Nelson

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Nelson je mesto na vzhodni obali Tasman Bay, je gospodarsko in kulturno središče regije Nelson. Ustanovljeno je bilo leta 1841. Nelson je drugo najstarejše mesto v Novi Zelandiji in najstarejše na južnem otoku, ki so ga uvrstili na deseto mesto najbolj naseljenih mest na otoku. Obdajajo ga trije nacionalni parki in je najmanjše mesto na svetu, ki se lahko ponaša z lastnim simfoničnim orkestrom. Mesto Nelson so domačini poimenovali kar »Ustvarjalni paradiž«, ki je očarljiva mešanica življenjskega sloga in ima izrazito lepe narave na zgornjem severozahodnem kotu Južnega otoka. Od severnega roba Južnih Alp preko rodovitne pokrajine vse do dolgih plaž, leži Nelson v obilju sončnih žarkov.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 3:8 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Kolesarske poti: Celodnevni ali večdnevni najem koles omogoča odkrivanje dolge kolesarske poti kjer lahko raziščete vinograde, zgodovinske vasi, plaže, podeželje, kavarne, pivovarne in še marsikaj.
 2. Takaka Hill: Nežna hoja po dobro oblikovani progi vas pripelje do naravnih čudes- izoblikovane luknje v notranjosti zemlje, ki je primerna za obisk veščih plezalcev.
 3. Turizem na Neslonu: Mesto Nelson ponuja možnost obiska različnih lokacij od ogleda tjulnov do obiska zlatih plaž, nacionalnega parka in čudovitih slapov.
 4. Church Hill, Katedrala: Povsem na robu hriba v Nelsonu se nahaja katedrala,kjer lahko preživite nekaj časa v miru. Cerkev ima lep vitraž in hrani precej informacij o njenih koreninah.
 5. World of WearableArt & Classic Cars Museum: Ikona Nelsonovih obiskovalcev je muzej klasičnih avtomobilov, ki združuje ljubitelje avtomobilov povezane s strastjo o oblikovanju.
 6. Founders Heritage Park Founders: tematski park dediščine prvih priseljencev, 3-D labirint, veliko originalnih zgradb iz 19. stoletja, pomorske zanimivosti.
 7. Haulashore Island Ferry: Trajekt ponuja ogled zgodovinskega svetilnika, obisk notranjosti mesta kjer se lahko ustavite za sprehod, plavanje ali piknik.
 8. Suter Gallery Nelson: Galerijo Suter je vredno obiskati saj ponuja zelo lepe lokalno ročno izdelane predmete po ugodnih cenah.
 9. Vortex Wind Karting: V mestu je možnost poskusiti "jadranje na zemlji" s pomočjo vetra se na posebnih kolesih spustite po mestu.
 10. Gardens of the World: Izven utrjenih poti - Gardens of the World, si je možno ogledati na 6 ha zemljišču rastline iz vsega sveta. Park nudi sproščujoče sprehode, družinska praznovanja ali piknike.
 11. Broadgreen Historic House: Zelo zanimiva hiša za obisk, kjer lahko odkrijete veliko zgodovinskih predmetov, ki se tam nahajajo.
 12. SimPit Technologies: Ponuja vznemirljivo simulacijo letenja brez, da bi resnično zapustili zemljo.
 13. Natureland Zoo: Nahaja se na plaži Tahunanui in zagotavlja odličen rekreacijski objekt za obiskovalce Nelsona, predvsem zanimiv je za najmlajše.
 14. Brook Waimarama Sanctuary: Gozd kjer živi veliko vrst, ptic, plazilcev in žuželk.
 15. Isel House: Hiša Isel je pred kratkim praznovala svoj 160. rojstni dan. Njena notranjost prikazuje življenjski slog skozi zgodovino samega mesta, keramičnih umetnin in dela slikarjev.
 16. White Water Action Rafting Tours (Murchinson): ponuja jet boat in rafting po belih brzicah.
 17. TaHang Gliding Aerotow Park (Tasman): letenje v tandemu, šola letenja, padalstvo.
 18. Happy Valley Adventures: za avanturiste, ki zajahajo svoj motorni štirikolesnik in se podajo na nepozabno avanturo.
 19. Kaiteriteri: kjer najdete čudovite plaže, južno od Abel Tasman National Parka.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Ni nič čudnega, če so Novo Zelandijo izbrali za lokacijo snemanja pravljičnega filma Gospodar prstanov saj je pokrajina prečudovita kjer najdemo od gromozanskih ledenikov do polnozelenih gozdov, alp in vulkanov. Izven mesta Nelson je mogoče najti fjorde in prečudovite plaže ter osupljiv rastlinski in živalski svet, nežna pšenična polja in bruhajoče gejzirje. Ta osamljena državica v oceanu je skoraj svet zase, ki ga zaznamujejo nasprotja in v katerega se lahko zaljubi čisto vsak. Nelson je obdan z gorami iz treh strani: Tasman Bay, prehod Abel Tasman National Park, Kahurangi Narodni Park, jezeri Rotoiti in Rotoroa, Narodni Park jezera Nelson. To je center za eko in avanturističen turizem, ki privlači veliko jamarskih navdušencev okoli jam iz območja Takaka Hill, Owen in Arthur, ki imajo največje in najgloblje pogoje za raziskovanje.

Možnosti za preživljanje prostega časa so praktično neomejene, saj ta izjemna dežela na drugem koncu sveta bi lahko imela vzdevek "dežela avanture".

Ponudba izletov izven mesta Nelson:

 • raziskovanje divjega sveta, edinstvene narave
 • spoznavanje Maorov in njihove kulture
 • Treking na goro Taranaki
 • Novozelandska mesta: Auckland, Christchurch, Queenstown, Wellington
 • Narodni parki in neokrnjena narava
 • Peščene plaže polotoka Coromandel
 • Smučanje, rafting, bungy-jumping
 • Plavanje z delfini, ribolov, opazovanje veličastnih kitov

Aktivnosti

 • Ribolov, potapljanje, jadranje in pomorske ture (Richmond)
 • Jadranje po Abel Tasman, d'Urville Island, Marlborough Sounds
 • Farewell Spit Eco Tours - ekološko popotovanje z udobnim terenskim vozilom
 • Biking Nelson - spoznavanje Nelsona s kolesa

Prireditve:

 • Nelson Arts Festival - mednarodni umetnostni festival, ki traja 10 dni v oktobru
 • Port Nelson Big Bay Bike - kolesarjenje za dober namen v februarju - v podporo National Heart Foundation
 • Alpine Lodge Loop the Lake - 25 km dolg tek okoli jezera Rotoiti v aprilu
 • Abel Tasman Coastal Classic - 33 km od Awaroa-e do Marahau, prelepa obalna pot v septembru

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Nelson

Dinamični zemljevidi

Območja

Nelson je regija na vrhu južnega otoka Nove Zelandije. Slovi po soncu, umetnosti, obrti in alternativnem načinu življenja. Območje vključuje Tasman Bay in Golden Bay, in je vezano na področje Richmonda, sestavljena je iz Kahurangi Narodnega Parka in Nelson Narodnega Parka. Abel Tasman National Park se nahaja na severni obali med Motueka in Golden Bay.

Vreme in klima

Na Nelsonu je zmerno oceansko podnebje kjer so mile zime in topla poletja. Padavine so enakomerno porazdeljene skozi vse leto in ima manj pozeb zaradi udobne geografske lege. V zimskem času so pogoste nevihte in neurja. Vsekakor je Nelson eno izmed najbolj sončnih predelov v Novi Zelandiji, ki je dobil tudi vzdevek "Sončni Nelson", ki ima letno povprečno skupno več kot 2400 ur sonca. Najvišje temperatura je bila 36,6 stopinj Celzija in najnižja -6,6 stopinj Celzija.


Kdaj obiskati

Podnebje na otoku nima velikih ekstremov, razen med zahodno stranjo Južnega otoka, ki je izpostavljena zahodnim vetrovom, z deževnim vremenom (2.000-7.500 mm padavin letno) in zavetrno vzhodno stranjo s 500-900 mm padavin in mnogo več sončnega vremena. Subtropsko podnebje najdemo na severnem delu Severnega otoka kjer imajo mile zime in in topla poletja ter enakomerno razporejene padavine prek leta (okoli 1.200 mm). Preostali deli Nove Zelandije imajo zmerno toplo oceansko podnebje, na skrajnem jugozahodu pa že prehaja v subantarktično. Ker se hitro približajo hladne fronte in tropski cikloni se vreme lahko tu drastično hitro spreminja. Tukaj lahko doživite štiri letne čase v enem dnevu. Poletje na Novi Zelandiji je od decembra do februarja in tudi najboljši čas za obisk, zima pa je od junija do avgusta. Na severu najdemo subtropsko podnebje v notranjosti tudi do 10 °C (pozimi). Mesta v večini ležijo na obalnem pasu in so zato deležna milega podnebja, zmernih padavin in veliko sonca. Ker Nova Zelandija leži na južni polobli, se povprečna temperatura niža tem bolj se približujete jugu. Daljni sever dežele ima povprečno temperaturo okoli 15 °C, medtem ko jug doseže le 9 °C v povprečju, januar in februar sta najtoplejša meseca v letu in julij je najhladnejši.

Zgodovina

Naseljevanje mesta Nelson je začelo približno v 700 letih z Maori ampak ni uradnih virov o tem. Najzgodnejša poseljevanja so bila v okrožju Nelsona s strani plemen: Ngāti Kuia, Ngāti Tumatakokiri, Ngāti Apa in Rangitane. Polinezijci so na preprostih lesenih kanujih nekje okrog leta 800 pr.n.št pripotovali do otokov po morju in poimenovali novo odkrito deželo "Dežela dolgega belega oblaka". Novo Zelandijo so odkrili relativno pozno ravno zaradi njene oddaljenosti šele leta 1642. Odkril jo je Nizozemec A. J. Tasman. Poimenoval jo je po svoji domovini - Nieuw Zeeland. Tudi James Cook je otok proučeval v letih 1772-75 in poročal o Maorih, manjšini, ki je šele v zadnjem času dobila svoje pravice nazaj. Britanci so tu ustanovili svojo kolonijo kjer so bili domačini poraženi po številnih vojnah za domovino. Nova Zelandija je postala suverena država v okviru Britanske skupnosti narodov (Commonwealth) dne 25.11.1947.

Hrana

Novozelandsko kuhinjo sta predvsem popestrili evropska in azijska kuhinja. K specialitetam se štejejo poleg divjega mesa in rib tudi zelenjava in eksotično sadje, kot so kivi, avokado, artičoke itn. Alkohol se streže samo v restavracijah, ki se štejejo kot licencirane, drugod pa velja pravilo "BYO", kar pomeni, prinesi si sam svojo pijačo. Le to vam v nelicenciranih restavracijah ohladijo in servirajo.

Na jugu otoka regionalne specialitete odražajo naravo otoka Nove Zelandije in kmetijski značaj regij. Ti vključujejo:

 • Rake - iz morja okoli Kaikoure
 • Jagnje - predvsem iz Canterburyja
 • Kralj lososa - gojene v Marlboroughu, in v državi Mackenzie
 • Školjke - v Havelocku
 • Ostrige - v Bluffu v bližini Invercargilla
 • Pokrovače - iz morskih globin Nelsona
 • Sadje - še posebej češnje, slive, marelice in nektarine iz Otaga
 • Divjačina (Jelenjad) - gojene po vsem južnem otoku

Pijača

V mestu Nelson rastejo vse vrste hmelja in ravno zato ima mesto uspešno izvozno podjetje. S tem si je prislužilo celo priznanje(enemu izmed tamkajšnjih barov), ki ponuja izvrstno domače pivo. Tudi ostale regije imajo svoje lokalno pivo. Velja poskusiti tudi sadni sok v mestu Otago ali pijačo Boysenberry spritzers v zgornjem Mouteru. Na raznolikost vremena je tukaj ugodno pridelovati različnih vrst vina. Najbolj poznan je Sauvignon Blanc, ki ga proizvajajo v Marlboroughu in Modri Pinot, ki ga proizvajajo v regiji Otago. Prejeli so veliko mednarodnih priznanj v degustacijskih tekmovanjih.

Nakupovanje

 • Nelson market V mestu Nelson je možno kupiti sadje, zelenjavo, okusen kozji siri, različne skulpture, obrtno pohištvo, rezbarjenje kosti, lončarstvo na Montgomery Square. Tržnica je ponavadi odprta do 14.00.
 • Jens Hansen gold and silversmith obiščite delavnico iz kjer izvira prstan narejen posebej za trilogijo Gospodar prstanov.
 • Organic Green Grocer Nelson je poznan po njegovih naravnih in okusnih lokalnih pridelkih. Vse to najdete na ulici - Tasman Street.

Kultura

Festivali in dogodki

 • Nelson Arts Festival - mednarodni umetnostni festival, 10-dnevni (oktober)
 • Marchfest - Praznovanje piva, vina, glasbe v aprilu,za več informacij glej www.deadgoodbeerevents.com
 • Nelson Jazz & Blues Festival - več kot 50 dogodkov v januarju. Koncerti se odvijajo v dvoranah, uličnih vogalih po vsem mestu.
 • Nelson Arts Festival - dogajanje traja več kot dva tedna v oktobru, dogodki vključujejo ulični karneval, razstave, kabaret, pisatelje, gledališča in glasbo.
 • Nelson Summer Festival - Od sredine januarja do sredine februarja se na prostem prirejajo različni koncerti, kino in gledališče.

Muzeji

 • The Founders Heritage - številne skupnosti z zgodovinskimi temami, vključno s prevozi
 • Nelson Provincial Museum - muzej s pomembno zbirko lokalnih artefaktov
 • World of Wearable Art - zbirka avtomobilov

Jezik

Izobraževanje

Šole v mestu Nelson:

 • Garin College - srednješolska stavba se nahaja v Richmondu, Nelson. Šola je bila ustanovljena leta 2002 v katoliške namene posebej za predele Nelsona, Golden Baya in Marlborougha. Šolo so prvič odprli 28. januarja 2002.
 • Nayland College - je obojespolna srednja šola, ki se nahaja v predelu Stoke v mesu Nelson. Šola je poznana po ustvarjalni glasbi, ki jo tam produkcirajo. Šola je bila ustanovljena leta 1966.
 • Nelson College - za fante, je osnovna šola samo za fante in edina v Novi Zelandiji, ki poučuje fante od devetega do trinajstega leta.
 • Nelson College for Girls - za punce, je osnovna šola namenjena ženskemu spolu, ustanovljena 1883 leta.
 • Waimea College - je mešana osnovna šola, ki se nahaja v Richmondu. Šolo obiskuje skoraj 1500 učencev od 9-13 leta. Stavba je obdana s krasnim parkom.

Koristne turistične informacije

Glavna bolnišnica v Nelsonu je bolnišnica Nelson. Glavne policijske postaje v mestu se nahaja v ulici - John Street. V policijskem okrožju Tasman je najnižja stopnja kriminala v Novi Zelandiji.

Telekomunikacije

Električni tok na Novi Zelandiji je 220/240 voltov, AC je 50 Hz. Uporabljajo se 3-vilični adapterji. Mesto je usposobljeno in sprejema vse nacionalne satelitske povezave za televizijo in radio (Radio FM, Classic Hits FM, Fifeshire FM, ZM, FM Fresh). Mesto ponuja tudi lokalno televizijsko postajo, Mainland Television.

Telefonske in mobilne storitve

Klicna številka za državo je 64. Za prevoze, policijo, gasilce ali reševalce je potrebno poklicati na telefonsko številko 111. Klicanje iz gsm aparatov dovoli tudi klicanje na številko v sili 112. Uporabniki mobilne telefonije lahko pokličete 555 v primeru prometnih nesreč in nevarnosti na cestah ali poškodbe na avtomobilu. Pokritost mobilne telefonije je učinkovita v bližini mestnih območjih, manj pokritosti je v gorskem predelu. Zelo težko je najti telefonske govorilnice, saj zahtevajo telefonske kartice in ne sprejemajo kovancev. Telefonske kartice so na voljo v večjih trgovinah in so zelo priročen nakup za klice v sili. Mnogi od njih sprejemajo tudi kreditne kartice. Lokalni klici so brezplačni. Cenik za stacionarne telefone je mogoče najti na sprednji strani regionalnega telefonskega imenika, kot mnogo drugih storitev.

Internet

Internet lahko najdemo v internetnih kavarnah in so splošno na voljo po vsej Novi Zelandiji po cenah okoli NZ$ 2-4, čeprav včasih več, v manjših krajih. Poleg interneta in e-storitev večje internetne kavarne nudijo priključke za digitalni fotoaparat in zapisovanje CD-jev. Mnoge javne knjižnice imajo javni dostop do interneta in večina od njih ponujajo kratke brezplačne internet povezave. Wi-Fi je dostopen v kavarnah ali v verigah hitre hrane. Wi-Fi je na voljo tudi v hotelih in motelih, čeprav včasih na pristojbino. Brezžične dostopne točke, ki se nahajajo v številnih mestih in krajih po vsej Novi Zelandiji od katerih lahko kupite določeno količino časa za vzpostavljanja povezave. Take storitve ima na voljo tudi veliko parkov za kampiranje.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Nelson Airport se nahaja jugozahodno od mesta, na Annesbrooku. Na letališču deluje enojni terminal in vzletno-pristajalna steza 1,347 metrov (4,420 ft), in je četrta najbolj zasedena linija v Novi Zelandiji. Približno 800.000 ljudi se letno vozi z letalom, letno povprečno letenja je 90 poletov na dan. Letala pristajajo vsake 4,5 minute med rednimi termini. Uporabljajo se predvsem notranji leti, za redne lete v in iz Aucklanda, Blenheima, Christchurcha, Kapiti obale, Palmerston Northa in Wellingtona.

Z avtobusom

Do mesta Nelson ni mogoče pripotovati z avtobusom.

Z avtom

Do mesta Nelson ni mogoče pripotovati z avtom.

Z vlakom

Do mesta Nelson ni mogoče pripotovati z vlakom.

Z ladjo

V Nelsonu obratujejo naslednje ladjarske družbe:

 • Australian National Line / CMA CGM
 • Maersk Line
 • Mediterranean Shipping Company
 • Pacifica Shipping
 • Toyofuji Shipping Co.
 • Swire Shipping

Transport po destinaciji

Javni transport

Javni transport v mestu Nelson nudi kakovosten servis prevoza po nizkih cenah. Linija povezuje mesto Nelson in Richmond. Obstaja tudi nočni avtobusni prevoznik, ki nudi varno vožnjo po ugodnih cenah. Prevoz se izvaja ob petkih in sobotah od 22 ure z zadnjim prevozom ob 3.15 minut (na Trafalgar Streetu).

Lokalne storitve prevozov najdete pri spodnjih ponudnikih:

 • InterCity Coachlines
 • Newmans Coach Lines
 • nakedbus.com
 • Atomic Shuts
 • Knightrider
 • Bottom Bus
 • West Coast Shuttle

Avto

Urbano območje mesta Nelson poteka na severu do jugo-zahodne smeri. Avtocesta potuje skozi mesto in bližnjega mesta Richmond, nadaljuje proti severo- zahodu preko ravnine Wairoa in reke Moteueke. Načrti za gradnjo avtoceste, ki povezuje severni Nelson z Brightwaterjem na jugu so bili doslej uspešni.

Taxi

Agencije taksijev vključujejo vožnje do plaž in do mesta. Od letališča ni nikakršnih povezav s taksiji. Iz letališča od hotelov se lahko peljete s tamkajšnjo avtobusno linijo, ki prevaža potnike do želene destinacije.

Vlak

Južni del Nove Zelandije ima dve zelo udobni liniji prevoza z vlakom. "TranzAlpina" je dnevni vlak, ki vozi povratno čez otok od Christuchrca in Greymountha, kjer prevozi Alpe in kraj Artur in je ena najlepših panoramskih voženj po otoku. "Christchurch – Pictonin" vozi po nižinah mesta Cantebury, Kaikoura, med vinogradi Marlborougha. Ta linija vozi samo od oktobra do aprila. Nelson je le eden od treh glavnih urbanih območjih v Novi Zelandiji brez železniške povezave - najdemo jo na Taupi in Queenstownu. Ustanovitelj družbe Heritage Park za železniške povezave je predlagal v prihodnje razširitev svoje linije, morebiti v ali blizu centra mesta. Obstajajo številne predloge kako povezati Nelson na jugu otoka z železniškim omrežjem, vendar nobeden še ni prišel do uresničitve.


Spanje in namestitev

Hoteli

 • The Sails Motel, 7 Trafalgar Street
 • Century Park Motor Lodge, 197 Rutherford Stree
 • Palazzo Motor Lodge, 159 Rutherford Stree
 • Chelsea Park Motor Lodge, 214 Rutherford Street
 • Cedar Grove Motor Lodge, Cnr Trafalgar and Grove Sts
 • Bay Crest Motor Lodge, 87 Golf Road
 • Arcadia Motel, 36 Golf Road
 • Trailways Hotel Nelson, 66 Trafalgar Stree

Hostli

 • Accents on the Park, 335 Trafalgar Square
 • YHA Nelson Central, 59 Rutherford Street
 • Paradiso Backpackers, 42 Weka Street Nelson
 • The Custom House, 252 Haven Road
 • Bumbles Bridge Street Backpackers, 8 Bridge Street
 • Bakers Lodge, p.o. box 429 Motueka
 • Kershaw House, 10 Wensley Road Richmond
 • The Green Monkey, 129 Milton Street, Nelson

Kampiranje

V mestu Nelson najdemo camp Maitai Camp & cabine, ki je oddaljen od mesta 7 km v bližini reke Maitai. V kampu so za turiste na voljo kabine in dvonadstropne hišice. Priporočljivo je, da se avtomobil parkira ob robu reke in peš prehodi most, ki pelje do kampa. Kamp nudi veliko pripomočkov kot so kuhinja, dvorano z odrom, biljard in prostor za srečanja.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Nova Zelandija