Pakistan

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Pakistan ( Urdu : پاکستان ) , uradno Islamska republika Pakistan , je v južni Aziji in je 34. največja država na svetu po velikosti . S populacijo več kot 180 milijonov ljudi , je Pakistan šesta najbolj naseljena država na svetu . Kar 97% Pakistancev je muslimanov , saj je islam tudi državna religija , takoj za njo pa sta hinduizem in krščanstvo . Pakistan prehaja med Južno in Srednjo Azijo . Na vzhodu meji na Iran in Afganistan, na severovzhodu na Kitajsko, na vzhodu na Indijo, na jugu pa na Arabsko morje .

Pakistanska turistična industrija je bila v času največjega razcveta v 1970 , ko je Pakistan obiskalo veliko število tujih turistov . Ko so se o državi začele pojavljati slabe novice , je število tujih turistov upadlo . Zaradi nestabilnosti v Pakistanu so številne tuje države izjavile, da Pakistan ni več varna država in jo klasificirajo kot država nevarna za obisk. Vendar so turisti še naprej prihajali , saj jih je Pakistan privabljaj s svojo edinstveno , različno kulturo , ljudmi in pokrajinami . Pakistan je dom številnih gorskih vrhov nad 7000 m, ki privabljajo pustolovce in planince iz vsega sveta , zlasti druga najvišja gora na svetu K2.


Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 7 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Karachi: oz. Karači je največje mesto v Pakistanu in je kulturno in ekonomsko središče Pakistana. Prav tako pa je tukaj tudi največje pristanišče v Pakistanu.
 2. Lahore: živahno in zelo zgodovinsko mesto v pokrajini Pandžab.
 3. Islamabad: je glavno mesto Pakistana. Mesto je bilo zgrajeno in posebej načrtovano v 60. letih ter zgrajeno za prestolnico.
 4. Peshawar: je glavno mesto pokrajine Khyber Pakhtunkhwa.
 5. Multan: je peto največje Pakistansko mesto in leži v bližini geografskega centra države.
 6. Sukkur: je tretje največje mesto v provinci Sindh in se nahaja na zahodnem bregu reke Ind.mesto je znano po svojem mostu in zgradbah na bregu reke Ind.
 7. Faisalabad: je mesto, ki je znano po svoji tekstilni industriji.
 8. Muzaffarabad: je prestolnica pokrajine Azad Kashmir in slovi po svoji slikovitosti.
 9. Sialkot: mesto znano po svojih športni opremi in svoji izvozni industriji. Je eno najstarejših mest v svoji regiji.

Skriti kotički

Murree priljubljen Himalajski hrib v Pakistanu, ki je oddaljen eno uro vožnje od Islamabada, ki je glavno mesto Pakistana.


Khewra Salt Mine je drugi največji rudnik soli na svetu. Oddaljen je skoraj dve uri vožnje od Islamabada proti jugu.

Potovalni načrti

 • Pakistan 3 dni: Islamabad, Murree
 • Pakistan 7 dni: Islamabad, Murree, Khewra Salt Mine, Sialkot, Lahore
 • Oddih na obali 5 dni: Karachi, Gaddani, Gwadar, Ormara

Aktivnosti

• Regija Kašmir – označujejo jo tudi kot "raj na zemlji", zaradi svoje lepote

• Atraktivna destilacija za pustolovce in planince iz vsega sveta, saj se tukaj nahaja druga najvišja gora na svetu, znameniti K2.

• Pokrajina Punjab v Pakistanu je dom številnih zgodovinskih templjev in mošej.

• Karachi in starodavne ruševine Mohenjo-daro v pokrajini Sindh

Koristne informacije

Glavno mesto: Islamabad

Valuta: Pakistani Rupee (Rs.) - 1 PKR = 0.0075 EUR

Število prebivalcev: 180 milijonov

Elektrika: 230V/50Hz

Tel. koda države: +92

Časovni pas: UTC + 5

Domena: .pk

Velikost države: 234.4 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Pakistan leži ob Arabskem morju. Pakistan meji na severozahodu na Afganistan, na jugozahodu na Iran, na vzhodu na Indijo in na severovzhodu na Kitajsko. Pakistan ima unikaten karakter, vendar ima tudi skupne značilnosti z sosednimi državami, posebej z Afganistanom in Indijo. Pakistan je ena redkih držav, ki ima vse geološke strukture, to so morje, puščave, nizko in visokogorje, reke, gozdove, slapove, itd. Najbolj znano gorovje so Himalaja z drugim najvišjim vrhom na svetu, K2 z 8.611 metri. Za Pakistan so značilni tudi redni potresi, ki so večinoma na severu in zahodu.

Zemljevid

Zemlejvid Pakistan

Dinamični zemljevidi

Regije

Pakistan združujejo štiri province : Punjab , Sindh , Khyber Pakhtunkhwa in Balochistan, kakor tudi iz Federally Administered Tribal Areas, federalno ozemlje, na severozahodu. Pakistanska vlada izvaja svojo pristojnost nad zahodnim delom sporne regije Kashmir organizirani v ločenih političnih subjektih Azad Kashmir in Gilgit–Baltistan (prej Severna območja ).


Gilgit - Baltistan

Dom nekaterih najvišjih gora na svetu, polna čudovitih pokrajin.
Severno-zahodni Pakistan (Khyber Pakhtunkhwa in Federally Administered Tribal Areas(FATA))
 
Za nekatere še vedno prepovedana in skrivnostna pokrajina, vendar v resnici tukaj živijo najbolj gostoljubni ljudje v Pakistanu. 
Azad Kashmir

Regijo Kašmir označujejo za "raj na zemlji", zaradi svoje lepote.
Punjab
 
Najbolj naseljena in kmetijsko rodovitna regija v Pakistanu, in dom številnih zgodovinskih templjev in mošej.
Sindh

Najznamenitejša kraja, ki jih ne gre zamuditi sta Karachi in starodavne ruševine Mohenjo-daro, vendar regija ponuja še veliko več.
Balochistan
 
Največja in najbolj oddaljena provinca Pakistana, zaradi pomanjkanja infrastrukture je potovanje lahko zelo neudobno. Večina turistov se samo pelje skozi, predvsem iz Irana, kratko se le ustavijo v Quetta.

Vreme in klima

V Pakistanu je večinoma vroče, suhe puščave, zmerne temperature na severozahodu, hladno na severu. Obstaja možnost poplav po močnem deževju, večinoma Julija in Avgusta. Srednja vlažnost in vročina v regiji Punjab. V Pakistanu klima prehaja od zmerne do tropske, z sušnimi pogoji na obalnem jugu. V monsunskem obdobju z močnim deževjem prihaja redno do poplav. V sušnem obdobju so padavine minimalne ali jih celo ni. Sezone so razporejene v 4 obdobja: hladna in suha zima od Decembra do Februarja; vroča in suha pomlad od Marca do Maja; deževno monsunsko poletje od Junija do Septembra; konec monsunskega obdobja jeseni od Oktobra do Novembra.

http://www.wunderground.com/global/PK.html

Najbolj primeren čas za obisk

Obdobje monsunov traja od konca junija do začetka oktobra. Zato priporočamo obisk Pakistana od začetka oktobra do konca junija.

Zgodovina

Zgodovina Pakistana sega na začetke človeštva v južni Aziji. Najzgodnejši dokazi kmetijstva so iz leta 7000 p.n.š. na območju Mehrgarh. Pakistan je prav tako bil dom eni od najstarejših civilizacij Indus Valley. V 18. Stoletju je bil Pakistan osrednje območje Islama na kontinentu. Od poznega 18. Stoletja do leta 1947 je bil del britanskega imperija, kaj se še vedno prepozna v veliko področjih. Ime Pakistan se v današnji obliki uporablja prav od leta 1947, ko je tedanja skupna država britanske indije bila razdeljena v dve samostojni državi, torej Indija in Pakistan. Med tema državama pa še vedno ostaja spor glede področja Jammu in Kashmir. Etnične skupine v državi so Punjabis, Sindhis, Seraikis, Pashtuns, Mohajirs and Balochs.

Hrana

Čeprav je Pakistan, del južne Azije, je njena kulinarika tesno povezana z Indijo.

Pakistan ima veliko paleto mesnih jedi, katere imajo korenine v srednjeazijski kuhinji in kuhinji Bližnjega vzhoda. Pakistanska kuhanja uporablja velike količine začimb in zelišč. Česen, ingver, kurkuma, rdeči čili in garam masala, so le nekatere in se uporabljajo pri pripravi večine jedi.

Domača hrana redno vključuje tudi curry.

Chapati,tanek kruh iz pšenice, je osnovno živilo v Pakistanu, postrežejo ga s curryjem, mesom, zelenjavo in lečo.

V Pakistanskih jedeh je tudi pogost riž, uživajo ga kuhanega ali ocvrtega z začimbami, prav tako pa se uporablja za sladice.

Pijača

Pitna voda je lahko nevarna za pitje. Vendar pa imajo nekateri obrati nameščen vodni filter / čistilniki, pri čemer je voda varna za pitje. Ustekleničene pitne vode so boljša izbira. Vendar je tudi tukaj potrebna previdnost. Vedno se prepričajte, da je pečat SKP še cel, če odkrijete znake poškodb, vodo zavrzite, saj se lahko zgodi, da je prodajalec ponovno uporabil stare steklenice in jih napolnil z vodo iz pipe.

Vendar pa poskusite lokalno limca cola, ki naredi pop, ko jo odpreš. Pakola je Pakistanska lokalna znamka brezalkoholnih pijač, katero najdemo v veliko različnih okusih: Ice cream soda, Liči , Pomaranča, Malina, Apple Sidra, Vino, in Bubble up.

Poskusite tudi Lassi, ki je klasični jogurtov napitek, ki ga postrežejo navadnega ali sladkega, včasih je tudi aromatiziran ali pa je dodano sveže sadje. ROOH - Afza je rdeče obarvani, sladek, zeliščni napitek.

Čaj ali Chai kot je navedeno v Pakistanu je priljubljen po vsej državi. Črni in zeleni čaj, Sabz chai, so pogosti in se tradicionalno pijejo s kardamomom in veliko sladkorja. Limona ni obvezna, vendar je priporočljiva ob zelenem čaju. Kashmiri chai ( roza čaj ),tradicionalni čaj, pijača iz Kašmirja , je mlečni čaj z pistacije, mandljev in orehov.

Nakupovanje

Shalwar kameez je nacionalna obleka iz Pakistana, nosijo jo tako moški kot tudi ženske, v vseh štirih provincah Punjab, Sindh, Baluchistan, Khyber Pakhtoonkhwa in FATA v Azad Kashmirju. Vsaka pokrajina ima svoj stil nošenja Shalwar kameeza.

Karachi je nakupovalna prestolnica Pakistana. Priporočamo, da obiščete katerega izmed številnih bazarjev. Za Pakistan je značilno barantanje na bazarjih - zato ne oklevajte in se pogajajte o cenah, ko obiščete Pakistan.

Gospodarstvo in ekonomija

Kultura

Narodni pesnik Pakistana Muhammad Iqbal, je pisal poezijo v urdujščini in perzijščini. Bil je močan zagovornik političnega in duhovnega preporoda islamske civilizacije in spodbuja muslimane po vsem svetu, da bi dosegli uspešno revolucijo.

Jezik

Urdu je nacionalni in uradni jezik v Pakistanu. Večina Pakistancev govori v svojem regionalnem jeziku ali narečju, kot so Punjabi, Pothohari, Sindhi, Pashto (Pushtun), Balochi, Saraiki, Shina, Burushaski, Khowar, Wakhi, Hindko.

Pakistan ima za uradni jezik angleščino. Večina domačinov se učiti angleščino v šoli in ve vsaj osnovno angleščino. Angleščina se veliko govori v večjih mestih, uporablja se v vladnih poslopjih, v večini izobraževalnih ustanov in v poslovnem svetu- svetovna podjetja, bančništvo, trgovanje, ... Če govorite osnovno angleščino boste v Pakistanu brez problemov komunicirali.

Izobraževanje

Ustava Pakistana zahteva, da država zagotovi brezplačno osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje za svoje državljane. V času osamosvojitve je imela samo eno univerzo, Univerzo Punjab.

Izobraževanje v Pakistanu je razdeljeno na šest glavnih ravni:

 • predšolsko - pripravljalni razred
 • primarni - stopnje ena do pet
 • Middle - stopnje šest do osem
 • Vpisna - stopnje devet in deset (vodijo do spričevala srednje šole )
 • vmesne stopnje - enajst in dvanajst (vodijo do višjega srednješolskega potrdila)
 • univerzitetni programi (vodijo do diplom in podiplomskih stopenj)

Delo

Varnost

Za Pakistan obstajajo določeni varnostni zadržki. Ministerstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa potovanja, ki niso nujna, svetuje dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Za Pakistan do nadaljnjega odsvetujejo vsa potovanja, ki niso nujna, še posebno na področja, kjer so poročila o vojaških aktivnostih.

Priporočajo, da popotniki spremljajo razvoj situacije v državi in upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

Državljanom na poti v in po Pakistanu priporočajo, da upoštevajo potencialno grožnjo globalnega terorizma.

Zdravje

Podrobneinformacije o obveznem in priporočljivem cepljenju pred potovanjem so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj

http://www.zdravinapot.si/destinacije/srednji-vzhod/pakistan


Svetujemo uživanje ustekleničene ali prekuhane in filtrirane vode.


Odsvetujemo uživanje sladoleda, sveže iztisnjenega sadnega soka, sveže zelenjave in neolupljenega sadja.


Svetujemo uživanje le dobro termično obdelane hrane.

Svetujemo redno umivanje rok, še posebno pred obrokom.


Bolnišnice:

Karači:

- Aga Khan Hospital / Clifton Medical Services: +92 0 21 99 25 00 51 / +92 0 21 35 82 28 01

- O.M.I. (Orthopedic and Medical Institute) : +92 0 21 3225 80 75 ali 3225 63 13/14


Islamabad :

- Shifa International Hospital (24h/24): +92 0 51 460 36 66 / +92 (0)51 486 30 87

- Pakistan Institute of Medical Center: +92 0 51 926 11 70 in za pediatrično bolnišnico: +92 0 51 926 04 51 do 9


Lahore :

- Masood Hospital: +92 0 42 35 88 19 61

- Defence National Hospital: +92 0 42 35 72 27 28

- Children Hospital: +92 0 42 99 23 09 01


Peševar:

- Khyber Medical Center : +92 0 91 221 12 41 / 221 47 16

- Rehman Medical Institute : +92 0 91 582 55 01 do 08

- Dr. Tariq Nishtar : +92 0 91 584 20 68 ali 570 09 10


Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.


Popotniki lahko pred potovanjem prostovoljno izpolnite obrazec Podatki o potovanju v tujino in ga pošljete na Konzularni sektor. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.

Telekomunikacije

Telefon

Internet

Pošta

Spoštujte običaje

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Vizumske omejitve: Vstop bo zavrnjen državljanom Izraela z izraelskim potnim listom.

Slovenski državljani potrebujejo vizum.

Pakistanski državljani potrebujejo vizum.

Vizum je potreben tudi za vstop na mednarodni letališki prostor (letališki tranzitni vizum).

Za izdajo vizumov sta pristojna:

Veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije

P.O. Box 1027

Islamabad

Pakistan

T: (0092-51) 227 9430 - 35, int. 403

F: (0092-51) 227 8917

E-pošta: preko spletnega obrazca na spletni strani

Splet: http://www.islamabad.diplo.de

Konzularni oddelek:

T: (+) 92 51 227 94 41

F: (+) 92 51 227 89 17

Generalni konzulat Zvezne republike Nemčije

92-A/7, Block 5, Clifton

Karachi

Pakistan

T: (0092 - 21) 35 87 37 82

F: (0092 - 21) 35 87 40 09

E-pošta: preko spletnega obrazca na spletni strani

Splet: http://www.islamabad.diplo.de

Vizumski oddelek:

T: (0092 - 21) 3587 3782 (int. 1)

F: (0092 - 21) 3582 1597


Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije.


Aktualne informacije.

Z letalom

Karachi, Lahore in Islamabad so glavna Pakistanska letališča. Pakistan ima 134 letališč. Šest drugih mednarodnih letališč, na katerih laho tudi pristanete, so v Quetta, Gawadar, Peshawar, Sialkot, Multan, Rahim Yar Khan, Faisalabad in Dera Ghazi Khan

Z avtobusom

Avtobusni prevoz je možen iz Indije, Kitajske in Irana.


Iz Indije: mednarodna povezava iz Delhi v Lahore, vendar je enako hitro, bolj prilagodljivo vašim potrebam in veliko cenejše, če se odločite za lokalne medkrajevne prevoznike in prečkate mejo peš.

Iz Kitajske: avtobusni prevoz iz Kashgar, vožnja preko Karakoram Highway do Pakistana.

Z avtom

Potovanje z avtom v Pakistan poteka preko Grand Trunk Road in Silk Road. To potovanje je lahko koristno, vendar zamudno, da vidimo ta del sveta. Nove avtoceste so bile razvite in država je razširila svoje avtocestno omrežje. Nova avtocesta povezuje mesti Peshawar, Islamabad, Lahore, in Faisalabad.

S Kitajsko je Pakistan povezan preko Karakoram avtoceste. Sodobna cestna povezava, ki nudi slikovit prehod preko Karakoram in Himalayan gora.

Z vlakom

Pakistan ima vlakovno povezavo z Indijo in Iranom , čeprav nobena od teh povezav ni najhitrejša in najbolj praktičen izbira za potovanje v Pakistan. Priporočamo, da se na pot odpravite raje z avtobusom, ali če ste res v naglici, se raje odločite za letalo.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Potovanje po Pakistanu je postalo veliko lažje v zadnjih letih z dokončanjem nekaterih avtocest, in povečanje zasebnih letalskih družb. Medtem ko so večja mesta dobro pokrita s cestami, podeželje ni, predvsem veliko manjših cest manjka. Na Google Maps boste dobili veliko dobri informacij o stanju nekaterih cest. Priporočamo vam, da če ste se odločili, da boste po Pakistanu potovali z avtom, da si vzamete nekaj časi in preverite stanje cest na svoji poti s pomočjo uporabe Google Earth.


Letalo

Pakistan International Airlines (PIA) je letalska družba s katero lahko potujete po Pakistanu. Predvsem pa je edina družba, ki leti na tri severna letališča, Chitral, Gilgit, in Skardu, katera so predvsem zanimiva za vse, ki se v Pakistan odpravljate na pohodniški ali plezalni dopust. Povezava iz Islamabada je dnevna. Vendar pozor, leti so pogosto odpovedani zaradi slabih vremenskih razmer.

Vlak

Pakistan Railways zagotavlja storitev potniškega železniškega prometa. Postaje ponavadi nimajo svojih urnikov v angleščini, vendar so na prodajanih mestih običajno vešči angleškega jezika in vam bodo z veseljem pojasni vse kar vas zanima. Obstaja več različnih razredov vozovnic, odvisno od udobja. Air-Conditioned Sleeper je najdražji razred, kjer se višina cene približa ceni letalske vozovnice.

Tudi v Pakistanu je prisotna recesija, ki je dosegla tudi železnice. V zadnjih letih se je število vlakov zmanjšalo in ti običajno tudi ne dosežejo cilja ob predvidenem času na voznem redu.


Avtobus

Velik del potovanja med mesti v Pakistanu se opravlja z avtobusom . Potovanje z avtobusom je pogosto najcenejši in najbolj priročen način potovanja. Družba Daewoo ima redne avtobusne povezave med večjimi mesti. Potovali boste v klimatiziranih avtobusih in sedeže lahko rezervirate en dan pred odhodom. Cenejša opcija je tudi vožnja z minibusi ali večjimi avtobusi, ki ponujajo vožnje samo med glavnimi avtobusnimi postajami večjih mest. Ponavadi lahko vozovnico plačate kar na avtobusu samem, sedežev ni mogoče rezervirati, prav tako ni veliko udobja in prostora na teh avtobusih, tudi klimo boste iskali zaman.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija