Romunija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Romunija, mistična dežela na jugovzhodu Evrope, je mnogo več kot domovina najbolj znanega vampirja na svetu, grofa Vlada Tepeša, po katerem je nastala zgodba o Drakuli. V zadnjem desetletju Romunija doživlja pravi turistični »boom«. Letovišča ob Črnem morju, ki se lahko primerjajo tudi z bolgarskimi in grškimi, bogata kulturnozgodovinska dediščina in ohranjena srednjeveška mesta z gradovi in cerkvami razkrijejo, zakaj je potovanje po Romuniji privlačno, zanimivo in očarljivo. Romunija očara tudi z romantično Transilvanijo in naravnimi zakladi druge največje evropske reke Donave.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Roundtrip (popotovanje) po Vzhodni Evropi - 2.del

Lomnički štit, Slovaška Preberite: Roundtrip (popotovanje) po Vzhodni Evropi - 2.del

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 1:31 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Črno morje: Constanta - Romunsko Črno morje kjer se nahajajo kilometri peščenih plaž, antični spomeniki, vinogradi in sodobna naselja vabijo potnike, naj resno razmislijo o obali Črnega morja Romunije kot svojo poletno počitniško destinacijo. Plaže, ki se raztezajo od Mangalia do Mamaia, prepredena z drobnimi kraji in hoteli in številnimi športnimi in zabavnimi vsebinami.

Glavna letovišča Romunije so osredotočena na 45 milj od finih peščenih plaž in vključujejo:Mamaia, Eforie, Neptun, Jupiter, Venera, Saturn in Mangalia.

Črno morje - Mamaia, Beach ImageThe črnomorska obala je že dolgo znana po zdravilnih učinkih artritisa, revmatičnih, in živčnih bolezni. Eforie Nord in Mangalia so zdravilišča specializirani za blatne kopeli (blato je vzeto iz slanega jezera v vodah tega območja), kot tudi v svetovno znani "GEROVITAL" in "aslavital" originalnih pomlajevanja zdravljenja. Popotniki v črnomorski obali Romunije se lahko pridružijo tudi organiziranim izletom na številnih lokacijah v državi, vključno delti Donave, poslikanih samostanov Bucovina, do glavnega mesta Bukarešte, ali najbližjih mest Bolgarije, Grčije in Turčije.


Delta Donava: Mogočna reka Donava teče 1788 milj od njenih izvirov v nemškem Schwarzwaldu do Črnega morja. Tik pred izlivom v morje pa predstavlja drugi največji in najbolje ohranjenih evropskih delt: 2200 kvadratnih kilometrov rekah, kanalih, močvirja, drevo-obrobljen jezerih in Reed otokov. Delta Donave je Wildlife navdušence (zlasti ptica Stražar je) raj. dostop Romunija - Regije Zemljevid - Moldavija in Bucovina

Delta je mogoče raziskati kot del reke Donave Cruise, ali na enodnevne izlete z ladjo iz Tulcea, ki ima dobre hotele, restavracije, specializirane za ribje jedi in Muzeja delti Donave. Za več informacij o Tulcea obiščite www.romaniatourism.com / tulcea.html


Znameniti gradovi: Zbirka Romunskih gradov in utrdb morda najbolje ilustrira bogato srednjeveško dediščino države. Najbolj priljubljena vključujejo v 14. stoletje in to je Corvinesti grad, zgrajen na mestu nekdanjega rimskega tabora, elegantni 19. stoletja Peles gradu s svojimi 160 sobami, napolnjenih z neprecenljivim evropske umetnosti in, seveda, Bran grad, zgrajen sredi 1300s in legendarni dom BramaStoker-ja je grofa Drakule.


Srednjeveška mesta: Srednja Romunija obsega vse kar je popularno in znano kot Transilvanija - mesto, ki takoj spominja na legendo grofa Drakule. Medtem ko je legenda, gotovo zanimiva in resnična turistična atrakcija, ima regija veliko več v ponudbi in to nekatera najbolje ohranjene evropska srednjeveška mesta, predvsem Sighisoara, Brasov in Sibiu.


Nacionalni parki: Nacionalni parki zajemajo obsežna področja določenega geografskega interesa ali izjemne naravne lepote. Imajo pomembno vlogo ohranjanja in nudijo zaščito za mnoge redke vrste živali in rastlin. Poleg ohranjanja narave, naravni parki Romunije prav tako igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju lokalnih običajev, tradicionalnih obrti, zgodovinske poselitvene vzorce in regionalne arhitekture. Večina nacionalnih parkov romunskih ima vzpostavljeno ureditev za dejavnosti na prostem, z mrežo označenih poti in steze in nočitev, v domovih bodisi osebjem ali lokalnimi penzioni. Na občutljivih območjih, kjer je zaželeno, da bi omejili vpliv obiskovalcev, poti in nastanitve so minimalne.

Pobarvani samostani v bukovini: Najbolj slikoviti zakladi Romuniji so pobarvani Samostani v Bucovina (v severovzhodni Romuniji). Njihove poslikane zunanje stene so okrašene s freskami iz 15. in 16. stoletja, ki vključujejo portrete svetnikov in prerokov, prizore iz Jezusovega življenja, podobe angelov in demonov iz nebes in pekla.

Medicinska zdravilišča: Danes je 70 naravnih zdravilišč Romunije za lajšanje mnogih zdravstvenih motenj in bolezni, vključno z revmatizmom, bolezni ledvic in jeter, bolezni dihal, srca, želodca in živčne bolezni, kot tudi prehrane, presnove in ginekoloških obolenj. Romunija je dom za več kot eno tretjino evropskih mineralnih in termalnih vrelcev. Glavna zdravilišča Romunije so: Mangalia Neptun, Eforie Nord, Covasna, Slanič Moldavija, Vatra Dornei, Borsec, Herculane, Buziaş, Sovata, Bazna, Ocna Sibiului, Baile Felix, Tusnad, Călimăneşti in Govora.

Svetovne dediščine: Srednjeveška mesta, utrjene cerkve, poslikani samostani, lesene mojstrovine in starodavne ruševine Dacian so samo nekatere od zanimivosti, ki sestavljajo Romunije izjemno kulturno dediščino.


Potovalni načrti

Romunija (4 dni): Transilvanija-po poteh grofa drakule

1. DAN: SLOVENIJA - MADŽARSKA - ROMUNIJA (ORADEA)

2. DAN: ORADEA - CLUJ NAPOCA - TIRGU MURES - SIGHISOARA

3. DAN: SIGHISOARA - BRAN - BRASOV - SIBIU

4. DAN: SIBIU - TIMISOARA - SLOVENIJA


Romunija (5 dni): Bukarešta-Djerdap-Beograd

1. DAN: LJUBLJANA - BUKAREŠTA

2. DAN: BUKAREŠTA (URLATI)

3. DAN: BUKAREŠTA - CRAIOVA - DROBETA TURNU SEVERIN

4. DAN: DROBETA TURNU SEVERIN - DJERDAP - BEOGRAD

5. DAN: BEOGRAD - SLOVENIJA


Romunija (7 dni): Po poteh romunske dediščine

1. DAN: ORADEA - SATU MARE - BAIA MARE

2. DAN: BAIA MARE - SAPANTA - SIGHET - GURA HUMORULUI

3. DAN: GURA HUMORULUI - SAMOSTANI MOLDAVIJE

4. DAN: GURA HUMORULUI - BICAZ GORGES - RDEČE JEZERO- BRASOV

5. DAN: BRASOV - BRAN - SINAIA - BUKAREŠTA

6. DAN: BUKAREŠTA- CURTEA DE ARGES -SIBIU

7. DAN: SIBIU - TEMISHUARA

Aktivnosti

Dobro je obiskati grad Bran, v katerem naj bi živel Vlad Tepeš - Drakula. Menda sicer ni bival tam, toda po njihovi teoriji je bil tam, ko se je spremenil v vampirja. Grad je vsekakor impresiven in z lepo zbirko posvečeno vampirjem. V Bukovini je obvezen obisk slikovito poslikanih samostanov. Spotoma je veliko lepe gozdnato gorske pokrajine. V Sinai velja obiskati Romunsko Sfingo, ki je povezana z mnogimi skrivnostmi - menda celo s tehnologijo izvenzemljskih bitij.

Koristne informacije

Glavno mesto: Bukarešta

Valuta: Romunski leu (RON)

Število prebivalcev: 20,1 MIO

Elektrika: 230V/50Hz

Tel. koda države: +40

Časovni pas: UTC +2, poleti UTC +3

Telefon za njuno pomoč: 112

Domena: .ro

Velikost države: 238,391 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Romunija Romunija

Dinamični zemljevidi

Regije

 Transilvanija

To je najbolj znana regija v Romuniji, dežela srednjeveških gradov in mest, temnih gozdov, zasneženih vrhov (zlasti tistih v Transilvanskih Alpah). Hkrati regija doživlja hiter gospodarski razvoj, s sodobno mladostnimi mesti, velikimi nakupovalnimi centri, infrastrukturnimi projekti, itd.

 Banat

To najbolj zahodna provinca, katera je verjetno najbolj gospodarsko razvita v Romuniji. Ima lepa baročna mesta in tradicionalne nemške vasi v zahodnih ravnicah in veliko gorskih gozdov v vzhodnih delih.

 Oltenia

Leži v jugozahodni regiji, z impresivnimi samostani, jamami in zdravilišči vzdolž gore v svojem severnem delu, in bizarni-puščavi kot je na območju juga.

 Južna Bukovina

Ta severno-vzhodna regija, je poznana po svojih svetovnih dediščinah, spravljenemi med slikovitimi griči.

 Maramureş

Leži v severni regiji, ta je najbolj znan po svojih brezčasnih vaseh, tradicionalnih lesenih cerkvah in lepih gorskih pokrajinah.

 Crişana

Nahaja se ob meji z Madžarsko, ta zahodna regija je vstopna točka za večino potnikov v Romunijo, s številnimi srednjeveškimi mesti in naselji na zahodni strani gore Apuseni.

 Severna Dobruja

Morska pokrajina, prepredena z ruševinami antičnih grških in rimskih mest, z različnimi letovišči ob obali Črnega morja in neokrnjene naravne krajine v delti Donave.

 Moldavija

Zagotovo eden izmed najbolj izrednih regij v Romuniji, ki ponuja prijetno mešanico zgodovinskih mest, srednjeveških trdnjav, cerkva, vina in prijaznih domačinov.

 Muntenia

Znana tudi kot Vlaška. Glavno mesto Bukarešta leži v tej južni regiji, znani tudi za zgodnje rezidence vlaških knezov in gorski krajev v Prahovi dolini. Prav tako je to ime starega kraljestva voditeljev, kot je bil razvpiti Vlad Tepes (Impaler).

Lastnosti pokrajine

Romunija je znana po številnih naravnih lepotah in neokrnjeni naravi. Naravni park Retezat je najbolj divja pokrajina v tej državi. Izkušeni planinci so skorajda sami, srečujejo le medvede in gamse, povzpnejo pa se lahko na 2.511 metrov visok vrh Peleaga. Okrog in okrog je pravcati pragozd. Na tem območju je 80 ledeniških jezer. Blatni vulkani: veliko jih je v kraju Buzau. Ti vulkani so zelo majhni, največji so visoki okoli 5-6 metrov, niso strupeni. Romunski trovanti so kamni posebnih oblik. Nastali so pred približno pred 1.000.000 leti. Vidimo jih lahko tudi v Kaliforniji. V Romuniji imajo poseben rezervat: Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor, odprt leta 2005. Rdeče jezero se nahaja v južnih Krpatih, blizu kraja Bicaz Gorges. Nastalo je leta 1837 po podoru skal. Danes velja za zaščiteno območje z bogato floro in favno. O nastanku jezera in njegovi čudežni rdeči barvi obstaja več legend. Delta Donave je narodni park ob izlivu Donave v Črno morje. Ob treh glavnih rokavih Donave se razprostira kot izjemna močvirnata pokrajina s številnimi jezeri, trstičjem in poplavnimi gozdovi; ima bogato rastlinstvo in živalstvo.

Vreme in klima

Romunija ima 4 letne čase. Jesen in pomlad sta deževni, poletje je vroče in suho, zime pa so mrzle, zapade veliko snega. Količina padavin je nepredvidljiva, spreminja se iz regije v regijo in iz leta v leto. Najhladnejša meseca sta januar in februar, ko se povprečne temperature gibljejo okrog -5 stopinj, zato, kdor nima rad zime to nista meseca za obisk. Najtoplejša meseca pa sta julij in avgust, ko se temperature povzpnejo tudi prek 25 C.


Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Najbolj primeren čas za obisk sta julij in avgust.

Zgodovina

Romunija je bila naseljena že v kameni dobi, saj je slovela po bogati prsti in rudah. Romuni so potomci dveh velikih antičnih ljudstev: Getodakijcev in Rimljanov. V starem veku je bilo področje Romunije znano pod imenom DACIA. Med obema svetovnima vojnama se je parlamentarna Romunija preobrazila v fašistično diktaturo, ki se je v 2. svetovni vojni borila na nemški strani. 30. decembra 1947 je novo izvoljena komunistična partija ukinila kraljevino in proglasila Ljudsko republiko Rumunijo. Leta 1989 je božična revolucija zrušila komunistični diktatorski sistem.

Hrana

Romunski hrana se razlikuje od hrane, ki jo pozna večina ljudi, pri čemer je mešanica orientalskih, avstrijskih in francoskih okusov, vendar ima nekatere edinstvene elemente. Lokalne jedi so okusne sarmale, ardei umpluţi (polnjene paprike), mămăligă (Pr. muhmuhliguh, polenta), bulz (tradicionalna pražena polenta, ki je napolnjena z najmanj dvema vrstama sira, slanine in kisle smetane), friptură (zrezek), Šalata de Boeuf (sesekljanih kuhano zelenjavo in meso, solata, ponavadi prelito z Mayo in okrašena s paradižnikom in peteršiljem), zacuscă (yummy, bogati-salsa dip kot proizvedeni v jeseni), kot tudi TOCANA (vrsta obare) tochitură (Pr. tokituruh, izbor ocvrtega mesa in tradicionalne klobase, v posebni omaki s polento in ocvrta jajca), mici (Pr. michi, s ch zvok, kot v besedi "chat"; vrsta začinjene klobase, ampak samo mesa, brez črev, skoraj vedno kuhano na žaru, lahko pa tudi kuhano z vročo vodno paro; pogosto postrežejo s pivom.

Večina restavracij v Romuniji, še posebej v več regionalnih območjih, služi le romunsko hrano, čeprav je podobna tisti v zahodnoevropskih državah. Zlasti v Bukarešti, je veliko različnih mednarodnih jedi, še posebej sredozemske, kitajske ali francoske. Obstajajo tudi precej izdatne mednarodne fast food verige. Zanimiva resnica o njih je, da so le nominalno cenejši od restavracij s kakovostnejšo hrano mednarodnega standarda, vendar precej precej nižja od tiste, ki strežejo v restavracijah. Torej, gre za restavracije, ko je to mogoče - saj zagotavljajo veliko bolj verodostojno in kakovostno izkušnjo po cenah, ki niso veliko višja.

Pijača

VINO Romunija ima dolgo tradicijo vinarstva (več kot 2.000 let ), v resnici je bila Romunija v letu 2005 12. svetovni proizvajalec vina; najboljši kleti so: Murfatlar, Cotnari, Dragasani, Bohotin, itd. Njihova kakovost je zelo dobra in cena je razmeroma poceni: pričakujemo, da plača 10-30 RON za steklenico romunskega vina. Kjerkoli ga želite kupiti, se običajno prodajajo v steklenicah s prostornino približno 75 cl. Mnogi izmed samostanov proizvajajo in prodajajo svoje vino. Večina posameznikov vinarjev, vključno s samostani, vam bo omogočilo, da ga najprej okusite, nekateri pa tudi ne.

PIVO Tako kot vse države, ki imajo močno latinsko ozadje, ima tudi Romunija dolgo in razpršeno tradicijo varjenja piva, danes je to pivo zelo razširjeno (še bolj kot vino) in precej poceni v primerjavi z drugimi državami. Izogibajte se pivom v plastičnih posodah. Večina mednarodnih blagovnih znamk, se varijo v Romuniji v okviru licence, tako da je okus precej drugačen kot v zahodni Evropi.

ŽGANJA Najmočnejši alkohol je Pălincă, s približno 60-odstotno čistega alkohola in je tradicionalno v Transilvaniji, naslednji pa je ţuica (tipično žganje iz sliv - za boljšo kakovost, tradicionalno različico - vendar izmenično iz marelic, vinarskih ostankov ali v bistvu karkoli drugega). Močnost ţuica je približno 40-50 odstotkov. Najboljši ţuica, izdelana iz sliv, je tradicionalna na območju Piteşti. Močan alkohol je precej poceni med 10 RON in 50 RON. Transilvanijska posebnost je 75 odstotkov borovnice in višnje Pălincă (Pălincă întoarsă de cireşe negre), bolj znan kot vişinată - vendar jo običajno uživajo domačini za proslave in jo je težko najti.

Nakupovanje

Dober kraj za nakupovanje za hrano in karkoli drugega so tržnice, čeprav so hipermarketi postali priljubljen v Romuniji, kot so Carrefour, Cora, Kaufland in Real.

Tradicionalno podeželjsko nakupovanje je tedenski sejem (Targ, Balcı ali obor). Običajno poteka v nedeljo. Vse, kar se lahko proda ali kupi je na voljo - od žive živali, s katerimi se trguje med kmeti, do oblačil, zelenjave, in včasih celo rabljenih avtomobilov in traktorjev. Takšni sejmi so zelo popularni, z glasbenimi in plesnimi dogodki, zabavnimi vožnjami in hitre hrane na stojnicah, ki ponujajo klobase "mititei".

Gospodarstvo in ekonomija

Romunija ima precejšnje naravno bogastvo – nafto, zemeljski plin, premog, železo, baker in boksit. Glavne industrijske panoge so kovinska, predelovalna, petrokemična in strojna industrija.

Posel je hierarhičen. Ljudje, ki sprejemajo odločitve, so na vrhu podjetja. Veliko odločitev zahteva odobritev na več ravneh. Včasih se zdi, kot da nihče noče sprejeti odgovornosti za sprejetje odločitev. Lahko se zgodi, da boste morali narediti nekaj obiskov, da boste opravili preprosto nalogo. Romuni znajo biti trd oreh kot pogajalci. Skrbi jih, da jih tujci ne bi izrabili. Najemite svojega prevajalca za sestanke in pogajanja. Pri poslu se oprite na potrjen, nepreklicen akreditiv. Uporabite lokalne banke, ki so ustrezne (podružnice) zahodnim bankam. Romuni včasih drugim povedo, kar mislijo, da hočejo slišati. Izogibajte se sporov in taktike s pritiskom. Odločitve se zlahka spremenijo. Uporabite posredni pogajalski način. Če boste preveč neposredni, vas bodo imeli za nevljudnega. Pogodbe veljajo kot izjave o nameri. Če je pričakovati, da se bodo spremenile okoliščine, se bo temu ustrezno prilagodila tudi pogodba. Ne menjajte članov pogajalske ekipe, preden je sprejeta odločitev, saj se bo proces graditve odnosov moral začeti znova.

Kultura

Romunska kulura je dala Evropi in svetu mnoge vrhunske avtorje oz. umetnike: zadnjega romantika Mihaia Eminescuja, prvega dadaista Tristana Tzaro, zadnjega nadrealista Gelluja Neuma, prvega predstavnika dramatike absurda Eugena Ionesca, izjemnega modernističnega pesnika Nichito Staescuja, svetovno znanega antropologa religij Mircea Elijadeja, filozofko človeštva – Ciorona. Zaznamujejo jo Brancusijeva vertikalna perspektiva umetnosti, lirična pesem vileniške nagrajenke Ane Blandiane, dvodomnost proze Nobelove nagrajenke Herte Muller. Med sodobniki je Mircea Cartarescu že dvajset let najbolj bran, komentiran in priljubljen romunski pisatelj Domain v tujini; to je avtor, ki v svoji literaturi razširja meje sveta, življenja, pesnenja in pisanja na sploh.

Jezik

Romunski; tudi madžarski in nemški.

Izobraževanje

Bukarešta, Lasi in Cluj se šteje za največja in najbolj prestižna univerzitetna središča, z novejšimi centri izobraževanja, kot so Temišvar, Craiova in Galati. Postajajo mesta z vedno večjim številom študentske populacije.

Delo

Če želite delati v Romuniji in niste državljan, potrebujete delovno dovoljenje.

Varnost

Medtem, ko je nasilje nad tujimi turisti redko, to ne pomeni, da bi morali zapustiti svojo pamet doma, če se odločite za počitnice v Romuniji. Izogibajte se mestnih sosesk in vasi, ki so pretežno poseljena s cigani in ne bi smeli imeti kakršne koli težave. Kjer koli boste lahko v državi, se posvetujte z zaupanja vrednega domačina v okolici, saj bodo z veseljem dali nekaj nasvetov.

Čeprav obstajajo rasni predsodki v Romuniji, še posebej do tistih, ki so videti kot Romi ("cigani"), so zločini iz sovraštva redki.

Zdravje

Razmere v romunskih bolnišnicah se lahko razlikuje od zelo čistih z vsemi najnovejšimi tehnološkimi napravani do naravnost sivih, temnih in hladnih razmer. Ne pozabite, da lahko vaše potovanje zdravstveno zavarovanje izkažejo za nezadostne, če zdravstveno stanje ni resno. V tem primeru boste morali plačati za zdravstvene storitve in cene niso zelo nizke v primerjavi z zahodno Evropo.

Od pristopa Romunije k Evropski uniji, se državljani Evropske unije krijejo iz nacionalnega zdravstvenega sistema Romunije, dokler imajo E111 Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Tega je mogoče pridobiti iz svojega nacionalnega organa zdravstvenega varstva in je veljaven za vse države EU.

Zobozdravstveni postopki v Romuniji, še posebej tisti v zasebnih klinikah, so odlične kakovosti. V resnici, mnogi zahodni Evropejci pridejo v Romunijo, da si zobe naredijo za četrtino cene, ki jo plačajo v svoji matični državi. Kakovost je še posebej visoka v klinikah v Transilvaniji in Bukarešti.

Telekomunikacije

Telefon

Nacionalna klicna koda je + 40. Mobilni telefoni so povsod v Romuniji. Obstaja pet omrežij - štiri GSM/3G (Orange Romania, Vodafone, Cosmote in DigiMobil) in ena CDMA (Zapp). Orange in Vodafone imajo skoraj popolno nacionalno pokritost (98-99% površine države), medtem ko se na novo združena Cosmote in Zapp hitro širita. Tarife so povprečna za Evropsko unijo (€ 0.08-0.30/min, 0,04 € na SMS). Na predplačniške SIM kartice lahko vključite dodatne možnosti ("extraopţiune"), začenši s 5 € (+ 24% DDV) skupaj = RON 27-32, z veljavnostjo 30 dni, ki vsebuje na tisoče (200-3000) minut in SMS sporočil v isto omrežje in do 100 minut zunaj mreže, vključno z večino fiksnih vodov Evropske unije omrežij in dveh ali treh mobilnih omrežjih.


Internet

Dostop do interneta je hiter, pogosto na voljo v urbanih okoljih in raste v ruralnih okoljih. Širokopasovni dostop do interneta je na splošno na voljo v mestih, prek kabla, DSL ali domačih ponudnikov internetnih storitev. Mala in srednja velika podjetja ponujajo UTP povezave. Hitrosti so večinoma kot v zahodni Evropi in ZDA, med 1-4 Mbit/s za ne-velemestni dostop po normalni ceni, pa okoli € 9-25 za 1-4Mbit/s, z lokalnim dostopom pa bistveno hitreje (10 - 50 ali celo 100Mbit/s). Hitrosti se povečujejo, domači dostop je 4Mbit/s pri čemer je na voljo za približno 10€ na mesec. Brezžični dostop narašča, še posebej v Bukarešti, Braşovu, Sibiu, Bistrita Temišvaru in Cluja. Wi-Fi je dostopen v univerzitetnih področjih, na letališčih, javnih trgih, parkih, kavarnah, hotelih in restavracijah. Pay-as-you-go Wi-Fi je na voljo tudi na mnogih prizoriščih. Večina (če ne vse) so restavracije McDonalds v Romuniji, vse imajo Wi-Fi dostop in tako tudi hoteli s 3 zvezdicami (in višje).


Pošta

Delovni čas pošt v Romuniji:

Ponedeljek-petek: od 7:00 do 20:00. Sobota: od 8:00 do 13:00.

Spoštujte običaje

Romuni so zelo gostoljubni. Spoštovanje do starejših je zelo cenjeno in je dobra predstavitev vašega značaja. Stavki, ki se uporabljajo v pozdrav prijateljem in tujcem je enako: "Bună ziua" (Boo-nah Zee-wah), kar pomeni "Dober dan" ali "Lep dan." Med jutrom in zvečerom se stavek spremeni v "Buna dimineaţa" in "Buna Seara".

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop: (*) državljani Albanije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Črne gore in Srbije potrebujejo biometrični potni list, da bi lahko potovali brez vizumov.

(**) Srbski državljani s potnimi listi, ki jih izda srbski usklajevalni (prebivalcev Kosova z srbskih potnih listov, izdanih) ne potrebujejo vizuma.

(***) Potrebujejo njihovo ID številko, ki se določa v svojem potnem listu državljane Tajvana bi lahko potovali brez vizumov.

Državljani Kanade, Japonske in Združenih držav Amerike so dovoljeni za delo v Romuniji, ne da bi za to moral pridobiti vizum ali drugo pooblastilo za obdobje njihovega 90-dnevnega bivanje brez vizuma. Vendar pa za to sposobnost za delo brez vizuma, ne pomeni nujno razširitev v druge države schengenskega območja. Če si morate pridobiti vizo izven svoje države, ga poskusite pridobiti od drugod razen v Budimpešti, kjer lahko traja 3 do 4 dni.


Zahteve za vstop

Z letalom

Romunija ima 17 civilnih letališč, od katerih jih 12 trenutno služi rednim mednarodnim letom.

Z avtobusom

Čeprav Romunija tradicionalno ne velja za "avtobusno državo", avtobusi postajajo vse bolj in bolj priljubljen način za doseganje države iz tujine, predvsem iz Balkana in nekdanje Sovjetske zveze, pa tudi iz Zahodne Evrope, na primer Nemčije in Švice.

Za vse informacije o avtobusih v Romuniji in spletnih rezervacijah vozovnic (tj. časovnih razporedov in cen), lahko uporabite www.autogari.ro ("Autogari" je romunski beseda za avtobusne postaje). Sprejemajo tudi plačilo s kreditnimi karticami.

Z avtom

Z lahkoto lahko vozite v Romuniji, če prihajate iz držav na zahodu, ko pa prihajate iz vzhoda, boste morali prek Moldavije in lahko pride do težav. Tam namreč ne obstaja neposredni mejni prehod med Ukrajino in Romunijo na jugovzhodnem vogalu romunske Moldavije (Reni/Galati), morate iti preko Giurgiulesti, ki je v Moldaviji (majhen odsek okoli 500m). Moldavski mejni kontrolorji - policisti bodo večkrat vprašail za denar (ekološki davek, davek na cestni ... vse do 20€). Prav tako se zavedajte, če nameravate voziti v Romunijo, je cestna infrastruktura dokaj skromna v primerjavi z zahodno in srednjo Evropo. Obstaja nekaj avtocest le na jugu države.

Z vlakom

Romunija je sorazmerno dobro povezana z evropskim železniškim omrežjem. Obstajajo dnevni mednarodni vlaki v Münchnu, Pragi, Benetkah, na Dunaju, v Budimpešti, Zagrebu, Beogradu, Sofiji, Carigradu, Kišinjevu, Kijevu in Moskvi. Toda zaradi slabe kakovosti železniške infrastrukture v regiji, potovanje z vlakom na dolge razdalje traja precej časa.

Kljub temu so vlaki idealen način za doseganje mest v zahodni in osrednji Romuniji, kot so Brasov, Sighisoara, Oradea ali Cluj-Napoca.

Mednarodni vlaki za Romunijo vključujejo (relativno visok standard) EuroCity vlak in nočni vlaki.

Poceni način potovanja v ali iz Romunije je Balkan Flexipass.

Z ladjo

Obstajajo trajekti čez Donavo do/iz Bolgarije v več pristaniščih: od Calafata do Vidina (deluje približno deset-krat na dan, odvisno od obsega prometa), od Bechet do Oryahovo (dnevno) in od Zimnicea do Svishtov (samo ob vikendih).

Obstajajo menda (vendar ni potrjeno) trajektne povezave preko Črnega morja iz Varne v Bolgariji do Constanta.

Transport po destinaciji

Prometna infrastruktura v državi se izboljšuje precej močno v zadnjem času, čeprav so ceste še vedno šibka točka. Obstajajo trije operativni deli avtoceste, ki povezujejo Bukarešto na morju in na mestih Piteşti in Ploieşti. V tem zaporedju in številne druge so v gradnji. Potovanje z vlakom pa se je močno izboljšalo.

Letalo

Letalski promet kot sredstvo za notranji prevoz postaja vse bolj in bolj priljubljen. Povečana konkurenca je povzročila nižje cene (včasih manj kot najcenejši vlak ali avtobusne vozovnice).

Vlak

Romunija ima zelo gosto železniško omrežje, ki sega praktično vsako mesto in precejšnje število vasi. Čeprav se nekatere modernizacije se odvijajo, to omrežje ni v zelo dobrem stanju, z nizko hitrostjo in omejeno železniške frekvenco na številnih poteh. Kljub temu so vlaki še vedno najboljša možnost za potovanja na dolge razdalje.

Avto

Potovanje z avtom ali avtobusom, je najlažji način in velika večina, več kot 60 odstotkov tujih turistov, uporabljajo ta način prevoza. Volan je na levi strani in Evropska vozniška dovoljenja so priznana s strani policije. Za Američane, potni list in veljavno ameriško vozniško dovoljenje zadostuje za najem avtomobila. Če vozite svoj avto, morate kupiti davčno cestno nalepko ("Rovinieta") bodisi na meji ali na bencinskih črpalkah. Vožnja brez nje bo imela hudo kazen.

Avtobus

Avtobus je lahko najcenejši način za potovanje med mesti. V romunskih mestih boste lahko ponavadi našli enega ali več avtobusnih terminalov (autogara). Od tam v avtobuse in minibuse vstopate za mesta in vasi v bližnji okolici, kot tudi v druga mesta v državi. Vozne rede lahko najdete na spletni strani www.autogari.ro.

  • Vnos v označenem seznamu

Taxi

Taksiji so relativno poceni v Romuniji. Stanejo okoli RON 1.4-2.0 (cca. 0,40€ na kilometer ali malo več), z isto ceno za začetek. Zelo nizke cene dajo taksijem priljubljen način potovanja tako domačinom, kot turistom.

Kolo

Ob Ukrajinsko-romunski meji je samo ena točka, kjer se lahko prečka peš: Solotvino-Sighetu Marmaţiei. Most čez Tiso je star in lahko bi rekli, da je ta točka turističnega pomena.

Štopanje

Štopanje je zelo pogosto v Romuniji in nekateri izkušeni štoparja pravijo, da je najlažje država v vzhodni Evropi za avtoštop. Ponavadi, če ste na pravem mestu, da vam ne bo treba čakati dlje kot 5 minut. Med vikendi boste morda potrebovali malo več potrpljenja, ker so ceste malo bolj prazne.

Spanje in namestitev

Iskanje nastanitve v Romuniji je zelo enostaveno, za vsako ceno. V vseh turističnih mestih, takoj ko prideš do železniške postaje, so tam ljudje, ki pridejo do vas in vas sprašujejo, ali potrebujete nastanitev ali pa ga rezervirate vnaprej. Ti ljudje vas pozdravljajo na postaji, pogosto govorijo angleško, francosko in italijansko. Poleg tega boste med hojo po ulici, pogosto našli na hišah napisano Cezare, to pomeni, da vam dajejo najem prostora v svoji lastni hiši. Raje rezervirajte namestitev v velikih mestih (Bukarešta, Cluj-Napoca, Brasov in Iasi).

Kot pri večini držav je pogosto cenejše za pridobitev nastanitve neposredno v hotelu (osebno ali vnaprej preko interneta) in ne prek agencij za rezervacije. Cene za hotele s štirimi zvezdicami so skoraj enake kot v ostali Evropi, zagotovo v Bukarešti, medtem kot s tremi zvezdicami in manj pa malo cenejši. Kmečki turizem je relativno dobro razvit v Romuniji. Znano je nacionalno združenje podeželskih penzionov lastnikov pod imenom ANTREC, ki ponujajo prenočišča v več kot 900 krajih po vsej državi.

Nadredna destinacija