Rovinj

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Rovinj se nahaja pod Limskim kanalom na zahodni obali največjega hrvaškega polotoka Istra. Rovinj je znan kot eden izmed najbolj romantičnih krajev v Sredozemlju in je prava destinacija za ljubitelje sentimentalnega ozračja zgodovine. Rovinj je zaradi omejenega prostor pogojeval gradnjo tesno skupaj postavljenih hiš, ozkih ulic in majhnih trgov, ki se jih ni dotaknil niti moderni urbanizem. Rovinj je z morske strani zaščiten z visoko senčno obalo in zidovi hiš, grajenih na strmih stenah, v smeri proti kopnem pa ga obdaja čvrsto obzidje. Nad Rovinjem kraljuje baročna cerkev Sv. Evfemije. S 60 metrov visokega stolpa ponuja impozanten pogled na mesto, luko in pristanišče. Rovinj je poseben zaradi edinstvenega starega mestnega jedra, 67 km dolge obale, 2.289 ha zaščitenih zelenih površin in urejenih gozdnih parkov, 16 otokov, otočkov in sten. Mesto Rovinj se je razvilo iz bogate ribiške tradiciji in postalo prepoznavno po edinstveni ladji batani in pesmih bitinadah. Lepoto mesta so še posebej cenili številni umetniki, ki so svoje najlepše motive naredili prav v Rovinju in jih razstavljali na Grisiji – ulici umetnikov. Je kraj, ki nudi številne možnosti – sprehode po čudoviti pokrajini, ukvarjanje s športnimi in drugimi rekreativnimi dejavnostmi, jadranje, potapljanje, plezanje, vožnje s kolesom, odkrivanje skritih lepot, kulturne dediščine, arheoloških najdišč, kulinaričnih specialitet. Rovinj je znan po hotelih visoke kvalitete, turističnih naseljih in kampih, ki ponujajo številne možnosti za prijetne počitnice, uživanje v wellnessu, poslovna srečanja in športne aktivnosti.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Rovinj: Naturistični kamp Valalta

Rovinj Preberite: Naturistični kamp Valalta: družinam prijazen naturistični kamp

Mestece v malem - naturistični kamp Valalta

Katja in Rok Preberite: Mestece v malem - naturistični kamp Valalta

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 6:10 minut


Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Stari del mesta Rovinj začetki življenja Rovinja segajo na nekdanji otoku Mons Albanus. Prvi arheološki ostanki, ki kažejo na zametke življenja v Rovinju, segajo v bronasto dobo. Staro mestno jedro pa se je začelo razvijati v 3. stoletju. Na začetku 18. stoletja se je mesto Rovinj širilo izven mestnega obzidja na kopno. Kanal med otokom in kopnim je bil leta 1763 zakopan. Stari del mesta Rovinj je delo marljivih rok domačih mojstrov. Ozek prostor je pogojeval na gosto grajene ozke hiše, ozke ulice in majhne trge. Posebnost sta dve mestni jedri in značilno grajeni dimniki. Ravno zaradi teh znamenitostih je bil stari del mesta leta 1963 razglašen za kulturni spomenik. Ogled mestne palače, mestne ure, mestnega obzidja in vrat, Balbijevega loka itd. vas zagotovo ne bodo pustili ravnodušne.
 2. Cerkev Svete Evfemije je baročna zgradba grajena v beneškem stilu. Velja za največji spomenik v mestu. Rekonstruirana je bil v obdobju med leti 1725 in 1736. Z zunanje strani meri 51,11 m, široka je 30,26 m. Osrednja ladja je visoka 17,71 m, drugi dve po 10,11 m. Na mestu, kjer se danes nahaja cerkev Sv. Evfemije, se je do 10. stoletja nahajala cerkev Sv. Jurja. Ko so leta 800 v mesto Rovinj pripeljali sarkofag s telesom krščanske mučenice Evfemije, je njen grob in Rovinj postal romarski kraj prebivalce okoliških krajev. Cerkev so leta 1651 po načrtu milanskega arhitekta Alessandra Monopole dogradili in ji dodali zvonik, ki bi moral biti podoben zvoniku cerkve Sv. Marka v Benetkah. Gradnja je trajala 26 let. Na vrh zvonika so postavili velik bakren kip Sv. Evfemije, delo bratov Vallani iz Maniaga. Posebnost kipa je, da se v smeri vetra vrti okoli svoje osi.
 3. Rovinj, obala in plaže: 67 km dolga rovinjska obala predstavlja edinstven naravni okoliš z 2.289 ha zaščitenih zelenih površin, 14 otoki, otočki, šestimi hribčki in številnimi plažami. Plaža Baluota – kamnita, zanimiva mestna plaža pod cerkvijo Sv. Evfemije. V večernih urah se na njej odvijajo številni dogodki. Posebna osvetlitev omogoča nemoteno nočno kopanje. Plaže na Zlatem rtu – urejene plaže s številnimi gostinski objekti in urejenimi vhodi v morje. Zaliv Lone – po preureditvi je postal najbolj obiskano mestno kopališče. Nahaja se na atraktivni lokaciji gozdnega parka Zlati rt blizu mesta Rovinj. Škaraba – na rtu Škaraba se nahaja ena posebej lepa plaža z ravnimi stenami, ki je odličen kraj za sončenje. Uvala Kuvi – nahaja se v bližini turističnega naselja Villas Rubin, 3 km od centra Rovinj. Plaže so zaradi kamenčkov in lahkega dostopa v morje precej obiskane. V bližini se nahajajo restavracije in bari, tuši ter športni center za najem ležalnikov, sandolinov ipd. Plaže na otoku Sv. Andrija - lepe skalnato-prodnate plaže. Plaže na otoku Sv. Katarina - na vzhodni strani otoka so pretežno kamnite z pristopnimi zalivi. Na zahodni strani otoka pa se nahajajo razvpite stene: Zlata, Srebrna in Bronasta, ki so zanimive za ljubitelje skokov. Na otoke Sv. Andrija in Sv. Katarina lahko pridete iz centra mesta s posebnimi ladjicami, ki vozijo na vsako polno uro. Kopališče Delfin – olimpijski bazen, ki se nahaja v bližini hotela Park.
 4. Otok Sv. Katarine: na južni strani mesta Rovinj se nahaja po velikosti drugi otok arhipelaga Sv. Katarina. Do otoka lahko pridete iz mestne luke s posebnimi ladjicami. Otok Sv. Katarino je koncem 19. stoletja kupil avstrijski nadvojvoda Karl Stephan in je 1905 leta prešel v lastništvo poljskega grofa Ignaza Milewskega. Milewsky je na otoku uredil letno rezidenco, zasadil parke in uredil okolico. Leta 2000 je bil na otoku zgrajen nov hotel. Za otok je značilna bujna vegetacija z več kot 450 različnimi rastlinskimi vrstami in prekrasen pogled na stari del Rovinja. Plaže na otoku se pretežno skalnate s številnimi stenami (Zlata stena), ki so prava adrenalinska destinacija za skoke v morje.
 5. Romanska cerkev Presvete Trojice: najpomembnejša in najbolj ohranjena romanska zgradba. Nahaja se na Trgu na Lokvi. Je sedmerokotne oblike, njena zunanja struktura ima v svoji notranjosti krožni prostor s sedmimi nišami in kupolo. Ohranja vse značilnosti prehoda romanske umetnosti v gotiko. Domača avtohtona umetnost se kaže v zgodnjeromanski tranzeni z motivom “Golgote” in s podobami Matere Božje, Magdalene, Sv. Petra, Sv. Janeza Krstnika ter Sv. Janeza Evangelista. Danes v cerkvi ni bogoslužja saj so jo spremenili v galerijo.
 6. Mestna palača: danes je v zgradbi sedež občine Rovinj, župana in mestne uprave, nekoč pa je bila to pretorska palača, katere „temelji“ izvirajo iz leta 1308. V delu pritličja se je nahajal celo zapor, medtem ko je bila v nadstropju velika dvorana mestnega sveta, pisarne in arhiv. Pročelje in atrij sta bila obnovljena v letih med 1850 in 1860 ter leta 1935, ko so postavili vrsto grbov beneških in rovinjskih družin ter mestni grb.
 7. Mestna ura: Rovinj in glavni mestni trg se bohotita prav pod mestno uro. Nahaja se v stolpu na južnem pročelju nekdanjega obzidja. Stolp je bil zgrajen v 12. stoletju vendar je bil skozi zgodovini večkrat dograjen. Pod stolpom je bil zapor za manjše kazenske prestopke. Mestna ura iz sredine 19. stoletja, z beneškim levom, simbolom Serenissime, se je nahajala na stolpu mestnih vrat v bližini palače "Califfi".
 8. Mestno obzidje, vrata in Balbijev lok: že v 7. stoletju je bil Rovinj obdan z mestnim obzidjem. Kasneje so ga utrdili in dogradili z mestnimi stolpi. Mesto Rovinj je imelo sedem vrat, od katerih je ohranjeno troje: Vrata sv. Benedikta, Portica in Vrata Sv. Križa. Na mestu, kjer se danes nahaja Balbijv lok so bila nekdaj glavna vrata utrjenega mesta Rovinj. Med leti 1678 – 1679 so stara mestna vrata porušili in na njihovem mestu zgradili Balbijev lok. Zgrajen je bil v obdobju načelnika Daniela Balbija, o čemer priča napis na kamniti plošči, ki se nahaja na loku.

Muzeji

 • Mestni muzej Rovinj- nahaja se v baročni palači grofov Califfi iz 17. - 18. stoletja. Zgrajen je bil leta 1954 na pobudo rovinjskih likovnih umetnikov. Njihova ideja je bila, da bi bil muzej kraj, kjer bi se zbirali predmeti kulturne dediščine in kraj, na katerem bi se odvijale razstavne aktivnosti. Muzej je za javnost dejaven v dveh vlogah, kot mestna galerija ter kot stalna muzejska razstava. Razstavljena so dela iz bogatega fundusa: arheološka postavitev, pomorstvo, zbirka starih mojstrov, sodobna hrvaška umetnost, soba Alexandra Kircherja. V svojem polstoletnem obstoju so nastale bogate in dragocene zbirke: sodobne umetnosti (okoli 1500), zbirka starih mojstrov, arheoloških najdb, etnologije, knjig, dokumentov in fotografij o delovanju partizanskega bataljona “Pino Budicin” in drugih.
 • Eko muzej Hiša o Batani- »batane«, stara lesena plovila z ravnim dnom so zahvaljujoč svoji dolgoživosti in značilni zgradbi pod UNESCO-vo zaščito. Muzej »Hiša o batani« je dinamični projekt, saj poleg stalne razstave batan in ribolovnega orodja ter pripomočkov ponuja spoj tradicije s sodobnim življenjem, preteklost in sedanjost ter predvsem zgodbo o lesenem čolnu značilnem za Rovinj.
 • Mini muzej Hütterott v Park-gozdu Zlatni rt - nahaja se v nekdanji logarjevi hišici v gozdnem parku Punta Corrente. Muzej je posvečen družini Hütterott, ki je bila lastnica Park-gozda.

Parki

 • Park-gozd Zlatni rt - Zlatni rt je najpomembnejša vrtno območje na obali severnega Jadrana. Slovi po udomačenih rastlinskih vrstah, kot so skupnost hrastovega gozda (črnike) in alpskega bora ter številnih tujih vrstah - cedri, piniji, cipresah, ki doprinesejo k popolnem sredozemskem vzdušju. V parku se nahaja tudi informacijska točka, plezalne stene Punte Monataura in opazovalnica ptic.
 • Park Histria Aromatica - park se razprostira na 25 ha, krasijo ga urejene sprehajalne poti, ki vodijo čez plantaže in vrtove z več kot 300 vrstami avtohtonega aromatičnega, začimbnega in zdravilnega rastlinja. Ogledate si lahko nasade oljk in vinograde. V parku se nahaja trgovina z njihovimi naravnimi izdelki za kozmetiko ter restavracija, ki ponuja eko-gastronomsko doživetje.

Skriti kotički

 • Ulica Grisia - je čudovito stopnišče, ki vodi do platoja župne cerkve Sv. Evfemije. Spada med najbolj prepoznavne zaščitne znake starega Rovinja. Ulica je slikovito obložena s ploščami in vijugastimi kamnitimi stopnicami. Njena posebnost je enodnevna umetniška razstava, tekmovalnega karakterja, ki jo v Grisiji pripravljajo kontinuirano vse od avgusta leta 1967.
 • Baron Gautsch - atrakcija za potapljače - trajekt Baron Gautsch, dolg 85 in širok skoraj 12 m, se je leta 1914 potopil blizu Rovinja. Zgornja paluba ladje se nahaja na globini 28 metrov, spodnja paluba leži na 39 metrih globine, dno ladje pa se nahaja na globini 42 metrov. Razbitine ladje so zelo dobro ohranjene in omogočajo vstop v notranjost ladje.
 • Soline - v neposredni bližini območja Valalte se nahajajo soline z zanimivo floro, kamor prihajajo številne raznolike ptice.

Izleti v okolici destinacije

 • Vožnja z ladjo okoli rovinjskih otokov - za popolno doživetje Istre je potrebno izpluti in najlepše predele doživeti iz morja ter začutili prvinsko povezanost morja z ljudmi.
 • Limski kanal, Romualdova pečina - Limski kanal je zaščitena pokrajina, ki je poraščena z različnimi vrstami sredozemske makije, puhastim hrastom in cerom. Raznolikost vegetacije na relativno ozkem področju predstavlja edinstveni fenomen in posebno ekološko vrednost. Do Romualdove pečine pridete z vzponom čez gozd. Pečina je dolga 105 m. Povprečna temperatura v njeni notranjosti je okoli 12 stopinj. V pečini so odkrili najstarejše ostanke pračloveka v Istri. Poleg jamskega človeka so v njej našli ostanke jamskega medveda, jamskega leva, leoparda, volka, lisice, rjavega medveda, jamske hijene in snežnega zajca.
 • Nacionalni park Brioni - je zgodba dolga dva in pol tisočletja in govori lepoti in razkošju. Antične rimske vile, ilirske palače, bizantinske utrdbe, srednjeveške cerkve, razkošna predsedniška rezidenca, ki so jo obiskali najpomembnejši politiki in najslavnejše zvezde 20. stoletja. Zasebno letovišče jugoslovanskega predsednika Tita, neprimerljive naravne lepote in idealna sredozemska mikroklima so razlogi za obisk Nacionalnega parka Brioni.
 • Kanfanar - pri odkrivanju lepot Kanfanarščine boste težko spregledali številne sakralne spomenike: cerkvi Sv. Silvestra iz 13., Sv. Marije od Lakuća iz 14. in cerkev Sv. Agate iz 10. stoletja; legende o nikoli odkritem zakladu britanskega gusarja kapitana Morgana; Drago, področje plodnih zoranih polj, poraščenih pobočij in sredozemskega rastlinja; Romualdovo jamo, prebivališče tri tisoč netopirjev ali Limski kanal, zaščiten naravni rezervat.
 • Dvigrad - ruševine Dvigrada (Duecastelli), srednjeveškega gradu, zapuščenega v 17. stoletju, 23 km oddaljene od Rovinja pod Kanfanarom. Posebej zanimivi so ostanki cerkve sv. Sofije, vidna je tudi mestna struktura obdana z obzidjem. Je najpomembnejši kulturni spomenik ničelne kategorije na Kanfanarščini.
 • Žminj - nahaja se 25 km od Rovinja v osrednjem delu Istre. Obkrožajo ga nizki griči in doline, zahvaljujoč svoji odprtosti na morje ima tudi izredno prijetno klimo. Vsakemu popotniku, ki se bo znašel na tem mestu, pa bo posebno doživetje ogled kapele Sv. Trojice, v kateri hranijo zidne slike domačih mojstrov iz 15. stoletja in cerkve Sv. Mihovila – največje župnijske cerkve v Žminju.
 • Jama Feštinsko kraljestvo - je bila po pripovedovanjih lokalnih prebivalcev po naključju odkrita leta 1930, ko se je med delom na njivi vdrlo dno vrtače. Nahaja se na področju, ki ga je nekoč prekrivala bujna gozdna vegetacija, jamo krasijo jamski okrasi, po katerih so jo lokalni prebivalci tudi poimenovali „FEŠTINSKO KRALJEVSTVO“.
 • Jama Baredine - na 300 metrov dolgi poti obiščete pet bogato okrašenih dvoran in na globini 60 m sestopite do podzemnega jezera. V jami lahko vidite človeško ribico.

Aktivnosti

 • Istratour - doživetje večstoletne idile istrskega polotoka, krajev žive zgodovine: Bale, Vodnjan, Motovun, Beram, Pazin, Grožnjan, Livade, Buzet, Hum... Ogled romanske cerkvice, gotske in baročne vile, srednjeveške stolpe in obzidja, slikovite trge. Preiščite gozdove, doline in gričke z gradišči in zvoniki ter že na daleč poznane vinograde. Pokušanje istrskega vino in hrane.
 • Kanu/rafting safari - doživite pustolovščino iz življenja nekdanjih pionirjev in osvajalcev neznanih krajev z vožnjo s kanujem ali raftom po brzicah planinske reke Kolpe v nedotaknjenih gozdovih regije Gorski kotar.
 • S kolesom vzdolž obale - Rovinj, omogoča organizirane kolesarske poti za vsakogar. Sami lahko izberete dolžino in težavnostno stopnjo, določite izhodišče in točke, ki jih želite obvoziti. Agencije nudijo organizacijo kolesarskih doživetij tudi z najemom koles.
 • Park Histria Aromatica - park se razprostira na 25 ha, krasijo ga urejene sprehajalne poti, ki vodijo čez plantaže in vrtove z več kot 300 vrstami avtohtonega aromatičnega, začimbnega in zdravilnega rastlinja. Ogledate si lahko nasade oljk in vinograde. V parku se nahaja trgovina z njihovimi naravnimi izdelki za kozmetiko ter restavracija, ki ponuja eko-gastronomsko doživetje.
 • Aeropark Vrsar - športno letališče Vrsar omogoča panoramske lete po Istri, ogled starih letal in galerijo slik o zgodovini letalstva v Istri, šolo letenja, šolo padalstva, tandemske adrenalinske skoke s padalom.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Rovinja

Dinamični zemljevidi

Območja

Rovinj meji z občinami:

 • Bale
 • Kanfanar
 • Sveti Lovreč
 • Vrsar.

Vreme in klima

Rovinj se ponaša z mediteransko klimo. Povprečna letna temperatura je 16 °C. Najvišja letna povprečna temperatura je julijska 22,5 °C. Letno pade 960 mm dežja, največ v zimskih mesecih. Vegetacija je subtropska. S 134 sončnih dni v letu je Rovinj tretji najbolj sončni kraj in kraj z najmanj oblaki na Jadranu. Temperatura morja v poletnih mesecih doseže do 24,5 stopinj Celzija

Tridnevna vremenska napoved za Rovinj

Kdaj obiskati

Turistično gledano je Rovinj najbolje obiskati v poletnem obdobju od konca maja do sredine septembra. V tem obdobju sta ozračje in morje najtoplejša. Vendar tudi z obiskom v zimskih mesecih ne bomo zgrešili, saj se Rovinj ponaša z blagimi zimami, ki omogočajo pogoje primerne za športne aktivnosti in oglede znamenitosti.

Zgodovina

Rovinj do konca srednjega veka - Rovinj je prvič omenjen v 7. stoletju, kot Castrum Rubini. Rovinj bi naj nastal v obdobju od 3. do 5. stoletja. V predzgodovinskem obdobju so to območje naseljevali Histri. Po obdobju mirnega vladanja rimskega cesarstva in pred obdobjem vpadov Vizigotov, Hunov, Gotov in Bizantincev, so stari Romani naselili otoke Mons Albanus, Sv. Katarino, Sv. Andrijo in Cisso. Po bizantinski vladavini je bil Rovinj pod oblastjo Langobardov, kasneje pod frankovsko vladavino. V fevdalni Istri je Rovinj izgubil večji del avtonomije starih rimskih municipijev medtem, ko si kot pomembno mesto uspe izboriti določene olajšave. Leta 1283 so se podredili Benetkam. In tako se prične dolga vladavina Benečanov. Beneška republika je Rovinju dajala navidezno svobodo, zadržala pa je pravico imenovanja podestatov, ki je bil Benečan in je sprejemal odločitve na cerkvenem, političnem, administrativnem in trgovskem področju. Osrednja Istra je leta 1374 kot Pazinska grofija prešla pod oblast Habsburžanov. Srednji vek je prinesel veliko nesrečo: kugo. Rovinj se je pred kugo v veliki meri obranil tudi zaradi ugodne klime.

Rovinj od 16. do 19. stoletja - od leta 1579 do leta 1599 so Rovinj pustošili Uskoki, zato so v tem času, zaradi obrambe mesta v Rovinj naseljevali begunce iz Istre, Bosne, Dalmacije...V času spopadov s Turki so v Rovinju dogradili in utrdili mestno obzidje. V 17. in 18. stoletju je bil Rovinj močen ladjedelniški, ribiški in pomorski center Istre. Veliki svet Beneške republike se je abdiciral leta 1797, v Rovinju se je utrdila demokratična vladavina, mesto pa je upravljalo 18 zastopnikov, ki so jih izbrali na skupščini. Ta samouprava se je ohranila v obdobju kratke avstrijske vladavine do leta 1805 kot tudi v obdobju francoske vladavine - Napoleonovih ilirskih provinc - Provinces Illyriennes, od 1809 - 1813 leta. Leta 1813 so na oblast prišli spet Avstrijci. Odpravili so vse Napoleonove zakone in ukinili ilirske institucije. Rovinj, ki so mu leta 1821 potrdili status mesta, je v letih med 1825 in 1860 pripadel istrskem okrožju, ki je s Cesarskim patentom leta 1861 postalo samostojna pokrajina s statusom mejne grofije in svojim »Zemaljskim« parlamentom. V obdobju Avstro-ogrske vladavine se je Rovinj razvijal v industrijskem, pomorskem in kulturnem smislu. Razvoj se odraža tudi v ustvarjanju boljših življenjskih pogojev v mestu: zgrajen je bil cel pas hribčka sv. Franje.

Rovinj od 19. stoletja do danes - leta 1816 je bila uvedena javna razsvetljava, od 1819 do 1840 leta - stara šola, leta 1847 so gradili parni mlin za proizvodnjo testenin, leta 1850 je bila ustanovljena Trgovsko-obrtniška komora za Istro, leta 1853 je bil zgrajen svetilnik na Otoku sv. Ivana, od leta 1854 do 1865 - gledališče, leta 1852- obrat za izdelavo cementa, leta 1859 – veliko pristanišče, leta 1872 – tobačna tovarna, leta 1878 – tovarna voska, leta 1882 – tovarna stekla in sardin, leta 1888 - bolnica, leta 1891- inštitut za biologijo morja. Rovinj so povezali z železnico. Prvi vlak je prispel iz Kanfanarja leta 1876. Razširi se pristanišče Valdibora, leta 1905 - mestna plinska razsvetljava, leta 1906 vpeljejo mestni telefon. Z razpadom Avstro-ogrske monarhije je prišel Rovinj pod italijansko oblast, ki je trajala do kapitulacije Italije. Rovinj je ostal pod nemško okupacijo do konca II. Svetovne vojne. S Pariško mirovno pogodbo so ga leta 1947 skupaj z ostalimi istrskimi mesti in kvarnerskimi otoki priključili Hrvaški. Leta 1990 se je pričel boj za samostojnost in odcepitev od Jugoslavije. 25. junija 1991 je bila z Ustavno odločitvijo o suverenosti in samostojnosti RH in Deklaracijo o vzpostavitvi suverene in samostojne Republike Hrvaške, Republika Hrvaška razglašena kot suverena in samostojna država in s tem Rovinj postane mesto v Hrvaški državi.

Hrana

Istrska gastronomija je zaradi prepletanja različnih zemljepisnih, klimatskih in tradicionalnih značilnosti posebna. Istrska kuhinja temelji na aromatičnih začimbah, olivnem olju, sezonski zelenjavi in morskih specialitetah. Uživate lahko v okusih:

 • mediteranske in istrske kuhinje zasnovane na uporabi sezonskih potrebščin,
 • ribjih jedi narejenih iz sveže ujetih rib,
 • istrskega pršuta, pancete, divjačine,
 • jedi iz divjih špargljev,
 • istrskega tartufa.

Pijača

Rovinj z istrskim zaledjem je območje bogato z vinogradi. Tako je območje poznano po dobrih vinih:

 • istrska malvazija,
 • teran,
 • refošk.

Posebno doživetje ponuja obisk vinskih cest Istre, kjer lahko pokušate vina in gastronomske specialitete.

Posebej poznan je tudi Rovinjski pelinkovec - liker posebnega grenkega okusa ter močnega vonja pelina.

Nakupovanje

V mestu Rovinj je najbolj znana trgovska ulica Carerra. V tej ulici se nahajajo trgovine z oblačili, obutvijo, prehrambenimi izdelki, lekarna, papirnica, prodajalne spominkov, usnjene galanterije, filigrani in zlatarne. Večje trgovine s prehrambenimi izdelki in znane trgovske verige, kot so Mercator, Lidl, Plodin in Konzum se nahajajo izven mestnega centra Rovinj.

Kultura

Festivali in dogodki

 • Povorka lesnih čolnov batan - v mesecu juliju se organizira povorka lesenih čolnov »batan« z lučmi za ribolov (ferali). Povorka krene z malega pomola v bližini glavnega mestnega trga in pluje do spacia Matika. Vožnjo batan spremlja sugestivna glasba rovinjske folk skupine Batana ali Bitinadora KUD-a Marco Garbin. V spaciu Matika je organizirana tradicionalna večerja z ribjimi specialitetami.
 • Večeri na Bauloti - v centru mesta Rovinj, pod cerkvijo Sv. Evfemije se nahaja mestna plaža Baluota, kjer se v poletnih mesecih pogosto prirejajo romantični koncerti. Posebej atraktivno je nočno kopanje s posebno osvetlitvijo skal v morju.
 • Noč Sv. Lovra - kulturno-zabavni festival, ki poudarja romantični duh mesta Rovinj. Odvija se v mesecu avgustu na tisto noč, ko so zvezdni utrinki najbolj vidni. Med dogodkom se na različnih odrih po mestu odvijajo koncerti z romantično glasbo. To noč je Rovinj osvetljen samo z baklami in svečami.

Jezik

Uradni jezik je hrvaški. Ker je Rovinj priznana turistična destinacija zanimiva za tuje turiste, domačini govorijo angleški, italijanski in nemški jezik. Obvladajo tudi jezike nekdaj skupne države: slovenski, bosanski in srbski jezik.

Izobraževanje

Rovinj nima svoje univerze. Ima pa tri osnovne in srednje šole med temi sta tudi italijanska osnovna in srednja šola. Jezikovni center Ulix je privatna jezikovna šola, ki ponuja učenje tujih jezikov in domačega lokalnega jezika, hrvaščine.

Varnost

Rovinj velja za varno mesto.

Koristne turistične informacije

Veleposlaništvo:

 • Ambasada za Slovenijo Savska cesta 10000 Zagreb.

Turistične ambulante:

 • Turistična ambulanta dela tik ob nujni medicinski pomoči ambulante Rovinj (Istarska ulica bb), tel. 00385/52/813-004, od 0. do 24. ure.

Lekarne:

 • Lekarna - Farmacia Ul. M. Benussi bb Rovinj,
 • Lekarna MM Istarska bb Rovinj,
 • Lekarna Blitva Carrera 22 a Rovnij,
 • Lekarna Blitva Tina Ujevića 2 Rovinj.

Banke:

 • BANCO POPOLARE CROATIA d.d.,
 • ERSTE & STEIERMAERKISCHE BANK d. d.,
 • SOCIETE GENERALE - SPLITSKA BANKA d.d.,
 • HYPO ALPE-ADRIA BANK d.d. Rovinj,
 • ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.,
 • OTP BANKA d.d.,
 • PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d.,
 • RAIFFEISEN BANK AUSTRIA d.d.,
 • ZAGREBAČKA BANK.

Pošte:

 • Pošta M. Benussi bb Rovinj,
 • HP Express dostava Rovinj,
 • Cityexpress Istra, d.o.o. Rovinj

Veterinarske ambulante:

 • Veterinarska ambulanta Laste 4 Rovinj,
 • Veterinarska ambulanta Rex Laco Sercio 5 Rovinj.

Turistične agencije: več na povezavi Turistične agencije v Rovinju

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Rovinj ima dobro razvite telekomunikacije, obstaja več ponudnikov, omrežje je stabilno.

Telefonske in mobilne storitve

Mednarodna klicna številka na Hrvaškem je 00385. Ponudniki mobilne telefonije so:

 • T-mobile,
 • VIP,
 • Tele2,
 • Bonbon,
 • Tomato,
 • Multiplus Mobile.

Internet

Internet infrastruktura je dobro razvita, ponudniki interneta so raznoliki. Hoteli, bari, restavracije, kavarne nudijo brezplačni wifi oz. brezplačni internet.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Mednarodna letališča v bližini Rovinja:

 • Letališče je v Puli od oddaljeno 40 km.
 • Letališče Zagreb oddaljeno 262 km.
 • Letališče Ljubljana oddaljeno 205 km.
 • Letališče Trst oddaljeno 147 km.

V bližini Rovinja se nahajajo tudi manjša športna letališča, ki ponujajo panoramske polete:

 • Turistično letališče Vrsar oddaljeno 22 km.
 • Športno letališče Medulin oddaljeno 42 km.

Z avtobusom

Rovinj je z direktnimi avtobusnimi linijami povezan z vsemi večjimi središči v Republiki Hrvaški. Podrobnosti lahko poiščete na internetnih straneh Avtotrans.

Organizirani mednarodni avtobusni prevoz iz Slovenije:

Z avtom

Hrvaške ceste na obali so dobro urejene in prevozne.

 • Iz Slovenije in Italije: mejni prehod Kaštel –Dragonja - avtocesta: plačilo cestnine na postaji Umag – vozel Kanfanar (izhod iz ceste) - Putini – Rovinj.
 • Iz Zagreba: avtocesta Zagreb –Reka- Tunel Učka- vozel Kanfanar (izhod iz avtoceste) – Putini – Rovinj.
 • Iz Dalmacije: avtocesta Split-Bosiljevo-Reka-Tunel Učka- vozel Kanfanar (izhod iz avtoceste) – Putini – Rovinj.

Z vlakom

Če potujemo z vlakom v Istro, imamo na razpolago naslednje redne linije:

Ljubljana (SLO) - Divača (SLO) - Buzet (HR) - Pulj (HR) - vsak dan Zagreb (HR) - Reka (HR)/avtobusom od Reke do Lupoglava - Pazin-Pisino (HR) - Pulj (HR).

Rovinju najbližje železniške postaje:

 • Železniška postaja Kanfanar oddaljena 18 km.
 • Železniški kolodvor Pula oddaljena 32 km.

Z ladjo

Rovinj ima ladijsko povezavo s pristaniščem v Benetkah in z regijo Emilija Romagna. Trajektno pristanišče Reka, od Rovinja oddaljeno 91 km, je s trajektno linijo povezano s kvarnerskimi otoki in Dalmacijo. Več informacij na Jadroliniji.

Transport po destinaciji

Javni transport

Rovinj z okolico ima urejen javni linijski lokalni prevoz. Imajo tri linije:

 • Linija 1: Amarin – Valdaliso – Bolnica „Prim.dr. Martin Horvat“ - ul. B.Brajković - Okretište «Stara hladnjača» - Trg na Lokvi - Okretište „Stara hladnjača“ – ul. B. Brajković - Bolnica „Prim.dr. Martin Horvat“ – Valdaliso – Amarin.
 • Linija 2: Valalta – ul. B.Brajković - Okretište «Stara hladnjača» - Trg na Lokvi - Okretište «Stara hladnjača» - ul. B.Brajković – Valalta.
 • Linija 3: Polari - Villas Rubin – ul. S. Radića (naselje Centener) - ul. S.Radića (pokraj Istarskog Vodovoda) - Trg na Lokvi – ul. S.Radića (pokraj Istarskog Vodovoda) – ul. S.Radića - (naselje Centener) - Villas Rubin – Polari.

Avto

Rovinj ima urejeno cestno infrastrukturo. Vožnja po lokalnih cestah poteka brez posebnosti. S ciljem varovanja avtohtonega ambijenta avtomobilski promet v centru Rovinja ni dovoljen.

Taxi

Taxi služba Rovinj se nahaja na Trgu na Loki in nudi usluge 24/7. Nudijo prevoze:

 • po Rovinju in okolici,
 • od letališč, pristanišč, železniških in avtobusnih postaj,
 • za organizirane izlete.
Več informacij najdete na Taxi služba Rovinj

Kolo

 • Rovinj je raj za kolesarje. Prijazno mesto z urejeno kolesarsko infrastrukturo. Številne kolesarske poti omogočajo ogled znamenitosti, športne užitke ali zgolj sproščanje na kolesu.
 • Rovinj Bike Experience, ki je pod okriljem mesta Rovinj, omogoča organizirane kolesarske izlete z najemo koles.

Več informacij na Kolesarski izleti

Nenavadni načini transporta

Rovinj je poznan po prevozu turistov z lesenimi ladjicami batanami.

Spanje in namestitev

Hoteli

Rovinj je znan po odličnih hotelih. Spodaj je naštetih nekaj boljših in s strani Tripadvisor-ja najbolje ocenjenih.

 • Hotel Istra Rovinj - je skrit v borovem gozdu in leži na dveh otočkih. Do hotela vas pripelje shuttle-boat. Znan je po dobrem ponudbi in hrani.
 • Hotel Eden - je umeščen v lastni park Zlati Rt. Rovinj s starim mestnim jedrom se od hotela nahaja 25 min hoje. Slovijo po prijaznem osebju in dobri hrani.
 • Hotel Katarina - umeščen na majhen otok St. Katarina. Interier je v Avstro-ogrskem stilu. Nočitev na osebo se giblje od 58 EUR naprej.
 • Hotel Park- slovi po dobri lokaciji, stoji pred marino, in ponudbi, oddaljen le 15 min hoje do starega mestnega jedra. Nočitev na osebo se giblje od 33 EUR naprej.
 • Hotel Adriatic - nahaja se na glavnem mestnem trgu, deset minut hoje od najbližje mestne plaže.
 • Hotel Monte Mulini - luksuzni butique hotel. Udobnost, eleganca in naravni materiali ponujajo oazo za sproščanje.
 • Hotel Angelo d'Oro - elegantni hotel v starem mestnem jedru. Zgrajen je v Veneškem stilu.
 • Hotel Valdaliso - leži tik ob morju med borovci s prodnato plažo. Nočitev za eno osebo se giblje od 20 EUR naprej.
 • Hotel Lone - Velja za enega boljših hotelov. Poznani so po odlični wellness ponudbi.

Hostli

Nobena izmed namestitvenih možnosti ni okategorizirana kot hostel.

Kampiranje

Rovinj in kampi:

 • Amarin 3 zvezdice,
 • Mon Paradis 2 zvezdici,
 • Polari 3 zvezdice,
 • Porton Biondi 3 zvezdice,
 • Ulika 2 zvezdici,
 • Valalta FKK naturistični kamp 3 zvezdice,
 • Valdaliso 3 zvezdice,
 • Veltar 3 zvezdice.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška