Radovljica

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Radovljica je turistična destinacija občine Radovljica, v kateri se poleg Radovljice nahajajo tudi Begunje na Gorenjskem, Brezje, Kropa in Lesce ter drugi manjši kraji. Odlične prometne povezave zagotavljajo dobro izhodišče za odkrivanje Gorenjske: sosednjega Bleda, Bohinja, Žirovnice, Kranja.

Večji del destinacije leži med vrhovi Karavank (Begunjščica) in reko Savo, manjši del pa med reko Savo ter Jelovico (Lipniška dolina). Narava nudi možnosti za rekreacijo, Radovljica ter vaška in trška jedra pa hranijo številne kulturne in zgodovinske zanimivosti v muzejih in na prostem.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2 minuti 36 sekund

Jezik: Slovenščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Radovljica

Največji kraj, mesto Radovljica, je kulturno, upravno, izobraževalno, trgovsko središče območja s številnimi muzeji, športnimi objekti, kulturnimi in zabavnimi prireditvami. Mesto, prijazno invalidom, ima ljubko srednjeveško jedro, ki vse bolj postaja pomemben cilj tujih turistov. V starem mestnem jedru se v baročni graščini nahajata Čebelarski muzej in Mestni muzej, v Šivčevi hiši sta galerija in stalna razstava slovenskih ilustracij, tradicionalna gostilna Lectar pa obiskovalce vabi tudi v klet, kjer si lahko v Lectarski delavnici v živo ogledajo izdelovanje tradicionalnih lectovih src.

Čudovita je tudi gotska cerkev sv.Petra ter župnijski dvorec, v njuni bližini pa se nahajata še gotski vinotoč (taverna) ter Kapela sv.Edith Stein. Za hišami se ob cesti proti pokopališču odpira izjemen razgled na dolino reke Save, Jelovico ter Triglav v daljavi, ob vstopu v staro mestno jedro pa se nahaja edini ohranjeni mestni jarek v Sloveniji.

Kropa

Kropa je star kovaški kraj, ki se stiska v ozki dolini potoka Kroparica, ki privre izpod Jelovice. Prav potok in gozdnata ter z rudo bogata pobočja Jelovice sta tu pred stoletji ustvarila odlične pogoje za razvoj ročnega kovanja žebljev. Staro trško jedro, ki je spomenik državnega pomena, zaznamujejo fužinarske hiše in ohranjene naprave ob potoku Kroparica. V Kropi je Kovaški muzej ter ohranjena kovačnica, Vigenjc Vice, kjer si skupine lahko ogledajo ročno kovanje žebljev. Po predhodnem dogovoru je možen tudi ogled ene od fužinarskih hiš, Fovšaritnice. V drugi polovici 20. stoletja se je v Kropi razmahnilo umetniško kovanje, ki ga obiskovalci lahko občudujejo med sprehodom skozi trg, saj je lično oblikovana in kovana ulična oprema delo domačih mojstrov. V kraju sta dve cerkvi, cerkev sv. Lenarta in cerkev Matere Božje, s katero je povezana tudi legenda o čudežni ozdravitvi ter krajevni praznik, Kovaški šmaren, ki ga praznujejo v začetku julija. Posebno doživetje pa je obisk Krope na Gregorjevo, ko po stari kovaški šegi na predvečer, 11. marca, v bajerju Spodnje fužine zaplavajo razsvetljene hišice – barčice.

Kamna Gorica

Podobno kot Kropo je tudi njeno sosednjo vas Kamno Gorico zaznamovalo ročno kovanje žebljev. Vas, ki leži ob potoku Lipnica v starem vaškem jedru skriva stare hiše kovačev in fužinarjev, zanimivi pa so predvsem vodni kanali – rake, ki se prepletajo skozi vas. Prav zaradi številnih vodnih kanalov in mostičkov so vas imenovali tudi Male Benetke. Nad vasjo se dviga cerkev sv. Trojice, ob njej pa je v nekdanji mežnariji urejena krajevna etnološka razstava ter razstava o pomembnih možeh iz Kamne Gorice. Tudi v Kamni Gorici je ohranjena stara šega spuščanja barčic na predvečer sv. Gregorja, pozimi pa v kraju obratuje majhno smučišče.

Begunje na Gorenjskem

Begunje na Gorenjskem ležijo v vznožju Karavank in poti od tu vodijo na Begunjščico ter okoliške hribe. Kraj je poznan predvsem kot rojstni kraj slovenske narodno-zabavne glasbe, saj od tu izhajata brata Slavko in Vilko Avsenik, začetnika te zvrsti glasbe. V središču vasi je v njuni rojstni hiši Gostilna Pr'Jožovc, kjer preko celega leta prirejajo koncerte narodno-zabavnih ansamblov. V hiši je tudi Muzej Avsenik, v bližini pa deluje Avsenikova glasbena šola. V kraju je zanimiva tudi graščina Katzenstein z lepim parkom, v katerem sta dve deli arhitekta Jožeta Plečnika, v delu stavbe, kjer so bili med drugo svetovno vojno zapori pa je urejen Muzej Talcev. Na koncu Begunj se ob cesti v zeleno dolino Drago nahaja Grad Kamen, ob poti proti Dvorski vasi pa stoji dvorec Drnča, zdaj del hotelskega kompleksa.

Lesce

Lesce so prometno in gospodarsko središče. Tu je doma slovenska čokolada Gorenjka. Ogledate si lahko Čebelarski razvojno-izobraževalni center Gorenjske v Alpskem letalskem centru pa se urijo najboljši slovenski padalci. Med Lescami in Bledom se nahaja Golf igrišče Bled, ki je eno najlepših v Evropi.

Izleti v okolici destinacije

Potovalni načrti

Aktivnosti

Radovljica nudi številne možnosti za rekreacijo v naravi. Kolesarjenje, pohodništvo, jahanje, golf, rafting na reki Savi in še in še. Pohodne poti vodijo po poljih, travnikih in gozdovih, bolj zahtevni pohodniki pa se lahko iz Begunj podatke na vrhove Karavank. Najlepši razgledni točki sta sv. Peter nad Begunjami ter cerkev sv. Primoža in Felicijana na Jamniku nad Kropo. Za več informacij o tematskih poteh obiščite www.radolca.si. Kolesarjenje je še posebej prijetno po manjših lokalnih cestah, kamor usmerjajo kolesarski smerokazi ali po gozdovih Jelovice. Reka Sava ponuja možnosti za vodne športe, v Radovljici pa je olimpijski bazen, ki je pozimi pokrit

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Radovljica leži v Ljubljanski kotlini. Na severu jo omejujejo Karavanke, na jugu pa gozdnata planota Jelovica. Vmes je radovljiška ravnina, dolina reke Save ter na njenem desnem bregu gričevnate dobrave ter Lipniška dolina. V kraju Lancovo pod Jelovico je sotočje Save Bohinjke in Save Doline, izpod Jelovice pa pritekata potoka Lipnica in Kroparica, ki se pri Podnartu izlijeta v Savo. Manjši potoki pritekajo tudi izpod Karavank.

Zemljevid Radovljice

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Radovljica velja za mesto z največ sončnimi dnevi na Gorenjskem. Poleti ozračje prijetno osvežuje nočni veter z gora, pozimi pa se megla, ki se dnevno vali po Ljubljanski kotlini, tu že razblini in s soncem obsijana Radovljica se bohoti na savski terasi. Radovljica je bila nekoč poznana kot klimatsko zdravilišče, verjetno prav zaradi svojega podnebja, ki je posledica lege na sončni Deželi nad dolino reke Save.

Zgodovina

Ortenburžani, ki so bili najmočnejša plemiška rodbina na Kranjskem in Koroškem, so imeli na območju današnje Radovljice dve posesti: Grad Kamen v Begunjah in Lipniški grad na Zgornji Lipnici. Središče je bilo na Lipniškem gradu (Pusti grad), na sredini med obema gradovoma pa so pričeli graditi tretji grad – Radovljiški grad. Ob tem gradu se je kmalu pričelo širiti naselje – današnja Radovljica. Z dedno pogodbo je leta 1420 posest prešla v roke Celjskih grofov, leta 1456 pa so za njimi dedovali Habsburžani, ki so posest dajali v najem različnim plemiških rodbinam.

Lipniška grad je v začetku 15. stoletja uničil najprej požar in nato še potres, Grad Kamen pa je let 1436 prišel v roke grafov Lamberških, ki so v gradu živeli do sredine 18. stoletja. Takrat so se preselili v udobnejšo graščino Katzenstein v Begunjah, grad pa so opustili.

Kropa in Kamna Gorica sta bila v preteklosti pomembna kovaška kraja. Kovaštvo se je pričelo razvijati v 14. in 15. stoletju ter nudilo kruh domačinom vse do konca 20. stoletja. Po krizi v drugi polovici 19. stoletja se je ročno kovaštvo v 20. stoletju postopoma industrializirano najprej v zadrugi in kasneje v tovarni Plamen.

Hrana

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Prav zato je v Radovljici nastala zgodba Okusi Radol'ce. Okusi Radol'ce združujejo trinajst gostiln in restavracij, ki v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za to okolje. Ponekod v jedeh ohranjajo tradicionalno pripravo, drugod pa jim nadenejo novo preobleko ter jih na svojevrstne načine oživijo.

Pomembno je, da ponujajo jedi, ki so v Strategiji gastronomije Gorenjske zapisane kot značilne za to okolje. Vključene gostilne prepoznate po napisu na vhodih, lokalne jedi pa so v jedilnih listih označene s stilizirano radolško čebelico. Zbrane gostilne preko celega leta ponujajo na svojih menijih jedi iz sezonskih lokalnih sestavin. Vsako leto novembra pa se skupaj predstavijo s posebnimi jedmi in kulinaričnimi dogodki. Ves mesec november tako lahko okušate lokalne menije v restavracijah Okusi Radol'ce: Gostilna Kunstelj, Vila Podvin, Gostišče Tulipan, Gostišče Draga, Hotel Krek, Lambergh Château & Hotel, Turistična kmetija Globočnik, Gostilna Lectar, Grajska gostilnica, Joštov hram, Gostilna in restavracija Avsenik - Pri Jožovcu.

Prav posebno kulinarično doživetje pa je Festival čokolade. Letos bo potekal že šesto leto in sicer med 21. in 23. aprilom. Na največjem festivalu čokolade v Sloveniji se na enem mestu predstavljajo vse slovenske čokoladnice ter številne slovenske gostilne in slaščičarne, ki se predstavljajo s čokoladnimi jedmi. Posebnost radovljiškega festivala so degustacije, ki potekajo preko degustacijskih kuponov. Poleg razvajanja s čokolado obljubljamo še pester spremljevalni program za vse generacije: otroške delavnice, bogat glasbeni program, prostor za lepotičenje, kuharske šove, čokoladno modno revijo, lokostrelstvo, mini Planico in še veliko več.

Pijača

V Radovljici in predvsem v njeni okolici je predvsem veliko dobrih pogojev za čebelarstvo. Zato tudi imamo Čebelarski muzej v Radovljiški graščini in Čebelarski razvojno izobraževalni center Gorenjske. Zato je medica ena od pijač, ki je znana na tem območju. Sicer pa, zaradi zemljepisne lege, v Radovljici in njeni okolici, dobro uspevajo jabolka, zato kar nekaj kmetov in sadjarjev prideluje jabolčni sok, pa tudi ostale sadne in zelenjavne sokove.

Nakupovanje

V Radovljici in okolici se je v zadnjih letih odprlo veliko domačih trgovinic, v katerih je mogoče kupiti pravo domačo hrano, pijačo in ostale dobrote. Poudarek domačemu daje vedno več trgovcev in gostincev v destinaciji.

Kultura

V Radovljici so številne kulturne prireditve, ki se odvijajo preko celega leta. Posebej uspešen pa je Festival Radovljica, ki je najstarejši festival stare glasbe v Sloveniji in se odvija vsako leto avgusta. Za kulturno dogajanje skrbi Linhartova dvorana Radovljica, kjer so na sporedu filmi ameriške in neameriške produkcije, gledališke predstave za otroke in odrasle ter drugi dogodki

Festivali in dogodki

Izobraževanje

V destinaciji so tri osnovne šole (Radovljica, Lesce, Lipnica) ter dve srednji šoli v Radovljici (Srednja gostinska in turistična šola Radovljica in Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica). Deluje tudi Ljudska univerza Radovljica.

Varnost

Glede na lego je Radovljica varna občina in varna destinacija, kjer domačini in turisti lahko brez skrbi kolesarijo, hodijo in uživajo v številnih naravnih danostih.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

V samem mestnem jedru, ob vstopu v mesto, je Turistično informacijski center Radovljica. Tam dobite vse informacije o Radovljici, prenočitvah, dogodkih, vodniško službo, planinske vodnike in vodnike po Sloveniji, zemljevide, vstopnice, informacije o širši turistični ponudbi Gorenjske in Slovenije. Prodajajo pa tudi izdelke lastne blagovne znamke Turizma Radovljica ter reprezentativne izdelke destinacije Radol'ca in tradicionalne izdelke Slovenije. Hkrati pa je na TIC-u brezplačna internetna točka za turiste

Telekomunikacije

Kar se tiče telekomunikacij, je Radovljica dobro pokrita. Imamo vse povezave, od telefonskih, radijskih, televizijskih, v TIC-u Radovljica pa tudi brezplačna internetna točka za turiste.

Prihod na destinacijo

Radovljica leži tik ob Gorenjski avtocesti, le nekaj kilometrov pred Bledom. V manj kot uri lahko do Radovljice pridete iz Ljubljane, Kranjske Gore, Bohinja, Škofje Loke, letališča Jožeta Pučnika Ljubljana ter italijanske in avstrijske meje. Preko dežele vodi železniška proga Ljubljana – Jesenice. Iz Slovenije pridemo v Radovljico najhitreje po avtocesti A2 (Ljubljana – Jesenice). Izvozi iz avtoceste A2 so:

  • Lesce (izvoz št. 3) – izvoz za Bohinj, Bled, Lesce, Begunje na Gorenjskem, Lipniško dolino in Jelovico
  • Radovljica (izvoz št. 4) – izvoz za Radovljico, Begunje na Gorenjskem, Podvin
  • Brezje (izvoz št. 5) – izvoz za Brezje, Ljubno, Kropo, Podnart
  • Podtabor (izvoz št. 6) – izvoz za Kropo in Lipniško dolino iz smeri Ljubljane

Iz Avstrije pridemo v Radovljico:

  • prek prelaza Korensko sedlo (45 km)
  • skozi Karavanški tunel (45 km)
  • prek prelaza Ljubelj (28 km)

Iz Italije pridemo v Radovljico:

  • mejni prehod Rateče (45 km)

Transport po destinaciji

Avtobusna postaja se nahaja v Radovljici. Od tam so redne avtobusne linije proti Ljubljani, Kranju, Jesenicam, Kranjski Gori, Bledu in Bohinju. Avtobusna postajališča so v večini krajev občine Radovljica. Avtobusi proti Kranjski Gori (Jesenicam) in Bohinju (Bledu) in v obratni smeri proti Ljubljani, na svoji vožnji peljejo skozi Lesce kjer ustavijo na obeh postajališčih. Lokalni avtobusni prevoz je urejen proti Begunjam, Žirovnici, Lescam, Kropi in Brezjam. Med 1. julijem in 30. avgustom obratuje poseben turističen avtobus, ki vsak torek in četrtek opravi pet voženj med Bledom, Radovljico in Kropo (torek) in Bledom, Radovljico, Begunjami ter Brezjami (četrtek). V krajih ob poti je obiskovalcem na voljo poseben program z vodenji in dnevi odprtih vrat

Spanje in namestitev

Destinacija ponuja namestitev za vse okuse. Od spanja v šotorih v objemu narave do luksuznih hotelskih nastanitev in prikupnih apartmajev. Večina nastanitev je locirana v Radovljici in Lescah, vendar se sobe, apartmaji in turistične kmetije nahajajo po celotni destinaciji. Med nastanitvami prevladujejo manjše nastanitve, predvsem apartmaji in sobe, na podeželju pa je na voljo tudi nekaj turističnih kmetij, na obronku vasice Poljšica pri Podnartu pa so na voljo brunarice. Največji kamp je mednarodno uspešen Kamp Šobec, ki leži ob reki Savi med Lescami in Bledom. Hoteli so Hotel Krek v Lescah, Hotel Grajski dvor v Radovljici ter Lambergh Chateau & Hotel v Dvorski vasi pri Begunjah.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Slovenija