Priština

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Priština je prestolnica Kosova od leta 1947. Pod Turškim imperijem je bila multikulturno mesto, z evropsko modernizacijo pa je izgubila slikovit turški bazar.

Je glavno, največje, upravno in kulturno središče Kosova, s približno 600.000 prebivalci. V Prištini boste v večini srečali Albance, v manjšini pa Bošnjake, Srbe, Rome in Turke.

Je hitro razvijujoča se prestolnica, v kateri boste lahko odkrivali tako zgodovinske kot tudi moderne plati Prištine.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

Drugačno Kosovo

Kosovo Preberite: Drugačno Kosovo

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 1:39 minut

Jezik: /

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Etnografski muzej: se nahaja v dveh prekrasnih hišah, zgrajenih v 18. in 19. stoletju. Ogledate si lahko razstavo, podkrepljeno z avdio in video vsebinami, kostume in tradicionalni nakit.
 2. Park Grmija: se nahaja na območju 1.168 ha na planini Grmija, ki je od Prištine oddaljena pičlih 6 km. Na 700 do 1.100 metrih nadmorske višine boste lahko uživali v slikoviti naravi. Tu se nahaja tudi priljubljen izletniško rekreacijski center, v katerem je velik zunanji bazenski kompleks s tobogani, nogometno igrišče, igrala, restavracija in neokrnjena narava.
 3. Narodna knjižnica: Ustanovljena je bila leta 1944 v Prizrenu, svojo današnjo lokacijo in podobo pa je dobila l. 1982, ko so je preselili v Prištino. Stavba je zelo atraktivna in je ni moč zgrešiti, saj se razprostira na 16.500 kvadratnih metrov površin. Ima 99 kupol različnih velikosti in je v celoti zajeta v kovinske ribiške mreže, ki imajo posebno arhitekturno simboliko.
 4. spomenik Newborn: je najprepoznavnejši simbol Prištine, ki označuje novo rojstvo po osamosvojitvi in svobodo. Spomenik je lociran v centru mesta, nasproti nakupovalnega centra.
 5. Katedrala Matere Terezije: je katoliška cerkev, zgrajena v romanskem slogu, katera bo ob zaključku prenove najvišja stavba v Prištini in hkrati tudi na Balkanu.
 6. Kip Matere Terezije: boste lahko opazili v središču fontane v centru mesta.
 7. Mošeja Sultana Fatiha: v Prištini zgrajena mošeja, ki jo je leta 1461 dal zgraditi tuški Sultan Mehmed II. Fatih. Je velik arhitekturni dosežek tistega časa, saj se bohoti s 15 metersko monumentalno kupolo.
 8. Park Qytetit: Park v centru Prištine, kjer se boste naužili svežega zraka in uživali v družbi mladine. V parku je tudi kavarna, kjer si lahko privoščite kavo in okusen prigrizek po nizkih cenah
 9. Skanderbegov kip: Kip vojskovodje Gjergja Kastriotija Skanedrberga je postavljen pred vladno stolpnico v Prištini. Skanderberg je krljeval Albaniji v 15. stoletju in postal največji albanksi heroj.
 10. Stolp z uro: V bližini mošeje Sultana Fatiha stoji urni stolp, ki vam z vrha ponuja odličen razgled na Prištino.


Muzeji

Narodni muzej Prišitina se nahaja v starem delu mesta. V njem si lahko ogledate več kot 50.000 eksponatov.

Vstop v muzej je brezplačen, ogledate pa si ga lahko od torka do petka 09:30 – 17:30, med vikendom 11:00 – 15:00, ob ponedeljkih pa je zaprt.

Parki

Park Grmija se nahaja na območju 1.168 ha na planini Grmija, ki je od Prištine oddaljena pičlih 6 km. Na 700 do 1.100 metrih nadmorske višine boste lahko uživali v slikoviti naravi. Tu se nahaja tudi priljubljen izletniško rekreacijski center, v katerem je velik zunanji bazenski kompleks s tobogani, nogometno igrišče, igrala, restavracija in neokrnjena narava.

Skriti kotički

Priština ponuja veliko skritih kotičkov. Svoj mir boste našli v kateri od številnih kavarn,na sprehodu po parku ali pri ogledu turističnih znamenitosti.

Izleti v okolici destinacije

Ne daleč stran od glavnega mesta sta Gračaniško in Batlavsko jezero, ki ponujata sprostitev in oddih v neokrnjeni naravi.

Ker je Kosovo majhna država, vam je katerakoli kosovska destinacija blizu, saj ste od Prištine pa do katerekoli strani meje oddaljeni približno dve uri.

Aktivnosti

Poleg zgoraj naštetih znamenitosti, katere morate obiskati, če se nahajate v Prištini, vam predlagamo, še nekaj malo bolj neobičajne aktivnosti, kot so:

 • Pomoč uličnim psom Prištine: Preko Ameriške ambasade se je ustanovilo društvo, ki pomaga brezdomnim psom Prištine. Lahko se jim pridružite.
 • Obisk Kosovskih jam v bližini Prištine: že samo 15 km stran od Prištine se lahko spustite v čarobni svet podzemlja in raziskovanja jam.
 • V spomladansko poletnih mesecih si privoščite obisk slapov bele Drini
 • V Novem Brdu ali Ferizaju si privoščite igro Paintballa
 • Pravijo pa tudi, da si je potrebno v Prištini nujno privoščiti kavo machiatto, ki naj bi bila vrhunska.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Prištine

V Prištini vam zemljevid ne bo kaj dosti pomagal. Ker konstantno spreminjajo imena ulic, se še sami prebivalci ne orientirajo več po imenih ulic, temveč po predmetih in stvbah v bližini.

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Priština ima oceansko podnebje s kontinentalnimi vplivi. V mestu lahko pričakujete topla poletja in razmeroma hladne, pogosto zasnežene zime.


Kdaj obiskati

Prištino lahko obiščete preko celega leta, saj je lepa tako poleti kot pozimi. Če želite raziskovati, se v Prištino odpravite v toplejših mesecih, ko je več možnosti za aktivnosti na prostem. Če pa ste ljubitelj belih strmin in vas sneg ne moti, se tja odpravite v zimskih mesecih.

Zgodovina

Priština je staro mesto, ki je poseljeno že okoli 10.000 let, še iz časa zgodnjega neolitika.

V tem času je bila pod okriljem vrste osvajalcev, od Rimljanov, Otomanov, Turkov, Avstrijcev in še mnogih drugih.

Leto 1874 je bilo za Prištino prelomno. Takrat je namreč začela delovati železnica med Solunom in Mitrovico in tako se je glavno mesto iz Prizrena prestavilo v Prištino.

Skozi zgodovino prebivalcem Kosova in Prištine ni bilo prizanešeno. Zaradi ugodne strateške lege, se ja za njihovo, danes samostojno državo, borilo že od časa Rimljanov. Zadnja krvava bitka se je začela l. 1999, ko je tudi v Prištini izbruhnilo razširjeno nasilje. Srbske in jugoslovanske sile so okupirale več okrožij Prištine in pričele z množičnim ropanjem in uničevanjem albanske lastnine. Vse skupaj so začele preprečevati Natove posebne sile in kljub njihovemu posredovanju, so Prištinci doživeli hude telesne in materialne poškodbe ter travme.

Ob koncu vojne je iz Prištine pobegnilo skoraj večina srbskih prebivalcev (45.000), v mestu jih je ostalo le nekaj deset. Še danes je večina prebivalcev Prištine albanskega rodu.

Po letu 2008 Priština doživlja preporod in se počasi postavlja na svoje noge.

Hrana in pijača

Razcvet kulinarike na Kosovu je resnično fantastičen. Vsak od neštetih mednarodnih birokratov je imel vpliv na razvoj internacionalne kuhinje.

Tako lahko v Prištini uživamo v italijanski restavraciji Pane e Vino, ki je v lasti Fehmija Aganija, japonski restavraciji Samurai, tajski restavraciji Thai, ki se nahaja za zgradbo Združenih narodov in še mnogo, mnogo drugih, ki jih je v sami Prištini vsaj petdeset.

Običajna cena za večerjo se giblje okoli 10 evrov, če pa nismo razpoloženi za sedenje v restavracijah, si lahko kar na pti privoščimo njihov tradicionalen kosovski prigrizek, ki ga sestavlja krožnik petih polpet s solato in jogurtom in nas bo stal okoli evra in pol.

Če pa vam zadiši prava srbska hrana, pa se je potrebno odpeljati malo izven Prištini, v smeri proti Skopju, v srbsko enklavo Čaglavica. Tam boste naleteli na temno hišo z vrtom, ki so ji nadali ime Ciao in je po oceni komiteja rutiniranih mednarodnih dopisnikov in fotografov najboljša srbska restavracija na Kosovu in v Srbiji.

Kar se tiče pijače, priporočamo, da pijete ustekleničeno vodo. Ljubitelejem vin priporočamo predvsem njihove paradne sorte, kot so Vranac, Kratošija ali bela Smederevka. Ne pozabite pa, da so v Kosovu večinoma muslimani, ki zaradi verskega prepričanja ne uživajo alkohola.

Nakupovanje

V Prištini boste našli vse vrste nakupovanja. od nakupovalnih centrov, butikov pa do tržnic.

Na ulicah Prištine je moč kupiti tudi veliko ponarejenih izdelkov, vse od modnih dodatkov, zgoščenk in filmov.

Kultura

Priština je kot glavno mesto Kosova, središče kulturnega in umetniškega razvoja vseh Albancev, ki živijo na Kosovu. Na Kosovu je Priština eno od mest z najbolj poudarjenimi kulturnimi in umetniškimi prireditvami. Za to skrbi Ministrstvo za kulturne zadeve, ki jih po večini organizira.

V Prištini se nahaja narodna knjižnica, ki je bila ustanovljena pred 70 leti in velja za eno najbolje založenih knjižnjic, saj v njenem arhivu lahko najdemo skoraj 100.000 knjig.

Med izkopavanji leta 1955 so na področju Ulpiana našli artefakt Kraljice Dardanije ali Boginje na prestolu, ki izhaja iz leta 3500 pred našim štetjem in je narejena iz gline. Danes jo lahko vidite v Prištini.

Hišo Emina Gjika pa so prenovili v Etnografski muzej.

Priština ima tudi svoj občinski arhiv, ki je bil ustanovljen leta 1950 in hrani vse zapise mesta, občine in regije.

Festivali in dogodki

Priština nam ponuja bolj skop repertoar festivalov in dogodkov. Mesto ima tri gledališča, poleti pa organizira dobro obiskan jazz festival. V Prištini boste našli tudi dve kinodvorani, v Dodona teatri pa otroške in lutkovne predstave.

Jezik

Prištinci v večini govorijo albansko ali bolje rečeno, albanci govorijo albansko, srbi srbsko. V Prištini je večina Albancev, ki jim angleščina ni tuja tudi s francoščino in nemščino nimajo večjih težav.

Generacija, starejša od 25 let ne bo zadovoljna, če jih boste ogovorili srbsko, mlajši pa je sploh ne razumejo več.

V Prištini in njeni bližnji okolici se boste s poznavanjem angleškega jezika lahko popolnoma brez problemov sporazumevali z domačini, vendar morate vedeti, da bolj boste oddaljeni od večjih mest, slabše je njihovo poznavanje kateregakoli tujega jezika. Ne bodite pa presenečeni, če boste naleteli na Kosovarja, ki razume in govori slovensko.

Nekaj koristnih fraz, ki vam bodo koristile na poti po Kosovu:

Pozdravljeni. - Tungjatjeta. (toon-jah-TYEH-tah)

Dobro jutro. - Mirëmëngjes. (meer-muhn-JEHS)

Dober dan. - Mirëdita. (meer-DEE-tah)

Dober večer. - Mirëmbrëma. (meerm-BRUH-mah)

Lahko noč. - Natën e mirë. (NAH-tehn eh MEER)

Kako ste? - Si jeni? (see YEH-nee?)

Dobro, hvala. - Jam Mirë, faleminderit. (yahm-MEER, fah-lehm-meen-DEH-reet)

Gospodična – Zonjë (ZOH-nyuh)

Gospod – Zotëri (zoh-teh-REE)

Gospa – Zonjushë (zoh-NYOO-shuh)

Kako ti je ime? – Si e ke emrin? (see keh EHM-reen?)

Moje ime je … - Quhem … (CHYOO-hem...)

Me veseli. – Më vjen mirë. (muh VYEHN MEER)

Prosim – Ju lutem (yoo LOO-tehm)

Hvala – Faleminderit (fah-lehm-meen-DEH-reet)

Da – Po (poh)

Ne – Jo (yoh)

Oprostite – Më falni (mah FAHL-nee)

Žal mi je – Më vjen keq (mah VYEHN ketch)

Nasvidenje – Mirupafshim (meer-oo-PAHF-sheem)

Ali govorite angleško? – A fisni Anglisht? (ah FLEES-nee ahn-GLEESHT)

Na pomoč! – Ndihmë! (ndeem!)

Ne razumem – Nuk kuptoj. (nook koop-TOY)

Izobraževanje

V Prištini deluje kar 34 privatnih univerz. Mnoge izmed njih ne upoštevajo standardov in jim grozi izguba akreditacije. Veliko vlogo pri izobraževanju na Kosovu igra tudi Slovenija, ki se aktivno vključuje v njihove izobraževalne programe in študijske izmenjave.

Varnost

Kljub temu, da ima Kosovo dokaj slab sloves, je varna država. Tujce radi sprejmejo, so do njih odprti, veseli in jim radi povejo kakšno svojo zgodbo. Zavedajte se, da imajo Albanci in Srbi probleme drug z drugim, vam pa ne bodo storili žalega. Kot povsod, pa se je potrebno, v manjši meri, prilagoditi njihovim navadam.

Koristne turistične informacije

 • Konzulat

V Prištini se lahko obrnete na veleposlaništvo RS, kjer lahko dobite tudi vse potrebne konzultarne informacije. Veleposlaništvo Republike Slovenije se nahaja na Ulici Anton Ceta 6 v Prištini.

Uradne ure so od ponedeljka do četrtka od 8:30 do 12:00,

v torek in četrtek tudi med 14:00 in 15:00,

v petek pa ni uradnih ur.

Za nujne primere slovenskih državljanov, ki se nahajajo na Kosovu, pa je dostopna tudi dežurna številka +386 49 810 999.

 • Bolnišnice

V Prištini se nahaja trinajst družinskih medicinskih centrov in petnajst ambulantnih enot.

Vendar pa Priština nima svoje bolnišnice, zato uporablja Univerzitetni klinični center Kosovo, ki ponuja svoje storitve v dvanajstih klinikah, v katerih je zaposlenih 642 zdravnikov.

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Telefonske storitve delujejo nemoteno.

Internet

Tudi internet deluje nemoteno. Težave vam lahko povzročajo nenhni izpadi električne energije.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Najkrajša pot do Kosova je z letalom iz Ljubljane. Prispeli boste na moderno prištinsko mednarodno letališče Adem Jashari, od katerega je mogoče najeti avtomobil ali vzeti taksi, ki vas bo pripeljal do Prištine. Cena prevoza s taksijem se giblje okoli 25-30€. 24 ur na dan so vam na voljo tudi letališki avtobusi, ki vozijo na vsaki dve uri v približno 25 minut oddaljeno Prišitino. To pot priporočamo predvsem poslovnežem, saj je najkrajša, hkrati pa tudi najdražja in najmanj zanimiva.

Z avtobusom in vlakom

Povezave Slovenije s Prištino niso direktne. Tako vam bo pot do Prištine vzela ogromno časa in vmesnih postankov.

Z avtom

Do Prištine lahko dostopate z avtom. Iz Ljubljane ste na cilju v približno desetih urah. Vendar vas opozarjamo, da cestna infrastruktura ni dobro urejena. Veliko cest še ni asfaltiranih in na marsikateri je povprečna hitrost 30-40 km/h.

Transport po destinaciji

 • Mestni avtobusi so najbolj priljubljena metoda prevažanja po mestu. Avtobusna karta vas bo stala okoli 0,40 €. Po navadi karto plačate ob vstopu na avtobus, zato bodite pozorni, da boste imeli pri sebi drobiž. Tukaj si lahko ogledate avtobusne povezave po Prištini.
 • Izredno priljubljeni so taksiji, na katerega ne boste čakali več kot dve minuti, vendar so malce dražji od javnega prevoza. Prevoz po centru ali v bližnja območja, kot so Dragodan, Valenia, Sunny Hill, ipd. naj bi se gibal med 3-7 €.

Ceste na Kosovu so razmeroma slabe. Sicer se oblasti trudijo urediti infrastrukturo, vendar vzemite v zakup, da boste velikokrat obstali v gneči, ki jo povzročajo popravila na cesti. Marsikatera cesta še ni asfaltirana kaj šele obnovljena.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Za Prištino pravijo, da ima boljšo ponudbo hotelov kot Ljubljana. V mestu vam je na voljo več kot 30 hotelov različnih kategorij.

Od najbolj znamenitega Grand Hotela Priština, ki je že na pol propadajoč, vendar z etnološko vrednostjo, v katerem lahko prenočite za približno 80 evrov na noč. Pa vse do dvesto metrov nižje, kjer vas pričakujejo v hotelih od razkošja in udobja, pa do skromnost.

Eden bolj prestižnih je hotel Priština, hotel Pejton] pa vam ponuja skromsnost in družinsko gostoljublje.

Za hotel, ki ima restavracijo na panoramski strehi, se obiščite Hotel Gorenje na Veterniku, če pa bi si radi od bližje ogledali repliko Kipa svobode, si morate ogledati hotel Victory na Deshmoret e Kombit.

Cene v Hotelu Iliria, ki se nahaja na Ulici matere Terezije ali v skromnem penzionu Velan (038 531 742) se gibljejo okoli 30 evrov na noč, prav povsod pa boste imeli standardno opremo, brezžično povezavo z internetom, uredili vam bodo prevoz in ustrgli vašim željam.


Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Kosovo