Otok Vis

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Otok Vis je majhen hrvaški otok v Jadranskem morju. Prepoznaven je po neokrnjeni naravi, lepi obali ter dobri kulinariki. Na otoku zelo dobro uspeva vinska trta. Znamenitosti otoka pritegnejo številne turiste. Otok Vis je bil nekdanje zatočišče Josipa Broza Tita v času druge svetovne vojne.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 3 minute

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Otok Vis je v zadnjih letih množično obiskan. Mesta kot so Vis in Komiža, ponujajo možnost ogleda ostankov arhitekture iz preteklosti. Najprivlačnejša znamenitost na otoku, je neokrnjena narava. Na otoku so številni romantični zalivi in lepe plaže.


Glavne atrakcije

 1. mesto Vis: Mesto ponuja ogled ostankov grškega pokopališča, rimsko kapelo ter spomenike iz obdobja renesanske in baroka.. V mestni trdnjavi se nahaja muzej z bogato etnografsko zbirko. V njem si popotnik lahko ogleda tipično narodno nošo ter številno posodje iz antičnih časov.
 2. mesto Komiža: Značilnost mesta Komiža, so njene ozke ter s kamnom tlakovane ulice. V trdnjavi Komižan, se nahaja ribiški muzej. V bližini mesta, se nahaja rojstna hiša hrvaškega pisatelja Ranka Marinkovića ter Garibaldijeva palača. Na polotoku Prirovo ki je v bližini, se nahaja frančiškanski samostan.
 3. zaliv Rukavac: Zaliv Rukavac je prepoznaven po neokrnjeni naravi. Obala je iz proda ter privablja številne popotnike.

Muzeji

 • Mesto Vis; v mestni trdnjavi, se nahaja bogata zbirka posodja iz antičnega obdobja
 • Mesto Komiža; v trdnjavi Komižan je muzej ribištva

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Modra Špilja; atraktivna naravna jama, ki se nahaja na sosednjem otoku Biševo. Ogled jame je mogoč v poletnem času. Na otok vozi ladja iz mesta Komiža.

Aktivnosti

 • Vožnja po otoku; vijugasta lepo urejena cesta po otoku Vis, ponuja ljubiteljem gorskih koles in skuterjev pravi užitek. Kolesa, gorska kolesa in skuterje, si lahko izposodite v mestu Vis in Komiža.
 • Potapljanje; morje ki obdaja otok Vis, je bogato s številnimi vrstami rib. To je pravi raj za ljudi, ki radi raziskujejo morje. Ob otoku Vis, je potopljena tudi italijanska ladja. Potopila se je v času vojne med Avsrijo in Italijo davnega leta 1866. Možen je ogled njenih razbitin.
 • Ogled kulturnih znamenitosti; mesti Vis in Komiža, ponujata ogled številnih arhitekturnih znamenitosti.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid otoka Vis

Dinamični zemljevidi

Območja

Otok Vis je razdeljen na območja krajev kot so Vis, Komiža, Rogačič in Milna.

Vreme in klima

Otok Vis ima značilno mediteransko podnebje. Padavin je malo. Letno pade samo 560 mm padavin. Poletni meseci so sončni. V mesecu juniju je povprečna temperatura zraka 24,3 stopinje, v mesecu januarju pa 8,9 stopinje Celzija. Poletja so suha in vroča. Zime so mile in kratke.Kdaj obiskati

Povprečna letna temperatura zraka je 16 stopinj. Otok Vis lahko obiščete v vseh letnih časih.

Zgodovina

Otok Vis je bil naseljen že v času neolitika. V 5. stoletju pr. n. št. je na otoku živelo pleme Liburni. Imeli so svojo državico. Kmalu nato, so otok zavzeli Grki. Leta 397 pr. n. št. so Grki na mestu današnjega mesta Vis, ustanovili svojo kolonijo Isso. Takrat so Grki na otok prinesli tudi vinsko trto. Sledilo je zavzetje otoka s strani Rimljanov v 1. stoletju. Iz tega obdobja lahko še danes na otoku vidimo ostanke rimskih term in amfiteatra. Z delitvijo rimskega imperija, je oblast nad otokom imel Bizanc. Po letu 1420, otok Vis pripada Beneški republiki. V tem času sta se razvili mesti Vis in Komiža. Sledilo je kratko obdobje različnih vladarjev otoka Vis. Oblast nad otokom so sprva prevzeli Avstrijci ( 1797 - 1805 ) nato Francozi ( 1805 - 1811 ) ter Angleži ( 1811 - 1814 ). Angleži so takrat nad mestom Vis zgradili močno utrdbo. Leta 1814, je sledila vladavina avstrijskega cesarstva do razpada cesarstva leta 1918. Oblast nad otokom je nato prevzela Italija do leta 1921. Otok Vis je nato prišel pod okrilje Kraljevine Jugoslavije do pričetka Druge svetovne vojne. Med Drugo svetovno vojno, je bil otok Vis določen čas tudi sedež jugoslovanskega partizanskega odporniškega gibanja. Na njem je bival maršal Josip Broz Tito. Josip Broz Tito je kasneje postal dosmrtni predsednik Socialistične Jugoslavije. Po vojni, je bil otok Vis eden izmed glavnih pomorskih oporišč. Do leta 1990, je bil dostop na otok prepovedan. Z razpadom Socialistične Jugoslavije leta 1991, je otok Vis postal sestavni del ozemlja Hrvaške države.

Hrana

Na otoku Vis so številne restavracije in gostilne, ki ponujajo izvrstne tipične dalmatinske jedi. Tradicionalna jed je pečena riba, ki jo je vredno poskusiti. Poleg dalmatinske kuhinje, je čutiti tudi močan vpliv italijanske kuhinje. To so predvem pizze in jedi iz testenin. Hrana je zelo poceni v primerjavi z zahodnoevropskimi.

Kje jesti

V mestih Vis in Komiža so številne restavracije, ki so prepoznavne po svojih hišnih specialitetah. Priporočamo:

 • Restavracija Nona Darinka ( Vis ); hišne specialitete so njoki, testenine in pice.
 • Restavracija Pojoda ( Vis ); pripravljajo odlične ribje in mesne jedi. Vrt restavracije je obdan z drevesi pomaranč in limon.
 • Restavracija Vatrica ( Vis ); nahaja se ob morju. Slovi po najbolje pripravljenih jedeh iz morskih sadežev. Odprta preko celega leta.
 • Restavracija Limoncello ( Vis ); odlično pripravijo ribo na žaru
 • Restavracija Kantun ( Vis ); zelo priljubljena restavracija v ribiškem stilu in odlično kuhinjo
 • Restavracija Dionis ( Vis ); nudijo izvrstno italijansko in dalmatinsko hrano. Hišna specialiteta so kalamari z rižoto.
 • Restavracija Bako ( Komiža ); neposredno blizu morja, odlična hrana
 • Pizzerija Plaza ( Komiža ); nahaja se blizu mestne plaže. Med najboljšimi picerijami na otoku.

Pijača

Na otoku Vis je potrebno poizkusiti vino pridelano na otoku Vis. Vino je zelo kakovostno. Vino se izvrstno prileže k specialitetam otoka kot so ribe in testenine. Najbolj znana vina na otoku Vis:

 • Viška
 • Vugava
 • Plavac

Pitje

Vis in Komiža zaživita šele v nočnem času. Lokali v katerih se streže le pijača, se napolnijo šele po 22 uri in so odprti do 3 ure naslednjega dne. Najbolj priljubljeni lokali so:

 • Beibi Bar; v neposredni bližini trajektnega pristanišča. Lokal ponuja tudi živo glasbo.
 • Kantun; ima zelo lep vrt, ki ga pokriva vinska trta
 • Lambik; poznan je po izvrstnih koktejlih.

Nakupovanje

Trgovine v mestih Vis, Komiža, Rogačič in Milna so dobro založene.

V mestih Vis, Komiža, Rogačič in Milna so trgovine, ki so dobro založene. Poleg osnovnih jestvin, trgovine ponujajo številna lokalna vina, majice, sončna očala, kreme za sončenje, igrače ter drugo blago. Cene so primerljive s cenami v drugih evropskih državah.

Kultura

Viška kultura

Prebivalci otoka Vis, so zelo aktivni na kulturnem področju. V poletnem času, vsako leto organizirajo Viško ljeto. To je skupek kulturnih, športnih in družabnih dogodkov. Domačine in turiste razveseljuje:

 • pleh muzika; ustanovljena že davnega leta 1850
 • pevski zbori; na otoku Vis deluje moški in ženski pevski zbor
 • mandolinski orkester
 • amatersko gledališče; ustanovljeno leta 1996

Otok Vis ima svoje narečje, ki je podobno romanskemu jeziku. Leta 1997 je bil izdan viško - hrvaški slovar. Slovar je pripravil gospod Andro Roki - Fortunato.Festivali in dogodki

 • Ribiška noč; v mestu Komiža vsako prvo soboto v mesecu avgustu priredijo Ribiško noč. Mogoče je poizkusiti številne ribje jedi ter vino iz otoka Vis.
 • Komiško kulturno poletje; traja šestdeset dni. Na različnih lokacijah se vrstijo izobraževalni, kulturno-umetniški, zabavni in kulinarični dogodki.
 • Praznik zavetnika mesta; domačini 23. aprila praznujejo praznik Sv. Jurija. Sveti Jurij, je zavetnik mesta Vis.
 • Viška regata; tradicionalna regata, ki poteka v času Viškega kulturnega poletja. Vsako leto privabi več kot 1000 jadralcev.
 • Viški plavalni maraton; že vrsto let v drugi polovici avgusta poteka tradicionalni plavalni maraton. Dogodek spremlja bogata gastronomska ponudba.

Jezik

Uradni jezik na otoku Vis je hrvaščina. Sicer pa se je na otoku ohranilo narečje - viški dialekt. To je arhaična govorica, ki je zelo podobna romanskemu jeziku. Povsem se razlikuje od hrvaščine. Domačini ga še dandanes uporabljajo pri medsebojni komunikaciji. Viškega dialekta se poslužujejo tudi hrvaški pisatelji in pesniki.

Izobraževanje

V mestu Vis sta osnovna in srednja šola.

Varnost

Na otoku Vis, je dobro poskrbljeno za varnost popotnika.

Koristne turistične informacije

 • Turistični urad; v mestu Vis sta turističba urada Navigator in Ionios. Ponujata številne informacije v zvezi z organiziranjem izletov po destinaciji, izvajanja potapljaških tečajev ter posojo koles, skuterjev, avtomobilov in čolnov.
 • Prva pomoč; v mestu Vis je bolnišnica in lekarna. Zdravstvena oskrba je za državljane EU brezplačna. Pogoj je predložitev Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in osebnega dokumenta.Vis Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Na otoku Vis je v internetnih kavarnah brezpačen internet. WI-FI signal in signal za mobilno telefonijo delujeta nemoteno. Cene plačljivih storitev so ugodne.

Telefonske in mobilne storitve

Mednarodni vhodna koda za klic v Hrvaško je 385. Za mobilne telefone se uporablja sistem GSM 900/1800. Na hrvaškem so trije ponudniki telefonskih storitev in sicer T-Mobile, Vip in Tele2. Na otoku Vis lahko kupite telefonske kartice, ki jih prodajajo v kioskih in poštnih uradih. Cena kartic je zelo ugodna.

Internet

Na otoku Vis, so številne internetne kavarne. Internetna storitev je poceni in zanesljiva. Zelo dobra je tudi pokritost z WI-FI signalom. WI-FI signal je vzpostavljen v hotelih, restavracijah, kavarnah, knjižnicah in izobraževalnih ustanovah. Večinoma je neplačljiv.

Prihod na destinacijo

Prihod na otok Vis je možen le z ladjo. Uporaba trajekta omogoča, da na otok Vis lahko prispete z avtomobilom, avtobusom, motorjem, kolesom ali peš.

Z letalom

Otok Vis nima pristajalne steze.

Z avtobusom

Na otok Vis je mogoče priti z avtobusom prek pristanišča Split. V Splitu se avtobus natovori na trajekt, ki vozi na otok Vis.

Z avtom

Na otok Vis lahko prispete z avtomobilom. Vaš avtomobil se v pristanišču Split natovori na trajekt ki vozi na otok Vis.

Z ladjo

Na otok Vis se lahko pripeljete s trajektom ki vozi iz Splita. Čas vožnje je približno 2 uri in 30 minut. Trajekt se na Otok Vis zasidra v pristanišču Vis.

Transport po destinaciji

Na otoku Vis, se za prevoz po otoku lahko poslužujete javnega transporta, lastnega avtomobila, najetega avtomobila, taxija, skuterja in kolesa. Ceste so na otoku dobro urejene in varne.

Javni transport

Na otoku Vis je vzpostavljena redna avtobusna proga med krajem Vis in pristaniščem na Komidži. Vozni red je vsklajen s prihodom trajekta iz Splita.

Avto

Po otoku Vis se lahko prevažate s svojim avtomobilom. Avtomobil si lahko tudi izposodite v mestih Vis in Komidža.

Taxi

Parkirišča taxi službe na otoku Vis, so v mestih Vis, Komidža, Rogačič in Milna. Taksisti so sicer prijazni, vendar imajo težave pri sporazumevanju s tujci. Angleškega jezika ne govorijo.

Kolo

Otok Vis ponuja enkratno priložnost, da si s kolesom ogledate njegove lepote. Če nimate svojega kolesa, si ga lahko izposodite v mestih Vis in Komidža.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Popotnik se lahko na otoku Vis namesti v apartmaju, hotelu ali hostlu. Hoteli se nahajajo v mestih Vis, Komiža, Rogačič in Milna. Na otoku Vis so hoteli z dvema, tremi, štirimi in petimi zvezdicami. Število zvezdic je skladno z mednarodno klasifikacijo hotelov. Cene nočitev v hotelu se razlikujejo glede na število zvezdic ki jih ima hotel. Pomemben vpliv na ceno, ima tudi lokacija hotela.

Cene nočitev v hotelih:

 • hotel z dvema zvezdicama; 13 - 15 EUR na osebo / na dan
 • hotel s tremi zvezdicami; 15 - 23 EUR na osebo / na dan
 • hotel s štirimi zvezdicami; 23 - 40 EUR na osebo / na dan
 • hotel s petimi zvezdicami; 50 - 75 EUR na osebo / na dan

Na otoku Vis je velika ponudba zasebnih apartmajev. Cena apartmaja zavisi od njegove lokacije ter števila oseb ki lahko biva v njem.

Cene nočitev v apartmajih:

 • apartma za 2 osebi; 62 - 75 EUR / na dan
 • apartam za 3 osebe; 36 - 76 EUR / na dan
 • apartma za 4 osebe; 39 - 78 EUR / na dan
 • apartma za 5 oseb; 41 - 117 EUR / na dan
 • apartma za 6 oseb; 52 - 120 EUR / na dan

Višek sezone je v mesecih junij, julij, avgust in september. V mesecih visoke sezone je potrebno pred odhodom na Otok Vis rezervirati namestitev. Popotniki otok Vis obiskujejo tudi izven viška sezone, vendar v manjšem šrevilu. V hotelih in apartmajih lahko račun poravnate z gotovino ali s kreditno kartico ( American Express, Mastercard, VISA )

Hoteli

Priporočamo namestitev v hotelih:

 • Hotel Issa ( Vis ); tri zvezdice - nahaja se na zahodnem delu mesta v bližini antičnega obzidja. Sobe so udobne s pogledom na morje. Zajtrk in večerja sta samopostrežna.
 • Hotel San Giorgio ( Vis ); štiri zvezdice - majhen hotel. Nahaja se v zgodovinskem centru Visa
 • Hotel Tamaris ( Vis ); dve zvezdici - lociran je na obalni promenadi. Sobe so klimatizirane.
 • Hotel Biševo ( Komiža ); dve zvezdici - nahaja se v borovem gozdu. Ponuja čudovit pogled na otok Biševo.

Apartmaji

Apartmaji so na voljo v mestu Vis in Komiža ter v hišah na obali. Priporočamo namestitev v apartmajih:

 • Apartmaji Marica ( Vis )
 • Apartmaji Ines ( Vis )
 • Apartmaji Toni ( Vis )
 • Apartma in sobe Niko ( Vis )
 • Aparmaji Zambarlin ( Komiža )

Hostli

Popotniku so na voljo poceni in lepo urejeni hostli v mestu Vis in Komiža. Priporočamo hostl v mestu Vis:

 • Hostel Provita ( Vis ); hostel ponuja nočitev z zajtrkom. Lepo urejen. Cena je ugodna.

Kampiranje

Na otoku Visu ni možno kampiranje.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška