Mumbai

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Mumbai (znan tudi kot Bombaj) je glavno mesto indijske države Maharaštra. To je najbolj naseljeno mesto v Indiji in peto najbolj naseljeno mesto na svetu. Mumbai, ki slovi po filmskem Bollywoodu je finančno in trgovsko središče Indije.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Potep po Indiji - deželi, ki jo moraš sprejeti takšno, kakršna je, in jo okusiti z vsemi čutili

Uroš, Vesna in Matej Preberite: Potep po Indiji - deželi, ki jo moraš sprejeti takšno, kakršna je, in jo okusiti z vsemi čutili
+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 3,40 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Mumbai je poln turističnih znamenitosti, glavnina jih je v južnem Mumbaju.

Glavne atrakcije

 1. Vrata Indije: Najbolj prepoznavna znamenitost Mumbaja, spomenik obisku kralja Georgea V In kraljice Mary. Spomenik je prvi stik z mestom, če v Mumai prihajamo z ladjo.
 2. Bollywood: V Goargaonu na zahodu Mumbaja je zrasel indijski filmski center, ki je znan pod imenom Bollywood.
 3. Chatrapati Shivaji Terminus: Železniška postaja v visokem viktorjanskem gotskem slogu.
 4. Chowpatty Beach: Plaža v središču Mumbaja.
 5. Mumbadevi Hindu Temple: Mumbai je dobil ime po boginji Mumbadevi, kateri je posvečen ta tempelj.

Muzeji

 • Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya je glavni muzej v Mumbaju, prej Bombaju.
 • Narodna galerija moderne umetnosti, Mumbai je bil odprta za javnost od leta 1996. Gosti različne razstave in umetniške zbirke znanih umetnikov, kiparjev in različnih civilizacij.

Parki

Shivaji Park je največji park v Mumbaju. Nahaja se v območju Dadar Mumbai.

Skriti kotički

 • Mahalaxmi Dhobi Ghat, Je odprta pralnica za celotnen Mumbai. Pralci na roke perejo umazano perilo na betonskih koritih.
 • Koli, ribiško naseljestarih naseljencev

Izleti v okolici destinacije

 • Elephant island, le 10 km iz Mumbaja si oglejte antične budistične jame iposvečene Shivi in zklesane v vulkanske kamenine
 • Raigad, leži južno od Mumbaja, zana je po trdnjvah in prelepih plažah, tj apridete s trajektom
 • Martheran, gorski izlet le 100 km ven z Mumbaja, dostopen z vlakom in avtom

Aktivnosti

 • Ogled indijskega filma in Boolywooda (Goregaon)
 • Kopanje, potapljanje (plaže Mumbaja)
 • Obisk gledaliških predstav, muzejev in galerij (Prithvi Theatre, NCPA, Tata Theatre)
 • Ogled templjev (Mahalkshmi Temple, Banganga Temple, Siddhi Vinayak)
 • Ogled parkov (Chembur)
 • Ogled tekme kriketa (Shivaji Park, Azad Maidan)
 • Obiska festivala (Mumbai, Khala Goda, Elephanta, Banganga)
 • Sprehodi (po mestu, ob obali)

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Mumbai

Dinamični zemljevidi

Območja

 • Južni centralni Mumbai (Byculla, Parel, Worli, Prabhadevi, Dadar)
 • Severni centralni Mumbai (Dharavi, Matunga, Vadala, Sion, Mahim)
 • Zahodni Mumbai (Bandra, Khar, Santa Cruz, Juhu, Vile Parle, Andheri,Versova)
 • Vzhodni Mumbai (Kurla, Vidyavihar, Ghatkopar, Vikhroli, Kanjur Marg, Bhandup, Mulund, Powai,Thane)
 • Predmestje Harbor (Chembur, Mankhurd, Govandi, Trombay)
 • Severni Mumbai (Manori, Jogeshwari, Malad, Borivali, Gorai, Mira Road, Bhyander, Naigaon, Nala Sopara, Vasai, Virar)

Vreme in klima

Mumbai ima tri glavne letne čase: poletje, monsun in zima. Ker je Mumbai ob obali, je v vseh letnih časih prisotna visoka vlažnost. Poletje traja od marca do maja z visoki temperaturami in vlažnostjo. Od junija do septembra traja monsum z nevihtami in plohami. Zima je med novembrom in februarjem, ko je klima zelo prijetna, vlažnost je nižja, temeprature pa se gibljejo med 20 stopinjami.

Kdaj obiskati

Zima je najbolj ugoden čas za obisk Mumbaja.

Zgodovina

Izvor mesta Mumbai sega daleč v zgodovino, vendar se je zgodovina mesta sedmih otokov začela pisati šele leta 1498 s prihodom Portugalcev. Ti so zgradili naselje, utrdbe in cerkve, leta 1661 pa so mesto prevzeli Angleži. Nekaj let kasneje so ti mesto prodali družbi East India Company, ki je zgradila večji del mesta in pristanišče. Pristanišče je privabilo industrijo, mesto se je začelo razvijati. Danes je Mumbai prestolnica indijskega bančništva in kinematografije.

Hrana

Mumbai slovi po dobri kulinariki. V mestu lahko poskusite jedi iz vsega sveta, priporočamo pa, da posežete po lokalnih specialitetah južne Indije. Mumbai vas vabi, da poskusite vsaj nekatere lokalne specialitete: Vada Pav (krompir v Mumbajskem kruhu), Pav Bhaji (zelenjava v pavu), Bhel Puri (riž z začimbami).

Pijača

Mumbai vam ponuja osvežitev z mnogimi tradicionalnimi pijačami juga in zahoda Indije, kot so okusni sveže stisnjeni sadni sokovi, najbolj priljubljen je mangov sok in kokosova voda. Priljubljen je tudi indijski masala čaj. Kot povsod v Indiji tudi v Mumbaju pijte izključno ustekleničeno vodo.

Nakupovanje

Mumbai je meka za nakupovanje. Mumbai vam ponuja vse od trgovskih centrov v zahodnem stilu do bazarjev in uličnih prodajalcev. Sprehodite se vzdolž nakupovalnih ulic Fashion Street, Chor bazaar, Zaveri Bazaar ter si privoščite nakup tradicionalnih indijskih izdelkov. Izstopajo oblačila - sariji, knjige, nakit ter začimbe.

Kultura

Mumbai ima zelo bogato kulturno dogajanje. Je prestolnica indijske filmske industrije – Boolywood. Poleg tega ima Mumbai mnoge likovne galeije in gledališča. Mumbai ima tudi bogato arhitekturo (Gate of Indija, chaali).

Festivali in dogodki

V mestu se odvijajo tudi tradicionalni indijski festivali Diwali, Holi, Navatra, Maha Shivratri. Obiščite jih, ne bo vam žal.

 • Mumbai Festival, festival Mumbajske kulture, športa, mode in hrane
 • Kala Ghoda Festival, festival umetnosti
 • Elephanta Festival, festival tradicionalne glasbe in Kali plesa
 • Janmashtami, praznovanje rojstnega dne Hare Krišne
 • Ganesh Chaturthi, festival namenjen čaščenju Ganeša

Jezik

Mumbai ima uradni jezik Marathi. Večina ljudi govori tudi angleško.

Izobraževanje

Mumbai ima svojo univerzo in 8 fakultet. Poudarek dajejo humanistiki, umetnosti, zananosti, inženirstvu, medicini in pravu. Mumbai ima na voljo še 354 fakultet in različne inštitute.

Varnost

Mumbai ni preveč varno mesto. V mestu se prepleta množica turistov in domačinov. Nikar ne nasedajte “prijaznim” domačinom, ki vam pri vsem želijo pomagati ter imajo kup “uporabnih” nasvetov za vas. Mnogi med njimi se preživljajo s prevarami, zato vam lahko kaj hitro zmanjka denar v denarnici. Nevarno je tudi za ženske, ki potujejo same, saj je odnos do žensk v Indiji trenutno katastrofalen.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Pokritost mobilne telefonije je v Mumbaju odlična. Obstaja veliko ponudnikov storitev, ki ponujajo široko paleto paketov. Med njimi so Loop Mobile, Airtel, Vodafone, Reliance in Tata Indicom. Številke imajo 10 cifer, številke pa se začnejo s 7, 8 ali 9. Predlagamo, da si kupite mobilni telefon in predplačniško kartico za čas, ko ste na potovanju.

Internet

Internet je povsod, a boste imeli z dostopom do njega zaradi varnostnih ukrepom pogosto težave. V Coffeeshoppih boste WiFi našli le v verigah Barista. Na letališčih je WiFi dostopen in zastonj. V hotelih je internet na voljo povsod.

Prihod na destinacijo

Z letalom

Mumbai ima letališče Chhatrapati Shivaji International Airport, ki je odlično povezan z večino svetovnih mest kot so New York, Dubai, Singapore. Za Evropejce je najprimernejši prihod z letališča v Londonu. Na letelišče vozi večina letalskih prevoznikov kot so British Airways, Delta, Emirates, Malaysia Airlines, Lufthansa, Qantas & Singapore Airline. V Mumbai letijo tudi nizkocenovniki.

Z avtobusom

Za dostop v Mumbai imate na voljo dobre avtobusne povezave. Lahko izbirate med Asian Bud Servise, ki povezujejo Mumbai, Pune in Dadar. Povezave so še Mumbai, Satara in Mumbai, Nasik. S ST avtobusi se lahko pripeljete iz Maharashtre. S privatni avtobusi se lahko pripeljete iz večine mest kot so Udaipur, Ajmer, Ahmedabad, Vadodara, Surat, Indore, Nashik, Aurangabad, Hyderabad, Belgaum, Hubli, Bangalore, Mangalore, Trichur in Goa.

Z avtom

Mumbai je z drugimi mesti povezan s hitro cesto Mumbai-Pune ter avtocestami 3, 4, 6, 8, 9, 17. Ceste so v razmeroma dobrem stanju.

Z vlakom

Z vlakom lahko pridete v Mumbai iz kateregakoli konca Indije, saj so povezave zelo dobre. Glavne želežniške postaje za povezave z vzhodom, severom in jugom so Chattrapati Shivaji Terminus, Dadar Terminus in Kurla. Za povezavo z zahodom skrbita postaji Mumbai Central in Bandra Terminus.

Z ladjo

V Mumbai lahko pripotujemo tudi z ladjo. V pristanošče v Mumbaju vozijo ladijski potniški promet iz Singapura, Malezije in Dubaja. Najpogosteje pa se ladja uporablja za prevoz do otokov in plaž v bližini mesta.

Transport po destinaciji

Javni transport

 • Avtobus

Avtobus je dobra izbira za potovanje po Mumbaju. Avtobusi se imenujejo BEST. Čeprav vozijo pogosto in so povezave dobre tako po mestu kot zunaj njega, pa se zavedajte, da so vedno zelo polni.

 • Vlak

V Mumbaju se večina vozi s podzemno železnico. Ta ima tri linije: zahodna, centralna in obalna linija. Cene niso nizke, a so dosegljive. Zavedati pa se morate, da tako kot drugje v indijskem prometu, so tudi tukaj vedno gneče. Za dlje časa se splača kupiti tedensko karto.

 • Metro

Mumbai ima metro, a je trenutno v postopku prenove.

 • Trajekt

Mumbai ponuja prevoz s trajektom na štirih linijah: Gateway of India -Elephanta caves, Marve Jetty - Manori Jetty, Versova - Madh Jett in Gorai - Gorai Beach.

Avto

Vožnja z avtom v mumbaju ni priporočljiva, saj je prometna kultura zelo slaba. Možen je najem avtomobila skupaj s šoferrjem, kar je sicer drago, vendar bolj varno in zanesljivo.

Taxi

Mumbai ima veliko taksijev. Taksiji so majhni avtomobili rdeče-črne barve. Cene so nizke, a niso preveč udobni, niso klimatizirani in če imate več prtljage, bodo premajhni. Lahko pa se odločite za privatne taksije, ki so bolj udobni in klimatizirani. Vseeno bodite prebidni, da so res s strani oblasti priznani taksisti, saj so prevare pogoste.

Nenavadni načini transporta

 • Rikše

Auto rikše so pomemben del javnega prevoza v Mumbaju. Kar 246.458 jih je, so črni in rumeni auto rikše, pogosto preprosto imenujejo avti. V starem delu Mumbaja niso dovoljene.

Spanje in namestitev

Hoteli

Hoteli v Mumbaju so dragi. Če denar za vas ne predstavlja problema, si privoščite oddih v Taju v Colabi, hotelu Leela Kempinski, the ITC Grand Maratha ali the JW Marriott Mumbai.

Hostli

V Mumbaju boste težko našli hostle ali poceni hotele. Tudi v okolici letališča so hoteli dragi. Cenejši hoteli se nahajajo v zahodnem predmestju, v Colabi ali pa ob železniških postajah v Dadarju in Santa Cruzu. Ti hoteli so poceni, vendar so v zelo slabem stanju, zato vam jih odsvetujemo.

Kampiranje

Okrog Mumbaja je veliko možnosti kampiranja. Najvarnejši kraji so Lonavala, Tungarli Lake, Valvan Lake, Rajmachi, Mahableshwar, Panchgani, Kashid in Phansad.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Indija