Nikaragva

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Republika Nikaragva je obmorska država Srednje Amerike, ki leži med Pacifikom in Atlantikom. Nikaragva velja za priljubljeno destinacijo številnih popotnikov in je polna naravnih lepot, bogastev ter skritih kotičkov. Na severu Nikaragva meji na Honduras, na jugu na Kostariko, na vzhodu na Karibsko morje na zahodu pa na Severni Tihi ocean.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik


Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si

Video turistični vodnik

Dolžina: 7:49 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

 1. Granada: Granada je historično, politično in na področju ekonomije eno najpomembnejših mest v zahodni Nikaragvi. Je najstarejše mesto na Ameriškem kontinentu.
 2. Managua: Prestolnica Nikaragve in največje mesto države (glede na velikost in število prebivalcev). Ima veliko turističnih atrakcij njen teritorij pa obsega obale Pacifika, Sierras de Managua (nizko gorovje) in široke planjave okoli Xolotlan jezera.
 3. San Juan del Sur: Je eno najbolj obiskanih mest deskarjev. Njegov urban center ima popolno in raznoliko turistično ponudbo, podeželje pa ponuja raznovrstne aktivnosti, kot ribolov, opazovanje kitov, jogo, ježo na konjih itd.
 4. Leon: Dežela vulkanov, vročine in zanimivih mest, kjer obiskovalec lahko najde ruševine enega izmed prvih španskih kolonialnih mest.
 5. Matagalpa: Je eno izmed najbolj goratih predelov v Nikaragvi in predstavlja začetek severne regije te dežele. Teritorij je prepreden z dvema goratima dolžinama, ki se imenujeta Dariense in Isabellia ter se ponaša z zanimivimi mesti, poslopji, podeželskim turizmom, jezeri in slapovi.
 6. Isla de Ometepe: Ometepe je ena od destinacij občudovanih zaradi njene narave, gostoljubja domačinov, lepih naravnih krajev, vulkanov, bogatega arheološkega ozadja, sproščujočih plaž in številnih naravnih rezervatov in gozdov.

Skriti kotički

Če ste vedno sanjali o dopustu na neokrnjenem otoku z osupljivo lepo naravo, se lahko podate na enega od Koruznih otokov.

Potovalni načrti

 • Nikaragva 7 dni: Managua, Leon, Granada (vulkan Masaya), Costa Rica (Nacionalni park Monteverde), San Jose (park Sabana, muzeji, zgodovinski narodni teater...)

Aktivnosti

Nikaragva s svojim toplim podnebjem ponuja odlično priložnost za različne športne aktivnosti. Nacionalni šport v državi je bejzbol, ki je še posebej priljubljen med mladimi. Aktualna sta tudi odbojka in golf. Nikaragva z velikim delom obale ponuja ogromno aktivnosti, tisti bolj pustolovskega duha pa se lahko podate k vulkanom kjer lahko plavate v vulkanskih jezerih, se sprehajate, smučate na pesku in še in še. Morje je idealno za jadranje, deskanje in plavanje gore pa za gorsko kolesarjenje, plezanje in sprehode. Nikaragva nudi še veliko drugih privlačnih aktivnosti:

 • Ribolov ,ki ga organizirajo turistične agencije s športnimi ribiškimi turnejami in aktivnostmi, ali pa preprosto najamete čoln z vso potrebno ribiško opremo.
 • Igranje biljarda s prijaznimi fanti iz San del Sura, ki ga, kljub temu, da to ni čisto pravi šport, jemljejo zelo resno. Za eno urno igranje bi odšteli približno 2,00 $ na uro.
 • Nogomet - Nikaragva s svojo najboljšo nogometno ekipo Real Estelí (imenovano tudi "El Tren del Norte") za vse navdušence nogometa.
 • Vulkansko deskanje je ekstremni šport, katerega je odkril Avstrijec Darryn Webb, ko je bil na oddihu na severu Nikaragve. Deskanje na obrobjih vulkanov je med turisti postalo precej priljubljeno.
 • Golf - Nikaragva ima dve zelo popularni destinaciji za igranje golfa: Hacienda Iguana v Toli ter Nejapa Golf in Deželni klub v Managui.
 • Ježa na konjih Pustolovščine ranča Chilamate pustolovskim obiskovalcem nudijo vodene jahaške ture do plaž, (kjer je bil pred kratkim sneman TV show Survivor Nikaragva) in zagotavljajo avtentično vzhodnjaško opremo, lepe pohode in sveže pripravljeno hrano.
 • Sledimo stopinjam Marka Twaina - Nikaragva nudi ultimativno džungelsko pustolovščino, ki nas vodi ob vodni pokrajini proti Costa Rici do Karibskega morja in do reke San Juan, kjer je rezervat divjih živali.

Koristne informacije

Glavno mesto: Managua

Valuta: Cordoba (NIO)

Število prebivalcev: 5.891.199 (2010)

Elektrika: 120V/60Hz (Ameriški vtikač)

Tel. koda države: +505

Časovni pas: UTC-6

Telefon za njuno pomoč: 128

Domena: .ni

Velikost države: 130,373 km²


Več podatkov na Wikipedia.si

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid regij Nikaragve

Dinamični zemljevidi

Regije

 Kraji:Managua, Masaya, Masachapa
 Najbolj poseljena regija z glavnim mestom Managuo.

 Kraji:Puerto Cabezas, Bluefields, Nueva Guinea
 V tej regiji se mešajo Nikaragvanska, Karibska, Miskito Indijanska in Garifunska kultura. Po regiji se potuje večinoma s čolnom. 
 Kraji:Matagalpa, Jinotega, Esteli, Ocotal
 Tu lahko obiščemo tovarne cigar in se poučimo o gojenju kave. Ta regija je polna ostankov revolucije.
 Kraji:León, Corinto, Chinandega
 Zaradi trka dveh tektonskih plošč ima regija najvišje delovanje vulkanskih aktivnosti na Zemlji in je dom dveh nacionalnih ikon: ruma Flor de Caña in pesnika Rubéna Daríosa.
 Kraji:Juigalpa
 Skoraj pozabljen del države s svojimi skritimi zakladi, kot so neprometni otoki Solentiname ali El Castillo in pristen deževni gozd indijanskega rezervata Maiz.
 Kraji:San Juan del Sur, Rivas, Granada
 Ožina dežele, ki meji na Pacifiški Ocean in jezero Nikaragva. Mnogo krajev za deskanje na vodi, zabave v San Juan del Suru in motoristične vožnje okrog otoka Isla de Ometepe.

Lastnosti pokrajine

Vreme in klima

Predloga:Nikaragva Vremenska napoved in vreme v preteklih letih

Najbolj primeren čas za obisk

Zgodovina

Nikaragva je bila osvojena s strani Španskih konkvistadorjev v zgodnjem 16. stoletju. Pre-kolumbijsko indijska civilizacija je bila skoraj popolnoma uničena zaradi izgube populacije, katero so razredčile infekcijskih bolezni, suženjstva in deportacije. Nikaragva je tako postala Španska kolonija. Granada je bila prepoznana kot ena izmed najstarejših kolonialnih mest na Ameriškem kontinentu. Skozi čas kolonizacije je bila Nikaragva del centralne Capitanije, bazirana v Guatemali. Nikaragva je razglasila neodvisnost od Španije v letu 1821, do leta 1838 pa je država postala neodvisna republika. V prvi polovici 19. stoletja je Britanija okupirala Karibsko obalo potem pa postopoma skozi desetletja pridobila popolno kontrolo nad omenjeno regijo.
Ena najbolj barvitih osebnosti v zgodovini Nikaragve je William Walker. Ameriški južnjak je prišel v Nikaragvo kot oportunist. Nikaragva je bila na robu civilne vojne, Walker pa se je postavil na eno stran in sčasoma mu je uspelo pridobiti kontrolo nad državo, upajoč, da bo Amerika opredelila Nikaragvo kot južnjaško suženjsko državo. Imel je plan, da bi zavzel preostali del Centralne Amerike. Walker in njegova neodvisna vojska so odšli na Costa Rico, kasneje pa je bil obrnjen nazaj v bitki Santa Rosa. Sčasoma je Walker zapustil Nikaragvo in je bil v kasnejšem obdobju usmrčen po prihodu v Honduras.Nikaragva je bila kar nekajkrat okupirana s strani Ameriških marincev. Eno od mest, ki je bilo priča invaziji je bilo San Juan del Sur. Ko je general Sandino videl prihajati Ameriško vojsko je vojno premaknil k njim. Vojna je trajala več kot 5 let, dokler se marinci niso odmaknili iz države.
14. stoletje je bilo karakterizirano z vzponom in padcem Somoza dinastije. Anastasio Somoza Garcia je prišel do vpliva kot glavni v nacionalni gardi. Poučeval se je v Ameriki in treniral v Ameriški vojski. Bil je ekspert v upravljanju svojih odnosov z Ameriško državo. Ko je bil umorjen sta ga nasledila njegova sinova Luis and Anastasio mlajši. V letu 1978 je opozicija zmanipulirala vlado in razširila korupcijo v vse sloje. Rezultat tega je bila kratka civilna vojna, ki je v juliju 1979 pripeljala do padca Somoza dinastije. Oboroženi del pehote je bil po osvoboditelju Nikaragve (Augusto Cezar Sandino) imenovan Sandinistas (Sandinisti). Pri volitvah v letu 1996 in ponovno v letu 2001 je Sandiniste premagala liberalna skupina. Skozi devetdeseta leta je politika državne ekonomije videla preobrat s preusmeritvijo Nikaragve v tržno ekonomijo. Sandinisti, ki jih je v osemdesetih in devetdesetih vodil Daniel Ortega so se vrnili k moči z volitvami v letu 2006 in zmagali ponovno v letu 2011.
Nikaragva je bila v zadnjem desetletju opustošena zaradi naravnih katastrof. Predmestje mesta Managua je bilo obširno uničeno zaradi potresa v letu 1972, pri katerem je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi. V letu 1998 pa je Nikaragvo prizadel hurikan Mitch. Tako Nikaragva ostaja druga najrevnejša država v vzhodnjaški hemisferi takoj za Haitijem.

Hrana

Nikaragva ponuja raznovrstno hrano, ki je zelo poceni. Krožnik hrane na ulici vas bo stal 20-50 cordobas (cca. 1,50 €). Tipična večerja je sestavljena iz mesa, riža, fižola, solate in pečene zelenjave. Bifeji in restavracije se imenujejo Fritangas in so zelo pogosti, s precejšnjimi razlikami v kvaliteti hrane. Večinoma je hrana pečena na olju, možno pa je jesti tudi vegetarijansko, na primer gallo pinto (fižol in riž). V večih krajih servirajo tudi pečen ali svež sir, pečene banane ali zeljnato solato.

Če ste ljubitelj mesa lahko dobite piščanca ali govedino na žaru (ponavadi je sicer kvalitetno meso govedine žilavo, saj je premalo kuhano). Prav tako lahko poskusite nacatamales, tradicionalno nedeljsko hrano s svinjino ali govedino ter začimbami.

Indio Viejo je koruzna hrana narejena iz sesekljanega piščanca ali govedine in začinjena z mentolom.

Tipičen dodatek k hrani je Chilero, ki je mešanica čebule, čilija in drugih začimb. Nikaragvajska hrana ni znana po tem, da bi bila zelo začinjena ampak Chilero in pekoča omaka sta vedno na voljo.

Nikaragvajska tipična dieta vključuje riž, majhen rdeč fižol z ribo ali mesom. Nikaragvajci so ponosni na svojo zelo znano gallo pinto, ki je ravno pravšnja mešanica riža in fižola, ponavadi servirana za zajtrk.

Banane so pomemben del njihove diete, pripravljajo pa jih na različne načine: sladko pečene, pečene v obliki čipsa, zmečkane in dvakrat pečene, na žaru, kuhane, s smetano ali sirom itd. Zelene banane in guineo banane pa uporabljajo kot prilogo h glavnim jedem.

Nikaragvajska tortilja je narejena iz koruze in moke ter spominja na pito. Zelo poznana jed je Quesillo - v tortiljo zavit kos mozarella sira, vložena čebula, kisla smetana in nekaj soli. Tortilje lahko kupite na mestnih stojnicah ali pri ženskah, ki jih prodajajo na ulicah. Najboljša izbira sirov je v mestu Chontales.

Tipična hrana, ki jo najdete v restavracijah in na ulicah se imenuje Vigoron - sesekljana svinjina, jucca in zeljnata solata z dodanim čilijem za okus.

Tipični desert se imenuje tres leches, mehka torta narejena iz želeja in vsebuje tri vrste različno predelanih mlek.

Če potujete v Chinandego vprašajte lokalne prodajalce za Tonqua, sadje kandirano v sladkorju, ki je na razpolago le na tem območju.

Pijača

Poleg alkoholnih pijač (značilnega avtentičnega ruma Flor de Caña, viskija in vodke) je na razpolago tudi veliko vrst naravnih sadnih sokov iz raznovrstnega sadja: tamarinda, melon, lubenic, cvetov hibiskusa (flor de Jamaica), limet, pomaranč, grenivk, zmajevih sadežev, karambol - zvezdnih sadežev (ponavadi zmešanih s pomarančo), mangov, papaj, ananasov in številnih drugih. Pijejo se "Luiquados" - sadni šejki z mlekom ali vodo. Znani tradicionalni napitki so narejeni iz žit: tiste, chicha (oba iz koruze), cebada (iz ječmena) and linaza (iz lana). Večina svežih pijač vas bo stala okrog C$10–20. Kot tudi drugod v Centralni Ameriki se izogibajte pijač, narejenih z vodo, razen v restavracijah, kjer uporabljajo prečiščeno vodo.

Nakupovanje

Če v državo vstopite skozi Honduras ali Costa Rico svoj denar zamenjajte predhodno, saj bo kasneje za menjavo bolj malo možnosti. Nacionalna valuta se imenuje Cordoba. 1 EUR je vreden približno 35 Cordob (NIO). Ko menjate denar, ne pozabite vzeti potnega lista. Če potrebujete Cordobe, ko je banka že zaprta lahko prav tako uporabite avtomate z licenco za menjavo denarja. Nakupovanje po vzhodnjaških standardih se najde predvsem v trgovskih centrih Manague. Največji moderen nakupovalni center se imenuje MetroCentro. Najbolj nevaren nakupovalen center za turiste je Mercado Oriental. S seboj vzemite le toliko denarja, kot ste ga pripravljeni porabiti. Ne imejte denarnic, ur ali nakita. Če boste imeli s seboj telefon, ga imejte v žepu, da ni viden drugim.

Gospodarstvo in ekonomija

Kultura

Jezik

Uradni jezik je španščina. Ni mnogo angleško govorečih ljudi, razen v večjih in bogatejših hotelih. Kreolščina, Angleščina ostali domorodni jeziki se govorijo ob Karibski obali. Prebivalci Nikaragve izpuščajo črko S na koncu španskih besed in jo ponavadi zamenjujejo s črko H, ki v španščini zveni kot J.

Izobraževanje

V večini mest so na voljo Španske šole in tečaji (ponavadi dolgi 20 ur na teden), še posebno v Granadi. Vse podrobnosti v zvezi s šolanjem so objavljene v lokalnih vodičih ali jih dobite tam. V sklopu šolanja je ponujeno tudi bivanje pri španskih družinah, kjer lahko izpilite španščino in spoznate kulturo dežele.

Delo

Nikaragva ima omejene možnosti zaposlovanja za tujce. Odkar ima država močno agrokulturno in turistično ekonomijo je zelo težko najti delavce. Delo, ki je interesantno predvsem za tujce je poučevanje. Tujci prav tako radi opravljajo solidarnostna dela. Nikaragva nudi več različnih priložnosti za družbene storitve.

Varnost

Nikaragva je vložila precej truda, da bi zagotovila policijsko prisotnost in vzpostavila red po celi državi. Stopnja kriminala je relativno nizka ampak v letu 2008 so se začela razvijati slabo organizirane tolpe, ki so povzročale nasilje v mestu Honduras in El Salvadorju. Državna policija je bila uspešna v pridržanju članov tolp in pri zmanjševanju organiziranega kriminala. Ne potujte sami ponoči. Raje plačajte taksi, da se izognete morebitnim napadom v slabo razsvetljenih delih mest. Turistom svetujemo, da so v mestu Managua vedno pozorni, da potujejo v skupinah in z nekom, ki mu zaupajo in ki govori Špansko.

Zdravje

Voda iz pipe v Managui je varna za pitje, ampak ustekleničena voda s klorom je vedno boljša izbira. Voda v Esteli je še posebej dobra in jo črpajo iz globokih vodnjakov. Galon ustekleničene vode lahko kupite po ceni cca. enega Ameriškega dolarja. Zaradi tropskega podnebja je veliko insektov, zato poskrbite za ustrezno zaščito proti pikom, še posebej, če ste na oddaljenem kraju v naravi. Mrzlica denga je prisotna na posameznih področjih in jo prinaša komar, kateri leta od zore do mraka. Malarija ni resna grožnja, razen, če se odpravljate proti Karibski obali ali proti reki San Juan. Doktor bi vas lahko opozoril, da obstaja možnost, da dobite Hepatitis A, za kar potrebujete cepivo typhoid, preden se odpravite v državo. Nikaragva ima veliko javnih zdravstvenih sistemov in veliko javnih bolnišnic, katere so še vedno slaba izbira za turiste, razen če gre za urgentno situacijo. Je veliko privatnih bolnišnic in po kvalitieti od najboljše do najslabše so Hospital Metropolitano Vivian Pellas, Hospital Bautista, Hospital Militar in nekaj drugih. Kljub temu, da se veliko promovira zdraviliški turizem imajo te bolnišnice redko angleško govorečega zaposlenega, ki se ukvarja s turisti. Še vedno je boljše, da za pomoč najdete nekoga, ki govori Špansko in Angleško.

Telekomunikacije

Telefon

Internet

Pošta

Spoštujte običaje

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Prebivalci Slovenije v Nikaragvo lahko vstopijo brez vize. Drugi turisti lahko pridobijo turistično karto za 10$, veljavno od enega do treh mesecev, odvisno od državljanstva. Na primer Kanadi in Ameriki je dovoljeno ostati v državi do 90 dni. Ob prihodu je potrebno imeti veljaven potni list z vsaj 6 mesečno veljavnostjo in poravnano odhodno takso - 32$, z vštetim zračnim davkom velikih letalskih linij. Turistična karta je veljavna tudi v drugih državah kot so El Salvador, Guatemala in Honduras, četudi je včasih zahtevan razgovor z uradniki na področju emigracij.

Ambasade-Nikaragva

Z letalom

Z letalom priletite na internacionalno letališče v Managui. Turistične karte za prebivalce EU so veljavne 3 mesece.

Z avtobusom

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Letalo

Na internacionalnem letališču se nahajata dve pisarni, desno od glavnega terminala, katere urejajo zakup letalskih kapacitet za prevoze znotraj države. Te so uporabne, če želite leteti do Atlantske obale ali na Koruzne otoke.

Ladja

Ladja je edino sredstvo, s katerim lahko pridete do otoka Ometepe ali Solentinamesa. Vendar vreme, kot so močnejši vetrovi in nevihte lahko povzročijo, da potovanja ni možno izvesti. Ladja je tudi dobra izbira za potovanje do Koruznih otokov. Po morju so nekajkrat na teden organizirana tudi daljša potovanja, kot na primer relacija od Granade do Altagracije. Z večjo in bolj moderno ladjo pa se lahko vozite od San Jorgea do mesta San Jose del Sur.

Avto

Avtobus

Nikaragva uporablja avtobus kot glavno prevozno sredstvo, kar je odličen način za spoznavanje geografije dežele, ljudi in kulturnih znamenitosti. Večina avtobusov je iz Amerike, ki so jih predhodno uporabljali za šolske otroke, ko pa so bili za odpis jih je prejela Nikaragva. Avtobusi so vedno popolnoma natrpani in imajo celo postanke, na katerih potnikom prodajajo hrano in pijačo skozi okna avtobusa. Drug način potovanja po državi so mikrobusi, kateri imajo tudi svoje postaje. To so kombiji, ki lahko prevažajo do 15 potnikov.

Taxi

Taksisti v Managui znajo biti agresivni ampak jih je veliko, tako, da z lahkoto najdete voznika, ki vam ustreza. Taksi pobere več strank na enkrat, še posebej, če gredo na isto lokacijo. Šoferji v drugih mestih so na splošno pošteni in imajo manire ter vas tudi peljejo po poti, kjer si lahko ogledate lokalne znamenitosti. Cena taksija je fiksna in se zanjo ne da pogajati, kot se to lahko počne povsod drugod pri nakupih.

Kolo

Nikaragva je znana po tem, da veliko ljudi pri transportu uporablja kolesa. Tako si lahko ogledate naravne kraje in znamenitosti, mimo katerih, bi se z avtobusom peljali brez ustavljanja. V večjih mestih, kot je Managua pa je vožnja s kolesom lahko nevarna, ker so kolesarske poti zelo ozke in predvsem namenjene motoristom.

Spanje in namestitev

Nikaragva ima po večini zelo poceni nastanitve na vseh delih države. V nekaterih mestih boste našli tudi bolj drage hotelske nastanitve. Poiščite penzione in motele, ki imajo najnižje cene nočitev in ki stanejo maksimalno 5 dolarjev. Ponavadi so v lasti družin ali lokalnih ljudi. Če greste ven, ne pozabite zakleniti vrat.

Hoteli

Hostli

Kampiranje

Nadredna destinacija