Otok Mljet

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Otok Mljet kljub rastočemu hrvaškemu turizmu ostaja oaza miru, saj na otoku ni veliko hotelov in privatnih ponudnikov. Otok je priljubljen kraj navtičnih turistov, zaradi njegove hribovitosti pa bodo navdušeni tudi kolesarji ter pohodniki, ki bodo uživali v njegovem prvobitnem naravnem okolju, ki je tudi del narodnega parka. Za popestritev poletnega dogajanja lahko skočite tudi do bližnjega Dubrovnika, ali pa se vpišete v šolo jadranja in potapljanja.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

Tradicionalni izlet v Dalmacijo - Dubrovnik, Lopud, Mljet

Žiga in Nataša Preberite: Tradicionalni izlet v Dalmacijo - Dubrovnik, Lopud, Mljet

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 7 minut

Jezik: Hrvaščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Odisejeva jama: Jama se nahaja pod Babinem polju, vanjo pa vodi 30 metrov dolg tunel. Ime je dobila po legendi o Odiseju, ki naj bi v jami preživel 7 let.
  2. Nacionalni park Mljet: Nacionalni park je bil razglašen leta 1960 in se nahaja na več kot 5000 hektarjih veliki površini. Vstop za v nacionalni park stane 90KN.
  3. Veliko in Malo jezero: To sta dva slana jezera v predelu nacionalnega parka Mljet.
  4. Otok Svete Marije: Otok se nahaja v velikem slanem jezeru, na njem pa je samostan, ki so ga leta 1151 zgradili Benediktinski menihi.
  5. Peščene plaže Saplunara: Saplunara je zaliv in mestece, ki leži na jugovzhodni konici otoka Mljet in zadnji skriti biser Jadrana, saj je osamljeno in nedotaknjeno mesto. Ime izhaja iz latinske besede "sabalum", kar pomeni pesek. Kraj je znan po peščenih plažah - Velika in Mala Saplunara, ki se nahajata na kilometer dolgem zalivu. Tu rastejo številne rastlinske vrste, ki ne obstajajo nikjer drugje na Hrvaškem, in se zato to mesto šteje za zavarovano območje.

Muzeji

Na otoku ni muzejev, so pa lepi objekti in cerkve.

Parki

Otok Mljet je najstarejši morski narodni park v Sredozemlju. Ta park zavzema severozahodno tretjino otoka, ki se sedaj razteza na 5375 hektarjih zaščitenih zemljišč in na okoliškem morju. Območje je bilo za narodni park razglašeno leta 1960, morsko območje pa leta 1997.

Skriti kotički

Prav vse bi navdušila Odisejeva jama, majhni zalivčki, kjer lahko mirno uživaš cel dan brez da bi te kdo zmotil ali pa hoja po otoku in raziskovanje morskega dna z obilico lepih morskih živali.

Aktivnosti

Hoja in planinarjenje

Veliko je poti po otoku, ki so dobro označene in jih lahko prehodite.

Kolesarjenje

Poti so označene in s kolesom se lahko naredi kar nekaj kilometrov po otoku, da najdete nove plaže, zalive in skrivne kotičke.

Kajak in kanu

Kajak in kanu sta zelo zabavna, lahko veslate na malem ali velikem jezeru ali po naravnih zalivih, kjer je kristalno čista voda, skrivnostne jame in veliko sonca, prijetnega ambienta in ostalih užitkov.

Potapljanje

Oceanolog in globokomorski raziskovalec Jacques Cousteau je dejal, da je morje v okolici otoka Mljet za potapljanje ena najlepših svetovnih potapljaških destinacij.

Jamarstvo

Otok Mljet ima obilo jam, ki so nastale z zemeljsko erozijo tal. Najbolj znana je Odisejeva jama, kamor se lahko podate kar po morju s čolnom. Obstajajo pa tudi številne druge lepe jame.

Plaže in zalivi

Peščene plaže so zelo lepe in so na JV strani otoka, turisti bodo na njih vedno našli dovolj prostora in svoj prosti čas porabili za športne aktivnosti, ki so na voljo na plaži. Ne smete zamuditi tudi jutranjega kopanja, ko se v prvih sončnih žarkih morska voda kristalno lesketa!

Zemljevidi in geografija

Mljet je s površino 100,4 km² največji otok v dubrovniškem arhipelagu in osmi največji otok Hrvaške. Dolžina obale znaša 135,185 km. Leži v smeri vzhod - zahod, dolg je 37 km, širina ki se razteza v smeri sever - jug pa je do 3 km. Od polotoka Pelješac ga deli preliv Mljetski kanal. V reliefu otoka prednjačijo apnenčasti grebeni in številne kraške doline imenovane "polja" (Polačno, Ivanovo, Blotsko, Kneže polje). Južno od najvišjega grebena Veli Grad, ki doseže višino 514 mnm leži najprostranejše polje na otoku Babino polje

Na severozahodu otoka je potopljena dolina, v kateri ležita Mljetska jezera: Malo jezero, s površino 24 ha in Veliko jezero s površino 145 ha. Jezera sta vključena v »Nacionalni park« . V naselju Pomena je edini hotel na otoku.

Zemljevid

Zemljevid otoka Mljet

Dinamični zemljevidi

Območja

Večja naselja na otoku so: Babino Polje, ki je obenem tudi upravno središče otoka, Polače, Pristanište (tu je uprava parka - Narodni park Mljet), Pomena (leži znotraj parka) in Sobra, kjer je trajektno pristanišče. Ostala naselja so še: Korita, Maranovići, Okulje, Prožura, Blato, Kozarica, Goveđari in Saplunara.

Vreme in klima

Povprečne januarske temperature so okoli 9°C, julijske pa okoli 24°C. Klima je prijetna mediteranska in pomaga bolnikom z motnjami dihal in kožnih obolenj.

Kdaj obiskati

Otok Mljet je tako kot druge Hrvaške otoke najbolje obiskati od konca maja pa do konca septembra. Temperature so v teh mesecih okoli 24-27°C, tudi voda pa se segreje in ima kakšno stopinjo več od 20°C.

Zgodovina

Blizu Babinih kuča pri Velikem jezeru so odkrili ostanke naselja in grobov iz Ilirske dobe, na bližnjem vrhu Mali Gradac pa so ostanki Ilirske fortifikacije. V rimski dobi se je današnji Mljet imenoval Melite. Leta 1333 postane otok posest Dubrovnika. Do 1918 je spadal pod Avstro-ogrsko, po tem letu pa je pripadal Jugoslaviji. Od leta 1991 je sestavni del Hrvaške.

Hrana

Hrana so predvsem ribe in ostala živa bitja, ki se jih ulovi v morju, sadje, zelenjava in tisto kar se pridela v okolici. Sicer pa v trgovinah dobite praktično vse.

Pijača

V kraju Pomena ni nočnega življenja, so pa manjši bari kjer lahko v večerih uživate v dobri glasbi. Pije se lokalno vino in pivo, sicer pa sokove.

Nakupovanje

Na otoku najdete markete, kjer lahko kupite vse kar si želite, veliko je tudi Slovenskih izdelkov. Sicer pa lahko malenkosti in spominke kupite od lokalnih prodajlcev, ki prodajajo po ulicah.

Kultura

Na otoku imajo nekaj kulturnih društev, to so:

Mljetsko kulturno ljeto

KUD "Natko Nodilo"

Ženska klapa

Muška klapa

Mješovita klapa


Festivali in dogodki

Med glavno turistično sezono je dogodkov dovolj, to so delavnice in animacije za otroke, dogodki za odrasle in vsakodnevne hotelske animacije.

Jezik

Jezik je hrvaščina.

Izobraževanje

Na otoku deluje tudi osnovna šola.

Osnovna škola Babino Polje 20 225 Babino Polje

Varnost

Otok je varen, v najhujši turistični sezoni je potrebno paziti le, da vam kdo ne izmakne denarnice ali reči, ki jih imate na plaži, sicer drugih posebnosti ni.

Koristne turistične informacije

OSNOVNE INFORMACIJE

- Vozi se po desni strani ceste.

- Obvezno je, da so luči prižgane podnevi in ponoči.

- Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena.

- Obvezna uporaba varnostnih pasov.

- Največja dovoljena količina alkohola v krvi je 0,0 promila.

DOKUMENTI Ob vožnji avtomobila vedno imejte s seboj vozniško in prometno dovoljenje in zeleno karto.


INFORMACIJE IN POMOČ NA CESTI

Hrvaški avto klub (HAK)

www.hak.hr

Informacijski center: 062 777 777

Pomoč na cesti: +385 (1) 987


Bencinske črpalke

Bencinska črpalka na otoku Mljet

Sobra, Ferry Pier

Tel: +385 20746233

Delovni čas:

10-17 h (pozimi)

08-21 h (poleti)


Najem avtomobila

Storitev omogoča več podjetij na Hrvaškem:

www.budget.hr

www.sixt.hr

www.hertz.hr

Mljet Rent-a-Car storitve so na voljo:

Mini Brum

Sobra bb

Telefon: +385 20745084

Mob: +385 98285556

mini.brum@du.htnet.hr

www.rent-a-car-scooter-mljet.hr


Radulj Tours

raduljtours@gmail.com

mob. +38598428074

mob. +385 98 176 7048


TAXI SLUŽBA

Mljet TRAVEL

mob. +38598203142

mljettravel@gmail.com

www.mljettravel.hr

http://www.facebook.com/MljetTravel

+385912811569

+38598203142

+385989802766


Najem čolna www.island-mljet.com

Telekomunikacije

Na Otoku je hrvaško omrežje, tja pa sem pa lahk onajdete tudi brezžično omrežje in se povežete preko telefona ali prenosnika.

Telefonske in mobilne storitve

Telefonske storitve delujejo tako kot drugod na Hrvaškem, po vstopu Hrvaške v EU so se tudi nekoliko znižale cene odhodnih in dohodnih klicev, tako da sedaj domov lahko kličemo pogosteje in predvsem ceneje.

Internet

Internet je na otoku prisoten v hotelih, kjer se lahko povežete brezžično, sicer pa preko kabelskega omrežja.

Prihod na destinacijo

Na destinacijo lahko pridete na različne načine, ki so napisani spodaj.

Z letalom

Letališče Letališče Dubrovnik www.airport-dubrovnik.hr Tel: +385 20773100

Rezervacije in prodaja vstopnic Croatia Airlines

Croatia Airlines Tel: +385 20413776

Z avtobusom

Z avtobusom lahko pridete na destinacijo v kolikor se z njim vkrcate na trajekt.

Z avtom

Z avtom lahko pridete na destinacijo v kolikor se z njim vkrcate na trajekt.

Z vlakom

Dostop z vlakom ni mogoč!

Z ladjo

Lokalne in mednarodne linije Pristanišče Sobra je povezan s trajekti z drugimi hrvaškimi pristanišči (Dubrovnik, Papratno, Korčula, Split, Zadar, Reka), kakor tudi s pristanišči v Italiji.


Vozni red si lahko ogledate na:

Spletna stran Jadrolinije

Katamaran prevoz od Dubrovnik G & V Line si lahko ogledate na:

www.gv-line.hr

Transport po destinaciji

Za transport po destinaciji lahko imate svoj avto ali pa preprosto naročite Taxi, najamete avto ali prevoz. Lahko se vozite s čolnom ali pa raje naredite nekaj zase in si izposodite kolo. Možen pa je tudi avtobusni prevoz.

Javni transport

Po destinaciji vozijo tudi avtobusi.

Avto

Če nimate lastnega avta si lahko naročite prevoz ali Rent-a-car.

Družba za prevoz potnikov

Mljet TRAVEL

mob. +38598203142

mljettravel@gmail.com

www.mljettravel.hr


Najem avtomobila


Mini Brum:

tel. +385 20 74 50 84 , mob. +385 98 28 55 66

mini.brum @ du.htnet.hr

www.rent-a-car-scooter-mljet.h r


Radulj Tours

raduljtours@gmail.com

mob. +38598428074

mob. +385 98 176 7048

Taxi

TAXI je na voljo, vendar ga je potrebno prej naročiti.

http://www.facebook.com/ MljetTravel

+385989931437

+38598203142

Kolo

Za turiste je zanimiv prevoz po otoku prav kolo, s katerim lahko prevozite velike razdalje. Lahko ga najamete za eno uro ali pa za cel dan ali cel teden.

Nenavadni načini transporta

Po morju se lahko vozite z motornimi čolni ali pa čolni na pedala, ki se jih da izposoditi.

Spanje in namestitev

Na otoku je možno spati v hotelu Odisej ali pa najeti apartmaje, ki jih ponujajo domačini. V kolikor pridete s prikolico ali avtodomom lahko spite v kampu Mungos, Marina in Laurel.

Hoteli

Odisej Hotel ***, Pomena

Hotel Odisej se nahaja v narodnem parku Mljet.

Hotel ima 155 sob, opremljenih s satelitsko televizijo, mini barom in sušilcem za lase ter dvema luksuznima apartmajema z dvema dvoposteljnima sobama, dvema kopalnicama (ena z masažno kadjo), majhno kuhinjo, dnevno sobo, SAT TV v spalnici in dnevni sobi in balkon s pogledom na morje.

Vse sobe in apartmaji, kot tudi vse javne površine v hotelu so klimatizirane in brezžični dostop do interneta je na voljo na recepciji, plaži in ob pristanišču.

Pred hotelom je plaža z otroškim bazenom in bar, picerija in marina z vodo in elektriko.

Možnosti: wellness, potapljaški center, čoln

Upravljavec, tel. +385 20430830

Rezervacije, tel. +385 20430830

E-mail: reservations@alh.hr

Spletna stran: www.alh.hr

Hostli

Na otoku hostlov ni, lahko se predhodno najavite in prenočujete v apartmajih, ki jih v najem oddajajo domačini.

Kampiranje

KAMP MUNGOS

Baba Field

Otok Mljet

Tel: + +385 (0) 20 745 224

Mob: +385 (0) 98208968

https://www.facebook.com/pages/Autokamp-Mungos/121229097973226

E-mail: komar.doo@du.t-com.hr


Kamp Marina *, Rop Ropa 11

Tel. +385 20745071

Mob. +385 98 915 56 76

E-mail: kampmarina@gmail.com


Avtokamp "LAUREL"

Kozarica bb Kozarica 20225 Babino Polje Mljet HRVAŠKA

Telefon: +385 98 70 22 00 +385 98 22 92 22

E-mail: lovor@autocamp-mljet.com

http://www.autocamp-mljet.com/en/

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška