Moskva

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Moskva je glavno mesto Rusije. Največje rusko mesto se nahaja v zveznem okrožju Osrednja Rusija, ob reki Moskva. Glavna znamenitost Moskve je Kremelj, katerega temelji segajo v čas ruskih carjev, danes pa služi kot predsedniška rezidenca. Arhitektura Moskve je poznana po svetu predvsem po značilni gradnji pravoslavnih cerkva s pisanimi barvnimi kupolami. V Stalinovem obdobju so gradili takoimenovane Stalinove nebotičnike, niz sedmih nebotičnikov po isti predlogi s turnom na vrhu stavbe.

Fotogalerija znamenitosti

Potopisi

Moskva - magična prestolnica

Dušan Berdnik Preberite: Moskva - magična prestolnica, ki te očara

Okrog sveta

Beja Prohart Preberite: Okrog sveta v štirih mesecih- za začetek sedem evropskih

Okrog sveta - Od Rusije do Kitajske ...

Beja Prohart Preberite: Okrog sveta - Od Rusije do Kitajske ...

Potovanje s transsibirsko železnico od Moskve do Pekinga

Damjan Končnik Preberite: Potovanje s transsibirsko železnico od Moskve do Pekinga

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 25:54 minut

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

  1. Claustrophobia: Interaktivni naravoslovni muzej. Spada na prvo mesto po izbiri turistov.
  2. Kolomenskoye: Muzej zgodovine in arhitekture.
  3. Pokrovsky Sobor: Dihjemajoča katedrala, ki jo je zgradil Ivan Grozni.
  4. Krasnaya ploshchad: Rdeči trg, nekoč mesto vojaških parad in eksekucij.
  5. Kremelj: Kompleks katedral in palač je največja znamenitost glavnega mesta Rusije.

Muzeji

- Kremlin Armoury

- Poklonnaya Hill

- State Historical Museum

- Memorial museum of Cosmonautics

- Moscow museum of Modern art

- Garage museum of contemporary art

- Museum of the gran Patriotic Wars

- Pushkin museum

- Kuskovo

Parki

- Gorky park

- Sparrow Hills

- Fallen monument Park

- Sokolniki Park

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

Aktivnosti

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Rusije

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Temperature v Rusiji se večinoma gibljejo med -10°C in 24°C. Povprečna letna temperatura je 5,8°C. Največja posebnost Moskve je ta, da se poleti lahko pojavijo vročinski vali, ti pa lahko trajajo tudi do dva tedna. Za Moskvo je značilno vlažno kontinentalno podnebje, kar pomeni, da so zime mrzle, poletja pa topla. Zime trajajo približno 5 mesecev. Skozi celo leto je veliko padavin, medtem ko marec velja za najbolj suh mesec. Najtopleje je julija, najhladneje pa januarja. Moskva ima razmeroma veliko število meglenih dni, kar je deloma posledica vpliva Atlantskega oceana, deloma pa tudi onesnaženosti zaradi močno razvite industrije (smog).

Kdaj obiskati Moskvo

Moskvo je najugodneje obiskati v pomladnih mesecih, torej v mesecu aprilu in maju. Takrat so dnevi daljši in cene nastanitev še ne tako drage, kakor v glavni sezoni. Poleg tega je spomladi manj padavin, kot v jesenskih mesecih. Prav tako je tudi poleti idealno obiskati rusko prestolnico, a takrat so cene drastično dražje, saj je takrat že glavna sezona. V kolikor nekdo želi doživeti pravo rusko izkušnjo, pa je Moskvo idealno obiskati pozimi, saj je Rusija znana po izjemno mrzlih zimah. To zna za nekatere seveda predstavlja problem, saj so zime izjemno mrzle.

Zgodovina

Ime Moskva izhaja iz besede Moskha. Prvi znaki poselitve območja segajo do obdobja Neolitika. Mesto Moskva se je začelo širiti ob Kremlju 14. stoletju, sedaj pa predstavlja največjo mestno atrakcijo. Moskva je bila glavno mesto Ruske Sovjetske Federativne Republike, ki se je kasneje preimenovala v Sovjetsko Zvezo. Ob reki Moskva se je mesto v 16. in 17. stoletju razširilo v 5 območij, ki so se ločevali z obzidjem – Kremlin, Kitaigorod, Bielygorod, Zemlianoigorod in Miestchanskygorod. Po velikem požaru leta 1812 so nastali mestni cestni obroči na območju prejšnjega obzidja. V 19. st. se je število prebivalcev povečalo iz 250.000 na več kot milijon. To število se je v 20. st. povišalo celo na 10 milijonov prebivalcev. S tem se je mesto uvrstilo na lestvico 20 najbolj poseljenih mest na svetu.

Hrana

Glede hrane in pijače boste v Moskvi imeli na izbiro vse od stojnic s hrano blizu metro postaj do zelo dragih restavracij, v katerih lahko zapravite tudi 10 000 RUB. Veliko restavracij ponuja evropsko kuhinjo, vendar je kakovost tamkajšnje hrane velikokrat vprašljiva. Bolje je, da poiščete hrano, ki je specializirana za določeno kuhinjo, na primer francosko, italijansko kuhinjo… V Moskvi je zelo priljubljena japonska kuhinja, prav tako tudi kuhinje bližnjih držav, kot so Azerbajdžan, Georgia in Armenija. Tudi ulična hrana je zelo priljubljena, največja izbira so stojnice hrane s klobasami, kebabi in bureki. Posebno pozornost je potrebno nameniti mesnim jedem, saj je njihova kakovost vprašljiva. Turisti obiskujejo tudi samopostrežne kantine, ki so v Moskvi zelo priljubljene. Kakovost hrane je povprečna, cene pa so zelo nizke. Zelo pozitivna stran takih kantin je, da običajno ni čakalne vrste.


Najbolj priljubljene stojnice s hrano so:

- Kroshka-Kartoshka, kjer strežejo pečeni krompirje, toaste in nekaj pijač.

- Riksha Ivan, kjer strežejo kitajsko hrano.

- Teremok so rjavi kioski, ki strežejo blincheke – to so ruske palačinke, z veliko različnimi polnili.

Pijača

Nakupovanje

Luksuzne trgovine z znamkami:

- Trgovina GUM Moskva na Rdečem trgu

- TSUM na Rdečem trgu

- Petrovski prehod


Običajni nakupovalni centri:

- Okhotny Ryad nakupovalni center

- Aviapark

Posebne trgovinice

- Dobry hipster - Trgovina, ki je založena s starimi vinilkami, ne samo da jih lahko v tej trgovini kupite, lahko si jih tudi izmenjate ali prodate.

- Knjigarna Respublika – V tej trgovini lahko najdete vse od knjig do parfumov. Velikokrat v tej knjigarni potekajo tudi tečaji in branja.

Kultura

Nekaj dogodkov v Moskvi:

Eden izmed bolj znanih moskovskih dogodkov je Moskovski mednarodni filmski festival (MIFF). Znan je tudi Mednarodni festival lutkovnega gledališča.

7.januar je za Ruse izjemno pomemben datum. Gre za praznovanje pravoslavnega Božiča, na katerem se zberejo množice ljudi v Cerkvi Kristusa Rešenika, med njimi tudi premier in visoki državni uradniki. Sveta maša na ta dan lahko traja tudi do štiri ure.

Rusi praznujejo tudi teden palačink – Maslenitsa, ko praznujejo Blini dan. Gre se za palačinke z marmelado, kislo smetano, medom ali drugimi sladkimi dodatki.

V Moskvi je izjemno pomemben dogodek tudi Moskovski teden mode, ki se zgleduje po načelih Londona, Pariza, Milana in New Yorka.

Rusom je izjemno pomembna kultura, zato imajo v ta namen veliko praznikov, festivalov in dogodkov, ki so vredni obiska. Teh dogodkov je ogromno.

Jezik

V Rusiji je uradni jezik ruščina. Gre za slovanski jezik, ki ga govorijo ne samo v Rusiji, ampak tudi v Belorusiji, Ukrajini, Kazahstanu in Kirgiziji. Še danes se govori tudi v ostalih jezikih nekdanjih držav Sovjetske zveze. Je geografsko najbolj razširjen jezik na območju Evrazije in najbolj razširjen slovanski jezik. Kot materni jezik ga uporablja več kot 161 milijonov ljudi, kot pogovorni pa tej številki lahko prištejemo še 110 milijonov. Je eden izmed šestih uradnih jezikov OZN. V Rusiji obstaja več narečij, večinoma pa jezikoslovci jezik delijo na dva glavna dialekta – severni in južni, z Moskvo na sredini. Pisava je ruska cirilica, ki je sestavljena iz 33 črk.

Izobraževanje

Moskva je precej znana po tem, da ima največ univerz, ter drugih izobraževalnih inštitutov v Rusiji, in sicer:

1. Lomonosova državna univerza – je največja univerza v Moskvi.

2. Moskovski inštitut fizike in tehnologije – ena najbolj prestižnih univerz v Rusiji.

3. Baumanova državna tehnična univerza

4. Ruska državna univerza medicine

5. I.M. Sečenova prva univerza medicine

6. Finančna univerza

7. Plehanova ruska ekonomska univerza

Varnost

Moskva ne velja za najbolj varno mesto na svetu, hkrati pa ne za najbolj nevarno. Načeloma je na veliko javnih mestih veliko policistov ali vojakov, ki skrbijo za red. Kljub temu pa ni priporočljivo, da s seboj v mesto nosite vse stvari, ampak le tiste, ki jih zares potrebujete. Ruska policija ima pravico kogarkoli na cesti oz. ulici povprašati za osebni dokument, ne pa le za kopijo vize ali potnega lista. Pod nobenim pogojem pa se ne sme dajati policiji kakršnegakoli denarja, saj to velja za velik zločin. Priporočeno je tudi, da s seboj po mestu nosite le plačilno oz. kreditno kartico. Pazljivi morate biti tudi pri prečkanju cest. Po mnenju turistov, ki so že obiskali Rusijo, pa je najbolj varen predel prav podzemna železnica. Tam se na vsaki postaji nahaja veliko policistov, ki prežijo na nepridiprave, poleg tega pa se vsaka postaja razlikuje od druge, vse so pa zelo urejene in arhitekturno estetske. Zaradi teh dveh razlogov obiskovalec dobi prijeten občutek večje varnosti, kot drugod po mestu.

Koristne turistične informacije

Država: Rusija

Valuta: Rubelj

Število prebivalcev: 143,700,000 (jan. 2014)

Elektrika: 220V/50Hz (Evropski vtikač)

Tel. koda države: +7

Časovni pas: UTC +3 do UTC +12 (UTC +5 ni v uporabi)

Nujna pomoč: 112

Domena: .ru

Velikost države: 17,098,242 km²

Več podatkov na Wikipedia.si

Več podatkov na Wikipedia.si


Vstop v državo: Za vstop v Rusko Federacijo državljani RS potrebujejo vizum. V primeru tranzitiranja v sosednje države (preko ruskih letališč) je prav tako potreben vizum. V Sloveniji je potrebno za pridobitev vizuma obiskati ruski konzulat. Pred potovanjem je priporočljivo, da si uredite zdravstveno in potovalno zavarovanje. Pred potovanjem je priporočljivo, da se posvetujete s svojim zdravnikom glede cepljenja. Koristne turistične informacije lahko najdete na naslednjih spletnih straneh:

- http://www.visitrussia.org.uk/

- http://www.russiatourism.ru/en/

- http://www.visitrussia.com/?gclid=CjwKEAjw387JBRDPtJePvOej8kASJADkV9TLJkilTdzfAzTaFYwZKMvv8ZfjRQz_11KanwdOVM1VrxoCylDw_wcB

Telekomunikacije

- SIM KARTICA: Če želite v Moskvi opravljati klice ali pošiljati SMS sporočila, se vam najbolj splača kupiti rusko SIM kartico. Tako boste lahko najlažje ter najceneje klicali ali uporabljali tudi internet na vaši mobilni napravi.

- WIFI: V Moskvi obstaja WIFI pod imenom Beeline WIFI oziroma Beeline WIFI WPA, ki vključuje opcijo 15 minut zastonj interneta. Če pa boste potrebovali več interneta, ga lahko kupite pri istem ponudniku, in sicer za približno 10€ na teden oziroma 20€ na mesec.

- Travel2moscow portal vam ponuja seznam nekaterih mest, kjer se lahko varno in brezplačno povežete na WIFI.

Prihod na destinacijo

Moskva ima 3 letališča:

- Letališče Domodedovo (DME)

- Letališče Moskva Vnukovo (VKO)

- Letališče Moskva Sheremetyevo (SVO)


Nizkocenovni letalski prevozniki v Rusijo:

- Adria Airways, Slovenija: https://www.adria.si/

- AirBerlin, Nemčija: http://www.airberlin.com

- Blue1, Finska: http://www.blue1.com

- EstonianAir, Estonija: http://www.estonian-air.ee

- FlyDubai, ZAE: http://www.flydubai.com

- Germanwings, Nemčija: http://www.germanwings.com

- Norveški, Norveška: http://www.norwegian.com

- Niki, Avstrija: http://www.flyniki.com

- PegasusAirlines, Turčija: http://www.flypgs.com

- Vueling Airlines, Španija: http://www.vueling.com

- Windjet, Italija: http://www.volawindjet.it

- EasyJet, UK: http://www.easyjet.com


VLAK

Ruski vlaki so precej cenejši kot letalski prevozi in imajo dobre povezave z veliko evropskimi mesti. Železniške postaje se praktično stikajo z metro postajališči, kar dodatno olajša vaše potovanje. Vozovnice je na voljo kupiti preko interneta, vendar se jih lahko rezervira največ 45 dni vnaprej. Pri tem lahko nastane problem, da sistem ne bo sprejel vaše plačilne kartice, saj ne sprejema vseh zahodnih kartic. V poletnem času se vozovnice hitro razprodajo (sploh relacija St. Peterburg – Moskva), zato je priporočljivo, da si čim prej zagotovite svojo vozovnico, v kolikor želite potovati z vlakom v poletnih mesecih.

Transport po destinaciji

PODZEMNI METRO

Na podzemnih postajah metroja verjetno ne boste nikjer zasledili angleških besed, saj so vsa navodila napisana v ruski cirilici. To pomeni, da je pomembno, da dobro preučite zemljevid podzemnih postaj in poti. Vstopnice je potrebno kupiti pred vstopom na metro. Te stanejo 50 RUB. Obstajajo tudi cenejše multi-ride kartice – Trojka – katere lahko kupite pri prodajalki vstopnic na začetku vsake podzemne postaje.

Uradna stran moskovskega metroja oz. podzemne železnice: http://mosmetro.ru/.


TAXI

V kolikor boste v Moskvi uporabljali taksi, bodite previdni, da vas vozniki ne zavedejo s cenami. Pozorni bodite še posebej na tiste taksiste, ki kar so lahko kar vsiljivi s ponujanjem prevoza. Poleg tega se je potrebno zavedati, da večino ruskih voznikov taksijev ne govori angleškega jezika, kar pomeni, da je lahko komunikacija precej otežena.

Spanje in namestitev

Hoteli:

- Hotel Metropol

- Hotel National

- Hilton Moscow Leningradskaya

- Marriott Moscow Grand Hotel

- Novotel Moscow City

- Radisson Blu Hotel, lewtališče Sheremetyevo


Hostli:

- Comrade Hostel

- Jedi Hostel

- Fasol Hostel

- Kremlin Lights

- Netizen Hoste

- Red Kremlin Hostel


Nastanitve v Moskvi niso drage in so v primerjavi s slovenskimi precej bolj poceni. Cene hostlov večinoma nihajo od 5€ do 10€, medtem ko cene hotelov oz. luksuznih in priznanih moskovskih hotelov nihajo med 60€ in 150€ na noč ali več.


Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Rusija