Minsk

Iz wiki.potnik.si

Skoči na: navigacija, iskanje

Minsk, prestolnica Belorusije z mnogimi znamenitostmi, med njimi tudi stavbo KGB. Lonely planet mesto Minsk označuje kot "communist chic". Moderno mesto, kjer najdete vse od japonskih sushi barov do ostankov pravega socializma iz časov Sovjetske zveze. Minsk je mesto, ki si ga enostavno morate ogledati!

Fotogalerija znamenitosti

Pomoč:Nalaganje slik

Potopisi

Belorusija - vrnitev v preteklost

Grad Mir Preberite: Belorusija - vrnitev v preteklost

+ Dodaj svoj potopis

Najboljši potopisi bodo nagrajeni in objavljeni v najbolj brani slovenski potovalni e-reviji Potnik.si


Video turistični vodnik

Dolžina: 10,20 minut Jezik: Angleščina

Za ogled na celotnem zaslonu kliknite na videu gumb [ ] skrajno desno spodaj.

Turistične destinacije in znamenitosti

Glavne atrakcije

 1. Opera in balet: Državni Akademski Bolšoj Opera in balet Republike Belorusije se nahaja v parku v Trinity. Opera obstaja od 15. maja 1933. V letu 1996 je bila razdeljena v dve neodvisni gledališči – opero in balet, nakar sta bili obe v letu 2008 ponovno združeni. Impresivna stavba je bila v letu 2009 popolnoma obnovljena. Med drugim so dodali številne kipe zunaj stavbe, poskrbeli za učinkovito in moderno osvetlitev ter več prostora za gledalce. Operni in baletni ansambel Državne opere v Minsku spadata med najbolj ugledne svetovne umetniške ansamble.

2.Beloruski državni muzej umetnosti ("Belarussian State Art Museum": To je največji muzej v državi. Na ogled je več kot 27.000 umetnin v dvajsetih zbirkah.

3.Gledališče Maksim Gorki: Stavba je ena najlepših v mestu Minsk. Na sporedu je predvsem repertoar ruskih avtorjev v beloruskem jeziku. Ponujajo veliko predstav za mlade; tako za otroke kot za najstnike.

4.Stavba KGB: Sedež KGB - danes beloruske tajne policije - je na zelo vidnem mestu v središču mesta Minsk. Gre za ogromno, zelo impresivno stavbo, podobno templju. Zgrajena je bila l. 1948.

5.Botanični vrt: Nahaja se v centru mesta Minsk. Mirno, primerno za sprehod in občudovanje narave, za piknik, fotografiranje ipd.

6. Narodna knjižnica - Ustanovljena l. 1922 pod pokroviteljstvom beloruske univerze. Že na daleč zanimiva zgradba zaradi zelo mederne in nenavadne arhitekturne oblike, ki je sicer novejšega datuma. Natečaj za najboljšo arhitekturno zamisel je bil razpisan v letu 1989. Zmagala sta arhitekta Viktor Kramarenko in Mikhail Vinogradov. Njun predlog je bil gradnja stavbe v obliki diamanta - kombinacija funkcionalnosti in modernega dizajna. Med požarom v času "domovinske vojne" je bilo izgubljenega skoraj 80% gradiva. Uspelo jim je ohraniti večino starih tiskanih knjig ter opremo čitalnice. Danes je v knjižnici več kot 70.000 knjig, večina tudi v digitalizirani obliki. Bralcem so na voljo časopisi, revije, zemljevidi, avdio in video nosilci zapisov, glasba na CD-jih in drugih medijih ter internetni dostop. V knjižnici je obiskovalcem na voljo kar 20 čitalnic s skupno preko 2000 mesti ter dodatno preko 1500 digitaliziranimi mesti.

Muzeji

 • Beloruski drzavni muzej umetnosti je največji muzej v mestu Minsk in tudi v državi Belorusiji. Na ogled je preko 20.000 umetniških del. Dela so razdeljena v 20 različnih zbirk.
 • Narodni muzej - ustanovljen l. 1991 s preko 40.000 razstavnimi eksponati v šestih tematskih sklopih.
 • Beloruski vojni muzej - odprli so ga v mesecu oktobru 1944. To je skoraj neposredno po osvoboditvi mesta Minsk izpod nemške okupacije. Gre za prvi muzej, ki je bil sploh kjerkoli odprt v spomin na drugo svetovno vojno.

Parki

Gorky park zelo priljubljen park med meščani in turisti. Park je poimenovan po slavnem ruskem pisatelju Maksimu Gorkem. V parku Gorky najdemo observatorij in planetarij, del parka pa je tudi zabaviščni park.

Skriti kotički

Izleti v okolici destinacije

 • Ogled mesta Brest
 • Ogled mesta Vitebsk
 • Ogled enega ali več narodnih parkov (npr. "Beloveszkaya Pushcha", "Narachansky park")

Aktivnosti

Agencija "Minsk City Private Tours" je na različnih popotniških forumih zelo pohvaljena kot dober organizator. Na osnovi prebranega priporočamo:

 • Voden ogled mesta Minsk
 • Ogled "Narodne knjižnice" - gre za večnamenski center, katerega del je tudi bogata zbirka knjig. Ultramoderen dizajn in nenavadna arhitektura. Vredno ogleda.
 • Obisk muzejev (npr. Muzej narodne umetnosti)
 • Ogled botaničnega vrta

Zemljevidi in geografija

Zemljevid

Zemljevid Minska_Thumb

Dinamični zemljevidi

Območja

Vreme in klima

Mesto Minsk ima ima zmerno celinsko podnebje s hladnimi zimami in toplimi poletji. Povprečna temperatura v januarju je od -4,5 ° C do -8 ° C, v juliju pa od 17 ° C do 18,5 ° C.

Kdaj obiskati

Najbolj ugoden čas za obisk mesta Minsk je pozna pomlad, poletje in zgodnja jesen. Če pa imate radi zares mrzle zime, je seveda tudi to primeren čas.

Zgodovina

Prvi podatki o mestu Minsk izvirajo iz leta 1067. Za mesto je značilno, da je bilo tekom zgodovine kar nekajkrat uničeno in nato obnovljeno. Zato v mestu Minsk ne najdemo "starega dela mesta", kot ga pozna večina prestolnic. Med drugo svetovno vojno je bil Minsk skoraj v celoti porušen. Večina zgradb, ki jih vidimo danes, je bila tako zgrajenih šele po zaključku druge svetovne vojne (po letu 1945).

Hrana

V mestu Minsk ne manjka restavracij, "pubov" - pivnic in barov. Vsakdo lahko najde nekaj za svoj okus. Ponudba za vegetarijance je skromna. V večini primerov se boste morali zadovoljiti s prilogami ter z belorusko nacionalno jedjo - krompirjem na sto načinov. Seveda povsod lahko dobite priljubljene juhe, kot je boršč – mesna juha iz zelja z rdečo peso, šči – juha iz kislega ali svežega zelja ter belorusko juho holodnik. Slednja je hladna, osvežilna poletna juha iz rdeče pese.

Pijača

Vodo kupujte v plastenkah.

Med alkoholnimi pijačami prevladujeta vodka (domači znamki vodke: Crystal Luks in Belaya Rus) ter pivo. Priljubljena alkoholna pijača iz zelišč je Belovezhkaja, ki je precej grenkega okusa.

Nakupovanje

Pred nakupovanjem tujo valuto zamenjajte za BYR (beloruske rublje) v banki ali uradni menjalnici. Kreditnih kartic ne sprejemajp povsod. Kreditne kartice American Express pa sploh ne sprejemajo. V mestu Minsk je nekaj velikih in modernih nakupovalnih centrov. Najbolj popularen in najbolje obiskan nakupovalni center se imenuje Stalica. Nahaja se v bližini Trga neodvisnosti. Obsega površino 83.000 m2 na štirih nadstropjih.

Kultura

Festivali in dogodki

Zelo priporočljiv je obisk Opere in baleta, saj umetniški ansambel iz mesta Minsk spada med najuglednejše na svetu.

Jezik

 • beloruski
 • ruski

V restavracijah ne pričakujte menijev v angleškem jeziku.

Izobraževanje

V mestu Minsk lahko obiskujete jezikovne tečaje ruskega in beloruskega jezika.

Varnost

Mesto Minsk je za turiste razmeroma varno. Upoštevati je seveda potrebno obićajne varnostne ukrepe, ki veljajo za vsa potovanja. Ne nosite s seboj večjih količin gotovine oziroma je ne razkazujte. V poznih večernih urah se izogibajte se neznanih predelov mesta. Za večerne prevoze najemite taksi.

Na spletni strani MZZ (Ministrstva za zunanje zadeve) je pred potovanjem pametno preveriti varnostne razmere.

Koristne turistične informacije

Več podatkov na Wikipedia.si

Telekomunikacije

Telefonske in mobilne storitve

Mednarodna klicna koda za Belorusijo: 375 Klicna koda za mesto Minsk: 17

Za klice iz tujine na stevilke v Minsku torej najprej odtipkate izhodno kodo drzave, od koder klicete (npr. iz Slovenije 00), nato pa 375 17 in nadaljujete z vnosom zeljene stevilke.

Izhodna klicna koda je 810; za klice iz Belorusije v Slovenijo torej odtipkate 810 386 ....ter nadaljujete z izbire zeljene stevilke.

Internet

V mestu Minsk resnično ne manjka "internet-cafejev", hiter pregled jih našteje preko 50. Nekaj primerov:

 • Soyuz online - najvecja internet kavarna v mestu. Moznost tiskanja
 • Ploshadka
 • Metro postaja "Ploscha Nezalezhnastsi" - 4. nadstropje

Kot v vseh ostalih lokalih je tudi v internetnih kavarnah v mestu Minsk dovoljeno kajenje.

Več informacij na: http://export.by/en/bel_info/o_belarusi/poleznaya_informaciyaa14/internet_kafe_be3.html

Prihod na destinacijo

Z letalom

Na letališče Minsk (MSQ) letijo večje evropske letalske družbe, kot npr. Lufthansa, Air France, British Airways ipd. Povezavo z evropskimi prestolnicami nudi tudi beloruski nacionalni prevoznik Belavia.

Z avtobusom

Avtobusne povezave z letališča do centra mesta so na voljo vsakih 40 minut, čas potovanje pa je ena ura. Cena enosmerne vozovnice je 1900 beloruskih rubljev, kar je približno 40 EUR (stanje: maj 2013).

Z avtom

Za vožnjo je potrebno imeti veljavno mednarodno vozniško dovoljenje. Če potujete z lastnim avtomobilom, je potrebno na zahtevo pokazati tudi originalne dokumente o lastništvu. Fotokopije ne zadoščajo. Priporočljv je tudi nakup posebnega zavarovanja, saj večina v tujini izdanih zavarovalnih polic v Belorusiji ne velja. Najem avtomobila je možen na letališču ali v poslovalnicah v mestu. Promet poteka po desni strani. Oznake oziroma table so večinoma samo v cirilici.

Z vlakom

Glavna železniška postaja v mestu Minsk se imenuje Minsk Passazhirsky. Nahaja v središču mesta. Na istem mestu je tudi postaja podzemne železnice. Minsk je edino belorusko mesto, ki ima sistem podzemne železnice.

Z ladjo

Transport po destinaciji

Javni transport

Podzemna železnica je urejena, vlaki vozijo precej pogosto in so relativno čisti. Žetone za prevoz je potrebno kupiti pred vstopom na postaji. Znanje ruskega ali beloruskega jezika tudi tu pride zelo prav.

Avtobus: Centralna avtobusna postaja se nahaja neposredno poleg glavne železniške postaje. Druga večja avtobusna postaja pa je nekoliko vzhodno od središča mesta. Imenuje se "Moscovsky". V bližini je stavba Narodne knjižnice.

V samem mestu Minsk deluje razvejana mreža avtobusnih povezav.

Avto

Avtobusne povezave med različnimi mesti so pogoste in poceni. Primer: mednarodni ekspresni avtobus iz mesta Minsk do Vilne - vožnja traja 4 ure in pol, cena vozovnice je okoli 13 EUR.transport. Možnost najema avtomobila obstaja v vseh večjih krajih Belorusije, tudi v mestu Minsk. Najamete lahko tudi vozilo s šoferjem. Zelo priporočljivo je, da avtomobil vnaprej rezervirate. Če avto potrebujete samo za vožnjo po mestu, lahko za organizacijo najema poprosite v hotelu. V kolikor se vozite z lastnim avtomobilom, obvezno poskrbite za ustrezno zavarovanje. Zavarovalne police, sklenjene v tujini, v večini primerov v Belorusiji ne veljajo. Za vožnjo v Belorusiji potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. V primeru, da potujete z lastnim avtomobilom, morate na zahtevo pokazati tudi originalne dokumente o lastništvu vozila. Promet poteka po desni strani ceste. Pozor: večina napisov in znakov je samo v cirilici!

Taxi

Cena za 3 prevožene kilometre je okoli 4 USD.

Izračun si lahko naredite tudi sami s pomočjo strani: http://www.numbeo.com/taxi-fare/city_result.jsp?country=Belarus&city=Minsk

Kolo

Kolo lahko najamete. Mesto vam bo najbolje razkazal kateri od prijaznih prebivalcev, saj organiziranih kolesarskih izletov ni.

Nenavadni načini transporta

Spanje in namestitev

Hoteli

V mestu Minsk je preko 300 moznosti prenocevanja v vseh kategorijah. Luksuzne hotele, kjer nocitev stane 200 USD in vec, najdemo samo v Minsku. Primeri:

 • Crowne Plaza Minsk
 • President
 • Europa Hotel
 • Beijing Hotel Minsk

Hoteli srednjega cenovnega razreda (cene okoli 100 USD):

 • Victoria Hotel
 • Gubernsky Hotel

Cenejse spanje pa je na voljo v hotelih:

 • Sputnik
 • U Fontana
 • Garni Hotel

Hostli

Mesto Minsk nudi 18 hostlov, npr.:

 • Flatcom Hostel
 • Vayskovy Hostel
 • Hostel Riverside

Kampiranje

Nadredna destinacija

 Informacije o državi: Belorusija