Nica

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Nica je mesto na jugu Francije, ob sredozemski obali. Mesta se je prijel vzdevek Nice la Belle (Nissa la Bella in Niçard), kar pomeni Čudovita Nica. Nica je največje mesto francoske riviere in turisti se zgrinjajo sem zaradi klime in čudovite arhitekture.

Promenada ob sredozemski obali s palmami, ki neskromno uživajo v soncu, je vesel kontrast pastelno obarvanemu staremu mestu, ki skozi vse leto ponuja zabavo za različne okuse in vonje. Danes je Nica s skoraj 500.000 prebivalci sodobno turistično, kulturno, industrijsko in univerzitetno središče.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

Provansa in Azurna obala

Kanjon VerdonPreberite: Provansa in Azurna obala, dežela, kjer čas utripa drugače


+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25:30 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Chagallov muzej: Na hribu Cimiez je muzej z deli Marc Chagalla, beloruskega umetnika, ki se je podal v Francijo (Nica) ter tukaj preživel svoja najboljsa leta. Zbirko so donirali sam Chagall in njegova žena ter vključuje več kot 450 del - slike, risbe, kipe, mozaike, vitraže, itd.
 2. Matisseov: Tako kot je Chagallov muzej, se tudi Matisse Museum nahaja na hribu Cimiez, kjer je umetnik živel od leta 1917 ter do svoje smrti, do leta 1954. Tako kot pri Matisseu je zbirka ustvarjena z donacijami umetnika, njegove žene in potomcev ter vključuje slike, risbe, skulpture itd. Muzej je odprt vsak dan od 10:00-18:00, razen ob torekih in praznikih. Vstopnice stanejo 5 €.
 3. Pravoslavna Katedrala Sv. Nikola : Katedrala je bila dokončno zgrajena leta 1912, po ukazu ruskega carja Nikolaja II., po katerem je tudi dobila ime. Izgleda res spektakularno in izstopa med povsem različnimi stavbami v bližini. Notranjost je tudi zelo bogata, predvsem zato, ker so se tu hranile in ostale veliko število ikon iz obdobja komunistične oblasti v Rusiji.
 4. Promenade des Anglais: Vzdolž plaže vodi znameniti Promenade des Anglais, šest kilometrov dolgo sprehajališče. Promenada je zelo živahna, poseben pečat ji dajejo ulični zabavljači, kolesarji, tekači in drugi rekreativci. Kadar se utrudite od hoje, sedite v enem od številnih kavarn in uživajte v pogledu mimoidočih in prekrasnem plavem morju.

Muzeji

 • Muzej Prieure du Vieux Logis
 • Muzej Museaav
 • Zgodovinski muzej
 • Muzej Chagall
 • Muzej arheologije

Parki

 • Jardin Botanique de la Ville de Nice, je relativno majhen občinski botanični vrt, ki je odprt vsak dan in brez vstopnine.
 • Parc Phoenix je večji botanični vrt in živalski vrt, ki je eden izmed največjih rastlinjakov v Evropi.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

 • Place Masséna je glavni mestni trg. Obdan s palmami in borovci je odličen prostor za javna zbiranja in dogodke. Uporabljajo ga za koncerte, zlasti v času poletnih festivalov, Corso carnavalesque (pustne povorke) v februarju in vojaški paradi 14. julija (dan Bastilje) ter drugih tradicionalnih praznovanjih in slovesnostih.
 • Promenade des Anglais se tako imenuje po Angležih, ki so v Nici prezimovali. Nekateri bogatejši počitnikarji so dali postaviti sprehajališče ob morju. Še danes je to priljubljen del, kamor se hodijo ljudje sprehajati, postal pa je priljubljen tudi za deskarje in kotalkarje. Njegove chaises bleues in cabane so odlično mesto za lenarjenje in uživanje v azurno modri vodi zaliva angelov. Tukaj se odvijajo številne prireditve, vključno z vsakoletnim sprevodom Boja cvetja.
 • Nice so čudovito izhodišče za raziskovanje okoliške pokrajine. Le poldrugo uro stran se nahajajo smučišča, kar pomeni, da je mesto zanimivo tokom celega leta!

Aktivnosti

Najbolje je začeti v stari baročni Nici, ki se nahaja ob dnu nabrežja Chateau na vzhodnem delu mestne obale. Živahna Cours Saleya je srce starega mesta. Vsako jutro tu odprejo tržnico sadja, zelenjave in cvetja, ob ponedeljkih pa privablja tudi ljubitelje antikvitet. Od vrveža na tržnici si lahko oddahnete med obiskom cerkve Chapelle de la Misericordie, bisera prefinjenega italijanskega baroka. Če želite barvam dodati še okus, v številnih restavracijah ponujajo dišeče rogljiče, za bolj pogumne pa sveže ostrige ob kozarcu šampanjca! Severno od tržnice leži eden najlepših mestnih trgov Place Rossetti s katedralo Ste-Reparate iz 17. stoletja, znano po kupoli, obloženi s keramiko. Skodelica kave na trgu Rosetti je obvezen dodatek vsakemu obisku Nice. V bližini stoji baročna palača Palais Lascaris, edina palača, ki je odprta za obiskovalce. Nica, če želite njen pogled, kakršnega lahko občudujete na razglednicah, se povzpnite po stopnicah vzhodno od trga Rossetti proti 92 metrov visokem Chateauju. Pogled z razgledne točke nudi mesto na dlani, vzhodna stran pa odpira pogled na staro pristanišče. Da bi občutili ekskluzivnost Riviere, morate obiskati severni Cimiez, Nicin odgovor na St. Tropez. Atraktivna lokacija z bujnim rastjem in urejenimi vrtovi in palačami vodi najprej v Musee National Message Biblioteque Marc Chagall, s čudovito zbirko poznih del Marca Chagalla. V bližini stoji tudi Musee Matisse (oba muzeja sta zaprta ob torkih) s prav tako impresivno zbirko. Ljubitelji muzejev ne smejo zamuditi še Musée d’Art Moderne et Contemporain – MAMAC (zaprt ob ponedeljkih) z zbirko L’Ecole de Nice iz šestdesetih. Zahodni del začenja sončna Promenade des Anglais, ki privablja sprehajalce, kopalce, turiste in lokalno prebivalstvo. Ime je dobila po angleški naselbini na tem mestu. Kontrast sredozemskem morju so bele vile, neoklasicistični hoteli in vrtovi z vodnjaki in cvetjem, ki mamijo poglede. V tem predelu stoji tudi simbol luksuza riviere Belle Epoque hotel Negresco, zgrajen za bogatega Romuna Henria Negresca. Ena od najbolj obiskanih znamenitosti je Ruska pravoslavna katedrala svetega Nikolaja.

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Nice

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Kdaj obiskati

Zaradi svoje lokacije, Nica je ena od najtoplejših mest Azurne obale. Najugodnejši meseci za potovanje so od maja do oktobra. Nica ima najbolj deževne dni v mesecu februarju in marcu, od junija do avgusta pa so možne visoke vročine. Nica ima zime blage, ni mraza, zato je tudi to mesto bilo 19. stoletja Angležem priljubljeno mesto za počitnice in to v času zime, kar danes dokazujejo veliki hoteli in vrtovi. Blaga klima je prijetna tudi za vinogradnistvo

Mesto Nica je zanimivo tokom celega leta!

Zgodovina

Ime mesta izhaja iz grščine, Nikaia pomeni »tista, ki prinaša zmago«. Naselbina je bila v sončnem Angelskem zalivu, ob ustju hudournika Paillon že v pradavnih časih, kot pričajo neandertalske izkopanine v mestni četrti Terra Amata. V zgodovini je Nico upravljala najprej provansalska, potem savojska in končno francoska oblast. Najslavnejša prebivalca Nice sta bila politik Giuseppe Garibaldi in glasbenik Niccolò Paganini. Tudi Nietzsche je dostikrat preživel zimo v Nici.

Znano letovišče Nica bi lahko označili kot gospodarski in kulturno središče regije. Razlega se okoli Angelskega zaliva, nad njim pa se vzpenja alpsko predgorje. Nastalo je že okoli leta 400 pr. n. š. Reke in zgodovina so se tod vile cela stoletja. V zavitih uličicah starega mesta Vieux Nica najdete veliko baročnih cerkva. Zgodovinsko pristanišče je obdano z zgradbami iz pretežno 18. stoletja v rdeči ali oker barvi. V predmestni četrti Cimiez, danes luksuzni, najdete ostaline rimskih kopališč in amfiteatra.

Hrana

Nica - Cours Saleya in ulice v okolici so polne majhnih restavracij. Vsak dan točno ob poldne mestni top najavi, da je čas za kosilo. Restavracije med stojnicami s sadjem, zelenjavo in ribami nudijo različne jedilnike, seveda pa sta neprekosljiva predvsem vzdušje francoske tržnice in provansalska živahnost. Chez Theresa je najboljše mesto za tradicionalno socco (tradicionalna palačinka), za ribje specialitete pa je najbolje obiskati L’Embarcadere. Le 22 Septembre je priljubljeno shajališče mladih. Ne glede na to, kam se boste podali na kosilo, ne preskočite svežih morskih jedi in seveda znamenite solate Nicosie. Za prave gurmane skrbi restavracija Le Chantecler v hotelu Negresco z zelo izvirnimi meniji. Le lučaj stran prave provansalske jedi nudi Brasserie Flo, v moderno preobleko ogrnjene tradicionalne jedi pa s ponosom servirajo v restavraciji in baru Le Karr. Pravi izbor za vegetarijance je restavracija La Zucca Magica.


Med postankom v Nici preprosto morate poskusiti lokalno jed:

 • Pissaladière. Gre za jed pripravljeno iz čebule in sardelic.
 • Socca je vrsta palačinke, narejena iz moke čičerike in bogato začinjena s poprom – jesti pa jo morate še vročo in s prsti; malce spominja na pico.
 • Farcis niçois je jed pripravljena iz zelenjave, nadevane z drobtinami in solato iz Nice (paradižnikove solate z zelenimi feferoni, trdo kuhanega jajca, tune ali sardelic in oliv).

Pijača

Vino in seveda šampanjec sta obvezna spremljevalca vsakega obroka, zato poizkusite vino rose iz okoliških vinogradov, seveda pa k dobri hrani in pijači sodi glasba Edith Piaff.

Nakupovanje

Nica ima najdaljšo nakupovalno ulico, imenovano Jean Medecin. Na njej se ena ob drugi bohotijo Etoile Mall, Galeries Lafayette in vrsta različnih trgovin z oblačili, obutvijo in ostalimi prepotrebnimi stvarmi za boljše življenje. Tudi znana Sephora s ponudbo najrazličnejših parfumov je našla mesto na isti ulici (nedaleč od Nice leži mestece Grasse, ki velja za parfumsko prestolnico), prav tako med mladimi priljubljene znamke oblačil Zara in Mango. Tisti z globljimi žepi in seveda vsi, ki uživajo v tako imenovanem window shoppingu, si lahko dajo duška na ulicah Paradis, av. de Suede in av. de Verdun. Vse, kar občudujete na modnih pistah, lahko najdete tu: od Chanela, Sonie Rykiel, Kenza, če naštejemo le nekaj zvenečih imen. V starem delu mesta majhne trgovinice ponujajo provansalske spominke, kar pomeni različne začimbe, sivko in namizne prte, brez katerih turisti redko odhajajo iz mesta.

Kultura

Kultura in muzeji

Nica ima veliko kaj za ljubitelje kulture med svojimi znamenitostmi. Obstajajo številni muzeji, kot tudi gledališča ter Opera de Nice.

Opera

Nahaja se v starem mestnem jedru v zelo veliki stavbi, ki je bila prvotno zgrajena kot občinsko gledališče, nato pa je postalo glavno mestno operno prizorišče od 1902 dalje.

Festivali in dogodki

Nica ponuja različne dogodke vse leto. Novembra ne zamudite velike razstave antikvitet in pohištva Sadeca v razstavnem in kongresnem centru Acropolis, v mestu Nica pa poteka tudi festival sodobne glasbe Maneca. December je očarljiv predvsem zaradi velikega božičnega sejma z neštetimi stojnicami, kuhanim vinom, sladkimi rogljiči in velikim drsališčem, ki privablja odrasle in otroke. Eden osrednjih zimskih dogodkov je mednarodna Star regata. Nica ima novo leto toplo, veselo in polno ognjemetov nad mestom. Morda najbolj znan dogodek v Nici je karneval. Karneval pomeni ogromno glasbe, cvetja in sprevodov skozi mesto, skratka, zabavo, ki traja skoraj tri tedne!


Nočno življenje

Stara Nica je središče nočnega življenja. Lokalni prebivalci najprej odidejo na aperitiv. Tisti z zajetnimi denarnicami si ga privoščijo v katerem od elegantnih hotelov, na primer v Le Relais s piano barom, tisti, ki uživajo v bolj živahnem vzdušju, pa se napotijo v La Civette du Cours na Cours Saleya. Večerja je najpomembnejši del francoskega večera in navadno traja nekaj ur, po njej pa se napotijo zabavi naproti. Ob obali so razvrščeni bari, ki so odprti dolgo v noč. Tu sta priljubljen Les Trois Diables in Le Bar des Oiseaux z živo glasbo in ob časnimi krajšimi predstavami. Blaga zima vabi ljudi na ulice, tako da se nočno življenje dogaja predvsem zunaj. Nica ponuja za mlade, željne glasne glasbe, zanimiv kraj L’Ambassade v bližini Promenade des Anglaisz.

Jezik

Uradni jezik v Nici je francoščina.

Izobraževanje

Varnost

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Internet

Nica ima dobro pokrit širokopasovni internet, v bližini so tudi internetne kavarne. Nica ponuja dostop do interneta tudi v ponudbi večine hotelov in hostlov. Nica omogoča brezplačen brezžični internet, ki ga lahko uporabite, če imate računalnik ali pametni telefon.

Prihod na destinacijo

Letališče Nica Côte d'Azur je glavno letališče za ta del države. Nahaja se na Promenade des Anglais, v bližini l'Arénas in ima dva terminala. Glavna železniška postaja je Nica - Ville. Nica je povezana tudi z mednarodnimi linijami z Italijo, Švico in Belgijo.

Z letalom

Iz Benetk do Nice letijo tri letalska podjetja. Prva je Alitalia, katera leti vsakodnevno, čeprav se letalo izven sezone zaustavi tudi v Rimu. Air France v času sezone leti na isti liniji, tako kot nizkotarifni EasyJet.

Z avtobusom

Avtobusne povezave med Slovenijo in Nico so solidne. Ponavadi prevoz iz Slovenije z avtobusom, preko turistične agencije, odpelje iz Ljubljane do Azurne obale, z pristanki po določenih drzavah.

Z avtom

Z vlakom

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Nica ima javni prevoz solidno organiziran, javni prevozi potekajo z autobusom in tramvajem.

Nica ima na razpolago razvito mrežo autobusa ter malo mrežo tramvajskega prometa, katera poteka v Franciji od 2007 leta. Trenutno je v prometu ena tramvajska linija, medtem ko naj bi drugo v promet opustili do 2016 leta.

Ponoči je v prometu pet avtobusnih i ena tramvajska linija (Noctrambus). Avtobusi vozijo samo do 01:10, tramvaji pa do do 00:50 ali 01:35, odvisno od dneva v tednu.

Glavna železniška postaja je Nica - Ville. S hitrim vlakom TGV pridete v Pariz v manj kot šestih urah, Marseille pa je oddaljen le poltretjo uro.

Avto

Nica ponuja najema vozil na letališču v Nici. Rentalcargroup (spletna rezervacija vozila) prikaže primerjavo vseh vodilnih ponudnikov najema vozil v letališče v Nici, France vključno z Budget Car Rentals, FirstGT, Sixt, Europcar, Alamo, CarTrawler. Izberite vašega priljubljenega ponudnika najema vozil v letališče v Nici glede na ceno ali pogoje najema.

Taxi

Nica glede taksijev nima posebnih težav. Taxi službe so urejene po celotnem mestu. Lahko jih ustavimo na ulici, ki se nahajajo na letališčih ali pa na taxi postajališčih, blizu avtobusnih postajah, železniških postajah, itd.

Kolo

Potep s kolesom je v toplih mesecih eden najprijetnejših načinov za gibanje po Nici in njeni okolici. Kolesa so redno vzdrževana in pripravljena na vožnjo, zraven koles pa si lahko sposodite tudi čelade. Izposojo koles nudijo tudi razni hoteli, kjer bivate v Nici.

Spanje in namestitev

Hoteli

 • Začnimo pri najbolj znanem hotelu Negresco. Elegantno in zasoljeno (od 300 do 1.600 evrov na noč), a za vse, ki želijo sanjsko postrežbo in pogled na morje ter si vse to lahko privoščijo, je najboljši izbor.
 • Mir in vrhunsko razvajanje boste našli tudi v nekdanji palači ruskih aristokratov Chateau des Ollieres (od 145 do 350 evrov).
 • Prijeten in zelo priljubljen med trendovsko usmerjenimi obiskovalci je hotel Hi (od 190 do 390 evrov).
 • Izredno lokacijo ima hotel Winsdor (od 80 do 170 evrov).
 • Če želite spati v starem mestu, je dobra izbira Hotel villa La Tour (od 65 do 135 evrov).
 • In če želite ogled na morje, a so cene Negresca nedosegljive, izberite simpatičen Le Petit Palais ( od 75 do 145 evrov).

Hostli

Nica priporoča enega izmed najbolj popularnega hostla - Nice Camelias. Obiskovalci ga opisujejo kot mirno oazo v srcu mesta. Nahaja se blizu železniške postaje, plaž in nočnega življenja Stare Nice. Hostel se nahaja v središču vsega dogajanja.

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Francija