Peru

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Peru je tretja največja južnoameriška država, ki leži na zahodnem delu tega kontinenta. Na severu meji na Ekvador, na severovzhodu na Kolumbijo, na vzhodu mejo prestavlja Brazilija, na jugovzhodu Bolivija, na jugu meji na Čile, na zahodu pa se vzdolž 2414 km obale stika s Pacifikom. Pogosto si jo predstavljamo kot gorato deželo v Andih, ki se sicer raztezajo čez celotno dolžino države, vendar pa gre za precej raznoliko deželo, ki obsega tudi puščavsko obalno območje ter obsežne predele tropskega deževnega gozda. Pokrajinska pestrost se kaže tudi v izjemni biološki raznovrstnosti, zavarovani v številnih nacionalnih parkih ter rezervatih. Poleg širokega spektra neverjetnih pokrajin, se Peru ponaša tudi z bogato zgodovino in kulturo. Peru predstavlja dom predkolumbovskih civilizacij, med katerimi je najbolj znano Inkovsko cesarstvo, pomemben pečat pa je pustilo tudi kolonialno obdobje, ki se odraža v arhitekturi kolonialnih mest. Bogata zgodovina Peruja in njegova multikulturnost se odraža tudi v raznoliki glasbi, plesu in prazničnih dejavnostih ter pestri peruanski kuhinji, ki velja za eno izmed najboljših na ameriških kontinentih.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 5:06 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Machu Picchu: znameniti ostanki predkolumbovskega inkovskega mesta, ki se nahaja visoko v Andih, na nadmorski višini 2430 m n.v.
 2. Jezero Titicaca: najvišje ležeče jezero svoje velikosti ter številni otoki, med katerimi so unikat plavajoči otoki Islas Uros
 3. Nazca: enigmatične, 2000 let stare črte v Nazci, vinogradi in peščene sipine, privlačne za deskanje na pesku
 4. Arequipa: kolonialno mesto na pobočjih vulkana, skoraj v celoti zgrajeno iz bele vulkanske kamnine
 5. Kanjon Colca: eden najglobljih kanjonov na svetu, ki ponuja številne možnosti za pohodništvo, rafting in gorsko kolesarstvo
 6. Nacionalni rezervat Paracas in Islas Ballestas: pogosto imenovani »perujski Galapagos«, priljubljen naravni rezervat na južni obali, kjer lahko opazujete bogato živalstvo
 7. Cuzco in Sveta dolina: Cuzco - nekoč mogočna gorska prestolnica Inkov, danes pa perujska prestolnica turizma in odlična izhodiščna točka za raziskovanje številnih znamenitosti v Sveti dolini, ki so jo Inki vzeli za raj na zemlji. Slednja je bogata tako z naravo kot davno zgodovino, številnimi templji in utrdbami.
 8. Inkovska pot (Camino Inca): Inki so razvili razvejano omrežje cest, med katerimi je najbolje ohranjena znamenita Inkovska pot, ki povezuje Machu Picchu s Sveto dolino. Ker je razdrobljena na več delov, potrebujemo štiri dni, da jo v celoti prehodimo. Tekom trekinga prečkate različne pokrajine ter si lahko ogledate več kot 30 inkovskih znamenitosti.
 9. Lima: mesto kontrastov in nemira. Tu najdete kolonialne dvorce, predinkovske ruševine, zgodovinske cerkve, muzeje, ulične prodajalce, številne restavracije…
 10. Iquitos: mesto v perujski amazonski regiji, kjer se lahko odpravite na vožnjo s čolnom po Amazonki ter opazujete divje živali. V zadnjem času postaja vse bolj znan tudi kot prestolnica šamanske medicine Ayahuasca.
 11. Huaraz: živahna prestolnica trekinga in gorskih avantur na nadmorski višini 3091 m v Cordilleri Blanci - najvišji tropski gorski verigi na svetu, v osrednjih Andih. Nahaja se v bližini Nacionalnega parka Huascarán.
 12. Trujillo: glavno mesto obalne regije La Libertad, zgrajeno na bregovih reke Moche. Tu se odvijajo številni festivali in kulturni dogodki, predstavlja pa tudi izhodišče za obisk razvalin mesta Chan chan (UNESCO svetovna dediščina), Moche piramid Sonca in Lune, plaže Huanchaco…

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Peru 7-8 dni: Lima, Cuzco, Sveta dolina (Pisac, Ollantaytambo), Machu Picchu
 • Peru 10 dni: Lima, Cuzco, Sveta dolina, večdnevni treking, Machu Picchu
 • Peru 14 dni: Lima, Paracas in Islas Baellestas, Huacachina, Nazca, Arequipa, kanjon Colca, Puno, jezero Titicaca, otoki Uros in Taquile, Cuzco in Sveta dolina Inkov, Machu Picchu
 • Peru 14 dni: Lima, Cuzco, Machu Picchu, 3-dnevni izlet po deževnem gozdu nacionalnem rezervatu Tambopata, Puno, jezero Titicaca, otoki (Islas Uros, Isla Taquile), Arequipa, kanjon Colca

Aktivnosti

Peru ponuja številne možnosti za aktivnosti na prostem, ki obsegajo različne interese, cenovne range ter različne stopnje zahtevnosti.

 • Treking, pohodništvo in gorništvo so zelo priljubljene aktivnosti med obiskovalci Peruja, saj ponuja raznolike poti. Najboljša izhodiščna točka v Andih je Huaraz, bližnja Cordillera Blanca pa je najbolj znano treking območje. Na južnem območju Andov pa sta pomembni središči Arequipa in Cuzco. Slednji poleg znamenitega trekinga po Inkovski poti (Camino Inca) do Machu Picchuja nudi številne druge možnosti. Območje Arequipe nudi svojstvena doživetja, saj se lahko odpravite na treking v dva izmed najglobljih kanjonov na svetu; Colca in Cotahuasi. Posebna izkušnja je tudi vzpon na vulkan Misti, visok 5822 m n.v.
 • Gorsko kolesarstvo je v zadnjih letih postalo izredno priljubljeno. Tu najdete proge različnih zahtevnosti, od najlažjih do profesionalnih. V Huarazu in Cuscu si v izposojevalnicah lahko izposodite kolo, prav tako pa so s strani različnih agencij na voljo organizirane kolesarske ture. Kolesa, ki so na voljo za izposojo so osnovna, če planirate resnejše kolesarjenje, pripeljite svoje kolo s seboj.
 • Veslanje po rekah: vodnate andske reke so najbolj primerne za kajak in rafting. Ponudnike teh aktivnosti najdete v Arequipi in Huarazu ter celo v Limi, največja ponudba pa je v Cuzcu. Krajše ture potekajo po reki Río Urubamba v Sveti dolini, daljše pa se spustijo po rekah Río Tambopata in Apurímac v Amazonko.
 • Deskanje: ob 3000-kilometrski pacifiški obali Peru ponuja odlične valove za deskanje. Najboljši pogoji so na severu, kjer je voda najtoplejša. Dobre razmere so v Puerto Chicami, vendar je tu infrastruktura nekoliko omejena. Bolje opremljena je vas Máncora, ki ima tudi toplejše vreme. Tudi v okolici Lime so številne plaže polne deskarjev (Miraflores, Barranquito, La Herradura), da pa se izognete gneči pojdite 40 km južneje v Punta Hermoso.
 • Potapljanje v Peruju je precej omejeno, saj je razen od sredine decembra do marca voda mrzla. V tem obdobju pa je voda najbolj motna zaradi močnih pritokov gorskih rek. Potapljaške trgovine, izposojevalnice opreme, tečaji potapljanja ter izleti z ogledom kolonij morskih levov ob obali so na voljo v Limi, potapljaško središče pa je tudi Máncora.
 • Padalstvo: najbolj priljubljene točke za padalstvo so obalni klifi v Miraflores (Lima), južneje ob obali pa Pisco, Paracas in številne druge. Aktivnost rezervirajte vnaprej, preko agencij v Limi.
 • Jahanje: Peru je znan po konjih pasme perujski paso, ki veljajo za konje z najbolj mehko hojo na svetu. Jahalne ture s temi konji ponujajo ponudniki z imenom Cabalgatas in Equitours, slednji v znameniti Sveti dolini. Izposoja konjev je na voljo pri številnih drugih agencijah, vendar ne vedno na perujskem pasu. Bodite tudi pozorni in previdno preverite konja preden ga osedlate, ker dostikrat za poceni ponujene konje slabo skrbijo.
 • Deskanje na pesku po velikih peščenih sipinah je neobičajen šport, ki pa je priljubljena aktivnost, ki jo je mogoče izvajati ob vsakem času in ob vseh letnih časih. Najlažja in najcenejša izposoja desk je v Huacachini, ki vse od začetka ostaja najbolj priljubljena točka za ta šport.

Koristne informacije

Glavno mesto: Lima

Valuta: Nuevo sol (PEN)

Število prebivalcev: 31.151.643 (ocena 2015)

Elektrika: 220 voltov/60 Hz. Izjemi sta Talara, kjer je mešanica 110 V/60 Hz in 220 V/60 Hz in Arequipa, kjer se uporablja 220 V/50 Hz.

Tel. koda države: 0051

Časovni pas: UTC -5

Telefon za nujno pomoč: 117 - Reševalci, 116 - Gasilci, 105 - Policija, 103 - Informacije

Domena: .pe

Velikost države: 1.285,220 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Peru

Dinamični zemljevidi

Regije

CENTRALNA OBALA

 Kraji:Lima, Huacho, Pisco...
 Druge destinacije: Sveto mesto Caral-Supe

JUŽNA OBALA

 Kraji:Arequipa, Camaná, Ica, Nazca, Tacna...
 Druge destinacije:
 Huacachina – mesto v oazi sredi peščenih sipin
 Nacionalni rezervat Paracas – obalna puščava in opazovanje živalstva
 Islas Ballestas – otoki v bližini polotoka Paracas
 Rezervat San Fernando

SEVERNA OBALA

 Kraji:Casma, Celendín, Chimbote, Chicama,Chiclayo, Los Organos, Piura, Sechin, Trujillo, Tumbes, Zorritos...
 Druge destinacije: 
 Máncora – majhen obalni turistični kraj, blizu Ekvadorja
 Huanchaco – ribiška in deskarska vas, severno od Trujilla

JUŽNA SIERRA

 Kraji:Abancay, Andahuaylillas, Andagua, Ayacucho,Cachora, Chahuay, Chinchero, Cuzco, Huancavelica, Huancayo, Jauja, La Merced, Paucartambo, Pichanki, Pisac, Quillabamba, Santa Teresa, Tarma,...
 Druge destinacije: Abra de Apacheta, Machu Picchu, Choquequirao, kanjon reke Colce, pejsažni rezervat Nor Yauyos-Cochas 

CENTRALNA SIERRA

 Kraji:Huánuco, Oxapampa, Pozuzo, Villa Rica...

SEVERNA SIERRA

 Kraji:Cajabamba, Cajamarca, Huaraz...

ALTIPLANO

 Kraji:Chucuito, Cutimbo, Juli, Juliaca, La Rinconada, Lampa, Ilave, Puno...
 Druge destinacije: Isla Amantani, Isla Taquile, Sillustani, Islas Uros

SAN MARTIN

 Kraji:Moyobamba, Tarapoto, Cauce...
 Druge destinacije: Nacionalni park Rio Abiseo

PERUJSKA AMAZONIJA

 Kraji:Aguaytia, Atalaya, Caballococha, Chachapoyas, Iquitos, Kuelap, Leimebamba, Pucallpa, Santa Rosa, Sepahua, Yurimaguas...
 Druge destinacije: Gocta

MADRE DE DIOS

 Kraji:Puerto Maldonado
 Druge destinacije: Narodni park Manú

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

V Peruju najdemo številna različna podnebja. Podnebna raznolikost je posledica izoblikovanosti površja ter lege države; podnebne razmere namreč v veliki meri pogojujeta gorstvo Andov ter hladen Humboldtov morski tok.

Obala ima toplo podnebje, brez hude vročine ali mraza, vendar z visoko vlažnostjo in gosto meglo, ki povzroča občutek mraza v zimskem času. Poleti temperature dosežejo 30°C. Na severnem delu obale je vroče in sončno skoraj celo leto, s kratko deževno dobo novembra in decembra. Osrednja in južna obala imata dva letna časa; zimo od aprila do oktobra in poletje od novembra do marca.

Gorato območje Andov: Severni Andi so nižji in vlažnejši od ostalih, osrednji Andi so najvišji in najbolj strmi, južni pa so širši in znani kot visoka planota – Altiplano. Za to območje sta značilna dva letna časa; poletje (od aprila do oktobra) s sončnimi dnevi, mrzlimi nočmi in z malo dežja ter zima (od novembra do marca), ko močno dežuje.

Območje deževnega gozda: Tudi za to območje sta značilna dva letna časa. Od novembra do marca pogosto dežuje, medtem ko je od aprila do oktobra pretežno suho in zato najbolj primerno obdobje za potovanje. Vlažnost je visoka tekom celega leta. Med majem in avgustom so občasno pojavljajo hladni sunki, ki jih prinaša veter iz skrajnega juga kontinenta. Takrat se temperature lahko spustijo na 8-12°C.


Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Zgodovina

Prvi prebivalci Peruja so bili nomadski lovci in nabiralci, ki so živeli v jamah v obalnih regijah. Najstarejša jama Pikimachay, izvira iz 12.000 p.n.š. Civilizacije v Andih pogosto enačimo z Inki. Vendar pa so civilizacije kot so Chavín, Nazca, Moche, Salinar, Paracas, Huari itd. tu ustvarjale mesta, tkana oblačila in lepe predmete iz zlata in srebra že več kot tisočletje pred vladanjem Inkov, t.i. Otrok sonca. Perujski Inkovski imperij je bil kratkotrajen (1438-1533), vendar imeniten. V začetku 15. stoletja, je imel Inkovski imperij nadzor nad obsežnim ozemljem, njegov vpliv pa se je iz osrednjih Andov hitro širil navzven in segal celo v Kolumbijo in Čile. Inkovski imperij je prinašal red, materialno obilje ter prefinjeno kulturo. Inki so bili imenitni arhitekti, pomembno pa so prispevali tudi k astronomiji, razvoju kmetijstva itd. Na čas vladanja Inkov nas spominja monumentalna trdnjava Machu Picchu.

V 16. stoletju so Peru zasedli španski konkvistadorji, pod vodstvom Francisca Pizarra. Slednji je leta 1535 ustanovil današnjo prestolnico Limo. V naslednjih 200 letih mirnega obdobja je Lima postala pomembno politično, socialno in trgovsko središče andskih držav. Vendar pa je izkoriščanje Indijancev s strani kolonialnih gospodarjev pripeljalo do vstaje v letu 1780, ki jo je vodil samozvani Tupac Amaru II. Upor je bil kratkotrajen, večina voditeljev pa je bila zajeta in usmrčena.

V začetku 19. stoletja, ko je večina Južne Amerike že končala z vojnami za neodvisnost, je bil Peru še vedno rojalistična trdnjava. Šele leta 1821 je José de San Martín razglasil neodvisnost Peruja, čeprav je bila večina države še vedno pod špansko krono. Državo sta po več vojaških akcijah dokončno osvobodila Venezuelec Simón Bolívar in njegov general Argentinec Antonio José de Sucre leta 1824, ko so se predali zadnji španski vojaki. Leta 1866 je prišlo do kratke vojne s Španci, v kateri je Peru zmagal. V Solitrni vojni (1879-83) pa je bil poražen s strani Čila, kar je pomenilo izgubo severne puščave Atacame, bogate z nitrati. Leta 1910 je bil primoran prepustiti tudi velik del amazonskega nižavja Braziliji, v vojni z Ekvadorjem (1941-1942) pa je dobil ozemlje severno od reke Marañón (Rio Marañón), ki je bogato z nafto in zemeljskim plinom. Nenehni spopadi so se umirili šele v zadnjih letih; obe državi namreč želita dajati dober vtis potencialnim tujim investitorjem.

Peru so vodili tudi številni vojaški voditelji, med katerimi je izstopal levičarski diktator General Juan Velasco Alvarado, ki je prišel leta 1968 na oblast z vojaškim udarom in odstavitvijo takratnega predsednika Bealúnde Terry-ja. Leta 1965 je pod vodstvom Abimaela Guzmána začela delovati gverilska skupina Sendero Luminoso (Svetla pot), ki je prevzela nadzor nad obsežnimi podeželskimi območji, ustrahovala prebivalstvo ter povzročila številne žrtve. Njeno delovanje je v osemdesetih letih 20. stoletja močno prizadelo turizem. Skupina je propadla šele leta 1992, po aretaciji vodje Abimaela Guzmána.

Leta 1980, ko je na oblast drugič stopil Bealúnde Terry, je Peru po dolgih letih vojaške vladavine in udarov postal demokratičen. V tem času se je spopadal z gospodarskimi težavami ter notranjim uporništvom. Leta 1985 je bil kot predsednik izvoljen Alan García Perez. Država je padla v dolgove in hiperinflacijo in ob koncu njegovega mandata je bila država v razsulu. Leta 1990 je bil izvoljen za predsednika Alberto Fujimori, ki je v času svojega desetletnega mandata z dobrim programom gospodarstvo postavil na noge in zmanjšal inflacijo na 20 %. V tem času je Peru dosegel velik gospodarski napredek. Leta 2001 je na volitvah zmagal Alejandro Toledo Manrique kot prvi demokratično izvoljeni predsednik Peruja indijanskega porekla. Leta 2006 je bil ponovno izvoljen Alan García Perez, ki je tokrat z uspešnim mandatom Peru pripeljal do velike ekonomske uspešnosti. Leta 2011 je bil izvoljen nekdanji vojaški častnik, levičarski nacionalist Ollanta Humala Tasso, junija 2016 pa je bil izvoljen aktualni predsednik Pedro Pablo Kuczynski, prav tako nekdanji vojaški častnik.

Hrana

Perujska kuhinja velja za eno najboljših in najbolj raznolikih na svetu, saj je rezultat mešanice številnih kultur. Sestavine, kot so krompir, koruza, arašidi, čiliji, kvinoja in sveža morska hrana segajo že v predinkovske čase, medtem ko so piščanec, govedina, svinjina, citrusi, olive, vino, cimet in klinčki španskega izvora. Mešanje španskih, afriških in andskih sestavin se odraža v jedeh, znanih kot comida criolla - kreolska hrana. Kasnejši valovi imigrantov iz Kitajske, Japonske ter Italije so dodali svoje okuse. Znamenita jed cebiche obstaja v kar 400 verzijah, kar predstavlja dokaz kulinarične ustvarjalnosti.


Značilne jedi obalnega območja:

 • Cebiche/ceviche; kosi surove ribe, marinirani v limetinem soku, čebuli in čiliju, postreženi s koruzo in sladkim krompirjem
 • Anticuchos; kebab iz govejega srca na žaru, mariniranega v kisu
 • Papa a la Huancaina (krompir na huancayski način); narezan kuhan krompir, postrežen na posteljici iz solate, z rahlo pikantno sirovo omako z olivami.
 • Papa rellena (polnjen krompir); pire krompir, polnjen z mletim mesom, jajci, olivami in različnimi začimbami in nato globoko ocvrt.
 • Cau-cau; modongo ali obara iz vampov z rižem kot prilogo. Obstajajo številne različice, npr. iz morskih sadežev.


Značilne jedi Andov

 • Pachamanca; posebna perujska jed iz različnih vrst mesa (svinjina, jagnjetina, govedina), zelišč in različne zelenjave (krompir, fižol, koruza), ki se počasi kuha oz. pari na vročih kamnih, zagrebena pod zemljo.
 • Cuy chactado; ocvrt morski prašiček. Pogosto se meso morskih prašičkov uporablja tudi v jedi pachamanca.
 • Rocoto relleno: jed iz Arequipe - pekoče čili paprike rocotos, polnjene z začinjeno govedino ali svinjino, čebulo, olivami in jajčnim beljakom, pečene v pečici skupaj s krompirjem, prekrite s sirom in mlekom.
 • Olluquito con charqui; obara s fino mletim ollucos-om (rastlina, podobna pisanemu andskemu krompirju) s koščki sušenega (tradicionalno alpakinega ali redkeje laminega, danes pa zelo pogosto tudi iz ovčjega) mesa, t.i. charqui, postrežen z belim rižem.


Značilne jedi Amazonije

 • Paiche ali arapaima; ena največjih sladkovodnih rib, pripravljena na različne načine, v različnih jedeh. Prav tako so pogosto uporabljene številne druge ribe, vključno s piranjo.
 • Camu camu; ena izmed vrst tropskega sadja, jagodičevje z veliko količino C vitamina


Sladice:

 • Sadež lúcuma z okusom karamele v mousseu ali sladoledu
 • Picarones – sladko ocvrto pecivo v obliki obroča, narejeno na bučni osnovi, postreženo s sladkim sirupom iz melase
 • Alfajores; sladica prinešena iz Španije – v pečici pečeno pecivo iz moke, margarine in sladkorja v prahu, sestavljeno iz dveh ali več plasti pečenega testa, ponavadi napolnjeno s kremastim nadevom iz mleka in sladkorja, t.i. manjar blanco
 • Mazamorra Morada; želatini podobna koruzna sladica vijoličaste barve z okusom nageljnovih žbic ter z različnim svežim in suhim sadjem. Vijolično barvo ji daje posebna vijolična perujska koruza.
 • Arroz con leche; riž s sladkanim kondenziranim mlekom


Kje jesti: Domačini ponavadi jejo v manjših restavracijah ali kitajskih restavracijah, t.i. chifas, kjer lahko dobite celoten obrok za 5-8 solov, kar je približno nekje med 1,3€ in 2,1 €. Peru ni najboljša destinacija za vegetarijance, saj je meso običajno vključeno v večino perujskih jedi, zelenjava pa še vedno velja kot okras za meso. Vegetarijanske restavracije sicer obstajajo v vseh mestih, a so razmeroma redke.

Pijača

Brezalkoholne pijače

 • Chicha Morada - pijača iz vijolične koruze, s cimetom, klinčki in sladkorjem ter koščki ananasa
 • Inca Kola - priljubljena pijača domačinov, sladka soda z okusom limonine trave
 • Kola inglesa - soda z okusom višnje


Kava in čaj

 • Mate de coca - čaj iz kokinih listov, tipičen za andske regije. Pomaga pri premagovanju višinske bolezni, vendar je precej kontroverzna pijača, saj vsebuje alkaloide in lahko povzroči pozitiven rezultat pri testu drog.
 • Cafe pasado - kava, narejena tako, da sveže mleto kavo prelijejo z vrelo vodo


Žgane pijače

 • Pisco - nacionalna perujska žgana pijača iz grozdja, izhaja iz kolonialnega obdobja
 • Pisco Sour - koktejl iz Pisca, limetinega soka, beljaka in sladkorja
 • Chilcano - koktejl iz Pisca, ingverjevega piva in limetinega soka


Piva

 • Chicha - koruzno pivo
 • Malta/cerveza negra - sladko, temno pivo
 • Najbolj zanane znamke piva: Cusqueña, Cristal, Pilsen, Arequipeña, Brahma, Franca…


Vina pridelava izhaja iz kolonialnega obdobja, a perujsko vino ni posebej znano, kot je npr. v sosednjem Čilu. Večina vinogradov se nahaja ob centralni obali, gojijo pa tako belo kot rdeče grozdje

Nakupovanje

Dragi butiki v velikih mestih so založeni s srebrnim nakitom in elegantnimi šali in jopami iz alpakine volne, mestne stojnice v manjših severnih obmorskih mestecih pa so polne ogrlic in sarongov. Tržnice z ročnimi izdelki so polne pletenin iz alpakine volne, lončenih izdelkov, keramike, ročno tkanega tekstila, košev ter poslikanega iz izrezljanega lesa. Barantanje je sprejemljivo na uličnih stojnicah, medtem ko v trgovinah ni. Ko kupujete direktno od izdelovalca imejte v mislih, da je dobiček že tako nizek.

Trgovine, trgovski centri in stojnice z ročnim delom so odprte vsak dan 9h-20h. Manjše trgovinice in butiki včasih zaprejo v času kosila, med 13h in 15h, nakupovalni centri, ki obstajajo samo v Limi in poleti v okrožju Asia (provinca Cañete), pa so odprti brez vmesne pavze, do 22h. V večjih trgovinah v glavnih mestih sprejemajo kreditne kartice kot so VISA in Mastercard, medtem ko to ne velja za manjša mesta in vasi, zato imejte vedno s sabo denar.


Obrtniške tržnice

Največjo izbiro izdelkov najdete vzdolž majhnih centrov avtohtonih tržnic v Miraflores-u v Limi. Ena najbolj znanih tržnic je Pisac blizu Cuzca, kamor ob nedeljah prihajajo gruče obiskovalcev. Pisane tržnice zapolnjujejo glavni trg ter bližnje ulice, kjer ponujajo preproge, klobuke, pončote, glasbene instrumente, nakit in gravirano zlato. Tržnica Chinchero v Sveti dolini je mešanica sadja, zelenjave in ročnih izdelkov (tradicionalnih klobukov, poslikanih lesenih krožnikov, ročno tkanega tekstila, lutk…). Na tržnici Mercado Artesanal de San Juan v Iquitosu pa so posebnost tekstil in keramika z značilnimi geometričnimi vzorci, ki jih izdeluje skupnost Shipibo, ki živi ob reki Ucayali v Amazonskem nižavju. V obalnem mestu Máncora na severu države pa so stojnice polne nakita, oblačil za na plažo, zvončkov iz školjk in svečnikov.

Gospodarstvo in ekonomija

Perujsko gospodarstvo je izjemno raznoliko in ima številne potenciale; ima bogata nahajališča naravnih virov, velik kmetijski potencial, dobra ribolovna območja, tradicionalno tekstilno industrijo ter ogromno turističnih zmogljivosti. Je druga največja ribolovna velesila na svetu ter po rudnem bogastvu najbogatejša andska država. V zadnjem obdobju pa je Peru postal tudi eden vodilnih igralcev na trgu ekološke hrane, predvsem kave in banan.

Gospodarska rast je večinoma odvisna od izvoza mineralnih surovin (predvsem zlata, bakra in cinka), tekstila, kmetijskih proizvodov (vrtnin in sadja), ribje moke, storitev in energetskih projektov, kar pomeni občutljivost na nihanje cen na svetovnem trgu. A zaradi dviga cen surovin na svetovnem trgu, koristnih tržnih politik za vlagatelje in agresivnih strategij prostega trga, je Peru eno najhitreje rastočih gospodarstev na svetu, z dinamično stopnjo rasti BDP, stabilnimi menjalnimi tečaji, nizko stopnjo brezposelnosti in nizko inflacijo v zadnjih letih. Državni BDP je v zadnjem desetletju v razcvetu in se je zaradi svoje gospodarske rasti in hitre širitve potrojil. Kljub temu, da je v zadnjih nekaj letih stopnja rasti BDP-ja upadla zaradi padca cen kovin, kar je prizadelo izvoz, ima država še vedno eno najvišjih stopenj rasti BDP v Latinski Ameriki in na svetu. Čeprav ima večina Perujcev koristi od stalne rasti in se je stopnja revščine znižala na približno 24 %, neenakost ostaja.

Kultura

Ker je Peru dom tako domorodcev kot številnih priseljencev iz drugih kontinentov, ima bogato kulturno in umetniško tradicijo. Peru je znan po številnih religioznih festivalih. Tekom leta se odvija namreč skoraj 3000 različnih festivalov, ki vključujejo praznike zavetnikov, procesije, karnevale ter rituale, ki vključujejo izražanje vere v boga, spoštovanje narave in praznovanje svobode. Mističnost festivalov se skriva v sobivanju različnih religij, prepričanj in kultur, saj gre v večini za fuzijo krščanstva in verskih tradicij iz predšpanskega obdobja. V vseh regijah praznovanje v glavnem predstavlja nagrajevanje pachamame, tj. Matere Zemlje, za njeno velikodušnost.

Mešanje kultur se vidno odraža v glasbi, ki združuje bambusove piščali predinkovskih kultur, španske instrumente s strunami in udaren afriški ritem tolkal. Dominantno glasbilo je charango, brenkalo iz skupine lutenj. Za Ande je značilen huayno, ples in zvrst glasbe z visokimi toni, ki temelji na bambusovih pihalih, medtem ko na obali prevladuje música criolla, ki ima afriške in španske korenine. Najbolj znan je vals peruano, perujska oblika tričetrtinskega valčka, sorodni žanr pa je landó, z udarnim bas ritmom. Med najbolj legendarne izvajalce sodijo Chabuca Granda, Lucha Reyes, Arturo Zambo Cavero, Susana Baca, Eva Ayllón.

Na področju slikarstva najbolj znano umetniško gibanje datira v 17. in 18. stoletje, ko so umetniki šole iz Cuzca ustvarili tisoče religioznih poslikav, vendar je večina avtorjev ostala nepoznana. Med najbolj znane osebnosti slikarstva sodi Pancho Fierro, umetnik 19. stoletja, ki je slikal imenitne akvarele z motivi vsakdanjega življenja. Pomemben umetnik zgodnjega 20. stoletja je bil José Sabogal, slikar, profesor in pisatelj. Za svoje umetnine je iskal motive iz predkolumbovskega obdobja, kot profesor pa je vplival na številne druge umetnike, kot so Julia Codesino, Mario Urteaga, Enrique Camino Brent.

Med perujskimi pisatelji je najbolj znan Mario Vargas Llosa, ki je leta 2010 prejel Nobelovo nagrado za književnost. Prevedenih je več kot dva ducata njegovih romanov. V slovenski jezik so prevedeni Mesto in ščeneta, Kdo je ubil Palomina Molera, Pripovedovalec, Pantaleon in obiskovalke in Vragolije porednega dekleta, Prikriti junak, Zapiski don Rigoberta… Med znane pisatelje sodijo še Alfredo Bryce Echenique, Julio Ramón Ribeyro, ter Daniel Alarcón, mlad perujsko-ameriški pisatelj v vzponu. Največji perujski pesnik pa je César Vallejo. Kljub temu, da je v svojem življenju izdal samo tri tanke knjižice (Los Heraldos negros, 1919; Trilce, 1922; Poemas humanos, 1939), je bil dolgo časa obravnavan kot eden izmed najbolj inovativnih latinskoameriških pesnikov 20. stoletja.

Jezik

Uradni jeziki so španščina, kečua in ajmara, vendar je španščina najbolj široko uporabljena. Poleg uradnih jezikov obstaja kar 43 različnih domorodnih jezikov. Angleščino uporabljajo in razumejo predvsem delavci povezani s turistično industrijo ter višji socialno-ekonomski razred. Zunaj večjih mest imajo ljudje le najbolj osnovno znanje angleškega jezika.

Izobraževanje

Izobraževanje se začne z vstopom v osnovno šolo pri šestih letih. Ta traja šest let in je razdeljena na tri cikle po dva razreda. Sledi izobraževanje na petletnih srednjih šolah. Višjo izobrazbo predstavljajo tehniške fakultete, tako javne, kot zasebne. Višješolsko izobraževanje obsega tri in v nekaterih primerih štiri letnike, ob zaključku pa pridobijo naziv »tehničnega strokovnjaka«. Visokošolsko izobraževanje ima že dolgo zgodovino, saj začetki segajo v leto 1551, ko je bila s kraljevim odlokom ustanovljena Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Večina univerz se nahaja v Limi, kjer so tudi najkvalitetnejše.


Najboljši univerzi:

 • Pontificia Universidad Católica del Perú, najstarejša in najbolj prestižna privatna univerza, ki je najbolj cenjena med perujskimi univerzami.
 • Universidad Nacional Mayor de San Marcos (UNMSM), spoštovana in najpomembnejša univerza v Peruju, z 20 fakultetami, ki pokrivajo 6 akademskih področij.

Delo

Vse težje je pridobiti dovoljenje za bivanje in delo ter najti službo brez prave delovne vize. Lahko se zgodi, da nekatere službe poučevanja angleščine v jezikovnih šolah sicer le-te ne zahtevajo, a je to ilegalno. Občasno šole oglašujejo potrebe po učiteljih, a večinoma se službo najde preko informacij, ki grejo od ust do ust. Šole pričakujejo da je angleščina vaš materni jezik, plače pa so slabe. Če imate dokazila o kvalificiranosti za poučevanje, toliko bolje. Ameriške in britanske šole v Limi včasih najamejo učitelje matematike, biologije in drugih predmetov, vendar morate zaprositi vnaprej. Plačajo precej bolje kot jezikovne šole in vam mogoče pomagajo pridobiti delovno vizo, če želite ostati. V klubu in mednarodnem kulturnem centru South American Explorers v Limi so mogoče v kontaktu s šolami, ki iščejo učitelje. Na splošno so za druge službe možnosti precej omejene.

Varnost

Kriminal ni glavna nevarnost za obiskovalce Peruja, kljub temu pa je pomembno biti pozoren in previden. Tatvine in žeparstvo so pogosti v glavnih turističnih mestih in na dolgo-relacijskih vožnjah z avtobusom. Vedno imejte svoj denar v potovalni denarnici okoli pasu pod oblekami in ne nosite dragega nakita. Bankomate uporabljajte čez dan, ko je več ljudi v bližini. Izogibajte se temu, da hodite sami po osamljenih predelih ponoči in vedno bodite previdni. Ne jemljite taksijev na ulici, ker niso zanesljivi, raje uporabite radio taksi. S seboj imejte fotokopije pomembnih dokumentov, kot sta potni list in viza.

Zdravje

Ko se odpravljate v Peru, spakirajte majhno osnovno zdravstveno opremo/prvo pomoč, vključno s sprejem proti insektom. Čeprav so perujske lekarne dobro založene, je lahko težko razložiti kaj potrebujete, če ne govorite špansko. Če greste v odmaknjene predele, je pomembno, da imate s sabo predpisana ali alergijska zdravila ter tablete za čiščenje vode. Če uporabljate kontaktne leče, ne pozabite prinesti s sabo tekočine za leče. Sončno sevanje je na visokih nadmorskih višinah lahko zelo močno, zato vzemite pokrivalo ter sončno kremo z visokim faktorjem zaščite. Da se izognete pikom komarjev, nosite dolge rokave ter dolge hlače. Perujski zdravstveni sistem je razmeroma dober, v Limi je precej kvalitetnih bolnišnic, tako zasebnih kot javnih. Tudi manjša mesta imajo bolnišnice in klinike, toda v primeru resnih zdravstvenih težav pojdite v Limo, kjer so storitve precej boljše.

Skoraj vsi, ki obiščejo Arequipo, Cuzco in Puno podležejo neki vrsti višinske bolezni. Nekateri od skupnih simptomov vključujejo kratek dih, utrujenost, glavobol, izgubo apetita, nespečnost in slabost. Rešitev je v tem, da se umirite in počivate, dokler se ne privadite visoki nadmorski višini. Jejte lahko hrano, pijte veliko vode in izogibajte se intenzivnemu gibanju ter ne pijte alkohola in ne kadite. Če se akutni simptomi v 24 urah ne umirijo, se spustite na nižjo nadmorsko višino ob prvi priložnosti ter takoj poiščite zdravniško pomoč. Simptomov ne smete ignorirati, saj se lahko nekatere višinske bolezni razvijejo v višinski pljučni edem, ki povzroči nabiranje tekočine v pljučih. Lahko povzroči tudi cerebralni edem, kjer začnejo otekati možgani. Oba primera lahko postaneta zelo resna, zato je potrebno biti posebej pazljiv. Potovanje ali pohod lahko nadaljujete, ko prenehate jemati vsa zdravila in po temeljitem počitku. Pomagajo kokin čaj, ustekleničen kisik ter acetozolamid, domačini pa priporočajo tudi Sorojchi tablete za višinsko bolezen. Pametno jih je nabaviti preden se odpravite v območja na visokih nadmorskih višinah.

Bolezni, ki jih prenašajo komarji, kot so malarija, rumena mrzlica in mrzlica denga, so v Peruju precej pogoste. Malarija je najbolj razširjena v deževnem gozdu v severnem delu države, zato je za obiskovalce Amazonskega nižavja priporočljiva uporaba antimalarikov. Uporabljajte močna sredstva za zaščito proti komarjem ter ponoči mrežo proti komarjem.

Telekomunikacije

Telefon

Telefon je najbolj priljubljen način komunikacije v Peruju. Javne telefonske govorilnice, ki delujejo na žetone ali kartice, so pogoste tako v večjih kot v manjših mestih, poceni in lahko dostopne pa so tudi lokalne sim kartice za mobilne telefone. Mednarodne klice pa je kljub temu najbolje opravljati preko interneta.

Internet

Internet je dostopen v t.i. cabinas públicas, ki jih je mogoče najti v vseh večjih mestih, pa tudi nekaterih manjših mestih. So poceni, z razmeroma dobrimi internetnimi povezavami.

Pošta

Spoštujte običaje

Perujci so vljudni in nekoliko formalni. Rokujejo se na začetku ter na koncu snidenja. Ljudje ki se med seboj poznajo se pozdravijo z enim poljubom. Ko naslavljajo osebe, uporabljajo njihov naziv (señor, señora, señorita/ gospod, gospa, gospodična) ali strokovni naziv. Osebni prostor ni nekaj najbolj spoštovanega; tako na avtobusih kot na ulicah je gneča. Nošenje odprtih oblek ali kratkih hlač v cerkvah je razumljeno kot nespoštovanje. Kopanju zgoraj brez se je potrebno izogibati. Bodite pozorni na oznake, ki prepovedujejo fotografiranje; prepovedano je fotografiranje letališč, vojaških baz, prostora v bližini visokonapetostnih stolpov in policijskih postaj. Tudi nekateri avtohtoni prebivalci ne marajo fotografiranja, zato najprej vprašajte za dovoljenje.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Za državljane Republike Slovenije, tako kot za državljane vseh ostalih držav EU, za turistični obisk Peruja do 90 dni ni potrebna predhodna vloga za pridobitev turistične vize na ambasadi ali konzulatu. Dovolj je, da imate potni list, ki je veljaven vsaj 6 mesecev po vašem izhodu iz države in vsaj 2 prazni strani v poglavju za vize. Turistično vizo oz. vstopno štampiljko pridobite na državni meji ali na letališču. Predhodno je potrebno urediti zgolj delovno in študijsko vizo.

Z letalom

V pristaniškem mestu Callao se nahaja Limsko mednarodno letališče Aeropuerto Internacional Jorge Chávez. Najbolj so aktivne letalske povezave znotraj Amerik ter dve redni direktni povezavi z Evropo: iz Madrida in Amsterdama. Številni leti prispejo v nočnih urah, zato si zagotovite prenočišče s predhodno rezervacijo. Edino drugo letališče z mednarodnimi prevozi se nahaja v Cuzcu.

Z avtobusom ali avtom

Vožnja čez mejo iz sosednje Bolivije, Brazilije, Čila, Kolumbije in Ekvadorja zahteva precejšnjo logistično načrtovanje. Ormeño je eden izmed glavnih mednarodnih avtobusnih prevoznikov, ki vozijo v Čile, Ekvador, Kolumbijo, Bolivijo in Argentino.

Z vlakom

Edina železniška povezava, ki prečka perujsko mejo je vlak, ki vozi med Arico v Čilu in Tacno na južni obali Peruja.

Z ladjo

Prihod z ladjo je možen po Amazonki iz Brazilije ter po reki Leticia iz Kolumbije. Pristaniška mesta se nahajajo tudi na perujski obali.


Za vse oblike prevoza v glavnem velja, da je ceneje, če kupiš vozovnico do meje in na drugi strani meje novo, je pa lažje, hitreje in varneje, če kupite vozovnico za vožnjo, ki vključuje prečkanje meje.

Transport po destinaciji

Peru ima konstantne lete in avtobuse, ki povezujejo državo, a imejte v mislih dejstvo, da so v primeru slabega vremena prevozi lahko odpovedani. Druga stvar, ki lahko ovira vaše potovanje pa so tudi stavke in protesti.

Letalo

cene in urnik domačih letov se zelo hitro spreminjajo. Vsako leto se odpirajo nove letalske družbe, prav tako pa se zapirajo tiste s slabo varnostjo. Večina domačih letalskih družb ima sedež v Limi. Opcija so tudi majhna čarterska letala. Za dostop v najbolj odmaknjena mesta so potrebni povezovalni leti in v majhna mesta ni letov vsak dan. Bodite na letališču dve uri pred odhodom. Če niste dovolj zgodnji, se namreč lahko zgodi, da vaš sedež prodajo nekomu drugemu iz čakalne liste. Leti so lahko prezasedeni (overbooked), oddaja prtljage in prijava so preceja kaotične, lahko se zgodi tudi da letalo odide pred uradnim odhodom zaradi slabih vremenskih napovedi. Prav tako se lahko zgodi da ima let precejšnjo zamudo ali da je odpovedan. V visoki sezoni (od maja do septembra ter v času glavnih praznikov) kupite karte za manj priljubljene kraje kolikor se da vnaprej, saj so ti redki leti hitro zasedeni. Skoraj nemogoče je kupiti karte tik pred prazniki, še posebej pred velikonočnim tednom ter pred zadnjim tednom v juliju.

Vlak

Privatiziran železniški sistem PeruRail ima dnevne povezave med Cuzcom in Aguas Calientes – Machu Picchu Pueblo ter trikrat tedensko med Cuzcom in Punom. Ferrocarril Central Andino doseže vrtoglavih 4829 m nadmorske višine in običajno vozi med Limo in Huancayom tedensko od sredine aprila do oktobra. Iz Huancaya do Huancavelice dnevno vozijo cenejši vlaki iz različnih postaj. Očarljiva zgodovinska železnica s poceni dnevnimi povezavami pa poteka med Tacno v Peruju ter Arico v Čilu.

Avto in motor

Razdalje v Peruju so velike, zato je med regijami najbolje potovati z avtobusom ali vzeti notranji let ter si izposoditi avto na destinaciji. Pogosto pa je najem taksija cenejši in preprostejši. Cene se namreč začnejo pri 22 €/dan brez 19 % davka in vseh zavarovanj, tako da lahko na koncu vse skupaj nanese več kot 88 €, poleg stroškov kilometrine. Imejte v mislih tudi to, da so izposojeni avti ponavadi v slabem stanju, ceste luknjaste, bencin drag, bencinske postaje redke in daleč narazen, vozniki agresivni ter ne upoštevajo hitrostnih omejitev ter ostalih prometnih oznak. Le-te so poleg tega pogosto majhne in nejasne. Vožnja ponoči ni priporočljiva zaradi slabih razmer, hitro vozečih avtobusov in počasnih tovornjakov. Kraje so zelo pogoste, zato ne puščajte avta na ulici. Ko se ustavite čez noč, parkirajte avto na varovana parkirišča, ki so običajna za boljše hotele.

Za izposojo avta zadošča vozniško dovoljenje iz domače države, mednarodno vozniško dovoljenje je potrebno samo v primeru, da boste vozili dlje kot 30 dni. Preden podpišete dogovor o izposoji, se prepričajte, da ste vse razumeli. Zahtevajo kreditno kartico, voznik pa mora biti v večini primerov star nad 25 let. Glavne izposojevalne agencije imajo sedeže v Limi ter v nekaterih drugih velikih mestih. Izposoja motorjev je mogoča predvsem v mestih v džungli, kjer se lahko peljete na krajše razdalje v okolici.

Avtobus

Avtobusi so najobičajnejša vrsta prevoza Perujcev in številnih popotnikov. Cene so ugodne in prevozi na glavnih daljših relacijah precej pogosti, vendar so avtobusi različnih kvalitet. V odmaknjenih podeželskih območjih so to pogosto stara in zdelana vozila. Avtobusi redko pridejo ali odidejo ob predvidenem času, zato imejte v mislih, da povprečno trajanje vožnje velja v najboljšem scenariju. Avtobusi še posebej zamujajo v deževnem obdobju v višavjih in v džungli. Od januarja do aprila se čas potovanja lahko tudi podvoji ali celo pride do zamud za nedoločen čas, zaradi plazov in slabih cestnih razmer. Izogibajte se nočnim avtobusom, na katerih so večje možnosti napadov in ropov. Bodite pozorni na svojo prtljago zlasti na avtobusnih postajah. Prtljaga, ki je spravljena v prostor za prtljago, je načeloma na varnem, drugače pa je z ročno prtljago; medtem ko spite vam jo lahko izmaknejo. Zato kot ročno prtljago vzemite kose prtljage, ki jih lahko spravite pod noge ali jih držite v naročju. Urniki in cene se hitro spreminjajo in variirajo od podjetja do podjetja. Za potovanja na dolge razdalje, nočne avtobuse ali potovanje v odmaknjena območja, kupite karto vsaj en dan vnaprej. Urnike lahko preverite na spletnih straneh prevoznikov.

Taxi

Taksiji so povsod. Privatni avtomobili z nalepko »taksi« na vetrobranskem steklu niso nujno zaupanja vredni. Bolj varno je izbrati reguliran taksi, s telefonsko številko podjetja na strehi, dosegljiv po telefonu. Ti so sicer dražji od tistih, ki jih prikličete na ulici, a so bolj zanesljivi. Za ceno vedno vprašajte pred vožnjo, saj tu ni taksimetrov. Barantanje je sprejemljivo. Dajanje napitnine ni v navadi, če voznika ne najamete za dlje časa ali če vam ne pomaga s prtljago. Najem zasebnega taksija za dolge razdalje je cenejši od izposoje avtomobila, vendar vsak taksist tega ne sprejme.

Plovila

Vzdolž perujske obale ni potniških povezav, v višavju pa so urejene povezave s čolni na jezeru Titicaca. Majhna motorna plovila prevažajo potnike od pristanišča v Punu do različnih otokov na jezeru, medtem ko katamarani peljejo do Bolivije. V perujskem Amazonskem nižavju je transport s čolni bistvenega pomena, na širših rekah pa prevoz poteka z večjimi plovili. Izdolbeni kanuji z zunanjim motornim pogonom pa na manjših rekah predstavljajo taksije. Ti, t.i. peki-pekis-i so počasni in precej glasni. Potovati je mogoče tudi s tovorno ladjo, in sicer od Pucallpe ali Yurimaguasa do Iquitosa in naprej v Brazilijo. Odhodi so s kredo napisani na tablah, s podatki o imenu ladje, smeri ter času odhoda. Za točne informacije o odhodu vprašajte kapitana ladje, saj jih nihče drug dejansko ne pozna. Odhod je pogosto odvisen od napolnjenosti ladje s tovorom.

Kolo

Glavna šibka točka kolesarjenja v Peruju so divji motoristi, zlasti na ozkih dvopasovnih cestah. Kolesarjenje je precej varneje in prijetno, čeprav bolj zahtevno, na neutrjenih/netlakovanih cestah. Priporočljiva je uporaba gorskih koles, ki si jih lahko izposodite na priljubljenih turističnih destinacijah, kot so Cuzco, Arequipa, Huaraz in Huancayo. Te kolesa so namenjena za krajše lokalne izlete in ne za potovanje po celi državi. Za potovanja na daljše razdalje prinesite s seboj svoje kolo.

Avtoštop

Kot v vseh ostalih državah avtoštop ni popolnoma varen in ni priporočljiv. Popotniki, ki štopajo, se morajo zavedati tveganja, v katerega se podajajo. V Peruju avtoštop ni nekaj običajnega in pogostega, saj so privatni avtomobili redki, avtobusi poceni, tovornjaki pa so pogosto uporabljeni kot javni prevoz v odmaknjenih območjih.

Spanje in namestitev

Peru ima na voljo namestitve, ki ustrezajo vsem cenovnim razredom, zlasti v turističnih središčih in večjih mestih.

V Cuzcu je veliko povpraševanje v času visoke sezone (junij-avgust), v času festivala Inti Raymi, velikonočnem tednu in v času praznika fiestas patrias, ko so vnaprejšnje rezervacije nujne. V Limi so cene stabilne tekom celega leta, zato spremljajte ponudbe v zadnji minuti, k nižjim cenam pa pripomore tudi plačevanje z denarjem (v primeru daljšega bivanja vprašajte za popust). Kot je bilo že omenjeno, številni leti prispejo v Limo v nočnih urah, zato je potrebno imeti rezervacijo za prvo noč. Večina boljših hotelov ima celo organiziran prevoz z letališča.

Rezervacije so nujne v času glavnih festivalov in praznikov, kot je velikonočni teden, ko so vsi Perujci na dopustu. V Amazonskem predelu je potrebno rezervirati nastanitve v odmaknjenih krajih. V majhnih vasicah in območjih izven utrjenih poti pa pogosto delujejo po principu »kdor prvi pride, prvi melje«. V poceni prenočiščih se lahko zgodi, da ne upoštevajo vaše rezervacije, če pridete pozno, zato je kljub rezervaciji priporočljivo potrditi prihod. V številnih prenočiščih srednjega in višjega ranga pozen prihod ni problem, vendar pa je ob rezervaciji lahko zahtevan depozit. Nekatera prenočišča, zlasti v Amazonskem območju, zahtevajo delno ali celotno plačilo vnaprej, zato bodite gotovi o vaših potovalnih načrtih, saj je vračilo denarja lahko precejšnji izziv.


Hoteli

Najnižji cenovni rang: gostišča, gostilne, družinske gostilne so najcenejše namestitve v Peruju. V takšnem rangu pričakujte majhno sobo, z lastno ali deljeno kopalnico. V večjih mestih bo najverjetneje vključen tudi topel tuš, medtem ko je to v podeželskem območju zelo malo verjetno. Izogibajte se sobam ki vam ne delujejo varne (preverite okna in vrata). Srednji cenovni rang: sobe imajo v glavnem lastno kopalnico s toplo vodo in majhne prenosne grelce ali ventilatorje, nekatere celo klimo. Ponudba lahko vključuje tudi kabelsko televizijo, sobni telefon in sef. Običajno je vključen tudi ameriški ali kontinentalni zajtrk. Najvišji cenovni rang: običajno so sobe opremljene s kopalnico s kopalno kadjo, mednarodnimi telefoni z direktno linijo, vtičnicami, centralnim ogrevanjem ali klimo, sušilci za lase, sefi v sobi, kabelsko televizijo in internetnim dostopom, nekatere imajo lahko celo mini hladilnik, mikrovalovno pečico in kuhalnik za kavo

Hostli

Hostli so zelo različni in precej številčni, od najbolj nizkocenovnih do butičnih, od t.i. »žurerskih« hostlov, do umirjenih in zelo udobnih.

Apartmaji

Za kratek čas najema, z vse višjim standardom.

Kampiranje

Nadredna destinacija