Nova Zelandija

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Nova Zelandija - dežela tisočerih možnosti ali kot ji lepše pravijo, celoten svet v eni državi. To je ena od najlepših držav na svetu. Raznolikost, ki se kaže v naravnih lepotah od mogočnih gora, naravnih jezer, brzečih rek pa vse do fjordov, vulkanskih con, otokov in nepopisnih obalnih zalivov. Flora in Favna prevzameta še tako zahtevnega naravoslovca. Določene vrste ptic kot sta Kakapo in Kiwi domujeta samo tu in nikjer drugje na svetu. Slednji predstavlja tudi nacionalni simbol države.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

Kuba – otok revolucije, cigar, glasbe, ruma…

Filip Simoniti Preberite: Nova Zelandija - Severni otok

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 4:22 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Queenstown: Prestolnica adrenalinskih avantur. Ponudba je zelo pestra od smučanja, padalstva, bungy jumpinga, jet boata in drugih aktivnosti, ki spodbujajo krvni obtok. Čudovite razgledne točke.
 2. Rotorua: Zgodovinsko zelo pomembno mesto in poznano po Maorih, ki so poseljevali ta predel. Geotermalna dinamika je tu zelo prisotna, zato najdemo gejzirje, vrelce blata, vroče termalne bazene, ki so pri turistih velika atrakcija.
 3. Taupo: Tudi v tem mestu ne manjka adrenalinskih dejavnosti. Tu se lahko preizkusite v ribolovu postrvi. Ne smete spregledati večjega jezera Taupo, ki razkrije spektakularno vulkansko goro in njene vrelce. Ogleda vredni so Huka slapovi,ki so več kot samo ogromen roj brzic.
 4. Blenheim: Zelo razvita sta agronomija in vinogradništvo. Tukaj bodo prišli na svoj račun gastronomi. Dobrih restavracij in odličnega vina tu ne manjka. Ogledate si lahko zgodovino aviacije.
 5. Nelson: Majhno sončno mesto umetnosti in glasbe. Destinacija svobodnega duha. V neposredni bližini se nahaja več nacionalnih parkov. Mesto zagotavlja varnost in ima prijazne prebivalce. Je največje ribiško mesto na Novi Zelandiji, ki je obkroženo s prelepo obalo in gorami.
 6. Wanaka: Majhno mesto z dostop do nacionalnega parka MT Aspiring, z dvema čudovitima jezeroma. Tu se lahko udejstvujemo v pohodništvu, gorskemu kolesarjenju, plezanju, soteskanju in vožnji s kajakom. Mesto kjer se lahko umaknemo in uživamo v krasnem občutku.

Skriti kotički

Potovalni načrti

 • Ime države 7 dni: Christchurch, Kaikoura-Christchurch, Chirstchurch-Mt.Cook, Queenstown, Queenstown-Milford Sound, Auckland, Rotorua.

Aktivnosti

Koristne informacije

Glavno mesto: Wellington

Valuta: Novo Zelandski Dollar

Število prebivalcev: 4 270 360

Elektrika: 230V/50Hz

Tel. koda države: +64

Časovni pas: UTC +12

Telefon za njuno pomoč: 111

Domena: .nz

Velikost države: 267 710 km²


Zelandija Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemlejvid Nova Zelandija

Dinamični zemljevidi

Regije

Kraji:Northland, Auckland Region,Waikato, Bay of Plenty, Central North Island, East Coast, Hawke's Bay, Taranaki, Wanganui, Manawatu, Greater Wellington
Položna pokrajina segajoča do peščenih plaž pa vse do kmetijskih zemljišč, gozdov,  vulkanskih vrhov in blatnih verelišč.

Kraji:Nelson Bays, Marlborough,West Coast, Canterbury,Queenstown - Lakes, Otago,Southland
Spktakularne gore in fijordi, obsežen obalni gozd, ogromni ledeniki.
Pretežen del otoka obsegajo narodni parki, pokriti z gozdom. Otok bogat s pticami. 
Odročni otoki daleč na zahodu, tradicionalni dom Maorov.
Zelo odročni otoki, neobljudeni in nenaseljeni. Odprave se organizirajo za ogled flore in favne.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Nova Zelandija ima v povprečju precej podobno klimo kot nekatere Evropske države, kot so Anglija, Severna Francija,Nizozemska. Določeni predeli imajo subtropsko, pol-sušno, sredozemsko (beri: mediterraean) in celinsko podnebje. Poletja so ali topla in suha ali pa mrzla in vlažna z vetrom iz severa. Najtoplejši meseci Nove Zelandije so od Decembra do Marca. Junija in Avgusta so na jugu otoka v gorah zelo popularne smučarske destinacije. Medtem, ko so v enakem obdobju, ob obali na severu, še vedno prijetne temperature. Povprečna poletna temperatura na severu otoka je v poletnih mesecih med 22-25 °C, na jugu pa je to povprečje med 21-24 °C. Kljub temu, da Nova Zelandija nima velikega temperaturnega razpona je vseeno možen nenaden preobrat, ko v enem samem dnevu lahko doživi vse štiri letne čase, še posebej čisto na severu. Pomladi, med Avgustom in Novembrom so zahodni vetrovi najmočnejši, povprečne temperature pa so takrat na severu otoka med 15 - 20 °C, medtem ko so temperature na jugu otoka gibljejo med 12-19 °C. Takrat pogosteje dežuje na zahodnih in južnih delih otoka. Na vzhodu pa je takrat toplo s suhim vetrom. Nova Zelandija je ena od dežel, kateri je zelo težko napovedati vremensko prognozo. Vreme je torej precej spremenljivo in nestabilno, izvzeto poletje. Jesen traja od Marca do Maja in ima za naše razmere kar precej visoke temperature. Sever otoka 17-23°C, Jug otoka pa 19-14°C.


Zelandija Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Nova Zelandija je lepa ne glede na letni čas obiska. Potrebno je izbrati čas, ki najbolj ustreza obiskovalcu in njegovim osebnim preferencam.

Zgodovina

Nova Zelandija je bila naseljena nekje med 11 in 14 stoletjem in je med zadnjimi večjimi poselitvami človeka v okviru avtohtone poselitve in evropske kolonizacije. Na Nizozemskih zemljevidih se ime "Nieuw Zeeland" prvič pojavi v zgodnjih letih 1645, pri raziskovanju Abel Tasmana v letu 1642. Ugiba se, da so lahko evropejski raziskovalci za Novo Zelandijo vedeli že v sredini 14 stoletja. Zgodovinska oseba kapitan Cook je osrednji otok Nove Zelandije ponovno odkril leta 1769 in ga zarisal v kartografijo sveta. Prvotni in tudi prvi naseljenci Nove Zelandije so bili Polinezijski Maori, nekje pred 750 leti. Legende o Maorih pravijo, da so bili ti zelo divje in ostro ljudstvo. Močen vpliv nanje sta imela neokrnjena narava in mogočna in surova moč vulkanov. Maori so bojevniška rasa in tradicija ima kljub velikemu zunanjemu vplivu še vedno zelo močno vlogo in vpliv. Ta se najbolj izraža v tradicionalni Haki.

Po letu 1769 in naslednjih 80 let so Novo Zelandijo naseljevali nekateri lovci, kitolovci, trgovci in misijonarji. Mnogi od teh so doživeli oster upor lokalnih Maorov. 1840 je bilo prelomno leto za avtohtono ljudstvo. Misijonarji so dosegli dogovor z njimi, da predajo svojo suverenost Britaniji, s sporazumom Waitangi. Istega leta se je začela tudi množična poselitev kolonije New South Wales, ki je delila Novo Zelandijo na ločeno kolonijo. Kasneje med leti 1843 in 1872 je sledila serija ozemeljskih vojn podprtih s političnim manevriranjem in širjenjem evropski bolezni, ki zlomi upor Maorov za ozemeljsko celovitost in pustil trajne posledice in krivice.

Britanska kolonija Nove Zelandije je leta 1907 postala samostojna vlada pod domeno Britanije. Leta 1931 je dobila celo ponujeno popolno suverenost pod statutom Westminster, vendar to ni sprejela vse do leta 1947. Nova Zelandija je nudila svojo podporo vojski Združenega Kraljestva v vojnah med leti 1889-1902 (Boer) in tudi med obema svetovanima vojnama kot zaveznik antant. Udeležena je bila tudi v tako imenovanih vojnah miru: Maleziji, Koreji, Vietnamu, Afganistanu in drugih. Vez z Združenim kraljestvom je bila pretrgana s sprejetjem Novo Zelandske ustave, ki je bila podpisana v letu 1986, z obeh strani, čeprav je Britanska kraljica ostala predsednica države z imenovanim guvernerjem, ki jo zastopa v Novi Zelandiji. V zadnjih letih skuša vlada reševati storjene krivice vendar je to zelo zapleten proces. Leta 2005 je bila ustanovljena politična opcija Maori, ki se zavzema za neodvisno prespektivo Maorov, na politični ravni.

Hrana

Izven večjih mest je zelo težko najti restavracijo. Novo Zelandci nimajo navade jesti zunaj. Kosilo zunaj je rezervirano za posebne priložnosti kot so rojstni dnevi ali romantični zmenki, čeprav se zadnje čase to spreminja.

V manjših mestih je hrana v pubih, hotelih, bistrojih sicer vedno na voljo, toda to so predvsem burgerji in čipsi.

Hitra hrana je precej dostopna. Bencinske črpalke pogosto prodajajo pite, ki vam jih pogrejejo. Večina večjih znamk kot so KFC, McDonald's, Subway, Burger King in Domino's je prisotnih v večini mest. Zelo se splača poskusiti njihove lokalne burgerje - Burger Wisconsin in Burger Fuel. Čips in riba je lokalna specialiteta, kar ne čudi, saj Britanski vpliv seže tudi v kuhinjo.

Zaradi vulkanskih soli, ugodnih klimatskih razmer in kristalne vode je Nova Zelandija blagoslovljena z nekaterimi zelo kvalitetnimi produkti. To ponudbo lahko najdete tudi na menijih. Green-lipped školjka, rake, morsko uho (lokalno paua), divjačina, Kumara, feijoas, Tamarillo in kivi je potrebno še posebej izpostaviti. Kakovost Novo Zelandske Jagnetinje pa je legendarna. Tudi jabolka imajo svoj ugled.

Pijača

Nekatera najboljša svetovna vina izhajajo prav iz Nove Zelandije. Ta je poznana kot ena največjih izvoznic Sauvignon Blanca. Regija Marlborough in Hawkes Bay sta še posebej posejani z vinogradi in vinogradništvom. V Hawkes bay-u lahko poskusite degustacijo Merlota, Cabernet Sauvignona, Syraha, Chardonnaya. V Marlborough, ki je hkrati tudi največja vinogradniška regija, pa je najbolj znana sorta vin prav Sauvignon Blanc. Tudi Riesling in Piont-e lahko poskusite tam. Večina vinskih hiš ponuja vinske ture, degustacije in prodajo vin. Ogled je zelo priporočljiv.

Nova Zelandija se ponaša tudi z manjšimi pivovarnami, ki proizvajajo zelo kakovostno pivo. Izpostaviti velja Monteith's of Greymouth, Speights in Emerson. Novo Zelandci zelo uživajo v pitju piva s povprečno porabno kar 71 litrov na leto.

Zakonito mejo za pitje alkohola je 18 let. Mlajši lahko kupijo alkohol samo ob prisotnosti staršev. Politika lokalov je, da o legitimnosti lahko povprašajo vse osebe, ki izgledajo mlajše od 25 let.

Opozoriti velja, da je trženje alkohola prepovedano ob nekaterih praznikih kot so, Božič, Veliki Petek in Velikonočno Nedeljo, ter še pred 13:00 na dan Anzac (25 April).

Nekatere ulice imajo prepoved pitja in celo posedovanja alkohola med določeno uro oziroma delom dneva (mestno jedro, obljudene plaže). Če vas policija najde pri kršenju teh določil, vam lahko zaukaže spraznitev vsebine na licu mesta. Ob neupoštevanju le-taga pa vas lahko celo zaprejo.

Nakupovanje

Gospodarstvo in ekonomija

Novo Zelandska ekonomija bazira na kmetijstvu in ima zelo striktne eko zakone, zato je tudi najmanjši vnos prehranskih izdelkov zelo nadzorovan. Tržno gospodarstvo je odvisno od izvoza. Ima le malo majhnih proizvodenj in visoke tehnologije. Poleg kmetijstva pa je za Novo Zelandijo zelo pomemben turizem. Zadnje čase se Nova Zelandija odpira tudi navzven za tuje investitorje in je prepoznana kot ena od najbolj poslovno prijaznih držav. V začetku 20. stoletja je bilo gospodarstvo obsežno regulirano, uvedena je bila socijalna politika. Koncu 20. stoletja pa se je to dereguliralo in liberalizeralo. Zunanja politika je postala bolj neodvisna. Čeprav je Nova Zelandija bila še vedno v okviru Commonwealtha je kulturno, gospodarsko in politično takrat rasla. V zadnjem času se tudi Nova Zelandija ukvarja s problemom povačanja brezposelnosti.

Kultura

Novo Zelandske kulture temelji na Maorski dediščini in vplivu kolonizma. Maorska kultura še vedno igra pomembno vlogo v vsakodnevnem življenju, v vladi in korporativnem simbolizmu. Z obilico priložnosti za popotnika, ki lahko doživi delček zgodovine Maorov, nazaj v preteklosti in v današnjih dneh. Maori, Pakeha (Kiwi-ji Evropskega porekla) in drugi Novo Zelandci (novi prišleki) so običajno v dobrih odnosih . Zelo redko prihaja do trenj med Maori in ne-Maori. Nova Zelandska nacija je precej mlada, po vseh svetovanih standardih, zato se njihova identiteta še formulira. Izogibati se je potrebno frazam, da je Nova Zelandija pravzaprav podrejena Britaniji. Tako se hitro sproži neodobravanje med domačini. Pri spremljanju ceramonjalnih običajev in dogodkov - hangi je potrebno biti izredno previden in spoštljiv, saj se turisti prepogosto spozabijo in se vedejo preveč sproščeno. Tako vedenje ujezi domačine, ki svojo kulturo jemljejo resno in s spoštovanjem. Sicer je to zelo privlačno doživetje turistov in zelo velika atrakcija. Novo Zelandci tudi pri odnosu do Avstralije ne želijo posploševanja. Da so Novo Zelandci pravzaprav Avstralci, ne drži. Podobnost je lahko opaziti, kot bi nam Slovencem dejali, da smo alpski Hrvatje. Sicer pa se tudi med njimi vršijo provokacije in zbadanja. Nekoč je Premije Nove Zelandije na zbadljivko, s strani Sir Roberta Muldoona iz Avstralije, da Novo Zelandci neprestano migrirajo v Avstralijo, odgovoril z: »to je dobro, saj s tem dvigujemo IQ obema državama«. Kraji, ki so kulturno zanimivi so Rotorua (kultura Maorov), Nelson s kulturo umetnosti, North Cape.

Novo Zelandci ne hodijo v restavracije, imajo pa po drugi strani zelo razvito kulturo pitja kave, ki je tudi sicer ena najboljših na svetu – Expresso.

Jezik

Nova Zelandija uradno uporablja Angleščino, Maori in New Zealand Sign Language. Angleščina je univerzalna in se piše v Commonwealt (British) črkovanju. Novo Zelandska Angleščina je ena od različic angleščine, ki se razlikuje ravno dovolj, da upraviči publikacijo Oxfordskega Novo Zelandskega slovarja.

Uporaba besed se lahko razlikuje glede na situacijo, predvsem v zadregljivi uporabi popotnikov. Nekaj besed, ki jih Američani jemljejo za žaljive in imajo za te nadomestne evfemizme, so tu čisto sprejemljive. Tudi pri oddajanju v živo na televiziji, so določene kletvice uporabljene v kontekstu, tolerirane. Posebnost uporabe predloge velja za Novo Zelandce pri obeh glavnih otokih. Kot je običajno v Angleščini se določen kraj locira kot: "Wellington is on the North Island", Novo Zelandci pa: "Wellingotn is in the North Island". Črka Z je vedno izgovorjena z zed. Nekateri Evropskim narečjem se zdi razumevanje Novo Zelandščine precej težavno.

Izobraževanje

Dolga leta so Novo Zelandske šole in univerzitete izobraževale tuje študente iz jugovzhodne Azije. Njihova izobrazba in izobraženost zdaj prinašata prihodke s strokovnim trženjem - velikim izvozom v tuje države. Nedavno so bile ustanovaljene šole za študente iz Južne Koreje in Kitajske in tudi nekatere druge.

Izobraževanje je v Novi Zelandiji obezno za otroke starsoti od 6 do 16 let. Večina teh otrok začne obiskovati šolo že pri 5 letih in pogosto ostanje v šoli 13 let, do njihovega dopolnjenega 17 ali 18 leta.

 • Osnova šola traja 6 let (1-6) - primery school
 • srednja šola traja 2 leti (7-8) - intermediate school
 • visoka šola pa traja 5 let (9-13) - secondary school (ali tudi high school, tudi college).

"College" ni enako pojmovano kot v nekaterih drugih državah s sopomenko "universitie".

Akademski standardi v Novi Zelandiji so se postopno zvišali pri naslednjih petih univerzitetah, ki so leta 2007 dosegale 100 najboljših Azisko Pacifiških Univerzitet:

 • The University of Ackland
 • Massey University
 • University of Otago
 • Univesrity of Canterbury
 • Victoria University of Wellington

Delo

Za delo v Novi Zelandiji obstaja več možnosti, lahko se odločite za začasno ali trajno delo.

Iskalec zaposlitve pa potrebuje:

 • delovno dovoljenje ali primerni delovni vizum,
 • Novo Zelandski tekoči račun,
 • IRD - Inland Revenue Tax Number - vaš delodajalec vam bo odvajal davek od plač, (za izdajo se čaka od 8 do 10 delovnih dni – potrebujete potni list, izpis iz rojstnega lista)
 • Obrazec za davčno napoved: saj je brez tega davek obračunan po 45% stopnji obdavčitve.

Pomembno je opozoriti na delo nad 183 dni v kateremkoli 12 mesečnem intervalu, saj je ta posebej obdavčljiv zaradi mednarodnih prihodkov. Nova Zelandija ima sicer sporazum »double taxation« s precej dražvami, da se tako ne plačuje dvakratnega davka. Novo Zelandija je sicer zelo priljubljena destinacija za turiste, ki so iz držav z vzajemnim spororazmom. Za izkušene in kvalificirane delavce se vodijo točke po naslednjem sistemu za pridobitev vizuma:

 • pomembne poklicne izkušnje,
 • relavantna in priznana kvalifikacija,
 • poklic glede na pomankanje na določenem področju,
 • biti v sorodu z domačinom/ni je velik bonus.

Trenutno je pomankaj predvsem v medicini, primankuje jim visoko izobraženih IT-jevcev. Išče se tudi delavce v gradbeništvu.

Varnost

Nova Zelandija je varna država z malo kriminala. Običajna previdnost je sicer priporočljiva. Ne puščajte svojih dragocenosti v avtomobilu na vidnih mestih, saj je majhen procent kriminala povezan predvsem s krajami. Ko se odpravljate na pohod sami, obvestite nekoga kam ste namenjeni in kakšen je vaš popotniški načrt.

Nekateri predeli Aucklanda so ponoči nekoliko manj varni, držite se znanih območij, ko se znoči.

Adrenalinske športi predstavljajo določeno mero tveganja. Poskrbite za svojo varnost in uporabljajte primerno funkcionalno opremo. Za nekatere aktivnosti je zaželjeno strokovno vodeno, še posebej za planinarjenje, jamarstvo, ledeniško plezanje in brzice. Preveri reference in licenco podjetja, ki vodi ekshibicijo in ponuja storitev.

Čeprav Nova Zelandija generalno gledano nima ekstremnih vremenskih razmer, orkanov in drugih klimatskih nevšečnosti, potresi na drugi strani predstavljajo veliko nevarnost. Nedavno, Septembra 2010 in Februarja 2011, je bilo Christchurch močno prizadet zaradi potresa. Bilo se smrtne žrtve in velika gmotna škoda.

V sili pokličite na telefonsko številko 111, tako za policijo, gasilce kot tudi za medicinsko pomoč. Lahko zavrtite tudi mednarodno uporabno telefonsko številko 112 za nujne primere.

Zdravje

Za Novo Zelandijo ni predvidenih posebnih zdravstvenih ukrepom pred vstopom. Ni se potrebno cepiti.

Paziti je potrebno le na močno ultraviljolično sevanje, ki se giblje 40% vešje kot v sredozemlju in predstavlja neposredno goržnjo za kožnega raka. Kapa in sončna očala sta zelo priporočljiva, še posebej za svetlopolte ali redečelasce. Nekoliko težav v zimskem času predstavlja tudi smog v večjih mestih južnega otoka.

Na Novi Zelandiji ni strupenih divjih živali in ni tropskih bolezni. Voda je tu pitna. Zdravstveni sistem je na nivoju svetovnega razreda.

Nekaj običajnih varnostnih ukrepov, ki jih upoštevate tudi, ko ste doma. Uporabljajte visok faktor kreme proti sončnemu sevanju, za aktivnosti na soncu vedno vzemite dovolj vode, ko ste v gorah vedno uporabljajete topla oblačila in bodite pozorni na višinsko vrtoglavico. Sicer pa Nova Zelandija velja za zelo varno državo za potovanje, zato se sprostite in uživajte maksimalno.

Telekomunikacije

Telefon

Nova Zelandija ima dobro razvito mrežo telefonskega sistema. Telecom ima v državi največ telefonskih govorilnic (4000), ki jih je zlahka opaziti, po njihovih rumenih in modrih barvah. Večina jih deluje na kreditne in telefonske kartice z impulzi. Težko boste našli govorilnico ali Wi-Fi na kovance.

 • Državna številka je 64. Novo Zelandske telefonske številke lahko najdete tudi preko spleta
 • Telefonska številka za nujne primere je 111

Za izstop iz poslovnih telefonskih sistemov je pogosto potrebno najprej vtipkati številko 1. Pri nujnih klicih, odzivniku sporočite povezavo s policijo, gasilci ali reševalci.

Mobilni aparati

Mobilni signal je dobro pokrit znotraj urbanih mest. Zelo slab ali sploh nedelujoč, pa je na podeželju ali stran od avtocestnega sistema. V hribovitem in gorskem svetu se ne zanašajte na mobilne aparate. Telefonska številka 555, služi za obveščanje policije o ne tako nujnih sporočilih, ki zadevajo prometno varnost, kot so okvare vozil, zastoji, nesreče brez poškodb.

Na Novi Zelandiji so trije glavni mobilni operaterji:

 • Telecom
 • Vodafone
 • 2degrees

Za dostop do lokalnega mobilnega interneta, z uporabo USB širokopasovne kartice za prenosnike ali micro-sim kartice za Apple Ipade ima najboljšo pokritost s signalom na Novi Zelandiji - Telecom. Zunaj Aucklanda sta si Telecom in Vodafone precej blizu. Telecomova mobilna pokritost v določenih predelih Hawke's Baya, južnih predelov severnega otoka in južnega otoka je le-ta vaša edina možnost, saj je Vodafonova pokritost signala nestabilna.

Internet

Dostop do interneta je precej drag, saj povezava s preostalim svetom poteka samo po enem kablu. Dostop do spleta in pošte je omogočen v različnih spletnih kavarnah, vendar pozor, imejte dobro zaščiteno povezavo z učinkovitim in preverjenim antivirusnim programom. Urne postavke v spletnih kavarnah se običajno gibljejo od 4-8$, z nižjimi stopnjami okoli 2-4$. Mnoge knjižnice vam omogočajo brezplačni dostop do interneta, dnevno po 15 minut. Nekatere druge knjižnice, pa vam omogočajo samo brezplačen dostop do najbolj obiskanih domen, kot so BBC ali Al Jazeera, ter Google. Bon za dostop do Wi-Fi-ja lahko kupite na različnih prodajnih mestih Starbucksa, McDonaldsa, ki imajo za svoje stranke brezplačno internetno povezavo. Hoteli in moteli ponavadi ponujajo bon za proti plačilo dostopa do interneta, nekateri pa imajo to že vključeno v ceno. Brezžične "vroče točke" so posejane po večini večjih mest, široko po Novo Zelandiji. Tudi precej kampov se je že prilagodilo novemu času. Tako letališče kot CBD v Wellingtonu imata brezplačen dostop do interneta, medtem ko Christchurch in Auckland oba na svojih terminalih to ponujata za proti plačilo.

Pošta

Nacionalna pošta Nove Zelandije je New Zealand Post. Če ostajate dlje časa na eni lokacije, lahko pri njih najamete poštni predal. Omogočajo pošiljke po Novi Zelandiji, čez noč ali naslednji dan.

 • New Zealand Post (poste Restant), omogoča pošiljke po državi. To je poceni storitev za prejemanje pisem in paketov medtem, ko ste na obisku Nove Zelandije.
 • New Zealand Post (Counter delivery), je ponudba, ki jo omogočajo lokalne trgovine z razglednicam in nekatere poštni centri na prodajnih mestih. Če bi radi poštni naslov uporabljali do tri mesece, se oglasite na njihovem okencu.

Razglednice stanejo

 • 0,70$, če so odposlane znotraj Nove Zelandije (2-3 dneh)
 • 1,90$, če so odposlane mednarodno (3-10 dni)

Pisma do velikosti 130 mm x 235 mm stanejo enako kot razglednice znotraj Nove Zelandije in tudi Avstralije

 • medtem ko pisma poslana na ostale destinancije stanejo 1,90$ (10 - 25 dni)
 • in 2,30 $ za standardno storitev (6 - 10 dni)

Spoštujte običaje

Na splošno Novo Zelandci vzdržujejo do turistov določeno varno distanco in niso zlahka užaljeni. Če se vam posreči z njimi navezati bolj pristen stik, pa se pojavi cel kup kompleksnih socialnih pravil, ki jih je potrebno vzeti v obzir. Običajno so Novozelandci zelo topli in prijazni ljudje, tudi družabni in odpuščajoči. Kljub temu pa mnogi domačini, še posebej tisti, ki niso izkusili tujine, se žal ne zavedajo lastne kulturne posebnosti in izjemnosti. Zato z njimi lahko pride do nehotenih nesporazumov v komunikaciji. Določene norme vedenja, je dobro imeti v mislih:

 • Poskušajte bit izjemno prijazni. Vedno recite prosim in hvala, ko npr. naročate kavo. Če želite še en jedilni pribor, vedno osebje nagovorite z, » oprostite, zelo mi je žal, mi lahko prosim priskrbite še eno eno vilico«.
 • Zelo olikano je, če se po obedu ponudite pri pomivanju posode. Vaša ponudba bo sicer zavrnjena, zato hitro pristavite še, »ali ste prepričani?«. Ponuditi pomoč enkrat in ne vprašati ponovno se jemlje za nesramno in zelo predrzno.
 • Obratna resnica. Če vam nekdo nekaj ponuja, to še ne pomeni da vam nujno to tudi želi podariti.
 • Če v hiši nekoga bivate nekaj dni in ste mlajši od 30-35 let je po njihovem bontonu smiselno, da se ob odhodu pusti določen prispevek denarja, recimo 20$, da bi se s tem lahko pokril račun za energijo, Še posebej velja to nenapisano pravilo, če ste gost deljenega stanovanja.
 • Novo Zelandci precej preklinjajo. Včasih lahko uporabijo kletvico tudi, ko opisujejo vas. Pri tem se morate zavedati, da to ni neposredno namenjeno vam, ampak je zgolj njihova specifična uporaba besednjaka.
 • Besedne fraze so pogosto podcenjen pri nepoznavalcu. »vredu je« pogosto pomeni najboljše kar se je lahko zgodilo, ozirajoč se tudi na ton govora. Nekoliko neprijazen je bil, pomeni, da je ekstremno neprijazen.
 • Če si želite komunikacije z Novo Zelandci izven formalnih situacij, morda npr. ne najdete določene lokacije, je najbolje, da sprožite pogovor z lokalnimi ljudmi, ki vas bodo zaradi vašega naglasa prepoznali kot turista in vam skušali pomagati in še več, dobili boste še kakšno koristno informacijo več.
 • Če v pogovoru z Novo Zelandci naletite na protislovja, bodite z njimi prizanesljivi. Novo Zelandci svoje mnenje in znanje ostro zagovarjajo, po drugi strani pa so se ob pravem prstopu pripravljeni tudi nekaj novega naučiti in sprejeti.
 • Novo Zelandska družba se za Novo Zelandce jemlje kot brezrazredna in enakopravna. To je večinoma res in deluje tako, da se izogibajo pogovoru o denarju in ne prikazujejo svojega bogastva. Tudi premožni Novo Zelandci se vedejo v družbi skromno. Ne pogovarjaj se o denarju, posesti, prihodkih in najemnini.
 • Od 19 Avgusta 2013 dalje, poroka ni nujno samo med moškim in ženskam. So strpen narod do gejev, lezbijk, tranzvestitov in biseksualcev.

Prihod na destinacijo

Ker je Nova Zelandija otok, sta pravzaprav smo dva edina načina za prihod na destinacijo. Z letalom ali ladjo. Slednja ima smo občasne morske povezave.

Zahteve za vstop

Slovenci za potovanje na Novo Zelandijo, do treh mesecev ne potrebujejo vizuma. Potrebujejo veljaven potni list. Obiskovalci Nove Zelandije nimajo dovoljenja opravljati delo ali študirati. Obiskovalci, ki bi želeli ostati na Novi Zelandiji, dlje od treh mesecev, morajo zaprositi za primeren vizum (naša predstavništva). Osebe s kriminalnimi prekrški ali prepovedanimi vstopi v ostale države, imajo lahko težave in so zavrnjene. Zavrnjeni so lahko tudi osebe z tuberkulozo ali osebe, ki bi lahko med obiskom znatno obremenile Novo Zelandski zdravstveni sistem. Če ste noseči več kot 37 tednov, bi lahko potrebovali dokazovati, da imate dovolj sredstev za kritje rojstva in materinstva, še pred vstopom v državo.

Z letalom

Nova Zelandija je kar precej umaknjena država od ostalega sveta. Zato je za večino turistov najbolj praktičen način vstopa v državo z letalom. Tudi najkrajši leti med Avstralijo in Novo Zelandijo trajajo 3 ure. Letališče Auckland (AKL) je najbolj obremenjeno letališče. Sledi mu mednarodno letališče Christchurch (CHC), ki je hkrati osrednje letališče na južnem otoku in v zadnjem času uspešno povezuje več pacifiških destinacij. Tudi letališči Wellington in Queenstown imata kar nekaj opcij. Letališča Dunedin, Hamilton in Palmerston North imajo povezavo samo z/iz Avstralije oziroma v nekaterih primerih še do Fijija. Nacionalni Novo Zelandski letalski prevoznik je Air New Zealand, ki operira na pacifiških in avstralskih relacijah. V ponudbi je tudi povezava z Londonom, preko Los Angelesa in Hong Konga. Mnogi podobni prevozniki drugih držav (Aerolineas Argentinas, Singapore Airlines, China Southern, ter Korean Air) ponujajo skoraj vse pacifiške otoke, vključujoč Vanuatu, Samoa, Tonga in Fiji. Sosednji avstralski nizkocenovni prevoznik Jetstar ali Virgin Avstralija imata veliko dnevnih povezav med Avstralijo in Novo Zelandijo.

Z ladjo

Ladijski prevozi so možne z potniškim ladjam do Aucklanda, Wellingotna, Nelsona ali Christchurch. Izvedljiv način prihoda z ladjo je tudi zasebna jahta, ali z regatami, ki potekajo, ter s tovorno ladjo.

Transport po destinaciji

Letalo

Air New Zealand in Jetstar, ter Qantas in še nekateri drugi imajo v ponudbi notranje lete med večjimi mesti. Pogosto so notranji leti cenejši kot vožnja z avtomobilom ali vožnja z vlakom. Še posebej to velja, če je pot načrtovana preko južnega in severnega otoka. Letalski operaterji uporabljajo elektronski sistem kart. Rezervirate lahko preko spleta, telefona ali preko potovalnega agenta. Check-in je predvidoma 30 minuto pred odhodom.

Let na otok Stewart leti iz Invercargill trikrat dnevno, za ceno povratne karta 165 $, za odraslo osebo. Otrokom je zaračunano 95$ za povratno karto. Cena vključuje tudi avtobusni transfer iz letališča do Obana.

Na otoke Chatman, so leti iz Aucklanda, Wellingtona, Napiera in Christchurcha in trajajo približno 2 uri. V petih dneh je letalska povezava vzpostavljanja vsaj enkrat, ampak ne z vsakega mesta vsak dan. Napier ima v ponudbi samo sezonske poletne lete. Pametno je karto rezervirati nekoliko prej, saj so mesta omejena.

 • Air New Zealand ima najbolj razvejane notranje lete in skrbi za večino mest z več kot 20.000 potniki. Dovoljena je ena potovalka, ki ne presega teže 23 kg. 7 kg težko torbico, torbo imate lahko kot osebno prtljago.
 • Jetstar je nizkocenovni letalski prevoznik.

Vlak

Tranz Scenic je železniški operater v državi. Overlander (zamenjal ga je Northern Explorer) je glavna povezava med Wellingotonom in Aucklandom, ki poteka v vsako smer, enkrat na dan. Prenočitvenih kapacitet nimajo na voljo. Ena od najbolj slikovitih poti na svetu je Tranz Alpen in poteka od Christchurcha do Greymountha na južnem otoku. Coastal Pacific je dnevna potniška storitev med Pictonom in Chirstchurchom. Na poti se ustavi še na 6 ostalih postajališčih, vključujoč Blenheim in Kaikouro. Capital Connection v jutranjih urah zapusti Palmerston North in pelje do Wellingona in se v popoldanski urah zopet vrača. Vožnja na Capital Connection deluje po principu pravi pridi, pravi dobi. Rezervirana pri zadnjem se ne da opraviti v naprej. Karte lahko kupite ob prihodu ali z rezervacijo preko telefona. Vlaki potujejo počasi, z ne večjo hitrostjo kot 110 km/h, ki lahko na posameznih odsekih pade tudi do 50 km/h. Razlog tiči v temu, da se je v preteklosti železnice privatiziralo, zdaj pa se jih ne vzdržuje zadostno. Večina Novo Zelandcev raje vozi ali na dolge relacije koristi letala. Karte za vlak so precej drage. Turisti zaradi razgledov kljub temu radi uporabljajo tak način prevoza.

Avto

Z motornim vozilom boste lahko dosegli večino Novo Zelandskih znamenitosti. Lahko najamete avto, motor ali karavan. Prometa ni veliko in vozniki so kulturni in vljudni. Vozi se po levi strani vozišča. Izven velikih mest je tipična regionalna cesta z enim pasom v vsako smer. Tako se lahko ujamete za počasneje vozečim vznikom, dokler ni varno za prehitevanje. Če boste vozili pod predpisano hitrostjo pričakujte, da bodo vzniki za vami nestrpni, če nimate pravega razloga. Za vožnjo potrebujete vozniško dovoljenje, ki pa mora biti mednarodno potrjeno. Najeta vozila imajo v večini ročno prestavno ročico in nimajo avtomatika, če za le-tega izrecno ne zahtevate.

Cene za 91 oktanski bencin se gibljejo med 2,15$ do 2,20$ za liter, v večini mest. 95 Premium oktanski in 98 oktanski bencin je sicer tudi možno tankata, ampak če ne vozite izrecno evropski avtomobil, bo 91 oktanski bencin tudi vredu. Dizel je nekoliko cenejši (1,50$ do 1,55 $ na liter), saj na bencinski črpalkah ni obdavčen. Namesto tega, za dizelska vozila odvajajo davek za obnovo cest in so le-ta vezana na težo, število osi in prevožene kilometre.

Motorno kolo

Uresničene sanje za vsakega motorista. Najem motornega kolesa je možen skozi celotno Novo Zelandijo. Za motoriste je glavna atrakcija južni del otoka in tam jih tudi največ najdemo in vidimo.

Najem vozila

Najem vozila lahko izvedete pri prepoznavnih podjetjih ali pri manjših lokalnih ponudnikih. Negativna lastnost velikih najemodajalcev je, da so precej dragi, po drugi strani pa so zelo lahko dostopni, po celotni Novi Zelandiji in ponujajo dobro izbiro, z relativno novimi vozili. Občasno najemodajalci ponudijo možnost brezplačnega najema, če potujete v smeri od juga na sever. Večina turistov izbere ravno obraten vrstni red, zato se družbam nabirajo prevelike zaloge vozil na jugu otoka. Po drugi strani pa je ponudba lokalnih najemodajalcev cenejša, za ceno manjše izbire vozil, ki so hkrati tudi starejšega modela.

Priporočljivo je, da ste za najem vozila stari vsaj 21 let ali več. Pomaga tudi, če imate mednarodno vozniško dovoljenje. Nekatera podjetja, ki so na voljo so: Avis, Hertz, Eurpcar in drugi. Določena podjetja ne dovoljujejo prehajanja avtomobilov s severa na jug otokov, s trajekti. Hertz dovoljuje prehajanje med otokoma, pod pogojem, da se najemnik vrne zaveže vrniti avtomobil na tisti otok, kjer ga je prevzel. Če se tako vozilo znajde oziroma obstane na napačnem otoku, je najemnik dolžan poravnati strošek prevoza na primarno lokacijo, ki lahko znaša od 400$ pa tudi do 1200$. Večina ponudnikov omogoča, da avtomobil brez stroškov pustite na letališkem terminalu, ali v pristanišču, kjer potem pri prehodu najamete novo vozilo. Najem vozila je zelo priporočljivo, saj nudi svobodno, neodvisnost, fleksibilnost za pristno interakcijo z krajem. Kar precej ponudnikov avtomobile ponuja v najem, v paketu skupaj z nastanitveno možnostjo.

Avtobus

Avtobusi so relativno poceni in okoljsko prijazno prevozno sredstvo po Novi Zelandiji. Vozni rede je organiziran enkrat dnevno, tudi med večjimi mesti. Večina cesta na Novi Zelandiji je precej ravnih in tudi vijugastih. Avtobusni prevoz je varen in udoben način za potovanje. Rezervacija s predplačilom lahko prinese kar precej popusta. Kiwi Experience, Magic in Stray prljažni avtobusi so zelo priljubljeni. "Skoči notri", "skoči ven" je zelo prikladen način potovanja. Tako boste lahko obiskali večino znamenitosti, nasvet voznika pa bo še dodal piko na i. Intercity in Nakedbus sta nacionalna prevoznika. Intercity je operater z največjim številom poti in postajališč, medtem ko Nakedbus posluje bolj kot MegaBus in United Kingdom.

Taxi

Taksiji zanjo biti zelo drag prevoz, še posebej do letališč. Po raziskavi CheapFlights, kjer so v primerjavo vzeli 24 mest so ugotovili, da ima Nova Zelandija tretje najdražje taksije glede na prevožen kilometer. Za 21,4 km pot od letališča Auckland do CBD-ja boste v povprečju odšteli 77,41 $ ali 3,50 $/km, kar je več kot stanejo nekateri notranji leti, katere nekatera podjetja ponujajo že za 35$. Cena za taksi v konkretni raziskavi je bila višja le še v Berlinu (4,06 $/km) in San Jose v Kostariki (3,59$/km).

Kolo

V Novi Zelandiji si lahko kolo izposodite v nekaterih večjih mestih. Po zakonu morate obvezno nositi zaščitno čelado, saj v nasprotnem primeru tvegate kazen. Ko si izposodite kolo, morate ob tem dobiti tudi čelado. Zapomnite si, da je potrebno kolesariti po levi strani cestišča. Vožnja s kolesom je prepovedana na cestah rezerviranih za motorni promet. Kolesarjenje po Novi Zelandiji je lahko zelo zabavno, vendar se je potrebno zavedati, da je kolesarskih poti malo. Na glavnih cestah bodite pozorni na avtobuse in tovornjake, saj vam te morda ne bodo dali dovolj prostora, ko vas bodo prehitevali. Kar petkrat več kolesarjev je ranjenih ali mrtvih na Novi Zelandiji, kot na Nizozemskem. V ozir morate vzeti še, da so razdalje med mesti precejšnje. Tudi konstanten veter vam lahko ponagaja. Medtem, ko so nekatera področja Nove Zelandije povesem ravninska, se bodo kolesarji vseeno pogosto znašli v situaciji, bodo morali biti bitko z dolgimi vzponi. Ni odveč tudi pozornost na vremo, saj tu lahko v enem dnevu doživite vse letne čase. Največ ponudbe kolesarskih izletov boste našli v Christchurchu. Trenutno poteka gradnja mreže kolesarskih poti, ki bodo na eni strani omogočale vožnjo po brezpotju ali po drugi strani kolesarske steze izven prometnih predelov. Nekatere prekrasne kolesarske poti so zdaj že zgrajene.

Spanje in namestitev

Hoteli

Nova Zelandija ponuja širok asortiment nastanitev. Kvalitetne mednarodne hotelske verige ponujajo luksuzne namestitve. Nikoli se ne boste počutili prav daleč od nočitve. Po podatkih Tripadvisorja je na Novi Zelandiji 1761 hotelov, 2192 BB-jev in 1029 ostalih namestitev (hiš, vil, itd.). Po aktualnosti namestitve so na prvem mestu Chistchurch hoteli. Prvi trije najbolj zaželeni so:

 1. CentrePoint on Colombo
 2. Lorenzo Motor Lodge
 3. The George Chirstchurch

Moteli

Ponudba Motelov je precej bogata. Od luksuznih do običajnih namestitev, najdete v večini vpadnic v mesto. Moteli poleg postelje ponujajo še priročno kuhnjico z vso pripadajočo posodo za popotnike. Tako lahko te nekoliko znižajo stroške za hrano, saj ne potrebujejo jesti zunaj. Gretje zna biti v Motelih problem. Veliko hotelov je že izoliralo stene in fasado, medtem, ko dvojna zasteklitev zaenkrat ostaja še "tabu". Centralno gretje je precej redko, bolj pogosti so plinski ali električne grelci.

BB

Bed and Breakfasts so zelo popularne namestitve za Britance, Švicarje, kakor tudi Homestays, farmstays in podobna prenočišča. Nekateri od teh so na zelo nenavadnih lokacijah, kjer jih sicer ne bi pričakovali. To je lahko zelo dobra izbira v primeru, da potnik želi izkoristiti nasvete lokalnega gostitelja. Številni, ki se odločijo za tako obliko bivanja imajo možnost preizkusiti pristno življenje na podeželju.

Morda velja na tem mestu omeniti še Novo Zelandsko posebnost. Ta je ene pravih držav na svetu, za Veliko Britanijo, ki je razvila WWoOF mrežo. Dobesedni zapis je "Willing Workers on Organic Farms", kar bi lahko prevedli v Slovenščino kot "prostovoljni delavci na ekoloških kmetijah". Deluje po principu, da prostovoljci na kmetijah za en dan pomoči na kmetiji, za opravljeno delo dobijo protivrednost namestitev in hrano. Nelson Tasman regija je še posebej bogata z WWOOFing možnostmi, kar je podobno kot WWOOF, z eno razliko, da ni omejeno samo na ekološko pridelano hrano.

Kampiranje

Komercialni prostori za kampiranje so postavljeni na strateško ugodnih lokacijah. Department of Conservation ("DOC") ponuja precej koč za uporabo pod določenimi pogoji in dovoljenjem. Vse manj je na voljo svobodnega kampiranja izven označenih mest za kampiranje. Včasih je bilo sicer zelo navdano videti šotore na neurejenih prostorih za kampiranje, na drevesih, v gramovju. Zaradi skrbi lokalne skupnosti, zaradi onesnaženja okolja, se po novem lokalna skupnost zavzema za kaznovanje kampiranja na prostoru, ki ni označen s to možnostjo. Ko zapuščate prostor v naravi, vedno počistite za sabo. Ne ponudite ljudem, ki se zavzemajo za uvedbo kazni, še več argumentov za uvedbo restrikcije.

Nadredna destinacija