Otok Šolta

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Šolta je hrvaški otok v Jadranskem morju, v osrednji dalmaciji, zahodno od otoka Brača in južno od Splita ter vzhodno od Drvenik otokov. Je manjši otok z 58,98 km2 površine in 1700 prebivalcev. Otok idealen za družine, goste z jadrnico in vse tiste, ki želijo zbežati pred stresom. Uvrščajo ga v enega izmed šestih najlepših evropskih otokov.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 3,49 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Necujam: Zaliv na otoku Šolta, kjer leži sodobno turistično naselje, ki vsako leto privabi več turistov, tako domačih kot tujih. V poletnem času predstavlja glavno turistično središče na otoku. Oglejte si: antični grob, ruševine Sv. Petra in spominsko hišo Marka Marulića.
  2. Vas Gradac: prazgodovinsko gradišče
  3. Stomorska: Majhna vasica, ki se nahaja na severno-vzhodni strani otoka Šolta. V poletnih mesecih je Stomorska tudi priljubljeno pristanišče za turistične ladje, kot tudi za številne jadrnice in jahte.
  4. Maslinica: Naselje na otoku Šolta, ki se nahaja v zalivu na vzhodu otoka. Primerna destinacija za obiskovalce, ki želijo mirno podnevi in ponoči. Svojim gostom ponuja manjše kamnite plaže in ne težko si boste lahko poiskali svoj kotiček samo zase. Kraj ponuja tudi možnost potapljanja, ribolova in jadranja. Oglejte si: Grad družine Marchi iz leta 1706.

Skriti kotički

Panoramski razgled. Pospnite se najvišjo točko na otoku Šolta, obiščite Vele Stražo. Nahaja se na nadmorski višini 236m od morja, v bližini Gornjega Sela. Grohote: glavno mesto otoka z prikupno tržnico, ki ponuja obiskovalcem zanimivo ponudbo.

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Šolta leži zahodno od Brača in ima površino 51,9 km2, dolžina obale meri 79,450 km. Najvišji vrh Vela Straža leži pri naselju Gornje Selo in doseže višino 237 m nadmorske višine. V notranjosti zahodnega dela otoka se razprostira okoli 6 km dolgo in do 2 km široko kraško polje zasajeno z raznimi kulturami. Glavno mesto otoka je naselje Grohote. Apnenčasata obala je pretežno strma in kamnita, posebno na južni strani otoka. Severozahodna obala je poraščena s gostim grmovjem in izpostavljena severnim vetrom, predvsem burji. Tu se nahajata največja zaliva na otoku, Rogač in Nečujam. Jugozahodni del je pokrit z makijo in nizkim borovim gozdom, medtem, ko je vzhodni del kamnit. Zalivi zahodne obale so pred vetrovi zaščiteni s skupino sedmih otokov.

Zemljevid

Zemljevid otok Šolta

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Klima je sredozemska s povprečno januarsko temperaturo 7,2 °C, povprečna julijska pa znaša 26,1 °C. Najmanj dežja pade v poletnih mesecih.

Kdaj obiskati

Otok Šolta je najbolje obiskati v poletnih mesecih.

Zgodovina

Otok prvič omenja Pseudoskilakis v 4. st. pr. n. št. z imenom Olyntha. Rimljeni so ga poimenovali Solenta, v splitskem statutu iz 14. stoletja pa se omenja kot Šolta.

Na otoku so na različnih lokacijah dobili ostanke ilirskih naselij in utrdb (Gradac, Vela Straža, Laze pri Grohotah, Zadoci, Brda), ter naselij iz rimske dobe (Rogač, Grohote, Nečujam, Bujne pri Donjem Selu in Starine pri Gornjem Selu). V 7. stoletju, ko so Slovani in Avari porušili Solin, se je del prebivalcev Solina umaknil na Šolto. V srednjem veku so otok leta 1387 in 1418 napadli Benečani. Srednjeveški spomeniki stojijo na grohotskem polju (cerkev sv. Mihovila) v Doljnem Selu, Nečujmu in Stomorici nad Stomorem (benediktinski samostan).

Hrana

Na otoku lahko najdemo tipične konobe (gostilne), kjer pripravljajo odlične jedi iz svežih rib. Obstaja tudi nekaj picerij in domačih restavracij s hitro prehrano, kjer vam bodo postregli z različnimi ocvrtimi ribami.

Pijača

Otok Šolta je znan po svojem vinu in olivnem olju. Večina domačinov ima svoj vinograd in oljčnik.

Nakupovanje

Trgovine s svežimi živili in svež kruh je mogoče najti v vseh večjih mestih na otoku. Imajo tudi dobro ponudbo sadja in zelenjave.

Denar

Kuna, 1 KUNA= 100 lip. Tuje valute se lahko zamenja v bankah, menjalnicah, poštah in v večini turističnih agencij.

Kultura

Festivali in dogodki

Turistična skupnost vsako leto v poletnem času organizira tekmovanje za najbolje okrašeno in urejeno stanovanje, dvorišče in vas. Namen tega je, spodbudijo in podprejo zdravo tekmovalnost med lastniki stanovanj, hiš in vaščanov. Vsako leto kot nagrado dodelijo diplomo lastniku, ki je bil zmagovalec.

Jezik

Uradni jezik na otoku je Hrvaščina.


Varnost

Šolta je za turiste varen otok.

Zdravje

Edini zdravstveni dom se nahaja v Grohotah. V primeru hujše nesreče je potrebno poklicati helikopter ali hitro ladjo, ki vas bo odpeljala v neposredno najbližjo bolnišnico.

Koristne turistične informacije

Šolta Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Na otoku se nahaja javni telefon, ki deluje z telefonskimi karticami, katere lahko kupite v trafikah ali na pošti. Poštni uradi se nahajajo v Grohotah, Nečujemu in Stomorski.

Telefonske in mobilne storitve

Za mobilne telefone je zagotovljena odlična pokritost omrežja. Na Hrvaškem obstaja več omrežij za mobilno komunikacijo in najbolj priljubljenih, so: T-MOBILE, VIPNET, Tele2.

Internet

Prihod na destinacijo

Na otok Šolta se lahko pripeljete s trajektom, katamaranom ali z majhno potniško ladjo.

Z letalom

V poletnih časih je letališče v Splitu dobro povezano s skoraj vsemi evropskimi državi, posredno ali neposredno preko letališča v Zagrebu. Letališče je oddaljeno 25 km od pristanišča. Za prevoz do trajekta lahko uporabite avtobus, taksi ali najete avtomobil. Več na: www.split-airport.hr

Z avtobusom

Z avtobusom lahko pridete do Splita, ki je dobro povezan z ostalimi mesti. Nato do pristanišča in trajekta, ki vas odpelje na otok Šolta.

Z avtom

Do otoka Šolta lahko pridete tudi z avtomobilom do Splita in nato s trajektom na otok. Omejitev hitrosti na avtocestah je 130 km / h, v naseljih 50 km / h in 80 km / h zunaj pozidanih območij.

Z vlakom

Železniška postaja se nahaja v pristanišču. Podrobnosti o storitvah vlakov lahko najdete na: www.hznet.hr

Z ladjo

Trajektno pristanišče v Splitu je enostavno najti. Ko prispete v Splitu), sledite oznakam "Split Center" ali "SPLIT PORT". Split, ki predstavlja vstopno točko na otok Šolta ponuja obalne in mednarodne linije. Več informacij za linije trajekta na:

  • www.jadrolinija.hr
  • www.sem.hr
  • www.adriatica.it
  • www.snav.it

Transport po destinaciji

Vasi v notranjosti otoka Šolta se nahajajo na gričih, medtem, ko se ribiške vasi nahajajo v posameznih zalivih, ki med seboj niso povezani. V tem primeru se je najlaže gibati z čolnom, ki si ga lahko izposodite.

Javni transport

Na otoku Šolta je tudi javni prevoz z avtobusom, vendar jr ta povezan z prihodi in odhodi trajektov in katamaranov.

Avto

Po otoku se lahko gibljemo tudi z avtomobilom. Edina črpalka se nahaja v pristanišču Rogač

Taxi

Za gibanje po otoku Šolta lahko najamemo tudi taksi.

Kolo

Za gibanje po otoku Šolta lahko najamemo kolo ali skuter. V primeru, da najamemo kolo ne smemo pozabiti, da je veliko zanimivih na gričih.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Otok Šolta ni destinacija kamor bi množično zahajali turisti, vendar lahko v vsaki vasi najamejo obiskovalci hiše ali zasebne sobe. Edino letovišče s 200 stanovanji najdemo v Nečujamu.

Hoteli

Otok Šolta ponuja tudi nekaj hotelov. En od teh je Martinisa Marchi Hotel in Restaurant, ki se nahaja v zgodovinskem gradu v Maslinici na otoku Šolta na zahodni obali.

Kampiranje

Otok Šolta ponuja tudi možnost kampiranja v kampu v Stomorski.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Hrvaška