Paraty

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Paraty (tudi Parati) je obalno zgodovinsko mesto v zvezni državi Rio de Janeiro, Brazilija. Je eno izmed najbolj očarljivih mest na brazilski jugovzhodni obali. Ustanovljeno je bilo v sredini 17. stoletja in še danes ohranja številne arhitekture. Njegove stare cerkve, tlakovane ulice, slapovi, otoki in smaragdno zeleno morje privabljajo turiste, ki se zanimajo za mešani kulturni turizem. Vožnja znotraj mesta je prepovedana, saj želijo ohraniti zgodovinsko arhitekturno lepoto in mirno okolje.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25 minut 33 sekund

Jezik: Portugalščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Matriz Square: Urejen muzej sakralne umetnosti. Zgrajena med leti 1787-1873.
 2. Casa de Cultura: Hiša umetnosti. Zgrajena leta 1754 kot zapor in ponovno odprta v tej državi leta 1990. Glede na Unesco je hiša ena izmed najlepših arhitektur iz 18. stoletja.
 3. Teatro Espaco: Kulturni prostor. Dva krat tedensko nastopa slavna lutkovna skupina.
 4. Santa Rita church: Najstarejša cerkev v mestu Paraty, odprta od leta 1722. Je ena izmed najlepših cerkev znotraj Brazilije.
 5. Forte Defensor Perpétuo: Trdnjava iz 18. stoletja. V njej je muzej umetnosti in obrti, topovi, in zelo lep razgled na zaliv.

Muzeji

V samem mestu Paraty najdete muzeje:

 • Jail House - Patitiba de Paraty,
 • Museu Forte Defensor Perpetuo de Paraty,
 • Museu de Arte Sacra de Paraty.

Parki

 • V neposredni bližini mesta najdemo Nacionalni Park Bocaino Monti vzdolž reke Perequê. Bistra reka in številni tolmunčki kličejo, da se v njih namakate. Park krasijo številni barvani ptiči, sadni vrtovi in bujno tropsko cvetje.
 • Ativa Rafting - Serra da Bocaina National Park (43km od Paraty na poti do Angra), možnost raftinga in eden najlepših parkov z neokrnjenim gozdom in kristalno čisto vodo.

Slapovi

 • Iriri, Rio-Santos - prekrasni slapovi, ki se spustijo v prekrasne plitve tolmune,
 • Pedra Branca (Beli kamen),
 • Paraty-Cunha Rd,
 • Poco do Ingles.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Mesto Paraty ima zelo široke kamnite ulice, zato je hoja najboljši način za sprehajanje. Avtomobili v samem mestu niso dovoljeni. Edino prevozno sredstvo so osli in konji. Mesto Paraty (izgovorjava je Parači) je čarobno mestece, ki se lahko pohvali s številnimi rajskimi plažami. Ocenili so ga kot eden od deset najlepših atrakcij Južne Amerike. Paraty je zelo priljubljena destinacija Brazilcev. Obdaja ga več kot tristo otočkov, priljubljen je tudi za jadralce in ljubitelje navtike.

 • Praia meio je plaža oddaljena 5 -10 min hoje od samega mesta.
 • Bolj mirna plaža Cachadaço je 10-15 minut od mesta Paraty. Tam vas pot popelje do naravnih tolmunčkov (35 minut hoje).
 • Jabaquara, leži poleg utrdbe in ima zelo mirno morje, skoraj brez valovov. Plaža nudi kioske s prigrizki in osvežilnimi napitki.
 • Trindade je naselje, 30km južno od Paraty.Ta je ena izmed najboljših plaž v Braziliji, obdana z bujnim deževnim gozdom. Veliko je potočkov, ki se iztekajo iz džungle v prelepo morje. Do Trindada pa se morate z avtom ali pa z avtobusom zapeljati preko potoka, ki prečka cesto.
 • Še ena poznana plaža je Lula Beach z čisto vodo in mirnim morjem.

Izleti v Rio De Janeiro:

 • Copacabana, svetovno znana šest km dolga peščena plaža, v Riu De Janeiro (4 ure vožnje od mesta Paraty).
 • Sladkorni stožec, je 400 metrski visok hrib, ki je dobil ime po brazilskem pecivu. Do njega pridete z gondolo in imate prelep pogled na južni del Ria, Copacabano, zaliv Botafogo in Corvovado z Jezusom v Riu.
 • Ogledate si lahko tudi 38-metrski kip Kristusa Odrešenika z razširjenimi rokami na vrhu gore Corvado, ki razprostira nepozaben pogled na Rio.

Aktivnosti

Mesto Paraty vam v neposredni bližini nudi surfanje, pohodništvo, kopanje v naravnih bazenih, obisk slapov ali samo sproščanje na eni od številnih plaž.

 • Izleti z ladjo po zalivu. Mogoče boste našli zasebno plažo na eni izmed 300 otoki in najeli čoln v bližini zaliva. Priporočamo, da se za ceno dogovorite pred odhodom.
 • Snorkljanje v zalivu. Ko najamete čoln za snorkljanje, lahko zaprosite še za masko in dihalko, ter se podate v čudoviti podvodni svet in nahranite pisane morske ribice.
 • Treking. Veliko poti je preko atlantskega deževnega gozda do tropskih plaž, kot je Praia do Sono.
 • Gliser. Palombeta gliser je ob reki Pereque ACU v bližini mosta. Ustavi se kjer želite, na plažah, za fotografiranje, v pristaniščah za kosilo in vas pripelje nazaj v mesto. E-mail: davitrindade@gmail.com – angleško govoreči vodnik.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Paraty


Vir: Google maps

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Država ima tropsko in subtropsko podnebje. Podnebje se zelo malo spreminja, razen na jugu se občuti letne čase, ki jih ostali deli države nimajo. Zima traja od meseca junija do avgusta in takrat so temperature med 13°C - 18°C. Od meseca decembra do februarja je mesto vroče in vlažno, čez 30°C. Ostali del leta je prijetno topel, okrog 25°C. SZ obala je tudi vroča, čeprav ni toliko vlažna. Obisk te pokrajine je priporočljiv čez celo leto, mogoče le v mesecih, ko presega 30°C, odsvetujemo zaradi nevarnosti opeklin.

Zgodovina

 • Glavno mesto Paraty je bilo zgrajeno leta 1667 in je bilo glavno pristanišče iz katerega so Portugalci prevažali zlato v daljno Evropo. Imelo je veliko bolj varno pristanišče pred piratskimi napadi kot pristanišče Rio De Janeiro. Stavbe so še danes iz tistega časa, ulice so kamnito tlakovane in blago prevažajo z osli ali pa s konji. Po odprtju ceste Paraty-Cunha in po odprtju avtoceste v sedemdesetih letih Rio-Santos, Paraty postane zelo priljubljeno mesto za turiste zaradi naravnih lepot, čudovitih plaž in prijetnih domačinov.
 • Mestna plaža v mestu Paraty se skriva v tropskem raju in je zato mesto postalo priljubljena destinacija v zadnjih letih, saj je znano po številnih neverjetnih plažah in hribih. Kolonialne arhitekture so odlično ohranjene in več stavb je ponovno preoblikovanih v trgovine in restavracije. Paraty ponuja različne alternative za vse vrste obiskovalcev. Od eko-pustolovščin, do Paraty karnevala, Mednarodnega pisateljskega srečanja in Festa Cachaca (alkoholna pijača iz sladkornega trsa).
 • Vojaški inženirji so načrtovali ulice, trge, cerkve in stanovanjska območja, tako, da so organizirane v popolni harmoniji.
 • Višji razredi so živeli v bližnjih Haciendas, bili so veliki posestniki, ki so živeli v čudovitih dvorcih.

Hrana

Glavne jedi pri njih so riž, moka manioke in fižol, zrezki, piščanec in ribe. Njihove specialitete so moquenca (ribja enolončnica s kokosovim mlekom), caruru (zelenjava z rakci) in feijoada (enolončnica s fižolom in čebulo). Ženske na ulicah prodajajo fižol – acaraje, ki je potlačen s soljo in čebulo in je nato spečen z oljem dende. Jejo veliko mesa in fižola, sladice so izvrstne, čeprav presladke. Poslužujte se restavracij PER KILO (na kg), kjer si sam naložiš hrano in jo plačaš po teži.

Pacoca je brazilska poslastica za tiste, ki obožujejo sladkarije.

Restavracije:

 • Praça da Matriz, ( Matriz Center Square), ☎ +55 (24) 3371-2155. Odlična morska hrana, restavracija spominja na Barcelono.
 • Porto Entreposto culturale, Rua do Comercio (v zgodovinskem centru), ☎ +55 24 3371-1058. Ponudili vam bodo neverjeten brazilski meni in postregli z odličnim vinom za R$ 25.
 • Sereia do mar, Av. Praia do Jabaquara (800 metrov oddaljena od centra mesta s pogledom na čudovito plažo). Izbirate lahko med 24 različnimi okusi pic in med 10 glavnimi jedmi ter odličnimi lokalnimi vini. Med vikendi vas bo zabavala živa glasba.Za glavno jed boste odšteli R$ 14 , za pico R$ 8. ☎ +55 24 337111930.
 • Casa do Fogo bistrot (v zgodovinskem centru). Servirajo specialitete flambe', morske sadeže, zelenjavo in sadje . Nudijo vam tudi meso, piščanca, testenine. Za predjed boste odšteli R$ 18 , za glavno jed kot je ribja plošča za dve osebi R$ 120. ☎ +55 24 33713163, E-mail: bistro@casadofogo.com.br.

Pijača

Mesto Paraty je glavno v pridelovanju Cachaca, alkoholne pijače iz sladkornega trsa. Zelo veliko je trgovin, ki krasijo police te priljubljene pijače.

Nakupovanje

V samem mestu najdete tudi nekaj galerij in trgovin s staro obrtjo. Miniaturne barkice z napisom Paraty pa boste lahko kupili kot souvenir. Uradna valuta v Braziliji je BRL (brazilski real R$).

Tgovina Cachaçaria Cana Caiana, Rua do Comércio (vasica pri Plaza Matriz), vam pred nakupom omogoča pokušino svojih pijač, prodaja pa tudi zelo veliko domačega peciva.

Kultura

Brazilija, predvsem Rio De Janeiro slovi zaradi priljubljenega letnega karnevala, ki traja 40 dni v mesecu februarju. Slavnostne procesije v ritmih sambe popestrijo dolge ulice tega priljubljenega mesta. Nogomet, samba, karneval, macarena, capoeira, Copacabana in kriminal so le nekatere asociacije, ki jih dobimo ob misli na Brazilijo.

Festivali in dogodki

 • Bloco da Lama (nori karneval) na Jabaquara Beach. V februarju, množice ljudi se na soboto popoldan odpravijo na Jabaquara plažo - pred glavnim karnevalom. Obmetavajo se z blatom in pojejo na ves glas, kar se sliši noro, ampak je zelo zabavno.
 • FLIP (Festa Literaria Internacional de Paraty), poteka v velikih šotorih ob morju, je kot nek literarni festival, kje se združujejo najboljši nacionalni novinarji in kjer gostijo najboljše mednarodne pisatelje. Prirejajo predstave, razstave, delavnice in filmske projekcije. Hoteli so takrat precej natrpani, zato se za nočitev predhodno najavite za to obdobje. E-mail: flip@flip.org.br.
 • Festival da Pinga (Festival da Cachaça), Matriz Square. Tretji teden v avgustu. Festival posvečen praznovanju Pinga. Tam je tudi glasba v živo in veliko stojnic s hrano.
 • Carneval v mestu Paraty praznujejo povsem drugačno kot karneval, ki je v Rio De Janeiru. Je tradicionalni karneval, ki spominja na karneval v Benetkah. Oblečejo se v znane osebnosti in po ulicah vriskajo in nagajajo mimoidočim. Zabava se prične že na plaži Praia do Jabaquara in se nato podajo do zgodovinskega centra.
 • Paraty em Foco je mednarodni fotografski festival, ki se odvija vsako leto v mesecu septembru.

Jezik

V Braziliji govorijo portugalščino, ki je uradni jezik v državi. Govorijo pa tudi angleščino, španščino, italijanščino, nemščino in japonščino.

Izobraževanje

Prvi uradni visokošolski zavod je začel delovati leta 1792, ko je bila ustanovljena Real Academia de Artilharia (oblikovna akademija) in se nahaja v Riu De Janeiro. Tudi ostale univerze najdemo v tem mestu. Samo mesto Paraty je obogateno z osnovnimi in srednjimi šolami.

Varnost

 • V Braziliji tako imenovana vročica denga je zelo pogosta, posebno v deževnem obdobju. Cepiva proti tej vročini ni, zato se pred komarji zaščitite s primernimi sredstvi, oblačili in spite pod mrežami proti komarjem. Znaki okužbe so mrzlica, visoka vročina, glavobol, bruhanje, boležine v sklepih in rdečkast izpuščaj. Bolezen je smrtno nevarna. Za nujno pomoč pokličite reševalno vozilo na številko 192. Pred odhodom v državo pa si zagotovite zdravstveno zavarovanje za tujino.
 • Kriminaliteta vedno bolj narašča. Uporabljajo tudi strelno in drugo orožje, zlasti med prazniki in v času karnevala.
 • Svetujemo vam, da raje kupujete ustekleničeno vodo. Solato in sadje splaknite z ustekleničeno vodo in restavracije izberite tiste bolj čiste. Sladoled raje ne kupujte pri pouličnih prodajalcih.

Koristne turistične informacije

Slovenski državljani za turistični vstop v Brazilijo ne potrebujejo vize do 90 dni. Potni list mora biti veljaven po vstopu najmanj 6 mesecev, vizo pa urejajo preko brazilskega generalnega konzulata v Ljubljani.

Paraty Več podatkov na Wikipedia.si

Telefonske in mobilne storitve

Klicna številka za Brazilijo je ++55, za mednarodni klic potrebujete klicno številko 0014. Nujne številke: 190 (policija), 192 (rešilno vozilo), 193 (gasilci).

Brazilski telefoni imajo osem mestno številko in cifre, ki začnejo z 2-5 so fiksni telefoni, z ciframi 6-9 so mobilni telefoni. Obstajajo mobilni telefoni na kartico za 20,40,60,75 kredita. Telefonske kabine najdete tudi v mestu Paraty, telefonske kartice pa v bližnjih trgovinicah.

Brazilija ima 4 mednarodne operaterje za mobilne telefone: Vivo (Telefonica group), Claro (Telmex / América Móvil group), OI in TIM (Gruppo Telecom Italia). Sim kartice najdete v kioskih, lekarnah in nakupovalnih centrih.

Internet

Hoteli in večji nakupovalni centri omogočajo brezplačno povezavo Wi-Fi. Lokali kot so Internet caffe' se nahajajo zunaj zgodovinskega centra, blizu glavne ceste.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Paraty je mogoče doseči z letalom iz Rio de Janeira in Sao Paula, ampak le z čarterjem ali z majhnim zasebnim letalom, saj ima letališče zelo majhne steze.

Iz Slovenije je omogočen let iz letališča Jožeta Pučnika do Rio De Janeira, ki je od mesta Paraty oddaljen približno 4 ure vožnje z avtobusom.

Z avtobusom

 • V Riu lahko greste na centralno avtobusno postajo (Rodoviaria) in se z avtobusom peljete za Paraty. Cene vozovnic so približno 30R$ za standardni avtobus.
 • Če vas zanima Ilha Grande, se boste morali peljati z avtobusom Angra dos Reis (približno 2 uri) 7,80 R$ in nato z ladjo do otoka (približno 1,5-2 ure.
 • Omogočeni so odhodi klimatiziranih avtobusov do Ria de Janeira. Avtobusi do in iz Ria vozijo približno devetkrat na dan za R$ 49. Vožnja iz mesta Paraty do Ria traja približno štiri ure, do Sao Paula pa traja približno šest ur. Vozovnica stane okoli R$ 37.
 • Avtobusi vozijo po vasicah in vas popeljejo tudi do znamenite plaže Trindade.

Z avtom

Vožnje z avtomobili odsvetujemo, ker je mesto Paraty povezano z ostalimi mesti z zelo dolgimi cestami (do 4-6 ur vožnje). V samem centru mesta pa ni dovoljena uporaba avtomobilov.

Z ladjo

Druga možnost prevoza do mesta je z jadrnico ali ladjo križarko, ki pluje iz Ria de Janeira, Angra dos Reis in Ilha Grande. Majhni čolni stanejo 10$ v eno smer. Domačini vas z ladjicami peljejo na celodnevni izlet po otočkih. Tam se boste lahko kopali, sončili in potapljali.

Transport po destinaciji

Avto

Paraty je povezan z cesto do Ria de Janeira (236 km) in São Paula (330 km), preko cestnega BR-101.

Taxi

Taxiji so edino prevozno sredstvo, ki lahko krožijo po mestu. Za 1,5 km boste plačali 25-30 R$.

Kolo

Možnost imate tudi najema kolesa, da se podate v bližnje gozdičke ali prekolesarite mesto.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

V zgodovinskem centru mesta Paraty je lahko zelo hrupno, zlasti ponoči. Vredno je premisliti, ali se boste namestili v hotelih, ki so bolj oddaljeni od centra. Na tem mestu obstaja več kot 200 hotelov.

Hoteli

Zgodovinsko središče ima veliko očarljivih hotelov in penzionov. Cenejše namestitve najdete izven turističnega območja v bližnjih soseskah. Obstaja velika možnost, da bodo hoteli in penzioni zasedeni v obdobjih ko je: Flip (glej zgoraj) in Karneval v mesecu februarju in med praznovanjem Novega Leta. Hoteli:

 • Pousada Arte Urquijo - Rua Dona Gerald, v starem mestnem jedru, v bližini Santa Rita. Ena izmed najbolj očarljivih hiš v mestu. Cena je R $ 450 (dvoposteljna soba).
 • Pousada Cais - Nahaja se v zgodovinskem središču. Posada je restavrirana Lordova hiša iz XVII. stoletja, izdelana iz bogatih materialov ter ohranja kolonialno arhitekturo in slog. Je luksuzna namestitev z najboljšim pogledom na pristanišče in zaliv. Cena je R $ 285 (dvoposteljna soba).
 • Pousada Porto Imperial - Nahaja se v zgodovinskem središču in je obnovljen dvorec iz leta 1804. Veliko klimatiziranih sob se nahaja na notranjem dvorišču z vrtom in bazenom. Cena med R $ 200 R $ 340 (preverite cene - visoka / nizka sezona).
 • Principe, Av. Roberto Silveira, Ulica pri avtobusni postaji, klimatizirane sobe z vrtom. Cena R$ 115.
 • Pousada do Corsario - Odlična posada z odlično lokacijo, vzdolž kanala blizu avtobusne postaje in centra. (ni podatka glede cen).

Hostli

 • Chill Inn Hostel & Pousada - nahaja se desno pred plažo in je dva koraka stran od zgodovinskega centra Paraty . Cena je R$ 19/osebo.
 • Geko HoGeko Hostel - nahaja se tri minute stran od zgodovinskega centra, v mirnem okolju ob čudovitem morju. Cena R$ 34/osebo.
 • Che Lagarto Hostel Paraty - Rua Benina Toledo do Pradis - ob rajski plaži, idealni za vaše počitnice. Cena R$ je 180/dvoposteljna soba.

Penzioni

 • Bambubamboo Pousada - miren penzion na lepi lokaciji. Standardne sobe z vrtom in bazenom. Cena R$ 250/dvoposteljna soba.
 • Villagio Pousada hostel - penzion ima svoj bazenček, tropski vrt in vam nudi bogat zajtrk s svežim sezonskim sadjem, naravnimi sokovi in domačim kruhom. Cena R$ 180/dvoposteljna soba.

Kampiranje

 • 7 Marias camping - 15 minut vožnje od starega mestnega jedra, poleg slapov. V bližini je javni prevoz in taxiji. Ima restavracijo in majhno trgovino.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Brazilija