Montego Bay

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Drugo največje mesto otoka Jamajka je Montego Bay ali krajše MoBay, turistična prestolnica na severo-zahodu otoka s pestro ponudbo. Montego Bay je prestolnica regije St. James. Okolico mesta so v preteklosti sestavljale velike plantaže sladkorja, ki so se sčasoma umaknile turistični dejavnosti. Ozadje Montego Bay tvorijo nizki, na oko prijetni hribi. Ime mesta izhaja iz španske besede manteca, ki v prevodu pomeni mast - v povezavi s številčnimi divjimi svinjami najdenimi v okolici.

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

-->


Dolžina: 1 minuta

Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Kot turistična meka Montego Bay ponuja prelepe plaže, ugodne nakupe in užitek ob igranju golfa.

Glavne atrakcije

 1. Half Moon Equestrian Center: Učenje pola, jahanja in čudovite plaže so dostojni opis lokacije.
 2. Croydon Plantation: Spoznavanje in okušanje podeželja prikaže čisto drug vpogled v Jamajko.
 3. Martha Brae River: Rafting na bambusovih splavih v spremstvu vodiča.
 4. Cinnamon Hill Golf Course: Priljubljena lokacija za ljubitelje golfa v notranjosti dežele.
 5. Rose Hall Great House: Ogled bivše plantaže sladkorja s prikazom suženjskega življenja pred 200 leti.
 6. Doctor's Cave Beach: Najlepša plaža Montego Bay predela, z mirnimi vodami, vendar večinoma prenatrpana s turisti.
 7. Montego Bay Yacht Club: Umirjeno okolje namenjeno jadranju in ribarjenju ter umiku vsakodnevnim skrbem.
 8. Greenwood Great House: Muzej antičnih instrumentov in pohištva, kjer je v preteklosti bivala pesnica Elizabeth Barrett.
 9. Half Moon Golf, Tennis & Beach Club : Golf igrišče z visoko stopnjo zadovoljstva obiskovalcev nad terenom kot tudi osebjem.
 10. Cornwall Beach: Privatna manjša plaža z glasbeno in športno aktivnostjo.

Muzeji

 • Rose Hall Great House je muzej postavljen na bivši plantaži sladkorja, za katero se širijo novice, da je zakleta. Govorice izvirajo iz preteklosti, ko naj bi trije možje stanovalke hiše umrli misteriozne smrti.
 • Tudi Blue Hole Museum se nahaja na bivši plantaži sladkorja, v sedanjosti je sestavni del muzeja tudi živalski vrt.
 • Montego Bay Museum je postavljen v zanimivo okolje Sam Sharpe Square ( trg je imenovan po narodnem heroju Jamajke), kjer so postavljeni spomeniki, muzeji, starinske ječe in fontana. Muzej predstavlja zgodovino mesta in otoka ter prikazuje prenos dejavnosti iz poljedelstva na turizem.
 • Znan je tudi Bellfield Great House and Garden, ki izhaja iz časa kolonializma in obiskovalca popelje od 17. stoletja do današnjih dni. V muzeju se odvijajo tudi poroke in ostali družabni dogodki.
 • V mestu si je nujno ogledati tudi Gallery of West Indian Art zaradi spoznavanja karibske umetnosti.
 • Ogleda vredna je Lester Art Gallery slikarja Michael Leszczynski, ki je pozneje spremenil priimek v Lester.
 • Art by Tyrza podučuje tehnike risanja.

Parki

Zaradi turizma in čudovitih plaž se mesto lahko bolj pohvali z vodnimi parki kot zelenimi parki v centru mesta. Montego Bay Marine Park obiskovalcu prikaže življenje v marini in morsko življenje. Old Hospital Park je bil namensko postavljen sredi mesta, projekt je bil zaključen leta 2011.

Skriti kotički

Silent Waters Villa že z imenom prikaže oazo, ki se skriva pred naglico današnjega dne. Mirna, prelepa narava z majhnim številom obiskovalcev zbudi željo po raziskovanju.

Izleti v okolici destinacije

Obiskovalca v bližini čaka ogled Montego Bay Marine Park z lepim koralnim grebenom ali sproščujoč obisk Montego Bay Yacht Club. Ogledati si je možno ostanke trdnjave Fort Montego iz leta 1700, kjer je žal ostalo le manjše število topov in stara postojanka. Za obiskovalce, ki jim narava in zgodovina ne zadoščata, mesto ponuja modern Montego Bay Freeport Shopping Center, kjer si je možno nabaviti spominčke na dopust po zelo ugodnih cenah. Za zaključek počitnic je priporočljiva vožnja s kajakom po reki Great River in obisk Dunn River Falls.

Aktivnosti

V bližini si obiskovalci lahko ogledajo najboljšo in največjo hišo, kjer povrh vsega straši duh umrle stanovalke. Obiskovalce čaka v Half Moon Equestrian Center polo šola in jahanje tako za odrasle kot tudi za otroke. Izlet na Croydon Plantation prikaže življenje na plantažah s podrobno razlago uporabe domačih zelišč. Aktivnost, ki jo ne kaže izpustiti, pa je vsekakor rafting na Martha Brae River. Montego Bay je izrazito turistično mesto, zato med ostalimi aktivnostmi ponuja tudi različna golf in tenis igrišča.

Zemljevidi in geografija

Montego Bay se nahaja na severo-zahodni strani Jamajke, bogato je obdarjen z drevesi, palmami in belimi plažami.

Zemljevid

Zemljevid Montego Bay

Dinamični zemljevidi

Območja

Flankers, Norwood, Quarrie in Salt Spring so četrti mesta Montego Bay.

Vreme in klima

Montego Bay ima tropsko monsunsko klimo, saj je področje pokrito z 41% gozdov in kar 55% morja.

Kdaj obiskati

Najbolj vroč del sezone je od junija do septembra, ko se temperature gibljejo malo čez 30°C, od decembra do marca je hladnejša sezona s povprečnimi temperaturami 28°C.

Zgodovina

Krištof Kolumb je prvič prispel v mesto leta 1494, tako je bil otok španska kolonija med leti 1511 in 1655, ko so ga zavzeli Angleži. Montego Bay je bil v stoletjih suženjstva znan predvsem po plantažah sladkorja. Začetnik upora proti suženjstvu Samuel Sharpe je v mestu obešen leta 1832, 140 let pozneje je bil imenovan za narodnega heroja. Montego Bay je postalo mesto šele leta 1980, ko je začelo turistično modernizacijo. Sestavlja ga množica turističnih predelov, nakupovalnih centrov, restavracij.

Hrana

Restavracije v mestu ponujajo lokalno sadje in zelenjavo, bogato morsko hrano, piščančje in svinjsko meso. Za dobro pripravljeno morsko hrano je pohvaljena Pier One Seafood, za božansko hrano po zmernih cenah Evelyn's, specialist za piščančje in svinjsko meso pa je Pork Pit.

Pijača

Otok je znan po pridelavi izjemno močnega ruma, stisnjenih sokov iz lokalnega sadja, priporočajo pa predvsem koktajle kot so Dirty Banana, ki je čokoladno-mlečni shake z dodanim rumom ali močnejše oblike Hummingbird, Flaiming Bob Marley, Obeah, Brown Cow, Rasta Blaze.

Nakupovanje

Poleg spominčkov in daril za domače Montego Bay ponuja pestro ponudbo izbire nakupa tako lokalnega ruma, glasbe pri Chokey Taylor's CD, začimb, umetnostnih izdelkov ali ročnih del v Doctors Cave Bathing Club. Želje po butičnih izdelkih ali nakupu nakita lahko obiskovalci uresničijo v The Shoppes at Rose Hall ali Half Moon Shopping Village. Montego Bay je znan tudi po mnogih nakupovalnih središčih:

 • od City Centre Shopping Mall,
 • Bay West Shopping Centre,
 • Montego Bay Shopping Centre,
 • Fairview Shopping Centre,
 • The Royal Shop Duty Free,
 • Taj Mahal's Duty Free Stores,
 • Gallery of West Indian Art,
 • Crafts Markets.

Kultura

Mešanica narodnosti je tudi tu pustila svoj pečat. Od prvotnih prebivalcev Taino, Špancev, Angležev in ostalih priseljencev je vsak dodal svoj prispevek h kulturi otoka in mesta.

Festivali in dogodki

Fairfield Theatre uprizarja gledališke predstave, Reggae Sumfest je največji koncertni festival na Jamajki in se odvija vsako leto sredi julija. Ravno tako enkrat letno poteka Jamaica Jazz and Blues Festival, kjer poslušalci lahko uživajo v ritmih reggae, jazz, R&B in country glasbe.

Jezik

Uradni jezik dežele je angleščina. Domačini uporabljajo angleško-afriško verzijo kreolskega jezika (Patois). Patois za osnovo uporablja angleščino ter ji doda besede in besedne zveze afriških jezikov in jezika prvotnih prebivalcev otoka.

Izobraževanje

Mesto ponuja izbor naslednjih izobraževalnih ustanov:

 • The University of the West Indies,
 • Northern Caribbean University in
 • International Univeristy of the Caribbean.

Varnost

Montego Bay velja za dokaj varno mesto, kljub temu posamične četrti v nočnih urah ni pametno obiskovati. Glavni nasvet je držati se v skupinah in v turističnih predelih. Ob vsiljivih poskusih iskanja pozornosti in prošnje po denarju je najbolj smiselno spoštljivo zavrniti prošnjo in se umakniti.

Koristne turistične informacije

V primeru zdravstvenih težav se obiskovalec lahko obrne na:

 • MoBay Hope Medical Centre, P.O Box 2520,

Half Moon Post Office, Rose Hall, Montego Bay Jamaica. Telephone: (876) 953-3649/ 3981/ 9310/ 2712 or (876) 618-4455 Telefax: (876) 953-9160

 • ali Montego Bay Hospital, 1 Mount Salem Main Rd Montego Bay, Montego Bay

Saint James, 0, Jamaica Telephone: 952-1991, 971-0465

Pravi naslov za turistične informacije ali organizacije izletov in prevozov je Your Jamaican Tour Guide Private Tours http://yourjamaicantourguide.com/

Bay Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Zaradi visokih cen je stroškovno najbolj smiseln nakup prednaročniške kartice.

Telefonske in mobilne storitve

Najdražjo varianto predstavljajo klici iz hotelske sobe, samo nekateri hoteli omogočajo brezplačne klice v ZDA, Kanado in nekatere evropske države. Nakup prednaročniške kartice je možen v vseh trgovinah s spominki.

Internet

Dostop do wifi omrežja je omogočen v večjem delu države, vendar proti plačilu. V nekaterih hotelih je dostop lokacijsko omejen na posamezen prostor.

Prihod na destinacijo

Najbolj razširjena oblika prihoda je z letalom, možen pa je prihod v državo tudi z ladjo.

Z letalom

Montego Bay Sangster International Airport je glavna točka prihoda turistov. Nahaja se v bližini mesta in pristanišča. Ponudnikov prevoza z letališča do želene lokacije je veliko:

 • letališki Travel Around Jamaica Tours,
 • Mr. Stubbs,
 • Best Jamaica,
 • Amstar DMC,
 • Island Transfers,
 • Jamaica Tour,
 • Jamaica Vacations,
 • Paradise Palms Jamaica,
 • PG Tours Jamaica,
 • Jamaica Airport Transfers,
 • Jamaican Taxi Tours.

Z avtobusom

Ni možen.

Z avtom

Ni možen.

Z vlakom

Ni možen.

Z ladjo

Leta 1960 je bil zgrajen Montego Freeport, ki se nahaja 3 km južno od centra mesta. Dva terminala sta namenjena prihodom turistov s križarjenj. Glavne informacije in nadzor na lokaciji vodi Jamaica Tourist Board. Od terminala je do centra mesta možno priti s taksijem za 10 $ ali manjšim avtobusom za 2 $.

Transport po destinaciji

Pri vseh oblikah transporta je pomemben vnaprejšnji dogovor o ceni prevoza.

Javni transport

Veliko turističnih predelov ima organiziran zastonj lastni prevoz. V mestu je tudi metro s tremi linijami od Greenwooda do centra, Sandy Bay do centra in Cambridge do centra. Možen je tudi najem manjšega kombija z voznikom za turistični ogled mesta.

Avto

Možen je najem vozila že na letališču, cene za najem avta srednjega razreda se gibljejo okoli 170 €.

Taxi

Kot v večini turističnih središč je potrebno biti pozoren na oznake taksija zaradi preprečitve goljufij. Najbolje je najeti uradni taksi.

Kolo

Kolo je možno najeti pri Sunset Bike Rentals, vendar je samostojna vožnja s kolesom odsvetovana zaradi slabih vozišč, hitrih in neprevidnih voznikov. Turistične agencije organizirajo kolesarske ture, možno pa se je tudi pridružiti rezidentom na več-dnevnih kolesarskih izletih po otoku. Na Jamajki kolo velja kot standardno prevozno sredstvo, za katerega veljajo cestno prometni predpisi identični tistim za avtomobile.

Nenavadni načini transporta

Posebnih prevoznih oblik ni. Možen je dogovor z domačinom za vožnjo po mestu za nižjo ceno.

Spanje in namestitev

Montego Bay ponuja raznovrstno ponudbo hotelov in hostlov, kjer je prenočišče možno dobiti od 15 pa tudi do 500 € na noč. Med mladimi so cenovno bolj priljubljeni hostli.

Hoteli

Turistični center otoka se ponaša z veliko hoteli. Cene omenjenih hotelov se gibljejo med 150 in 400 € na noč.

 • Round Hill Hotel & Villas
 • Iberostar Grand Rose Hall
 • Tryall Club
 • Half Moon
 • Sandals Royal Caribbean Resort
 • Sandals Montego Bay
 • Secrets St James
 • in mnogi drugi.

Mesto ima tudi široko ponudbo hotelov s ceno pod 100 $ na noč.

Hostli

Cene se gibljejo od 15 do 55 €.

 • Bethel Court Guesthouse, 25 Bethel Court Mount Salem, Montego Bay; evropski stil s prijaznim vzdušjem, samo 15 minut od letališča in 10 min od centra mesta.
 • Caribic House, 69 Gloucester Avenue, White Sands Beach P.O., Montego Bay; objekt se nahaja v strogem turističnem centru mesta.
 • The Bird's Nest, 177 Patterson Avenue, Ironshore, Montego Bay; edini s športom povezan hostel.
 • Cedar Ridge Lodging, lot #2 Cedar Ridge, Bogue Hill, St. James, Montego Bay; postavljen na mirnem delu hribu s čudovitim razgledom na Karibsko morje.
 • Misty Valley, Childermas, Lethe, Montego Bay; družinsko voden hostel, ki organizira tudi prehrano in prevoze obiskovalcev na turistične točke.
 • Irie Ites Guesthouse, Bogue Hill, New Ramble, Montego Bay; nudi vpogled v prvinsko Jamajko.

Kampiranje

Kampiranje povečini Jamajke ni urejeno, nekaj možnosti je edino v Negrilu ali na West End.

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Jamajka