Porto

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Porto je drugo največje mesto v Portugalski. Znano je kot središče pridelave znanega vina Portovca. Razvilo se je ob izlivu reke Douro in je eno najstarejših mest Evrope in predstavlja kulturno zgodovinsko središče, ki ga je na seznam svetovne dediščine uvrstil tudi Unesco.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Portugalska

Anja Šmit Preberite: Portugalska - nogomet, fado, surfanje in portovec

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25,5 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Ribiera: To je stari delavski predel mesta.Tukaj so ozke uličice in gostilne z dobro hrano. Predel je prepoznaven po raznobarvnih fasadah, ki nam pričarajo pisano podobo mesta. Nad mestom se dvigujeta stolnica Se in nekdanja škofovska palača.
 2. Most Dom Luis I.: Arhitekt mosta je bil Eifflov sodelavec pri izgradnji podobnega železniškega mostu Dona Maria Pia Theophile Seyrig, zato izgled konstrukcije mostu spominja na Eifflov stolp. Most ima dve nadstropji. Po zgornji vozi mestni metro, na spodnji pa poteka cestni promet. Pešci lahko hodijo po obeh, vendar je iz zgornje omogočen boljši pogled na mesto.
 3. Katedrala: Mestna trdnjava na prvi pogled deluje kot trdnjava spremenjena v cerkev. Razlog za to sta dva mogočna stolpa, katerih oblika spominja na trdnjavo.
 4. Mestna hiša: Nahaja se na vrhu avenije Aliados v središču mesta. Je mogočna zgradba, ki datira v začetek 20. stoletja. Ima 70 metrov visok stolp, na jaterem se nahaja ura.
 5. Vila Nova de Gaia: V tem predelu, ki se nahaja na levem bregu reke Douro lahko obiščemo katero izmed 60 kleti, v kateri nam bodo predstavili vse z pridelavo portovca. Celotno področje znamenite reke Douro je uradno določeno kot vinogradniško področje, od koder izvira edini pristni portugalski portovec.
 6. Cerkev Sao Francisco: Cerkev, ki je zanimiva zaradi nejene nenavadne notranjosti. Je ena najbolj razkošnih notranjosti cerkva po vsej Evropi.VOkrašena bi naj bila z 400 kg čistega zlata.
 7. Estádio do Dragão: Stadion nogometnega kluba Porto. Za omenjeni klub je igral tudi naš Zlatko Zahovič.

Muzeji

 • Nacionalni muzej (Museu Nacional de Soares dos Reis)
 • Muzej moderne umetnosti (Museu de Arte Contemporânea)
 • Muzej fotografij (Centro Portugês de Fotografija)
 • Muzej vina Porzovca (Museu do Vinho do Porto)
 • Muzej FC Porto (FC Porto Museu)

Parki

 • Parque da Cidade
 • Parque e Jardim da Fundacao Serralves
 • Jardim da Boavista

Izleti v okolici destinacije

 1. Izleti po vinorodni dolini reke Douro
 2. Dnevni izleti do bližnjih mest kot so: Braga, Guimarães, Vigo, Viana do Castelo.

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Porta

Dinamični zemljevidi

Območja

 • Zahodni Porto
 • Severni Porto
 • Vzhodni Porto
 • Matosinhos
 • Maia
 • Valongo
 • Gondomar
 • Vila nova de Gaia

Vreme in klima

Porto ima Sredozemsko podnebje, na katerega vpliva Atlantski ocean. Tako ima nižje tempetature kot ostala mesta s takšnim podnebjem. Kljub temu se temperature v poletnem času lahko povzpnejo tudi do 40ºC. Zime so blage in vlažne z občasnimi hladnimi nočmi, ko se temperature lahko spustijo tudi pod 0ºC.

Kdaj obiskati

Porto je dobro obiskati v spomladanskem, poletnem ali jesenskem času.

Zgodovina

V obdobju Rimljanov je bilo na mestu, kjer danes stoji Porto, trgovsko naselje Portus Cale iz 4. stoletja, po katerem je Portugalska najverjetneje dobila tudi ime. 417. leta so ta dal naselili Alani, leta 711 pa so ga zavzeli Arabci. Leta 868. ga je osvobodil krščanski vodja Vimara Peres, Galicijski vojvoda in ustanovil prvo portugalsko državo, ki se je imenovala po mestu Condado de Portucale. Iz te države je nato nastala Portugalska.

V 14. in 15. stoletju je bil Porto značilno pomorsko središče in baza od koder so potekale razne pomorske operacije in ekspedicije. Istočasno se je razvijala tudi pridelava vina, po katerem je znan Porto.

Leta 1717. je bila ustanovljena angleške trgovska postaja, ki je povečala izvoz vina v Anglijo. Portugalska vlada je prvič v Evropi vzpostavila kontrolo kvalitete portovca.

1809. leta je napoleonova vojska napadla Porto. Takrat ne veliko domačinov umrlo ko so bežali preko mosta na Douru, ki je popustil pod njihovo težo. Let 1822. je sprejeta liberalna ustava mesta, ki pa je ni sprejel kralj Miguel I. Ta je Porto napadel in ga oblegal osem mesecev. Po njegovem porazu je vrnjena liberalna ustava. Leta 1891 je bila v Portu vstaja, ki je naposled pripeljala do ustanovitve Republike Portugalske.

Hrana

Tradicionalne jedi so:

 • Bacalhau - polenovka iz severnih morij, ki jo pripravijo na tisoč načinov
 • Tripe - vampi
 • Caldo verde - juha iz kropmpirja in zelja,
 • Francesinha - toast z nadevi mesa, sira in začinjene omake, zraven se lahko dobi tudi pommes frites

Pijača

Najbolj znana pijača je seveda vino Portovec. Gre za eno najbolj znanih ojačanih vin an svetu. V dozorevanje vinu dodajo vinjak. Proizvaja se samo v dolini reke Douro, kjer ga pridelujejo že več kot 2000 let. Zanje je značilno, da se pije po koncu obroka, lahko pa se postreže tudi kot aperativ. Kot aperativ strežejo predvsem beli portovec.

Nakupovanje

Za nakupe si je priporočeno ogledati Mercado do Bolhão, kjer lahko najdete živilsko tržnico in razne rokodelske trgovine in ulico Santa catarina. Prav tako sta polni trgovin tudi ulica Cedofeita in Boavista. Porto in njegovo predmestje ima tudi veliko nakupovalnih centrov kot so Norte Shopping, Arrábida Shopping, Parque Nascente, Gaia Shopping in Mar Shopping.

Kultura

Festivali in dogodki

 • Festa de São João do Porto - praznovanje, ki se odvija vsako leto 23. junija

Jezik

Uradni jezik je portugalščina.


Izobraževanje

Na Fast Forward Language Institute ponujajo učenje portugalščine za tujce.

Varnost

Tako kot v vseh večjih mestih se moramo zavedati, da lahko pride do kraj v predelih, kjer se judje množično zadržujejo. Vendar pa za Porto ni značilno, da bi pogosto prihajalo do kraj. Potovanje z metrojem ali avtobusom je varno in hkrati najboljši način za potovanje po mestu. Tako Porto velja za relativno varno mesto.

Koristne turistične informacije

Uradno ime: Concelo do Porto

Država: Portugalska

Regija: Norte

Klicna številka: +351

Valuta: Evro

Nujna pomoč: 112


Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Telefonske in mobilne storitve so dobro razvite.

Internet

V mestu je dostop od brezžičnega interneta. Ponujajo ga mnogi lokali in hoteli ter ustanove v mestu.

Prihod na destinacijo

V Porto lahko pridemo na različne načine (z letalom, vlakom, avtom, ladjo)

Z letalom

Sá Carneiro Airport je glavno letališče. Je tretje najpomembnejše letališče v Portugalski. od centra mesta je oddaljeno 15 km. Pred letališčem se nahaja AeroBus, ki te za cca. 4€ odpelje do Praça da Liberdade, ki je v centru mesta. Če vzamete taxi vas stane približno 20€. Z letališča se lahko odpeljete tudi z metrojem, ki je tudi najcenejša varianta. V nočnem času med 1.30 in 6.00 ni redne povezave med letališčem in centrom, zato vam preostane le taxi ali pa počakate na letališču do jutra.

Porto ima letalsko povezavo z naslednjimi mesti: London Stansted, Liverpool, Dublin, Dusseldorf-Weeze, Eindhoven, Brussels-Charleroi, Frankfurt-Hahn, Maastricht, Paris-Beauvais, Milan-Bergamo, Marseille, Bologna, Pisa, Rim, Barcelona, Madrid, Marrakesh, Valencia, Ženeva, Lyon, Basel, Milano in London-Gatwick.

Lahko pa letite tudi do Lizbone in se nato pripeljete v Porto z vlakom (vožnja traja približno tri ure).

Z avtobusom

Porto in Lizbona sta dobro povezana z avtobusi Rede Expressos. Z Combrio je Porto povezan več ko desetkrat dnevno. Porto ima tudi avtobusno povezavo z Madridom , ki ga ponuja Inter Norte.

Z avtom

Do mesta vodi pet večjih avrocest. A1, ki povezuje Porto z Lizbono, A29, ki povezuje Porto z Aveiro, A3, kim povezuje Porto z Brago, A28, ki povezuje Porto z Viana do Castelo in severno mejo Portugalske ter A4, ki gre proti Vila Realu. IC29 povezuje Porto z Gondomarjem. Porto obkrožata tudi dve avtocestni obvoznici A41, ki je zunanji krog in VCI/IC23, ki povezuje vse glavne relacije znotraj mesta. A20/VCI, A28, A29 and A41 so zaenkrat še brezplačne, vendar načrtujejo uvedbo cestnin. Nasplošno gledano je v mestu promet vedno kaotičen in inteziven.

Z vlakom

V mestu najdemo dve glavni železniški postaji São Bento , ki je v samem centru mesta in Campanhã, ki se nahaja izven središča na vzhodu mesta in ima odlično povezavo z ostalimi deli mesta. Porto je zelo dobro povezan z Lizbono. podrobnejše infornacije lahko dobite na Portugalskih železnicah.

Z ladjo

Pristanišče Leixões se nahaja v bližnjem mestu Matosinhos. Tam lahko pristanejo manjše križarke. Od tam obstaja povezava z portom z metrojem. Manjše pristanišče obstaja tudi na reki Douro. Tukaj lahko najamete potovalne čolne, ki vozijo po reki. Manjše pristanišče je tudi na južni strani reke v Vila Nova de Gaia.

Transport po destinaciji

Ko si enkrat v Portu, je najbolje, da se voziš z metrojem.

Javni transport

Porto Metro je zelo nov sistem podzemne železnice. povezuje center mesta z predmestnimi deli. Je poceni način, da se vozite po Portu. Celotna mreža še ni popolnoma končana, vendar je v načrtu. Karte morate kupiti vnaprej. Dobite jih v avtomatih na postajah.

STCP je javni avtobusni promet v regiji. SCTP avtobusi so moderni, komfortni in povezujejo celotno mesto porto, tako center, kot tudi predmestja. Barva avtobusov je bela in modra. Številke so trimestne in prva pomeni cono destinacije.

Avto

Vožnja z avtom po Portu je lahko prava nočna mora. Ceste so polne prometa in težko je najti prosto parkirno mesto. Tako da lahko vožnja po še tako kratki razdalji traja celo večnost. Tudi vozniki vozijo po nekih svojih pravilih, tako da si lahko kaj hitro izgubljen v prometu.

Taxi

Je hitri način premikanja po mestu, čeprav je v centru mesta velikokrat gneča. Vožnja s taxijem je dokaj draga, sploh v primerjavi z avtobusom in metrojem.

Nenavadni načini transporta

Ascensor da Ribeira - panoramsko dvigalo, ki gre iz Largo da Lada in se vidi za stavbami Ribiere ob mostu Dom Luisa I.

Spanje in namestitev

V portu lahko najdete veliko število penzionov, ki funkcionirajo na principu bad & breakfast. To so ponavadi zgradbe, kjer je nekoliko stanovanj prirejeno namestitvi v sobah velikokrat s svojo kopalnico in ponekod tudi zajtrkom.

Hoteli

V Portu lahko najdete hotele, ki so nižjega cenovnega razreda, srednjega razreda in tudi take, kjer je potrebno odšteti nekaj več denarja, ki se pobnavadi nahajajo na top lokacijah in so izvrstne kakovosti.

Hostli

V samem centru mesta in tudi v okolici lahko najdemo številne hostle, ki ponujajo prenočišča, včasih pa vključjejo tudi zajtrk.

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Portugalska