Otok Cres

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Cres, največji jadranski otok, je pravi izziv za ljubitelje narave, saj je prava zakladnica rastlinskega in živalskega sveta, z velikim številom avtohtonih vrst

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 7 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Vransko jezero: Prelepo jezero na otoku Cres
  2. Lubenice: To je zgodovinska vas, ki je privlačna predvsem zaradi svoje lege. Nahaja se na 378 m visoki pečini, s katere se razlega pogled na znano prodnato plažo in na obalo Istre
  3. Valun: Najbolj je znan po televizijski seriji "Soncu naproti", do njega pa se lahko pride samo peš
  4. Martinščica: Ribiško naselje, ki je samo kakšen kilometer oddaljeno od kampa Slatina. Od zaliva Tiha pelje prijetna sprehajalna pot točno do prisrčnega pristanišča kraja
  5. Osor: Starodavno mesto, ki se je v časih, ko se je intenzivno plulo vzdolž obale, zaradi zaščitenega pristanišča in številnih manjših zalivov, razvilo v pomembno mesto za morjeplovce

Muzeji

Muzej boste na otoku Cres našli v zgradbi "Arsan", rojstni hiši renesančnega filozofa in pisca Franja Petrića.

Parki

Skriti kotički

Jezero Vrana v središču otoka je edini vir pitne vode za Cres in Lošinj in za ostale otoke v arhipelagu, njihove prebivalce in turiste. Jezero je hkrati neobičajen naravni fenomen – nivo vode je nad nivojem okoliškega morja, njegovo dno pa je pod nivojem morskega dna, na 74 m globine.

Aktivnosti

Plavanje, kolesarjenje, pohodništvo, različni vodni športi, itd.

Zemljevidi in geografija

Otok Cres na Hrvaškem je severni otok creško-lošinjskega arhipelaga. S svojo površino v velikosti 405 km2 je skupaj s Krkom največji otok na Hrvaškem, in po dolžini, ki znaša 66 km, drugi najdaljši otok za Hvarom.

Razčlenjena in 248 km dolga obala skriva na južnem in zahodnem delu otoka množico čudovitih zalivov in plaž, medtem ko je na severu in vzhodu obala strma.

Z najvišjih vrhov otoka, Gorice (648 m) in Sisa (638m), se razlegajo čudoviti pogledi na Kvarner in sosednje otoke. Bodisi da se na vrhove vzpenjate ali pa se samo sprehajate po številnih sprehajalnih poteh po otoku, v vsakem primeru lahko vdihujete dišavne vonjave več kot 1300 otoških rastlinskih vrst, od katerih so številne endemične. Poleg tega lahko obiščete ornitološki rezervat. Namreč, otok Cres je edino od zadnjih prebivališč redke ptičje vrste – beloglavega jastreba.

Jezero Vrana v središču otoka je edini vir pitne vode za Cres in Lošinj in za ostale otoke v arhipelagu, njihove prebivalce in turiste. Jezero je hkrati neobičajen naravni fenomen – nivo vode je nad nivojem okoliškega morja, njegovo dno pa je pod nivojem morskega dna, na 74 m globine.

Otok Cres in otok Lošinj ločuje 11 m širok kanal in povezana sta z mostom v Osorju.

Zemljevid

Zemljevid Otok Cres

Dinamični zemljevidi

Območja

Naselja, razvrščena od severa proti jugu otoka (z malimi črkami so označene zapuščene, nenaseljene vasi oz. predeli pastirskih stanov):

Tramuntana (področje pastirskih stanov: Straganac, Konac, Žagnjevići, Frantin, Petrićevi, Ivanje, Rosuja, Niska), Porozina, Filozići, Beli, Sv. Petar, Dragozetići, Predošćica, Vodice, Merag, Vid, Stara Gavza (novo počitniško naselje severozahodno od kraja Cres), Cres, Lovrešćina, Loznati, Batjani, Gabrovice, Pernat, Zbićina, Valun, Lubenice, Mali Podol, Bertulčići, Veli Podol, Orlec, Zbišina, Vrana, Vidovići, Grmov, Hrasta, Padova, Martinšćica, Miholašćica, Stivan, Belej, Gradiška, Pizin, Srem, Plat, Verin, Ustrine, Osor (tu je dvižni most na otok Lošinj), Loze, Grmožaj, Murtovnik, Kalk, Drakovac, Peknji, Punta Križa, Peski.

Vreme in klima

Povprečna poletna temperatura zraka je 24 °C. Temperatura morja se poleti dvigne tudi do 25 °C, povprečna poletna temperatura morja pa je prijetnih 22 °C.

Najpogostejši vetrovi so že omenjena burja (severovzhodni veter), jugo (južni veter) in maestral (severozahodni veter), ki vas bo ohladil v popoldanskih urah.

Cres je obkrožen s planinskim delom kopna in morjem. Zato ima prijetno sredozemsko klimo s kontinentalnim vplivom in je poleti na otoku zelo prijetno. Znano je, da ima morje pomembno vlogo pri vzdrževanju temperature bližnjega kopna. Tako morje poleti otok hladi, pozimi pa greje in je zato srednja letna temperatura 14,4 °C. Južni del otoka Cresa, kjer se nahajata tudi dva naša kampa, prekriva bujna sredozemska makija, gozd hrasta črnike in borov gozd

Kdaj obiskati

Za obisk otoka Cres je najbolj primeren poletni čas nekje od maja naprej pa vse do konca septembra.

Prijetna sredozemska klima skupaj z naravno vegetacijo dobro deluje na zdravje. Svež zrak z delovanjem morske soli in bujne vegetacije vam bo sigurno koristil. Zato se creško-lošinjsko področje smatra kot ugodno za zdravljenje dihalnih bolezni. V času vašega bivanja, že po nekaj dnevnih, boste v kombinaciji s sprehodi ali bolj aktivnejšim ukvarjanjem s športom, občutili, kot da ste si očistili svoje dihalne poti in zadihali s polnimi pljuči.

Zgodovina

Prvotno ime otočja, ki obsega Cres, Lošinj in niz manjših otokov, je povezano z antično legendo. Medeja naj bi prav tu umorila brata Absirta in po njem naj bi otoki dobili ime Absirtidi. Otočje je bilo naseljeno že v mlajši kameni dobi - neolitiku, kasneje so se tam naselila libursko - ilirska plemena in grški pomorščaki. V daljni preteklosti so se otoki kopali v razkošju in blišču rimske civilizacije, obšle pa jih niso niti tragične posledice razpada imperija in nastanek Bizantinskega cesarstva.

Selitve Slovanov in prihod Hrvatov ter kasnejše obdobje pod beneško republiko so globoko zaznamovale duhovno in materialno kulturo tega področja.

Ne glede na zgodovinske dogodke je prav odnos med človekom in kruto, pa vendar velikodušno naravo ustvaril nenavadno simbiozo, zaradi katere je videti delo človeških rok kot spontana evolucija narave. Sledi tega čudovitega ustvarjanja je slutiti povsod - od severnih strmin otoka, neprehodnih in prebičanih z vetrovi, prek osrednjega višavja, kraško nagubanega in ostrorobega vse do južnih obronkov, odprtih maestralu in morju, ki obliva rtiče in pljuska v njegove zalivčke.

Našli jih boste v izmučenih kamnitih zidovih, na gobčku krotke ovce ali morda v detajlih hiš in starih cerkva. Kamen na kamnu. Kamen, iz katerega se rodi kamen. Kamen, ki se beli nasproti jasnemu modremu nebu, prek katerega v neskončni svobodi ponosno kroži beloglavi jas

Hrana

Na otoku Cres nudijo odlično hrano kot so morski sadeži, jagnjetina, oljčno olje, češnje in višnje.

Pijača

Na otoku pijejo različne pijače od sokov, odličnih vin in pa piv.

Nakupovanje

Na otoku Cres boste našli veliko tržnic,majhnih trgovin in butikov kjer lokalni prodajalci prodajajo različno blago. Od oblačil, obutev, nakita in drugih stvari. Skoraj pri vsakemu prodajalcu boste lahko malce znižali ceno.

Kultura

Festivali in dogodki

V poletnih mesecih se na otoku Cres vsakodnevno dogaja veliko stvari od koncertov, iger za otroke, dramskih iger in podobno.

Jezik

Uradni jezik je hrvaščina. Večinoma razumejo tudi nemško in italijansko.

Izobraževanje

Varnost

Kar se tiče varnosti, ste lahko na otoku Cres brez skrbi saj so prebivalci in hkrati tudi turisti zelo prijazni in si medsebojno z veseljem in radi pomagajo. Le svojih osebnih stvari ni priporočljivo puščati drugim na očem.

Koristne turistične informacije

Številni izleti so običajno celodnevni, odhod je v jutranjih urah, vrnitev pa v poznih popoldanskih urah, z vmesnim kosilom na ladji. Eden od najbolj zanimivih izletov z ladjo na Cresu je brez dvoma obisk Plave špilje, ki vam z igro svetlobe in vode pričara čudovito doživetje s turkizno barvo morja. Za tiste, ki ne plujejo tako radi kot radi plavajo in se potapljajo, so tu na voljo tudi potapljaški centri in centri za raziskovanje ostankov ladij pod morjem.

Poleg izletov z ladjo pa obstajajo tudi drugi izleti, npr. obisk centra „Caput Insulae“ v Belem in labirintov na Tramuntani, obisk mesta Cres – zgodovinskega mesta z beneškim pridihom. Obiščite Osor, najstarejše mestece na teh dveh otokih, ki ju hkrati ločuje in združuje s svojimi številnimi spomeniki. Zaradi tega si je prislužil ime „mesto muzej“. Tu so še slikoviti kraji kot sta Beli in Lubenice, vzpon na Osorščico ali pa vožnja po otoku s kolesom.

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Klicna koda za Hrvaško: 385. Za mednarodni klic iz Hrvaške je koda: 00.

Hrvaška uporablja GSM 900/1800 sistem za mobilne telefone. Za ponudbo le teh imajo T-Mobile, Vip in Tele2.

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Na otoku Cres imajo urejeno internetno povezavo (World Wide Web), v nekaterih hotelih in restavracijah pa se boste lahko poslužili tudi Wi-fi omrežja (brezplačno).

Prihod na destinacijo

Cres je mogoče doseči s trajektom iz otoka Krk (Valbiska-Merag) ali pa iz istrskega polotoka (Brestova-Porozina).

Bratislava - 520 km, Budimpešta - 530 km, Ljubljana - 165 km, Milano - 520 km, München - 560 km, Praga - 860 km, Dunaj - 555 km, Zagreb - 185 km

Z letalom

Otok Lošinj, ki je povezan z otokom Cres ima svoje letališče v mestu Osor.

Z avtobusom

Na otok Cres prav tako ni mogoče priti z avtobusnim prevozom.

Z avtom

Z vlakom

Na otok Cres ni mogoče priti z vlakom.

Z ladjo

Otok Cres je s kopnim povezan z dvema trajektnima linijama: Valbiska-Merag – trajektna linija, ki povezuje otoka Krk in Cres ter z linijo Brestova-Porozina, ki povezuje polotok Istro z otokom Cresom.

Transport po destinaciji

Otok je zelo hribovit, kar pomeni, da so ceste ukrivljene in včasih tako ozke, da je dovolj prostora samo za en avto.

Javni transport

Na otoku Cres imajo javni prevoz in sicer avtobusni prevoz. Prevozi so dokaj poceni.

Avto

Z avtomobilom boste brez težav lahko prevozili celoten otok Cres.

Taxi

Brez težav boste našli tudi taxi službo, ki vas bo odpeljala na želeno destinacijo.

Kolo

Po Cresu je možno kolesariti saj ima prelepe hribovite ceste in poti.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

Hotel Kimen, Zlatni Lav,...

Hostli

Floreus Cres, prijeten guesthouse.

Kampiranje

Kamp Čikat, Slatina, Bijar in Baldarin.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška