevaža potnike iz Honiare v Auki ob petkih zvečer, vrača pa se v soboto zjutraj. Cena za prevoz je 160 SBD. Ob nedeljah zjutraj ladja vozi v Gizo v Zahodni provinci in se vrne v torek zjutraj. Cena je 480 SBD v eno smer.

Aqua Explorer: Prevozi med kraji Munda, Noro, Ringgi, Vavanga in Gizo. Iz Munde v Gizo je prevoz 220 SBD, povratna pa 400 SBD.

Vlak

Salomonovi otoki nimajo železnice. -.-

Avto

Ceste so slabo vzdrževane, ravno tako slabi so tudi vozniki. V Honiari je na voljo najem avtomobila, za prevoz po otokih pa je najbolj poceni avtostop. Vprašajte za ceno prevoza.

Avtoceste: 1,360 km
Urejene ceste: 33 km
Stranske poti: 1,327 km (800 km je privatnih poti)

Avtobus

Minibusi so poceni prevozno sredstvo, a vozijo le okrog glavnega mesta Honiara. Splošna cena je 3 SBD kamorkoli greste. Domačini se vozijo na prikolicah traktorjev in tovornjakov.

Taxi

Taxiji nimajo metrov in cene se zaračunavajo kar po prevoženih kilometrih. Trenutna cena je 10 SBD za kilometer. Lahko jih naročite ali ustavite na ulici.

Kolo

Kolo je dobro in poceni prevozno sredstvo za potep okrog Honiare, pa tudi kam bolj daleč.

Spanje in namestitev

Nastanitev je možna v luksuznih, pa tudi manj luksuznih hotelih in letoviščih. Ti se nahajajo v okolici Honiare, Giza in Munde. Sobe so za evropske standarde povprečne, privaten tuš in klima nista vedno na voljo. Turisti z manj denarja imajo možnost nastanitve v budget hišicah. Za doživetje otoškega življenja izberite kočo ob morju.

Hoteli

Salomonovi otoki so kljub svoji preprostosti še vedno destinacija za petičnejše goste. Cene luksuznih hotelov in letovišč se gibljejo med 100 in 300 evri za eno nočitev. Dovolj dobri hoteli so tudi tisti s 3 zvezdicami za okoli 80€ na noč.

Hostli

Za popotnike z manj denarja se najdejo moteli in hostli, oprema v njih pa je skopa. Za 50€ ali manj boste v motelu dobili klimo ali ventilator in skupno kopalnico. Dobra stran je, da boste v takšnih prenočiščih pogosto edini gost.

Kampiranje

Kampiranje ni dovoljeno, ker je zemlja večinoma privatna. Poceni nočitve nudijo domačini na svojem domu.

Nadredna destinacija