Plitvice

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Plitvce ali drugače Plitvička jezera so ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij na Hrvaškem. Lepota narodnega parka leži v šestnajstih jezerih, med seboj povezanih z vrsto slapov. Plitvice so locirane v globokem gozdu, ki ga naseljujejo jeleni, medvedi, volkovi, merjasci in redke vrste ptic. Park Plitvice je velik približno 300 kvadratnih kilometrov, medtem ko so jezera združijo na razdalji osmih kilometrov. Lepotam narodnega parka Plitvce se ni mogel upreti niti UNESCO, saj je park leta 1979 dobil status Unescove svetovne dediščine. Plitvice so zagotovo eno najlepših naravnih čudes, kjer uživamo ob zvokih slapov, dobri hrani in prijaznih gostiteljih. Plitvice so biser, ki bi ga moral vsak obiskati vsaj enkrat v življenju.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 2,05 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Veliki slap: Največji slap na Hrvaškem, visok je 78 metrov.
  2. Spodnja jezera: Spodnja jezera v parku Plitivce sestavljajo Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac in Novakoviča Brod. Jezera so nastala v kanjonu, kjer najvišje stene dosežejo višino okoli 40 metrov.
  3. Kaskade: Ob koncu jezera Novakovič se nahajajo 25 metrov visoke kaskade, preko katerih se preliva voda. Voda se združi s potokom Plitvica in se zlije po Velikem slapu.
  4. Gradinsko jezero:Spada v skupino zgornjih jezer v Nacionalnem parku Plitvice . Nahaja se na nadmorski višini 553 metrov, največja globina jezera je 10 metrov.
  5. Mali Buk: Slapovi Mali Buk se nahajajo na območju Gradinskega jezera v parku Plitvice. Buk pomeni velik grom in ga lahko slišite daleč pri hoji na lesenih poteh.

Muzeji

Muzejev v parku Plitvice ni.

Parki

Plitvice obdajajo bukovi gozdovi, ki poleti zagotavljajo dobršen del odklopa od neznosne vročine, drugi del pa pristavi pršenje slapov, mimo katerih se lahko sprehajate po začrtanih poteh, ki lahko trajajo vse od dveh pa do osmih ur, ki jih boste porabili, če vas bo zamikal ogled večjega dela od vseh 192 kvadratnih kilometrov narodnega parka Plitvice.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Kamp Turist Grabovac deluje na območju Nacionalnega parka Plitvice že vse od leta 1968. Kamp leži v kraju Grabovac, približno 9 km severno od glavnega vhoda Nacionalnega parka Plitvice . V kampu so stalni gostje predvsem ljubitelji neokrnjene narave, ki si poleg tega, da si ogledajo same Plitvice , vzamejo tudi čas za sprehod o okoliških hribih ali pa se s kolesom odpeljejo na izlet. Gostom je na območju kampa na voljo brezplačen brezžičen dostop do interneta.

Kamp Korana je del turističnega naselja v sklopu Nacionalnega parka Plitvice, ene od najbolj znanih in zanimivih turističnih atrakcij Hrvaške, ki je že od leta 1979 na seznamu svetovne naravne dediščine UNESCO. Kamp leži na vzpetini nad kanjonom reke Korane, okrog šest kilometrov od vhoda št. 1 v Nacionalni park. Sprejme lahko 2500 gostov, poleg samopostrežne trgovine pa nudi še restavracijo, kjer na terasi lahko hkrati uživa kar 250 oseb. Tu so tudi kavarna, grill in trgovinica. Okolica Plitvičkih jezer, z bujno vegetacijo in kuliso reke Korane v bližini, je idealna destinacija za aktivni dopust v naravi, kjer se kot na dlani ponujajo pohodništvo, tek, kolesarjenje ali plavanje.

Zagreb je 140 km oddaljen od narodnega parka Plitvice

Karlovac je 90 km oddaljen od narodnega parka Plitvice

Slunj - tam so Male Plitvice, kot nekateri imenujejo Rastoke, ki s številnimi malimi slapovi, mlini in žagami prikazujejo sožitje narave in človeka.

Aktivnosti

Na območju Narodnega parka Plitvice je prepovedana skoraj vsaka aktivnost razen sprehajanja ob jezerih in uživanja v čudoviti naravi. Poti, speljane okoli jezer, se začenjajo pri dveh vhodih v park, odvisno od tega, kateri del jezer želite obiskati. Na obeh vhodih vas bo pričakala ogromna tabla, kjer vam uprava tega hrvaškega naravnega bisera daje jasno vedeti, da želi območje jezer prav tako lepo, kot je danes, zapustiti tudi zanamcem. Odmislite torej kopanje, hranjenje rib, sprehajanje izven označenih poti, divje kampiranje ali nabiranje cvetja. Raje vzemite pot pod noge in si morda le s pomočjo fotoaparata lepote jezer in okolice za vedno vtisnite v spomin.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Narodnega parka Plitvice

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Vremenska klima v parku Plitvice je zmerno kontinentalna (z vročimi in suhimi poletji ter hladnimi in vlažnimi zimami)

Kdaj obiskati

Najbolj ugoden čas za obisk narodnega parka Plitvce je čas od pomladi do jeseni. V poletnih mesecih je cena vstopnice višja kot sicer. Odrasli obiskovalci bodo morali med 1. julijem in 1. septembrom za vstopnico odšteti 180 kun (23,70 evra). Lani poleti so v narodnem parku Plitvice zaračunavali 110 kun (14,50 evra) vstopnine.

Zgodovina

Narodni park Plitvice sestavlja 16 jezer, ki ležijo na območju med Malo Kapelo in Plješivico v Liki. Celotno območje se zaradi svoje lege in zgodovine na nekaterih zemljevidih še vedno imenuje Vražji vrt. Kot pripoveduje legenda, so Plitviška jezera nastala šele po veliki suši. Ljudje, živali in rastline so hrepeneli po kapljici vode. Ljudje so molili in molili. Nato se je v dolini pojavila Črna kraljica s svojim veličastnim spremstvom in se usmilila prebivalstva. S pomočjo močnega vetra in grmenja je na zemljo končno padel dež. Deževalo je tako dolgo, dokler nivo vode ni narasel dovolj visoko, da so nastala jezera.

Prvi resni začetki turizma v Nacionalnem parku Plitvice segajo v leto 1861. Takrat so častniki Vojne krajine zgradili prvo turistično hišo (t. i."cesarsko hišo") s tremi sobami na Veliki poljani. Nacionalnega parka Plitvice je leta 1894 obiskalo 1.000 turistov in popotnikov. Hotel z 28 sobami je bil zgrajen leta 1896. Leta 1922 je število sob naraslo na 250. Velik vpliv na turizem je imela tudi gradnja Liške železniške proge leta 1927. Leta 1937 je bilo 668 bivalnih prostorov in 24.000 nočitev, od tega 18.000 domačih in 6.000 tujih turistov. Hotel je leta 1938 v požaru zgorel.

V drugi svetovni vojni je bilo uničeno skoraj vse, kar je bilo do tedaj zgrajeno. Po drugi svetovni vojni so v Nacionalnem parku Plitvice zgradili hotel "Jezero" s 500 ležišči, turistično naselje Medvedjak, restavracijo "Lička kuča" s tradicionalnimi jedmi in edinstveno arhitekturo, zgradili pa so tudi stanovanjsko naselje Mukinje z vrtcem in knjižnico za osebje. Zgrajena je bila tudi državna cesta od Zagreba do Splita, ki poteka skozi Plitvice. Zgrajeni so bili plinovodi in daljnovodi, urejene pohodniške poti, uveden promet manjših ladij in nadaljevanje znanstvenih raziskav. Leta 1971 je bilo v narodnem parku okoli 1.000 postelj, v njegovi neposredni bližini pa okoli 200. Zgrajeno je bilo tudi kamp območje z okoli 15.500 nastanitvami v šotorih.

Z umestitvijo narodnega parka Plitvice v Unescovo svetovno dediščino se nadaljuje razvoj hitrega turizma v narodnem parku, ki je svoj vrhunec doživel v predvojnih časih. Med vojno so bila Plitvička jezera okupirana in posledično brez turistične dejavnosti. Šele po operaciji Nevihta (operacija Oluja) in osvoboditvi je narodni park Plitvice ponovno doživel pravi razcvet po številu obiskovalcev, kakršnega je dosegal v letih pred vojno.

Hrana

V parku Plitvice vas bodo postregli v restavracijah. Cene so precej zasoljene, ponudba pa enolična - kakšne posebne specialitete skorajda ne boste dobili, večinoma gre za hitre prigrizke (pečen krompir, ocvrta hrana, hrana iz žara...)

Pijača

Gostinci Nacionalnega parka Plitvice ponujajo klasično pijačo, vključno z znanimi hrvaškimi težkimi vini, ki jih navadno mešajo z vodo (bevanda)

Nakupovanje

V parku Plitvice lahko kupite kakšen spominek, na voljo pa so vam tudi marketi.

Kultura

Festivali in dogodki

V parku Plitvice organizirajo tudi poroke. Te so res veličastne in krasne v neokrnjeni naravi.

Jezik

Uradni jezik v parku Plitvice je hrvaški.

Izobraževanje

Varnost

V parku Plitvice ni varnostnih težav.

Koristne turistične informacije

Predloga:Plitvice Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Za vse dodatne informacije okoli parka Plitvice lahko pokličete na tel: +385 (0)53 751 015, +385 (0)53 751 014

Internet

Internetna povezava v parku Plitvice je vzpostavljena. Na voljo je spletna stran http://www.np-plitvicka-jezera.hr/ in elektronski naslov info@np-plitvicka-jezera.hr. Podatka, ali obstaja možnost brezplačne WI FI povezave, nisem našla.

Prihod na destinacijo

Hrvaška ima dobre cestne, letalske in ladijske povezave, tako da prihod v park Plitvice ni težak.

Z letalom

Hrvaška je direktno povezana z največjimi evropskimi mesti, nacionalni promet pa se odvija med Bolom, Dubrovnikom, Osijekom, Pulo, Splitom, Zadrom in Zagrebom. Iz letališč do parka Plitvice lahko pridete z avtobusom, taksijem ... Tudi železniške povezave so dobre.

Z avtom

Pot z avtom je enostavna in hitra. Na avtocesti proti Splitu se peljete mimo Karlovca in nadaljujete pot proti parku Plitvice.

Avto dokumenti potrebni za vstop v državo: •prometno dovoljenje vozila •priporočljiva zelena karta (ni obvezna pri prestopu meje, se pa lahko zahteva ob nastopu škodnega dogodka) •pooblastilo za vožnjo tujega vozila (če ne potujete z lastnim)

Transport po destinaciji

Park Plitvice je povezan s »panoramskimi vlakci« in neslišnimi električnimi ladjami, kar prispeva k popularnosti Parka. Sicer se po parku sprehajamo, vsa ostala prevozna sredstva so prepovedana.

Javni transport

Avto

Taxi

Kolo

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Prenočite lahko v hotelu, kampu ali enem od mnogih zasebnih apartmajev. Nočitev v hotelu vas bo stala cca 80€.

Hoteli

Hotel "Jezero"

Tel: +385 (0)53 751 500

Fax: +385 (0)53 751 600

e-mail: info@np-plitvicka-jezera.hr


Hotel "Plitvice"

Tel: +385 (0)53 751 200

Fax: +385 (0)53 751 165

e-mail: info@np-plitvicka-jezera.hr


Hotel "Bellevue"

Tel: +385 (0)53 751 800

Fax: +385 (0)53 751 165

e-mail: info@np-plitvicka-jezera.hr


Hotel "Grabovac"

Tel: +385 (0)53 751 999

Fax: +385 (0)53 751 892

e-mail: info@np-plitvicka-jezera.hr

Hostli

Kampiranje

Autokamp "Korana"

Tel: +385 (0)53 751 888

Fax: +385 (0)53 751 882

e-mail: info@np-plitvicka-jezera.hr


Autokamp "Borje"

Tel: +385 (0)53 751 790

Fax: +385 (0)53 751 791

e-mail: info@np-plitvicka-jezera.hr

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška