Praga

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Zlata Praga, Praga stoterih stolpičev, najlepše mesto v Evropi; takšne oznake prav gotovo veljajo, čeprav povedo del zgodbe. V svoji oker barvi se mnoge zgradbe v mestu svetijo kot zlato, že posebno v siju pozno popoldanskega sonca. Črto obzorja prekinjajo nešteti stolpi, stolpiči in zvoniki.

Praga je labirint zavitih cest, uličic, dvorišč in prehodov, ki Vas popeljejo globoko med zgradbe. Naj Vas ne bo strah da bi se izgubili - veselite se neznanega in uživajte v nepričakovanem na poti. Zgodovinsko mestno jedro je majhno in prej ali slej boste prepoznali kakšno znamenitost ali se znašli ob reki.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

S kolesom do Prage

Evgen in Urban Preberite: S kolesom do Prage


+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Praški grad: Praški grad je razprostranjen kompleks na vrhu velikega hriba na levem bregu Vltave, ki teče skozi staro mestno jedro Prage. Del mesta okoli gradu se imenuje Hradčani (Hradčany). Ni ravno tipičen grad, ker so bili različni njegovi deli zgrajeni v različnih arhitekturnih stilih, razprostira pa se bolj v širino kot v višino. Vendar pa v njem lahko vidite veliko zanimivih reči. Najpomembnejša je katedrala Sv. Vida, zanimiva gotska zgradba iz 14.stoletja, okrašena s fantastičnimi gargojli, ki jih je moč lepo videti tudi s tal. V sami katedrali je nekaj zelo bogato okrašenih grobnic, ki pričajo o češki zgodovini. Mogoče se je povzpeti tudi na zvonik, kar vas pripelje na najvišjo točko gradu, od koder je čudovit razgled na grad in praško Staro mesto. V bližini gradu je še več zanimivosti, na primer Zlata uličica (Zlatá ulička), vrsta majhnih, barvitih trgovin, ki so bile najprej bivališča grajskih stražarjev; soba s prestolom čeških kraljev – velika dvorana, ki izgleda tako, kot da se v zadnjih 500 letih ni prav nič spremenila; izjemen spomenik je bazilika Sv. Jurija; češki muzej umetnosti, še nekaj korakov stran pa je palača Lobkowicz. Naprej od Zlate uličice je stolp Daliborka, ki je dobil ime po plemiču, ki je bil zaprt tam zaradi suma, da je sodeloval pri kmečkem uporu. V Mihulki (Smodniškem stolpu), so bili včasih zaposleni alkimisti, katerih naloga je bila odkriti način pretvorbe običajnih kovin v zlato. Muzej igrač v osnovi nima nobene povezave z gradom, je pa zanimiv in vidite lahko veliko starih in novih igrač. Zamenjava straže pred gradom je tudi zanimiv dogodek, ki se odvija vsako uro pred glavnimi vrati – nekakšna skromnejša verzija podobnega dogajanja pred Buckinghamsko palačo v Londonu.
 2. Muzeji: V Pragi se nahaja veliko muzejev: »Dvořákovo muzeum« – (Dvořákov muzej), »Smetanovo muzeum« (Smetanov muzej), »Muzeum starého českého umění« – (Muzej stare češke umetnosti na praškem gradu), »Národní technické muzeum« (Narodni tehnični muzej), »Pražské židovské muzeum« (Praški židovski muzej), »Národní muzeum« – (Narodni muzej), »Armádní historické muzeum« – (Vojaški zgodovinski muzej), »Pražské muzeum dekorativního umění« – (Praški muzej dekorativne umetnosti), »Evropské umění v Národní galerii města Prahy« – (Evropska umetnost v Narodni Galeriji mesta Prage) itd..
 3. Nočna Praga: Ali želite, da vas še bolj prevzame zgodovina in atmosfera Prage? Izberite si ta ogled, ker boste tako preživeli prijeten večer. Najprej vas bomo z avtobusom peljali na kratek ogled Starega in Novega Mesta. Nato se bo naša vožnja nadaljevala: prestopili bomo na ladjo na reki Vltavi. Med triurno plovbo boste lahko občudovali lepote Starega Mesta, Male Strane in Praškega gradu vključno s Karlovim mostom ter Višegradom. Plovba z ladjo vključuje tako glasbeni program kot tudi večerjo v obliki bifeja, ki ga bomo ponudili na krovu. Ogled se zaključi ob 22:00 v pristanišču ladij, ki je oddaljeno približno 5 minut od zgodovinskega središča mesta.
 4. Nakupovanje: Nekaj namigov: izdelki iz kristalnega stekla, lesene igrače ter nakit (s češkimi poldragimi kamni granat) so pogosta izbira. Lutke in marionete so izdelane po tradicionalnih metodah – izrezljane iz lesa ali odlite iz mavca – in so tudi lahko dobra izbira za spominke (izdelava lutk izvira iz 18. stoletja). Če imate radi alkoholne pijače, poskusite Beherovko (Becherovka), najbolj znano češko pijačo iz zelišč, za katero je potrjeno, da vsebuje medicinske učinkovine, ki pozitivno vplivajo na prebavo. Češki nakit (proizvajalca JABLONEX) je zelo znan; poiščite ogrlice, umetne bisere in druge umetne drage kamne!
 5. Gledališče: V Pragi je veliko gledališč od ti. »Černé Divadlo« (Črnega gledališča) in »Laterne Magike« do manjših opernih prostorov in koncertnih dvoran. Kar se tiče govorne zbirke: organizirajo se redne produkcije v češkem in angleškem jeziku – oglejte si aktualne programe gledališčih predstav.

Praga je svetovno znana s svojim črnim gledališčem (Černé divadlo), s pantomimo in laterno magiko. Veliko izmed teh predstav je zasnovanih na glasbi in vsebujejo minimum besed ali pa jih ne vsebujejo sploh, torej se odvijajo brez jezikovnih ovir. Tukaj navajamo nekaj znanih predstav: Slečna Sony (Gospodična Sony), Quo Vadis, Anatomie polibku (Anatomija poljuba), Krásný cirkus (Lep ciklus), Faust, Odyseus, Aspects of Alice itd. Na sprehodu po Pragi ali v informacijskih centrih boste zagotovo deležni velikega števila obvestil o omenjenih predstavah.

Muzeji

Narodni muzej Narodni muzej je največji muzej na Češkem, kjer so stalno na ogled naslednje zbirke: predzgodovina Češke, Moravske in Slovaške; Mineralogija in petrologija, Paleontologija; Zoologija, Antropologija – človeške kosti govorijo, Osteološka zbirka – okostja sesalcev.

Muzej komunizma Ta muzej je edini svoje vrste v Pragi in ga obiskovalci štejejo med najbolj zanimive turistične točke. Prikazuje atmosfero komunističnega obdobja v Češkoslovaški in še posebej v Pragi. Razstava sledi izvoru, sanjam in realnosti komunizma, kot tudi nočnim moram zasliševanj in zapornih kazni. Na ogled so fotografije, video in zvočni posnetki ter eksponati s spremljevalnim besedilom v več svetovnih jezikih.

Narodni tehnični muzej Je največji muzej, ki hrani in prikazuje razvoj tehnike na Češkem. Kljub velikim razstavnim površinam lahko vidite le 15% vseh zbranih muzejskih eksponatov. Morda najzanimivejši med njimi pa je letalo pionirja češkega letalstva, Jana Kašparja, ki ga je prav on pred mnogimi leti podaril muzeju.

Parki

Vrtov in parkov je v Pragi približno 250, če k tem prištevamo tudi manjše, ki so v soseščini starejših palač. Večina teh je postala odprta javnosti šele po letu 1989. Največ vrtov je oblikovanih v baročnem in renesančnem stilu. Najbolj znani so:

 • Walenštajnski vrt,
 • Kraljevski vrt, (ustanovljen 1533. leta),
 • Vrtbski vrt, (baročni vrt iz 1720. leta),
 • Pruhoniški botanični vrt in park, ki se razprostira na 250 hektarjih zemljišča in ga sestavlja preko 1200 različnih vrst dreves in grmičevja iz raznih koncev sveta.
 • Letna park se razprostira ob reki, ki rada poplavlja in je pogosto izhodišče ogledov praških parkov.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Izleti, peš ekskurzije po Pragi in plovba po reki Vltavi s kosilom ali večerjo na ladji, so zelo priljubljeni in so vključeni v program turističnih agencij skozi vse leto. Zahvaljujoč ekskurziji boste dobro spoznali mesto, praviloma pa je ugodna tudi njihova cena. Če se ekskurzije udeležite v okviru večje skupine, boste prejeli tudi občuten količinski popust.

Panoramic City Tour

Naj vas očara zgodovina Prage. Prejmite naše povabilo na dveurni ogled Prage. Iz našega luksuznega odprtega panoramskega avtobusa boste lahko občudovali najbolj znane spomenike Starega in Novega Mesta, Praški grad ter židovsko četrt Josefov. Ogled se zaključi v središču mesta na Staromestnem trgu.

Aktivnosti

Praga zna odlično poskrbeti za svoje turiste. Do Prage obstaja veliko rednih tudi nizkocenovnih letalskih linij, tako da ni nič lažjega, kot da izberete možnost, ki Vam bo najbolj ustrezala. V Pragi se nahaja veliko hotelov, počitniških domov itd., med katerimi nekateri nudijo zanimive popuste, predvsem v času zgodnje rezervacije. Če želite odpotovati ven iz mesta, si lahko brez težav izposodite vozilo. Glede na veliko količino turistov, ki so Prago obiskali v prejšnjih letih, je na voljo veliko zabavišč in atrakcij, kulturnih aktivnosti itd.. Vožnja po pragi je enostavna: najlažje je uporabiti metro, tramvaj ali avtobus.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Prage

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Praga je lepa v vsakem letnem obdobju. Najprimernejša pa je za obisk od marca do septembra. Povprečne zimske temperature so od 0°C, poleti pa do 25°C.

Praga se nahaja v kontinentalni klimatski coni z vročimi poletji in hladnimi zimami. Tukajšnje vreme je tako pod vzhodnim (Sibirija) kot tudi zahodnim podnebnim vplivom (Atlantik). Poleti lahko temperature dosežejo do 35°C pozimi pa lahko padejo tudi pod –15°C, vendar pa lahko zanihajo tudi do – 25°C. Povprečne temperature od maja do septembra so 22°C, najnižje temperature pa so +12°C, sonce pa je najintenzivnejše sedem ur. Največ sonca je v spomladanskih in poletnih mesecih, vendar obdobje med majem in avgustom pa je najbolj deževno. Sneg se v Pragi pojavi le redko. Letna količina padavin je enakomerna, delno se poveča le v poletnih mesecih in jeseni, omembe vredne pa so tudi poletne nevihte.

Kdaj obiskati

Najprimernejši čas za obisk Prage je obdobje od konca marca do konca septembra, ko je vreme ni prehladno, v mestu pa ni preveliko vrveža.

Zgodovina

Praga leži ob reki Vltavi in ima okoli 1,2 milijona prebivalcev. Ima dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro Hradčani in Mala Strana na levem ter Stare Mesto in Nove Mesto na desnem bregu reke, ki je v preteklosti mesto že večkrat poplavila. Arhitekturno izstopajo predvsem Hradčani, kjer se nahaja nekdanji dvorec čeških kraljev, sedaj sedež češke vlade. Projekt prenove je v času predsednika Masaryka izdelal znameniti slovenski arhitekt Jože Plečnik. Le-ta je zaslužen tudi za prenovo praškega gradu, kjer je moč videti od pastoralnega pa vse do gotskega stila. Gre za velik kompleks, na katerem se najdejo stolnica, cerkve, palače, kipi, skulpture ter vrtovi z čudovitim razgledom na mesto. Leta 2006 je bil na grajskem dvorišču v Plečnikovo čast kot uradnega arhitekta v času prenove od leta 1920 do 1935 odkrit spomenik. Mala strana oziroma majhna četrt predstavlja skromnejši predel mesta, ki se privija se privija k vznožju grajskega griča in ga obdaja reka Vltava. Gre za eno najslikovitejših delov Prage, s hišicami, palačami, cerkvami, ki se stiskajo ena ob drugo vzdolž strmo vzpenjajočih se ulic. Ena od teh uličic je tudi Nerudnova, ki vodi do samostana Strahov, kjer je tudi muzejska knjižnica teološke in filozofske fakultete. Ta predel mesta s starim delom povezuje sloviti Karlov most, ki je zdaj, ko na njem več ne poteka transportni promet, priljubljeno sprehajališče številnih turistov. Na mostu, kjer so nekoč izvrševali usmrtitve, zdaj zaslužek iščejo številni slikarji, glasbeniki in drugi umetniki. V starem mestnem jedru je najbolj oblegana turistična točka staromestni trg z veličastnimi mestnimi hišami in palačami, cerkev sv. Miklavža ter staromestni magistrat, kjer se zbirajo množice, da bi videle krožeče figurice, ki jih poganja mehanizem astronomske ure. Vredna ogleda je tudi židovska četrt s številnimi sinagogami, židovskim muzejem in pokopališčem, zanemariti pa ne gre Stanovskega gledališča, Betlehemsko kapelo in Smetanov muzej. Prehod med starim in novim delom mesta predstavlja poznogotski Smodniški stolp, ki na vrhu ponuja čudovit pogled na vse strani Prage. V novem delu mesta se nahajata pomembni prometni žili Na prikope in Narodni trida, ki skupaj z Vaclavovim trgom tvorita sodobno mestno jedro s trgovinami, bankami, hoteli, gledališči in kavarnami. Na koncu trga je broneni kip dobrega kralja Vaclava in narodni muzej, ki se ga smatra kot neporušljiv spomenik češkemu nacionalizmu 19. stoletja, nič manj bleščeča pa ni njegova notranjost kot hramba neskončnih arheoloških, naravoslovnih in kulturnih zbirk. V tem predelu mesta so priljubljene turistične destinacije še občinska hiša, narodno gledališče, Karlov trg in trg republike. Tudi v preostalih predelih Prage ne manjka znamenitosti kot so 60-metrski "Eifflov stolp" na hribu Petrin, mestno pokopališče v Višegradu, preko dvesto metrov visok televizijski stolp v Žižkovu in še mnogo drugega.

Hrana

Tradicionalna češka hrana je nočna mora vegetarijancev, saj je polna holesterola, kalorična, bogata z mesom in običajno servirana z velikimi količinami piva. Povprašajte prebivalce Prage o njihovi kuhinji , skoraj vsak vam bo omenil “svinjina, zelje, knedli” (vepřo-knedlo-zelo). Če pa odmislite zdrav način prehranjevanja za nekaj dni, boste ugotovili, da je češka tradicionalna kuhinja okusna. Dežela se lahko pohvali z nekaj vrhunskimi proizvodi, kakor so to ribe, dimljeno meso in gozdne gobe, praški vrhunski kuharji pa kuhinjo dopolnjujejo in modernizirajo. Izbirate lahko med nešteto restavracijami, od azijske, francoske, italijanske pa do manj poznane afganistanske kuhinje. Ne pozabimo seveda klasične češke kuhinje, v odličnih restavracijah in gostilnah.

Pijača

Češko pivo. Čehi so veliki pivo pivci, k temu pa pripomore tudi cena legendarnega napitka. Za pol litra piva boste odšteli manj kot za kozarec soka ali šalico kave. Najbolj znani češki pivi sta Plzensky Prazdroj (Pilsner Urquella) in Budejovicky Budvar (Budweiser), med boljša pa sodijo tudi Gambrinus, Krusovice, Radegast, Velkopopovický kozel in Staropramen. V splošnem je temno pivo (cerne pivo)bolj sladko, za razliko od zlato barvnega grenkega svetlega piva.

Nakupovanje

Nekaj namigov: izdelki iz kristalnega stekla, lesene igrače ter nakit (s češkimi poldragimi kamni granat) so pogosta izbira. Lutke in marionete so izdelane po tradicionalnih metodah – izrezljane iz lesa ali odlite iz mavca – in so tudi lahko dobra izbira za spominke (izdelava lutk izvira iz 18. stoletja). Če imate radi alkoholne pijače, poskusite Beherovko (Becherovka), najbolj znano češko pijačo iz zelišč, za katero je potrjeno, da vsebuje medicinske učinkovine, ki pozitivno vplivajo na prebavo. Češki nakit (proizvajalca JABLONEX) je zelo znan; poiščite ogrlice, umetne bisere in druge umetne drage kamne!

Palladium Ta zelo velik nakupovalni center je bil odprt leta 2007. Ima štiri nadstropja z več kot 200 trgovinami in 30 restavracijami in kavarnami. Pri gradnji so odkrili temelje stavb iz 12.stoletja, ki so jih integrirali v arhitekturo objekta, tako da ima ta tudi zgodovinsko vrednost.

Moser Glass Eden od najbolj ekskluzivnih in spoštovanih čeških steklarjev, podjetje Moser, je bilo ustanovljeno v Karlovih Varih leta 1857 in je slavno po svojem bogatem in razposajenem oblikovanju. Trgovina na Na Příkopě je vredna ogleda ne samo zaradi steklarskih izdelkov, ampak tudi zaradi svoje notranjosti – je čudovito okrašena, v osnovi gotska zgradba, imenovana Črna vrtnica (Černá růže).

GranátTurnov Del največje draguljarske verige na Češkem, specializirane za češke minerale, kjer je na izbiro velikansko število zlatih in srebrnih prstanov, brošk, manšetnih gumbov in ogrlic z majhnimi, temno rdečimi poldragimi kamni, imenovanimi granat. Našli pa boste tudi nakit z biseri in z diamanti, ter nekoliko cenejši nakit z temno zelenimi poldragimi kamni, v češkem jeziku imenovanimi vltavín (moldavit).

Kultura

Praga je kulturni center Češke, saj vsebuje mnogo gledališč, oper, koncertnih dvoran, galerij in glasbenih društev.

Festivali in dogodki

Klasična glasba je v Pragi zelo priljubljena; nad njo niso navdušeni samo tujci, ki se vsako leto zgrnejo na znani glasbeni festival Praška pomlad (Pražské jaro), ampak tudi Čehi, ki so bili zmeraj zvesti poslušalci. Domači in tuji obiskovalci lahko izbirajo iz bogatega programa koncertov, ki jih izvajajo trije glavni praški orkestri: Praški simfonični orkester (Prague Symphony Orchestra (www.fok.cz)); Češki filharmonični orkester (Czech Philharmonic Orchestra (www.czechphilharmonic.cz); in Češki državni simfonični orkester (Czech National Symphony Orchestra (www.cnso.cz). Dve najbolj znani koncertni dvorani sta Dvořákova dvorana v Rudolfinumu in Smetanova dvorana v Mestni hiši; je pa mogoče najdi koncerte klasične glasbe vsepovsod po mestu. Med bolj znanimi koncertnimi dvoranami so še Bertramka (Mozartov muzej) in Atrium v Žižkovu. Priljubljeni so tudi koncerti in recitali klasične glasbe v cerkvah in palačah. Redno se koncerti izvajajo tudi na stopnicah Narodnega muzeja in poleti v nekaterih od praških vrtov. Smetanova dvorana (Smetana Hall) Smetanova dvorana, osrednji del omamne Mestne hiše, je največja koncertna dvorana v mestu s 1200 sedeži. Tu je domicil Praškega simfoničnega orkestra, ogledate pa si lahko tudi predstave ljudskih plesov in glasbe.

Praška državna opera Impresiven neorokoko sedež Praške državne opere je odlično okolje za predstave opere in baleta. Vsakoletni Verdijev festival se dogaja avgusta in septembra, najdete pa lahko tudi manj konvencionalne predstave, kot je Leoncavallova redko uprizarjana verzija opere La Boheme.

Jezik

Češčina je zahodnoslovanski jezik in je uradni jezik Češke republike. Zaradi skupne zgodovine jo dobro razumejo tudi na Slovaškem.

Izobraževanje

Šolsko leto se prične 1. septembra in konča 30. junija. Struktura izobraževalnega sistema je naslednja: Predšolska vzgoja, starost 3-6. Pravimo ji Mateřská škola (MŠ) Primarno izobraževanje, starost 6-15. Pravimo mu Základní škola (ZŠ) Sekundarno izobraževanje, starost 15-19. Pravimo mu Střední škola (SŠ) ali Gymnázium (Pozor: nekatere izmed teh šol so namenjene tudi otrokom v starosti 11-19) V skladu z nacionalnim programom za razvoj izobraževanja v Češki republiki je bil v zadnjih letih uveden nov sistem učnih načrtov za učence v starosti 3-19. Splošna načela okvirnih programov izobraževanja vključujejo: (1) opredelitev nove strategije izobraževanja s poudarkom na ključnih kompetencah, njihovem povezovanju z izobraževalnimi vsebinami in uporabo znanja in spretnosti v praksi/življenju; (2) spodbujenje vseživljenjskega izobraževanja; (3) določitev osnovne ravni izobrazbe za diplomante vseh stopenj izobraževanja ter (4) spodbujanje avtonomije šol na področju izobraževanja in strokovne odgovornosti učiteljev za rezultate izobraževanja. Koncept izobraževanja temelji na ključnih kompetencah, ki vključujejo kompetence na področju učenja, reševanja problemov in komunikacije ter socialne, medosebne in državljanske kompetence. Za višje in visoko izobraževanje je 24 državnih univerz in 12 zasebnih univerz. Najbolj znana in najstarejša je Univerzita Karlova (Karlova univerza) v Pragi. V državi so posebne jezikovne šole namenjene učencem, ki želijo študirati tuje jezike.

Varnost

Povsod po svetu so turisti zanimiv objekt za različne tatvine, kraje, višje cene, žeparstvo itd.. Omenjene nevarnosti domačini zelo dobro poznajo, so bolj pazljivi na mestih, kjer se podobne zvijače dogajajo, zato se jim tudi enostavneje izognejo. Večina nevarnosti, ki pretijo turistom, se bolj ali manj dogaja tudi v drugih Evropskih mestih. Enako kot v praškem, ste lahko žrtev tatvine tudi npr. v londonskem metroju. Izogibajte pa se situacijam, v katerih Vam niti na pamet ne bi prišlo, da bi lahko bili žrtev tatvine. Konkretno v praških gostilnah in restavracijah se dogaja, da se na računu pojavi višji znesek za določeno storitev, ali celo storitev, ki je niste naročili; pa tudi taksisti velikokrat obračunajo storitev po višji tarifi samo za to, ker z njim ne spregovorite češko. Torej kot tujci boste morda plačali veliko več, če ne boste ravnali dovolj pazljivo.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si Češka ima s Slovenijo sporazum o zdravstvenem varstvu; osnovna zdravstvena nega in nujni zdravniški posegi so zagotovljeni, seveda le v javnih ustanovah. S seboj je potrebno imeti zdravstveno izkaznico ter potni list. Bolnikom ki imajo težave z dihalnimi organi, se obisk v zimskem času v Prago ali določena industrijska območja, kjer je onesnaženost zraka na zelo visoki ali celo kritični ravni odsvetuje.

Telekomunikacije

Na Češkem obstajajo štirje mobilni operaterji, ki zagotavljajo storitve mobilne telefonije: Telefónica O2, T-Mobile, Vodafone in U: FON. Cena klicev se izračuna glede na število minut pogovora in se razlikujejo za vsakega operaterja. Klici med telefonskimi številkami, ki jih en operater ponuja, so bolj ugodni kot klici v druga mobilna omrežja. Operaterji ponujajo tudi ugodne pakete storitev na osnovi naročniških razmerij in tudi tako imenovane predplačniške kartice za stranke, ki ne želijo, da se zavežejo.

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Češka ima dobro poskrbljeno povezavo z internetom. Internet je možno najti povsod. V večjih mestih je veliko spletnih kavarn, zato boste na svojem sprehodu katero izmed njih gotovo lahko obiskali. Cena za uporabo spletnega priključka je običajno ugodna, a se tarife kljub temu od kavarne do kavarne razlikujejo.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Število turistov, ki obiskujejo Češko stalno narašča zahvaljujoč vedno večjemu številu novih letalskih linij. Pri mnogih nizkocenovnih letalskih prevoznikih lahko letalsko karto do Prage kupite za manj kot 40 eur. Tudi glavne evropske letalske družbe so bile prisiljene znižati cene svojih letalskih kart, zaradi pritiska nizkocenovnih družb, tako da se je letalski promet do Prage izredno pocenil. Najugodnejše cene letalskih kart so ponavadi pri nizkocenovnih letalskih prevoznikih, vendar ne pozabite, da je nizka cena pogojena s pravočasnim nakupom letalske karte brez hrane in pijače med poletom. Nizkocenovne letalske družbe prodajajo svoje karte brez posrednikov, zato Vam ni potrebno plačevati dodatnih provizij. Pri rezerviranju dopusta preverite cene pri nizkocenovnih letalskih prevoznikih in jih primerjajte s ponudbo turistične agencije; lahko se namreč zgodi, da bo cena letalske karte in hotela preko agencije ugodnejša. Do središča mesta se lahko z letališča pripeljete na več načinov. Naročite lahko taksi, katerega cena je približno 500 do 700 čeških kron. Če želite priti do središča mesta s taksijem manj znane prevozne družbe, se za ceno do središča mesta s taksistom dogovorite poprej; praški taksisti so znani po brezobzirnem obračunavanju svojih storitev, (še posebej pri tujcih). Zato priporočamo, da se predhodno pozanimate za taksista ugledne prevozne družbe. Glede na to, ob kateri uri potujete z letališča, traja pot do središča mesta približno 20 do 40 minut. Naslednji način, kako priti do središča mesta s praškega letališča Ruzyně ali nazaj, je avtobus, katerega cena znaša le 26 čeških kron (približno 1 EUR). Avtobusi, parkirani izpred terminalov letališča, vozijo v rednih časovnih intervalih od 5.00 do 23.30 ure. Če se želite do centra Prage peljati z avtobusom, preverite najprej prihod letala na letališče (obstajajo sicer tudi nočne avtobusne povezave, vendar jih zaradi pogostega prestopanja in predolgih intervalov ne navajamo). Z avtobusom se pripeljete do končne postaje Dejvicka, od koder lahko z metrojem pripeljete v samo središče mesta. S prestopom na metro, ne boste potrebovali nove karte. Naslednja možnost je, da si naročite privatnega prevoznika Čedaz, ali Prague Airport Transfer, ki Vas bo počakala neposredno na letališču.

Z avtobusom

Češka ima dobre avtobusne povezave. Direktne linije do Prage so možne iz Dunaja, Bratislave in Budimpešte. Možno je tudi priti z avtobusom iz Nemčije ali Poljske. Ker so praški metro in tramvaji zelo učinkovita javna prevozna sredstva, turisti navadno ne uporabljajo avtobusnih linij. Praške avtobusne linije pokrivajo predvsem obrobne dele mesta. Vozijo vsak dan v razmeroma rednih intervalih med 5.00 in 24.00 uro. Voznina v avtobusih je enaka kot pri drugih mestnih prometnih sredstvih (MHD). Nočni avtobusi vozijo po nočnem voznem redu, ki za dnevne avtobuse ne velja. Interval je navadno vsake pol ure med 24.00 in 5.00 uro zjutraj.

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Avto

Taxi

Češki taksisti imajo zelo slabo ime zaradi pogostega obračunavanja po višji tarifi. Žrtev tatvine so predvsem tujci, velikokrat pa tudi domačini. Razen običajnih zvijač pa praški taksisti uporabljajo tudi bolj pretkane metode. Ena od omenjenih metod je npr. prilagojen taksimeter, ki računa višjo tarifo, oz. cena, prikazana na njem ne ustreza dejansko prevoženim kilometrom. Svetovno znana zvijača je vožnja po »daljši poti«. Tujci velikokrat niti ne posumijo, da so bili opeharjeni. Naslednja metoda je obračunavanje storitve po napačni tarifi. To pomeni, da taksist namesto običajne tarife št. 1 uporabi drugo tarifo npr. št. 5, ki pa je za stranko manj ugodna. Vračanje drobiža pa je lahko prav tako problem, zato si raje pripravite manjše bankovce. Znani so tudi primeri, ko taksist vrne neveljavno (staro) valuto v prepričanju, da tujec ne bo ničesar opazil. Največja nevarnost tovrstne tatvine obstaja, kadar ustavite taksista v zgodovinskem delu Prage, ob najrazličnejših turističnih atrakcijah, ali v bližini železniških oz. avtobusnih postaj, pogosto pa tudi na letališču. Ker slovito in korektno firmo »AAA Radio Taxi«, zaradi podobnosti zlahka zamenjate s konkurenčnimi podjetji (npr. AAA Taxi, s.r.o.), pri katerih se vam mimogrede zgodi, da boste za isto prevoženo pot plačali štirikrat višjo ceno. Preizkušen način, kako se dragi tarifi lahko izognete je rezervacija taksija po telefonu pri kateri od slovitih prevoznih družb (npr. AAA RadioTaxi, Profi Taxi itd.). Zanesljiva družba za prevoz iz letališča ali železniške postaje, ki jo posebej priporočamo, je Prague Airport Transfers, ki Vas bo do cilja pripeljala za vnaprej dogovorjeno ceno. Če npr. naročite vozilo na recepciji hotela, se poprej pozanimajte za ceno (npr. v Hotelu Four Seasons boste za pot na letališče odšteli celo 4x več kot je običajna cena za taksi). Večina hotelov ima svoje privatne prevoznike, ti. hotelske taksije, vendar njihove cene so večinoma veliko višje od alternativnih prevoznikov kot so AAA Radio Taxi ali Prague Airport Transfers.

Kolo

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

Nastanitev v Pragi bo verjetno najdražja postavka Vašega potovalnega plana. Praga je zasedena skozi vse leto, zato je pomembno, da se za nastanitev dogovorite še pred poletom. Če želite Prago obiskati za Božič, Veliko noč oz. julija ali avgusta, priporočamo, da si nastanitev rezervirate dovolj zgodaj. Preden si rezervirate hotel, se najprej pozanimajte za ceno in oddaljenost hotela od središča mesta. Včasih si je bolje rezervirati nastanitev stran od središča mesta, ker je Praga v primerjavi z ostalimi svetovnimi mesti razmeroma majhna, mestni potniški promet (MHD) pa je zelo učinkovit. Kljub temu pa se lahko odločite tudi za hotel z zanimivo ponudbo v neposrednem centru mesta. Če se odločite za nastanitev v Privatnih hišah, je bolje, da si objekt ogledate, še preden vplačate kakršnokoli vsoto. Število zvezdic na hotelskih objektih pogosto ne ustreza mednarodnim standardom, ker si svoj standard pogosto določijo sami lastniki hotelov. Skoraj vsi hoteli in počitniški domovi ceno uravnavajo glede na turistično sezono. Cene so najvišje v glavni sezoni (višje približno za 20% poleti in za 50 na Veliko noč in za Silvestrovo). Sicer pa najdemo hotele povsod po Češki.

Hostli

Hostli so ugodna in dobrodošla rešitev za obisk mesta Praga, nahajajo se po vsem mestu;

 • hostel ELF
 • goleden sickle
 • pelisek b&b
 • hostel U MELOUNU
 • A1 hostel
 • hostel Albertov
 • condor II
 • alberto pension

Kampiranje

Tako kot drugje na svetu je kampiranje najcenejša vrsta nastanitve na Češkem. Obstaja približno 500 kampov v Češki republiki. Navadno se nahajajo na območjih, ki pritegnejo številne turiste, sredi narave, blizu primernih krajev za plavanje, mushrooming, ribolov, kolesarjenje in izlete.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Češka