New Delhi

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

New Delhi je glavno mesto Indije, kjer ima svoj sedež indijska vlada in vlada nacionalnega glavnega teritorija Delhija. New Delhi meri 42,7km, leži znotraj metropole Delhi. New Delhi je znan po umetnosti, trgovini, izboraževanju, zabavi, modi, medijih, zdravstvu, turizmu in transportu. Načrt mesta je naredil Edwin Lutyens, tedanji vodilni arhitekt Združenega kraljestva. New Delhi je znan po svojih širokih bulvarjih, kjer so doma mnoge nacionalne ustanove in znamenitosti.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Peš iz zelene doline Parvati v puščavsko dolino Pin

dolina Parvati Preberite: Peš iz zelene doline Parvati v puščavsko dolino Pin

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 6:36 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Med številnimi priljubljenimi turističnimi znamenitostmi naj naštejemo samo nekater: Humayunova grobnica, Purana Qila, vrtovi in grobovi Lodhi. Connaught Place (ki se zdaj imenuje Rajiv Chowk) in Khan Market so priljubljena nakupovalna središča. V New Delhiju so železniške postaje New Delhi in Nizamuddin na jugu in vzhodu. Delhi Metro linije so dobro razpredene po mestu in izven njega ven iz centra mesta.

Glavne atrakcije

 1. Taj Mahal: stoji v 200 km oddaljenem mestu Agra, a je vreden izleta, če se že mudite v Delhiju. Je resnično čudovit spomenik ljubezni.
 2. Red Fort: je ena izmed največjih turističnih znamenitosti Delhija. Utrdba je zgrajena iz rdečega peščenjaka, zgradil pa jo je cesar Šah Jahan.
 3. Humayunova grobnica: Je prva tovrstna grobnica, zgrajena že leta 1500. Zgodovinarji ne vedo, kdo je pokopan v tej slikoviti grobnici iz rdečega in sivega peščenjaka.
 4. Kompleks Qutub: Ta kompleks iz obdobja dinastije Slave (1206-1290) , predstavlja spomenik prvemu Muslimanskemu vladarju. Še vedno je najvišji mainaret zgrajen iz opeke. Sprejet je je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.
 5. Lotusov Tempelj: Tempelj v obliki lotusa s 27 cvetnimi listi je eden bolj osupljivih spomenikov, kdaj koli narejenih iz betona.

Muzeji

 • Gandi Smriti
 • Kiran Nadar muzej umetnosti

Parki

 • Mughal Garden
 • Garden of Five Senses
 • Kalindi Kunj
 • Mughal Garden
 • Lodhi Garden
 • Nehru Park

Skriti kotički

 1. Gurdwara Dam Dama Sahib: Kraj čaščenja Sikhtov. Vsako leto se tu odvija festival Hola Mohalla, ki ga obišče na tisoče vernikov.
 2. Swaminarayan Akshardham Temple: Velik in dovršen tempelj izklesan iz rdečega peščenjaka. Osrednji spomenik, zgrajen brez jekla, kip ustanovitelja Swaminarayan vere.
 3. Jantar Mantar: Zgrajen leta 1700, je eden najstarejših astronomskih observatorijev.

Izleti v okolici destinacije

 • Agra in Taj Mahal je od Delhija oddaljen 3 do 6 ur vožnje
 • Bandhavgarh National Park rezervat tigrov
 • Dharamsala, sedež vlade Dalai Lame s government in exile, is 10-12 hr to the north. Tickets can be purchased from Main Bazaar Tourist offices, Majnu ka Tilla Tibetan Settlement or the I.S.B.T.
 • Kathmandu, če imate na voljo tri dni, obiščite sosednji Katmandu
 • Haridwar and Rishikesh, sveti mesti v vznožju Himalaje, sta od Delhija oddaljeni 5 do 6 ur z vlakom
 • Jim Corbett National Park- je od Delhija oddaljen 280 km, začutite divjino in si privoščite safari
 • Char Dham- je začetno mesto za romarje od Badrinatha do rek Ganges in Yamuna

Aktivnosti

Ogled znamenitosti in svetih krajev (Red Fort, Lotus templej, Humayanova grobnica)

 • Obisk parkov (Kalindi Kunj, Nehru park, Lodhi graden)
 • Obisk živalskega vrta (nacionalni zoološki park)
 • Nakupovanje, zabava (bazarji, Rajiv Chowk, Khan Market)
 • Obisk festivalov, sejmov (Holi, Diwal)
 • Obisk gledaliških predstav, muzejev in galerij (Gandi Smriti...)
 • Ogled mesta na kolesu (po mestu, po slumih, po obali)

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid: New Delhi

Dinamični zemljevidi

Območja

Delhi leži na 23.38 stopinj severno in 77.13 stopinj vzhodno zemljepisne širine in dolžine. Država stoji na severnem delu Indije. Haryana in Uttar Pradesh so države, ki mejijo na Delhi na zahodu in vzhodu. Delhi se deli na tri dele-Delhi grebene, poplavne ravnice Yamuna in ravnice. Rečne ravnice Yamuna so zelo rodovitne, saj so jih preplavile reke in so bogate z aluvialno prstjo. Delhi greben je najpomembnejša značilnost države in je del Aravalli območja, ki gre skozi Delhi. New Delhi Južni Delhi Stari Delhi Severni Delhi

 • New Delhi

New Delhi je prestolnica Indije. Odlikujejo ga široki bulvarji, mnoga krožišča, kolonialni dvorci, vladne stavbe, spomeniki iz različnih delov zgodovine Indije. Med številnimi priljubljenih turističnih znamenitosti, ki se nahajajo tukaj, Humayunova grobnica , Purana Qila in vrtovi in grobovi Lodhi. Connaught Place ( ki se zdaj imenuje Rajiv Chowk ) in Khan Market so priljubljena nakupovalna središča inv bližini Paharganj območje ima veliko poceni hotelov. Železniška postaja New Delhi in Nizamuddin Železniške postaje za vlake na jugu in vzhodu , so v New Delhiju . Delhi Metro linije sevajo ven iz centra mesta , takoobmočje je dobro povezan .

 • South Delhi

South Delhi vsebuje upmarket soseske Delhi in ima visoko koncentracijo hotelov s petimi zvezdicami , številnih manjših hotelih in gostiščih , nakupovalnih središčih in trgov ter restavracij. Prav tako jenajbolj dostopen od letališča in s številnimi nadvozi , zgrajenih za2011 razmeroma enostavno priti okoli z avtom ali taksijem . Območje je bil z tremi progami :vijoličasto črto ,rumene linije , inletališče izrecnih . Qutab Minar ,glavna turistična atrakcija v New Delhiju , ki se nahaja na tem območju ( na rumeno črto ).

 • Old Delhi

Kapital Mughal Indije , Old Delhi je najstarejše ohranjeno del mesta . Območje ozke steze in antičnih trgih ,okrožje vsebuje številne kraje turističnega interesa, vključno z Red Fort , z Jama Masjid in Chandni Chowk . Območje je služil predvsem z rumeno črto Delhi Metro in je najbolje gledati peš ali na rikšo cikla. Železniška postaja Delhi ( znan tudi kot Delhi Railway Station Junction ali železniške postaje Old Delhi ) ,glavna postaja za vlake na severu, ki se nahaja na tem območju, inBus Terminal Inter država za avtobuse v drugih delih Indije je samo severno od območje zunaj Kashmere Gate.

 • North Delhi

Razvila predvsem v dneh britanske oblasti, je to območje znano po svojih Raj era stavbe in ustanove. Metcalfe House, doma britanskega rezidenta ob Indijskem uporu leta 1857; Mladenke Hotel Raj era hotelu zdaj vodi skupino Oberoi; stavbe Delhi University, vsi ležijo na tem področju. Tibetanski begunci Delhi je tu naselili na Majnu Ka Tilla, na območju, ki je postala priljubljena backpacker Obiščejo. North Delhi je služil predvsem z rumeno črto Metro Delhiju.

Vreme in klima

Podnebje v Delhiju gre skozi pet letnih časov. Poletje: april, maj, junij; vroče do zelo vroče; zelo nizka do normalna vlažnost (slabo vreme), malo padavin. Monsun: julij, avgust, september; vroče, prijetno; deževno; visoka do zelo visoka vlažnost; veliko padavin. Jesen: oktober, november; toplo podnevi, hladno ponoči, prijetno; zelo nizka do nizka vlažnost; malo padavin. Zima: december, januar; hladno do mrzlo; nizka vlažnost; malo padavin. Pomlad: februar, marec; vroče podnevi, mrzle noči, prijetno; zelo nizka do nizka vlažnost; normalne padavine.

Kdaj obiskati

New Delhi je vredno obiskati v vseh letnih časih.

Zgodovina

New Delhi je eno najstarejše naseljenih mest na svetu, saj njegov nastanek sega v 6.stoletje pred Kristusovim štetjem. New Delhi je začel nastajati južno od Starega mesta (Delhija), ki ga je zgradil mogulski cesar Šah Jahan. New Delhi prekriva območje sedmih antičnih mest in tukaj se nahaja mnogo zgodovinskih spomenikov, kot sta na primer Jantar Mantar in Vrtovi Lodhijev.

Hrana

New Delhi poleg svoje tradicionalne hrane ponuja kulinariko drugih nacionalnosti od italijanske do tajske. Če vam žep to dovoljuje, si lahko privoščite tipične jedi v zelo dragih restavracijah, so pa zelo oskusne tudi cenejše jedi. Chaat je tipična severno indijska jed, ki jo lahko jeste v vseh restavracijah. Dobite jo tudi pri uličnih prodajalcih, a bodite previdni, da je higiena priprave dovolj dobra.

Pijača

V zadnjih letih je New Delhi postal prava nočna prestolnica z modernimi lokali in bari. Priljubljeni so bari z glasbo in indijskimi prigrizki. Po mestu je mnogo odličnih kavarn. Svetujemo, da vedno pijete ustekleničeno vodo in ostale pijače.

Nakupovanje

New Delhi je raj za nakupovalce. Rajiv Chowk in Khan Market sta priljubljena nakupovalna središča. V zadnjem času povsod rastejo novi trgovski centri, kjer je moč dobiti prav vse, razen tradicionalnih indijskih izdelkov. Te boste dobili na bazarjih. Posezite po tradicionalnem blagu in oblekah, knjigah in vseh vrstah čaja. Povsod pričakujte gnečo.

Kultura

Festivali in dogodki

 • Verski festivali (Diwali, Mahavir Jayanti, Guru Nanak's Birthday, Durga Puja, Holi, Lohri, Chauth, Krishna Janmastami, Maha Shivratri, Eid ul-Fitr, Moharram, Buddha Jayanti.)
 • Nacionalni dogodki (Ganhi Jayanti, Dan neodvisnosti)

Jezik

Materni jezik območja Delhi je hindi, ki je prav tako glavni uradni jezik Indije.vlada Unije. Večina izobražrnih ljudi govori dobro angleško. Signalizacije so pogosto d v hindujskem in angleškem jeziku. Tudi najave vlakov v podzemni železnici v hindujskem in angleškem jeziku.

Izobraževanje

Delhi je ključni center za učenje v Indiji. Najbolj znane univerze v New Delhiju, so JNU, DU, IGNOU, DTU in IIT.Uradna spletna stran Direktorata vlade za šolstvo Delhi je dobro izhodišče za pridobitev informacij o možnostih študija v New Delhiju.

Varnost

New Delhi ni preveč varno mesto, še posebej za tiste, ki potujete prvič. Nikar ne nasedajte “prijaznim” domačinom, ki vam pri vsem želijo pomagati ter imajo kup “uporabnih” nasvetov za vas. Mnogi med njimi se preživljajo s prevarami, zato vam lahko kaj hitro zmanjka denar v denarnici. Nevarno je tudi za ženske, ki potujejo same, saj je odnos do žensk v Indiji trenutno katastrofalen.

Koristne turistične informacije

 • Koristne informacije (uradi, konzulati, bolnišnice)
 • All India Institute of Medical Sciences (Aiims; 26588700; Ansari Nagar)
 • Apollo Hospital (26925858; Mathura Rd, Sarita Vihar)
 • Apollo Pharmacy (32604579; G8 Connaught Place; 24hr) Near the Hotel Marina.
 • Dr Ram Manohar Lohia Hospital (23365525; Baba Kharak Singh Marg)
 • East West Medical Centre (24623738; B-28 Greater Kailash Part I) Opposite N-Block Market.

Delhi Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Pokritost mobilne telefonije v mestu je odlična. Obstaja veliko ponudnikov storitev, ki ponujajo široko paleto paketov. Med njimi so Airtel, Vodafone, Reliance in Tata Indicom. Predlagamo, da si kupite mobilni telefon in predplačniško kartico za čas, ko ste na potovanju.

Telefonske in mobilne storitve

Telefonske številke v Delhiju se začnejo s 011, po navadi sledi osem številk. Če želite poklicati Delhi od zunaj Indije, boste morali poklicati mednarodno predpono za vašo državo, ki ji sledi koda države, v Indiji 91.. Številke za nujne primere so: Policija 100 Gasilci 101 Rešilci 102

Internet

Internet je večinoma dostopen povsod. Wifi je dostopen v vseh hotelih.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Indira Gandhi International Airport ( IGI , IATA : DEL), ki se nahaja v zahodnem delu mesta, je vztopna točka za mnoge obiskovalce New Delhija. Z odprtjem terminala 3 v letu 2010, je letališče Delhi postalo zelo sodobno letališče.

Z avtobusom

V New Delhi se z avtobusom lahko pripeljete iz Katmanduja in Čitvana v Nepalu. Avtobusi niso tako udobni kot vlaki.

Z vlakom

V New Delhiju sta železniški postaji New Delhi in Nizamuddin na jugu in vzhodu mesta. Vlaki so udobni in cenovno zelo ugodni. Dobro je, če karte že prej rezervirate na spletni strani indijskih železnic, saj boste le tako dobili sedež.

Transport po destinaciji

Javni transport

 • Metro

Metro v New Delhiju se hitro razvija in ponuja hiter, klimatiziran, poceni in brez stresa prevoz po mestu. Možna je izbira naslednjih linij Red Line: Dilshad Garden - Rithala, Yellow Line: Jahangirpuri - HUDA City Centre, Gurgaon, Blue Line: Dwarka Sector 21 - Vaishali/ - Noida City Centre Green Line: Inderlok - Mundka, Violet Line: Central Secretariat - Badarpur Border, Airport Express: New Delhi Railway Station - Airport – Dwarka

 • Lokalni vlak

Lokalni vlaki ne nudijo dobrih povezav, postaje so daleč od turističnih znamenitosti, zato raje uporabite metro.

 • Avtobus

New Delhi nudi dobre avtobusne povezave. Avtobusti vozijo zelo pogosto vsaj na 15 minut. Cene kart so ugodne, so pa avtobusi vedno zelo polni. Na postajališčih so linije pogosto vrisane narobe, zato priporočamo, da informacije še enkrat preverite pri ostalih, ki čakajo avtobus.

Kolo

New Delhi ima organizirane ture s kolesom DelhiByCycle. Potekajo vsak dan po vseh znamenitostih New delhija. Ture so dobro organizirane in vodene. New Delhi boste začutili z vsemi čutili.

Taxi

Taksiji so zanesljivi, čeprav so stari. S taksisti se je potrebno dobro uskladiti kam želimo ter koliko nas bo to stalo. Vedno zahtevajte račun. Taksiji so dobra izbira, a če je mogoče, raje uporabljajte metro.

Peš

New Delhi ni najbolj prijazno mesto za peš hojo. Ulice so v slabem stanju in polne prevarantov. Predlagamo, da uporabljte javni prevoz, hodite pa le po turističnih znamenitostih (Rashtrapati Bhavan- India Gate, Jama Masjid -Red Fort). Nikoli ne hodite sami. Veliko

Nenavadni načini transporta

 • Hop Hop na off

Delhi Turizem organizira posebne avtobusne prevoze "Hop On Hop Off". Gre za udobne klimatizirane avtobuse, ki turiste pripelje do znamenitosti, turisti izstopijo, si ogledajo znamenitost in se odpeljejo z naslenjim avtobusom. Avtobusi vozijo na 45 minut. Storitev ni na voljo ob ponedeljkih.

 • Rikše

Če boste obiskali New Delhi, si lahko privoščite vožnjo z rikšami, ki so indijska značilnost. Na voljo so avto rikše, kjer je prostora za tri in voznika. Avti so rumeno zelene barve, brez vrat. Ceno vam bodo pogosto želili zaračunati višjo kot dogovorjeno, a bo ta še vedno zelo nizka. Izbirajte krajše razdalje. Namesto sprehoda po mestu, si raje privoščite vožnjo z rikšo s kolesom. Cene so nizke, izkusili pa boste pravi Delhi z vsemi čutuli.

Spanje in namestitev

New Delhi ponuja mnogovrstne nastanitve. Odločite se glede na varnost, higieno in ceno. Za backpackarje je privlačen okoliš Main bazaar, saj je blizu železniške postaje, ponuja pa mnogo cenovno ugodnih hotelčkov in vedno se kaj dogaja.

Hoteli

Na voljo so hoteli srednjega (Hotel Aman Palace, Ajanta Hotel, Ashiana Hotel) do luksuznega razreda (The Impirial, The Ashok, Hyatt Regency Delhi, Leela Palace)

Hostli

Hostli so večinoma na območju Chandni Chowk, Paharganj ali Main bazaar.

Kampiranje

Okrog Delhija je možno kampiranje. Na voljo so tudi kampi s posebnimi ponudbami (Gurgaon, Island camp).

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Indija